Κυριακή 7 Ιανουαρίου 2018

Εκτίναξη κόστους και αστάθειες στα δίκτυα (και στις γειτονικές χώρες) από τις ΑΠΕ στην Γερμανία


https://bazonline.ch/ausland/europa/kosten-fuer-energiewende-explodieren/story/13230493

Τα ΜΜΕ στην υπόλοιπη Ευρώπη συνεχίζουν ακάθεκτα:  "Τα Κόστη της Ενεργειακής Μετάβασης σε ΑΠΕ έχουν εκραγεί. Τα αναξιόπιστα αιολικά και φωτοβολταϊκά επιβάλλουν όλο και περισσότερες παρεμβάσεις στα δίκτυα. Αυτήν την ανεμογεννήτρια την έριξαν κάτω θυελλώδεις άνεμοι."

Σχεδόν 1 δις ευρώ ξόδεψε ο διαχειριστής του δικτύου το 2017 για παρεμβάσεις σταθεροποίησης του δικτύου, περίπου 50% πάνω από το 2016. Το κόστος οφείλεται στις αυξανόμενες εγκαταστάσεις αιολικών και φωτοβολταϊκών στην Γερμανία. Το ποσοστό ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ έχει ανέβει στο 33% αλλά αυτή η ηλεκτροπαραγωγή ανεβοκατεβαίνει κουτουρού.Αυτό αποσταθεροποιεί τα δίκτυα. Οι νόμοι της Φυσικής λένε ότι η προσφορά και η ζήτηση σε ένα δίκτυο πρέπει να είναι η ίδια, ειδεμή υπάρχει blackout. Ο διαχειριστής του δικτύου ζητάει αυξομειώσεις στην ισχύ των συμβατικών μονάδων, ζητάει βοήθεια από ξένες, γειτονικές, εταιρείες και ζητάει από αιολικές και φωτοβολταϊκές εταιρίες να προσαρμόσουν την παραγωγή τους. Ωστόσο ο διαχειριστής δικτύου πρέπει να πληρώνεται αφού έχει όρους εγγυημένης αγοράς εναλλακτικής ενέργειας και ο ίδιος πληρώνει αυτούς τους παρόχους.

Η επέκταση του δικτύου για να διοχετεύεται το πλεονάζον τυχαίο αιολικό ρεύμα από Βορρά προς Νότο καθυστερεί και είναι μη ρεαλιστική, λέει μία μελέτη της McKinsey. Ο κόσμος και οι τοπικές κυβερνήσεις δεν θέλουν άλλες εναέριες γραμμές και οι υπόγειες γραμμές είναι πανάκριβες και επιβαρύνουν και αυτές τα τοπία.

Οι Γερμανοί καταναλωτές ήδη πληρώνουν 25 δις τον χρόνο για επιδοτήσεις σε εναλλακτικές ενέργειες και η τάση είναι αυξητική. Αυξητικά είναι και τα κόστη των παρεμβάσεων για την ευστάθεια του δικτύου -- όλα αυτά, τα πληρώνουν οι καταναλωτές. Το εγχείρημα εκτιμάται ότι θα κοστίσει 1 τρις ευρώ μέχρι το 2025. Το κόστος για κάθε οικογένεια είναι 25.000 ευρώ, περίπου τα μισά του μέσου οικογενειακού εισοδήματος.  Το 2016 έγιναν 330.000 διακοπές λόγω αδυναμία πληρωμών.

Το πρόβλημα θα χειροτερέψει με τα σχεδιασμένα κλεισίματα και άλλων Γερμανικών πυρηνικών μονάδων που φαίνεται να χαροποιούν την Γερμανίδα Υπουργό Περιβάλλοντος που θεωρεί τα κλεισίματα αυτά "ακρογωνιαίο λίθο ανταγωνιστικής ενεργειακής δομής στην Γερμανία" [μάλλον για την Γκαζπρόμ είναι ο ακρογωνιαίος λίθος, λέω εγώ].

Το πρόβλημα με τα Γερμανικά δίκτυα έχει πάει πλέον και στην Ελβετία, όπου και εκεί έχουν διπλασιαστεί οι παρεμβάσεις στα Ελβετικά δίκτυα.

Εμείς δεν έχουμε ούτε τα δίκτυα, ούτε τους γείτονες και εμείς εισάγουμε τα αιολικά και τα φ/β που οι Γερμανοί (ή οι Κινέζοι) εξάγουν.  Και τι είναι 25.000 για κάθε Ελληνική οικογένεια; Λεφτά υπάρχουν! Βάλτε κι άλλες!

Δεν υπάρχουν σχόλια: