Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

Μέγας εἶ, Κύριε, καὶ θαυμαστὰ τὰ ἔργα σου... Η Γη πριν 300.000.000 χρόνια


Φανταστείτε την χαρά μου όταν σχολιαστής στην προηγούμενή μου ανάρτηση (με την Ανταρκτική από το 1922 μέχρι σήμερα) με ενημέρωσε ότι υπάρχει τελεσίδικη μελέτη που κατέληξε ότι οι ωκεανοί είναι όσο όξινοι όσο ήταν ποτέ τα τελευταία 300.000.000 χρόνια(!) και ότι αυτό σημαίνει ότι κακώς θεωρώ ότι το κλίμα πάντα άλλαζε, και επομένως κάτι παίζει με το ανθρωπογενές θεμοκήπιο.   Οι αρχαιοπτέρυγες ζούσαν πριν 150.000.000 χρόνια.   Πριν 300.000.000 χρόνια τελείωνε η λεγόμενη Λιθανθρακοφόρος περίοδος (είχε πολλή βλάστηση που αργότερα έγινε κάρβουνο, ξεκίνησε ζεστή αλλά κατέληξε παγετώδης, και χάθηκαν τα τροπικά δάση, αλλά είχε ζωή στην θάλασσα, σκορπιούς 70 πόντους, αμφίβια και παράξενα, και η ξηρά και η θάλασσα είχαν άλλο σχήμα). Στην Πέρμια περίοδο είχε ένα σωρό περίεργα σαυροειδή, το κλίμα ξεκίνησε με πάγους και ζεστάθηκε και κρύωσε αρκετές φορές, όλη η γη ήταν μία
ήπειρος, η Παγγαία, και η στάθμη της Πανθάλασσας χαμηλή.


Το άρθρο που μου έστειλε ο φίλος είναι εδώ.  Μία θεωρία για 5 από 5.000 ή 50.000 μεταβλητές μια υπόθεσης.  Δεν έχω πρωτογενείς γνώσεις σε Κλιματολογία, και παρά την μύτη που νομίζω ότι έχω για αρλούμπες, θα περιμένω peer reviews (σχόλια από επιστήμονες του αντικειμένου), αλλά κάτι που συγκρίνει το παρόν με πριν 300.000.000 χρόνια, ενστικτωδώς, είναι τραβηγμένο.  Η "Ν" είχε σοκαριστεί με τους λιωμένους πάγους στην Αρκτική, όταν ήταν μάλλον εξ ίσου λιωμένοι το 1958, και "πρωτοφανώς" λιωμένοι το 1922. Μην τολμήσετε να αναρωτηθείτε πόσο πάγο είχε η Αρκτική πριν 300.000.000 χρόνια, γιατί δεν είμαστε σίγουροι εάν υπήρχε.

Τον Δεκέμβριο του 2010 (2η ή 3η χρονιά με ψοφόκρυα στην Ευρώπη) είχα γράψει:

"Οι παπαγάλοι έχουν καταλάβει ότι το κλιματολογικό με τα αρκουδάκια ξεφούσκωσε. Τώρα θα πιάσουν τους ωκεανούς. Μεγάααλο πρόβλημα, οξειδώνονται, οξύνονται, μεγάααλο πρόβλημα, δεν φαίνεται, αλλά είναι μεγάαααλο. Πάω να βρω ένα πάκο litmus paper που μου έχει ξεμείνει και πάω Βάρκιζα να αρχίσω να μετράω"

Είναι πασιφανές σε όποιον παρατηρήσει την ροή των εξελίξεων στην κοροϊδία που ξεφούσκωσε (όταν τα δικαιώματα άνθρακα έπεσαν στο μηδέν (0) στο CCX το καλοκαίρι πριν την Κοπεγχάγη), ότι γίνεται προσπάθεια με νύχια και με δόντια να διατηρηθεί εν ζωή το θέμα. Το διοξείδιο του άνθρακα όσο και αν αυξάνει, όσο κι αν είναι ανθρωπογενής η αύξησή του, είναι μόνο ένας από πολλούς παράγοντες. Τα μοντέλα για τα δυνητικά αποτελέσματα του CO2 δεν επαληθεύονται (περνάνε και τα χρόνια). Το ερώτημα εάν το CO2 είναι αιτία ή αποτέλεσμα της θέρμανσης μετά το τον μίνι παγετό του 16-180ου αιώνα παραμένει. Βιοχημικοί ή άλλοι μηχανισμοί ανακύκλωσης CO2 στον ωκεανό επίσης είναι πεδίο δόξης λαμπρό για μελετητές, αυτά τα έχω ήδη πει σε σχετική ανάρτηση για το CO2.

Αλλά αν δεν μπορώ να αξιολογήσω το άρθρο που μου έστειλαν, να ποιος ενδιαφέρεται για την ιστορία αυτή και πώς την προωθεί (μεγαλώνει με κλικ):


Η Ευρώπη ενδιαφέρεται, η Ευρώπη χρηματοδοτεί αυτές τις μελέτες από το 2008 (έβλεπαν και τα ρεζίλια με τα πολικά αρκουδάκια)  και η Ευρώπη έχει έτοιμο και το συμπέρασμα:  Η ξινή αλήθεια: Οι ειδικοί ζητούν δράση να περιοριστεί η όξυνση των ωκεανών.  Αν είστε μελετητής, ξέρετε ποιο είναι το θέμα σας. Μόνο όσοι επιχειρηματολογήσουν υπέρ, θα χρηματοδοτηθούν.  Και ζητούνται και μοντελιστές. Garbage-in, garbage-out.

 Να θεωρήσω ότι ο,τιδήποτε ερευνητικό για το κλίμα λέει "EU" είναι φαύλο;  Εκεί πάει.

1 σχόλιο:

  1. Και μόνο η έκφραση "τελεσίδικη μελέτη" για γεγονότα που φτάνουν πίσω 300.000.000 σου δίνει μια ιδέα για το ποιόν της μελέτης...

    ΑπάντησηΔιαγραφή