Τετάρτη 3 Ιανουαρίου 2018

Αποτυχία οι ΑΠΕ: Η μεγαλύτερη αναδιανομή πλούτου από φτωχούς σε πλούσιους. Δεν πάει άλλο. Είπε ο Πρωθυπουργός του Βρανδεμβούργου.


http://www.pi-news.net/2018/01/der-erste-ministerpraesident-gegen-die-energiewende/ με αυτόματη μετάφραση εδώ. Και παραθέτω την μετάφραση, χωρίς σχόλια.

Ο Πρωθυπουργός του Βρανδεμβούργου (ένα από τα 16 κρατίδια της Γερμανίας), Dietmar Woidke (SPD), είναι ο πρώτος υψηλόβαθμος πολιτικός εν ενεργεία που μίλησε δημόσια κατά της αναποτελεσματικής "ενεργειακής μεταστροφής" σε ΑΠΕ και κατά των λεγόμενων "Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας". Ο Νόμος EEG (το πρωτότυπο του δικού μας Νόμου Μπιρμπίλη, εγγυημένες υποχρεωτικές ταρίφες, προτεραιότητα, κλπ) οδηγεί στην "μεγαλύτερη αναδιανομή από κάτω προς τα πάνω στην ιστορία της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας

"Πρέπει να αμφισβητήσουμε ολόκληρη την "ενεργειακή μεταστροφή".  Μόνο το θέμα του Νόμου EEG  δείχνει ότι δεν πάει άλλο έτσι. Έχουμε ήδη δεσμευτεί να πληρώσουμε 800 δις ευρώ.  Τα λεφτά αυτά πάνε για αιολικά και φωτοβολταϊκά. Αυτά είναι καλές επενδύσεις για αυτούς που τα βάζουν. Αλλά αυτό ο κλάδος δεν νοιάζεται για την ομαλή ενσωμάτωση στο σύστημα και δεν νοιάζεται για την βελτίωση της αξιοπιστίας της ανανεώσιμης ενέργειας.

Κάθε Γερμανός πληρώνει εξ ίσου για την ενεργειακή μεταστροφή σε ΑΠΕ με τον λογαριασμό του ρεύματος -- και η γιαγιά και ο εκατομμυριούχος εισοδηματίας.  Με την διαφορά ότι οι πλούσιοι συμμετέχουν και κερδίζουν από τις ΑΠΕ -- μέχρι πρότινος κάπου 8 εκατομμύρια Γερμανοί είχαν επενδύσει σε κάποια μορφή ΑΠΕ.  Είναι η μεγαλύτερη αναδιανομή από φτωχούς προς πλούσιους, από το 1945. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί".
 
Φυσικά, ο Woidke σκέφτεται και την απασχόληση στον λιγνίτη, αλλά έχει εντελώς δίκιο, και μπορεί κάποιος να ελπίζει ότι επιτέλους και άλλοι κορυφαίοι πολιτικοί θα τολμήσουν να χρησιμοποιήσουν το μυαλό τους και να τοποθετηθούν δημόσια.

Στο τέλος του 2017 η εφημερίδα FAZ δημοσίευσε τις τελευταίες προβλέψεις για το κόστος της ενεργειακής μετάβασης σε ΑΠΕ, σε ένα εξ ίσου αρνητικό για τα αιολικά άρθρο:  Δύο τρις ευρώ!  Γιατί καταπίνουμε κάτι που δεν δουλεύει και δεν μπορεί να δουλέψει ή να πετύχει?



Ο Πρωθυπουργός του Βανδεμβούργου είναι του  SPD, των σοσιαλιστών. Είχαμε και εμείς έναν βουλευτή, του ΠΑΣΟΚ, που τόλμησε να χρησιμοποιήσει το μυαλό του και να μιλήσει δημόσια, το 2013, αλλά μετά υπέγραψε ένα σωρό αιολικές μαϊμουδιές και ...τον χάσαμε:


"Τις ενστάσεις του για την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας διατύπωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης.

Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega, ο υπουργός υπογράμμισε ότι η "πράσινη" ενέργεια είναι τρεις έως τέσσερις φορές ακριβότερη από την κανονική, πράγμα που κακώς δεν είχε διευκρινιστεί στην κοινή γνώμη, όπως δήλωσε, απομακρυνόμενος σαφώς από την ενεργειακή πολιτική που είχε ακολουθηθεί στη χώρα μας επί πρωθυπουργίας Γιώργου Παπανδρέου.

Επέρριψε μάλιστα τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και ισχυρίστηκε ότι ο ίδιος είχε δώσει μάχη για να να προκριθεί η λύση της εξοικονόμησης ενέργειας, καθώς ήξερε τι θα επακολουθούσε.

Σχετικά με τα φωτοβολταϊκά, ο υπουργός τόνισε ότι η χώρα σήμερα έχει υπερκαλύψει το στόχο του 2020 για την παραγωγή ενέργειας με τη χρήση φωτοβολταϊκών".  Δημοσιεύθηκε και εξαφανίστηκε από το sofokleous, econews κ.α

Τον Ιούλιο του 2013... Από το 2010 λέω ότι οι ΑΠΕ δεν ηλεκτροδοτούν, απλά ακριβαίνουν το ρεύμα, είναι αρπαχτή, δεν κάνουν τίποτα για κανένα περιβάλλον, κάνουν ζημιά στην ηλεκτροπαραγωγή και στα δίκτυα και αυτοί που τα προωθούν είναι [συμπληρώστε εσείς τι είναι]. Και ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας... Άστε πια τον Πρόεδρο των ΗΠΑ

Την αποτυχημένη αρπαχτή ο Σταθάκης την θεωρεί ...επενδύσεις. Μάς χρεώνει 90+120 για κάτι που κάνει 40 έως 60, για να του λένε "μπράβο" από την ΕΝΕΛ.

Ξέρω ότι θα σκάσει η φούσκα.  Το 90+120 δεν είναι ποτέ μικρότερο του 60 (ή του 40). 90 είναι η αιολική ταρίφα.  120 είναι το απαραίτητο αέριο. Το ρεύμα πριν τον ΓΑΠ έκανε 25 με 30. Άντε να ακριβύνει για να μαζέψουν λεφτά για νέες μονάδες... αλλά είπαμε... "ένα δωράκι, όχι και 500 εκατομμύρια"

2 σχόλια:

lignite is black gold είπε...

Μα είναι ποτέ δυνατόν ν' αποτελεί ο ...Μανιάτης παράδειγμα Υπουργού; Αυτός είναι το πιο κλασσικό παράδειγμα ανεμόμετρου, άλλα έλεγε το Γενάρη του 2010, άλλα έλεγε τον Οκτώβρη 2010, άλλα έλεγε το Νοέμβρη 2011, άλλα έλεγε το Σεπτέμβρη 2012, άλλα τον Οκτώβρη 2012, άλλα το Νοέμβρη 2012, άλλα τον Ιούλη 2013, άλλα το Δεκέμβρη 2014. Κι όταν έλεγε πως οι ΑΠΕ είναι ακριβές, έτρεχε να υπογράψει και γι' άλλες ΑΠΕ.

Για πιο αναλυτικά, ορίστε, απ' το Φλεβάρη 2014:
http://greeklignite.blogspot.gr/2014/02/blog-post_17.html

Και φυσικά το καλοκαίρι 2014 έστησε τη μαϊμού επιστράτευση στη ΔΕΗ, (http://greeklignite.blogspot.gr/2014/07/blog-post_6.html), για την οποία έπρεπε να είναι ήδη μέσα, μαζί με το Σαμαρά.
Ας όψεται ο Σύριζα ...: http://greeklignite.blogspot.gr/2014/09/greeklignite.html

archaeopteryx είπε...

το είπε, ωστόσο, και μετά υπέγραψε ένα σωρό αιολικές άδειες