Δευτέρα 4 Ιουνίου 2012

Ήρθε το τέλος των αιολικών «πάρκων»;

Πάντα για την Αγγλία λέμε, μην ενθουσιάζεστε...


http://www.dailymail.co.uk/news/article-2154106/Is-end-wind-farms-UK-George-Osborne-slashes-subsidies.html

Ο υπουργός των Οικονομικών τους ζητάει ουσιαστική μείωση της ταρίφας,  και άλλοι μιλάνε για 10 μίλια (16 χιλιόμετρα) απόσταση από οικισμούς, και τέτοια.

Το θέμα, δεν είναι μόνο αισθητικό, (και είναι σοβαρά αισθητικό για πολλούς), αλλά οικονομικό.  Μπορεί τα αιολικά λόμπυ, και οι δικοί μας τυπάκοι, να τάζουν 40% ή 400% της ενέργειας από ΑΠΕ και ηλεκτροδότηση χιλιάααδων σπιτιών  από αιολικά, αλλά βασικά κοροϊδεύουν:  ΟΛΑ τα αιολικά της Ελλάδας, ή της Αγγλίας, δεν φτάνουν για την λειτουργία ενός ασανσέρ -- εκτός εάν δεν έχεις πρόβλημα να μένεις μέσα πού και πού.  Οι ΑΠΕ δεν υποκαθιστούν συμβατικές μονάδες και το μόνο που κάνουν, όπως έχω ήδη πει από παλιά, είναι να μειώνουν την ζήτηση για συμβατικό ρεύμα κάτω από ορισμένες συνθήκες. Π.χ, (1) εάν φυσάει ή/και έχει ήλιο σε ώρα αιχμής, και (2) εάν το σύστημα έχει την δυνατότητα περικοπής άλλων μέσων όπως π.χ. Υ/Η ή αέριο.   Η υποκατάσταση συμβατικού καυσίμου σχεδόν ποτέ δεν δικαιολογείται οικονομικά, και μόνο με τεχνητή, διοικητική,  απαγόρευση κάρβουνου, ή πυρηνικών, και μόνο εάν κανείς είναι πολύ πλούσιος, θα σκεφτόταν ηλεκτροδότηση από αέριο.  Οι-κο-νο-μι-κό το θέμα. Πεταμένα λεφτά για περιορισμένο αντίκρυσμα.

Ακόμα πιο ενδιαφέρον από την δήλωση του Osborne, είναι ότι, παρασκηνιακά, οι Άγγλοι τελικά απομακρύνονται από την Ευρωπρασινίλα σε πιο βαθύ επίπεδο!

Οι Άγγλοι έχουν φεσωθεί άπειρα αιολικά, και τα πληρώνουν, και ξεσηκώνονται. Χτες, μου έλεγε φίλος, ότι. βασικά, οι πολιτικοί τους (όπως και συγγενείς του Πρωθυπουργού τους και η βασιλική οικογένεια) είναι συνήθως γαιοκτήμονες, και τα αιολικά είναι εύκολο έσοδο είτε σε νοίκι, είτε σε λειτουργία αιολικού «πάρκου».  Το έσοδο, όμως, είναι το πρόσθετο έξοδο των καταναλωτών, χωρίς αντισταθμιστικό όφελος από κάποια άλλη εξοικονόμηση. Δεν συμφέρουν τον καταναλωτή. Δεν λύνουν ενεργειακό πρόβλημα. Και από το 1975, δεν έχουν καταφέρει να υπάρξουν χωρίς επιδοτήσεις.  Σε καιρό φτώχειας, πρόκειται για πρόκληση. Είτε στην φτωχή Αγγλία, είτε στην πλούσια Ελλάδα. Ακούει κανείς;

Η εικόνα με το grafitti στην Α/Γ είναι από το http://www.dailymail.co.uk/news/article-2152238/Northumberland-says-wind--Graffiti-protestors-advantage-lorry-crash-left-turbine-parts-scattered-roadside-voice-windfarm-objections.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: