Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2017
Όταν μειώνονται οι επιδοτήσεις, βουλιάζουν οι ΑΠΕ
https://amp.ft.com/content/da0074e2-dbfe-11e7-a039-c64b1c09b482?__twitter_impression=true
https://www.thegwpf.com/renewable-energy-stocks-take-a-beating-as-tax-bill-passes-u-s-senate/
https://finance.yahoo.com/quote/vws.co?ltr=1
Τα αιολικά (και οι ΑΠΕ, γενικά) υπάρχουν μόνο επειδή επιδοτούνται -- αν δεν το καταλαβαίνετε, ρωτήστε τον Σταθάκη που πέρασε παράταση σε επιδοτήσεις για να πει "ευχαριστώ" η ENEL στον Τσίπρα.
Στις ΗΠΑ οι επιδοτήσεις είναι σε μεγάλο βαθμό με φοροαπαλλαγές. Αυτοί που έχουν πολλά εισοδήματα και κέρδη, βάζουν ή χρηματοδοτούν ΑΠΕ και μειώνουν την φορολογία τους. Η δυνατότητα μείωσης της φορολογίας έχει γίνει χρηματοδοτικό εργαλείο -- όπως πχ το leasing (όπου αυτός που μπορεί να μειώσει τον φόρο του με την φοροαπαλλαγή από τους τόκους, χρηματοδοτεί τον χρήστη του αυτοκινήτου που δεν έχει το ίδιο όφελος από την φοροαπαλλαγή).
Τώρα, η Κυβέρνηση των ΗΠΑ προσπαθεί να αναμορφώσει το φορολογικό σύστημα και μειώνει τις φοροαπαλλαγές για ΑΠΕ. Το αποτέλεσμα? Θα πουληθούν λιγότερες ΑΠΕ και πέφτουν οι μετοχές των εταιριών που πουλάνε ΑΠΕ, όπως πχ της Δανέζικης Βέστας (που στην Ελλάδα, εκτός από τον Τσιπουρίδη, μοιράζει γλειφιτζούρια σε σχήμα αιολικών στα νηπιαγωγεία για να συνηθίζουν από μικροί οι καταναλωτές στην ιδέα).
Οι ΑΠΕ (όπως και τα πυρηνικά) στην ηλεκτροπαραγωγή, έγιναν της μόδας με την πρώτη πετρελαϊκή κρίση του 1973. Αλλά, σε αντίθεση με τα πυρηνικά, οι ΑΠΕ δεν έπιασαν εμπορικά, αφού κανείς, κανένας καταναλωτής, κανένα δίκτυο, καμμία ηλεκτροπαραγωγική εταιρεία. δεν ήθελε ή/και δεν άντεχε το κουτουρού μεταβλητό ρεύμα τους. Μέχρι το 1990, οι ΑΠΕ υπήρχαν μόνο για να φορτίζουν μπαταρίες σε φάρους, ή σε ...δορυφόρους. Η μόνη πραγματική τεχνολογική εξέλιξη των ΑΠΕ, από το 1973, ήταν ο τρόπος υποχρεωτικής και πληρωμένης από τον καταναλωτή, επιδότησής τους: 1) Υποχρεωτικές εγγυημένες ταρίφες, 2) Υποχρεωτική και κατά προτεραιότητα απορρόφηση από τα δίκτυα, 3) Υποχρεωτικές ποσοστώσεις. Όλα διανθισμένα με πολλή προπαγάνδα προς τους καταναλωτές (για να μην ξεσηκωθούν) και πίεση στους πολιτικούς (για να τα εγκρίνουν).
Σε αντίθεση με τα πυρηνικά που και αυτά επιδοτήθηκαν, οι ΑΠΕ, λόγω διαλείπουσας λειτουργίας, μεταβλητότητας, στοχαστικότητας, πείτε την ό,τι θέλετε, δεν κατάφεραν να ηλεκτροδοτήσουν απολύτως τίποτα. Τα πυρηνικά ηλεκτροδοτούν την Γαλλία, την Σουηδία και σε σημαντικά ποσοστά άλλες χώρες. Οι ΑΠΕ υπάρχουν, πιέζουν, σερβίρουν παραμύθια, αλλά είτε αρέσει στους φαιδρούς που τις διαφημίζουν είτε όχι, δεν ηλεκτροδοτούν. Με πολύ κόστος, συνυπάρχουν, "ενσωματώνονται" αλλά δεν ηλεκτροδοτούν. Η Δανία που έχει τα περισσότερα αιολικά, δεν ηλεκτροδοτείται από τα αιολικά, αλλά από τα υδροηλεκτρικά της γειτονικής Νορβηγίας, την οποία πληρώνει για να δέχεται το κουτουρού αιολικό ρεύμα και να το επανεξάγει σαν ...ρεύμα. Στις υπόλοιπες χώρες που έχουν χάψει το παραμύθι, τα αιολικά και οι ΑΠΕ υπάρχουν μόνο στο ποσοστό που μπορούν να ενσωματωθούν -- τυπικά, στο ποσοστό που μπορεί η υπόλοιπη ηλεκτροπαραγωγή να γίνει μεταβλητή ώστε να προσαρμόζεται στις μεταβλητές ΑΠΕ.
Και πάντα, η μόνη κινητήρια δύναμη, δεν είναι ο δήθεν καθαρός αέρας, ή ο δήθεν καθαρός ήλιος, αλλά οι επιδοτήσεις που πληρώνονται από καταναλωτές και που επιβάλλονται από ηλίθιους ή λαδωμένους, ή εκβιαζόμενους και βασικά αγράμματους πολιτικούς.
Όταν οι επιδοτήσεις δεν αντέχονται, ή όταν η μεταβλητότητα χτυπάει την τσέπη άλλων με μεγαλύτερη επιρροή, τότε οι ΑΠΕ ξεφουσκώνουν. Αλλά για την ώρα ζούνε με τα περισσεύματα της χρηματοοικονομικής φούσκας ρευστότητας. Οι ΑΠΕ είναι ένα καθαρά εισπρακτικό εργαλείο που παριστάνει ότι προσφέρει κάτι χρήσιμο. `Όσο χρήσιμα ήταν τα μεσαιωνικά συγχωροχάρτια, άλλο τόσο χρήσιμες είναι οι ΑΠΕ. Φυσικά και ήταν χρήσιμα τα συγχωροχάρτια: Έσωζαν τις ψυχές των ηλιθίων και τάϊζαν αυτούς που τα μοίραζαν.
Για να ολοκληρώσω την ιστορία αυτή, θα αναφέρω ότι τα πυρηνική χτύπησαν εμπόδια με τα ατυχήματα του Three Mile Island, λίγο αργότερα του Τσερνομπίλ και πρόσφατα με τον σεισμό και το τσουνάμι στην Φουκουσίμα. Εσείς μπορεί να νόμίζετε ότι τα ατυχήματα και η κοινή γνώμη σταμάτησαν τα πυρηνικά. Λάθος. Η δυσκολία στην χρηματοδότηση σταμάτησε τα πυρηνικά. Από κάθε ατύχημα, οι μηχανικοί έμαθαν κάτι καινούργιο. Οι μονάδες της Φουκουσίμα μπορούν να ξαναφτιαχτούν και να αντέχουν σε πιο ισχυρούς σεισμούς. Απλά γίνονται πιο ακριβοί και δυσκολεύονται να χρηματοδοτηθούν.
Όσο τα αιολικά είναι μηχανάκι για εύκολα και ακίνδυνα, εγγυημένα λεφτά, θα μάς τα χώνουν. Ρωτήστε τον Σταθάκη: Γιατί έδωσε παράταση στις επιδοτήσεις για τα αιολικά της ΕΝΕΛ? Ή ρωτήστε την ΕΝΕΛ? Γιατί σκούζει? Ξέρω, ξέρω, "επενδύσεις" για να σώσουμε το "Κλίμα". ΑΠΕτεώνες. Το είχαν τόσο σίγουρο, που είχαν συμφωνήσει να πληρώσουν για την άδεια, είτε γίνει το έργο είτε όχι. Μάλλον μοιράστηκαν τίποτα καλά λεφτά από την αρχή...
https://www.manhattan-institute.org/html/gop-tax-bills-aim-derail-green-power-gravy-train-10826.html
ΑπάντησηΔιαγραφή