Κυριακή 2 Μαΐου 2010

Η Πράσινη Γερμανία και η Υπουργός


Όπως έγραφε και ο …Αϊνστάϊν στον μαυροπίνακα, στην πρώτη μου ανάρτηση, ψάχνοντας, μαθαίνεις. Θέλει πάντα προσοχή στα ψιλά γράμματα, και το διαδίκτυο δεν προσφέρει καμία εγγύηση «ορθότητας», αλλά αν τα στοιχεία διασταυρώνονται και, αν οι πηγές δεν είναι καταφανώς προκατειλημμένες, όλο και κάτι μαθαίνεις.

Αν η Αμερική έχει τις πηγές ενέργειας που έδειξα, ενδιαφέρον έχει να δούμε το αντίστοιχο για την Γερμανία. Η Γερμανία δεν δημοσιεύει energy flows σε μορφή που σε μια εικόνα να τα βλέπεις όλα, ωστόσο βρίσκεις. Οι δηλώσεις της Γερμανίας είναι κατά της πυρηνικής και υπέρ των ΑΠΕ και της εξοικονόμησης. Σημαντικό όμως δεν είναι τι λένε αλλά τι κάνουν.

Η Γερμανία είναι ένας από τους μεγαλύτερου καταναλωτές ενέργειας και εισάγει τα 2/3 της ενέργειας που καταναλώνει. Η κατανάλωσή της είναι 34,6% από πετρέλαιο, 22,5% από κάρβουνο και λιγνίτη, 21,7% από αέριο, 11% από πυρηνικά, 1,5% από υδροηλεκτρικά και αιολικά και 9% από άλλες πηγές. Η Ρωσία είναι ο βασικός τροφοδότης με πετρέλαιο. Αυτά, τα βρήκα εδώ στην Παραπομπή "7".


Βρήκα έναν πίνακα (κλικ για μεγέθυνση) που λέγεται Primärenergieverbrauch nach Energieträgern που λέει για 13.281 petajoules το 2009. Αν θυμάστε, η Αμερική κατανάλωσε 99,2 quads το 2008, ή 99.795 petajoules. Η Γερμανία καταναλώνει το 13,3% της ενέργειας της Αμερικής. (1 quad είναι 1006*10^15 joules). Τα Γερμανικά μου είναι ανύπαρκτα και ελπίζω να καταλαβαίνω σωστά τι λέει… Ωστόσο μάλλον καλά το διαβάζω γιατί και το παρακάτω γράφημα (από αυτήν την πηγή) τα ίδια περίπου λέει (κλικ για να διαβάζεται).


Όποιος θέλει και άλλα στοιχεία σε γλώσσα πιο κατανοητή, αλλά σε …αμερικανικές μονάδες και απλά αγγλικά, εδώ.

Το ενδιαφέρον είναι ότι, όπως λέει το παραπάνω άρθρο της Wikipedia, η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος χρήστης αιολικών, και ο μεγαλύτερος καταναλωτής ενέργειας από ΑΠΕ (πλην υδροηλεκτρικών), και η κατανάλωση αιολικού και ηλιακού ρεύματος θέλει μεγεθυντικό φακό για να την βρεις στους πίνακες. Η εξήγηση είναι απλή αποκαλυπτική:


Η απασχόληση στην κατασκευή φωτοβολταϊκών και αιολικών (ΑΠΕ το λένε, αλλά η απασχόληση είναι στα εργοστάσια που τις κατασκευάζουν) πήγε από 160.500 άτομα το 2004 σε 249.300 το 2007 και φαντάζονται, δυνητικά, 400.000 το 2020. Και η πηγή αυτών των στοιχείων λέει θεόρατες κιλοβατώρες από ΑΠΕ, και απίθανους τόνους CO2 που εξοικονομήθηκαν, αλλά οι κιλοβατώρες δεν φαίνονται στον χάρτη (ασήμαντο ποσοστό, όσο για το CO2 δεν συγκρίνεται ούτε με το CO2 που εκλύθηκε από την βιομηχανική δραστηριότητα κατασκευής όλων αυτών, ούτε το CO2 της μπύρας στην χώρα, ούτε το CO2 των ταχυτήτων 200+ χλμ/ώρα στις Autobahn. Η υποκρισία περί σωτηρίας αρκούδων και πιγκουΐνων, στον ουρανό. Για την απασχόληση των Γερμανών μάχεται η κυρία Υπουργός Κλιματικής Αλλαγής, και για τους εδώ αντιπροσώπους τους. Που ξαναπάει σε «πολιτικά»: Ποιάς χώρας Υπουργός είστε κυρία Μπιρμπίλη

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αν η μικρή προσπαθήσει να περάσει τον βρωμερό νόμο της με αυτές τις συνθήκες είναι για να χαρίσει τα βουνά στους Ιταλούς και τους Ισπανούς με συνοπτικές διαδικασίες.

nikos είπε...

καλή μέρα ..καλή αρχη καλό κουράγιο Νιkος

geokalp είπε...

καλή συνέχεια σε τούτο το βλόγι!

Ανώνυμος είπε...

Παράθυρο στην Γερμανική ψυχή

http://www.nytimes.com/2010/05/04/business/global/04iht-euro.html?hpw

Alitis είπε...

eisai teleiws asxetos file mou kai les vlakeies

archaeopteryx είπε...

άσχετος είμαι σίγουρα, Alitis, αλλά τις βλακείες τις λένε οι πηγές που αναφέρω.

Βέβαια, επειδή ο Νοστράδαμος είναι της μόδας, μπορούμε να επικαλεστούμε εκείνον. Περιμένω εναγωνίως τις δικές σου γραπτές απόψεις. Θα σου απαντώ σε κάθε μία, και υπόσχομαι χωρίς χαρακτηρισμούς του ατόμου σου. Θα είναι ένας δημόσιος τρόπος να συγκρίνουμε περγαμηνές, χαχαχαχα!

Ανώνυμος είπε...

Ποιάς χώρας υπουργός ήταν αυτός που πούλησε την ΑΓΕΤ ή αγόρασε υποβρύχια Φεροσταλ; H ΥΠΕΚΑ μπορεί και να τα πιστεύει αυτά που κάνει. Ιδεοληκτική, αλλά όχι αναγκαστικά από το άλλο.