Δευτέρα 17 Μαΐου 2010

Κύριε Πρωθυπουργέ:


Για να μην ξαναπείτε «Συγγνώμη, λάθος», θα επιμείνω.

Όταν κάτι που στοιχίζει €35 ή €40, μου λέτε να το αγοράσω €90, ή €250, ή €400, κάτι δεν πάει καλά. Όταν συμβαίνει στην χώρα με την μεγαλύτερη εντύπωση διαφθοράς στην Ευρώπη που, συμπτωματικά είναι και χρεοκοπημένη, με το συμπάθιο, περιμένω ατράνταχτα επιχειρήματα και αιτιολογήσεις.

Αλλά θα ξεχάσω, προς στιγμήν, ότι εσείς, γενικά οι πολιτικοί μας, έχετε κάποια «παράδοση» στο θέμα ατυχούς διαχείρισης δημοσίου χρήματος, και ότι οι επιχειρηματίες που σας περιτριγυρίζουν είναι κατ’ εξοχήν εξαρτώμενοι από χρήματα φορολογουμένων, που δεν έχουν πολλές επιλογές. (Μην δυσανασχετείτε, οι μη κρατικοδίαιτοι, σας αποφεύγουν). Θα υποθέσω, ότι εσείς, ο Πρωθυπουργός και η κυρία Μπιρμπίλη, πράγματι πιστεύετε ότι η προσέγγισή σας, με τα αιολικά, είναι τίμια, σωστή, και για το καλό της χώρας.

Με δεδομένη την δημοσιοποιημένη θέληση για αγορά αιολικού ρεύματος από τον ΔΕΣΜΗΕ σε τιμές εξαιρετικά υψηλότερες από άλλες εναλλακτικές λύσεις, κάτι άλλο συμβαίνει. Και αν το «κάτι άλλο» δεν είναι απροκάλυπτη διαφθορά, τότε τι είναι; Να δεχτώ ότι το «κάτι άλλο» είναι η άποψη ότι το κλίμα αλλάζει, οσονούπω, με καταστροφικές συνέπειες, ότι το κλίμα αλλάζει επειδή οι άνθρωποι κάνουν κάτι κακό, ειδικά ότι οι Έλληνες είναι σημαντικό κομμάτι του κακού, και επομένως πρέπει να βάλουμε αιολικά και να τα πληρώνουμε το ρεύμα 3 φορές και 10 φορές ακριβότερα; Κύριε Πρωθυπουργέ και κυρία Μπιρμπίλη, την περίοδο που αναλάβατε, αν δεν το έχετε ακούσει, ξέσπασε το Climategate. Όσο και αν το αρνείστε, αποκάλυψε λάθη και πιθανές σκευωρίες που ανατρέπουν τις κλιματολογικές παραδοχές στις οποίες βασίζετε τα σχέδιά σας -- τις οικονομικές παραδοχές υποθέτω τις ξέρετε. Είναι καταστροφικές.


Για να μην ξεχνιόμαστε, ενώ ελάχιστοι από εμάς είμαστε κλιματολόγοι, τα τελευταία 8-10 χρόνια μας λένε τα ΜΜΕ, και γνωστά και γενικά αποδεκτά περιοδικά όπως το Scientific American και το National Geographic, ότι ο πλανήτης υπερθερμαίνεται από ανθρωπογενείς αιτίες και πρέπει να κάνουμε κάτι για αυτό, π.χ. να βασιστούμε σε πράσινη αιολική ενέργεια. Και εγώ θα το πίστευα, αν δεν είχα ασχοληθεί, με ενέργεια, και με οικονομικά, και αν δεν είχα πρωτογενή εμπειρία με μαθηματικά μοντέλα πολύπλοκων φαινομένων. Αλλά δεν μιλάμε πια για επιστήμη και μαθηματικά και οικονομικά, ας μιλήσουμε για κοινή γνώμη.


