Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

16 σελίδες με (τι άλλο;) πολλά ψέματα από την ΕΛΕΤΑΕΝ

Μεγάλη η ανάρτηση, πολλά όμως τα ψέματα...

Να μια μπροσούρα της ΕΛΕΤΑΕΝ (τους πλασιέ, που δηλώνουν "επιστήμονες" και που εκπροσωπούν εκτός από τον εαυτό τους, την Iberdrola, Gamesa, Enercon, Siemens, Vestas, EDF, ENEL, τους Περιστεροκοπελουζομυτιληναιορέστηδες, τους Μουράτογλου, και δεν ξέρω ποιόν άλλο. 16 σελίδες, γεμάτες παραμύθια. Θα προσπαθήσω να αναφέρω τα πιο κραυγαλέα, υπομονή, είναι πολλά. Το ότι λέω ότι "λένε ψέματα", δεν σημαίνει ότι έχω δίκιο και ότι είναι ψεύτες. Το ότι είναι ψεύτες, αποδεικνύεται όμως από στοιχεία και ειδικά την διεθνή εμπειρία, που θα ανακεφαλαιώσω στην επόμενη ανάρτηση.

http://www.eletaen.gr/drupal/sites/default/files/anemologia/AIOLIKI%20ENERGEIA.pdf

Σελίς 1.Το θράσος του ψεύτη



1.1.  Καμία δικαστική αρχή, ή επιχειρηματικό συμφέρον, ή πολιτικός των κομμάτων εξουσίας δεν έχει ποτέ κινηθεί κατά των διαφημίσεων και παραπλανητικής προπαγάνδας της ΕΛΕΤΑΕΝ στο ευρύ κοινό ή τα Μουσεία.  Ποιος "δεν θέλει να μάθουμε";  ΟΙ δημοσιογράφοι που γελάνε με τις προκλητικές αρλούμπες τους;

1.2.  των κλιματικών αλλαγών.  Ποιών κλιματικών αλλαγών;  Όσα μας σέρβιρε το IPCC ή οι Ζερεφοί, ή ο Σκάϊ, έχουν αποδειχθεί ή λάθη, ή ατελή, ή υπερβολές, ή χονδροειδείς απάτες, τόσο στην ύπαρξη, όσο και στις αιτίες, στο μέγεθος και στο ανθρωπογενές τους.

1.3.  αντιμετώπιση των κλιματολογικών αλλαγών. Ποτέ και πουθενά δεν υπάρξει καν μελέτη, έστω  από τους υπέρμαχους της κλιματικής αλλαγής, ή της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής, που να υπαινίσσεται ότι το οποιοδήποτε φαινόμενο είναι αντιμετωπίσιμο με ανθρώπινες ενέργειες, έστω και ...μαζικής μας εξαφάνισης.

1.4. η αιολική ενέργεια σαν "αντιμετώπιση".  Δεν υπάρχει καμία μελέτη που να υπαινίσσεται ότι τα αιολικά επηρεάζουν την κλιματική αλλαγή. Υπάρχει ισχυρισμός από τους αιολικούς ότι τα αιολικά μειώνουν συνολικές εκπομπές CO2, αλλά αυτό είναι και μικροσκοπικό (σαν ισχυρισμός) και αντίθετα υπάρχουν μελέτες και ενδείξεις ότι όχι μόνο δεν μειώνουν ρύπους από συμβατική ηλεκτροπαραγωγή, έστω και σε ασήμαντο ποσοστό, αλλά και τους αυξάνουν λόγω των χαρακτηριστικών της εφεδρείας που χρειάζεται για την σταθερότητα των δικτύων.  Ποτέ και πουθενά, κανένας αριθμός αιολικών δεν υποκατέστησε οποιαδήποτε συμβατική θερμική μονάδα, και η επίτευξη του 7% της ηλεκτροδότησης το 2011 στην Γερμανία έγινε με 900 επεισόδια σταθερότητας δικτύου ..

1.5.  "Χωρίς την υποστήριξή σου": Το θράσος του κλέφτη. Οι ΑΠΕ μας έχουν επιβληθεί με νόμο, και με καταχρηστικές και ίσως διεφθαρμένες και παράνομες διαδικασίες αδειοδότησης και εγκατάστασης.  Δεν τίθεται θέμα υποστήριξης,  επιδοτούνται από  υποχρεωτικούς και μη ανταποδοτικούς φόρους στο ρεύμα και όχι μόνο. Είναι πρωτοφανές ο υποχρεωτικά επιδοτούμενος να ζητάει υποστήριξη!

Σελίς 2.  Θέλουμε να μας αποδεχτείτε



2.1. Μισό ψέμα:  H Ευρώπη πρωτοπορεί. Το σωστό είναι ότι η Ευρώπη είναι μόνη της και αντιμετωπίζεται πλέον εχθρικά, ανοιχτά, και με απειλή αντιποίνων στα θέματα των πράσινων πολιτικών.  Υπάρχουν πτυχές προστατευτισμού, εναντίον της Κίνας, με τις ΗΠΑ, αλλά αυτό δεν είναι πρωτοπορία.

2.2 Μέγα ψέμα:  Άλλο μεγαβάτ, άλλο μεγαβατώρες, και άλλο χρήσιμες μεγαβατώρες.  Ναι, βάζουμε πολλά αιολικά, αλλά, είναι ενεργειακά άχρηστα. Τώρα φυσάει, χτες δεν φυσούσε. Αυτό συνεπάγεται διαθεσιμότητα 25% , ούτε μία υποκατάσταση συμβατικής μονάδας, ανάγκη για σχεδόν 100" εφεδρεία, back-up και αμελητέα εξοικονόμηση καυσίμων.  Πεταμένα λεφτά, μπηγμένα σε βουνοκορφές. 

2.3 Πολιτικό θέμα με παραπλάνηση:  Οι πολιτικές αποφάσεις του 2010, δεν είναι νόμος Φυσικής, είναι Παπαζτήδικα ενεργειακά με Μπιρμπιλοταγαριές, προς όφελος και διακομματικών κρατικοδίαιτων. Λεφτά δεν υπάρχουν και κάποια στιγμή, εκεί περί την χρεωκοπία της ΔΕΗ, θα φανεί. Τα ποσοστά αφορούν βασικά εισαγόμενο αέριο που πιθανότατα να μην έχουμε. Τότε όλα τα αιολικά απλά θα μαζεύουν σκόνη. Είναι άχρηστα χωρίς αέριο, και είναι η δικαιολογία για να δεχτεί ο κόσμος μετάβαση σε ακριβό καμιά φορά ανύπαρκτο (αν και καθαρότερο) αέριο

2.4 H αποδοχή των πολιτών. Η θεωρία του πες πες κάτι μένει. Το αιολικό λόμπυ ξέρει ότι ο κόσμος δεν θέλει αιολικά. Οι περισσότεροι δεν θέλουν να τα έχουν στην γειτονιά τους. Κανένας δεν θέλει να τα πληρώνει. Όσο ο κόσμος μαθαίνει ότι πρόκειται περί επιδοτούμενης κοροϊδίας, τόσο οι αιολικοί θα πρέπει να βρουν καμιά χρήσιμη δουλειά να κάνουν.

3. Σελίς 3. Pseudologia Fantastica ή πες πες, κάτι μένει



3.1. Το διάχυτο τίποτα. Ο αέρας και ο ήλιος είναι όσο ανεξάντλητα όσο ο ήλιος και οι μεταβολές του καιρού΄που προκαλεί. Αλλά διάχυτα. Ο αέρας είναι καλός για να κάνεις ιστιοπλοΐα, όταν φυσάει. Ο ήλιος για να ζεσταίνει νερό (που αποθηκεύεται). Και τα δύο είναι άχρηστα για βιομηχανική ηλεκτροπαραγωγή. Ενώ σε νούμερα, η αιολικά και η ηλιακή ενέργεια είναι θεόρατα, όλη η ηλιακή ενέργεια του κόσμου δεν φτάνει για να δουλέψει ένα ασανσέρ μετά τις 6-7 το απόγευμα, επειδή το ρεύμα δεν αποθηκεύεται, πρακτικά.

3.2  Το ότι τα αιολικά στην Σκύρο ή την Κρήτη θα συμβάλουν στην ειρήνη είναι μία ιδέα. Και στην αγάπη και τον έρωτα. Στην τσέπη αυτών που τα προωθούν θα συμβάλουν και στους ξένους κατασκευαστές που τα εξάγουν. Ταϊζοντας την EDF ή την Enercon, ή την Vestas, ή τους Κοπελουζορέστηδες, ίσως τους αποτρέπει από το να κάνουν ...πόλεμο για να φάνε... Ίσως.

3.3.  Ναι, όλοι έχουν αέρα και ήλιο, αυτό ΔΕΝ είναι ψέμα. Αυτοί που δεν έχουν πολύ ήλιο, πάνε για μπάνια αλλού. Όταν δεν φυσάει, οι βεντάλιες είναι χρήσιμες.

3.4, Και αυτό είναι αλήθεια. Δεν χρειάζονται εκστρατείες για να βάλεις αιολικά. Λάδωμα σε πολιτικούς χρειάζεται, και νόμοι της ΕΕ που περνάνε από το Πασοκ και την ΝΔ. Καλύτερο επιχείρημα θα ήταν ότι τα αιολικά αποτρέπουν τους κομμουνιστοσυμμορίτες!

3.5. Δεν απειλούνται;  Απειλούνται από εξαγριωμένους κατοίκους, μονόβολα, κλέφτες καλωδίων και τέτοια...

3.6.Τσακωτοί οι ψεύτες!  Δεν ρυπαίνουν όπως δεν ρυπαίνει το τρόλεϋ. Ρυπαίνει κάπου αλλού. ΟΛΑ τα αιολικά του κόσμου δεν παράγουν αρκετή χρήσιμη ενέργεια για να φτιάξουν ούτε μια μπίλια ρουλεμάν (αν σκεφτείτε από τι, και πως φτιάχνεται μια μπίλια ρουλεμάν. Ο λόγος απλός:  Ο αέρας δεν αποθηκεύεται, το αιολικό ρεύμα δεν είναι αδιάλειπτο, το ρεύμα δεν αποθηκεύεται σε ποσότητες να λειτουργήσει ένα χυτήριο, και οι απαραίτητες εφεδρείες είναι διπλά λεφτά. Ωστόσο, σίγουρα δεν ρυπαίνουν όταν κάθονται (παρά μόνο οπτικά). Όταν λειτουργούν ρυπαίνουν και ακουστικά.

3.7. Δεν υποκαθιστούν συμβατικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής. Σε καμία χώρα του κόσμου. Ποτέ και πουθενά.   Αυτό που κάνουν όμως είναι το εξής:  Εάν γυρίσει μια χώρα την ηλεκτροπαραγωγή σε αέριο, όταν φυσάει, μπορούν, δυνητικά, με απίθανο πρόσθετο κόστος, που πουθενά δεν συμφέρει παρά μόνο εάν επιδοτείται, από το 1975, να υποκαταστήσουν μικρό μόνο μέρος του αερίου, όταν φυσάει, αν και αυτό αμφισβητείται (λόγω της αναποτελεσματικότητας της αυξομείωσης ισχύος σε συμβατικές μονάδες αερίου)

3.8, Δεν προκαλούν βλάβες στην υγεία;  Έχω βγάλει την μπέμπελη, να εξηγώ ότι είναι μάπα το αιολικό καρπούζι... Άσε το άγχος των ανθρώπων στην Κρήτη, την Λακωνία, την Πίνδο, την Ικαρία, την Άνδρο. Άσε τις ...αυτοκτονίες από φτώχεια (και που να δουν τους λογαριασμούς ρεύματος...)

3.9. Δεν δημιουργούν απασχόληση, παρά πρόσκαιρη δουλειά σε μιζαδόρους, χωματουργούς, δημοτικούς συμβούλους που φωνάζουν (μιζωμένοι) , παπαγαλάκια της ΕΛΕΤΑΕΝ κλπ... Διώχνουν τουρισμό (βόλτα στην Νότια Εύβοια κανείς;;), διώχνουν την βιομηχανία (το λέει και η Ζήμενς και η ΕΒΙΚΕΝ), και τον κόσμο, που θέλει ρεύμα, καικατά προτίμηση φτηνό ρεύμα.

3.10. Πώς δημιουργούν κοινωνική συνοχή δεν το καταλαβαίνω. Ωραίες γκόμενες σε συναθροίσεις της ΕΛΕΤΑΕΝ δεν έχω δει, στην μέρα του Ανέμου,  κοπελιές δεν είδα στην Νότια Εύβοια, κοντά στα αιολικά. Είχε μια δυο τύπες στο ΚΕΠ, αλλά μου είπαν "κάτω τα χέρια, είναι του τάδε, του Περιφερειακού Συμβουλίου".   Οι διαφημίσεις αιολικών σε σχολεία και μουσεία, δεν είναι κοινωνική συνοχή, γιατί κάποια μέρα, κάποιος θα φάει καμία με κανένα σανίδι και θα με ...τρέχουν.

Σελίδες 4, 5, 6  Είναι ωραίο, επειδή σας το πουλάω. Συνηθίστε το



Τα πουλιά, τα αφήνω σε ειδικούς. Ο αρχαιοπτέρυγες εξαφανίστηκαν  πριν 150 εκατομμύρια χρόνια, από ...κλιματικές αλλαγές. Αν ζούσαν οι "επιστήμονες" της ΕΛΕΤΑΕΝ, πριν 150 εκατομ. χρόνια δεν θα είχαν γίνει οι κλιματικές αλλαγές και δεν είχα ...εξαφανιστεί. Το αν αρέσουν ή δεν αρέσουν στον κόσμο, ή σε ξενοδόχους, ή τουρίστες, χαχαχαάχαχααχα!... Ρωτήστε τους!  Όταν βάλει ο Παπασταματίου και ο Μυτιληναίος  και οι υπόλοιποι, καμιά ντουζίνα σε ακτίνα 1-2 χιλιομέτρων από τα σπίτια τους, να βγάλουν φωτογραφίες, με την οικογένεια να χαμογελάει από κάτω. Και στο άλσος Συγγρού, για να έχει και ο φίλος του μπαμπά του Κυριάκου.  Αν δεν υπάρχουν στοιχεία που να στοιχειοθετούν επιπτώσεις σε τουρισμό, πουλιά, κλπ, τι να πω για στοιχεία περί επίδρασης σε κλιματικές αλλαγές;  Ότι είναι ενεργειακά άχρηστα ή επικίνδυνα, υπάρχουν στοιχεία. Από τα μικρά Falklands, μέχρι την Γερμανία και την Δανία.  Ο Παπακωνσταντίνου, πάντως, στην Σέριφο, θα τις γλυτώσει.

Σελίς 7. Τα αιολικά είναι κάτι σαν το κοντσέρτο για δύο βιολιά.

Όχι αυτά με τους Όϊστραχ, αλλά τα σύγχρονα με τις αιθέριες υπάρξεις (αν και προτιμώ τον Όϊστραχ).


Κύριοι, εξαπατάτε, ως συνήθως. Τα χαμηλά, ρυθμικά ντεσιμπέλ χαμηλής συχνότητας, φουπ-φουπ-φουπ, 24 ώρες την ημέρα, 365 μέρες τον χρόνο (λάθος, μόνο όταν φυσάει)  δεν έχουν καμία σχέση με το κομπρεσέρ του μαστρο Μήτσου που ήρθε να σκάψει την βλάβη της ΕΥΔΑΠ. Τα αεροδρόμια είναι ενόχληση, αλλά κάνουν και κάτι χρήσιμο.  Τα ΙΧ στην πόλη είναι "λευκός θόρυβος".  Δύο συστοιχίες αιολικών γνωρίζω. Η μία είναι χαλασμένη και δεν κάνει θόρυβο, εδώ και χρόνια. Η άλλη ακούγεται μηχανικός σαματάς στα 500-600 μέτρα και φουπ-φουπ-φουπ στο 1,5 χλμ. (αλλά μόνο όταν φυσάει). Η νύχτα σε αγροτική περιοχή έχει τριζόνια και αεράκι. Δεν έχει φουπ-φουπ-φουπ.

Σελίς 8. Τα αιολικά δεν φταίνε για την πανώλη του 14ου αιώνα


Για την πανώλη, δικαιώθηκαν οι αιολικοί παραμυθάδες. Μία καλή μέθοδος προπαγάνδας είναι να διατυμπανίζεις θρίαμβο σε ανύπαρκτα θέματα. Αν υπάρχουν αφελείς που φοβούνται ραδιενέργεια ή ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία από αιολικά, δεν έχω διαδώσει εγώ τέτοια φήμη. Εγώ διαδίδω ότι 1) τα αιολικά δεν παράγουν σημαντική ή χρήσιμη ενέργεια για 2) τα λεφτά που τρώνε, 3) ότι δεν έχουν καμία σχέση με μείωση εκπομπών ή ενεργειακή ανεξαρτησία, 4) ότι δεν έχουν υπάρξει ποτέ, από το 1975, χωρίς να επιδοτούνται, και 5) ενοχλούν όπου πάνε.

Για τους υπόηχους (και τις χαμηλές συχνότητες) , μην ορκίζεστε, ακούγεται όλο και περισσότερη  γκρίνια, δεν το ξέρω το θέμα. Η μακροχρόνια έκθεση σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία όπως από γραμμές μεταφοράς υψηλής τάσης θεωρείται από αρκετούς ως "επιβλαβής"

Σελίς 9. Τα αιολικά αυξάνουν την αξία της γης και των οικοπέδων (χαχαχαάα, έχει χιούμορ ο μακάκας)


Ναι, εάν σου είναι άχρηστα, ή σκουπιδότοποι, και τα νοικιάζεις οικειοθελώς σε γενναιόδωρους αιολικούς ενοικιαστές.  Όπου μπήκαν αιολικά,  και έχουν μπει από το 1975, αχρηστεύτηκε η περιοχή. Ναι μερικοί βορειοευρωπαίοι έχουν αιολικά κοντά σε σπίτια ή σε οικισμούς.  Μερικοί πέρασαν κάτι χρόνια αυτομαστιγωνόμενοι για να σώσουν την ψυχή τους. Μερικοί εισπράτουν και υφίστανται. Οι περισσότεροι διαμαρτύρονται. ΟΛΑ όμως, και τα ενοίκια, υπάρχουν ΜΟΝΟ επειδή οι πολλοί επιδοτούν τους λίγους. Χωρίς επιδότηση δεν θα υπήρχε τίποτα.  Ας αγοράσουν οι αιολικοί τα χωράφια και τα βουνά όπου θα εγκατασταθούν, και μετά, ας βγάλουν λεφτά από την υπεραξία. Αντ΄ αυτού, καταπατούν, ή ψάχνουν για δημόσιες ή δημοτικές εκτάσεις που είναι τσάμπα, ή με λίγο λαδάκι γίνονται τσάμπα.

Σελίς 10. Αν φτάσατε έως εδώ, εδώ είναι το ζουμί

10.1 Τα αιολικά είναι μια χαρά μόνο όσο είναι ασήμαντα


Το πρώτο είναι θεωρητικό, αλλά έχει σημασία. Πράγματι η έννοια της θερμοδυναμικής απόδοσης του 35-45% (σε έναν συμβατικό θερμικό κύκλο ηλεκτροπαραγωγής) δεν έχει νόημα στα αιολικά. Αλλά, αυτό δεν σημαίνει ότι τα αιολικά είναι αποδοτικά. Τα αιολικά, παράγουν στοχαστική, τυχαία, ενέργεια. Στατιστικά, σε μία δεδομένη ημέρα, μπορούν να παράγουν  ΠΟΛΛΗ ενέργεια, από "τσάμπα" αέρα. Εξαιρετικά αποδοτικά, ενεργειακά, ή για την ημέρα, οικονομικά. Το πρόβλημά τους είναι ότι την επόμενη μέρα που δεν θα φυσάει, κάτι άλλο πρέπει να καλύψει την απουσία τους: η εφεδρεία. Και επειδή, ακόμα και όταν φυσάει, δεν φυσάει σταθερά, άσχετα εάν με πολλές (ακριβές) διασυνδέσεις εξομαλύνεται αυτή η μεταβλητότητα, η εφεδρεία είναι "θερμή", καίει ασχέτως, έστω και σε ρελαντί. Στην αυξομείωση, χάνει. Και όταν την μεθεπόμενη πάλι φυσάει, τότε ξανά σε ρελαντί. Αυτή η αλληλουχία περιγράφηκε εκτενώς στην κλασική μελέτη της ΕΟΝ, το συμπέρασμα της οποία βασικά είναι ότι όσο πιο πολλά αιολικά έχεις σε ένα δίκτυο, τόσο μικρότερο ποσοστό της ζήτησης μπορούν να καλύψουν,  ή επί το λαϊκότερον, τα αιολικά είναι μια χαρά, όσο είναι σήμαντα. Και γίνονται πολλά, όχι γιατί ηλεκτροδοτούν, αλλά επειδή επιδοτούνται (χωρίς να ηλεκτροδοτούν). Μας λένε πχ."για ηλεκτροδότηση" 10.000 σπιτιών.  Αλλά ξεχνάνε το "όταν φυσάει", ή, τι συμβαίνει όταν δεν φυσάει. Η Γερμανία το έζησε αυτό στο έπακρο, πρόσφατα. Εμείς στον πορτοκαλί συναγερμό που τα αιολικά απλά δεν υπήρχαν.  Το ότι φυσάει σήμερα, δεν καλύπτει την προχθεσινή ή την αυριανή άπνοια με καύσωνα.  Και, πάντα, μόνο όταν το (ακριβό και καμιά φορά δυσεύρετο) αέριο είναι σημαντικό στην ισχύ βάσης. Τρέλα, αλλά επιζούν οι απατεώνες...

10.2 Η υποκατάσταση ή "απεγκατάσταση" συμβατικών μονάδων. Πόσο ψεύτης μπορεί να είναι κάποιος;



Εδώ κι αν είναι τσακωτά τα παιδιά:   Ναι, έκλεισαν μονάδες άνθρακα. Ναι, εγκαταστάθηκαν πολλά MW ΑΠΕ. Αλλά η ηλεκτροπαραγωγή από μονάδες άνθρακα, ΔΕΝ υποκαταστάθηκε από ηλεκτροπαραγωγή από ΑΠΕ, αλλά από ηλεκτροπαραγωγή από αέριο! Το δείχνει και το διάγραμμα που παραθέτουν σαν "απόδειξη". Η πρώτη γραμμή δείχνει ΠΟΛΛΑ αιολικά MW (που όμως δεν παράγουν παρά τυχαία).  Η δεύτερη γραμμή δείχνει την υποκατάσταση άνθρακα και πυρηνικών από αέριο (στην Γερμανία όλα αυτά).  Το αέριο "απεγκατάστησε". Τα αιολικά απλά συνυπάρχουν. ΟΛΑ τα 25.000 αιολικά MW της Γερμανίας κατάφεραν να συνεισφέρουν, στατιστικά, το 7% της ηλεκτροδότησης. Με συνεχή επεισόδια "σταθερότητας δικτύου" και κίνδυνο μπλακ-άουτ. ΜΗΔΕΝΙΚΗ υποκατάσταση ή απεγκατάσταση από αιολικά και η ΕΛΕΤΑΕΝ είναι απλά ψεύτες. Από τα ίδια τα στοιχεία που παραθέτουν.

Σελίς 11. Πληρώστε τους καλά και θα σας πουν ότι ελπίζετε να σώστε τον ...πλανήτη

11.1 Η ελπίδα για σωτηρία


Εδώ και 4,5 δις χρόνια υπάρχει κλιματική αλλαγή, και δεν υπήρχαν άνθρωποι όταν εξαφανίστηκαν οι αρχαιοπτέρυγες, από κλιματική αλλαγή, πριν 150 εκατομμύρια χρόνια. Αλλά εάν πιστεύετε ότι υπάρχει, και ότι φταίμε, ένα είναι σίγουρο. Τα αιολικά και τα φ/β δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με την αλλαγή της. Η υποκατάσταση καυσίμου που πετυχαίνουν είναι ασήμαντη, όταν λειτουργούν και μόνο εάν βασιζόμαστε σε αέριο, και τα περί μηδενικών εκπομπών είναι σαν τα καθαρά τρόλεϊ.  Τα τρόλεϊ απλά ρυπαίνουν ...αλλού (στην Πτολεμαΐδα, στην Μεγαλόπολη κλπ). Τρόλεϊ από αιολικά είναι στον ύπνο της ΕΛΕΤΑΕΝ.  Τα μπετά, τις διανοίξεις δρόμων, την κατασκευή ανυψωτικών, τα ταπεινά ρουλεμάν και τους ...σπάνιους μαγνήτες φυσικά και τα ...ξεχνάμε. Όλα τα αιολικά του πλανήτη, δεν παράγουν αρκετή χρήσιμη ενέργεια για ένα ταπεινό ρουλεμάν (που ξεκινάει από ...εξόρυξη, και τελειώνει με μεταλλουργία). Όλα τα αιολικά της Ελλάδας δεν φτάνουν για ένα τρόλεϊ (εκτός εάν δουλεύει μόνο όταν φυσάει).  Η αλήθεια είναι ότι η αιολική ενέργεια είναι η ελπίδα των παρασίτων που την προωθούν.

11.2 Η αιολική αριθμητική


Ένα αιολικό 40 MW, ασχέτως του πόσο καλό είναι το "αιολικό δυναμικό", κόστισε 60 εκατομμύρια ευρώ, τουλάχιστον, συν αφανή σε υποδομές. Ο καταναλωτής αποπληρώνει τόκους, κέρδη, δώρα, κεράσματα, και το κόστος της ΕΛΕΤΑΕΝ. Χοντρικά, 15% τον χρόνο συν το κεφάλαιο, για 25 χρόνια, πολύ μπακάλικα, €10-12 εκατομμύρια τον χρόνο για 25 χρόνια, από φουσκωμένο λογαριασμό της ΔΕΗ. (Αυτό είναι και τα περίπου 90-100 €/MWhr, χαχαχα), 3 φορές όσο το συμβατικό ρεύμα. Το "όφελος" των 2,8 εκατομ που λεει το ψέμα, βασίζεται σε €30 τον τόνο CO2 όταν η τιμή είναι €6, και δεν γίνονται πράξεις. Παπάρα και αυτό.   Και χώρια το ότι οι 110.000 MWhr είναι λογιστικές μεγαβατώρες, που μάλλον ποτέ δεν θα υποκαταστούν αντίστοιχο συμβατικό καύσιμο.  Ψεύτες, και κλέφτες.

Σελίς 12. Οι θέσεις εργασίας


Αφού το θυμήθηκαν... Η Ισπανία σταμάτησε τα αιολικά (που εξάγει και σε εμάς), επειδή τής κατέστρεψαν την ανταγωνιστικότητα, λόγω ακριβού ρεύματος, με την Γαλλία. Τίγκα στο αιολικό έχει περίπου 25% ανεργία.  Οι Γερμανοί βιομήχανοι σκούζουν ότι οι ΑΠΕ διώχνουν την βιομηχανία. Τα αιολικά δίνουν πρόσκαιρη απασχόληση σε κανέναν χωματουργό ή μπετατζή, ή φορτηγατζή (αν και ξένες πινακίδες έχουν τα φορτηγά που μας τις φέρνουν). Και κανένα ευρουλάκι στην τσέπη κανενός δημοτικού συμβούλου ή πρόθυμου περιφερειάρχη, ανάπτυξη είναι και αυτό. Και πολύ καλές για τον τουρισμό, είπαμε, το σπίτι του Παπακωνσταντίνου στην Σέριφο, θα έχει καλύτερα νοίκια εάν έχει αιολική θέα. Κάθε αιολική θέση εργασίας είναι απώλεια 2-4 άλλων θέσεων εργασίας. Οι Γερμανοί, Δανοί κλπ, έχουν περί τις 200.000 θέσεις εργασίας στις ΑΠΕ και η ΕΛΕΤΑΕΝ είναι πλασιέ με ποσοστά. Αυτές είναι οι θέσεις εργασίας.  Που σε εμάς είναι και 100% αντιπαραγωγική.

Σελίς 13. Δεν παίρνουν υπερβολικές επιδοτήσεις. Ούτε οι ζητιάνοι.  Λίγα πράγματα...


Τα αιολικά υπάρχουν, εμπορικά, από το 1970, περίπου. 40 χρόνια. Από τότε, ποτέ και  πουθενά δεν υπάρχουν χωρίς επιδοτήσεις. Και άλλες μορφές ενέργειας επιδοτούνται, ή έχουν υπάρξει, πράγματι, λόγος πολέμων. Αλλά οι άλλες μορφές ενέργειας παράγουν ενέργεια, για την οποία ο κόσμος κάνει πόλεμο. Τα καημένα τα αιολικά δεν παράγουν ενέργεια. Μίζες παράγουν. Αν κοπούν οι επιδοτήσεις στην πυρηνική ή τα πετρέλαια, θα γυρίσουμε πίσω στον 17ο αιώνα. Εάν κοπούν οι επιδοτήσεις στα αιολικά ούτε που θα το κατάλαβουμε (εμείς δεν θα το καταλάβουμε... Η Gamesa και η ΕΛΕΤΑΕΝ θα εξαφανιστούν, γιατί υπάρχουν ΜΟΝΟ για τις επιδοτήσεις, τόσο απλό). Στηρίξτε τους ζητιάνους στα φανάρια. Δεν ζητούν πολλά.

Σελίς 14. Τα αιολικά δεν επιβαρύνουν. Επιστροφή στην ψευδολογία του Κάπρου και της ΕΣΗΑΠΕ στην Αίγλη. Ακόμα γελάνε μαζί σας οι δημοσιογράφοι, και μερικοί έχουν χάσει και την δουλειά τους.


Πόσο χαίρομαι... Οι παραμυθάδες επέστρεψαν. Προκαλώ τον Κάπρο και τον ΕΣΗΑΠΕ να πάνε στο Σύνταγμα και να πούνε ότι οι ΑΠΕ φτηναίνουν το ρεύμα. Λεμονόκουπες. Η να πάνε στον ΛΑΓΗΕ να το πούνε. Στον νέο Υπουργό Ενέργειας το έχουν ήδη πει, αυτός συμφωνεί. Βρε δεν ντρέπεστε; Για την αποκατάσταση της τιμής του ΕΜΠ, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ.

Τα αιολικά παράγουν ελάχιστη χρήσιμη ενέργεια. Εάν καταργήσεις την φτηνή ισχύ βάσης, (30-50 €/MWhr) και την υποκαταστήσεις με ακριβό αέριο (που που και που δεν σου δίνουν) (60-80 €/MWhr), και αν είναι δικός σου ο ΡΑΕ και ο Υπουργός, και βάλεις και κάποιο καπέλο, 20-30, σύνολο δηλαδή 80-110, τότε, και μόνο τότε, το 95 δεν επιβαρύνει. Μόνο που 95, fully loaded είναι πάνω από 120. Κοιτάξτε τα τέλη ΑΠΕ (ή πώς τα λένε) και τα τέλη διασύνδεσης στον λογαριασμό, τώρα, και πριν 2-3 χρόνια, όπερ έδει δείξαι.

Όσο για την αγορά ETS, τα 'μαθες τα νέα:

Σελίς 15. Ο εσκεμμένος παραλογισμός του ψεύτη

Αν κληθείτε να διαλέξετε, μεταξύ ευτυχίας και δυστυχίας, θα διαλέξετε την ευτυχία. Σωστά. Δώστε και κάτι στο παιδί στα φανάρια. Ή αν πρέπει να διαλέξετε ανάμεσα σε φασολάδα ή φακές, πάρτε ένα καθρεφτάκι.


Οι ενεργειακές επιλογές, στο ρεύμα ξεκινάνε από το θέλουμε ρεύμα ή δεν θέλουμε;  Αν δεν θέλουμε, τα αιολικά είναι πιο ακριβά από το τίποτα, διαλέξετε τίποτα, είναι και ρομαντικό.

Αν θέλουμε ρεύμα, οι επιλογές είναι, κατά σειρά κόστους, με το φτηνό πρώτο, 1) λιγνίτης, 2) κάρβουνο, 3) πυρηνικό. Το αέριο παίζει, αλλά για ισχύ βάσης είναι πανάκριβο και ίσως ανύπαρκτο. Το πυρηνικό δεν είναι για την άδεια τσέπη μας, άσε που το φοβάστε.  Υδροηλεκτρικά, αέριο και εισαγωγές για ισχύ αιχμής.  Τόσο απλό, και αδιαμφισβήτητο.

Τα αιολικά δεν είναι καν στο δίλημμα "κάρβουνο ή αιολικά". 10.000 αιολικά δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την πιο μικρή και ασήμαντη μονάδα λιγνίτη.  Τα αιολικά είναι ακριβή συνύπαρξη με αέριο, ή ακριβή συνύπαρξη με υδροηλεκτρικά. Ακριβή και εν πολλοίς περιττή.  Όταν λέω ακριβή, εννοώ λεφτά, κεφάλαια, εκατομμύρια, δάνεια, φουσκωμένοι λογαριασμοί, money, πώς το λένε... Τα έχω ξαναπεί.  Ο παραλογισμός είναι η διέξοδος του απατεώνα, του ψεύτη και του κλέφτη. Αν λαδώνει κιόλας, έχει και το Πασόκ και την ΝΔ με το μέρος του. Σε καιρό φτώχειας, έχει και πέτρες όμως. Και μην ξανακούσω για Γερμανία ή ΕΕ, και οι δύο φτύνουν πλέον τις επιδοτούμενες ΑΠΕ. Δεν έχουν λεφτά για πέταμα.

Σελίς 16.  Θα σας κάνουμε σχολεία, Μα δεν έχουμε παιδιά, Θα σας κάνουμε παιδιά


Να ένα επιχείρημα υπέρ των αιολικών. Από τον φουσκωμένο λογαριασμό της ΔΕΗ θα πληρώνουμε την γκόμενα, το Ipad, τον σοφέρ, τον κηπουρό του Δημάρχου και του Περιφερειάρχη. Λέμε δηλαδή, γιατί ως του χρόνου ποιος ζει ποιος πεθαίνει. Φόρος υπέρ της Μαφίας των ΟΤΑ. Πέρα από τα ...άλλα. Όταν βρε σκερβελέδες, γεμίσει ΟΛΗ η Ελλάδα αιολικά, (δείτε τον χάρτη της φρίκης) ΟΛΟΙ θα πληρώνουμε το 3%. Αντι ΕΡΤ, κλπ, φόρος υπέρ Δημοτικών παλακίδων. Και τώρα που έχουμε και οικουμενική, όλες θα πάρουν.

Τα SO2 κλπ, αποθειωτές και φίλτρα. ΝΟx αγράμματε (ή ψεύτη) της ΕΛΕΤΑΕΝ, δεν θα γλυτώνεις αφού ΚΑΙ το αέριο το παραγει φούλ, και σε load following επαυξημένο, ρώτα τον Βασιλάκο, θα στο επιβεβαιώσει. Και έχω και βιβλιογραφία για έλεγχο NOx σε κάρβουνο, τεχνολογία 1970-80, αν θες, archaeopteryxgr@gmail.com

ΟΛΑ τα αιολικά στην Ελλάδα, δεν φτάνουν, όχι για χιλιάδες σπίτια, αλλά ούτε για ένα νοσοκομείο, ή ένα ασανσέρ, άσε ένα χυτήριο, ή ένα ξενοδοχείο. Τώρα φυσάει, αλλά αύριο; Και τώρα που φυσάει, μήπως δεν δουλεύουν οι θερμικές μονάδες; Βεβαίως και δουλεύουν, δεν θα είχαμε ρεύμα εάν δεν δούλευαν. Εκτός εάν είχαμε γεννήτριες στο μπαλκόνι.

Αντί επιλόγου. Να τον να τον ο Σωτήρας μας

28 σχόλια:

spiral architect είπε...

Χαρά στο κουράγιο σου ρε φίλε!
Δεν έχω να προσθέσω τίποτα περαιτέρω.

Ατυχώς όμως βρίσκεσαι (βρισκόμαστε) σε μειονεκτική θέση:
Αυτοί κάνουν lobbing και συ blogging.

Επίλογος: Το παρόν δεν τυπώθηκε σε ανακυκλωμένο χαρτί, αλλά κατέλαβε λιγότερο από 1kb χώρου σε κάποιον server που βρίσκεται στην California, USA και τροφοδοτείται από κάποιο πυρηνικό, έχοντας μερικές δεκάδες kW από UPS και κάμποσα ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη για εφεδρεία λόγω έλλειψης τάσης.
Κερδίζω κάτι;

archaeopteryx είπε...

τι να κάνω, ο καθεις και τα όπλα του

αλλά έχει πολλά παιδιά που το αντιγράφουν και το μοιράζουν "share" το λένε στο φέησμπουκ

archaeopteryx είπε...

άσε που αυτοί ζητάνε λεφτά και εγώ δεν έχω άλλα, και αυτοί που θα τους δανείσουν περιμένουν από εμένα να ξεπληρώνω

ΔΕΝ ΕΧΩ, ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ

spiral architect είπε...

Το τραγικό είναι ότι, προσπαθούν να παρουσιάσουν σαν παράδεισο την γενικότερη κόλαση που περνάμε!

Το θετικό της όλης υπόθεσης είναι οτι, ο βαθμός απόδοσης των φωτοβολταϊκών θα ανέβει

archaeopteryx είπε...

μητσοτάααακηηηηηηη!...

Ανώνυμος είπε...

ΑΛΗΘΕΥΕΙ ΟΤΙ Ο ΣΙΟΥΦΑΣ ΕΧΕΙ ΓΙΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ?

Ανώνυμος είπε...

Εύγε αρχαίε!
unfair

nikos είπε...

όποια πέτρα να σηκώσεις αυτό το Κάθαρμα θα βρεις .. αχόρταγος είναι ??

nikos είπε...

archaeopteryx -λες καμιά μέρα να κατέβω στην Κρήτη , να μου την βιδώσει και στρέψω τα Σ-300 στην μεγάλη γκλάβα του ..του χρωστώ ακόμα!!

nikos είπε...

Δήλωση του Ούγκο Τσάβες (Ιούλιος 2010):

Με ρωτάτε γιατί στείλαμε φυλακή όσα στελέχη μας κλέψανε; Γιατί κλέψανε! Και δεν τους τιμωρήσαμε εμείς αλλά οι θεσμοί. Μου λένε «γιατί άφησες να μπει φυλακή ο υπουργός άμυνας και δεν τον κάλυψες επειδή ήταν προσωπικός σου φίλος;». Μα... γιατί έκλεψε!

Πρόδωσε την εμπιστοσύνη μας, την πίστη του λαού στη κυβέρνηση. Πρόδωσαν τον Λαό, τη Δημοκρατία, το Στρατό, την Πατρίδα, το Έθνος; Τιμωρούνται από τη Δικαιοσύνη! Αν τους αφήσεις θα διαφθείρουν κι άλλους. Γι' αυτό φυλακίστηκαν. Τιμωρώντας τη διαφθορά κρατάμε γεμάτα τα ταμεία και τη Παγκόσμια Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τη μαφία των τραπεζών μακριά απ' τα πόδια μας. Δεν καταντάμε Ελλάδα!

Professor Moriarty είπε...

Το θέμα είναι ότι ακόμη και με τις παραδοχές του αιολικού lobby, η υποτιθέμενη μείωση εκπομπών CO2 είναι αμελητέα. Αν πάρουμε τις παραδοχές του Global Wind Energy Council, το οποίο εκτιμά ότι το 2030 θα υπάρχει εγκατεστημένη αιολική ισχύς 500 GW παγκοσμίως, αυτό, σύμφωνα πάντα με δικές τους εκτιμήσεις, θα σημαίνει μείωση των συνολικών ανθρωπογενών εκπομπών CO2 στον πλανήτη μόνο κατά 1.5%.

http://www.counterpunch.org/2010/09/21/the-real-problems-with-wind-energy/

Μπορεί κάποιος τώρα να φανταστεί τι ποσοστό μείωσης εκπομπών θα επιφέρει (σύμφωνα με αυτούς) το ντελίριο εμφύτευσης ανεμογεννητριών στον ελλαδικό χώρο. Ασφαλώς αμελητέο. Με κόστος τεράστιο σε μία χρεοκοπημένη χώρα.

Το ΙΟΒΕ έχει κάνει μία ανάλυση η οποία προβλέπει σενάρια για επίτευξη στόχου 20% παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ το 2020 και προβλέπει περίπου 8 αιολικά GW το 2020. Το σενάριο περιλαμβάνει (για “εγγύηση αξιοπιστίας του συστήματος σε αποδεκτό επίπεδο”) 4 μονάδες φυσικού αερίου (1.7 GW) και μία λιγνιτική μονάδα 400 ΜW σε συνδυασμό με απόσυρση παλαιωμένων μονάδων.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα αυτής της μελέτης θα απαιτηθούν 15 δις σε μία δεκαετία, και “προβλέπει” ότι αυτό θα δημιουργήσει 27 χιλ νέες θέσεις εργασίας, εκ των οποίων οι 20 χιλ. στην παραγωγή εξοπλισμού ΑΠΕ. Όμως, η Ισπανική εμπειρία δεν έδειξε κάτι τέτοιο.

Επίσης γράφει για σημαντική αύξηση τιμής ρεύματος που θα συνεπάγεται μείωση της ανταγωνιστικότητας ενεργοβόρων βιομηχανιών και θα “επηρεάσει τα φτωχότερα στρώματα πληθυσμού, αν δεν υπάρξουν μηχανισμοί κοινωνικής προστασίας”. Ως αντιστάθμιση των αρνητικών επιπτώσεων της αύξησης του κόστους παροχής ηλεκτρικής ενέργειας το ΙΟΒΕ αναφέρεται μόνο στην “σημαντική αύξηση της τιμής δημοπράτησης των δικαιωμάτων εκπομπής CO2”. Ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του. Πόσο “επιστημονικές” μπορούν να είναι αναλύσεις σκοπιμότητας που βασίζονται σε ένα δόγμα (ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή), σε φόρους και σε ευχολόγια. Αυτή τη σχιζοφρένεια ανάμεσα στην ορθολογική προσέγγιση, τον αυθαίρετο δογματισμό και wishful thinking μπορεί κανείς να τη διακρίνει στο εν λόγω κείμενο του ΙΟΒΕ.

http://www.iobe.gr/media/Hmerides/sumape.pdf

archaeopteryx είπε...

Professor, ευχαριστώ, θα στο ...κλέψω

Professor Moriarty είπε...

Όταν κάνω go back δημοσιεύει ξaνά το σχόλιο.

Σου παραχωρώ ευχαρίστως το copyright

archaeopteryx είπε...

ευχαριστώ (για το διπλό σχόλιο μην ανησυχείς, έχω το μαγικό κουμπάκι_

Ανώνυμος είπε...

Ευρεία συναίνεση στην ΕΕ ως προς το ότι η Ελλάδα οφείλει να τηρήσει τους συμφωνηθέντες όρους του μνημονίου διαπιστώνει το Βερολίνο, όπως είπε σήμερα η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών. Το πρόγραμμα λιτότητας θα παραμείνει «ανέγγιχτο», ξεκαθάρισε ο Ζ.Κ. Γιούνκερ.

nikos είπε...

αυτά μεταδίδουν τα ΜΜΕ για την χαρχαλα

Στο υπουργείο Ανάπτυξης θα παραμείνει ο καθηγητής Γιάννης Στουρνάρας.
Στο υπουργείο Δημοσίων Έργων θα τοποθετηθεί ο Κωστής Χατζηδάκης.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα αναλάβει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ανώνυμος είπε...

Του Κοπελούζου δεν είναι?

katalytikos είπε...

Καταλαβαίνω τα νεύρα σου όταν διάβαζες το ΠΟΝΗΜΑ!!!!

nikos είπε...

πάντως αυτό το
"παιχνιδάκι " στην παιδική αμμουδιά που μας έπαιξαν τα τρία μικρά παιδάκια το λένε ...."παραγωγή πολιτικής"χιχχι

nikos είπε...

προσωπικά εκτιμώ και βλέπω πως και η τρεις περνάν έντονα φαινόμενα του Antonovsky' - όπως και η ψηφοφόροι τους

nikos είπε...

και αυτά τα φαινόμενα είναι αποτέλεσμα εκβάθυνσης της οικονομικής και κοινωνικής ύφεσης που πρόκειται να λάβει τεράστιες διαστάσεις

archaeopteryx είπε...

το θράσος, καταλυτικέ, το θράσος... κι αν γραψω "πέντε τρόποι να καταστρέψετε ένα αιολικό" θα με ...κατηγορήσουν για δολιοφθορά...

gstrbtr είπε...

Αρχαίε,

μπορείς να μας πείς τι πρέπει να προσέξουμε, (και συγκεκριμένα ποια είναι τα ευαίσθητα σημεία των αιολικών που πρέπει να προσέξουμε) ώστε κρατήσουν μια ζωή...
Πρακτικές συμβουλές για φίλους των αιολικών βρε αδερφέ.

ιφγιουνόουγουαραμιν...

ΠΑΠΑΓΑΛΑΚΙ είπε...

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΙ ΩΡΑΙΑ ΤΑ ΕΙΠΕ Ο ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΟΝ ΧΑΝΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΕΗ.ΤΩΡΑ ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΟΤΑΝ ΗΤΑΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΤΟ ΕΙΠΕ!ΠΟΛΥ ΘΡΑΣΟΣ ΕΧΟΥΝ ΤΕΛΙΚΑ ΟΙ ΠΑΣΟΚΟΙ,ΜΕ ΤΟ ΠΟΥ ΦΥΓΟΥΝ ΑΠ'ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΧΟΥΝ ΤΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΟΛΑ...

nikos είπε...

Παπαγαλακη - το τι είπε ο Παρις σήμερα συνταξιούχος ΔΕΗ και απών από αυτήν από το 1989 .. μήπως ως ανύπαρκτος για χρόνια προϊστάμενος ελάμβανε τζάμπα το επίδομα τομεαρχη και είναι ο πρώτος διπλ.μηχ. που έκλεισε την μονάδα παραγωγής μπρικετας στο ΛΚΔΜ . Αυτό θα πει θράσος και τσαμπουκάς . Μήπως δούλεψε ποτέ το "παιδί"εκτός της περιόδου 83-89 χιχχι

nikos είπε...

ας μας πει ο αξιότιμος Παρις .. πόσο έβανε μέσα ως Δήμαρχος βιτρίνα του ΠΑΣΟΚ τον Δήμο Κοζάνης χιχχι

George Mantjoros είπε...

Εξαιρετικη δουλεια .
Εισαι πρωτοπορος .
Αρχαιε συγχαρητηρια !!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Μιά και είσαι γνώστης, μπορείς να κάνεις έναν γρήγορο και πρόχειρο υπολογισμό της συνολικής ενέργειας που καταναλώνεται για την κατασκευή και λειτουργία μιας ανεμογεννήτριας; και όταν λέω συνολική εννοώ από το 0, δηλ. για όλα τα υλικά κατασκευής, μεταφορές, εργοστάσιο κατασκευής, μεταφορά από εργοστάσιο, εγκατάσταση. και πότε θα γίνει απόσβεση αυτής της ενέργειας; μόνο μην συμπεριλάβεις την ενέργεια του ανθρώπινου δυναμικού, γιατί αυτή θα την κατανάλωναν ούτως ή άλλως, εκτός αν τους εξαφανίζαμε από τη γη.