Τετάρτη 26 Μαΐου 2010
Γαία (εναντίον ...ΥΠΕΚΑ)
Την άποψή μου για τους ψευτομεσσίες, και τους αγύρτες και τις περίεργες «Υπουργούς», που έκαναν επάγγελμα την «Κλιματική Αλλαγή», την έχω πει. Ωστόσο, δεν είμαι από αυτούς που αρνούνται, ότι το κλίμα αλλάζει. Το κλίμα αλλάζει τα τελευταία 2,5 δις χρόνια, από τα 4,5 δις χρόνια που λένε ότι υπάρχει ο πλανήτης, και μπορεί και να έχει αλλάξει τα τελευταία και τα 200 χρόνια, και ίσως να έχει κάτι να κάνει η ανθρώπινη δραστηριότητα. Ως εκεί.
Δεν δέχομαι όμως ότι έκανα κάτι λάθος, ή κακό, εγώ, ή εσείς, ούτε καν οι πιό ερνεργοβόροι του κόσμου. Δεν έκανα κάτι ηθικά απαράδεκτο ή μεμπτό, ή κάτι που, αν είχα πρώτα την στερνή μου γνώση, θα το έκανα διαφορετικά. Να το πω απλά να το καταλάβει και η Κυρία με τα ειδικά παπούτσια. Εάν Κυρία μου, δεν ήταν ο κόσμος όπως ήταν, όταν γεννηθήκαμε, ίσως να μην είχαμε γεννηθεί, και ίσως τα παπούτσια μας να ήταν διαφορετικά, και μικρότερης έντασης CO2. Άσε τι θα ήταν ο κόσμος εάν δεν είχαν εμφανιστεί τα κυανοβακτήρια πριν 3 δις χρόνια... Αυτό όμως που πραγματικά απορρίπτω, είναι οποιαδήποτε συνειδητά ανθρώπινα έργα, από τώρα έως το 2020, ή το 2050, θα έχουν οποιοδήποτε θετικό αποτέλεσμα στο να επηρεάσουν, ή να αντιστρέψουν, ο,τιδήποτε γίνεται σε πλανητικό επίπεδο. Αυτό είναι απλά ψευδοεπιστήμη, και, απλούστερα ακόμα, δικαιολογία για αρπαχτή.
Αυτά τα λέω εδώ και καιρό, και μπορεί κάποιος έξυπνος να με ρωτήσει αν με ενοχλούν τα αιολικά. Ναι, με ενοχλούν αλλά αυτό είναι το τρίτο σε σειρά σημασίας για μένα θέμα. Το πρώτο είναι ότι απεχθάνομαι το ψέμα και την παραποίηση της επιστήμης. Το δεύτερο είναι ότι δεν μου αρέσει καθόλου, να πληρώνω για απατηλές ιδέες επιτηδείων που έχουν στήσει μνηχανάκι να με κλέβουν. Το τρίτο είναι ότι δεν μου αρέσουν τα αιολικά. Και μαντέψτε ποιόν βρήκα, με ανακούφιση, να συμφωνεί απόλυτα μαζί μου: τον James Lovelock, συγγραφέα του βιβλίου "Γαία", 100% επιστήμονα, και εμπνευστή της θεωρίας ότι πλανήτης αυτορυθμίζεται, με τις όποιες συνέπειες από ενδοπλανητικές και εξωπλανητικές παρεμβολές. (Εδώ, ένα παράδειγμα αυτορύθμισης)
Μετέφρασα, παρακάτω τα αποσπάσματα της συνέντευξής του στο BBC, 30/3/2010. Δεν μπορώ να αντιγράψω τα video clips, είναι κλειδωμένα.
