Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2016

Η Δανία και οι εύπιστοι ηλίθιοι


Η Δανία είναι μια μικρή χώρα μεταξύ:

1) της Γερμανίας (με την μεγαλύτερη ηλεκτροπαραγωγή και το μεγαλύτερο δίκτυο της Ευρώπης),
2) της 100% υδροηλεκτρικής Νορβηγίας και
3) της Σουηδίας (50% πυρηνική, 50% υδροηλεκτρική).

Η Δανία έχει βάλει πάρα πολλά αιολικά, και όταν φυσάει, παράγει πάρα πολύ αιολικό ρεύμα. Το ρεύμα αυτό, μπορεί, εάν τύχει να φυσάει την κατάλληλη στιγμή, να το καταναλώνει, αλλά επειδή:

α) δεν φυσάει πάντα, και
β) η κατανάλωση δεν συμβαδίζει με τον αέρα, και, κυρίως,
γ) το ρεύμα δεν αποθηκεύεται,

η Δανία μπορεί και διαφημίζει (σε ηλίθιους εύπιστους) ότι "υπερκαλύπτει τις ανάγκες της με αιολικά", μόνο επειδή:

i) μπορεί και απορρίπτει το αιολικό ρεύμα της στους μεγαλύτερους γείτονές της,
ii) είναι ανάμεσα σε μεγαλύτερους γείτονες και
iii) ένας από τους γείτονές της είναι 100% υδροηλεκτρικός, με πλεονάζον υδροηλεκτρικό δυναμικό.

Αλλά, εγώ που έγραψα την παραπάνω πρόταση, βλέπω ότι είναι μια μεγάλη πρόταση, που χρειάζεται 3 + 3 = 6 "επειδή", για να γίνει κατανοητή η κοροϊδία με τα αιολικά της Δανίας.

Το έβδομο "επειδή" είναι πιο λυπηρό:  Επειδή έχουμε γεμίσει εύπιστους ηλίθιους, που διαβάζουν μόνο τίτλους, και επικοινωνούν με εικονίδια:

01) επικρατεί ο εκάστοτε τίτλος και όχι η ουσία,
10) συνεχίζεται η αφαίμαξη, και (το πιο λυπηρό),
11) πολλαπλασιάζονται οι ηλίθιοι

Το μόνο καλό με τους ηλίθιους είναι ότι με τσιγκλίζουν να γράφω για την αιολική απάτη, που τεκμηριώνεται καθημερινά:

 http://www.bloomberg.com/news/articles/2016-01-22/merkel-allies-call-for-renewable-curbs-as-wind-overwhelms-grid.  Ναι, αν βάλουν πολλά καλώδια προς βιομηχανικές περιοχές του Νότου, θα μπορούν να ξεφορτώνονται αιολικό ρεύμα από τα υπεράκτια του Βορρά, αλλά

Ι. Πού λεφτά!  Μέχρι και οι ίδιοι ζορίζονται
ΙΙ. Βεβαίως και δεν μπορεί να ηλεκτροδοτηθεί βιομηχανία από κουτουρού ρεύμα
ΙΙΙ.  Όσο πιο πολλά αιολικά βάζουν τόσο οξύνεται το πρόβλημα διάθεσης του ρεύματος όταν φυσάει!

Εάν η Δανία έχει τα χαρακτηριστικά "1", "2" και "3" που ανέφερα παραπάνω, η Γερμανία έχει τα ακριβώς αντίθετα:

Α) ο μόνος μεγάλος γείτονας είναι η (πυρηνική) Γαλλία, που έχει και λίγα υδροηλεκτρικά αφιερωμένα στο να διαχειρίζονται τις Γερμανικές απορρίψεις αιολικού ρεύματος

Β) ο άλλος υδροηλεκτρικός γείτονας είναι η Ελβετία, που και αυτή πληρώνεται για να διαχειρίζεται το Γερμανικό αιολικό ρεύμα

Γ) οι άλλοι γείτονες (Τσεχία, Πολωνία) πληρώνουν για να μπλοκάρουν τις απορρίψεις του Γερμανικού αιολικού ρεύματος.

Και τι κάνουν οι Γερμανοί?

Ι)  προσπαθούν:   Έχουν το τέλειο σύστημα ενσωμάτωσης πολλών μεταβλητών πηγών ρεύματος στο δίκτυό τους

ΙΙ) πληρώνουν!   Έχουν, μετά την Δανία, το δεύτερο ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη, μαντέψτε "γιατί"!

ΙΙΙ) ταλαιπωρούνται! (όπως αναφέρει και το αρθράκι του Bloomberg)  Αν και δεν είναι της μόδας να τους λυπάται κανείς, αφού απασχολούν περί τους 300.000 εργαζόμενους για εξαγωγές του 80% των ΑΠΕ που οι ίδιοι κατασκευάζουν, και μια χαρά απομυζούν τους εύπιστους ηλίθιους που τρώνε ότι παραμύθι τους σερβίρουν.

