Τρίτη 1 Ιουλίου 2014

Η καθαρή, η φιλική, η φθηνή, η ανανεώσιμη, η ηλεκτρική ενέργεια από ...ΑΠΕ


Οι ΑΠΕτζήδες εκμεταλλεύονται πολύ καλά την σχετική άγνοια που έχει ο κόσμος με την ενέργεια, την ισχύ, και άλλα πράγματα που ελάχιστοι κατάλαβαν ή θυμούνται από το σχολείο και κοροϊδεύουν και παραπληροφορούν ασύστολα με αρλούμπες.  Και, μερικοί παριστάνουν ότι τις πιστεύουν κιόλας. άλλο απλώς τις παπαγαλίζουν, όλα με το αζημίωτο.

Professor Moriarty είπε...

Η έκφραση “καθαρή ενέργεια” είναι μία ακόμη εκδήλωση της καθαρής βλακείας, όταν δεν είναι απλώς ένα διαφημιστικό σλόγκαν της γερμανικής πράσινης βιομηχανίας. Θα έπρεπε κάθε νοήμων πολίτης αυτής της χώρας να απαιτεί να μάθει πόσο “καθάρισε” το περιβάλλον αυτής της χώρας από τότε που άρχισαν να φυτεύονται πάνελς στους αγρούς και Α/Γ στα βουνά. Η μόνη διαφορά (αν υπάρχει) οφείλεται στις μονάδες του αερίου που πάνε πακέτο με τις ΑΠΕ. Θα ήταν ορθολογικότερη από ενεργειακή και οικονομική άποψη λύση να υπήρχε απλά υποκατάσταση λιγνίτη με φυσικό αέριο (με ότι αυτό συνεπάγεται σε κόστος και εξάρτηση) χωρίς ΑΠΕ χωρίς πρόσθετη επιβάρυνση του εμπορικού ισοζυγίου, χωρίς αέναες επιδοτήσεις και εκτροχιασμό των τιμών.

Όμως θα υπήρχε όντως μεγάλη μείωση ρύπων αν δεν επιδοτούνταν οι ΑΠΕ και επιδοτούνταν αντιρρυπαντικές τεχνολογίες σε λιγνιτικά ή λιθανθρακικά εργοστάσια και η τοποθέτηση φίλτρων. Ούτε μείωση CO2 (που δεν είναι ρύπος), ούτε μείωση ρύπων πετυχαίνουν οι ΑΠΕ, και η υποκατάσταση των συμβατικών μεθόδων παραγωγής ενέργειας από “καθαρές” ΑΠΕ είναι ανέφικτη. Μαθηματικά και φυσική είναι, και τα άλλα όλα δημαγωγίες που κοροϊδεύουν ανθρώπους που έχουν ήδη υποστεί πλύση εγκεφάλου. Πάντα θα πληρώνουμε το τίμημα για τα τεράστια ποσά ενέργειας που απαιτούνται. Δεν υπάρχει “καθαρό” ενεργειακό γεύμα. Το θέμα είναι η ελαχιστοποίηση των παρενεργειών και ο ορθολογικός συμβιβασμός με βάση το εφικτό και την απαίτηση αξιοπιστίας με αποδεκτό κόστος.

Μελοδραματικές εξάρσεις του στυλ “πήγαινε να ζήσεις κάτω από φουγάρο” είναι απολύτως υποκριτικές όταν εκφράζονται από οπαδούς της δήθεν καθαρής ενέργειας. Και δεν θα τους απαντούσα με το ανάλογο “πήγαινε στήσε αντίσκηνο κάτω από ανεμογεννήτριες 80 m”, αλλά θα τους υπενθύμιζα την υποκρισία τους με το γεγονός ότι για να κατασκευαστούν τα μαραφέτια της “καθαρής ενέργειας” ολόκληρες περιοχές μετατρέπονται σε τοξικές ερήμους:


Οι ΑΠΕ είναι "Καθαρές":  Αυτό είναι λογοπαίγνιο. Εννοιολογική κοροϊδία.  Οι ΑΠΕ πράγματι δεν εκπέμπουν καυσαέρια εκεί που μπαίνουν, αλλά δεν ...ηλεκτροδοτούν! Ούτε μειώνουν τα καυσαέρια κάπου αλλού!    Και οι φοροεισπράκτορες είναι καθαροί,  αλλά ούτε αυτοί ηλεκτροδοτούν.  Η καθαρότητα των ΑΠΕ θα έπρεπε να μετρηθεί με το πόσο "καθαρές" είναι σε σχέση με το τι προσφέρουν. Δυστυχώς, δεν προσφέρουν ηλεκτροδότηση (και δεν μπαίνω καν στο επιχείρημα της ρύπανσης για την κατασκευή τους).

Οι ΑΠΕ είναι Ανανεώσιμες:  Και αυτό είναι εννοιολογική κοροϊδία. Μπερδεύουν τον αέρα και τον ήλιο με τα μηχανήματα που προσπαθούν να παράξουν ρεύμα από τον αέρα και τον ήλιο:  Ο αέρας και η λιακάδα φαίνονται "ανανεώσιμα", αλλά τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά δεν είναι, ούτε παράγουν ποτέ τόση χρήσιμη ενέργεια ώστε να ...ανανεώνονται. Δεν είναι εφικτό να κατασκευαστεί μία ΑΠΕ, ή ένα ταπεινό εξάρτημα για ΑΠΕ, από άλλες ΑΠΕ. Δεν έχει γίνει. Δεν γίνεται. Οι ΑΠΕ δεν είναι καν "ανακυκλώσιμες". Όπου μπουν, εκεί παραμένουν, άχρηστα και ενοχλητικά μνημεία στην απληστία των λίγων και την άγνοια των πολλών.

Οι ΑΠΕ είναι Πηγές Ενέργειας:  Οι ΑΠΕ είναι μηχανήματα που κατασκευάστηκαν βιομηχανικά κάπου, και που παράγουν κάποιο ποσοστό της ενέργειας (υπό μορφή ηλεκτρικής ενέργειας) που χρειάστηκε για να κατασκευαστούν.  Δεν είναι πηγή ηλεκτρικής ενέργειας όμως, επειδή το τυχαίο και μεταβλητό ρεύμα που παράγουν δεν είναι ηλεκτροδότηση.  Θα ήταν πηγή ηλεκτρικής ενέργειας εάν υποκαθιστούσαν συμβατική ηλεκτροπαραγωγή ή εξοικονομούσαν καύσιμα. Όχι στιγμιαία, ή για 3 ώρες ή για 3 μέρες, αλλά για ένα χρόνο. Ή για 10 ή 20 χρόνια, όσο αντέχουν. ΔΕΝ το πετυχαίνουν όμως αυτό και έχει αποδειχθεί ποικιλοτρόπως, από μακροχρόνια πλέον εμπειρία. Οι ΑΠΕ υπάρχουν από το 1975, επιδοτούνται από το 1990, κάτι θα είχαμε ακούσει εάν εξοικονομούσαν ή υποκαθιστούσαν.  Και μην πάτε σε επιδοτούμενες βιτρίνες, παρακαλώ.  Και αφήστε τις γεωθερμίες και τα υδροηλεκτρικά. Η γεωθερμία είναι μια χαρά εάν ζεις κανείς μέσα σε ένα ηφαίστειο, ή πάνω σε ένα ρήγμα (όπως η Ισλανδία). Τα υδροηλεκτρικά είναι χάρμα, εάν υπάρχουν λίμνες, ποτάμια, νερά, με υψομετρικές διαφορές και εύκολη γεωμορφία.

Οι ΑΠΕ είναι "Φιλικές προς το Περιβάλλον":  Ναι, φιλικότατες, τις βάζεις κάπου, δεν κάνουν μεγάλη ζημιά, και κάθονται. Ας αγνοήσουμε την ζημιά στα εδάφη, τα τοπία τα πουλιά.  Ας αγνοήσουμε την οπτική ή ακουστική όχληση. Ας αγνοήσουμε το 1-2% ατυχημάτων από την λειτουργία ΑΠΕ.  Είναι φιλικές προς ο περιβάλλον όσο είναι φιλική μια άδεια γλάστρα. Ή ένα σκιάχτρο. Φιλικότατα, αλλά δεν ηλεκτροδοτούν.

Και δεν έχω πει τίποτα για 1) την αναποτελεσματικότητα που επιβάλλουν οι ΑΠΕ και 2) το κόστος... Ίσως στο επόμενο...

Όσο για τον "ανώνυμο" που είναι σε μόνιμη καταστολή στα spam, επαναλαμβάνει: " Το κάρβουνο είναι βρωμερό, αλλά τα αιολικά (ή οι ΑΠΕ) καθαρές". Ναι βρε κακόμοιρε, το καταλάβαμε τι λές, αλλά (α) οι ΑΠΕ δεν ηλεκτροδοτούν, ενώ το κάρβουνο ηλεκτροδοτεί. (β) Με μικρό ποσοστό από τα λεφτά που πετάμε σε ΑΠΕ που δεν ηλεκτροδοτούν, θα είχαμε σύγχρονες αντιρρυπαντικές μονάδες και τεχνολογίες στον λιγνίτη, που ηλεκτροδοτεί. Πόσο δύσκολο είναι να το καταλάβεις;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου