Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012
Και η Τσεχία έχει πρόβλημα με το Γερμανικό πράσινο ρεύμα
Θυμάστε που η Πολωνία μπλόκαρε τις εισαγωγές του πλεονάζοντος (και τυχαίου ή στοχαστικού) αιολικού ρεύματος (που μεταβάλλεται όσο η ταχύτητα του αέρα "εις την τρίτη");
Και το δίκτυο της Τσεχίας έχει το ίδιο πρόβλημα.
Τα αιολικά, όταν πάψουν να είναι λίγα και ασήμαντα (και να χάνονται στο δίκτυο) δημιουργούν δύο σοβαρά προβλήματα: 1) Το προφανές, είναι ότι όταν δεν φυσάει δεν έχεις ρεύμα κι ας έχεις επενδύσει €2 εκατομ. για κάθε αιολικό μεγαβάτ. 2) Το λιγότερο προφανές, αλλά εξ ίσου επικίνδυνο για blackout, είναι να έχεις πολύ αιολικό ρεύμα και να μην ξέρεις τι να το κάνεις. Οι συμβατικές μονάδες δεν ...κλείνουν. Η μικροσκοπική (σε σχέση με τις άλλες Σκανδιναβικές χώρες, και την Γερμανία), Δανία είχε βρει το κόλπο: Ξεφορτωνόταν το αιολικό (άχρηστο) ρεύμα, με οικονομική ζημιά, είτε στην Νορβηγία είτε στην Γερμανία (ενώ η ίδια έκαιγε βασικά κάρβουνο).
Η Γερμανία δεν είναι μικροσκοπική, βασίζεται στο κάρβουνο, αλλά έχει και πολλά αιολικά, που όταν δεν φυσάει την απειλούν με blackout (εκτός εάν την σώσει η Αυστρία ή η Γαλλία), και όταν φυσάει πολύ πάλι έχει πρόβλημα που προσπαθεί να το ξεφορτωθεί σε μη αιολικούς γείτονες. Και η μεν Πολωνία είπε "δεν θέλω" η δε Τσεχία έχει και αυτή πρόβλημα:
The Czech power grid in 2011 was repeatedly and “more frequently” overloaded with unscheduled flows of electricity caused by renewable energy from Germany, jeopardizing the security of the network, grid operator CEPS said (από εδώ). Το Τσεχικό δίκτυο συνεχώς και με "μεγαλύτερη συχνότητα" το 2011, υπερφορτώθηκε με απρόβλεπτες ροές "ανανεώσιμου" ρεύματος από την Γερμανία, που έθεσαν σε κίνδυνο την ασφάλεια του δικτύου. Η είδηση είναι και στο German Energy Blog, και μου την επεσήμανε η ThW.
Τι θα χρειαστεί για να καταλάβει ο κ. Παπακωνσταντίνου ότι τον δουλεύουν οι "φίλοι μας οι Γερμανοί" και η ΕΛΕΤΑΕΝ και η ΕΣΗΑΠΕ (και η ΔΕΗ Ανανεώσιμες); Ποιοι Βούλγαροι, ή Τούρκοι ή Αλβανοί θα παίρνουν τα χιλιάααδες μεγαβάτ που θα έχουμε για 3-4 ώρες τα καλοκαίρια ή όταν φυσάει; Και όταν δεν φυσάει, ούουουου... θα χαρούν να μας εξυπηρετούν... Από αυτά που διαβάζω ούτε το Κρητικό ρεύμα δεν θα μπορεί να απορροφά το υπόλοιπο δίκτυο της ΔΕΗ... 1.000 αιολικά μεγαβάτ στην Κρήτη, και άλλα τόσα στο Αιγαίο και την Πελοπόννησο, θα ψήνουμε καλώδια (ή να φράξουμε την Σαντορίνη να την κάνουμε ένα μεγάααλο αντησιοταμιευτικό υβριδικό, μόνο βάρδα μην κάνει κανένα μπραφ το ηφαίστειο και μείνουμε χωρίς ρεύμα).
για αυτούς που στελεχώνουν τις μετακλητές πολιτικές θέσεις του ……ΥΠΕΚΑ (Ενέργεια, Ορυκτός πλούτος κλπ ) αλλά και αλλού ,δεν έχουν ακόμα καταλάβει ότι όταν προσπαθώντας να λύσουνε ένα μαθηματικό πρόβλημα καταλήγουμε σε ....λάθος, είναι ανώφελο να επιμένουμε στην ίδια μέθοδο επίλυσης.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι δυστυχώς στο μαθηματικό πρόβλημα του ελληνικού ενεργειακού συστήματος όπως και του χρέους, θυσιάζονται άνθρωποι και όχι αριθμοί. Έλεος ποια με αυτών τον Παπα....!!!!
βεβαίως και .. ανώμαλο !!!
ΑπάντησηΔιαγραφήανόητε, σε διέγραψα λόγω βλακείας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν δεν καταλαβαίνεις ότι τα αιολικά, όταν είναι πάνω από ασήμαντα είναι προβληματικά, ή αγράμματος είσαι, ή βλάκας. Ή λαμόγιο παπαγάλος.
