Σάββατο 2 Ιουνίου 2012

Βέρμιο


Αν δείτε φωτογραφίες από το Βέρμιο, ή εάν μπείτε στο Panoramio ή στο Google Earth, θα δείτε μαγευτικές εικόνες. Η Πτολεμαΐδα, δεν είναι μακριά, και είναι δύσκολη αντίθεση. Τα σχέδια τώρα της "Ευρώπης", που έγιναν Ελληνικός νόμος όταν το Πασόκ και η ΝΔ ψήφισαν τον νόμο Μπιρμπίλη, θα καταστρέψουν το Βέρμιο, όπως και σχεδόν όλη την υπόλοιπη Ελλάδα.

Όχι για το κοινό καλό, αλλά για το καλό (στην περίπτωση του Βερμίου) Ισπανικών εταιριών με ντόπια συνεταιράκια πλασιέ.  Ούτε για να υποκαταστήσουν την Πτολεμαΐδα.  Όλα τα αιολικά της ΕΝΤΕΚΑ και της κάθε ACCIONA, δεν φτάνουν όχι για τα 30.000 σπίτια που ψευδώς αναφέρουν, αλλά ούτε για 3 σπίτια. Ποτέ και πουθενά (ούτε στην Γερμανία) κανένας αριθμός αιολικών δεν υποκατέστησε ούτε μία συμβατική μονάδα. Ποτέ και πουθενά, καμία ΑΠΕ δεν έχει υπάρξει, από το 1975 που εμφανίστηκαν, χωρίς αδρή επιδότηση. Ποτέ και πουθενά, μέχρι τώρα, δεν έλυσαν ή δεν βοήθησαν κανένα ενεργειακό ή περιβαλλοντικό πρόβλημα.  Αλλά επιμένουν, όσο υπάρχουν ηλίθιοι (εμείς) και επιτήδειοι.


Φίλος μου έστειλε τα παρακάτω:

Τα φαραωνικό "αιολικό πάρκο" Βερμίου, το οποίο σε αυτή τη φάση αφορά 174 φουρφούρια που θα αναπτυχθούν σε όλη την υποαλπική ζώνη του βουνού, με την ανάπτυξη 150χλμ οδικού δικτύου και των συνοδευτικών εγκαταστάσεων κτλ.

Έχω εντοπίσει δυο τρεις λεπτομέρειες που διαφεύγουν της προσοχής των Δήμων.

1. Η αποστολή της σχετικής "ανακοίνωσης πρόσκλησης" για την ενημέρωση του κοινού έγινε σε μια ημερήσια εφημερίδα στις 19 Απριλίου, με κοινοποίηση στις αρμόδιες υπηρεσίες της Π.Ε. Ημαθίας και Δήμου Βέροιας.

2. Η σχετική ΜΠΕ επί της οποίας θα μπορούσε κάποιος ενδιαφερόμενος να εκφράσει ένσταση εντός του προβλεπόμενου χρόνου, στάλθηκε στις αρμόδιες υπηρεσίες στις 17 Μάη!!! Δηλαδή, κανείς δεν μπορούσε να ενημερωθεί εντός του προβλεπόμενου χρόνου για το έργο. Η ανακοίνωση αφορούσε έργα εγκατάστασης αιολικού πάρκου με αναφορά σε MW και ούτε καν σε αριθμό ανεμογεννητριών και φυσικά δεν υπήρχε πουθενά το παραμικρό στοιχείο για την φαραωνική έκταση του έργου. Η ΜΠΕ δεν πέρασε ακόμα από τα Περιφερειακά Συμβούλια. ιδιαιτερότητα του έργου: Αφορά δυο νομούς, δυο περιφέρειες (Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας) και κάπου 4-5 Δήμους γειτονικών νομών. Σε κάθε Δήμο, όπου οι άνθρωποι των εταιρειών έκαναν ανεπίσημη παρουσίαση, εμφάνιζαν το έργο που πατά στο έδαφος τους και όχι το συνολικό έργο. Έτσι οι Δήμαρχοι και υπό το δέλεαρ του 3%... εξέφραζαν ανεπίσημα την σύμφωνη γνώμη τους με δηλώσεις στον τοπικό τύπο. Ο Κόσμος μαθαίνει ότι θα μπουν κάποια αιολικά αλλά ως εκεί...

Ενδιαφέρον για να διατυπώσουν ενστάσεις μέχρι στιγμής έχουν εκφράσει μόνο οι του Κυνηγετικού Συλλόγου Βέροιας, ενώ οι "οικολόγοι-πράσινοι" και λοιποί "οικολογούντες" τσαρλατάνοι τοπικής εμβέλειας είναι άφαντοι!

Για ένα τέτοιο μεγάλο έργο δεν έχει γίνει καμιά διαβούλευση σε κανέναν Δήμο. -η αρμοδιότητα των Δήμων εξαντλείται στην ανάρτηση της ανακοίνωσης στον πίνακα ανακοινώσεων του Δημαρχείου, ενώ οι πρώην Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις και νυν Περιφερειακές ενότητες που συμμετέχουν στο Περιφερειακό Συμβούλιο και έχουν ψήφο, ποιούν την νήσσαν δίνοντας απ τις υπηρεσίες τους τις σχετικές αδειοδοτήσεις.

Το ίδιο και τα Δασαρχεία, που έχουν απαρνηθεί τον επιστημονικό ρόλο για την προστασία της φύσης και έχουν μετατραπεί σε υπηρεσίες διεκπεραίωσης γραφειοκρατικών διαδικασιών και λένε "ναι σε όλα".

Η ΜΠΕ είναι μια έκθεση ιδεών που δεν πατάει σε στοιχεία έρευνας και μελέτης και τα ωραιοποιεί όλα.

Η ΕΝΤΕΚΑ είναι η ίδια εταιρεία που θέλει να φάει την Σκύρο. Θα θυμάστε ότι ο Απόστολος Γκλέτσος τους ...στήριζε με πάθος. Η επιστολή που ανήρτησα για τον Δήμαρχο Γκλέτσο είναι εδώ, και ίσως χρειάζεται και για τον δικό σας Δήμαρχο. Τα αιολικά είναι μία επιδοτούμενη απάτη και πάνε κατά προτίμηση όπου έχει καλώδια, για να μην πληρώνουν και διασύνδεση οι ..."επενδυτές".

Η ελάχιστη εμπειρία μου είναι ότι πάντα υπάρχει και κάποιος που έμμεσα ή άμεσα τα πιάνει, αλλά άντε βρες τον.  Συνήθως είναι αυτός που φωνάζει "υπέρ" στα Δημοτικά Συμβούλια και τα καφενεία.  Η μύτη μου μου λέει επίσης ότι μόνο τα εύκολα και φτηνά έργα θα γίνουν. Ή αυτά που ο κόσμος δεν αντιδρά. Σε τουριστική περιοχή όπως το Βέρμιο, ξεχάστε τον τουρισμό. Ο τουρίστας δεν θέλει να βλεπει μπετά και φουρφούρια.

Εκλογές έρχονται. Ρωτήστε τους υποψήφιους τι άποψη έχουν και δηλώστε ξεκάθαρα ότι θα μαυρίσετε τους Πράσινους, τους φιλοαιολικούς, και τα κόμματά τους. Τόσο απλά.

Οι εικόνες, μεγαλώνουν με κλικ.

22 σχόλια:

nikos είπε...

http://www.reuters.com/article/2012/06/01/us-greece-power-idUSBRE8500ML20120601

archaeopteryx είπε...

οι κρίσεις, Νίκο, είναι συχνά προβλέψιμες (εσύ πχ το λες αυτό για την ενεργειακή κρίση τουλάχιστον τρία χρόνια). Στην προβλεψιμότητα, γίνονται και δεν γίνονται πράγματα που εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα.

Κρίσεις τέτοιου είδος σε μεγάλες ΔΕΚΟ ή κρατικές ετιαρίες που προε΄κυψαν από κρατικοποίηση, έχουμε ξαναδεί, και συνήθως ο απο μηχανής θεός εμφανίζεται όταν τον συμφέρει αυτόν

nikos είπε...

εδώ χτυπάνε η ξένες καμπάνες ..και τα "χρυσά παιδιά" ξύνουν τα @ρχίδια τους

nikos είπε...

archaeopteryx- πράγματι και εδώ η ενεργειακή κρίση η λιγνιτική πείνα πρόκειται να αντιμετωπιστεί με το διπλασιασμό τιμής Η/Ε που μας έχουν ανακοινώσει είδη

archaeopteryx είπε...

προσχεδιασμένο.

Και λιγνίτης υπάρχει και αυτός που θα τον βγάλει θέλει να αυτοχρηματοδοτηθεί εκ των προτέρων. Τα περί οικολογίας κλπ είναι για παραλλαγή.

Και λιγνίτης ναμην υπάρχει ο λιθάνθρακας που δεν ήθλεαν οι οικολόγοι είναι φτηνός. Τόσο φτηνός που τότε, θα έχτιζαν οι προμηθευτές το εργοστάσιο, με 20-30ετές συμβόλαιο τροφοδοσίας.

Κάρβουνο και λιγνίτης υπάρχουν, αλλά δεν βγάζουν αρκετά κέρδη για 2-3 εγχώριους και 2-3 ξένους.

Ανώνυμος είπε...

Ελπίζω να μην κατάλαβα καλά.
Τα ελλείμματα από ενδεχόμενη κακοδιαχείριση όπου κι αν έγινε, είτε στη ΔΕΗ (DEHr.AT), είτε ΔΕΠΑ, είτε διατέθηκαν με «υποσχετική» για πριμοδοτήσεις ή επιδοτήσεις ή δεν ξέρω τι άλλο, είτε για επενδύσεις ΑΠΕ κλπ, το βλέπω αδιανόητο να καλυφθούν από τα αποθεματικά του Πράσινου Ταμείου.
Αν η Μπιρμπίλη - Παπακωνσταντίνου τσιγκουνεύτηκαν να δώσουν χρήματα για την προστασία των δασών ενώ παράλληλα δημιούργησαν αδιευκρίνηστα αποθεματικά με σκοπό στη συνέχεια να τα προωθηθούν σε κλάδους άσχετους από αυτούς που προβλέπει ο νόμος για το Πράσινο Ταμείο δεν θα υπάρξει πρόβλημα (νομικό και διαχειριστικό);
Γιατί μπορεί να ειπώθηκε ότι μπορεί να λειτουργεί ως μεσολαβητής το Ταμείο Παρακαταθηκών, όμως πόσες ακόμα παρακαταθήκες να σημειωθούν; Όλη η Ελλάδα μια παρακαταθήκη την έχουν κάνει.
http://www.tpd.gr/wp-content/uploads/2011/DeltioTipou_Sinergasia_TPD_KAPE.pdf?PHPSESSID=4a48b881bea492a8ec23cc0847eeddac
Γενικά:
http://www.tpd.gr/

nikos είπε...

άρα η κερδισμένοι αυτής της κρίσης είναι η ρωσοι- Gazprom και ο εκπρόσωπος του Κοπελουζος

archaeopteryx είπε...

από τον καιρό της Φλώρινας και του γον Σημίτη στο ΥΒΕΤ, αν και διαδίδεται εκεί που κυκλοφορώ ότι δεν τα έχει πια καλά με την Γκαζπρομ (αυτό πριν ένα - ενάμιση χρόνο)

nikos είπε...

αφού τόλμησαν πρώτα τα τομάρια δλδ.4.4.97 να με αφήσουν ανάπηρο για όλη την ζωή χιχχι

nikos είπε...

μέχρι το 2016 που λίγη η σύμβαση θα λαμβάνει τζάμπα την επιδότηση του που του χάρισε ο Σημίτης

spiral architect είπε...

Ξανά το ίδιο μότο:

... Σε πρώτη φάση, προβλέπεται η εγκατάσταση 107 ανεμογεννητριών, ισχύος 214 MW, οι οποίες θα είναι σε θέση να καλύπτουν τις ανάγκες για ενέργεια μέχρι και 30.000 κατοικιών. ...

Ανώνυμος είπε...

Στο κείμενο της ανάρτησης γράφεις:

1. Η αποστολή της σχετικής "ανακοίνωσης πρόσκλησης" για την ενημέρωση του κοινού έγινε σε μια ημερήσια εφημερίδα στις 19 Απριλίου, με κοινοποίηση στις αρμόδιες υπηρεσίες της Π.Ε. Ημαθίας και Δήμου Βέροιας.
2. Η σχετική ΜΠΕ επί της οποίας θα μπορούσε κάποιος ενδιαφερόμενος να εκφράσει ένσταση εντός του προβλεπόμενου χρόνου, στάλθηκε στις αρμόδιες υπηρεσίες στις 17 Μάη!!!

…Η ΜΠΕ δεν πέρασε ακόμα από τα Περιφερειακά Συμβούλια. ιδιαιτερότητα του έργου: Αφορά δυο νομούς, δυο περιφέρειες (Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας) και κάπου 4-5 Δήμους γειτονικών νομών. Σε κάθε Δήμο, όπου οι άνθρωποι των εταιρειών έκαναν ανεπίσημη παρουσίαση, εμφάνιζαν το έργο που πατά στο έδαφος τους και όχι το συνολικό έργο. Έτσι οι Δήμαρχοι και υπό το δέλεαρ του 3%... εξέφραζαν ανεπίσημα την σύμφωνη γνώμη τους με δηλώσεις στον τοπικό τύπο. Ο Κόσμος μαθαίνει ότι θα μπουν κάποια αιολικά αλλά ως εκεί...

Εάν είναι έτσι, δεν υπάρχουν διαδικασίες αντίδρασης στη γνώμη των Δημάρχων;
Σε αυτήν την περίπτωση δεν ισχύει η προϋπόθεση διαβούλευσης με τις τοπικές κοινωνίες των 45 ημερών; Ως προς τις απαιτούμενες διαδικασίες, υπάρχουν ομοιότητες με την υπόθεση στα νησιά Χίος-Λέσβος-Λήμνος;
http://www.voreioaigaiosos.gr/ilegal-mpe/

archaeopteryx είπε...

Έχω δει αρκετές ΜΠΕ, όλες είναι γεμάτες μαϊμουδιές, αλλά φράφονται από μαϊμούδες που λα΄δωνουν για αδειοδοτήσεις για να πουλήσουν τις άδειες.

Στην πε΄ρίπτωση της καημένης της ΕΝΤΕΚΑ, τουλάχιστον φαίνονται και οι υπέυθυνοι. Σε πολλές είναι πολύ σημαντικοί για να φανούν οι ίδιοι.

Πόσα αιλικά μεγαβάτ χρειάζονται για να φτιάξεις μια μπίλια ρουλεμάν;

katalytikos είπε...

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΛΙ ΑΥΤΗ Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ??

ΡΑΕ: ¨Χορήγηση άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκό σταθµό ισχύος 1,99962 MW στη θέση «Καψούρα», της Δηµοτικής Ενότητας Δοβρά, του Δήµου Βέροιας, της Περιφερειακής Ενότητας Ηµαθίας, στην εταιρεία µε την επωνυµία «ΣΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΤΕΡΟΡΡΥΘΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» µε δ.τ. «ΕΥΔΩΡΑ ENERGY Ε.Ε.»¨

Ανώνυμος είπε...

@ Katalytikos: ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΛΙ ΑΥΤΗ Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ??

Σύμφωνα με παλαιότερη άδεια, γράφει στο
13.01.2012 Απόφαση ΡΑΕ υπ’ αρ. 1614/2011 για τη χορήγηση άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκό σταθμό ισχύος 1,99962 MW στη θέση «Καψούρα», της Δημοτικής Ενότητας Δοβρά, του Δήμου Βέροιας, της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας, στην εταιρεία με την επωνυμία «ΣΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΤΕΡΟΡΡΥΘΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» με δ.τ. «ΕΥΔΩΡΑ ENERGY Ε.Ε.»

Απόφαση 13.01.2012
http://www.rae.gr/site/categories_new/regirsty/ape/issue_lic_ape.csp

∆ικαιούχος της άδειας είναι η εταιρεία µε την επωνυµία «ΣΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
ΕΤΕΡΟΡΡΥΘΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» µε δ.τ. «ΕΥ∆ΩΡΑ ENERGY Ε.Ε.», µε την ακόλουθη µετοχική σύνθεση:
ΣΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ 99 % και
ΑΜΦΙΤΡΙΤΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ 1%, όπως αυτή νόµιµα εκπροσωπείται.
2. Πρόσωπα φυσικά ή νοµικά που εξασφαλίζουν τη χρηµατοδότηση του έργου σύµφωνα µε τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 3 του ν. 3468/2006, όπως ισχύει:
Η εταιρεία «SHANGAI CHAORI SOLAR ENERGY SCIENCE & TECHNOLOGY CO., LTD».

Αν κάτι δεν γίνεται καλά όμως ποιός φταίει περισσότερο; Η εταιρεία που δοκιμάζει την "τύχη' της ή οι αρχές που εγκρίνουν άδειες;

Ανώνυμος είπε...

http://klassikoperiptosi.blogspot.gr/2012/05/blog-post_6148.html

Εχουν επισης προσθεσει ΕΙΔΙΚΟ ΤΕΛΟΣ ΜΕΙΩΣΗΣ ΕΚΠΟΜΠΩΝ ΑΕΡΙΩΝ ΡΥΠΩΝ!
Τι ακριβως εννοουν;

Ανώνυμος είπε...

@ Katalytikos: Στο μήνυμα Ανώνυμος 1:16 μ.μ., συμπλήρωσα κάτι για την περσινή σύνθεση της εταιρείας που ρώτησες. Υπάρχει εμπλοκή και της «ΕΥΔΩΡΑ ENERGY Ε.Ε.» στο Βέρμιο; Το έργο δεν θα το αναλάβει η Acciona σε συνεργασία με την ΕΝΕΚΑ;

Αυτό το ΑΠΕ σε έκταση ενός "αναγκαστικού συνεταιρισμού γης", είναι το ίδιο ή κάποιο άλλο συμπληρωματικό;
http://www.epea.com.gr/nea/xristos-pitoulias--ksekinai-dimiourgia-tou-megalyterou-aiolikou-parkou-ton-valkanion-sto-vermio,-me-300-theseis-ergasias.htm

katalytikos είπε...

@Ανώνυμος 8:33: Απλώς ρώτησα εάν αυτή η εταιρεία έχει σχέση, λόγω τίτλου, με ΜΟΝΟΠΥΘΜΕΝΑ!!!!

Ανώνυμος είπε...

Τι σχέση εχει με τον Σκαι γιατί αν ειναι μέσα ο Σκαι τότε οι μάσκες έπεσαν Σκαι mEga ....

Ανώνυμος είπε...

Ανεξάρτητα από αποφάσεις ανεξάρτητων (ή εξαρτημένων) Αρχών που εγκρίνουν ή μεσολαβούν για τις επιδοτήσεις εταιρειών ΑΠΕ, στον αντίποδα, τελευταία, πολλά "μικρά" έργα απεντάχθηκαν μαζικά, τουλάχιστον στην Κρήτη.

http://www.lasithinews.gr/News.aspx?ArtlId=7095&%CE%95%CE%BA%CF%84%CF%8C%CF%82%20%CE%A0.%CE%94.%CE%95.%208.397%20%CE%AD%CF%81%CE%B3%CE%B1%20%CE%B1%CE%BE%CE%AF%CE%B1%CF%82%2017%20%CE%B4%CE%B9%CF%83.%20%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%8E%20,%20%CF%84%CE%B9%20%CE%B3%CE%AF%CE%BD%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%B9%20%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD%20%CE%9A%CF%81%CE%AE%CF%84%CE%B7

Ανώνυμος είπε...

Σύμφωνα με το άρθρο, στο Βέρμιο:

Παράλληλα θα δημιουργηθούν περίπου 380 προσωρινές θέσεις εργασίας, κατά τη φάση κατασκευής του έργου και 30-40 μόνιμες θέσεις, όταν ξεκινήσει να λειτουργεί το αιολικό πάρκο. Στο πλαίσιο αυτό, ο Συνεταιρισμός Σελίου (που αριθμεί πάνω από 2.000 μέλη) θα έχει τον πρώτο λόγο στην αξιολόγηση του προσωπικού, ενώ με βάση την 25ετή συμφωνία με την Acciona Ενεργειακή, η τελευταία δεσμεύεται να αγοράσει υλικά από την τοπική αγορά.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12334&subid=2&pubid=112876694

Όμως διάβασα και αυτό:
" Παραχώρηση προς τους εγκατασταθέντες πρόσφυγες έγινε μόνο ως προς τη νομή, έκταση 11000 στρεμμάτων στην ορεινή περιοχή του Βερμίου για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας. "

http://rodochoritis.blogspot.gr/2010/02/blog-post_2705.html

Αρχαιοπτέρυγα, ξέρεις πότε ή πώς έχει αλλάξει το καθεστώς σχετικά με τους δασικούς συνεταιρισμούς; Τα δικαιώματα που διαθέτουν τα μέλη του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού, μπορούν να τα νοικιάζουν με μακροχρόνια συμβόλαια και για επενδύσεις ΑΠΕ;

Ανώνυμος είπε...

Το παλαιότερο νομικό καθεστώς για τα ιδιωτικά δάση περιγραφόταν κάπως έτσι:
http://www.peddy.gr/pages/peddy1.asp?id=206&cat=1