Η Αθήνα αναμένει τις μελλοντικές εξελίξεις, καθώς ΗΠΑ και Ισραήλ φαίνεται ότι συμφώνησαν να επιτεθούν κατά του Ιράν, εξασφαλίζοντας προηγουμένως την «ενεργητική ουδετερότητα» ή και συνεργασία(;) της Τουρκίας. Στην ίδια χρονική συγκυρία το στρατηγικό ζεύγος Γερμανίας και Ρωσίας (σ.σ. ο γράφων από ετών προειδοποιεί για την εν ισχύ αναθεωρητική συμμαχία των μεγάλων χαμένων του Α’ και του Β’ Παγκοσμίου, καθώς επίσης και του Ψυχρού Πολέμου) εξαπέλυσε με αιχμή την οικονομική στρατηγική-blitzkrieg του Βερολίνου, το δεύτερο πλήγμα κατά του άξονα Ελλάδας-Κύπρος-Ισραήλ (σ.σ. το πρώτο ήταν κατά της χώρας μας), με στόχο την αποσταθεροποίηση της νήσου και με απώτερο σκοπό τον έλεγχο ή την αναβολή/ακύρωση του σχεδίου εκμετάλλευσης των ενεργειακών κοιτασμάτων.
Κυριακή 31 Μαρτίου 2013
Σάββατο 30 Μαρτίου 2013
Γιατι μπήκαν μετρητά στην Κύπρο; Βγήκαν και μπήκαν; Μπήκαν για να βγούν;
ΕΧΕΙ ΧΑΘΕΙ Η ΜΠΑΛΛΑ...
ΟΠΩΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΧΑΟΤΙΚΟ [οικο ανοχής]...
ΕΓΡΑΨΑ ΧΘΕΣ 10 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ. ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ?
ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΟΤΙ Ο ΠΑΝΙΚΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΕΓΡΑΨΕ 5ΔΙΣ ΜΕΤΡΗΤΟ ΣΤΟΝ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ?
ΗΘΡΑΝ ΜΑΥΡΑ?
ΞΕΠΛΕΝΟΥΝ ΜΑΥΡΑ ΜΕΤΡΗΤΑ ?
ΓΙΑΤΙ ΕΦΕΡΑΝ ΜΕΤΡΗΤΑ ΕΦΟΣΟΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ ΣΤΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ?
ΔΕΝ ΕΦΤΑΝΑΝ ΟΣΑ ΜΕΤΡΗΤΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΣΑΝ(??) ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ?
ΣΑΣ ΤΟ ΛΕΩ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΕΦΤΩ ΕΞΩ... ΑΥΤΗ Η ΜΑΥΡΗ ΣΥΝΑΛΛΑΓΗ ΘΑ ΦΕΡΕΙ ΤΑ ΠΑΝΩ ΚΑΤΩ ΣΥΝΤΟΜΑ !! ΘΑ ΠΑΕΙ ΠΟΛΥΣ ΚΟΣΜΟΣ ΦΥΛΑΚΗ. ΚΑΛΑ ΟΙ ΚΥΠΡΙΟΙ ΔΕΝ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ..ΕΙΝΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΖΟΡΙ... ΕΝΑΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΔΕ ΘΑ ΡΩΤΗΣΕΙ ΤΟΝ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΜΕΤΡΗΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΠΩΣ ΠΕΡΑΣΑΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ?
ΩΙΜΕ
ΠΠ
ΥΓ ΝΑ ΤΟ ΣΥΝΔΥΑΣΩ ΜΕ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ "ΧΩΝΙ" ??
Bundesbank supplied Cyprus with banknotes
(FRANKFURT) - The German central bank or Bundesbank confirmed it supplied its counterpart in Cyprus with banknotes as the island's banks reopened Thursday after an unprecedented 12-day lockdown.
"The banknotes come from the logistical reserves of the European Central Bank, which are stored by the Bundesbank," a German central bank spokeswoman told AFP.
A spokesman for the ECB also confirmed the information.
According to the business daily Handelsblatt, five billion euros ($6.4 billion) worth of banknotes were flown to Cyprus in a Lufthansa jet.
Other media reports put the amount at between 1.5-5.0 billion euros.
Neither the Bundesbank nor the ECB were willing to confirm the numbers, but did not deny them either.
Financial sources told AFP that the amount was less than 5.0 billion euros.
Euro banknotes are not printed and stocked by the ECB in Frankfurt, but by the different national central banks which make up the eurosystem. But a number of central banks are supplied by others, as is the case for Cyprus.
Cypriots stayed calm as banks reopened on Thursday after a nearly two week lockdown, with tight capital controls stopping customers from draining the island's coffers after its eurozone bailout.
Δεν ξέρω ΠΠ, δεν ξέρω... Ποτέ δεν μου άρεσε το Money and Banking...
Ρεκόρ κρύου! Η επανένωση των Γερμανιών προκάλεσε την Παγκόσμια Θέρμανση και τα πολλά αιολικά προκαλούν παγετούς.
Τα αιολικά αυξάνουν τις εκπομπες CO2 (ή, δεν μειώνουν την κατανάλωση καυσίμων)
http://www.epaw.org/echoes.php?lang=en&article=n113
http://www.enquete-debat.fr/archives/les-parcs-eoliens-augmentent-les-emissions-de-polluants-24346
Τα αιολικά είναι ανεπιθύμητα σε όλη την Ευρώπη (αλλά τα θέλουν αυτοί που τα πουλάνε και αυτοί που εισπράττουν τις παχυλές επιδοτήσεις). Η αντιαισθητική άποψη είναι ...υποκειμενική. Η ζημιά, αστάθεια και πρόσθετο κόστος στα δίκτυα αναφέρθηκε σε μελέτη του ΟΟΣΑ, και κατ' επανάληψη στην περίπτωση της Γερμανίας. Πρόσθετο μείζον θέμα, κατά την γνώμη μου, είναι κατά πόσον τα αιολικά εξοικονομούν ή υποκαθιστούν καύσιμα και επομένως κατά πόσον στέκει ή όχι η ύπαρξή τους ή η επιδότησή τους. Το παραπάνω άρθρο (από το Βέλγιο) επαναλαμβάνει αυτό που λέω τόσο καιρό: Τα αιολικά δεν μειώνουν και μάλλον αυξάνουν τις εκπομπές από τις συμβατικές μονάδες με τις οποίες αναγκαστικά συνυπάρχουν -- και που αυτές, οι συμβατικές μονάδες βασικά ηλεκτροδοτούν κατά 75-80% αλλά με μειωμένη αποδοτικότητα λόγω υποχρεωτικής αυξομείωση της ισχύος τους. Και τα αιολικά, η εγκατεστημένη ισχύς των οποίων (μεγαβάτ) παπαγαλίζεται σαν "πρόοδος" σχεδόν ποτέ δεν παρέχουν στο δίκτυο πάνω από 10% κατά μέσο όρο αυτής της ισχύος. Φαινομενικά πιο φτηνά από τα φωτοβολταϊκά, είναι στην πραγματικότητα πιο ακριβά, γιατί είναι πολύ πιο άχρηστα: Αδυνατούν να ηλεκτροδοτήσουν οτιδήποτε με οποιαδήποτε προβλεψιμότητα. Πολλά λεφτά φυτεμένα στα βουνά μας, που αποπληρώνονται από εμάς.
Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013
Πώς, η ευχάριστη είδηση ότι θα έχουμε φθηνό ρεύμα, ενοχλεί
Σας έβαλα μουσική, γιατί θέλω να απολαύσετε, και να καταλάβετε αυτή την ανάρτηση... Έχει και "δια ταύτα", στο τέλος
http://www.energypress.gr/news/Synehizetai-h-trikymia-sthn-agora-hlektrismoy:-Sta-18-eyrw-h-OTS-tria-CCGT-s-kai-8-lignitikes-ektos-agoras
Σε φυσιολογικές καταστάσεις, η ιδέα ότι βρέχει πολύ και έχουμε πολλά νερά και άφθονο και φθηνό υδροηλεκτρικό ρεύμα θα ήταν δώρο εξ ουρανού όταν λόγω φτώχειας προσπαθούμε, παρακαλάμε, να έχουμε φθηνό ρεύμα. Τα υδροηλεκτρικά, που σε χώρες σαν και εμάς είναι κυρίως για την διαχείριση φορτίων αιχμής, όταν περισσεύει το νερό, είναι ευχής έργο επειδή λειτουργούν και σαν ισχύ βάσης. Ανοίγεις την βάνα, και έχεις ρεύμα, όταν το χρειάζεσαι. Κι αν έχει πολύ νερό, προγραμματίζεις και μείωση του λιγνίτη, που είναι ισχύς βάσης. Όνειρο. Το όνειρο χαλάει λόγω λεγόμενης "απελευθέρωσης" στην μικροσκοπική μας αγορά. Θυμίζω ότι η EDF είναι ενιαία, και ημικρατική....
Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013
Η Βουλγαρία κόβει το 40% όλων των αιολικών και φωτοβολταϊκών
http://www.bloomberg.com/news/2013-03-27/bulgaria-to-suspend-up-to-40-of-wind-solar-power-capacity.html
Στην προσπάθεια να μειώσει την υπερπροσφορά και να σταθεροποιήσει την αγορά... Το δίκτυο δεν αντέχει την μεταβλητή και τυχαία ενέργεια από ΑΠΕ. Έχουν το ίδιο πρόβλημα (σε πολύ μικρότερη κλίμακα) από αυτό που έχουμε εμείς.
Οι ΑΠΕ, είναι ακριβό ρεύμα. Αλλά είναι τυχαίο, και μεταβλητό. Επειδή επιλέγεται προτιμησιακά, όπου υπάρχουν ΑΠΕ, βάσει του χαμηλού μεταβλητού κόστους (ο τσάμπα αέρας που λένε),εκτοπίζει τον αέριο και τον λιγνίτη. Καλό; Όχι, αφού το συνολικό κόστος από ΑΠΕ (σε αντίθεση με το μεταβλητό) είναι ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΟ από λιγνίτη και αέριο. Και επί πλέον, επιβάλλοντας μεταβλητότητα στην λειτουργία μονάδων αερίου και λιγνίτη τις κάνει ασύμφορες, ζημιογόνες. Οι ΑΠΕ, χωρίς να παρέχουν προβλέψιμη ηλεκτροδότηση, ακριβαίνουν το ρεύμα, και όταν πάψουν να είναι ασήμαντες σαν ποσοστό της ηλεκτροπαραγωγής, αποσταθεροποιούν το δίκτυο, και τις συμβατικές μονάδες (που όμως δεν μπορούν να υποκαταστήσουν -- μπορούν να τις κάνουν ζημιογόνες και να τις κλείσουν, αλλά ηλεκτροδότηση μόνο με ΑΠΕ είναι μόνο σε κακόγουστα παραμύθια).
Η λύση είναι μία και μόνο μία: Βγάλτε τις ΑΠΕ από το σύστημα. Πετάξτε της. Και αν αυτό ακούγεται βάρβαρο, πληρώνετέ τις ΜΟΝΟ όταν τις θέλει το δίκτυο σε ώρα αιχμής εάν δεν επαρκούν οι μονάδες αιχμής. Θα χάσουν λεφτά; Ας πρόσεχαν! Δεν θα λυπηθώ τον ΚΛΕΦΤΗ που δεν έβγαλε μεροκάματο. ΟΛΟΙ ήξεραν τι υπέγραφαν και μερικοί έγραψαν και τον Νόμο που υπέγραψαν.
Καταρρέει η Πράσινη καταστροφολογία...
Αυτές τις μέρες που παρακολουθούμε τα δικά μας χάλια, γίνονται αλλαγές έξω...
O Jim Hansen είναι ο αρχιεπίσκοπος της Νοστραδάμειας καταστροφολογίας στην Αμερική, το επιστημονικό alter ego του Μέγα Φαφλατά Αλ Γκορ... Τώρα, μετά 15-20 χρόνια που (1) η Γη δεν ζεσταίνεται (παρ' ότι το ατμοσφαιρικό CO2 ανεβαίνει), (2) μετά 10άδες ή εκατοντάδες έγκυρα άρθρα που λένε και ξαναλένε ότι (α) το κλίμα πάντα άλλαζε, (β) ότι το κλίμα αλλάζει λόγω ήλιου, τροχιάς Γης, (γ) τεκτονικών αλλαγών, (δ) κοσμικής ακτινοβολίας, (3) μετρήσεις και ανακατασκευές θερμοκρασιών του παρελθόντος, που δείχνουν ότι αυτή η μεσοπαγετώδης που ζούμε είναι μάλλον ψυχρότερες από προηγούμενες, και ότι μέσα σε αυτή την μεσοπαγετώδη, κάνει πιο πολύ κρύο τώρα από ότι πριν 1.000 ή 3.000, ή 5.000 χρόνια, (4) ότι το αλλαγές στο ατμοσφαιρικό CO2 έπονται αλλαγών στην θερμοκρασία και επομένως δεν είναι η αιτία, αλλά το αποτέλεσμα, (5) ότι το ανθρωπογενές CO2 εάν έχει επιρροή αυτή είναι δευτερογενής και με πολύ μικρότερες συνέπειες από οποιοδήποτε μοντέλο, (6) οι ηλιακοί κύκλοι Milankovitch μάλλον ισχύουν και στο απώτερο παρελθόν (δικοί μας το έδειξαν αυτό), και, και, μετά 15-20 χρόνια ο Hansen φαίνεται να παραδέχεται ότι ο Πλανήτης Γη δεν ζεσταίνεται, ότι το CO2 μάλλον δεν είναι πρόβλημα... http://www.thegwpf.org/james-hansen-admits-global-warming-slowing-falling-ipcc-projections/
Και ο απροκάλυπτα πρασινίζων σε θέματα CO2 Economist, παραδέχεται ότι ο πλανήτης Γη δεν ζεσταίνεται, κλαίει για αυτό και μας λέει ότι υπάρχει μυστήριο και πρέπει να φοβόμαστε... Άντε τώρα, μεγάλα παιδιά, ξέρουμε ποιοί ψήφισαν υπέρ της στήριξης των δικαιωμάτων άνθρακα, κοινώς, βρείτε ένα χαρτομάντηλο για τα δάκρυα... http://www.thegwpf.org/economist-climate-warming-thought/.
Και η πολιτικοί και οι πολιτικοί έπαψαν να ντρέπονται. Διορίζονται και προωθούνται άνθρωποι που εκτός από "σκεπτικιστές" (δηλαδή, τι σημαίνει σκεπτικιστής; Στραβοί είμαστε; Αγράμματοι; Όλοι ζόμπυς; Έλεος...) δεν έχουν πρόβλημα να πούνε "φτηνή και απρόσκοπτη ηλεκτρική ενέργεια για τον κόσμο". Φτάνει η απάτη... Κάθε χώρα, και η Αγγλία στον δρόμο των δικών της επιλογών. Βέβαια, επειδή είμαι και κομματάκι κυνικός, να επισημάνω ότι η Αγγλία, εξ αιτίας των αιολικών της ανέβασε, ήδη, την τιμή του ρεύματος. Αυτό κάνουν οι ΑΠΕ... Μόνον αυτό... http://blogs.telegraph.co.uk/news/benedictbrogan/100209478/at-last-mr-cameron-calls-in-the-grown-ups/
Το κόστος του ρεύματος 2012: Όσο λιγότερες ΑΠΕ, τόσο καλύτερα
http://theenergycollective.com/barrybrook/201991/counting-hidden-costs-energy
http://www.oecd-nea.org/ndd/reports/2012/system-effects-exec-sum.pdf
http://theenergycollective.com/gail-tverberg/201576/renewables-good-some-things-not-so-good-others
Οι ΑΠΕ εξακολουθούν και είναι ασήμαντη, προβληματική και πάντα η ακριβότερη μορφή ηλεκτροδότησης. Και μία μελέτη από τον ΟΟΣΑ, κατακεραυνώνει κάθε ισχυρισμό ότι οι ΑΠΕ είναι προσιτή, οικονομική, ή επιθυμητή ηλεκτροδοτική λύση αφού το πρόβλημα οξύνεται εάν συνεκτιμηθούν τα πολύ πραγματικά και καθόλου αμελητέα "κόστη συστήματος", δηλαδή κόστη (α) εφεδρείας, (β) αξιοπιστίας στην ηλεκτροδότηση, και (γ) υποδομών και δικτύων
Στην μελέτη, που βασίζεται πλέον σε πραγματικά, ιστορικά, απολογιστικά στοιχεία, για Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, ΗΠΑ, Κορέα και Φινλανδία, φαίνεται σαφώς ότι τα "κόστη συστήματος" είναι τάξη μεγέθους ακριβότερα με τις ΑΠΕ, και ανεβαίνουν, όσο περισσότερες ΑΠΕ μπαίνουν σε ένα δίκτυο. Αν το ζητούμενο είναι απαγορευτικά ακριβό ρεύμα, ή ρεύμα μόνο όταν έχει ήλιο ή αέρα, τότε οι ΑΠΕ είναι η ενδεδειγμένη λύση.
Φτάνει πια με τα βίτσια.
Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013
Δημιουργία κρίσης εμπιστοσύνης και πιθανής κρίσης ρευστότητας στην Ευρωζώνη
Το τελευταίο σημείωμα του Stratfor (στο τέλος) έχει ενδιαφέρον όχι επειδή λέει αυτά που λέει για την Κύπρο, αλλά επειδή ανάμεσα σε αυτά που λέει έχει όχι τόσο ...ψιλά γράμματα, και το υπογράφει ο ίδιος ο George Friedman.
Άσχετα τίνος ήταν οι καταθέσεις, πειράζοντας καταθέσεις για να "σώσει" μια κατά τα άλλα μικρή χώρα που η βασική της δουλειά είναι οι τραπεζικές υπηρεσίες, η Γερμανία δημιουργεί κρίση εμπιστοσύνης στις τράπεζές της και πιθανή κρίση ευρωπαϊκή ρευστότητας.
Η Γερμανία παριστάνει τον "σωτήρα" που καλείται να "πληρώνει" αλλά η Γερμανία εξαρτάται, σημαντικά από το ενδο-ευρωπαϊκό εμπόριο. Η Γερμανία έχει 6% ανεργία, έναντι π.χ. 25% στην Ισπανία, και οποιαδήποτε διαταραχή στο εμπόριο θα είχε δραματικές συνέπειες για την ανεργία στην Γερμανία . Η Γερμανία "διασώζει", αλλά για να διατηρήσει τις εξαγωγές και την απασχόλησή της.
Ενώ συχνά απειλεί, σαν μέσο διαπραγμάτευσης, αυτή την φορά "άσκησε εξουσία". Ασκώντας όμως εξουσία επανέφερε το τραπεζικό σύστημα σε καταστάσεις προ 1929. Τότε και σαν αποτέλεσμα του πανικού με τις τράπεζες, ξεκίνησε η έννοια των εγγυημένων ή διασφαλισμένων τραπεζικών καταθέσεων.
Εάν τα λεφτά των Ρώσων δεν είναι ασφαλή στην Κύπρο, γιατί να είναι Αμερικανικά (ή οποιαδήποτε) λεφτά ασφαλή στο Λουξεμβούργο, (ή οπουδήποτε στην "Ευρώπη");
Εγώ παρατηρώ ότι ό,τι έγινε, έγινε συνειδητά και με πρόθεση, και αυτά που επισημαίνονται σαν παρενέργειες, ήταν ζητούμενα. Και επόμενο σημείωμα του Stratfor για διεργασίες συεννόησης των BRICS, με βάζει σε σκέψεις κατά πόσον η Γερμανική κίνηση στην Κύπρο βοηθάει τέτοιες διεργασίες... "A multilateral financial institution with money available to help finance investment and stabilize balance-of-payments crises could help boost the BRICS countries' influence and long-term stability, at the expense of traditional economic powers". Ποιό είναι το "traditional economic power"?
Europe's Disturbing Precedent in the Cyprus Bailout
By George Friedman
Founder and Chairman
Τρίτη 26 Μαρτίου 2013
Ζηλεύω τους Γερμανούς; Όχι ακριβώς...
http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=352705
Πρώτα από όλα τους θεωρώ λίγο μίζερους. Αγχωμένους. Τρώγονται από την ίδια την αλαζονεία τους. Δεν έχουν ωραίο κλίμα, αν και ανησυχώ ότι μπορεί και να θέλουν το αυθαίρετο καλυβάκι μου στα βραχάκια... Με τα χταπόδια και το ούζο στα 100 μέτρα...
Αλλά να το δω πιο κυνικά...
1. Δύο φορές τα τελευταία 100 χρόνια προκάλεσαν πόλεμο με περίπου 80 εκατομμύρια νεκρούς, εκ των οποίων κάμποσα εκατομμύρια, εν ψυχρώ και εκ προμελέτης βιομηχανικές εκτελέσεις.
2. Και τις δύο φορές σώθηκαν από τους ...Ρώσους, την πρώτη όταν έγινε η βολική και κατά τι αγορασμένη επανάσταση του 1917, την δεύτερη, όταν από φόβο των Ρώσων σώθηκαν από τους ...Αμερικάνους. Αν και τους στοίχισε κομματάκι...
3. Κάπως εκμεταλλεύτηκαν τον Ψυχρό, είτε με προπαγάνδα, είτε με πράκτορες, είτε από αφέλεια των άλλων, σίγουρα με μαεστρία, να χρηματοδοτηθούν, να γίνουν "σημαία Ελευθερίας" ich bin ein Berliner και τέτοια τρυφερά, να συγχωρεθούν οι αμαρτίες και τα χρέη τους και να γίνουν "θαύμα". Μαγκιά, μαγκιά, εάν δεν υπήρχαν Σοβιετικοί από την εποχή του Parvus θα έπρεπε να τους είχαμε εφεύρει...
