Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

Τα πολλά "Εάν" της αιολικής τρέλας (που τελικά δεν μειώνει το CO2, αλλά αυξάνει το κόστος του ρεύματος, χωρίς να το παράγει)


Οι αιολικοί σπρώχνουν την πραμάτεια τους με δύο επιχειρήματα:   ότι (α) τα αιολικά "πολεμούν την κλιματική αλλαγή" και (β) μας εξοικονομούν ακριβά ή σπανίζοντα καύσιμα. Και τα δύο αυτά επιχειρήματα βασίζονται σε αμφίβολες παραδοχές, και εμπεριέχουν λάθη, παραπλάνηση ή ωμά ψέματα.

Πολλά τα προκαταρκτικά και κουραστικά "εάν":
(1) Εάν υφίσταται "διαφορετική" κλιματική αλλαγή (όχι αμελητέο "εάν"), (2) εάν είναι ανθρωπογενής, (3) εάν έχει σχέση με CO2 (και όχι το αντίστροφο), (4) εάν το CO2 είναι ανθρωπογενές (εν μέρει είναι) (5) εάν το επίμαχο CO2 είναι το ποσοστό που είναι από ηλεκτροπαραγωγή (είναι κατά 1/3 περίπου), (6) εάν δεν λειτουργούν μηχανισμοί αυτοελέγχου, κλπ κλπ τότε, με την παραδοχή ότι το ανθρωπογενές CO2 από ηλεκτροπαραγωγή ένα μείζον ερώτημα είναι "εάν τα αιολικά μειώνουν εκπομπές CO2". Και αναφέρω τα προκαταρκτικά "εάν" γιατί τα έχω δει να αμφισβητούνται πολύ πιο πειστικά από τα καταστροφολογικά επιχειρήματα περί του αντιθέτου. Και τα "εάν" δεν είναι αθροιστικά, είναι πολλαπλασιαστικά... αν με καταλαβαίνετε. Δηλαδή δεν είναι 50% + 30% + 70% κλπ, αλλά 0,5 * 0,3, * 0,7.

Μειώνουν τα αιολικά το CO2;. Η σύντομα απάντηση είναι "μάλλον όχι"!  (1) και θεωρητικά, και εκ των πραγμάτων, δεν αντιπροσωπεύουν σημαντικά ποσοστά στην ηλεκτροδότηση, και (2), και στα μικρά αυτά ποσοστά, υποκαθιστούν μικρότερο ποσοστό καυσίμου από αυτό που αντιστοιχεί στην ηλεκτροπαραγωγή για την οποία πληρώνονται. Αυτό το δεύτερο δεν το έχω δει σε μελέτες -- και είναι δύσκολο, επειδή τα δίκτυα διασυνδέονται, και κρύβεται, αλλά έχει φανεί και στην διασυνδεδεμένη Δανία, στο ένα άκρο, και στα απομονωμένα Falklands, στο άλλο. Το ότι τα αιολικά δεν μειώνουν το CO2, είναι συνέπεια του ότι δεν υποκαθιστούν συμβατικά καύσιμα, ή υποκαθιστούν λιγότερα από όσα για τα οποία πληρώνονται (ιδού απάτη) και έχει γραφτεί πριν τουλάχιστον 3-4 χρόνια και πρόσφατα ξαναέρχεται στην επιφάνεια (σχετικά links στο τέλος).

Δύο είναι τα αδιαμφισβήτητα μειονεκτήματα των αιολικών: (α) Η μη αδιάλειπτη, η τυχαία, ηλεκτροπαραγωγή που δεν έχει σχέση με την ζήτηση και (β) ότι ο αέρας, ή το ρεύμα, δεν αποθηκεύονται σε πρακτικές ποσότητες, ή με ανεκτό κόστος, ή καθόλου.

Αυτά τα δύο μειονεκτήματα, έχουν δύο συνέπειες: (Α) Τα αιολικά δεν μπορούν να υπάρξουν χωρίς εφεδρεία, που αναγκαστικά είναι αέριο και το αέριο είναι, στην ουσία, η ηλεκτροδότηση, και όχι τα αιολικά, και (Β) τα αιολικά δεν μπορούν να υποκαταστήσουν συμβατικές μονάδες, ούτε συμβατικά καύσιμα. Οι αιολικοί, σε αυτά τα δύο μειονεκτήματα αντιτάσσουν τα επιχειρήματα της διασύνδεσης, των έξυπνων δικτύων, του φιλικού αερίου της αντλησιοταμίευσης κλπ. Τα επιχειρήματα αυτά: 1) Βασικά κρύβουν το πρόβλημα. 2) Οι δικοί μας γείτονες δεν είναι βολικοί σαν της Δανίας ή της Γερμανίας. 3) Αγνοούν ότι στην Ελλάδα, το αέριο δεν είναι δεδομένο ή σίγουρο ή απλό (ή φτηνό). 4) Αυξάνουν ακόμα περισσότερο το ήδη υψηλό αρχικό κόστος. Το αρχικό κόστος είναι πολλαπλάσιο με τις εφεδρείες αερίου, ή την αντλησιοταμίευση. 5) Επειδή τα αιολικά συμβαδίζουν με απλές και ενεργειακά αναποτελεσματικές μονάδες αερίου ("μονού" και όχι "διπλού" κύκλου, αυξάνουν και το λειτουργικό κόστος αερίου γενικά και το κόστος της αιχμής. Η δήθεν εξοικονόμηση CO2 δεν είναι από τα αιολικά, αλλά από την αντικατάσταση λιγνίτη (ή κάρβουνου) από αέριο. Εάν μας δίνουν, εάν έχουμε να το πληρώνουμε. Δύο πρόσθετα "εάν"

Γιατί είναι τόσο ακριβή η αιολική ενέργεια;

more-misinformation-on-wind-energy

Wind Energy Does Little to Reduce CO2

Wind power does not help to avert climate change

Do Wind Turbines reduce CO2 Emissions?  NO!

Wind power does not give value for money

Does wind power reduce carbon emissions?

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Οι ΑΓ προσθέτουν κάποια ενέργεια που αν έχεις ηπειρωτικό δίκτυο με υψηλή διασυνδεσημότητα κάτι βγάζεις. Αυτο είναι το μεγάλο ΑΝ.

Γενικά όμως είναι ενέργεια ακριβή, με στροσσογόνα χαρακτηριστικά ισχύος και μουσαντέν αποτέλεσμα.

Εκτός αν είσαι απ αυτούς που τις εμπορεύονται.

nikos είπε...

archaeopteryx - αγαπητέ φίλε .. κουράστηκα να σε συνοδεύω τρέχεις με 5 Μαχ .. τόσα και τόσα έχεις γράψει που κάνουν για 1000 διδακτορικά ..σε προσκαλώ για ένα ωραίο τσιπουρακη στην πατρίδα μου Χαλκιδική εκεί σε 5 λεπτά πρόκειται να τα πούμε και σχεδιάσουμε την στρατηγική και την παραπέρα πορεία... η φιλική παρέα εγγυημένη

archaeopteryx είπε...

Μα οι αρχαιοπτέρυγες δεν πίνουν τσίπουρο (άσε που δέν ...υπάρχουν)

nikos είπε...

οκ για εσένα ένα βουνίσιο τσάι του Στανου που μοσχοβολά η κρύο κατσικίσιο γιαουρτάκι. Θα βρούμε κατι που θα απόλαυσης !!