Πέμπτη 13 Μαΐου 2010

Δανία - Ελλάς, 6-0


Μεταξύ Δανίας του Νότου και Τουρκίας της Δύσης, τι να πω; Οι επιλογή είναι δύσκολη. Επειδή όμως από την Δανία του Νότου ξεκινήσαμε, θα ήθελα να παρουσιάσω μερικά στοιχεία για την Δανία που πιστεύω είναι ενδιαφέροντα καθοριστικά για τις ομοιότητες, τις διαφορές και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των θαυμάσιων αυτών που θέλουμε να μιμηθούμε.

Θα αρχίσω με μερικά συνοπτικά που διάλεξα από εδώ και εδώ:

Ο πληθυσμός της Δανίας είναι 5,5 εκατ., της Ελλάδας 10,7 εκατ.
Το ανά κεφαλή ΑΕΠ είναι $36.000 για την Δανία και $32.000 για την Ελλάδα
Το % του ΑΕΠ για παιδεία είναι 8,3% στην Δανία και 4,4% σε εμάς
Το Δημόσιο χρέος σαν % του ΑΕΠ είναι 38,5% εκεί, 113% εδώ
Το ποσοστό φτώχειας είναι 12,1% εκεί, 20% εδώ
Η Δανία δεν είναι στο €
Ανεργία δεν συγκρίνω γιατί εδώ μετράμε πολλούς σαν «εργαζόμενους»

Η Δανία θεωρείται η λιγότερο διεφθαρμένη χώρα στον κόσμο (με 1η την Νέα Ζηλανδία), 14η την Γερμανία, 61η την Τουρκία, και 71η την Ελλάδα. Η λίστα της ντροπής, εδώ.

Aντιγράφω, συνοπτικά, τι κάνουν οι δύο χώρες:

Η Δανία χαρακτηρίζεται σύγχρονη οικονομία αγοράς, με υψηλής τεχνολογίας και πρωτοποριακό αγροτικό τομέα, βιομηχανία, φαρμακευτικές, ναυτιλία, ΑΠΕ και εξωτερικό εμπόριο. Έχει εκτεταμένο κράτος πρόνοιας, δίκαιη κατανομή εισοδήματος, άνετο επίπεδο ζωής. Εξάγει τρόφιμα και μηχανήματα για ΑΠΕ.

Η Ελλάδα είναι (;) καπιταλιστική με 40% της οικονομίας στον Δημόσιο τομέα, και 15% στον τουρισμό, και 3,3% Ευρωπαϊκές παροχές. Το 20% των εργαζομένων είναι αλλοδαποί, κυρίως σε αγροτικές και ανειδίκευτες δουλειές. Η άνοδος των τελευταίων ετών έχει έρθει από τα έργα των Ολυμπιακών και το εύκολο δανειακό χρήμα και καταναλωτικές δαπάνες (άκου τι ξέρει για μας η CIA…).


Τα ενεργειακά της Δανίας είναι ενδιαφέροντα. Αυτά που οι ίδιοι αναφέρουν είναι εδώ και οι ενεργειακές ροές της χώρας, σε πλήρη μεγέθυνση, εδώ.

Η Δανία κατασκευάζει και εξάγει (νομίζω το έχω εμπεδώσει) ανεμογεννήτριες, και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ψωνίσουν εδώ. Μην συνωστίζεστε, ψωνισμένες είναι ήδη, περιμένουν να μας βάλουν καπέλο στο ρεύμα για να τις φέρουν.


Ωστόσο οι Δανοί στην χώρα τους, στην κατανάλωση του εθνικού τους προϊόντος, που απασχολεί 20.000 κόσμο για την κατασκευή του, έχουν διαφορετική προσέγγιση από εμάς: Οι Δανοί, οι ίδιοι, είναι ιδιοκτήτες αιολικών συναιτερισμών, ή ανεμογεννητριών. Περίπου το 75% της εγκατεστημένης αιολικής ισχύος ανήκει σε ντόπιους πολίτες, καταναλωτές, και οι καταναλωτές έχουν φοροαπαλλαγές και άλλα φορολογικά κίνητρα, για να επενδύουν σε αιολικά. Φοροεπιδοτούνται, και έχουν αιολικά, οι ίδιοι, με δικιά τους απόφαση, ευχαριστώ. Ας συγκρίνει η κυρία Μπιρμπίλη αυτό, με την παρασκηνιακή αύξηση του τιμολογίου της ΔΕΗ, που θα πληρώνουμε εμείς, για να καρπούται το όφελος η ξένη εταιρία που θα προσλαμβάνει έναν ντόπιο νταβατζή να βάλει αιολικά στην αυλή μου, με το ζόρι. Μόνο για αυτή την διαφορά, κυρία Μπιρμπίλη μου, πρέπει να σας αναρτώ την φωτογραφία σας με μουστάκι, κέρατα, ουρά κλπ. Δεν υπάρχει προσβολή, ικανή να συγκριθεί με αυτό που κάνετε σε βάρος των Ελλήνων (αλλά προς όφελος των Δανών).


Πίσω στο θέμα, όμως, οι Δανοί και εμείς, διαφέρουμε και σε άλλα όπου βγαίνουν κερδισμένοι. Εκείνοι εξάγουν βασιλείς, και εμείς τους εισάγουμε. Εκείνοι εξάγουν φέτα, και εμείς την εισάγουμε... Έτσι πάει.

Τελικά, έχουμε κίνητρο να γίνουμε σαν τους Δανούς: Δεν κλέβουν, μορφώνονται, δεν χρωστάνε, δίνουν κίνητρα αντί για αγγούρια, εξάγουν βασιλείς και φέτα... (Σε αυτά αναφερόταν ο Πρωθυπουργός;)

Πάντως, και σαν ΥΓ, το δίκτυο της Δανίας χρησιμοποίησε 50% παραπάνω ρεύμα από κάρβουνο το 2006, σε σχέση με το 2005, ακριβώς λόγω των περισσότερων αιολικών που έχει βάλει. Αντίστοιχο συμπέρασμα αναφέρει και το Spiegel

14 σχόλια:

nikos είπε...

Λες να μας ετοιμάζουν τώρα ..πρωθυπουργό από Δανία

Ζάχαρη είπε...

Ξερω εγω τι να πω...αλλη νοοτροπια ομως στο συνολο,προκειται για αναλογο background.Δες και αυτο.Εθιμο δεν λεω αλλα τι να διαλεξει κανεις;

http://www.infobeto.com/forum/f12/eyrwpi-skase-kai-koita-82951/

Ανώνυμος είπε...

Με την πράσινη παπαριά αυξάνουν πωλήσεις. Καλό και η φέτα. Μας πουλάνε ανεμογνήτριες, βασιλιάδες και φετα

Ανώνυμος είπε...

http://www.opam.gr/news/2364.html

ψάξε βρες αν του έχουν τάξει καμιά Δανέζα πριγκήπισα ή το κάνει για τα λεφτα.

Ανώνυμος είπε...

Χαχαχαχα! 4:11, και ο Αντρικος στην μάχη για το περιβάλλον!

t είπε...

Εξαιρετική χώρα. Επιβεβαιώνει την άποψή μου όσο πιο βόρεια τόσο πιο καλά λόγω των δυσκολιών που αντιμετωπίζει ο άνθρωπος από το κλίμα και τις αντίξοες συνθήκες του ψύχους, αναγκάζεται να βάλει το μυαλό να σκεφτεί να βρει λύσεις.
@αλλενάκι

t είπε...

Βέβαια η άκριτη μεταφορά προτύπων δώθε κείθε ποτέ δεν πετυχαίνει.
Το πρωτότυπο είναι πάντα πρωτότυπο.
Όταν δε η αντιγραφή έχει αποκλειστικά το κίνητρο της ρεμούλας και τα deals έχουν κλείσει κανα δυο χρόνια πριν, μιλάμε για καθεστώς τύπου Αφρικανικής δικτατορίας διεφθαρμένων φύλαρχων.

Ανώνυμος είπε...

Ο Κοκός και η Αννα Μαρία είναι ξαδέρφια, απόγονοι του ίδιου Δανού. Σόδομα και Γόμαρα!!

Ανώνυμος είπε...

Η σύγκριση των κινήτρων και της ευρείας ιδοκτησίας από την μία και του εξαναγκαστικού τιμολογίου από την άλλη είναι όλα τα λεφτά.

Ανώνυμος είπε...

Μπορεί να μην γίνουμε ποτέ Δανία του Νότου, έχουμε όμως το GAP και την Μπιρμπίλω.
Αυτό φτάνει για να ανέβουμε καμιά 20αριά σκαλωπάτια στην κλίμακα της διαφθοράς?

archaeopteryx είπε...

Is wind power as green as it seems?

Denmark is the world’s most wind-intensive state with more than 6,000 turbines generating 19% of its electricity. But this figure is misleading, says Tony Lodge of the Centre for Policy Studies. Not one conventional power plant has been closed in the period that Danish wind farms have been developed.

In fact, the Danish grid used 50% more coal-generated electricity in 2006 than in 2005 to cover wind’s failings. The quick ramping up and down of those plants has increased their pollution and carbon dioxide output – carbon emissions rose 36% in 2006.

Meanwhile Danish electricity costs are the highest in Europe. The Danish experience suggests wind energy is “expensive, inefficient and not even particularly green”, says Lodge

http://www.moneyweek.com/investments/commodities/is-wind-power-a-realistic-solution-to-our-energy-woes.aspx

archaeopteryx είπε...

http://www.moneyweek.com/investments/commodities/is-wind-power-a-realistic-solution-to-our-energy-woes.aspx

Ανώνυμος είπε...

Η Δανία ΕΙΝΑΙ στην ΕΕ. Στο Euro δεν είναι.

archaeopteryx είπε...

σωστά ανώνυμε