Παρασκευή 30 Απριλίου 2010

Το κόστος του ρεύματος και οι πιγκουίνοι


Δεν έχουν σημασία τα απόλυτα νούμερα, αλλά η σχέση μεταξύ τους και η εξέλιξή τους. Το κόστος, σε cents (κάτι σαν τα λεπτά μας) ανά kWhr (κιλοβατώρα) το 2008, ήταν φτηνότερο για την πυρηνική και ακριβότερο για το πετρέλαιο. Δεν συμφέρει στην Αμερική να καίνε πετρέλαιο, και "πολιτικά" συμφέρει να καίνε κάρβουνο γιατί ο μπελάς να πάρεις πυρηνική άδεια είναι μεγαλούτσικος. Και το 1995, έτσι ήταν η σχέση, αλλά η διαφοροποίηση μεταξύ πετρελαίου και άλλων πηγών αυξήθηκε τελευταία. Αυτό πάντως είναι το συνολικό κόστος παραγωγής (όχι η τιμή, αυτό είναι κάτι άλλο, ωστόσο η τιμή έχει κάποια σχέση με το κόστος στην... Αμερική)

Το συνολικό κόστος, του παραπάνω πίνακα είναι το άθροισμα (α) του κόστους του καυσίμου και (β) του κόστους λειτουργίας και συντήρησης. Η συμβολή του κόστους του καυσίμου (πάντα cents/kWhr) λέει την ίδια ιστορία: Πολύ φτηνό το κόστος του πυρηνικού καυσίμου, φτηνό το κάρβουνο, κλπ. Στα αιολικά το κόστος του "καυσίμου" είναι "μηδέν", αλλά θα φτάσω και εκεί.

Στο κόστος λειτουργίας και συντήρησης, οι διαφορές είναι μικρότερες, και το πετρέλαιο και η πυρηνική είναι ακριβότερα, δεν ξέρω γιατί, αλλά έτσι είναι (θα το δω)

Η πηγή όλων αυτών είναι ένα αρχείο excel εδώ. Βέβαια, ως κυνικός, διαβάζω τα ψιλά γράμματα. Λέει ότι το κόστος παραγωγής δεν περιλαμβάνει "indirect costs" και βασίζεται στο FERC Form 1 που υποβάλλουν όλες ελεγχόμενες "Εταιρίες Κοινής Ωφέλειας". Αυτό, από μόνο του είναι είδηση... Οι (ιδιωτικές - όλες) εταιρίες που παράγουν ρεύμα είναι ελεγχόμενες Εταιρίες Κοινής Ωφέλειας. Ε... και σε εμάς. Για αυτό έχουν τους υπαλλήλους τους συμβούλους στα Υπουργεία.

FERC είναι η "Ρ.Α.Ε." των Αμερικάνων. Η FERC Form 1 είναι εδώ. Το πως ορίζεται το indirect cost σε εταιρίες κοινής ωφέλειας που παράγουν ρεύμα δεν το βρήκα (στα 5-10 λεπτά που το έψαξα) αλλά μοιάζει να είναι μικρό νούμερο στο σύνολο, και επομένως μάλλον δεν αλλάζει τα γενικά συμπεράσματα.

Τι συμπεράσματα βγάζω από αυτήν την ανάρτηση:
1. Το blogger δεν δέχεται αρχεία excel και η αντιγραφή τους είναι μπελάς
2. Η Αμερική ελέγχει αρκετά γραφειοκρατικά το κόστος του ρεύματος, γιατί οι ρυθμιστικές αρχές εγκρίνουν το ρεύμα, είναι σχετικά ανεξάρτητες και ελεγχόμενες οι ίδιες, αναφέρονται και σε τοπικές αρχές, και ενώ κανείς δεν είναι άγιος, ο διαχωρισμός εξουσιών εμποδίζει το κάθε λαμόγιο από το να βάζει έναν (η μία) Υπουργό που να κάνει πλούσιο έναν άγνωστο "επιχειρηματία" εν μία νυκτί. Οι Αμερική είναι μεγάλη χώρα και οι λαμογιές είναι σε μεγάλη και κατά προτίμηση απομακρυσμένη κλίμακα. Σε τοπικό επίπεδο, ακόμα και στην γραφειοκρατεία, υπάρχει διαφάνεια. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτό το πινακάκι το βρήκα εύκολα για την Αμερική, άντε βρες το για την Γαλλία, και για την Ελλάδα, αν είμαι τυχερός, μπορώ να βρω κάτι εδώ. Χαχαχαχα.
3. Σε πρώτη και τελευταία ανάγνωση, το πυρηνικό ρεύμα, και το ρεύμα από κάρβουνο είναι φτηνά. "Συνολικά" φτηνά, με βάση το κόστος όπως το υπολογίζουν οι ρυθμιστικές αρχές.

