Σάββατο 30 Ιουνίου 2012

Ποιό peak oil;


Με το "peak oil" δεν έχω ασχοληθεί, γιατί δεν μας πολυαφορά, εκτός πιά εάν, τελικά, "έχουμε" εμείς ...oil. Το "peak oil" είναι επιχείρημα όσων κλαίγονται ότι ο ουρανός γκρεμίζεται, και επομένως ...να βάλουμε πολλές ΑΠΕ!  Το "peak oil" είναι μια λογικοφανής θεωρία που κατακλύζει τον Δυτικό κόσμο από το πόλεμο στην Μέση Ανατολή 1967-1973 και το εμπάργκο του 1979. Το παραπάνω γράφημα, από τo Sober Look  επιβεβαιώνει ότι εάν υπάρχει peak oil, θα είναι ...αργότερα. Το γράφημα μεγαλώνει με κλικ.

Όπως νομίζω έχετε καταλάβει, όσοι με παρακολουθείτε, το πετρέλαιο είναι ασήμαντο στην ηλεκτροπαραγωγή.  Το πετρέλαιο είναι σημαντικό στις μεταφορές (και λιγότερο στην θέρμανση και την βιομηχανία). Το αέριο, εάν υπάρχει, βολεύει επίσης για την βιομηχανία και την θέρμανση, και εάν έχει κάποιος πολύ και απρόσκοπτο, και την ηλεκτροπαραγωγή.

Η υποκατάσταση πετρελαίου σε αυτοκίνητα, αεροπλάνα κλπ, είναι, για την ώρα, φαιδρή. Για να γράφονται αρλουμπίτσες.  Σε 100, 200 ή δεν ξέρω πόσα χρόνια, ή εάν πέσει ο ουρανός στο κεφάλι μας, δεν θα ξέρω τι θα γίνει. Πάντως, δεν θα πέσει ο ουρανός στοκεφάλι μας επειδή θα τελειώσει το πετρέλαιο, για άλλο λόγο θα πέσει.

Οι ΑΠΕ δεν υποκαθιστούν πετρέλαιο. Για ένα νησί που ηλεκτροδοτείται με πετρέλαιο, είναι φτηνότερο να συνεχίσει να ηλεκτροδοτείται με πετρέλαιο από το να βάλει ΑΠΕ. Απλά οικονομικά, αν συνειδητοποιήσουμε πόσο λίγα καύσιμα υποκαθιστούν οι ΑΠΕ. Όχι πόσο λένε ότι ηλεκτροδοτούν (10%-20%, πλασματικό νούμερο) αλλά πόσα καύσιμα υποκαθιστούν (4%-8%), πραγματικά, σε συνάρτηση του πόσο κοστίζουν αυτά τα καύσιμα.  Αν θέλουμε να ηλεκτροδοτήσουμε την Χίο από την Τουρκία (ή από την Ελλάδα) με καλώδια, είναι ένα θέμα. Το να χώσουμε και πολλά αιολικά στην Χίο, απλά καταστρέφουμε την Χίο, χωρίς να την ηλεκτροδοτούμε από αιολικά. Όλα τα αιολικά της Ελλάδας δεν φτάνουν να ηλεκτροδοτήσουν ένα νοσοκομείο ή ένα περίπτερο στην Χίο, όχι όπως λειτουργούν τα νοσοκομεία ή τα περίπτερα

Το ότι κάποιοι προσπαθούν να σας πουν "όχι στο κάρβουνο" και "όχι στα πυρηνικά", σε συνάρτηση με θεωρίες περί peak oil, είναι εντελώς εκ του πονηρού, και αυτοί που το κάνουν είναι ή ηλίθια καθίκια, ή ...πράκτορες, τίνος ακριβώς δεν έχω καταλάβει.

25 σχόλια:

spiral architect είπε...