Και το ενεργειακό αποτέλεσμα για τους Γερμανούς;  Τζίφος!  Α, θα βρει ο ηλίθιος ισχυρισμούς ότι την τάδε του δείνα μηνός κάλυψαν το χ% των αναγκών τους από ΑΠΕ, αλλά οι Γερμανοί ηλεκτροδοτούνται από κάρβουνο, πυρηνικά, αέριο, όπως όλος ο κόσμος, και όλες μαζί οι ΑΠΕ τους εξακολουθούν να είναι ενεργειακά ασήμαντες -- δεν εξοικονομούν πραγματικά καύσιμα ή ρύπους από αυτές.

Να βάλω συνδέσμους για κάθε έναν ισχυρισμό;  Ο ηλίθιος δεν διαβάζει πάνω από δισύλλαβες λέξεις, σιγά μην διαβάσει συνδέσμους! Αλλά τα περί Δανίας εδώ.

Τέλος, και επειδή μου τελειώνουν οι εύκολοι τρόποι παράθεσης εναλλακτικών γραφών του "1", "2" και "3" (με την ελπίδα ότι και ο ηλίθιος μπορεί να καταλάβει  ...τρία πράγματα -- αλλά αμφίβολο εάν μπορεί να καταλάβει αλληλουχία τριών πραγμάτων στην σειρά), θα επικοινωνήσω και εγώ με μία εικόνα:
 

5 σχόλια:

  1. Ζητώ συγγνώμη, διέγραψα κατά λάθος ένα σχόλιο του χρήστη aegean που ανέφερε "τυχόν απόψεις του ΤΕΕ για το Project Helios".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μα δεν είναι πια μόνο η Δανία που εμπνέει τους ηλίθιους. Είναι τώρα πια και η Σκωτία, που "η παραγωγή από αιολικά αρκούσε για το 97% των αναγκών της ". Μόνο που κανείς δεν ισχυρίστηκε πως κάλυψε πράγματι κάποιες ανάγκες, έστω και το 27%. Είναι η ηλιθιότητα κολλητική;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η ηλιθιότητα είναι επίπονα καλλιεργημένη. Σκέψου ΠΟΣΟΥΣ έχουν κοροϊδέψει μπερδεύοντας μεγαβατ με μεγαβατώρες, στοχαστικές μεγαβατώρες με dispatchable με μεγαβωατώρες. απορριπτέες μεγαβατώρες με μη βλαπτικές μεγαβατώρες... Και άντε να τα εξηγήσεις στον φουκαρά που βλέπει Κάι για ενημέρωση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλά όλλα αυτά . Αν θέλει μία χώρα όμως να ανεξατιτοποιηθει απο το πετρέλεο , και με δεδομένο οτι τα πυρηνικα έργοστάσια προκαλούν προβήματα τι θα μπορούσε να κάνει ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. να μην σε προσβάλω, αλλά μόνο εύπιστοι ηλίθιοι πιστεύουν ότι οι ΑΠΕ ανεξαρτοποιούν από το "πετρέλεο". Οι ΑΠΕ δεν εξοικονομούν απολύτως τίποτα, αφού όπου μετρήθηκαν δεν υποκαθιστούν ούτε συμβατικές μονάδες, ούτε εξοικονομούν καύσιμα. Αυτό που κάνουν είναι ακριβαίνουν το ρεύμα, αυξάνουν την εξάρτηση από μονάδες "ταχείας αποκρισης" δηλαδή μονάδες αερίου και πετρελαίου -- τις οποίες όμως κάνουν ασύμφορες, περαιτέρω ακριβαίνοντας το ρεύμα (που κλείνει την βιομηχανία και σε κάνει ...φτωχό). Όταν είσαι φτωχός, δεν πάς το βράδυ στα μπουζούκια και κάνεις οικονομία στο πετρέλαιο. Το πέτρέλαιο τυπικά πάει στις μεταφορές, κι αν κάτσεις σπίτι σου (χωρίς θέρμανση) δεν θα καις πετρέλαιο.

    Δες λίγο και τα προβλήματα της Γαλλίας, και της Σουηδίας... Πυρηνικές είναι. Και καίνε πετρέλαιο φουλ, στα αυτοκίνητά τους. Το οποίο πέτρέλαιο έχει πέσει από 100 δολάρια το βαρέλι σε 30, σε 12 μήνες, όχι λόγω ΑΠΕ, αλλά λόγω τέλους του quantitative easing της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ και γενικής ύφεσης.

    Πριν το 1800 δεν είχαμε εξάρτηση από πετρέλαιο. Φωτισμό είχαμε από λυχνάρια, σπερματσέτα και πέφταμε για ύπνο νωρίς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή