http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500120703
Μια μπαγιάτικη και λανθασμένη και παραπλανητική, ως προς το επιχειρούμενο συμπέρασμα, άποψη, που έγινε αφορμή να αρχίσουν να πλασάρουν φωτοβολταϊκά τα θλιβερά παπαγαλάκια της Greenpiss. Περιμένω και δηλώσεις της WWF.
Επί της ουσίας:
1) Για το μεσοσταθισμένο κόστος (LCOE) που αναφέρει η ΡΑΕ, η ΕΙΑ (US Energy Information Agency) διαχωρίζει dispatchable (κατανεμόμενες) και non-dispatchable ( μη κατανεμόμενες) πηγές ηλεκτροδότησης. Αυτά που παράγουν ρεύμα όταν το θέλουμε και αυτές που παράγουν ρεύμα όταν θέλουν αυτές. Ο πίνακας δίπλα, μεγαλώνει με κλικ και δείχνει α) αυτόν τον διαχωρισμό και β) ότι τα "μη κατανεμόμενα" φωτοβολταϊκά, είναι πιο ακριβά και από μονάδες αερίου διπλού κύκλου. Και αυτό από μόνο του δεν λέει τίποτα... Το αέριο είναι κατανεμόμενο, τα φ/β δεν είναι. Δεν δίνει στοιχεία για λιγνίτη, αλλά το αέριο στις ΗΠΑ είναι σήμερα πάμφθηνο, και τα φ/β πιο ακριβά.
2) Η ΕΙΑ επισημαίνει ότι το LACE (Levelized Avoided Cost of Electricity) είναι πιο ενδεδειγμένο: Εκτιμά το μεσοσταθισμένο κόστος υποκατάστασης. Τι δηλαδή αξίζει το, πχ φωτοβολταϊκό αναφορικά με το τι καταφέρνει να υποκαταστήσει. Εδώ, αγαπητή ΡΑΕ, τα φωτοβολταϊκά είναι πιο ακριβά και από τον λιθάνθρακα με παγίδευση CO2, στα όρια της επιστημονικής φαντασίας, από τα πυρηνικά κλπ.
Ή, πιο λαϊκά, τα φωτοβολταϊκά, για αυτό που προσπαθούν να υποκαταστήσουν, ρεύμα από άλλες πηγές είναι πιο ακριβά από κάθε μη κατανεμόμενη πηγή.
Τα φωτοβολταϊκά, άσχετα από το κόστος, δεν είναι άχρηστα. Μπορούν και υποκαθιστούν ημερήσια ισχύ αιχμής. Αλλά δεν λύνουν το πρόβλημα ότι η πραγματική αιχμή είναι το βράδυ! Και ότι με εξαίρεση μιτάτα σε βουνά και κότερα στον Ειρηνικό, δεν έχουν ηλεκτροδοτικό νόημα. Και στο μιτάτο, ή στο κότερο, μόνο με μπαταρίες. Αν οι μπαταρίες ήταν προσιτές και αξιόπιστες, τα φ/β θα ήταν λύση για εξοχικό ή αυθαίρετο εκτός δικτύου. Εντός δικτύου, απλά απαιτούν αέριο ...το βράδυ. Που κάνει αντιοικονομικό και το αέριο, καληνύχτα. Γκαζόλαμπα.
Αν η ΡΑΕ βγάζει πιο ακριβό τον μεσοσταθισμένο λιγνίτη, να ελέγξει μήπως έχουμε περίπτωση Φλώρινας... Αλήθεια, τι άποψη έχει η ΡΑΕ για την Φλώρινα; Μάλλον έχει κλείσει ο φάκελος...
Πάντως, τα τεχνοκρατικά αυτά δεν είναι καινούργια. Ο Economist τα έχει πει από το 2014 (και πιο τεχνικά άρθρα από πιο παλιά). Η ΡΑΕ δεν είναι υποχρεωμένη να είναι ενήμερη και αυτό βολεύει αυτούς που πληρώνουν την Greenpiss (και λοιπούς πιτσικόμηδες) να παπαρολογούν.
Η Greenpiss με εμπνέει. Όποτε βαριέμαι να γράφω, βγαίνει και πετάει μια κοτσάνα, κι αρχίζω...
Εδώ η Greenpiss πουλάει οικολογικούς λαμπτήρες υδραργύρου:
Εδώ κάτι κοριτσάκια λένε ψέματα:
Εδώ, εγώ έκανα μια ανακάλυψη για ατέλειωτο τζάμπα ρεύμα. Χωρίς ρύπους.
ΑΡΧΑΙΟΠΤΕΡΥΓΑ,
ΑπάντησηΔιαγραφήΕΧΕΙΣ E-MAIL ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΕΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ;
Ξέχασες τα Φ/Β του ISS. Αποδοτικότατα. O ISS κάνει 15.54 περιστροφές γύρω απο τη γη την ημέρα. Πρακτικά βλέπει πάντα ήλιο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό το 1979 ακούω την ιστορία με φ/β σε διαστημόπλοια που θα στέλνουν ρεύμα με μικροκύματα. Κι αν ξέρεις που θα έρχεται η ακτίνα θα βάζεις κοτόπουλο και θα ψήνεται!!
ΑπάντησηΔιαγραφή7:11 : archaeopteryxgr@gmail.com
ΑπάντησηΔιαγραφή