Τώρα, μπορεί να υπάρχουν κόστη που δεν απεικονίζονται σωστά και δεν μετριούνται από τις αρχές, αλλά οι αρχές μετρούν τα μετρήσιμα. Τα μη μετρήσιμα, είναι οι συνέπειες του CO2, π.χ. Ή το μη μετρήσιμο από τους έξτρα κανόνες ασφαλείας κόστος της πυρηνικής (οι μηχανισμοί ασφαλείας είναι μετρημένοι). Ή το κόστος δυσανασχέτησης των πιγκουίνων, κλπ κλπ. Ή το κόστος μελλοντικών ασθενειών από αυτή ή την άλλη ενέργεια. Ή των κόστος των πολέμων για την εξασφάλιση του πετρελαίου (καλά, αν μπει αυτό, πάει το πετρέλαιο). Η ρυθμιστική αρχή μετράει αυτά που μετριούνται, τα άλλα είναι για τους πολιτικούς και για αυτούς που επηρεάζουν τους πολιτικούς.

Σε πολιτισμένες χώρες, ο κόσμος πληρώνει ένα αγαθό κοινής ωφέλειας, σε τιμή που έχει σχέση με το κόστος του. Σε μη πολιτισμένες χώρες, ο κόσμος το πληρώνει στην τιμή που θέλει ο επιχειρηματίας για να γίνει πλούσιος γρήγορα, και η Υπουργός ασπάζεται θεωρίες και φτιάχνει νόμους, για να του το εξασφαλίσει. Αυτό είναι το νόημα του καφενείου.

Το μέγα μειονέκτημα της Ελλάδας είναι η έλλειψη διαχωρισμού εξουσιών, σε όλα τα επίπεδα. Ο επιχειρηματίας (προμηθευτής) επηρεάζει την Υπουργό (εκτελεστική εξουσία) που ταυτίζεται με την πλειοψηφία στην Βουλή (νομοθετική εξουσία) και κάνει ό,τι του καπνίσει (και του καπνίζει να βγάζει τα λεφτά του γρήγορα και εξασφαλισμένα). Η φουκαριάρα η δικαστική εξουσία... και αυτή, υπάλληλος, λέει η μέχρι τούδε εμπειρία στα νεοελληνικά χρονικά. Για αυτό το λόγο η διαφθορά μας είναι μέγιστη και για αυτό είμαστε χρεοκοπημένοι


Για αυτό όλη μέρα σήμερα τρέχατε και ρωτούσατε "τι θα γίνουν τα λεφτά μου". Θα σας τα πάρουν τα λεφτά σας, και αν περισσέψει κάτι θα σας το πάρει η κυρία Υπουργός, στον λογαριασμό της ΔΕΗ, γιατί έτσι θέλουν οι φίλοι της. Τα περί πιγκουίνων είναι για τους ηλίθιους, και το μέγα έγκλημα αυτής της Κυβέρνησης είναι ότι μας περνάει για ηλίθιους. Συγγνώμη, είπα να μην πολιτικολογώ εδώ, αλλά μου ξεφεύγει.

Πάντως, στο θέμα μας, μάλλον το total production cost δεν περιλαμβάνει το κόστος της επένδυσης. Και η τιμή είναι άλλο πράγμα από το κόστος. Άρα το θέμα έχει συνέχεια.


Περισσότερα για πιγκουίνους, εδώ.

1 σχόλιο:

Ο νοών...νοείτω είπε...

Καλή Πρωτομαγιά Αρχαίε.
Από Δευτέρα ξανά.
Ένα διήμερο με φύση, μας πρέπει ακόμη.