4. Εκμεταλλεύτηκαν μια χαρά τις επιθυμίες της Αμερικής, και τις φαντασιώσεις των Γάλλων και πήραν την επανένωσή τους. Έφτιαξαν μια Ευρώπη που παραμύθιασε ένα σωρό λιγούρια με παροχές και μουσικές, και τους μετέτρεψε σε περίοικους και είλωτες, την ίδια στιγμή που μάζευαν, μάζευαν, μάζευαν πλεονάσματα. Μαγκιά.
5. Έφτιαξαν ένα παραμύθι περί Κλιματολογίας, που το πούλησαν εντέχνως και για να εισπράττουν, και να εξισορροπήσουν προς όφελός τους τα ενεργειακά συγκριτικά μειονεκτήματα που είχαν και έχουν.
6. Εκμεταλλεύτηκαν μια χαρά, αν δεν έστησαν οι ίδιοι, τις "κρίσεις" για να παίξουν "πάρτα όλα", τα πήραν, τα παίρνουν, μαζεύουν, μαζεύουν, μαζεύουν, και δεν τους σταματάει τίποτα.
7. Τίποτα; Έτσι φαινόταν και στον Β' ΠΠ Μόνο που είναι αξιοζήλευτοι επειδή μαθαίνουν και προσαρμόζονται. Αλλά συνήθως κολλάνε στο ότι σχεδιάζουν, και τα σχέδια κολλάνε σε ανθρώπους. Ενοχλητικούς ανθρώπους.
Τι ενοχλητικά πράγματα οι άνθρωποι... Και θέλει προσοχή πώς τους ξεφορτώνεσαι να μην σου κάνουν κακές δημόσιες σχέσεις.
First we take Berlin, then the rest of Europe... Ο θαυμαστός καινούργιος κόσμος
Οι post-soviets και οι post-capitalists. Πρώην Σοβιετία και νέα Ενωμένη Γερμανία είναι δύο σύνολα με κοινή τομή: την Ανατολική Γερμανία. Χμ, ίσως τελικά ίσως δεν έπεσε πολύ έξω ο Orwell....
Ποιος είναι ο νέος Άξονας; “Ευρώπη ενωμένη από τα Ουράλια ως τον Ατλαντικό” ήταν το σύνθημα των κομμουνιστών την δεκαετία του '80, θυμάμαι, αν και μικρός τότε... Διάβαζα κάτι στρατηγικές αναλύσεις του διεθνούς ινστιτούτου στρατηγικών ερευνών του Λονδίνου ότι οι μηχανοκίνητες σοβιετικές ταξιαρχίες σε συμβατικό πόλεμο θα μπορούσαν να υπερφαλαγγίσουν κάθε αντίσταση των δυτικοευρωπαίων και να φτάσουν σε 36 ώρες στον Ατλαντικό. Αυτό που τους συγκρατούσε ήταν η πυρηνική ομπρέλα των Αμερικανών και τα πυρηνικά Γάλλων και Άγγλων.
“Σοβιετική ένωση της Ευρώπης”; Σήμερα αρχίζω να πιστεύω ότι το σχέδιο έχει τροποποιηθεί. Δεν χρειάζεται συμβατικός πόλεμος, ούτε πυρηνικό ολοκαύτωμα, μόνο οικονομικό ολοκαύτωμα για αυτούς που είχαν την ατυχία, ή την αφροσύνη, να χάσουν τον έλεγχο των οικονομιών τους και να λειτουργήσουν ως ο καταλύτης και το παράδειγμα εκφοβισμού. First we take Berlin, then the rest of Europe through the ready infrastructure of EU. Να το πούμε κεντροευρωπαϊκός άξονας με κέντρο το Βερολίνο και δύο ημι-αξόνια: Γερμανογαλλικό και Γερμανορωσικό; Ασφαλώς η ενέργεια: αυτή κινεί τον άξονα της ιστορίας ΜΒΕ (Μετά την Βιομηχανική Επανάσταση).
Well come to the brave new world! Είδες πώς το ατύχημα της Κύπρου αποκάλυψε (για όσους βλέπουν πέρα από την μίζερη καθημερινότητα) το ευρύτερο παίγνιο; ( Οι Ρώσοι είπαν στους Κύπριους άκομψα ότι ανήκουν αλλού και τους έστειλαν να κουρευτούν.... “διαμαρτυρόμενοι” βεβαίως, βεβαίως για το “κούρεμα” Ρώσων πολιτών, ααα πόσο αγγαρεία φαινόταν να έκανε ο Μεντβεντεφ όταν προσπαθούσε να φανεί ευπρεπώς αγανακτισμένος μπροστά στον Μπαρόζο στην Μόσχα!) Συρία και Ταρσός (και τα 10 δις που έδωσαν στον Άσαντ), deals για απορρόφηση αερίου από το Tamar του Ισραήλ, ενεργειακές mega-business με Γερμανία, ενεργειακές μπίζνες και ρώσικος πυρηνικός αντιδραστήρας με Τουρκία, και άλλα ακόμα φανερά ή κρυμμένα κάτω από το χαλί ασφαλώς βαραίνουν περισσότερο. Και υπάρχει ένας βασικός κανόνας: οι βασικοί παίκτες κάνουν συμφωνίες με βασικούς παίκτες (όχι με εκείνους που είδαν φως και μπήκαν να ποντάρουν..).
Και η Αμερική πως έγινε έτσι ρε γαμώτο. Πρόεδρος των ΗΠΑ είναι αυτός που μιλάει σαν κολεγιόπαις.
Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013
Από τον Nordstream, στην Κύπρο, και στον χάρτη του Όργουελ
Η Γερμανία είναι, στον χάρτη, πάντα εκεί που ήταν, και το ίδιο και η Ρωσία. Και μου φαίνεται ότι στην Κύπρο, η Γερμανία πάει να φτιάξει έναν νέο Nord Stream, αποκλειστικό αγωγό για πάρτη της, μόνο που αυτή την φορά μάλλον δεν θα είναι το πέρασμα τόσο αθώο όσο αυτό του υποβρύχιου Nord Stream, αλλά πάλι το αέριο δεν θα είναι από την Ρωσία... Όσο και να έχει κάποιο έλεγχο η Ρωσία (ή ...άλλοι) στα νερά της Κύπρου...
Να θυμίσω ότι ο Nord Stream τροφοδοτεί την Γερμανία (και ίσως, αν περισσεύει, και την Ολλανδία και την Γαλλία) παρακάμπτοντας την Πολωνία, λες και η Πολωνία είναι εχθρικό έδαφος. Εχθρικό έδαφος η Πολωνία; Ο Cyprus Stream θα τροφοδοτεί την Γερμανία, δεν θα είναι από την Ρωσία, κλάμα οι Ρώσοι, και οι Τούρκοι; Πάντα φίλοι ήταν...
Και οι απόψεις της Δύσης για τον Nordstream; Nord Stream Pipeline Feeds Europe's Natural Gas Dependence. Και ούτε θέλει σχιστολιθικό αέριο η Γερμανία, ούτε το πολυεπιτρέπει σε άλλες "ευρωπαϊκές" χώρες. Μάλλον δεν θέλει να έχουν οι άλλοι, φθηνό αέριο... Και θέλει να ελέγχει. Ψυχιατρικό είναι το θέμα... Control freak.
Και αυτή η εμμονή κατά των δικών της πυρηνικών; Μόνο μικρά παιδιά μπορούν να πιστέψουν ότι το κάνει για ...ασφάλεια. Δεν έχει τσουνάμι η Γερμανία, ούτε περιμένει τρομοκρατικές επιθέσεις με 747 από τον ...αέρα (ή περιμένει;) Μάλλον δεν θέλει να εξαρτάται από άλλους για το πυρηνικό καύσιμο (εκτός και εάν το φτιάχνει στην ζούλα και μας παραμυθιάζει). Control freak, ή ξέρει ότι πάει για καυγά και δεν θέλει να ...εξαρτάται.
Τα δικά μου, δικά μου, τα δικά σου, δικά μου, τα δικά μου, τα έχω φάει από σένα, και εάν πώ πολλές φορές το ψέμα θα γίνει αλήθεια
Χτες ή προχτές, γράφτηκε ότι οι Αμερικάνοι (ή ήταν το ΔΝΤ;) είπαν ότι πρέπει να κουρευτούν και τα Κυπριακά ομόλογα σε ρύθμιση της Κύπρου, και όχι οι καταθέσεις, ή όχι μόνο οι καταθέσεις στις Κυπριακές τράπεζες. Και απάντησαν οι Γερμανοί ότι "αυτοί πληρώνουν τον λογαριασμό, και αυτοί κάνουν κουμάντο". Δεν θυμάμαι πού το είδα, αλλά το είδα.
Οι Γερμανοί Oberherren, φυσικά ξαναγράφουν την Ιστορία. Είναι παραποιητές κατά το δοκούν και πάντα ανάλογα με τα συμφέροντά τους, αλλά μάς θεωρούν ηλίθιους και χωρίς μνήμη. Ξεχνάνε όχι μόνο τα στοιχειώδη μιάς ρύθμισης ή εξυγίανσης, ξεχνάνε και πώς βρέθηκαν με τα λεφτά που τώρα είναι δήθεν δικά τους.
Κατ' αρχάς, η κοινή λογική θα έλεγε ότι ότι η "ρύθμιση" των δημοσιονομικών προβλημάτων θα πείραζε τα Κυπριακά ομόλογα. Αλλά όοοοχι, τα ομόλογα τα έχει και η ΕΚΤ, και όπως στο δικό μας PSI κουρεύτηκαν τα ομόλογα, πλην αυτών της που είχε η ΕΚΤ. Επειδή η ΕΚΤ "δεν κάνει να δείξει ζημιές". Επειδή, εάν τις δείξει, ο λογαριασμός θα πάει κατ' ευθείαν στην Γαλλία (που είναι ταπί) και επομένως στην Γερμανία που όμως δικιά της, και των εταιριών της είναι η ζημιά. Η Γερμανία έγινε πλούσια μετά από 20-30-40-50-60 χρόνια, (α) σίγουρα σκληρής δουλειάς, (β) μερκαντιλιστικής πονηριάς, (γ) ευρωνόμων κομμένων και ραμμένων στα μέτρα της, (δ) Αμερικανικής βοήθειας και (ε) διαγραφής χρεών του Β' ΠΠ. Να'ναι καλά οι πελάτες του Parvus και αντισυμβαλλόμενοι του κ. Ρίμπεντροπ. Το δημοσιονομικό πρόβλημα της "Ευρώπη" είναι Γαλλογερμανικό δημιούργημα αλλά προς όφελος της Γερμανίας. Πουλούσαν βερεσέ, ή με δάνεια Γαλλικών τραπεζών, λάδωναν, εκβίαζαν και παραμύθιαζαν για να πουλήσουν. Και τώρα θεωρούν ότι οι πωλήσεις βερεσέ είναι δικά τους καλά λεφτά. Μόνο σε Γερμανικά (ή πειρατικά) συναλλακτικά ήθη είναι δικά τους τα λεφτά. Αλλά για να μην δείξουν ζημιές η Ζήμενς ή η Πόρσε, ή η Μήλε, ή ο ταμίας Μπούντεσμπανκ, να πάρουμε τις συντάξεις, τα σπίτια και τους φυσικούς πόρους των Νοτίων και τα λεφτά των "κακών Ρώσων".
Φυσικά και στόχος δεν ήταν οι "Ρώσοι ολιγάρχες". Λες και δεν έχει Γερμανούς ή Σουηδούς ολιγάρχες... Αυτοί ήταν η αφορμή. Στόχος ήταν, είναι και θα είναι το αέριο και το πετρέλαιο. Η αποσταθεροποίηση των τραπεζών ήταν κλασσική πρακτορική κίνηση.
Να θυμίσω ότι τα δημοσιονομικά προβλήματα της Κύπρου προήλθαν βασικά από (1) τα δικά μας ομόλογα (ξέχασε τότε η ΕΚΤ να ανησυχήσει για το Κυπριακό τραπεζικό σύστημα) και (2) από εκείνη την "τυχαία" έκρηξη στο Μαρί στις 11/7/11. Αυτές οι εκρήξεις βρε παιδί μου... Κάποτε θα μάθω και ποιός πραγματικά έριξε και τους Δίδυμους Πύργους, ή την άναψε στο Μαρί και, με συγχωρείτε, διαβάζοντας ελάχιστη ιστορία δεν θα εκπλαγώ εάν είναι ο ίδιος που προβόκαρε την κρίση μεταξύ Αυστρίας και Σερβίας το 1914, ή την Prowokacja gliwicka το 1939. Δεν είναι ο μόνος φούστης στην παρέα, αλλά ότι είναι φούστης δεν υπάρχει αμφιβολία... Cui bono?
Να θυμίσω επίσης ότι είναι η δεύτερη φορά, από όσο ξέρω τα τελευταία 2-3 χρόνια που οι Γερμανοί έχοντας ξεχάσει (ή επειδή θυμούνται μια χαρά) τι έγινε μεταξύ 1939 και 1949 είναι αυθάδεις. Την τελευταία φορά ήταν εναντίον του Γκάϊτνερ, το καλοκαίρι του 2011... Για να δούμε τι συνέχεια θα έχει...
Κυριακή 24 Μαρτίου 2013
Η επιδρομή στο Κυπριακό τραπεζικό σύστημα δεν θα σώσει τις τράπεζες
http://soberlook.com/2013/03/raiding-cypriot-accounts-will-not-save.html
Μπορεί η Κύπρος να πάρει ό,τι πάρει από τους μεγάλους τραπεζικούς λογαριασμούς της, αλλά αυτό δεν θα σώσει το τραπεζικό της σύστημα (που είναι και ασήμαντο για την ΕΚΤ) Λογικά, ό,τι περιορισμοί και να μπουν στις συναλλαγές θα υπάρξει φυγή κεφαλαίου, που από μόνη της θα κάνει ακόμα πιο δύσκολη την ενδιάμεση χρηματοδότηση από την ΕΚΤ. Και για την ΕΚΤ θα είναι πολιτική η απόφαση να "κρατήσει" ή όχι την Κύπρο.
Αν και μου φαίνεται εμένα ότι άλλο είναι το πρόβλημα της ΕΚΤ, και προφανώς άλλος ο στόχος της Τρόϊκα, σε συνεργασία και κατά τα λεγόμενα του Prof. Moriarty με τους Ρώσους. Η Αγγλία δεν έχει πια λόγο να σκίζεται για τον δρόμο για την Ινδία, όπως το 1800 ή το 1900 και μάλλον και το Ισραήλ θα έχει ανασφάλειες.
Ο Professor Moriarty για την χώρα της (Πρωσίδας) Μεγάλης Αικατερίνης, της Ανατολικογερμανίδας Μέρκελ και την Ανατολική Μεσόγειο
Πέρα από τα χιλιοειπωμένα για το παραλήρημα ολοκληρωτικής επιβολής τη ιδεοληψίας τους για τους Γερμανούς, εγώ έβγαλα κάποια ενδιαφέροντα συμπεράσματα για τον ρόλο της Ρωσίας. Πιστεύω ότι οι Γερμανοί είχαν την "συγκατάθεση" του Ρώσου κυβερνήτη για το "κούρεμα". Για κάποιους λόγους που εύκολα εξηγούνται (αν παρακολουθούσε κάποιος τις διαμάχες της παρέας Πούτιν με κάποιους ολιγάρχες, και την υπόθεση Μαγκνίτσκι μπορεί να υποθέσει τι πιθανώς να συμβαίνει), η ρώσικη κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει κάποιες διόδους διαφυγής ρωσικών κεφαλαίων. Από την άλλη, αν τα ρώσικα κεφάλαια, βρώμικα ή καθαρά, δεν φεύγουν στις "οικονομίες υψηλού ρίσκου" (που θα μπούν στο limbo του γερμανικού διευθυντηρίου) είναι πολύ πιθανό να φεύγουν προς την γερμανική επικράτεια, ή να επενδύονται εκεί. (Οι Ρώσοι έχουν ήδη μεγάλη διείσδυση στο ανατολικό τμήμα της Γερμανίας, συν το ότι τους ανήκει σχεδόν το μισό Βερολίνο, συν το μείζον, που είναι η ενεργειακή μπίζνα με την Γερμανία, αρχιτέκτονας της οποίας υπήρξε ο Schroeder). Για όλα αυτά διαφαίνεται ότι δεν είναι μόνο γερμανογαλλικός ο Άξονας. Μάλλον γερμανορωσικό είναι το κυρίως τμήμα του.
(Σκέφτομαι επίσης ότι Μέρκελ και Πούτιν μοιράζονται ένα κοινό λίκνο: την Ανατολική Γερμανία.)
Στην υπόθεση της Κύπρου αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν ο βρομερός ρόλος των Ρώσων. Από τα δύο αυτά κρατικιστικά μορφώματα, την Γερμανία και την Ρωσία, απείρως πιο αηδιαστικό και δυνάμει επικίνδυνο ως μοντέλο είναι το Ρώσικο.
Η Ρωσία είναι οικονομικά και θεσμικά ανύπαρκτη. Η οικονομία της βασίζεται στην εξαγωγή υδρογονανθράκων και όπλων. Μία κρατική σπείρα λυμαίνεται την πολιτική εξουσία και την οικονομία μαζί με ευάριθμους ολιγάρχες. Το δε πρωθυπουργοκεντρικό κράτος λειτουργεί ως ένας υπερ-ολιγάρχης (διάβαζε υπερ-νταβατζής). Η Γερμανία και η Γαλλία έχουν παράδοση κρατικιστικής κουλτούρας και αυτός ο άξονας σήμερα, με κέντρο την Γερμανία συνάντησε την Ρωσία. Η Ρωσία με παράδοση δεσποτισμού και ολοκληρωτισμού, κατέληξε σε ένα είδος νταβατζο-κρατισμού μέσα σε ένα κενό άγριου καπιταλισμού. Τελειώνω επισημαίνοντας ότι ο άξονας Γερμανών-Ρώσων ίσως να βαραίνει πολύ περισσότερο γι αυτά που γίνονται ή πρόκειται να γίνουν στην Α. Μεσόγειο.
Από σχόλιο του Prof. Moriarty
Μα γιατί τα ΜΜΕ έχουν μόνο τις ζέστες για είδηση;
http://www.dailymail.co.uk/news/article-2298246/UKs-coldest-spring-1963-claims-5-000-lives-Pensioners-worst-affected--experts-say-final-toll-horrendous.html
http://notrickszone.com/2013/03/23/europe-shock-freeze-catastrophe-winter-continues-german-televison-warns-coldest-night-in-100-years/
To το ότι κάνει ψοφόκρυο δεν είναι είδηση. Το ότι κάνει ρεκόρ ψοφόκρυο, επίσης δεν είναι είδηση. Τα "ρεκόρ" τα θυμόμαστε κατά το δοκούν. Το ότι το κάνει για 3 ή 4 χρόνια στην σειρά, επίσης. Καιρός είναι αυτός, ωκεανικές ταλαντώσεις. δεν βαριέσαι... Το ότι ο ήλιος κάνει περίεργα από τον περασμένο Δεκέμβριο, επίσης. Μακριά είναι. Η είδηση είναι ότι στις ειδήσεις, σάς δείχνουν μόνο τις ζέστες, και για αυτό νομίζετε ότι ...ζεσταίνεστε. Αν σάς έδειχναν τα κρύα, θα κρυώνατε. Απλά, δεν σας τα δείχνουν. Η "Ευρώπη" θέλει να πιστεύετε ότι ζεσταίνεστε.
Ξέρουμε ότι τα τελευταία 450.000 χρόνια το κλίμα ήταν πάντα κρύο, πολύ κρύο, με εξαίρεση πέντε
Σάββατο 23 Μαρτίου 2013
Θα καταρρεύσει η Ευρωπαϊκή Ένωση; Ή την πάνε οι Herrenvolk εκεί που την θέλουν από το 1943; Αυτό θέλουμε εμείς;
Ο τίτλος του άρθρου του Ανδριανόπουλου είναι "Αξίζει στήριξης μία αντι-Ευρωπαϊκή Ευρώπη"; Εγώ ποτέ δεν πίστεψα ότι υπήρξε Ευρώπη. Επιστροφή του Γ' Ράϊχ ήταν, και είναι, αρχικά με μπαμπούλα την ΕΣΣΔ κατά των ΗΠΑ, αργότερα με τα κόμπλεξ των Γάλλων, την λιγούρα των Νοτίων, πότε με το φόβητρο του Ιράν, ή της ...Κίτρινης Απειλής... Αυτή την φορά οι Herrenvolk το έχουν σχεδιάσει πιό πολύ παρά ποτέ, έχουν τυλιγμένη σε λαδόκολα την μισή Αμερική, αγορασμένη την μισή Αγγλία, με τους Νεο-Οθωμανούς στην βαλίτσα, και ποιός ξέρει τι παραμύθι στους Ρώσους. Δικό τους το Cloward-Piven στις ΗΠΑ από την εποχή του Κλίντον και μετά... Μάγκες, σχεδίασαν στην απληστία των άλλων που μπορεί και να καλλιέργησαν. Για εμάς, τι να λέω... Μάς λάδωναν για να ψωνίζουμε με δανεικά, που τώρα ξεπληρώνουμε με ό,τι έχουμε και δεν έχουμε. Και "κακοί οι καζινοκαπιταλιστές", θα έχουν και κλακαδόρους στην διάλυση του τραπεζικού συστήματος που δεν ελέγχουν οι ίδιοι. Η απόλυτη νίκη. Έξω όσο προλαβαίνουμε, τα περιθώρια έχουν στενέψει... Το Λουξεμβούργο μάλλον δεν κινδυνεύει, είναι δικό τους... Αλλά σε ώρα ανάγκης...
H Ευρωπαική Ενωση και η Ευρωζώνη έχουν πλέον πλησιάσει πολύ κοντά στην οριστική τους κατάρρευση. Η τελευταία απόφαση για την διάσωση των Κυπριακών Τραπεζών, ανεξάρτητα από το τι ακριβώς θα υιοθετηθεί στο τέλος, αποτέλεσε την χαριστική βολή για κάθε προοπτική επιβίωσης της ΕΕ σαν μηχανισμού προάσπισης των δημοκρατικών ελευθεριών και μιάς ανοιχτής και φιλελεύθερης κοινωνίας. Παραβιάσθηκε κατάφωρα το γράμμα και το πνεύμα της συνθήκης της Ρώμης για την ελευθερία και προστασία των οικονομικών συναλλαγών ενώ με την εμμονή στην φορολογία και την επίθεση κατά της ιδιωτικής περιουσίας (στην οποία πρωτοστατεί η ελληνική κυβέρνηση)
Πρόστιμο σε Κύπρο και Πολωνία για ανεπαρκές Πρασίνισμα
http://en.europeonline-magazine.eu/troubled-cyprus-faces-eu-fine-over-renewable-energy-failures_271893.html
Δεν είναι θράσος. Είναι μέρος του σχεδίου για δουλοπαροικοποίηση. Αν δηλαδή, για λόγους μη υπερβολής, είχαμε οποιαδήποτε αμφιβολία...
Η "Ευρωπαϊκή Ένωση" θέλει να βάλει πρόστιμο σε Κύπρο και Πολωνία επειδή δεν έχουν κάνει Νόμους του Κράτους το "20% της ενέργειας από ΑΠΕ μέχρι το 2020". Αυτός ο "Νόμος" δεν είναι παρά Σοβιετικού τύπου "quota", ποσόστωση, για αναγκαστικές εισαγωγές Γερμανικής σαβούρας (με λίγη Γαλλική, Δανέζικη και Ισπανική σάλτσα). Δεν έχει καν σχέση με ενέργεια. Ή με το περιβάλλον. Φόρος υποτέλειας είναι με μορφή αναγκαστικών, μη ανταποδοτικών εισαγωγών.
Η λύση;
Έξω από την "Ευρωπαϊκή΄Ένωση" Τώρα. Χτες. Αύριο το πρωί. Κι αν ακούγεται δύσκολο ή παράτολμο, να θυμίσω ότι 1) και τα ποντίκια δυσκολεύονται να βγουν από την φάκα, και 2) όταν σε έχουν καταγράψει και σε έχουν βάλει στην ουρά για το τρένο, μόνο παράτολμα την κοπανάς... Κι αν δεν την κοπανίσεις... Θα το κάνουν. Το κάνουν ήδη. Το λένε ότι το κάνουν! "Μόνο οι παραλίες θα σας μείνουν".
Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013
Αν δεν ήμασταν κότες
Ή σώζεις την Κύπρο όπως θέλει αυτή, ή, φεύγουμε πακέτο από το ευρώ σου, και τα 15 δις της Κύπρου γίνονται 250, δισ ιζ Πάρτα, καλές εκλογές, goodnight.
a. thymosophus
Αναθεωρώ. Είμαστε κότες. Λειράτες. Αφού ζήτησε συγγνώμη το Ισραήλ από τους Τούρκους!...
Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013
Στοχευμένη καταστροφή (και αρπαγή) κεφαλαίου, και τέρμα το διάλειμμα
Επιμένω: Δεν είναι δυνατόν, κατά την γνώμη μου, ό,τι έγινε στην Κύπρο να έγινε είτε κατά λάθος, είτε από επιπολαιότητα. Παίρνοντας λοιπόν σαν γενικά σωστές τις επισημάνσεις του σημειώματος Stratfor, εγώ λέω ότι:
1. Ήταν σκοπός η ζημιά στην αξιοπιστία του τραπεζικού συστήματος
2. Ήταν ανεκτή παράπλευρη απώλεια η απώλεια εμπιστοσύνης είτε στην Κυπριακή Κυβέρνηση είτε στην "Ευρωπαϊκή Ένωση" (Ποιά απ' όλες τις ΕΕ;)
3.Το ποσό των 6 δις της διάσωσης είναι μάλλον επουσιώδες σε σχέση με το διακύβευμα της αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης, εκτός εάν το διακύβευμα ή οι συγκεκριμένοι καταθέτες ήταν ο στόχος. Δεν ξέρω για πολιτικά οφέλη στην Γερμανία (ή την Ρωσία)...
4. Το ότι δεν είναι σαφές εάν φταίνε οι Κύπριοι, οι Γερμανοί, το ΔΝΤ ή η Κομισιόν για μένα σημαίνει ή ότι όλοι κάπου φταίνε ή φταίει κάποιο αόρατο ...μαύρο χέρι.
5. Απομένει να δούμε εάν η αύξηση του "αντι-Ευρωπαϊκού αισθήματος" θα έχει εξελίξεις, και ποιός τις θέλει ή ποιός ή ποιοί ωφελούνται από αυτές, ή εάν είναι για εφέ.
6. Το ταμπού των καταθέσεων (το πιο "senior περιουσιακό στοιχείο σε πίνακα κατάταξης") μάλλον θα επηρεάσει και άλλες χώρες και σηματοδοτεί στόχο: Καταστροφή κεφαλαίου. Η καταστροφή κεφαλαίου είναι κλασσικός τρόπος διεξόδου από την κρίση, και όταν αντι να καταστραφεί (όπως σε πόλεμο), αρπάζεται και πηγαίνει σε κάποιο σεντούκι, ακόμα ...καλύτερα.
7. Είμαι πολύ περίεργος εάν η αμφισβήτηση της νομιμοποίησης της ΕΕ θα έχει συνέπειες, ή είναι απροκάλυπτη επίδειξη ισχύος για αμφισβήτηση της έννοιας "περί δικαίου" ή "δημοκρατίας"
Μου φαίνεται ότι κάποιοι μάς λένε "Τέρμα το διάλειμμα, μέσα τα κεφάλια". Για όποιον δεν ξέρει από πού προέρχεται αυτή η έκφραση, εδώ. Το διάλειμμα, νομίζω, τέλειωσε το 1990.
Cyprus and a Crisis of Confidence in the EU
March 21, 2013 | 0033 GMT Οι υπογραμμίσεις και η έμφαση, δικά μου:
Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013
Μια "Ευρώπη" ακριβώς όπως την θέλουν
Εμένα μου έχει μπει στο κεφάλι ότι τα γεγονότα των τελευταίων ημερών στην Κύπρο είναι λίγο θέατρο. Η Ευρώπη δεν υπάρχει, ποτέ δεν υπήρξε, όλοι έκαναν την δουλειά τους, μερικοί πιο έξυπνα και πιο μεθοδικά και πιο εργατικά από άλλους, και η Γερμανία έκανε την δικιά της (που ήταν να ανακτήσει (και να χρηματοδοτήσει) την ενότητά της, και ό,τι περίπου ήθελε πριν τον Β' ΠΠ), και πιστεύω ότι, κεκλεισμένων των θυρών, οι Γερμανοί γελάνε με την ψυχή τους τόσο με τους Μπαρόζους, όσο και με κάτι τυπάκια στον Νότο που παριστάνουν τους "Ευρωπαίους".
Μού έχει μπει στο κεφάλι ότι το θέατρο με την Κύπρο ήταν στημένο μια χαρά, το "Όχι" ήταν αναπόφευκτο αλλά και ευπρόσδεκτο, και ήταν έτοιμοι και για το "Ναι", το οποίο προφανώς είχε όρους που το έκανε και αυτό μια χαρά αποδεκτό. Οι Γερμανοί δεν είναι βλάκες, τα διλήμματα που βάζουν μάλλον προσπαθούν να είναι win-win (για αυτούς). Και δεν νομίζω ότι η "Ευρώπη" είναι Γερμανική έμπνευση. Μάλλον Γαλλική έμπνευση. Και Αμερικανική (ή αντιρωσική) ανάγκη. Τα σχέδια της Γερμανίας μάλλον ήταν και είναι λίγο διαφορετικά. Καλά κάνουμε λοιπόν, στην φάση που είμαστε και πανηγυρίζουμε με το Κυπριακό "Όχι", αλλά μπορεί να είναι αυτό που κατά βάθος βολεύει και τους Γερμανούς. Το ερώτημα είναι ποιούς ΔΕΝ βολεύει. Π.χ., δεν νομίζω ότι αρέσει στους ...Γάλλους. Και μην με παρεξηγείτε, δεν πιστεύω ότι το "Ναι" ήταν αποδεκτή επιλογή. Εάν μη τι άλλο επειδή θα εξυπηρετούσε κάτι πουλημένα γιουσουφάκια στην Αθήνα που θα ήθελαν να γίνουν εκκαθαριστές της Κύπρου.
Τρίτη 19 Μαρτίου 2013
Οι Γκαιμπελίσκοι, οι «Ειδικοί» και οι καθοδηγούμενες ΜΚΟ που είναι το IPCC
Όπου ένα Γερμανικό Ίδρυμα καλεί «Ειδικούς» και Μ.ΚΟ (που ελέγχει από την πίσω πόρτα) να σχολιάσουν την επόμενη αρλουμπολογία του επίσης Γερμανικοδιοικούμενου IPCC, δημιουργήματος του Γερμανοεμπνευσμένου UNEP. Και μετά θα λέτε εσείς «μα το είπε το IPCC, επιστήμη»!
Αν δεν το έχετε καταλάβει, το πιο πολιτικά αιρετικό πράγμα που μπορεί να κάνει κανείς σήμερα στην «Ευρώπη» είναι να αμφισβητήσει όλη την μπουρδολογία της ψευδοεπιστήμης του Ανθρωπογενούς Φαινομένου του Θερμοκηπίου (που λόγω απουσίας Θερμοκηπίου μετονομάστηκε σε Ανθρωπογενή Κλιματική Αλλαγή).
Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013
Πω πω! Δεν έχει λεφτά για προγράμματα για το ..κλίμα!
http://www.spiegel.de/international/germany/germany-cancels-trio-of-climate-programs-amid-funding-shortfall-a-889483.html
Μπορεί εδώ τα παπαγαλάκια να μιλάνε ακόμα για οδικούς χάρτες μέχρι το 2050(!) αλλά έχει χάσει σοβαρότητα, με εξαίρεση ότι ακόμα φαντασιώνονται ΑΠΕ οι ΑΠΕτζήδες και διάφοροι ταγμένοι... Η βιομηχανία δεν αντέχει. Οι καταναλωτές δεν αντέχουν.
Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι από μόνα τους εμπορική αποτυχία (αλλά η ΕΚΟ πετάει λεφτά σε φορτωτές σε πρατήρια). Η "παγίδευση" του CO2 τρέλα... πλην φωτοσύνθεσης και δασών δηλαδή... Και φανταζόταν έσοδα από δικαιώματα άνθρακα...
Χαρείτε τα. Στα 25-30 ήταν πριν την Κοπεγχάγη. Και δεν έσκασαν μόνο λόγω ύφεσης. Έσκασαν γιατί ήταν φούσκα, και θα τελειώσουν εκτός απροόπτου, αφού μετά την Φουκουσίμα, εάν οι Γερμανοί θέλουν ρεύμα, ΜΟΝΟ από κάρβουνο (εκτός εάν μάθουν να μιλάνε ρώσικα και το ρίξουν στο αέριο, ή αναθεωρήσουν για πυρηνικά -- μάλλον όχι στο επόμενο ...τρίμηνο).
Σας ορκίζομαι, το κλίμα, ή ο πλανήτης Γη δεν θα πάρουν χαμπάρι ούτως ή άλλως. Όσοι από εμάς είμαστε στα όριά μας, ήδη έχουμε πάρει χαμπάρι. Ευχαριστώ τον ciaoant1 για τον σύνδεσμο. Όσο για την φωτό, υδρατμοί στο σούρουπο, μην ζορίζεστε.
Όταν σε έχουν καταγράψει και σε έχουν βάλει στην σειρά, είναι πιά αργά
Θα χρησιμοποιήσω μία μακάβρια επέτειο (πριν μόνο 70 χρόνια), που οι περισσότεροι δεν θέλετε να την ξέρετε, για να τονίσω ότι οι πολλοί άνθρωποι, χαμένοι στον μικρόκοσμο της καθημερινότητας σχεδόν εύκολα οδηγούνται σε καταστάσεις που αρνούνται να παραδεχτούν, ή δεν αντέχουν να δουν εκ των προτέρων, ιδίως εάν μερικοί από τους "ηγέτες" τους συνεργάζονται, έστω και εν μέρει, έστω και με το ζόρι, με τον εχθρό -- και ζητώ συγγνώμη από αυτούς που επέζησαν του 1943, είτε που επικαλούμαι την επέτειο, είτε εάν υπεραπλοποιώ την τότε κατάσταση.
Κυριακή 17 Μαρτίου 2013
Φόρος περιουσίας σε καιρό ύφεσης
http://www.zerohedge.com/news/2013-03-17/german-commerzbank-suggests-wealth-tax-italy-next
Η είδηση αυτή δεν είναι είδηση... Κάπου δεν είπε ο Σαμαράς ότι από το 2014 θα έχουμε και εμείς΄"φόρο περιουσίας"; Varlik vergisi...
Μα δεν σας κάνει εντύπωση; Με εμάς τους αφελείς να λέμε "ααα" και "ουου" με το κούρεμα των καταθέσεων στην Κύπρο, και με περιέργεια τι θα γίνει αύριο στις Ιταλικές και Κυπριακές τράπεζες (ή στις δικές μας την Τρίτη), να η Commerzbank, όλως τυχαίως και εντελώς αναρμοδίως πετάει τα περί φόρου περιουσίας για την Ιταλία... Τα ομόλογα στην Ελλάδα, οι καταθέσεις στην Κύπρο, η περιουσία στην Ιταλία, και πάει λέγοντας. Με στοχοποίηση και εξύβριση κατά το δοκούν. Να θυμίσω: Οι τεμπέληδες Έλληνες, οι κακοί Κύπριοι με τους Μαφιόζους Ρώσους, οι μαλθακοί Ιταλοί που τόλμησαν να μαυρίσουν τον εκλεκτό της ΕΚΤ...
Σάββατο 16 Μαρτίου 2013
Κούρεμα τραπεζικών καταθέσεων στην Κύπρο: Ιδιοφυές σχέδιο ή το τέλος του ευρώ;
http://www.forbes.com/sites/karlwhelan/2013/03/16/cyprus-depositor-tax-genius-plan-or-the-end-of-the-euro/
Την ερχόμενη εβδομάδα θα μάθουμε (όσοι δεν γεννηθήκαμε το 1909, για να θυμόμαστε) πώς αντιδρούν οι άνθρωποι όταν οι καταθέσεις τους διατρέχουν κίνδυνο κατάσχεσης.
Και βασικά θα μάθουμε 1) εάν το ήξεραν οι Μεγάλοι (θα το ήξεραν... είναι δυνατόν να μην;), 2) εάν θα είναι πράγματι one-off, μια κι έξω, 3) πώς θα αντιδράσει η πλέμπα και οι αγορές (η συμβουλή μου σε τέτοιες περιπτώσεις είναι: "αν περίμενες τώρα για να αντιδράσεις, καλύτερα πήγαινε μια βολτίτσα").
Και τι τρύπες και άδειες φούσκες έχουν οι Ισπανικές τράπεζες; Οι Ιταλικές; Οι Γαλλικές;
Από το καλοκαίρι-φθινόπωρο του 2008 γράφεται ιστορία... Τα spreads εμφανίστηκαν στις ευρωαγορές την άνοιξη. Όχι ότι τα έλεγα... λέμε τώρα...
2 Νοεμβρίου 2008 Γιατί ο Αλογοσκούφης δεν θα έπρεπε να κοιμάται
18 Απριλίου 2008 Προφητείες Κασσάνδρας
Το Γερμανικό Πράσινο ενεργειακό φιάσκο -- προειδοποίηση για τους παγκόσμιους ηγέτες
http://www.forbes.com/sites/realspin/2013/03/14/germanys-green-energy-disaster-a-cautionary-tale-for-world-leaders/
http://www.eike-klima-energie.eu/uploads/media/2012_01_09_EIKE_Germa_energy_turnaround_english.pdf
Δεν είναι κακή καθ' εαυτή η επέκταση των ΑΠΕ. Όσο πιο πολλές επιλογές έχει ο καταναλωτής, τόσο το καλύτερο. Το πρόβλημα ξεκινάει όταν οι επιδοτήσεις είναι αυτό που συντηρούν και προωθούν τις ΑΠΕ. Και γίνεται χειρότερο όταν οι Κεντρικοί Σχεδιαστές χειραγωγούν τις επιλογές και την ίδια την αγορά ενέργειας.
Αυτό είναι που συμβαίνει στην Γερμανία. Το 2000 η Γερμανία άρχισε να αναγκάζει τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας να αγοράζουν ρεύμα από ΑΠΕ σε εξωφρενικές, εγγυημένες τιμές. Αυτό που ξεκίνησαν Σοσιαλιστές και Πράσινοι, έγινε και πολιτική της Μέρκελ, μετά το τσουνάμι στην Φουκουσίμα το 2011, με στόχο να υποκαταστήσει πυρηνικά με ΑΠΕ -- παρ' όλο ότι η Γερμανία δεν κινδυνεύει από τσουνάμι. Και παρά τις βαριές επιδοτήσεις, οι ΑΠΕ φυσικά δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τίποτα.
Το ενδιαφέρον είναι ότι τέως Υπουργός Περιβάλλοντος της Γερμανίας (o Sigmar Gabriel) προειδοποίησε τo 2012, ότι αυτή η προσπάθεια θα αποτύγχανε με δραματικές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες. Κάτι που φάνηκε και φαίνεται.
Και λέει η Μέρκελ ότι θα γεμίσει την θάλασσα με υπεράκτια αιολικά... Και τα κόστη θα είναι εξωπραγματικά, και ρεύμα δεν θα έχει (από τα αιολικά -- από κάρβουνο, θα έχει ρεύμα).
Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013
Peter Ziegler, κορυφαίος διεθνής γεωολόγος: Ο ήλιος καθορίζει το κλίμα, όχι το CO2
http://notrickszone.com/2013/03/14/leading-international-geologist-peter-ziegler-sun-is-driving-climate-not-co2/
- Το κλίμα αλλάζει από φυσικές αιτίες που υφίστανται και σήμερα, συμπεριλαμβανόμένων αλλαγών στην ηλιακή δραστηριότητα, κοσμική ακτινοβολία και ταλαντώσεις σε ωκεάνεια ρεύματα
- Υπάρχει στενή συσχέτιση ανάμεσα στην ηλιακή δραστηριότητα και την θερμοκρασία
- Οι αλλαγές στην θερμοκρασία και το ανοδικό CO2 των τελευταίων 33 ετών δεν συνάδει με την ιδέα της Παγκόσμιας Θέρμανσης του IPCC
- Η θερμοκρασίας αλλάζει τις συγκεντρώσεις του CO2, και όχι το CO2 την θερμοκρασία
- Κατά την περίοδο της βιομηχανικής λεγόμενης Παγκόσμιας Θέρμανσης, οι συγκεντρώσεις του ατμοσφαιρικού CO2, ανθρωπογενών εκπομπών, και θερμοκρασίας δεν παρουσιάζουν συσχέτιση
- Στην αρχή της πρόσφατης Παγκόσμιας Θέρμανσης (τέλη 18ου αιώνα) συνέπεσε χρονικά με μικρή άνοδο του CO2, αλλά Παγκόσμια Ψύξη συνέπεσε με δραματική αύξηση σε εκπομπές CO2 από 4,0 Gt/χρόνο το 1942, σε 20,0 Gt/χρόνο το 1975.
- Στην αρνητική ωκεανική ταλάντωση του Ειρηνικού από το 1942 έως το 1977 ο κόσμος κρύωσε, ενώ οι εκπομπές CO2 και η συγκέντρωση CO2 αυξήθηκαν απότομα.
- Στην θετική ωκεανική ταλάντωση του Ειρηνικού μεταξύ 1977 και 2000, οι θερμοκρασίες, οι εκπομπές CO2 και οι εκπομπές CO2 αυξήθηκαν ραγδαία.
- Οι υδρατμοί και τα σύννεφα προκαλούν το 90-95% του συνολικού φαινομένου θερμοκηπίου, το CO2 4,2-8,4%, και το μεθάνιο, όζον, Ν2Ο κλπ, περίπου 1,3%.
- Η επίδραση στην θερμοκρασία των πρώτων 20 μερών στο εκατομμύριο (ppm) CO2 είναι πολύ σημαντικότερο από τα επόμενα 400 μέρη στο εκατομμύριο.
- Η συνολική βιομηχανική έκλυση CO2 αύξησε την θερμοκρασία κατά +/- 0,1 βαθμό.
- Τα μοντέλα λένε ότι ο διπλασιασμός του CO2 από τα προ-βιομηχανικά 280 ppm θα αυξήσει την θερμοκρασία κατά 3,2 βαθμούς. Αλλά οι παρατηρήσεις που λαμβάνουν υπ' όψη και άλλους παράγοντες δείχνουν άνοδο μόνο 0,3 βαθμών.
- Από το 1750 το ατμοσφαιρικό CO2 αυξήθηκε κατά 35%. Από αυτό, το 1/3 είναι ανθρωπογενές, και τα 2/3 από φυσικές αιτίες.
- Οι αλλαγές σε ηλιακή δραστηριότητα κυριαρχούν στην κλιματική αλλαγή. Μεταβολές σε αέρια θερμοκηπίου έχουν δευτερεύοντα μόνο λόγο.
- Η παρούσα θερμή περίοδος δεν είναι "ανωμαλία" αλλά μέρος αστρονομικών, ηλιακών ταλαντώσεων.
- Ο ήλιος με τους πλανήτες, σε συνδυασμό με την κοσμική ακτινοβολία καθορίζουν το κλίμα της Γης και όχι το CO2, όπως ισχυρίζεται το IPCC.
- Μετά από περίοδο έντονης ηλιακής ακτινοβολίας και η θέρμανσης μεταξύ 1924 και 2008 θα ακολουθήσει χαμηλότερη ηλιακή δραστηριότητα και ψύξη.
Prof. Peter A. Ziegler, Mechanisms of Climate Change, Feb. 2013
http://www.eike-klima-energie.eu/news-cache/konsens-einst-und-jetzt/
http://en.wikipedia.org/wiki/Peter_Ziegler
Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013
Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013
Τον καιρό των Φαραώ, έκανε πιο ζέστη από σήμερα, δεν υπήχε θέμα CO2 και η Αλεξάνδρεια δεν ήταν βυθισμένη
http://www.theregister.co.uk/2013/03/11/holocene_was_warmer/
Την εποχή των Φαραώ, 1) έκανε πιο πολύ ζέστη από όσο σήμερα (όσο μπορεί κανείς να ανασκευάσει θερμοκρασίες των Φαραώ -- αλλά με τα γραφήματα με τις θερμοκρασίες του παρελθόντος μάλλον δεν υπάρχουν διαφωνίες), 2) είχε λιγότερο CΟ2 (το CO2 άρχισε να ανεβαίνει μετά το τέλος της παγετώδους), και 3) η στάθμη της θάλασσας στην Αλεξάνδρεια ήταν όπως είναι σήμερα, δηλαδή δεν ήταν πλημμυρισμένη όπως λένε οι καταστροφολόγοι θα συμβεί εάν ανέβει η θερμοκρασία.
Το Ανθρωπογενές Φαινόμενο του Θερμοκηπίου είναι κεντρικό κομμάτι του Ευρωπαϊκού ιδεώδους, και έχουμε και σχετικό Υπουργείο. Και υπάρχουν άνθρωποι που τα πιστεύουν... Δεν είμαστε στα καλάαα μας...
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Holocene_Temperature_Variations.png
Τρίτη 12 Μαρτίου 2013
Η "σφαγή" των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής αερίου στην Ευρώπη
http://www.bloomberg.com/news/2013-03-12/europe-gas-carnage-shown-by-eon-closing-3-year-old-plant-energy.html
Χαίρομαι όταν η στοιχειώδης λογική αποδεικνύεται έστω και κατόπιν εορτής. Ανησυχώ για το εάν οι φωστήρες μας παρακολουθούν τις εξελίξεις, και εάν βγάζουν τα στοιχειωδώς λογικά συμπεράσματα.
Η είδηση έχει περάσει στα ψιλά εδώ και μήνες, και πρόσφατα στα μισόλογα περί ΜΑΜΚ και cost recovery σε εμάς. Η Ε.ΟΝ χάνει λεφτά από σύγχρονη μονάδα αερίου (και έχει φθηνότερο αέριο από εμάς, να είστε σίγουροι). Το Bloomberg λέει λόγω "χαμηλής ζήτησης, φθηνού κάρβουνου, την υποχρεωτική ύπαρξη ΑΠΕ και τα χαμηλά δικαιώματα άνθρακα". Το ίδιο παρατηρείται και στην Γαλλία, Ολλανδία, Ισπανία και Τσεχία.
Μερικοί "ακαδημαϊκοί" (πληρωμένοι παπαγάλοι) λένε ότι είναι αυτό είναι κακό για το κλίμα. Παντού διαβάζω ότι ο κόσμος χέστηκε για το κλίμα (που είναι μάλλον ηλιογενές, ούτως ή άλλως), αλλά ζορίζεται από το ακριβό ρεύμα.
ΠΟΙΟΣ δεν καταλαβαίνει ότι το πρόβλημα είναι οι ΑΠΕ; ΠΟΣΕΣ φορές έχω πει ότι οι ΑΠΕ δεν ενοχλούν μόνο όσο είναι ασήμαντες; Μα από την Ε.ΟΝ το έμαθα... Αυτοί δεν το ξέρουν; ΠΟΙΟΣ δεν καταλαβαίνει ότι όλη η Ευρώπη καίει (φθηνό εισαγόμενο) κάρβουνο, για φθηνό και απρόσκοπτο ρεύμα;
Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013
Θέλουμε να έχουμε πανάκριβο ρεύμα; (Χωρίς να έχουμε ρεύμα;)
Αυτό είναι το μόνο που πετυχαίνουν οι ΑΠΕ (αιολικά/φωτοβολταϊκά): 1) Ακριβαίνουν το ρεύμα για εμάς τους καταναλωτές, 2) κάνουν τζίρους για τα "Ευρωπαϊκά" εργοστάσια (Enercon, Siemens, Vestas, Gamesa κλπ), 3) δίνουν εγγυημένα κέρδη σε εταιρίες όπως η EDF, Enel Green, Iberdrola, 4) δίνουν γενναίες προμήθειες σε Κοπελουζοπεριστέρηδες, 5) από τις οποίες ταΐζονται κόμματα, πολιτικοί, οικολόγοι, OTA, MM"E" και παπαγάλοι, ώστε εμείς οι καταναλωτές, 6) να δεχόμαστε αδιαμαρτύρητα την απάτη που μας ακριβαίνει το ρεύμα.
Από τα παραπάνω σημεία "1" έως "6", λείπουν δύο σημαντικές λεπτομέρειες και δύο ιδιαιτερότητες που αφορά την Λακωνία και την Κρήτη, και άλλα μέρη της Ελλάδας:
(Α) Αυτές οι ΑΠΕ δεν παράγουν σημαντικό ρεύμα: Τα μεν φ/β κάτι καταφέρνουν με ημερήσια ισχύ αιχμής -- όχι ασήμαντο σε χώρα όπως η Ελλάδα -- αλλά είναι πανάκριβα, τα δε αιολικά, δεν καταφέρνουν τίποτα: "εγχέουν" χωρίς να υποκαθιστούν... Είναι πιο φθηνά από τα φ/β, αλλά και τσάμπα να ήταν πάλι άχρηστα είναι. Ακόμα κι αν είχαμε αέριο για ισχύ βάσης, πάλι πιο φθηνό θα ήταν -- σε συνολικό κόστος, όχι σε μεταβλητό κόστος -- να καίμε αέριο από το να καίμε αέριο συν να έχουμε αιολικά. Και σε κάθε περίπτωση μιλάμε για μονοψήφια ποσοστά ηλεκτροδότησης σε ετήσια βάση, ή για εκθετικά αυξανόμενα κόστη όσο μεγαλύτερη "διείσδυση" έχουν οι ΑΠΕ.
(Β) Οι ΑΠΕ συχνά (και παραπλανητικά) επικαλούνται externalities -- εξωλογιστικά κόστη, αλλά αγνοούν τα δικά τους! Το externality που επικαλούνται οι ΑΠΕ είναι η ρύπανση, και ορίζουν ως ρύπανση τις εκπομπές CO2, κάτι που είναι εύκολο να επικαλεστούν, αφού το CO2 έχει δαιμονοποιηθεί από την Γερμανία και επομένως και από την "Ευρώπη". Άσχετα με το εάν το CO2 πρέπει να δαιμονοποιηθεί (αλλά άντε πείτε στην Ιερά Εξέταση ότι το να κοιτάει κανείς γκόμενες και να βάζει λάδι στις φακές δεν είναι ...αμαρτία), οι ΑΠΕ, όπου μετρήθηκαν, είτε σε "μικρο" είτε σε "μακρο" επίπεδο δεν μειώνουν CO2, ή το μειώνουν σε πολύ μικρότερο ποσοστό από αυτό που αντιστοιχεί στο ρεύμα που "εγχέουν". Η αντικατάσταση κάρβουνου από αέριο (ή πυρηνικά) μειώνει CO2. Η αντικατάσταση παλαιών, αναποτελεσματικών, μονάδων με σύγχρονες, αποτελεσματικές μονάδες, μειώνει CO2. Οι ΑΠΕ δεν μειώνουν CO2. Λένε ότι μειώνουν CO2, αλλά είναι, απλά και σκέτα, ψέμα. Αυτό που κάνουν όμως οι ΑΠΕ, είναι ότι χρησιμοποιούν γη, εκτάσεις. Και για την εγκατάστασή τους, και για την πρόσβαση και για την διασύνδεση. Στην Βόρεια και ΒΔ Ευρώπη, για την γη που χρησιμοποιούν πληρώνουν νοίκι. Εξ ου και έχουν την στήριξη γαιοκτημόνων και ευγενών που εισπράττουν το νοίκι. Σε εμάς, όχι μόνο δεν πληρώνουν νοίκι, αλλά τους παραχωρούμε παρθένες εκτάσεις που είναι είτε τουριστική είτε υπαρξιακή απόλαυση (αφήνω την βιοποικιλότητα κατά μέρος) , συν τους πληρώνουμε διανοίξεις δρόμων, και διασυνδέσεις. Κι αν λάχει, πατάμε κι έναν εμπρησμό να μην χρειάζεται να κόβουν δέντρα... Θα μου πείτε και η Πτολεμαΐδα και η Μεγαλόπολη είναι ένα αίσχος... Ναι, αλλά είναι σε δύο μέρη και ηλεκτροδοτούν την Ελλάδα, επί 30-40 χρόνια, 365 μέρες τον χρόνο, 24 ώρες την ημέρα. Όλες οι ΑΠΕ στον χάρτη της ΡΑΕ, δεν ηλεκτροδοτούν ούτε ένα περίπτερο μία νύχτα με άπνοια (και έχει πολλές τέτοιες). Και μετά 15-20 χρόνια θα είναι μνημεία στην βλακεία και την διαφθορά αυτών που τις αδειοδότησαν. Ας κοστολογήσει κάποιος αυτό το externality.
(Γ) Η ιδιαιτερότητα της διασύνδεσης με Κρήτη (ή/και με Κύπρο). Φυσικά και έχει κάποιο νόημα η διασύνδεση με την Κρήτη και με την Κύπρο, και εάν αυτό είναι μέρος ευρύτερου Ευρωπαϊκού σχεδίου, ο αντι-Ευρωπαϊσμός δεν είναι αυτοσκοπός, και εάν εξυπηρετούνται και Ελληνικά ή Κυπριακά συμφέροντα, ακόμα καλύτερα. Αλλά η διασύνδεση αυτή -- που σαφώς ενοχλεί όποιο μέρος από όπου περάσει -- μπορεί να αποπληρωθεί από τα λεφτά που αντιστοιχούν στις λεγόμενες ΥΚΩ. Ή από όποιον τις θέλει, εάν δεν εξυπηρετούν εμάς. Ή από φόρο ή τέλη διασύνδεσης. Δεν είναι ανάγκη να γεμίσει η Κρήτη και η Λακωνία αιολικά και παρασιτολογίες με πρόσχημα την χρηματοδότηση των καλωδίων. Πιο φθηνό είνα να πληρώσουμε τα καλώδια, χωρίς τα αιολικά. Η διασύνδεση καθ' εαυτή δεν χρειάζεται να καταστρέψει την Λακωνία.