Πρόσφατα το Spiegel, δημοσίευσε μία κατανοητή σειρά άρθρων για το θέμα. Κατέληξε στο ότι δεν υπάρχουν καθαρές απαντήσεις στο θέμα της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής. Αναφέρει την κλιματολογία, σαν «μετακανονική επιστήμη» (postnormal science, παρά φύσιν θα την έλεγα εγώ). Αναφέρει σαν «λάθος» την έμφαση στην συλλογική άποψη, δηλαδή στο consensus. Ειλικρινά, συστήνω σε εσάς, και στους πολιτικούς μας, όλων το κομμάτων, να τα διαβάσετε αυτά τα δοκίμια, όχι για να δείτε πόσο ανόητη είναι η επίκληση κλιματικής αλλαγής για όνομα Υπουργείου, ή για ενεργειακή πολιτική, αλλά για παράδειγμα καθαρής σκέψης και κοινού νου, σε απλά αγγλικά, από γερμανικό περιοδικό.


Και το αν το Spiegel είναι στην Γερμανία, η Gallup είναι στην Αμερική. Σε έρευνα για "ποιο από τα παρακάτω ερωτήματα εκφράζει τις απόψεις σας σχετικά με την παγκόσμια θέρμανση", δείτε πως απαντάνε (και όλη την έρευνα μπορείτε να την δείτε εδώ):


Σε ένα ή δύο χρόνια, η κλιματική αλλαγή σαν αιτία πολιτικών και οικονομικών αποφάσεων θα χλευάζεται. Στις προηγούμενες αναρτήσεις υπάρχουν αρκετά στοιχεία για το όλο θέμα, και πιστέψτε με, είμαι αυστηρός όταν ψάχνω θέματα. Δεν έχω αμφιβολία, ότι υπάρχουν συμφέροντα ένθεν και ένθεν, αλλά δεν έχω προσωπικό συμφέρον, άλλο από αυτό του Έλληνα πελάτη της ΔΕΗ. Και όπως παντοδύναμα είναι τα συμφέροντα που προωθούν την θεωρία της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής, και το τέλος του κόσμου, υπάρχουν και αυτά που αποκαλύπτουν την πιθανή κοροϊδία. Απομένει λοιπόν να δούμε ποια συμφέροντα εξυπηρετεί το Υπουργείο "Κλιματικής Αλλαγής", και όταν έρθει ο φουσκωμένος λογαριασμός ΔΕΗ, σε καιρό φτώχειας και ύφεσης, μην πείτε κύριε Πρωθυπουργέ «συγγνώμη, ίσως κάναμε λάθος» , πιο λιανά δεν μπορώ να το κάνω.


Οι πίνακες μεγενθύνονται με "κλικ". Η εικόνα του Ήλιου είναι από το Spiegel και από εδώ. Το απόκομμα του BBC από εδώ.

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

"Ατυχούς διαχείρησης"
Τσάκισες κόκκαλα Αρχαίε.

Μην περιμένεις από μουτζαχεντίν του Αλ Γκορ να αλλαξοπιστήσουν. Στον μερσεντέ των φονταμενταλιστών του κλίματος διδάσκονται τις Άγιες Γραφές της θεωρίας της Γαίας και των μαργαρίτων. Ο Μωάμεθ-Αλ Γκορ ΔΕΝ ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙΤΑΙ.

Ανώνυμος είπε...

http://blogs.the-american-interest.com/wrm/2010/05/14/global-green-meltdown-gains-momentum/

Ανώνυμος είπε...

Τα ξένα έντυπα ΜΜΕ το έχουν πιάσει το θέμα. Η τηλεόραση ακόμα δείχνει καμήλες να πεθαίνουν και αρκούδες να ζεσταίνονται. Πρέπει να διοχετευθεί και τον ελληνικό Τύπο (απο TV μην περιμένεις)

Ανώνυμος είπε...

Γιατί ίδρωσε ποτέ το αυτί τους για τίποτα; Κυβέρνηση άλλης χώρας είναι όχι της Ελλάδας. Γαι τα ζώα τους Έλληνες μιλάει στον ΤΡΙΤΟ ΠΛΗΘΥΝΤΙΚΟ

Ανώνυμος είπε...

Πόλύ καλή ανάρτηση. Δεν σε προλαβαίνουμε πια Αρχαιοπτέρυγα ειδικά και με τα λινκ που βάζεις. Διατριβή. Κάνεις την πιο ουσιαστική δουλειά.

@αλλενάκι

archaeopteryx είπε...

χαχαχαχα αλλενάκι... ψωμοτύρια

Ανώνυμος είπε...

ωραία τα λές αλλά αλλού είναι οι μπιζνες

http://citypress-gr.blogspot.com/2010/05/132.html