Λόγω οικονομικής στενότητας αλλά και επιχειρηματικού δαιμονίου με ενδιαφέρει πάρα πολύ ο τρόπος με τον οποίο το πολιτικό μάρκετιγκ απέδειξε στις τελευταίες εκλογές ότι, δεν υπάρχει ανώτατο όριο ευπιστίας στους απελπισμένους.
Οι απελπισμένοι είναι το μέλλον του μάρκετινγκ
και προς τούτο οι θεωρίες του πικ όιλ, των ΑΠΕ.
Πως θα κινείται το Ιμπίθα μου στο μέλλον;

nikos είπε...

αναρωτιέμαι αυτός ο δανεισμός της ΔΕΗ με μέσω όρο 9% δεν θα μετακύλιση άμεσα στους καταναλωτές.. είναι δυνατών

Ανώνυμος είπε...

http://www.youtube.com/watch?v=4DWlsrAELS8&feature=player_embedded

All jumbled up!

Ανώνυμος είπε...

http://ikritimas.blogspot.gr/2012/06/blog-post_9787.html

Ανώνυμος είπε...

http://www.politestv.gr/index.php?id=1000&article=66

Ανώνυμος είπε...

Ναι στο κάρβουνο-Ναι στα πυρηνικά.
Είσαι μεγάλος.

archaeopteryx είπε...

κοίτα δεν λέω "ναι" σε κάτι. Αυτό που λέω είναι 1) ότι το πετρέλαιο δενέχει σχέση με ηλεκτροδότηση, 2) εάν θες ρεύμα χρειάζεσαι ισχύ βάσης και ισχύ αιχμής, 3) ισχύς βάσης σε ΟΛΟ τον κόσμο είναι ή κάρβουνο ή πυρηνικά (στην Νορβγηγία Υ/Η και σε μέρη με πολυ φτηνό αέριο, αέριο και 4) ισχύς αιχμής αέριο ή/και Υ/Η.

Σε όλο τον κόσμο. Τα αιολικά δεν κάνουν ούτε για ισχύ βάσης ούτε για αιχμής. Αν φυσ΄΄αει σε ώρα αιχμής είναι σαν να μειώνουν λίγο την ζήτηση. Και εάν θες αέριο, το αέριο μόνο του είναι φθηνότερο από τον συνδυασμό αέριο + αιολικά.

Αν εσύ έχεις κάποια άλλη πρόταση, θα με ενδιέφερε να την ακούσω. Δηλαδή πλην της πρότασης να μην έχουμε ρεύμα, που και αυτή μου αρεσει. Αλλά εάν δεν θες ρέυμα, καλύτερα χωρίς αιολικά παρά με αιολικά. Πολύ πιο φτηνό και εύκολο.

7:20 είπε...

Tο οτι θέλω ρεύμα είναι προφανές απλώς εξ'αρχής αποκλείω τα πυρηνικά γιατί ανατριχιάζω και μόνο στην ιδέα.
Δεν έχω πρόβλημα αισθητικής με τις ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολταικά όπως πολλοί που συζητάω μαζί τους.
Ίσως να γίνονται όλα λίγο άναρχα και με ελάχιστο σεβασμό στο περιβάλλον επειδή βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο ή επειδή η Ελλάδα ήταν ανέκαθεν αυτή που ξέρουμε.
Υπάρχουν τεράστια αποθέματα καθαρής ενέργειας γύρω μας και αυτό στην πράξη μπορεί να το δεί ο καθένας απλώς βάζοντας έναν ηλιακό θερμοσίφωνα.

spiral architect είπε...

Αλγόριθμοι Δημοσιονομικής Προσαρμογής 101: Άσκηση 1

nikos είπε...

ανωνημε 8.17 πράγματι οπως λες "Υπάρχουν τεράστια αποθέματα καθαρής ενέργειας γύρω μας και αυτό στην πράξη μπορεί να το δεί ο καθένας απλώς βάζοντας έναν ηλιακό θερμοσίφωνα.". είναι ένα θέμα ταμπου που δυστυχώς στην ελλαδιτσα μας έχει εγκαταλειφθεί η υποχρέωση κάθε νοικοκυριού με φορολογική ελάφρυνση (παλιά υπήρχε επι ΚΚα αν θυμάσαι έτσι δουλεύανε και η βιοτεχνίες μας παντού ) .. υπάρχει η τεράστια αστείρευτη .. σπατάλη στον κοινόχρηστο φωτισμό ..και εδώ δυστυχώς τίποτα,μα ντιπ τίποτα κλπ

nikos είπε...

ότι και να πούμε εδώ .. εμείς τα λέμε εμείς τα ακούμε δυστυχώς χρόνια τώρα ..οι αρμόδιοι είναι δυστυχώς εκπρόσωποι ξένων συμφερόντων που προωθούνται από αυτά π.χ.Στουρναρας πρώην υποδιοικητής ΔΕΠΑ τα χρόνια 94-97 που τα έκανε .. σκατά πουλώντας κυβερνητικές αποφάσεις .. πάλι σήμερα στα πράγματα είναι Άξιος Άξιος χιχχι

Ανώνυμος είπε...

"A new Russian natural gas link to Europe that currently runs to Germany could be extended to Britain with the involvement of energy group BP, the chief executive of the state Gazprom giant said on Friday"
-------
"Bulgaria’s energy regulator drastically cut guaranteed rates for electricity generated by wind and solar power parks on Friday on fears of soaring electricity prices, further unsettling renewable-energy developers in the Balkan country.

The regulator cut by more than 50 percent the preferential feed-in tariff for the obligatory purchase of solar energy and by 22 percent the energy produced by wind power. The new tariffs come into effect from July 1 for solar and wind parks that will be connected until July 2013.[...]But growth in installations has outpaced forecasts, applying pressure on the ageing power grid and electricity prices in the European Union’s poorest country.[...]
The regulator also raised prices for consumers, increasing them by 13 percent from July 1. It said that a large part of the increase was because of the growing proportion of more expensive green energy."
ThW

archaeopteryx είπε...

7.20, αν είσαι λίγο στόκος, μην ανησυχείς έχει πολλούς. Τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά είναι για επιδοτήσεις, όχι για ρεύμα. ΝΗα πάς για επείγον σε χειρουργείο που ηλεκτροδοτείται από αιλικά, να το δοκιμάσεις...

ΟΥΤΕ υποκαθιστούν ηνλεκτροδότηση, ούτε εξοικονομούν κάυσιμα. Σίγουρα όχι όσα για όσα πληρώνονται.

Δυστυχώς, φαίνεσαι από τα τεράστια αποθέματα ενεργειας γύρω σου, Και τσάμπα!

nikos είπε...

τα έκαναν όλα στον άκρως ευαίσθητο τομέα Ενέργειας ..σαν τα μούτρα τους .. απλά τώρα ηρθε ο χρονος του τεράστιου λογαριασμού που πάλι ο λαός μας θα τα πληρώσει .. έτσι είναι με το χρόνο να κυλά

nikos είπε...

Τα τοπία της Μάνης είναι παγκόσμια κληρονομιά" και δεν θα επιτραπεί η "αλλοίωσή τους" από τις φαραωνικού τύπου ανεμογεννήτριες που "κάποιοι" επιχειρούν να φυτέψουν στη ραχοκοκαλιά της Μάνης, επεσήμαναν χθες στη συνέντευξη Τύπου στην ΕΣΗΕΑ οι εκπρόσωποι των συλλόγων της Μάνης και των περιβαλλοντικών οργανώσεων, υπό τον συντονισμό του πρώην προέδρου της ΕΣΗΕΑ Αριστείδη Μανωλάκου.

"Αν δεν πετύχει ο νομικός τρόπος, θα ακολουθήσουμε τον μανιάτικο" ξεκαθαρίζουν οι κάτοικοι της περιοχής
Αφού τόνισαν πως οι δύο υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες εκχωρήθηκαν οι άδειες εγκατάστασης είναι παράνομες και άρα θα ακυρωθούν στο δικαστήριο, εξεδήλωσαν την αποφασιστικότητά τους με τον εξής χαρακτηριστικό τρόπο: "Αν δεν πετύχει ο νομικός τρόπος, θα ακολουθήσουμε τον 'Μανιάτικο'".

Αναφερόμενοι στις "πράσινες μπίζνες", αφού άφησαν σαφείς αιχμές για τις εταιρείες (Άνεμος Μάνης Α.Ε., Solar Cells Hellas κ.ά.) που έχουν αναλάβει το έργο, οι αρμόδιοι φορείς μίλησαν με νόημα για το ταξίδι του Νίκου Παπανδρέου και για τα δείπνα του στην περιοχή της Μάνης. Μάλιστα λίγο νωρίτερα ο κ. Μανωλάκος παραλλήλισε την "μπίζνα" που λαμβάνει χώρα στη Μάνη με αυτή που συνετέλεσε στην καταστροφή της Πούλιας στην Ιταλία, στην οποία ξέσπασε σκάνδαλο λόγω της εμπλοκής της Μαφίας...

Η εγκατάσταση εκατοντάδων ανεμογεννητριών ύψους 120 μέτρων με πτερύγια 70 μέτρων θα σημάνει οικολογική και πολιτιστική καταστροφή. Συγκεκριμένα το τεραστίων διαστάσεων έργο, που θα φυτέψει στη ραχοκοκαλιά της χερσονήσου της Μάνης 250 γιγαντιαίες ανεμογεννήτριες, όχι μόνο θα αλλοιώσει αλλά θα καταστρέψει ανεπανόρθωτα τη μοναδική ομορφιά της Μάνης. Και αυτό όχι μόνον λόγω της εγκατάστασης των γεννητριών αυτών καθ' αυτών, αλλά και επειδή για την πραγματοποίηση του έργου θα γίνουν εκτεταμένες χωματουργικές εργασίες σε παρθένα και απάτητα μέχρι σήμερα σημεία, εκβραχισμοί και θα διαπλατυνθούν δρόμοι για την εγκατάσταση των εργοταξίων στις κορυφογραμμές.



Απόστολος Καλτσής: "Κίνδυνος για τα 7.000 πτηνά που διέρχονται από την περιοχή"

Άμεση συνέπεια θα είναι και η καταστροφή του οικοσυστήματος της περιοχής με την παγίδευση και τον αφανισμό των αποδημητικών και ενδημικών πτηνών αλλά και ο περιορισμός της κτηνοτροφίας.

"Η περιοχή της Νότιας Μάνης αποτελεί Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) για την Ορνιθοπανίδα και μία από τις τέσσερις θεσμοθετημένες μεταναστευτικές στενωπούς της χώρας" είπε ο Αποστόλης Καλτσής, πρόεδρος της Ορνιθολογικής Εταιρείας, και πρόσθεσε πως "από την περιοχή κατά τη μετανάστευση διέρχονται περισσότερα από 7.000 αρπακτικά πτηνά, που ανήκουν στην πλέον ευάλωτη κατηγορία πτηνών στην εγκατάσταση αιολικών σταθμών".

Ο Σπιζαετός και η Αετογερακίνα, που είναι απειλούμενα σε εθνικό επίπεδο, και ο Βασιλαετός και ο Στικταετός, που ανήκουν στα παγκοσμίως απειλούμενα, θα επηρεαστούν σημαντικά από το έργο, που για πολλούς δεν ανήκει καν στην πράσινη ανάπτυξη, η οποία για να θεωρείται πράσινη πρέπει να είναι μικρής κλίμακας. Ακόμη "ανεπαρκές" κρίνεται και το αυτοματοποιημένο σύστημα παύσης των ανεμογεννητριών, το οποίο οι εταιρείες χρησιμοποίησαν για να κατευνάσουν τις ανησυχίες των αρμόδιων.



Κυριάκος Κοττέας: "Περιβαλλοντική και αισθητική καταστροφή της μοναδικής Μάνης"

Για "διάλυση της ενότητας του χώρου" έκανε λόγο ο τοπογράφος, ιστορικός και ορειβάτης Κυριάκος Κοττέας, ενώ τόνισε και την ιδιαιτερότητα του μανιάτικου τοπίου, τη δωρική του λιτότητα, καθώς και το ότι θα μπορούσε "να αποτελεί παράδειγμα βιώσιμης ανάπτυξης". Υποστήριξε πως όποιος εκβραχισμός θα είναι μόνιμος, "δεν έχει χώμα η Μάνη" είπε και επεσήμανε πως δεν έχει αποσαφηνιστεί "ποιος τελικά θα επωφελείται από αυτήν την ενέργεια καθως οι ανάγκες της Μάνης καλύπτονται με πολύ λιγότερες από 250 ανεμογεννήτριες, συγκεκριμένα με όχι περισσότερες από 4".

...

Professor Moriarty είπε...

Ανώνυμε, δεν υπάρχει παραγωγή ενέργειας εκ του μη-όντος. Αυτό που μάλλον καταχρηστικά λέμε “παραγωγή ενέργειας” (και εννοούμε κατά κανόνα την ηλεκτρική ενέργεια) είναι στην κυριολεξία μετατροπή μίας μορφής ενέργειας σε μία άλλη μορφή.

Το ότι υπάρχει “τεράστιο απόθεμα τζάμπα ενέργειας γύρω μας” είναι μία κενολογία. Από άποψη ηλεκτροπαραγωγής δεν έχει κανένα συγκεκριμένο νόημα. Στο κάτω-κάτω ο,τιδήποτε υπάρχει στον φυσικό κόσμο ισοδυναμεί με ενέργεια. Το θέμα είναι πώς μετατρέπεις αυτή την ενέργεια σε ηλεκτρική ενέργεια. Αν η διαδικασία μετατροπής κοστίζει πανάκριβα, είναι χαμηλής απόδοσης και εξαρτάται από μη-ελέγξιμους παράγοντες, και πολλά άλλα, τότε, όχι μόνο δεν είναι τζάμπα, αλλά δεν είναι και αξιόπιστη λύση.

Κανείς δεν λέει όχι στους ηλιακούς θερμοσίφωνες, ούτε θέλει να απαγορεύσει την χρήση των ΑΠΕ από όποιον νομίζει ότι τον συμφέρει. Η διαφωνία βρίσκεται στην αναγκαστική ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ της υπάρχουσας τεχνολογίας παραγωγής ενέργειας με ΑΠΕ. Αυτό είναι κάτι τελείως διαφορετικό. Και γίνεται εξαναγκασμένα με κρατικές, ή υπερ-κρατικές παρεμβάσεις, παρεμβάσεις και με επιβολή φόρων. Απόδειξη για το ότι η αιολική και ηλικαή εν΄ργεια δεν είναι καθόλου “τζάμπα” είναι ότι το παραγόμενο από αυτές ρεύμα κοστίζει πολλαπλάσια από το ρεύμα που παράγεται από κάρβουνο. Μένει το επιχείρημα ότι μας σώζουν από τις εκπομπές CO2. Και αυτό αποδεικνύεται εύκολα ότι δεν ισχύει. (Ήδη προχθές έγραψα ένα σχόλιο εδώ για το το τι “κατόρθωσαν” τα αιολικά το 2010, και παλιότερα αναφέρθηκα σε ένα άλλο άρθρο που αναφέρει τι θα “κατορθώσουν” μέχρι το 2030: Σχεδόν τίποτε. Ενώ άλλοι αμφισβητούν και αυτό το σχεδόν, και λένε απλώς Τίποτε).

Επίσης το θέμα δεν είναι μόνο στην “παραγωγή” ενέργειας, αλλά και στην μεταφορά της. Δεν υπάρχει σκέτη παραγωγή. Η ενέργεια πρέπει να μεταφερθεί και αυτό προϋποθέτει δίκτυα μεταφοράς και διανομής. Το κόστος της “τζάμπα” ενέργειας δεν επιβαρύνει μόνο την παραγωγή της αλλά στρεσάρει και τα δίκτυα σε βαθμό που τα υπάρχοντα δίκτυα να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν και να χρειάζονται “ενισχύσεις”, “αναβαθμίσεις”, στην ουσία συνολικές αναδομήσεις με επίσης τεράστια κόστη.

Αναρωτήθηκες ποτέ πώς παράγεται και μεταφέρεται η ηλεκτρική ενέργεια από την “τζάμπα” ηλιακή ενέργεια; Τα πάνελς σου δίνουν μία συνεχή τάση (με πολύ μικρή απόδοση). Αλλά το δίκτυο μεταφέρει εναλλασσόμενη τάση. Οι συσκευές σου λειτουργούν με εναλασσόμενη. Για να σου είναι λοιπόν χρήσιμη, πρέπει να μετατρέψεις την συνεχή σε εναλλασσόμενη με inverters. Όμως, ενώ οι γεννήτριες παράγουν μία ομαλή ημιτονοειδή τάση, οι inveters την δημιουργούν με ηλεκτρονικό τρόπο και την προσεγγίζουν. Εισάγουν λοιπόν, όπως λέμε, κάποιες αρμονικές. Οι καλοί – και ακριβοί inverters – ελάχιστες και αμελητέες – οι κακοί περισσότερες. Επειδή για να διασυνδεθεί μία μονάδα στο δίκτυο πρέπει να συντονιστεί σε αυτό, αυτές οι αρμονικές μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα.

Προβλήματα στο δίκτυο δημιουργούν και τα αιολικά. Το 1999, αν θυμάμαι καλά, στην Β. Ευρώπη έγινε ένα γενικευμένο black out που, όπως εξηγεί ο Limbourg, αποδίδεται στην επίδρασή που είχε στο δίκτυο η εισροή αιολικής ενέργειας από τα διασυνδεδεμένα αιολικά πάρκα.

Όπως βλέπεις η “τζάμπα” ενέργεια μόνο τζάμπα δεν είναι.

George Mantjoros είπε...

Mα δεν εχετε επιτελους καταλαβει οτι δεν τους ενδειαφερει καθολου η παραγωγη ενεργειας ,το περιβαλλον και η Ελλαδα .
Το μονο που θελουν ειναι τζαμπα κερδη
Ειναι κορακες και το μονο που ξερουν καλα ειναι το.....κρα.

Ανώνυμος είπε...

Ποτέ δεν γράφτηκε η φράση "τζάμπα" ενέργεια εκτός από τον αγενή οικοδεσπότη στον οποίο ανταποδίδω το χαρακτηρισμό.

Professor Moriarty είπε...

Ο.Κ., εσύ γράφεις ότι υπάρχουν “τεράστια αποθέματα καθαρής ενέργειας γύρω μας”. Αυτοί που προσπαθούν να πείσουν τον κόσμο να ανεχθεί τις ανεμογεννήτριες στο νησί του τον παραμυθιάζουν για “τζάμπα” ενέργεια. Δεν αλλάζει τίποτε. Πες το όπως θέλεις. Το να επικαλείται κάποιος “τεράστια αποθέματα” ενέργειας χωρίς να μπορεί να δώσει πειστική απάντηση για το πώς αυτά τα αποθέματα θα μετατραπούν σε ωφέλιμη για εμάς ενέργεια είναι κενό γράμμα. Επίσης το επίθετο “καθαρή” περιπλέκει ακόμη περισσότερο τα πράγματα.

Δυστυχώς υπάρχει μια πολλαπλή και τεράστια εξαπάτηση σε αυτά τα θέματα. Εξαπατούν χρησιμοποιώντας δήθεν “οικολογικούς” όρους, και εξαπατούν χρησιμοποιώντας δήθεν “επιστημονικούς όρους”.

Καμιά τεχνολογία, και ιδίως η τεχνολογία παραγωγής ενέργειας δεν είναι “καθαρή”, “αθώα”, ή “τζάμπα”. Δυστυχώς έχουμε να κάνουμε, στην περίπτωση που συζητάμε τεχνο-οικονομικά, με trade-offs. Ενώ, σε περίπτωση που συζητάμε φιλοσοφικά, πρέπει να επισημάνουμε ότι οι προμηθεϊκές λύσεις, εκτός από από το λυτρωτικό στοιχείο, εμπεριέχουν πάντα αναπόσταστο το στοιχείο της Ύβρης.

Οι αρχαίοι Ελληνικοί μύθοι είναι σοφοί, και οι αρχαίοι τραγικοί τους χρησιμοποίησαν για να πουν την αλήθεια τους. Ξαναδιάβασε τον Προμηθέα Δεσμώτη του Αισχύλου μέχρι να καταλάβεις ότι ο τιτάνας δεν ήταν μόνο ο λυτρωτής του ανθρώπινου γένους, που ο “φασίστας” Δίας τον κάρφωσε στο Καύκασο, αλλά ήταν και μέγας υβριστής. Αλλά εδώ περνάμε σε άλλα θέματα....

archaeopteryx είπε...

δεν είμαι αγενής. Κάποιος που σχολιάζει χωρίς να έχει διαβάσει τι σχολιάζει (ή να έχει κανει μια προσπάθεια να καταλάβει) στόκος είναι. Αν σου έλεγα για τον δεύτερο νόμο, θα είχες μια διακιολογία, δεν ξέρουν όλοι τον δεύτερο νόμο. Αν δεν καταλαβαίνεις ότι 10.000 αιολικά δεν μπρούν να υποκαταστήσουν ούτε την πιο μικρή μονάδα λιγνίτη 200 MW... τι να πώ... "στόκος". Σκέψου το. Αν δεν καταλαβαίνεςι το παραδειγμα των Falklands, επίσης τι να πώ. Κρίμα. Προσπάθησε.

archaeopteryx είπε...

Αλλά σε παρηγόρησα. Εχει πολλούς. Η πλειοψηφία θα έλεγα. Αλλά μην άγχεσαι, ανώνυμος είσαι. Σκέψου. 10.000 αιολικά δεν παραγουν αρκετή χρήσιμη ενεεγαι για μια μπιλια ρουλεμάν. Σκέψου το. 10.000 αιολικά δεν είναι ικανά να τροφοδοτήσουν ένα χειρουργείο. Εκτός εάν χειρουργεί μόνο όταν φυσάει. Βάρδα μην έχεις επείγον περιστατικό με άπνοια. Και αν προσπαθήσεις να διασυνδέσεις τα αιολικά με το δίκτυο, όσο πιο πολλά διασυνδέεις ΄τόσο μικρότερο της συμαβτικής ηλκτροπαραγωγη΄ς μπορείς να υποκαταστήσεις. Ή θα δεχτείς αυτά που σου λέω (ΜΗΝ τα δεχτείς) ή διάβασε το "όσα ξέρω για αιολικά" και διάβασε τις παραπομπές, όχι αυτά που λέω. Είναι ΔΥΣΚΟΛΟ να μάθεις πράγματα που δεν ξέρεις, αλλά πάντα θα είσαι κερδισμένος. Μέχρι και ο Feynman είπε κάπου ότι εάν κάτι το καταλαβαίνεις αμέσως, δεν αξίζει να το προσπαθήσεις.

spiral architect είπε...

Ανώνυμε που γράφεις για "τσάμπα ενέργεια γύρω μας", αναρωτήσου γιατί την πληρώνεις, αφού είναι τσάμπα.

archaeopteryx είπε...

και τι θα γίνουν ρε spiral όλοι αυτοί? Κλέφτες??

Ανώνυμος είπε...

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=59390

ΑΙΟΛΟΣ είπε...

Τελικά πόσα φράγκα παίρνετε;
Γιατί με λίγο ψάξιμο τα αφεντικά σας τα καταλάβαμε.
Είπα κι εγώ, τέτοια εμμονή με τα αιολικά;
Τί να κάνεις;..το μεροκάματο να βγαίνει.