Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

Ακόμη και με τις παραδοχές του αιολικού lobby, η υποτιθέμενη μείωση εκπομπών CO2 είναι αμελητέα


σχόλιο του Professor Moriarty

Ακόμη και με τις παραδοχές του αιολικού lobby, η υποτιθέμενη μείωση εκπομπών CO2 είναι αμελητέα: Αν πάρουμε τις παραδοχές του Global Wind Energy Council, το οποίο εκτιμά ότι το 2030 θα υπάρχει εγκατεστημένη αιολική ισχύς 500 GW παγκοσμίως, αυτό, σύμφωνα πάντα με δικές τους εκτιμήσεις, θα σημαίνει μείωση των συνολικών ανθρωπογενών εκπομπών CO2 στον πλανήτη μόνο κατά 1.5%.

http://www.counterpunch.org/2010/09/21/the-real-problems-with-wind-energy/

Μπορεί κάποιος τώρα να φανταστεί τι ποσοστό μείωσης εκπομπών θα επιφέρει (σύμφωνα με αυτούς) το ντελίριο εμφύτευσης ανεμογεννητριών στον ελλαδικό χώρο. Ασφαλώς αμελητέο. Με κόστος τεράστιο σε μία χρεοκοπημένη χώρα.



Το ΙΟΒΕ έχει κάνει μία ανάλυση η οποία προβλέπει σενάρια για επίτευξη στόχου 20% παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ το 2020 και προβλέπει περίπου 8 αιολικά GW το 2020. Το σενάριο περιλαμβάνει (για “εγγύηση αξιοπιστίας του συστήματος σε αποδεκτό επίπεδο”) 4 μονάδες φυσικού αερίου (1.7 GW) και μία λιγνιτική μονάδα 400 ΜW σε συνδυασμό με απόσυρση παλαιωμένων μονάδωνΕδώ φαίνεται το σχέδιό τους:  1,7 GW αέριο και 8 αιολικά GW (4.000 των 2) ή με 20-25% διαθεσιμότητα, περίπου 2 αιολικά GW.  Χαχαχάα... Σχεδόν 100% εφεδρεία. 8.000 αιολικά GW κοστίζουν 12 δις. Παίρνεις ΠΟΛΛΕΣ θερμικές μονάδες με 12 δις αν δεν βγάζει κάποιος κερατιάτικα.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα αυτής της μελέτης θα απαιτηθούν 15 δις σε μία δεκαετία, και “προβλέπει” ότι αυτό θα δημιουργήσει 27 χιλ νέες θέσεις εργασίας, εκ των οποίων οι 20 χιλ. στην παραγωγή εξοπλισμού ΑΠΕ. Όμως, η Ισπανική εμπειρία δεν έδειξε κάτι τέτοιο. (και εδώ, καλή περίληψη για Ισπανία. Spain spent billions on an environmental dream that helped make their economy worse and added to the nation's already crushing government debt. )

Επίσης γράφει για σημαντική αύξηση τιμής ρεύματος που θα συνεπάγεται μείωση της ανταγωνιστικότητας ενεργοβόρων βιομηχανιών και θα “επηρεάσει τα φτωχότερα στρώματα πληθυσμού, αν δεν υπάρξουν μηχανισμοί κοινωνικής προστασίας”. Ως αντιστάθμιση των αρνητικών επιπτώσεων της αύξησης του κόστους παροχής ηλεκτρικής ενέργειας το ΙΟΒΕ αναφέρεται μόνο στην “σημαντική αύξηση της τιμής δημοπράτησης των δικαιωμάτων εκπομπής CO2”. Ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του. Πόσο “επιστημονικές” μπορούν να είναι αναλύσεις σκοπιμότητας που βασίζονται σε ένα δόγμα (ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή), σε φόρους και σε ευχολόγια. Αυτή τη σχιζοφρένεια ανάμεσα στην ορθολογική προσέγγιση, τον αυθαίρετο δογματισμό και wishful thinking μπορεί κανείς να τη διακρίνει στο εν λόγω κείμενο του ΙΟΒΕ.

http://www.iobe.gr/media/Hmerides/sumape.pdf

Δείτε επίσης: wind energy does not reduce carbon dioxide emissions from electricity generation as much as expected due to the need to ramp up fossil fuel plants when the wind is not blowing. It takes more energy and thus more carbon dioxide emissions to ramp a coal plant up and down than if the same coal plant is operated at a continuous, efficient base-load level. This is not a new finding.  http://www.instituteforenergyresearch.org/2012/06/08/argonne-lab-study/  Το πρόβλημα βέβαια είναι ότι 1) ο αέρας είναι μεταβλητός, ενώ η ζήτηση είναι δεδομένη, 2) η αιολική ισχύς μεταβάλεται με την ταχύτητα του ανέμου εις την τρίτη (v^3), 3) τα αιολικά προϋποθέτουν εφεδρεία (για την ακρίβεια, τα αιολικά είναι η εφεδρεία), και 4) το ρεύμα δεν αποθηκεύεται, όχι σε πρακτικές ποσότητες, και όχι ανέξοδα.

9 σχόλια:

nikos είπε...

Πράγματι υπάρχει ακόμα λογικός και σώφρων άνθρωπος που να γνωρίζει από αναπτύξει και “επενδύσεις” όπως αυτή ορίζεται με τους κανόνες του καπιταλισμού (νεοφιλελεύθερου χρηματιστηριακού ,κευσιανισμου κλπ) που να πιστεύει πως με μια τεράστια ύφεση που ξεπερνά σήμερα το -20% και αυξάνετε γεωμετρικά στο Ελλαδικό χώρο η λεγόμενες επενδύσεις τύπου fast track του κάθε απατεωνίσκου Γιαννακη Στουρναρα , παλιά κλεφτρόνι Αρ.Παχτουλη και Ελληνικός Χρυσός κλπ είναι υγιές επιχειρηματικές δραστηριότητες ..και όχι σκαστές περιπτώσεις αρπαχτής κρατικής επιδοτήσεις(Α/Γ) η ….ξεπλύματος μαύρου χρήματος (τοξικά και πυρηνικά απόβλητα).

nikos είπε...

το παραπάνω αφορά και το σημερινό "τσάρο"της ethnik ελληνικής οικονομίας Ραπανο ..που "ξέσκισε" την αξία μετοχής της Εθνικής Τράπεζας χιχχι

spiral architect είπε...

Ακόμα περισσότερη εξάρτηση από τις εισαγωγές;
Πως θα πληρώνεται το ρεύμα των φτωχών νοικοκυριών;
Προβλέπουν ακόμα χαμηλότερη ζήτηση;
Κέρδη θα έχουν εν τέλει από τα δικαιώματα άνθρακα και τις επιδοτήσεις;
Τι σχιζοφρένεια είναι αυτή;

Ακόμα και με μέσον την ηλεκτρική ενέργεια σκοπεύουν στον εξανδραποδισμό.

nikos είπε...

archaeopteryx-να σε ενημερώσω τι αφορά το

http://www.vetonews.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=10562%3A2012-06-17-07-14-22&catid=39%3Ahxitika&Itemid=64#.T96mN71uzP4.face και η επιπτώσεις του μιας και δεν απάντησε κανείς στοhttp://oikologein.blogspot.gr/2012/03/blog-post_30.html

με λίγα λόγια

Πήγε πουφφφφφ η πολυδιαφημισμένη εξαγγελία του ΓΑΠ για την 5 Μονάδα στην Πτολεμαΐδα .. αυτήν που προωθούσε ο Αλέκος με τον Αρθουρο εκ Ποντοκομης στην βουλή (πριν 2 μήνες )ύψους 1,3 δις στην ΤΕΡΝΑ (αρε Περιστερι τι σου έτυχε ) .
Η Ποντοκομη δεν πρόκειται να απαλλοτριωθεί και μετακινηθεί στην Κοζάνη του Παρι Κ. και ΕΤΣΙ ο κόσμος εδώ θα έχει το ποιο πλούσιο δάσος από καστανιές φρουτα κλπ .
Έτσι έκλεισε το όνειρο του Παπακωνσταντινου και Σια για δικαίωση του αγώνα του ο ρουφιάνος Χρ. Παπαγεωργίου με τον Ζαραφιδη θα ψήνουν κάστανα και θα ξεπουλάν τα άχρηστα ραουλα που μαζικά προμηθεύτηκαν ύψους 27 εκ χιχχι καλοοοοοοοοοο

nikos είπε...

και να καταλάβεις τι μαλακιά έκαναν με την εκτροπή του Σουλου φαντάσου οτι στην ζωή τους τα βόδια δεν παρακολούθησαν ποτέ τον "ελληνα Ζορμπα" ... ας τον θυμηθούμε εμείς εδώ ξανά http://www.youtube.com/watch?v=LbYKngLqSqQ&feature=related

nikos είπε...

θυμάσαι φίλε τι προηγήθηκε την σκηνή ....http://www.youtube.com/watch?v=jeNsr_nQEfE&feature=fvwrel

archaeopteryx είπε...

spiral, δες το

http://sagini3.blogspot.gr/2012/06/blog-post_20.html

θα το ανιτγραψω και θα το βάλω και εγώ αργότερα

nikos είπε...

Ο Μητσοτάκης, το τέρας της Χρυσής Αυγής και τα συγκοινωνούντα δοχεία

http://kokinokamini.blogspot.gr/2012/06/blog-post_20.html?spref=fb

spiral architect είπε...

... το διάβασα, και έγραψα σχόλιο στην επόμενη ανάρτηση.