Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

Μία παρουσίαση από το 2008

Τα ενεργειακά είναι σχεδόν επουσιώδη, με αυτά που συμβαίνουν στην χώρα μας, αλλά αυτόν τον χορό χορεύω εδώ, και αφού ο ανώνυμος μου θύμισε ότι διαμαρτύρονται στην Γερμανία που περνάνε πυρηνικά απόβλητα, να με ξανά στην Γερμανία.

Μην με παρεξηγείτε, εκτιμώ και θαυμάζω τους Γερμανούς, αυτοί τουλάχιστον κοιτάνε τα του οίκου τους με μεθοδικότητα και σοβαρότητα. Βρήκα, λοιπόν, μία παρουσίαση της RWE, του 2008, λίγο παλιά, αλλά ενδιαφέρουσα και διάλεξα μερικές σελίδες (τα σχεδιαγράμματα μεγαλώνουν με κλικ):

Το πρώτο δείχνει (1) ότι, σε παραγωγή ρεύματος, η Ελλάδα είναι ασήμαντη σε σχέση με την Γερμανία, την Γαλλία, την Αγγλία κλπ. και (2) ότι τα αιολικά έχουν ασήμαντη συμβολή στην ηλεκτροπαραγωγή.


Το 2008, έλεγαν ότι θα μειωθεί λίγο η χρήση κάρβουνου και λιγνίτη στην Γερμανία μέχρι το 2020, και θα μειωθεί κυρίως η χρήση πυρηνικής. Και, αλλού λέει ότι αυτό οφείλεται στο ότι παλιώνουν οι πυρηνικές μονάδες, και διαβάζω εγώ, ότι ή βάζουν νέες πυρηνικές μονάδες, ή θα τους λείπουν 30GW το 2020. 30GW είναι 15-20 πυρηνικά των 1.500 με 2.000 MW. Οι Γερμανοί, σε αντίθεση με την κυρία ΥΠΕΚΑ και τον εκλεκτό της στην ΔΕΗ, είναι σοβαροί άνθρωποι, δεν έβαλαν ...αιολικά στην εικόνα (εξ άλλου όπως έχω γράψει, παραδέχονται (η Ε.ΟΝ) ότι τα αιολικά ούτε το CO2 μειώνουν ούτε υποκαθιστούν μονάδες -- αλλά είναι καλή εξαγωγή)


Και μας δίνουν και συγκρίσεις τιμών, που, σε αυτά που δείχνει, μάλλον συμφωνεί με αυτό που είχα αναρτήσει την Πρωτομαγιά (και που είχα πάρει από εδώ). Αν οι Γερμανοί είναι πραγματικά μάγκες, θα καταργήσουν την προσαύξηση για το CO2 στην Γερμανία, και θα το επιβάλουν στην υπόλοιπη Ε.Ε. (η Αμερική τους έχει γραμμένους πλέον στο θέμα, και η Κίνα και η Ινδία, επομένως... πείτε μου εσείς).


Το επόμενο γράφημα δεν το κατάλαβα με την πρώτη. Το κοιτούσα, το κοιτούσα, μέχρι που διαβασα τον τίτλο, που υπογράμμισα: "Έλλειψη ηλεκτροπαραγωγικού δυναμικού στην Ευρώπη, αυξάνει την αξία των παρόντων και μελλοντικών στοιχείων του ενεργητικού μας". Βέβαια, εδώ μπερδεύομαι. Τ0 2008, η ΔΕΗ και η RWE (και ο Τιτάν) ήταν υποτίθεται έτοιμοι να φτιάξουν λιθανθρακικές μονάδες... Γιατί χάλασε η δουλειά; [και έσβησα αυτό που είχα γράψει... ο κόσμος το έχει βούκινο: εάν η ΔΕΗ με την RWE είχαν κάνει τις λιθανθρακικές μονάδες, η μεν Ελλάδα θα είχε λύσει το ηλεκτροδοτικό της πρόβλημα, και δεν θα είχαν λόγω ύπαρξης όλοι οι μικροί και μεγάλοι αεριοδιαπλεκόμενοι , και, φυσικά, τα αιολικά του κύριου Ζερβού και της Υπουργού του. Έτσι, και παρενθετικά, εκτιμώ ότι ζημιωθήκαμε σαν χώρα, και η ΔΕΗ σαν εταιρία, αλλά με τόσα συμφέροντα, καμιά φορά αναρωτιέσαι ποιά είναι η αλήθεια].


Για τα ενεργειακά της Γερμανίας, είχα γράψει εδώ (αν ενδιαφέρεται κανείς). Όπως είπα και στην αρχή, εκτιμώ και θαυμάζω τους Γερμανούς. Λίγο κλειστή κοινωνία για τα γούστα μου, αλλά δεν πειράζει. Αυτό που με ενοχλεί είναι ότι, στην Ελλάδα, κάπως εκλέγουμε άτομα, που δεν κοιτάνε τα δικά μας συμφέροντα, αλλά, τα συμφέροντα άλλων. Εμείς είμαστε οι κόπανοι. Οι Γερμανοί, είναι μια χαρά. Και οι πολιτικοί μας; Ανόητοι; Ηλίθιοι; Πουλημένοι; Βραχυκυκλωμένοι; Ή λίγο απ' όλα;

7 σχόλια:

  1. Wind Turbines in Europe Do Nothing for Emissions-Reduction Goals
    By Anselm Waldermann

    Despite Europe's boom in solar and wind energy, CO2 emissions haven't been reduced by even a single gram. Now, even the Green Party is taking a new look at the issue -- as shown in e-mails obtained by SPIEGEL ONLINE.

    Germany's renewable energy companies are a tremendous success story. Roughly 15 percent of the country's electricity comes from solar, wind or biomass facilities, almost 250,000 jobs have been created and the net worth of the business is €35 billion per year.

    But there's a catch: The climate hasn't in fact profited from these developments. As astonishing as it may sound, the new wind turbines and solar cells haven't prohibited the emission of even a single gram of CO2.

    http://www.spiegel.de/international/business/0,1518,606763,00.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι διαπλεκόμενοι της εποχής είχαν βρεί πολλούς συμμάχους εναντίον της απόφασης της ΔΕΗ για την συνεργασία για τις δυό μονάδες. Από συνδικαλιστές, οικολόγους, άλλες ξένες εταιρίες. Χαμένη ευκαιρία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=739094&tag=2656

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. http://www.dei.gr/Default.aspx?id=4653&nt=18&lang=1

    http://www.ecosocialists.gr/2008/08/rwe.html
    "οικοσοσιαλιστές" οι αγαπημένοι σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν έχω πρωτογενείς πληροφορίες, εκτός από καλό κουτσομπολιό ποιός ήταν αυτός που μεθόδευε τους συνδικαλιστές. Μεταξυ της παλαβομάρας της νυν Διοίκησης και των σχεδίων Αθανασόπουλου, λίγο με το στερνή μου γνώση κλπ, πολύ προτιμότερη εκείνη η λύση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Συναγερμός σε οκτώ νησιά του Αιγαίου
    Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 15 Νοεμβρίου 2010, 21:45

    Με επιστολή της προς το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έκρουσε των κώδωνα του κινδύνου αναφέροντας ότι εάν δεν υλοποιηθεί σύντομα η υποβρύχια διασύνδεση οκτώ νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα, τότε αυτά κινδυνεύουν να μείνουν στο σκοτάδι.

    Πρόκειται για τα νησιά Σύρος, Μύκονος, Μήλος, Πάρος, Ίος, Σύκινος, Φολέγανδρος και τα Κουφονήσια. «Κάθε περαιτέρω καθυστέρηση στην αδειοδοτική διαδικασία του έργου θα θέσει σε κίνδυνο την απρόσκοπτη ηλεκτροδότηση των νησιών που διασυνδέονται δεδομένου, μάλιστα, ότι οι τοπικοί σταθμοί παραγωγής, ενόψει της προγραμματισμένης διασύνδεσης, δεν ενισχύονται πλέον και ως εκ τούτου η δυναμικότητά τους επαρκεί οριακά για τα αμέσως προσεχή έτη», αναφέρει η ΡΑΕ στην επιστολή.

    Σύμφωνα με τη ΔΕΗ τα προβλήματα στα οποία «σκοντάφτει» η διασύνδεση είναι:

    -Η αλλαγή χρήσης γης στην περιοχή όπου θα εγκατασταθεί ο υποσταθμός στη Μύκονο.

    -Η κατασκευή παράκαμψης του δρόμου στο ενεργειακό κέντρο Λαυρίου.

    -Η έγκριση εγκατάστασης υποσταθμών σε Πάρο και Νάξο.

    -Η οριοθέτηση του αιγιαλού στη Σύρο, την Τήνο και τη Μύκονο.

    -Η χορήγηση άδειας για εκτέλεση τεχνικών έργων στον αιγιαλό, την παραλία και τη θάλασσα σε Σύρο, Πάρο, Νάξο, Μύκονο και Τήνο.

    -Ο χαρακτηρισμός των οικοπέδων ως δασικά η μη στη Σύρο, Πάρο, Νάξο.

    Η ΔΕΗ έχει ολοκληρώσει τη διαβούλευση για τις τεχνικές προδιαγραφές του έργου προβληματίζεται ωστόσο, όπως αναφέρει σε σχετικό έγγραφο προς τη ΡΑΕ, για το αν θα προκηρύξει το διαγωνισμό για το έργο, λόγω των καθυστερήσεων στις άδειες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δεν το πιστεύω! H ΡΑΕ κάνει λόμπιινγκ. Γιατί θα μείνουν από ρεύμα; Από την αυξημένη κίνηση; Μάλλον βαριούνται να περιμένου οι αιολικοί.

    Πες τους κουράγιο. Έρχεται ο Επίτροπος για την Ενέργεια μεθαύριο να αναγείλει διασυνδέσεις από τον Βόρειο Πόλο στην Σαχάρα, κάτι θα κάνει για τα νησιά. Τώρα που χρωσταμε κιόλας. Σε πολλούς Γερμανούς και Βέλγους δεν αρέσει καθόλου η άμμος και η θάλασσα

    Ο κώδωνας του κινδύνου από τα φιλαράκια της προς τον εαυτό της είναι για να το πει στον γκαουλάϊτερ. Να ορίστε κύριε μου έστειλαν επιστολή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή