Δευτέρα 26 Απριλίου 2010

Γνώμες και Γνώση


Στην καθημερινή μας ζωή, οι περισσότεροι αγνοούμε στοιχειώδη επιστημονικά πράγματα. Αν τα ξέραμε και τα καταλαβαίναμε, ή αν κάποιος έμπαινε στον κόπο να μας τα πει, με απλά λόγια, όχι με βαθιά μαθηματικά, εμείς θα καταλαβαίναμε περισσότερα, και αυτοί που μας κοροϊδεύουν, δεν θα μας κορόϊδευαν.


Κάποιος που θέλει να σου επιβάλει κάτι, πάντα μπορεί να το κάνει. Ιδίως αν είναι «Κράτος» και ειδικά εάν είναι ψευτο-δημοκρατικό Κράτος. Αποφασίζει και διατάζει, ή φτιάχνει ένα νόμο και τον περνάει. Αυτό που κάποιος είχε περιγράψει σαν «κοινοβουλευτική δικτατορία», με σε μετεξέλιξη, «ληστευομένη δημοκρατία»

Το «αποφασίζω και διατάζω» έπαψε να είναι της μόδας στην Δύση, τον καιρό του ψυχρού πολέμου, αφού το μείζον έρεισμα της Δύσης ήταν η Ελευθερία, η Ελευθερία Επιλογής. Φοβάμαι, ότι στις μέρες που έρχονται, το «αποφασίζω και διατάζω» θα ξαναεμφανιστεί.


Ωστόσο, για την ώρα, η προπαγάνδα, μέσω των ΜΜΕ, είναι παντοδύναμη. Η προπαγάνδα εκπροσωπεί συγκεκριμένα συμφέροντα. Οι πολιτικοί, δυστυχώς, εκπροσωπούν και αυτοί συμφέροντα. Όταν τα συμφέροντα αυτά ταυτίζονται, είναι δύσκολο για τον απλό άνθρωπο να αντισταθεί.

Ποτέ μου δεν ασχολήθηκα, έντονα, με πολιτικά θέματα. Αγρίεψα, ωστόσο, όταν, σε κουβέντα για την αιολική ενέργεια, ένας κατά τα άλλα συμπαθής σχολιαστής (νομίζω ήταν ο «τιραμόλα»), χλεύασε ή αμφισβήτησε τον δεύτερο νόμο της θερμοδυναμικής. Και για μένα αυτό είναι απόδειξη της άγνοιάς του, αλλά άντε να εξηγήσεις πως ο δεύτερος νόμος της θερμοδυναμικής κάνει την αιολική ενέργεια, σχεδόν εξ ορισμού, μη βιώσιμη. Άντε να εξηγήσεις τι είναι θερμοδυναμική και τι είναι οι νόμοι της. Χωρίς ξένες γλώσσες ή ακαταλαβίστικα.

Πρέπει να ευχαριστήσω τους διαχειριστές του www.antinews.gr γιατί, εκεί, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, είδα διάλογο για την ενέργεια που ξεπερνάει την φτηνή προπαγάνδα των διαπλεκόμενων ΜΜΕ, και τις διαφημιστικές μπροσούρες κρατικοδίαιτων μεταπρατών. Επίσης, και το αλλενάκι που με προέτρεψε να τα λέω αυτά τα πράγματα, και τον σχολιαστή "άτακτο" με τον οποίο γκρινιάζουμε για σύγχρονους τρόπους χρήσης κάρβουνου.


Επειδή μερικές έννοιες είναι κουραστικές ή βαρετές, θα τις αναπτύξω εδώ. Πρώτη μου "πολιτική" πράξη θα είναι η περιγραφή των Νόμων της Θερμοδυναμικής.

7 σχόλια:

t είπε...

Kαλησπέρα. Καλορίζικο!
Το εικονίδιο του Αρχαιοπτέρυγα το χρειάζομαι στις διαστάσεις pixel
165 πλάτος x αντίστοιχο ύψος, για να είναι τετραγωνισμένο,
στο προφίλ το εικονίδιο είναι πολύ μικρό

Είναι για τη δεξιά στήλη που έχω, το πλάτος της είναι 165 pixel

@αλλενάκι

archaeopteryx είπε...

http://www.nhm.ac.uk/nature-online/online-exhibitions/art-themes/20thcentury/images/archaeopteryx_main.jpg

Εξάκτινος είπε...

Χαιρετώ τον αρχαίο!

Ανώνυμος είπε...

Γειά σου Αρχαίε!!!!!!!

archaeopteryx είπε...

σας χαιρετώ εγώ, και σας ευχαριστώ (και απενεργοποίησα το moderation στα σχόλια, δεν ξέρω πως μπήκε...)

χεχεχε... Βαρέθηκα να λέω τα ίδια και τα ίδια, θα τα γράψω εδώ (να διορθώνει κανείς και όσα λάθη βρίσκει)

Ανώνυμος είπε...

Γεια σου Αρχαίε!
Καλορίζικος, με λίγη καθυστέρηση.
Και σιδεροκέφαλος.
Θυμήσου, για να ανοίξεις μαγαζί πρέπει να έχεις ευχάριστο χαμόγελο, λένε οι Κινέζοι.
Χαχαχα

Προφήτης

Ανώνυμος είπε...

και το energy flow της Δανιας (οχι του νοτου)


http://www.ens.dk/en-US/Sider/forside.aspx

http://www.ens.dk/en-US/Info/FactsAndFigures/Energy_statistics_and_indicators/Annual%20Statistics/Documents/Flow%202008_ENG.pdf


καλη συνεχεια σου ευχομαι

sawas