Έχασα κάτι;
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα δείτε που κάποιος μα.... θα γυρίσει το πρόβλημα της υπερφόρτωσης και θα μας πει ότι αποδεικνύει ότι οι ΑΠΕ όχι μόνο παράγουν ρεύμα, αλλά το κάνουν και με το παραπάνω!
ΑπάντησηΔιαγραφήKaymakchalan
Έντάξει βρε αρχαιομπάμπουρα, μη βαράς. Σήκωνε και λίγο πλακίτσα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα επιχειρήματα και τα στοιχεία αρχαίε τους τσακίζουν
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα δίκτυα μεταφοράς και διανομής Η.Ε. όσο αυτά εξαπλώνονται, ο κρατικός διαχειριστής τους αναγκάζεται να δουλέψει σε ένα - εν πολλοίς - χαοτικό περιβάλλον.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε την "ενιαία αγορά" και την "εισβολή των ΑΠΕ" σε αυτά και την συνακόλουθη ενίσχυση των υπαρχόντων δικτύων και τον πολλαπλασιασμό τους με κατασκευή νέων, χωρίς αντίστοιχη αύξηση της κατανάλωσης, δημιουργείται ένα τεράστιο και πολύπλοκο δίκτυο που εξυπηρετεί σχετικά λίγους καταναλωτές, ως προς το μέγεθος και την πολυπλοκότητά του.
Τι συμβαίνει εδώ; Οι μεγάλοι της Ε.Ε. προσπαθούν:
- Είτε να εξαναγκάσουν να αγοράσουν τις περίσσειές τους οι γείτονες (π.χ. η Γερμανία την Τσεχία) είτε να θέσουν σε κατάσταση θερμής εφεδρείας κάποιες συμβατικές μονάδες και να αναλαμβάνουν φορτίο τα ΑΠΕ.
Σας πληροφορώ ότι, όσο και αυτοματοποιημένα συστήματα διαχείρισης ενέργειας να έχεις σαν κράτος, ο ανθρώπινος παράγοντας είναι κρίσιμος στη λήψη αποφάσεων, σε καταστάσεις αιχμής φορτίων, σε καταστάσεις άμεσης εισαγωγής από τον γείτονα εκτός σύμβασης, σε καταστάσεις που ακόμα δεν μπορείς να βάλεις μονάδες στο δίκτυο γιατί αυτές συντηρούνται.
Να το πω πιο απλά: Μια ήσυχη μέρα θα χτυπήσει το τηλέφωνο στο γραφείο κάποιου υπευθύνου στο ΔΕΣΜΗΕ στον Άγιο Στέφανο και από την άλλη μεριά της γραμμής θα είναι ο … Εζέλ από τον ΔΕΣΜΗΕ της Τουρκίας:
- “Καρντάση μ’ θα μου λείψουν 300MW και τα θέλω για 4 μέρες! Μού τα δίνεις έτσι; Κλείνω τώρα το διακόπτη μου για να έλθουν!”
(τηλεφώνημα απελπισίας, μπορεί να γίνει από οποιοδήποτε κράτος, μετά τα βρίσκουν στο λογιστήριο)
Ο Κώστας δεν μπορεί να πει όχι, παρ΄ εκτός και δεν τα έχει να τα δώσει, οπότε το τηλέφωνο κλείνει και ο Εζέλ απευθύνεται τηλεφωνικά στον Νικολάι του Βουλγάρικου ΔΕΣΜΗΕ, κ.ο.κ.
Άιντε τώρα κάτω από τέτοιες συνθήκες να έχει ο Κώστας, ο Εζέλ, ο Νικολάι να παλέψει με εξαναγκαστικές εκροές ισχύος από άλλη χώρα, λόγω περίσσειας.
- “Άσε με ρε ταβάριτς δεν τη θέλω την ισχύ σου, είμαι επαρκής. Άμα θελήσω θα σού τηλεφωνήσω εγώ. Φιλάκια!”
(τηλεφώνημα … κλασίματος, μέχρι νεωτέρας!)
Tα διακρατικά διασυνδεδεμένα συστήματα έτσι δουλεύουν και έτσι θα δουλεύουν, αλλιώς θα σβήσουν, όπως και οι απαιτήσεις για ισχύ των παραπάνω φανταστικών προσώπων είναι συχνές και αμοιβαίες. Για να μην σβήσουν λοιπόν, κάποιοι φυλάνε το κωλαράκι τους και στέλνουν ραπόρτα στους ανώτερους μέχρις ότου βγει κάποιος υπουργός ενέργειας και πει, ότι είπε ο Τσέχος κομψά.
Τέλος ιστορίας με τον Κώστα, τον Εζέλ και τον Νικολάι, να παραμένουν φιλαράκια και βέβαια σε κάποιο πανευρωπαϊκό συνέδριο θα πάνε και για την μπαρότσαρκά τους με τα ...σχετικά!