"Η Γη φροντίζει τον εαυτό της, και αυτό κάνει τα τελευταία μερικά δισεκατομμύρια χρόνια, και ρυθμίζει το κλίμα, και τώρα την ωθούμε σε μία πιο σταθερή κατάσταση, που είναι η ζεστή κατάσταση, και όταν αυτό ξεκινήσει, πράγματα θα συμβαίνουν από μόνα τους, η Γη θα βγάζει αέρια στην ατμόσφαιρα, πολλά περισσότερα από ότι έχουμε βάλει εμείς, εμείς, απλά, πατήσαμε την σκανδάλη… Σαν κάποιος να πηγαίνει μια βόλτα στο δάσος, βρίσκει ένα όπλο, το πιάνει και πατάει δοκιμαστικά την σκανδάλη, χωρίς να ξέρει ότι το όπλο ήταν γεμάτο, και σκοτώνει κάποιον ή κάνει κάποια ζημιά. Δεν είμαστε πραγματικά ένοχοι, δεν κάναμε κάτι με σκοπό να ζεστάνουμε τον κόσμο, αλλά φτιάχνοντας τον πολιτισμό μας ενεργοποιήσαμε άλλους μηχανισμούς.
Αν πας πίσω στον χρόνο και δεις την τελευταία περίοδο παγετώνων και τον χρόνο που τέλειωσε, περίπου πριν 14.000 ή 15.000 χρόνια, πέρασαν 2.000 με 3.000 χρόνια για να ζεσταθεί κατά 5 βαθμούς η Γη, και δεν έγινε ομαλά σαν τις καμπύλες που φτιάχνουν τα διάφορα [κλιματολογικά] μοντέλα, έγινε ανώμαλα, ανέβηκε η θερμοκρασία περίπου στην σημερινή, και μετά κατακρημνίσθηκε σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτά της περιόδου των παγετώνων, για 1.000 χρόνια πριν αρχίσει να ανεβαίνει τους 5 βαθμούς που ανέβηκε. Η Γη δεν αλλάζει θερμοκρασία προβλέψιμα, για να συμμορφωθεί με μοντέλα, αλλάζει με περίεργους τρόπους, όπως και βλέπουμε: Δεν έχει ανέβει η θερμοκρασία τον τελευταίο αιώνα και περνάμε εξαιρετικά κρύα περίοδο σε ολόκληρο το βόρειο ημισφαίριο.
Η επιστήμη άλλαξε στην διάρκεια της ζωής μας. Ήταν κάποτε «λειτούργημα», κάπως σαν να είσαι νοσοκόμα. Το έκανες σχεδόν σαν κάλεσμα, είχες την ειδικότητά σου και κανόνες συμπεριφοράς, θα ήταν αμαρτία σε βάρος του Αγίου Πνεύματος να μαγειρέψεις δεδομένα… Την στιγμή που η επιστήμη έγινε δουλειά καριέρας, και αυτό συνέβη στην διάρκεια του τελευταίου αιώνα, αν ήσουν υπό πίεση, και η δουλειά σου εξαρτιόταν από το να παράξεις τα «σωστά» αποτελέσματα, θα είχες την τάση να προσαρμόσεις τα δεδομένα σε αυτό που ζητούσε το αφεντικό σου, και αυτό ίσως συμβαίνει τώρα, και έγινε σε μεγάλη κλίμακα στα CFC και το όζον. Είμαι επιστήμων αλλά είμαι «παλαιομοδίτης» επιστήμων, με κάθε έννοια της λέξης και εξάσκησα την επιστήμη σαν λειτούργημα και όχι σαν καριέρα.
Πίσω από τις «Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας» δεν υπάρχει σωστή και πρακτική μηχανολογική επιστήμη, αλλά μείγμα ιδεολογίας και business. H Ευρώπη έχει βάλει αυτήν την υποχρέωση για ΑΠΕ. Δίνει επιδοτήσεις, και τις έχει κάνει καλή business. Δεν θα είναι εύκολο να σταματήσουν οι ΑΠΕ, αλλά στην πραγματικότητα, δεν δουλεύουν.
Έχει νόημα να μην αγοράζεις μεγάλα αυτοκίνητα με υψηλή κατανάλωση, και θα είναι ακριβό αν το κάνεις, και αυτό είναι πιο αποτελεσματικό κίνητρο από το να θες να «σώσεις τον Πλανήτη»... το να θες να «σώσεις τον Πλανήτη» είναι, απλά, πολλή ανοησία. Δεν γίνεται να σώσεις τον Πλανήτη, αν ο Πλανήτης είναι να σωθεί, θα σωθεί από μόνος του, πάντα αυτό έκανε. Διαφοροποιώ την σωτηρία του Πλανήτη από την σωτηρία της ανθρωπότητας. Είμαστε γεμάτοι από Ύβρη, νομίζοντας ότι μπορούμε να κάνουμε τέτοια πράγματα, δεν είμαστε ακόμα αρκετά έξυπνοι, ούτε νομίζω ότι θα προλάβουμε να είμαστε, για αυτό το γεγονός, και νομίζω το λογικό πράγμα που μπορούμε να κάνουμε, είναι να χαρούμε την ζωή μας, όσο μπορούμε".
Αξίζει να δείτε τα αποσπάσματα της συνέντευξής του στο BBC, ή ακούστε την συνέντευξή του, εδώ. Προσπαθώντας να μην χρωματίσω τις απόψεις του με τις δικές μου, λέει ότι ο πλανήτης θα ζεσταθεί, μάλλον και από το CO2 και από την συμπεριφορά του Ήλιου, απορρίπτει την λήψη πολιτικών αποφάσεων από τα διάφορα μοντέλα στα οποία αποδίδει και αμφισβητούμενη επιστήμη. Απορρίπτει την οποιαδήποτε θετική επιρροή των ΑΠΕ στην επιρροή του κλίματος. Πιστεύει ότι μόνο η πυρηνική ενέργεια μπορεί να κάνει κάποια διαφορά. Προβλέπει ότι από αλλαγή κλίματος, και ειδικά από μεταναστεύσεις, αρρώστιες και πείνα, θα μειωθεί ο ανθρώπινος πληθυσμός της Γαίας (και θα χαθούν οι 7 στους 8 ανθρώπους).
Θέλω όμως να σας αφήσω με μια λιγότερο απαισιόδοξη νότα. Το 1978 ή 79, πάλι σε ύφεση και αρνητικό οικονομικό κλίμα, ο κόσμος πίστευε ότι ο Πλανήτης Γη θα παγώσει, και θα πεθάνουμε όλοι από ...παγετώνες. In the long run, we are all dead, enjoy life, while you can. Θα ζήσουμε παγωμένες μέρες Δεκαημέρου του Βοκκάκιου. Ξέρω, σας φόρτωσα με links, αλλά αυτά με τους παγετώνες είναι συναρπαστικά, και ...πρόσφατα! Είχα θορυβηθεί όταν τα πρωτοάκουσα... "Να χαρούμε τη ζωή μας όσο μπορούμε".
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
11 σχόλια:
Όχι ότι μπορώ να εξηγήσω τους μηχανισμούς αυτορύθμισης σε ένα τόσο μεγάλο θέμα, αλλά στο πασίγνωστο παράδειγμα που αναφέρω στο
http://en.wikipedia.org/wiki/CLAW_hypothesis
ο ίδιος μηχανισμός, κατά μέρικούς δροσίζεο και κατά άλλους ζεσταίνει τον πλανήτη. Κοινώς, μην περιμένετε να καταλάβετε πως ζεσταίνεται ή ψύχεται ο πλανήτης, αλλά στο παρελθόν έχει κάνει και τα δύο, ακραία, πάντα με δραματικές συνέπειες για ό,τι ζούσε.
Μετά από μια ολόκληρη γενιά αντιπαλότητας, που ξεκίνησε με το βιβλίο του, ο Λάβλοκ καταρρίπτει τους ισχυρισμούς των "πράσινων".
