Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016

Περί απεξαρτήσεως από το πετρέλαιο

Βαριέμαι να γράφω τα ίδια και τα ίδια, αλλά προφανώς ή αλλάζει το ακροατήριο (αλλάζει, αλλάζει), ή πολλή η προπαγάνδα και, σε κάθε περίπτωση, η άγνοια ...δικαιολογείται.

Σε ανάρτηση για το θέατρο με τις ΑΠΕ στην Δανία,. ρωτάει σχολιαστής "πώς θα απεξαρτηθούμε από το πετρέλαιο, δεδομένου ότι τα πυρηνικά εργοστάσια έχουν προβλήματα;"

1. Τα προβλήματα των πυρηνικών εργοστασίων δεν έχουν σχέση με την εξάρτηση ή μη από το πετρέλαιο.


Το παραπάνω γράφημα (είναι μεν λίγο παλιό -- του 2006, από εδώ, και Νο. 10, εδώ, αλλά η ουσία του δεν έχει αλλάξει -- είναι το καλύτερο συνοπτικό μάθημα στα ενεργειακά σας διλήμματα,  και το αντίδοτο στην μεταδοτική ηλιθιότητα που πλασάρουν οι ΑΠΕτεώνες και τα παπαγαλάκια τους. Το γράφημα δείχνει ότι: α) Υπάρχουν πολλές πηγές ενέργειας: Το πετρέλαιο, το κάρβουνο, το φυσικό αέριο, η βιομάζα, η πυρηνική και η υδροηλεκτρική ενέργεια. β) Υπάρχουν πολλές χρήσεις ενέργειας: Οι μεταφορές, η ηλεκτροπαραγωγή, η βιομηχανία και η ...θέρμανση.  Το πετρέλαιο χρησιμοποιείται κυρίως για μεταφορές (βολικό επειδή έχει πολλή ενέργεια ανά μονάδα όγκου και βάρους).  Το κάρβουνο πάει κυρίως για ηλεκτροπαραγωγή.  Το αέριο πάει παντού όπου πάνε οι αγωγοί. Η βιομάζα είναι πολύπλοκος τρόπος να πει κανείς "καυσόξυλα".  Τα πυρηνικά και τα υδροηλεκτρικά είναι μόνο για ηλεκτροπαραγωγή (δεν έχουν άμεση σχέση με πετρέλαιο). 

2.  Αν θέλετε να απεξαρτηθείτε από το πετρέλαιο, κόψτε τα αυτοκίνητα, αεροπλάνα, τραίνα και βαπόρια. Ή να θερμαίνεστε μόνο με ξύλα και αέριο (και Γερμανικά πέλετς).

3.  Οι ΑΠΕ δεν εξοικονομούν πετρέλαιο -- απεναντίας, επειδή οι ΑΠΕ είναι μεταβλητές, χρειάζονται μεταβλητές εφεδρείες για ισορροπία, και αυτές οι εφεδρείες είναι είτε με αέριο (ακριβό...) είτε με πετρέλαιο. Θα έλεγα "ακριβό" το πετρέλαιο, αλλά στα ...$30 το βαρέλι είναι εκεί που ήταν πριν ...40 χρόνια.

4.  Οι ΑΠΕ όχι μόνο είναι απόλυτα άχρηστες στην εξοικονόμηση πετρελαίου, είναι ασήμαντες και στην ηλεκτροπαραγωγή.  Το παρακάτω γράφημα τα λέει όλα, απλά ρίξτε μια ματιά στις κλίμακες και τις λεζάντες, στην πηγή, για να μην σας πιάνει κορόϊδο ο παπαγάλος.  Οι ΑΠΕ που μας προωθούν είναι οι ψιλές γραμμούλες πάνω δεξιά στο γράφημα. Η ονομαστική ηλεκτροπαραγωγή από αυτές της ΑΠΕ είναι λιγότερο σημαντική από την μείωση λόγω χρηματιστηριακού κραχ το 2008!:


5.  Η απεξάρτηση από πετρέλαιο, και η εξάρτηση από πετρέλαιο είναι μεγάλα γεωπολιτικά ζητήματα. Εάν είχαμε πχ πολλά πυρηνικά, και ηλεκτρικά αυτοκίνητα και τραίνα, τότε θα μειώναμε περισσότερο την κατανάλωση πετρελαίου, οι Άραβες και οι λοιποί του OPEC θα ξαναγύριζαν στην εποχή των παππούδων τους, οι Ρώσοι δεν θα είχαν λεφτά για επανεξοπλισμούς (αν και έχουν και πολύ αέριο) και λοιπά ...γεωπολιτικά.  Ρίξτε μια ματιά στην ...Ιστορία... Αλήθεια, πού είσαστε στις αρχές Ιουνίου του 1967;


Κι αν έχετε φτάσει έως εδώ, σας συστήνω μια εξαιρετική ανάρτηση για την διαμόρφωση της τιμής του πετρελαίου

6.  Οι ΑΠΕ, μπορεί να μην εξοικονομούν πετρέλαιο, κάνουν όμως κάτι άλλο:  Ακριβαίνουν το ρεύμα. Είναι κάτι σαν φόρος υπέρ περιέργων που όμως ακριβαίνει ΟΛΟ το ρεύμα. Μαντέψτε τι συμβαίνει όταν ακριβαίνει το ρεύμα (είτε με ταρίφες ΑΠΕ είτε με φόρο άνθρακα, φόροι είναι και οι δύο -- το γράφημα είναι η σελ. 22, εδώ) :


Κι αν είστε πράσινος παπαγάλος, θα πείτε "ααα... κοίτα!  οι ΑΠΕ θα πάνε από 10% σε 23% με φόρο άνθρακα".  Αλλά, εσείς τώρα ξέρετε οι περισσότερες ΑΠΕ στο γράφημα και σε όλα τα γραφήματα, είναι ...υδροηλεκτρικά. Αυτό που θα συμβεί με φόρο άνθρακα είναι, ναι, θα μπουν κι άλλες ΑΠΕ (μέχρι να πονηρευτούν οι φορολογούμενοι) και, το σημαντικότερο, θα μπουν πολλά πυρηνικά, που, σε αντίθεση με τις ΑΠΕ, ηλεκτροδοτούν.  Τα πυρηνικά πάντα ηλεκτροδοτούσαν, η Γαλλία είναι πυρηνική, η Σουηδία επίσης κλπ.  Τα πυρηνικά, επειδή παράγουν πολύ ρεύμα καταλήγουν να έχουν φθηνό ρεύμα. Μόνο που έχουν μεγάλο αρχικό κατασκευαστικό κόστος και είναι δύσκολο να χρηματοδοτηθούν. Με ακριβότερο ρεύμα, η χρηματοδότηση γίνεται ευκολότερη.  Όσο για το αέριο, μην μπερδεύετε το σχιστολιθικό αέριο με το αέριο από το Αζερμπαϊτζάν, ή από δεν ξέρω που στην περιοχή μας...

Ακόμα κι αν φοβάστε τα πυρηνικά (εγώ όχι μόνο δεν τα φοβάμαι, αλλά τα θέλω κιόλας -- ρεύμα για βιομηχανία και ποιότητα ζωής), αν τα φοβάστε, μην φοβάστε, δεν θα έρθουν ποτέ εδώ. Ίσως στην Βουλγαρία, ίσως στην Τουρκία, αλλά όχι εδώ.  Εδώ θα είμαστε οικολόγοι, δεν θα παράγουμε, θα εισάγουμε τα πάντα, θα εξάγουμε ανθρώπους, και θα είμαστε χώρα διέλευσης καλωδίων, αγωγών και άλλων ανθρώπων.  Και φυσικά, απεξαρτημένοι από πετρέλαιο, αφού δεν θα το χρειαζόμαστε... Θα οδηγούμε σε άλλες χώρες και θα ζεσταινόμαστε παραδοσιακά.

ΥΓ. Να ένα όνομα για την εποχή που ίσως ζούμε:  Η μετάβαση στην μετά ΟΠΕΚ εποχή.  Που μού δημιουργεί το επόμενο ερώτημα:   Θα υπήρχε ΟΠΕΚ εάν δεν υπήρχε Ψυχρός Πόλεμος?

1 σχόλιο:


  1. Απόφαση Π. Σκουρλέτη για ηλιοθερμικές μονάδες στα νησιά - See more at: http://left.gr/news/apofasi-p-skoyrleti-gia-iliothermikes-monades-sta-nisia#sthash.RD5JUGir.lpssx8l5.dpuf

    http://left.gr/news/apofasi-p-skoyrleti-gia-iliothermikes-monades-sta-nisia

    ΑπάντησηΔιαγραφή