1. Έγραψε η Ναυτεμπορική:
"...Η ζήτηση ενέργειας στην Ευρώπη ανακάμπτει με αργούς, αλλά σταθερούς ρυθμούς, από τις αρχές του έτους, ύστερα από μία χρονιά, κατά την οποία οι μεγάλες βιομηχανίες προχωρούσαν σε περικοπές παραγωγής, αλλά και οι απλοί καταναλωτές περιόριζαν τις δαπάνες τους.
Σε όλες τις μεγάλες οικονομίες της γηραιάς ηπείρου, ακόμη και σε αυτές του Νότου, οι επιχειρήσεις ενέργειας εμφανίζονται αισιόδοξες ότι η ανάκαμψη θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες, παρά το αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον.
Σύμφωνα με στοιχεία του Thomson Reuters στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, το πρώτο τρίμηνο του έτους οι πωλήσεις ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου σημείωσαν αύξηση 3% και 7% αντίστοιχα σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009..."
Εγώ το ερμηνεύω ότι με το που θα βγει η Ευρώπη από την ύφεση, όποιος στην Ελλάδα σχεδιάζει να καίει αέριο θα κλαίει (εμείς θα κλαίμε, αυτός έχει βγάλει τα λεφτά του. Όσο για την φωτό του άρθρου, το ξαναλέω και θα το λέω μέχρι τέλους. Όσο πιο πολλά αιολικά βάζουμε, τόσο θα εξαρτώμαστε από αέριο και πετρέλαιο.
2. Χρυσωρυχείο στο antinews (και στα σχόλια)
Παρήγγειλε μελέτη για τον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας ο Μυτηλιναίος από τον ΙΟΒΕ. Αυτός ο τίτλος έχει 3 ανέκδοτα και έναν αυτουργό. Τα ανέκδοτα είναι 1) η μελέτη... χαχαχαχάαα!, 2) ΙΟΒΕ (καλά υπάρχουν ακόμα αυτοί; μόνο για κάτι τέτοιες περιπτώσεις... να τους στείλω την διεύθυνση της ιστοσελίδας να δούν τι είναι εντροπία), 3)"ενεργειακός σχεδιασμός"... Καλά... να ένα βίντεο να εμπνευστεί ο ΙΟΒΕ για την παραγγελία:
Τέλος, εδώ, ένας συνδικαλιστής της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ εκφράζεται για την διασφάλιση του μέλλοντος της ΔΕΗ. Και έχει και βίντεο. Μου είχε πει ένας άσχετος, ότι ο ίδιος που παρήγγειλε την μελέτη από τον ΙΟΒΕ παρήγγειλε και την έκφραση από τον συνδικαλιστή. Και είναι απλό: Εάν ο συνδικαλιστής δεν είχε εκφραστεί, η ΔΕΗ θα είχε βάλει 1000 τόσα MW και δεν θα χρειαζόταν η ...μελέτη.
Θα βοηθήσω τον ΙΟΒΕ για την μελέτη: Αν εισάγουμε ρεύμα από την Τουρκία και τα Βαλκάνια, με ύφεση 10% και εξαφάνιση της βιομηχανίας, ΔΕΝ χρειάζεται άλλη ισχύς. Φτάνει αυτή που φέρνει αυτός που παρήγγειλε την μελέτη, όπερ έδει δείξαι.
8 σχόλια:
Διαδικασίες –εξπρές, πρωτοφανείς για τα ελληνικά δεδομένα, για την αδειοδότηση της μεγαλύτερης μονάδας ηλεκτροπαραγωγής που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα, ισχύος 1.010 MW, στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας.
Δεν έχει περάσει ούτε ένας μήνας από την κατάθεση της σχετικής αίτησης στην ΡΑΕ (23 Απριλίου), και η Αρχή εξέδωσε την Τρίτη την άδεια παραγωγής για τη μονάδα στην κοινοπραξία «Astakos Power Plan Concorctium», σε χρόνο δηλαδή ρεκόρ έναντι άλλων επενδύσεων παλαιότερα.
Γνωρίζοντας τα προβλήματα, η κοινοπραξία της οποίας ηγείται η κρατική εταιρεία πετρελαίου του Κατάρ (Qatar Ρetroleum Ιnternational- QΡΙ) έθεσε εξαρχής ως όρο να ακολουθηθούν διαδικασίες- εξπρές. Και δεν είναι τυχαίο ότι από αραβικής πλευράς ως προθεσμία για την ολοκλήρωση της αδειοδοτικής διαδικασίας για την πρώτη φάση της επένδυσης, δηλαδή τη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής, έχει ορισθεί η 31η Δεκεμβρίου 2010.
Η άδεια παραγωγής ισχύος 30 ετών, μιλάει για τη δημιουργία μονάδας συνδυασμένου κύκλου με υγροποιημένο πετρελαϊκό αέριο (Liquid Petroleum Gas - LPG), ισχύος 1.010 MW που πρόκειται να εγκατασταθεί στη Ναυτιλιακή Περιοχή Πλατυγιαλίου του Δήμου Αστακού. Ο σταθμός θα εγκατασταθεί εντός της ΝΑΒΙΠΕ, μετά από συμφωνία με την «Ναυτιλιακή Βιομηχανική Περιοχή Α.Ε.», που είναι και η ιδιοκτήτρια της έκτασης.
(ευχαριστώ Νίκο)
Τη εμπλοκή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσυπέγραψε και η ΓΕΝΟΠ για αντιπερισπασμό στον Αθανασόπουλο, που τελικά υπαναχώρησε στην ανάθεση της Μεγαλόπολης και ανέθεσε το έργο στη ΜΕΤΚΑ προς 500 εκ. ευρώ, η οποία ΜΕΤΚΑ το μεταπώλησε στη ΤΕΡΝΑ προς 470, ενώ η προσφορά στους Τούρκους ήταν 450!!!!
http://www.paron.gr/v3/new.php?id=49882&colid=&catid=33&dt=2010-01-24 0:0:0
24/01/2010
Εισαγγελέας στη ΔΕΗ για τη Μεγαλόπολη
Έρευνα διέταξε ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών για την υπόθεση της ανάθεσης της νέας μονάδας της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη, με την οποία είχε ασχοληθεί εκτενώς η εφημερίδα μας πριν από λίγους μήνες.
Όπως αποδείχτηκε στην πράξη, όσα είχαμε γράψει επιβεβαιώθηκαν μέχρι κεραίας, και άρα σίγουρα η Δικαιοσύνη θα έχει πολλά στοιχεία να διερευνήσει.
Λέγαμε λοιπόν σε δημοσίευμά μας ότι «ήταν σειρά της ΔΕΗ να δείξει ότι κόπτεται για τα συμφέροντά της» και να μειώσει το τίμημα ανάθεσης του έργου της Μεγαλόπολης από 500 εκατ. ευρώ σε κάτω από 470 εκατ. ευρώ, γιατί με αυτό το χαμηλότερο τίμημα διαπραγματευόταν η ΜΕΤΚΑ να αναλάβει όμοιο έργο στην Τουρκία (είχαμε μάλιστα δημοσιεύσει και σχετικό απόσπασμα από την ιστοσελίδα της). Τι έγινε; Η ΔΕΗ δεν μας άκουσε και ανέθεσε το έργο με 500 εκατ. ευρώ, και από την άλλη μεριά η ΜΕΤΚΑ, έναν μόλις μήνα μετά την ανάθεση της Μεγαλόπολης, έκλεισε τελικά το όμοιο έργο στην Τουρκία με 450 εκατ. ευρώ. Δηλαδή 50 εκατ. ευρώ ήταν το καπελάκι που πλήρωσε η -κατά τα λοιπά κοπτόμενη για τα συμφέροντά της- τότε διοίκηση της ΔΕΗ.
Σημειώνουμε ακόμα ότι η ΔΕΗ θα πάει «γυμνή» στις διαπραγματεύσεις με τον Μυτιληναίο για τις εκκρεμούσες υποθέσεις τους, αφού από τη μια μεριά ήταν οι αιμορραγίες της ΔΕΗ από τα τιμολόγια της Αλουμίνιον και από το «ταξίμετρο» στο Αλιβέρι και από την άλλη μεριά ήτανε ο μοχλός πίεσης που η ίδια διέθετε με το νέο έργο (Μεγαλόπολη), που όμως για άγνωστο λόγο η τότε διοίκηση της ΔΕΗ έδειχνε μια ιδιαίτερα μεγάλη σπουδή να του αναθέσει. Τι έγινε τελικά; Η ΔΕΗ έσπευσε και ανέθεσε στη ΜΕΤΚΑ το έργο με το «καπελάκι» των 50 εκατ. ευρώ, και αφού το εξασφάλισε αυτό ο Μυτιληναίος (ξανα)σταμάτησε να πληρώνει τα τιμολόγια της Αλουμίνιον (με αποτέλεσμα να την έχει φεσώσει μέχρι σήμερα με πάνω από 50 εκατ. ευρώ), ενώ και στο Αλιβέρι ακόμη δεν έχει ξεκινήσει, με αποτέλεσμα το «ταξίμετρο» εκεί να έχει ήδη γράψει τα 32 εκατ. ευρώ επιπλέον και να συνεχίζει. Και μπορεί λίγες μέρες πριν από την έξοδο του κ. Αθανασόπουλου από τη διοίκησή της να υποβλήθηκε από τη ΔΕΗ αγωγή ύψους 50 εκατ. ευρώ κατά της Αλουμίνιον για τα χρεωστούμενα, στους πολλούς όμως αυτό φάνηκε ως «ξεκάρφωμα», αφού στην ουσία και το «καπέλο» (Μεγαλόπολη) και το «φέσι» (Αλουμίνιον) παρέμειναν στη θέση τους.
Οι μόνοι κερδισμένοι από την ιστορία της Μεγαλόπολης σε επιχειρηματικό επίπεδο φαίνεται ότι είναι τελικά η ΜΕΤΚΑ και η ΤΕΡΝΑ, που, αν και ανταγωνιστές στον διαγωνισμό, βρέθηκαν εκ των υστέρων να μοιράζονται το έργο. Ο μεν Μυτιληναίος πήρε τον αέρα των 40 και πλέον εκατ. ευρώ από το έργο με την πώληση της ΕΤΑΔΕ (που είχε το 90% της εργολαβίας) και κράτησε και την υπερτιμολογημένη σύμβαση των 94 εκατ. ευρώ για τη συντήρηση, η δε ΤΕΡΝΑ, η προσφορά της οποίας στον διαγωνισμό απορρίφθηκε ενδιάμεσα της διαδικασίας για «τυπικούς» λόγους, μπήκε στο έργο από την πίσω πόρτα και θα βγάλει το κέρδος της από την κατασκευή της μονάδας με ένα τίμημα που παραμένει «πλούσιο».
http://www.paron.gr/v3/new.php?id=49882&colid=&catid=33&dt=2010-01-24
Αρχαίε, οι δουλειές αυτές γίνονται ταχύτατα και κρυφά. Το πόπολο ασχολείται με τον Τόλη.
Και η εφημερίδα της κυβέρνησεος σήμερα το επιβεβαιώνει http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=3&artid=4576017
ixixxiix
Και μην ξεχνάμε την γεωθερμία υψηλής ενθαλπίας http://troktiko.blogspot.com/2010/05/blog-post_98.html
Mέχρι πρότινος η κατάρτιση μελετών για το θέμα αυτό ήταν αρμοδιότητα του Συμβουλίου Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής (ΣΕΕΣ), το οποίο όμως καταργήθηκε. Η ολοκλήρωση της μελέτης τοποθετείται χρονικά μετά από ένα χρόνο λόγω της πολυπλοκότητας του θέματος. Σύμφωνα με όσα δηλώνουν πηγές του Ομίλου, η μελέτη θα δοθεί στην πολιτική ηγεσία και τους αρμόδιους φορείς ώστε να αποτελεί τον "οδηγό" για την υιοθέτηση των κατάλληλων πολιτικών.
Εδώ ταιριάζει αυτό που λένε: εκεί που μας χρωστούσαν ... μας πήραν και το βόδι
Αν καθίσουμε με τους αγαπητούς μου Νικο και archaopteryx ... σε μια βδομάδα θα το τελειώσουμε …έτσι αφιλόκερδος ..μονό μην μας πρήξουν τα αρ…
Δημοσίευση σχολίου