Επειδη ήμουν "οπαδός" του από παλιά και τον παρακολουθώ, έχει υπάρξει υποστηρικτής της άποψης ότι το ανθρωπογενές CO2 έχει επηρεάσει το κλίμα. Φυσικά, άλλο "επηρέασει σε 1.000 ή 10.000 χρόνια" και άλλο "τρέχα να πληρώσεις κερατιάτικα για την πράσινη οργανική οδοντόκρεμα"...
Η θεωρία του, όπως όλες οι θεωρίες, βρήκε απλουστευτικές πολιτικές και οικονομικές ερμηνείες (όπως εξ άλλου και το βιβλίο του Δαρβίνου)
Σαν παρατηρητής, πιστεύω ότι έχουμε επηρεάσει τον Πλανήτη, και ο Πλανήτης έχει επηρεάσει εμάς, αλλά δεν έχω δει στοιχεία που να λένε ότι εμείς έχουμε επηρεάσει τον Πλανήτη περισσότερο από άλλους παράγοντες όπως ο Ήλιος, η τροχιά μας, η τροχιά της Σελήνης και τέτοια...
Former Prime Minister Tony Blair is joining US venture capital firm Khosla Ventures as an adviser.
The business, started in 2004 by Vinod Khosla, a co-founder of technology giant Sun Microsystems, specialises in environmentally-friendly technologies.
These include solar, wind and nuclear energy projects.
Khosla also backs start-ups in sectors such as mobile phones and the internet. It has not been disclosed how much Mr Blair will be paid.
According to Khosla, which last year raised $1.3bn (£900m) from private investors, Mr Blair will provide strategic advice regarding investments in environmentally friendly or helpful technologies
http://news.bbc.co.uk/2/hi/10151221.stm
ΟΙ ΑΓΓΛΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΔΙΑΠΛΟΚΗ!!!
Αρχαίε, η διαδοχικότητα αιτίου και αιτιατού στην προκειμένη περίπτωση οδηγεί σε σφάλμα.
Χαχαχα... αναρωτιέμαι αν η Γη έχει συνείδηση και γελάει με εμας. Ο Lovelock στο δέυτερο βιβλίο του λέει ότι η Γαία ..."θα μας τιμωρήσει" αλλά και ο επιστήμονας δικαιούται ποιητικής έκφρασης.
Πρόκειται για συμβατική υποχρέωση έναντι της «τρόικας»
Πλαίσιο για απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας
Αρχίζει η διαδικασία για την προσαρμογή των αγορών ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου στην κοινοτική οδηγία, η οποία επιβάλλει ιδιαίτερα αυστηρούς και δεσμευτικούς όρους σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των δικτύων, ενώ αναβαθμίζει και ανεξαρτητοποιεί το ρόλο των ρυθμιστών της αγοράς.
ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΩΡΑ ΘΑ "ΦΤΑΙΝΕ ΟΙ ΞΕΝΟΙ"
Εχει μπει πραξικοπηματική διάταξη στο νομο για τις ΑΠΕ, κατά της ιδιωτικής περιουσίας και θα μείνει έτσι?
http://www.capital.gr/News.asp?id=976857
Οι αποδεδειγμένοι πουλημένοι που πληρώνονται για να "νομοθετούν" κατάφεραν και ψήφισαν υπέρ των ΑΠΕ. Λίγα λεπτά αφού ο Μαντέλης αποφάσισε να θυσαστεί για να κοιτάμε τα 200.000 που ομολογεί ότι τσάκωσε (και λείπουν μερικές δεκάδες εκατομύρια)
Πρόσφατα η Ισπανία σημείωσε δύο ρεκόρ. Το ένα ήταν η παραγωγή πάνω του 50 τοις εκατό της ηλεκτρικής ενέργειας από ανεμογεννήτριες (στιγμιαία και μόνο μια φορά). Το άλλο ρεκόρ ήταν η άνοδος της ανεργίας σε ποσοστό άνω του 20 τοις εκατό. Και όμως, η Ισπανία αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση, σύμφωνα με τους απανταχού φανατικούς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).
Ο άνεμος και ο ήλιος είναι δωρεάν στην πατρίδα μας, που είναι προικισμένη και με τα δύο. Όμως, για να μετατραπεί το ηλιακό φως και ο άνεμος σε ενέργεια υπάρχει κόστος, τόσο περιβαλλοντικό όσο και οικονομικό
Το πανεπιστήμιο Χουάν Κάρλος της Μαδρίτης πρόσφατα δημοσίευσε μελέτη που δείχνει ότι η επιλογή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχει τεράστιο οικονομικό κόστος και ότι οι λεγόμενες «πράσινες θέσεις εργασίας» δεν είναι ούτε πράσινες ούτε φθηνές, είναι μάλιστα αρκετά πιο ακριβές από τις συμβατικές θέσεις εργασίας.
Όταν δημοσιεύθηκε η μελέτη του πανεπιστημίου, ο πρόεδρος του ισπανικού συνδέσμου κατασκευαστών ανεμογεννητριών κατσάδιασε το πανεπιστήμιο. Ο λόγος; Η δημοσίευση της μελέτης θα έχει αρνητική επίδραση στις εξαγωγές ισπανικών ανεμογεννητριών, προφανώς σε χώρες όπως η Ελλάδα που δεν είναι παραγωγός αλλά απλός αγοραστής ανεμογεννητριών.
Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας δεν είναι απλά πράγματα. Επειδή εξαρτώνται από ενέργεια που δεν είναι σταθερή, ο άνεμος και ο ήλιος δεν είναι μόνιμα και σταθερά φαινόμενα, είναι λοιπόν αναγκαστική η ύπαρξη συμβατικών συστημάτων παραγωγής ενέργειας καθώς και συστημάτων αποθήκευσης.
Συνεπώς η εγκατάσταση ανεμογεννητριών δεν απαλλάσσει τη χώρα από την κατασκευή και λειτουργία συμβατικών σταθμών. Παράλληλα η αποθήκευση ενέργειας των ΑΠΕ σε μεγάλη κλίμακα γίνεται με τεχνητά φράγματα. Το νερό αντλείται, όταν υπάρχει πλεόνασμα ενέργειας, στα ψηλότερα φράγματα και μετά διοχετεύεται στα χαμηλότερα, μέσα από υδροτουρμπίνες για να παράγει ηλεκτρισμό. Δηλαδή εκτός από τις ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολταϊκά χρειάζονται υδροηλεκτρικοί σταθμοί και φράγματα για να είναι πλήρης μια αξιόπιστη εφαρμογή ΑΠΕ σε κάποια αξιόλογη κλίμακα.
Σε αυτές τις δαπάνες πρέπει να συνυπολογιστεί και το κόστος της ειδικής ταρίφας αγοράς. Η ΔΕΗ, ενώ πουλά ρεύμα με 16 λεπτά την κιλοβατώρα, αγοράζει το ρεύμα από τις ΑΠΕ προς 45 λεπτά, ενώ δίνονται και επιχορηγήσεις που φτάνουν το 75% στους επενδυτές που δημιουργούν μονάδες παραγωγής με ΑΠΕ.
Είναι προφανές ότι οι ΑΠΕ είναι ένα πρόσθετο σύστημα με πρόσθετα έξοδα. Στον βαθμό που οι ΑΠΕ επιβάλλονται για λόγους μείωσης των εκπομπών διοξειδίου είναι και δείγμα μιας εθνικής υποταγής σε ξένα σχέδια και επιβολές. Η ελληνική οικονομία αποτελεί μόλις το 2 τοις εκατό του ευρωπαϊκού ΑΕΠ και η σπουδή μας για μια «πράσινη» οικονομία δεν δικαιολογείται. Ο πλανήτης δεν θα αισθανθεί καμία μεγάλη διαφορά αν καθυστερήσουμε λίγο στην εγκατάσταση των ΑΠΕ.
http://www.physics4u.gr/blog/?p=2149
http://oikonikipragmatikotita.blogspot.com/2010/05/blog-post_25.html
Δημοσίευση σχολίου