(Δ) Και υπάρχει άλλη μια ιδιαιτερότητα: Το αέριο, εάν υπάρξει. Εάν υπάρξει αέριο ή θα το μεταφέρουμε για να το δίνουμε, ή για να το καίμε, ή θα το καίμε και θα μεταφέρουμε ρεύμα. Εάν υπάρξει αέριο. Σε κάθε περίπτωση, οι μονάδες αερίου, οι μονάδες υγροποίησης, ή συμπίεσης, ή αεοριοποίησης ή καύσης, παρουσιάζουν μία όχληση, αλλά αυτή είναι περιορισμένη, και έχει και κάποιο όφελος. Θεωρώ ότι ούτε η Κρήτη ούτε η Λακωνία χρειάζεται να καταστραφούν λόγω του αερίου. Προσωπικά, θεωρώ μία μονάδα ...κάρβουνου (ή αερίου), 300 MW, στην Κρήτη (για να μην πω στην Λακωνία), πιο χρήσιμη και λιγότερο βλαβερή από 2.000 αιολικά MW. Το κάρβουνο (ή το αέριο) θα παράγει ρεύμα. Τα αιολικά θα είναι κατά 75-80% ακριβές εικαστικές παρεμβάσεις. Τα αιολικά είναι φόρος. Δεν είναι ηλεκτροπαραγωγή.
"Αυτή τη Λακωνία θέλουμε;" - ΠΕΡΙ.ΠΟΛ.Ο. ΜΑΝΗΣ
Κυριακή 10 Μαρτίου 2013
Θανάσης Πετράκος
http://tvxs.gr/news/περιβάλλον/οικολόγοι-κατά-συριζα-για-την-«πτολεμαΐδα-5»
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θανάσης Πετράκος (συμμετείχε στις επαφές για το θέμα με το ΥΠΕΚΑ και τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ), κατηγορεί τους Οικολόγους για «έλλειψη γνώσης» και για «λόγια για να κάνουμε μια αντιπαράθεση και να φανούμε ότι κάτι διαφορετικό λέμε».
«Δεν μπορεί να υπάρξει 100% παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ. Αυτό το μαθαίνουν οι φοιτητές στο πρώτο έτος του Πολυτεχνείου, για να μην πω στο Γυμνάσιο, όταν κάνουμε Φυσική. Διότι οι ΑΠΕ θέλουν και μονάδες βάσης, άρα δεν μπορεί να λειτουργήσει κανένα ηλεκτρικό σύστημα σε καμία χώρα του κόσμου χωρίς μονάδες βάσης», υπογραμμίζει ο κ. Πετράκος και συνεχίζει:
«Δεύτερον, οι μονάδες βάσης πρέπει να είναι τέτοιες ώστε να ρυπαίνουν όσο γίνεται λιγότερο. Η νέα μονάδα «Πτολεμαΐδα 5» είναι μελετημένη να γίνει με τις πιο σύγχρονες μεθόδους, θα ανασάνει την επιβαρημένη περιοχή, καθώς θα κλείσουν παλιές μονάδες. Άρα το περιβάλλον βελτιώνεται στην περιοχή.
Τρίτον, η αύξηση της παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ πρέπει να γίνεται προγραμματισμένα και σταδιακά και με τρόπο που δεν θα επιβαρύνει την τιμή του καταναλωτή. Διότι σήμερα αν υποθέσουμε ότι μπαίνουν στο σύστημα μια στιγμή μόνο από ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά, η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος θα εκτοξευτεί».
Συνεπώς, σύμφωνα με το βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, «δεν αντέχει σε καμία σοβαρή κριτική η ανακοίνωση των Οικολόγων. Έγινε για να γίνει, για να πουν μόνο ότι εμείς είμαστε με την καθαρή πράσινη ενέργεια. Εμείς θέλουμε να προστατευτεί το περιβάλλον, αλλά συγχρόνως πρέπει αυτό που λέμε να στηρίζεται επιστημονικά και να βρούμε εκείνο το μίγμα καυσίμου, το οποίο θα δίνει το βέλτιστο αποτέλεσμα από άποψη περιβάλλοντος, αλλά και με τη βέλτιστη τιμή για τον καταναλωτή».
Ο κ. Πετράκος καλεί με τη σειρά του τους Οικολόγους να απαντήσουν αν «μπορεί να υπάρξει ηλεκτρικό σύστημα σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου μόνο με ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά». «Δεν μπορεί», συνεχίζει ο ίδιος. «Ο λιγνίτης είναι εγχώριος πόρος, πρέπει να πηγαίνουμε μειούμενοι και με καινούργιες μονάδες. Η καινούργια μονάδα δημιουργεί την ελάχιστη δυνατή επιβάρυνση. Τα υπόλοιπα είναι λόγια για να κάνουμε μια αντιπαράθεση, για να φανούμε ότι κάτι διαφορετικό λέμε».
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θανάσης Πετράκος (συμμετείχε στις επαφές για το θέμα με το ΥΠΕΚΑ και τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ), κατηγορεί τους Οικολόγους για «έλλειψη γνώσης» και για «λόγια για να κάνουμε μια αντιπαράθεση και να φανούμε ότι κάτι διαφορετικό λέμε».
«Δεν μπορεί να υπάρξει 100% παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ. Αυτό το μαθαίνουν οι φοιτητές στο πρώτο έτος του Πολυτεχνείου, για να μην πω στο Γυμνάσιο, όταν κάνουμε Φυσική. Διότι οι ΑΠΕ θέλουν και μονάδες βάσης, άρα δεν μπορεί να λειτουργήσει κανένα ηλεκτρικό σύστημα σε καμία χώρα του κόσμου χωρίς μονάδες βάσης», υπογραμμίζει ο κ. Πετράκος και συνεχίζει:
«Δεύτερον, οι μονάδες βάσης πρέπει να είναι τέτοιες ώστε να ρυπαίνουν όσο γίνεται λιγότερο. Η νέα μονάδα «Πτολεμαΐδα 5» είναι μελετημένη να γίνει με τις πιο σύγχρονες μεθόδους, θα ανασάνει την επιβαρημένη περιοχή, καθώς θα κλείσουν παλιές μονάδες. Άρα το περιβάλλον βελτιώνεται στην περιοχή.
Τρίτον, η αύξηση της παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ πρέπει να γίνεται προγραμματισμένα και σταδιακά και με τρόπο που δεν θα επιβαρύνει την τιμή του καταναλωτή. Διότι σήμερα αν υποθέσουμε ότι μπαίνουν στο σύστημα μια στιγμή μόνο από ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά, η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος θα εκτοξευτεί».
Συνεπώς, σύμφωνα με το βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, «δεν αντέχει σε καμία σοβαρή κριτική η ανακοίνωση των Οικολόγων. Έγινε για να γίνει, για να πουν μόνο ότι εμείς είμαστε με την καθαρή πράσινη ενέργεια. Εμείς θέλουμε να προστατευτεί το περιβάλλον, αλλά συγχρόνως πρέπει αυτό που λέμε να στηρίζεται επιστημονικά και να βρούμε εκείνο το μίγμα καυσίμου, το οποίο θα δίνει το βέλτιστο αποτέλεσμα από άποψη περιβάλλοντος, αλλά και με τη βέλτιστη τιμή για τον καταναλωτή».
Ο κ. Πετράκος καλεί με τη σειρά του τους Οικολόγους να απαντήσουν αν «μπορεί να υπάρξει ηλεκτρικό σύστημα σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου μόνο με ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά». «Δεν μπορεί», συνεχίζει ο ίδιος. «Ο λιγνίτης είναι εγχώριος πόρος, πρέπει να πηγαίνουμε μειούμενοι και με καινούργιες μονάδες. Η καινούργια μονάδα δημιουργεί την ελάχιστη δυνατή επιβάρυνση. Τα υπόλοιπα είναι λόγια για να κάνουμε μια αντιπαράθεση, για να φανούμε ότι κάτι διαφορετικό λέμε».
Αρλουμπολογίας το ανάγνωσμα, πρόσχωμεν, σειρά έχει ο Σύριζα!
http://www.energypress.gr/news/SYRIZA:-H-prowthhsh-twn-APE-paramenei-strathgikh-mas-epilogh
Αν ο Σύριζα έλεγε τέτοια πράγματα το 2005 ή το 2007, που η προπαγάνδα για τις ΑΠΕ και το Ανθρωπογενές Θερμοκήπιο ήταν στο φουλ, θα κόλλαγε, ακόμα κι αν διαφωνούσε κανείς. Τότε ήταν δύσκολο και να διαφωνήσεις, απλά γιατί ο πολύς κόσμος δεν ήξερε. Δεν είχαν μαθευτεί ένα σωρό πράγματα... Αλλά τώρα...; Που τους ήρθε;
Η εξήγηση είναι απλή και εύκολη. Όποιος νομίζει ότι πλησιάζει στην καρέκλα, πρέπει να προσκυνήσει, και να πει το Πιστεύω της Γερμανικής Θρησκείας. Και ο Σύριζα που φαντασιώνεται και αυτός λέει το "Πιστεύω". Αλλά, έλεος, είναι 2013!
1. Όπου μπήκαν και μετρήθηκαν, και στην Γερμανία, οι ΑΠΕ φάνηκαν (α) ενεργειακά ασήμαντες (χαμηλά ποσοστά πραγματικής ηλεκτροδότησης, κατά περίπτωση), (β) πανάκριβες (με εκθετικά αυξανόμενο κόστος, όσο περισσότερες μπαίνουν, (γ) ατελέσφορες στην αδυναμία τους να υποκαταστήσουν συμβατικές μονάδες. Απόδειξη για όλα αυτά, η ίδια η Μητρόπολη της Πρασινάδας, η Γερμανία. Δείτε την προηγούμενη ανάρτηση καθ' εαυτή και για τις παραπομπές της.
Σάββατο 9 Μαρτίου 2013
(Προεκλογικές;) Αλλαγές στην Γερμανική "Ενεργειακή Μετάβαση"
http://www.germanenergyblog.de/?p=12480
Όλοι "στηρίζουν" την "Ενεργειακή Μετάβαση" και όλοι συζητάνε προσαρμογές. Δεν καταλαβαίνω τι εννοούν "market design" για μονάδες αερίου που πάσχουν από την μεταβλητότητα των ΑΠΕ. Δηλαδή δεν ξέρω εάν αναφέρονται σε νέο είδος μονάδων αερίου ή σε κάποιο Γερμανικό "ΜΑΜΚ" με κόψιμο των τελών ΑΠΕ, και επιλεκτικές απαλλαγές και επιβαρύνσεις. Δεν έχει μαγικά, η φυσική και η θερμοδυναμική και η αριθμητική δεν έχουν αλλάξει.
Για όποιον δεν το έχει παρακολουθήσει, η "Ενεργειακή Μετάβαση" ή "Αλλαγή" (Energiewende) είναι ένα λίγο ...εξωπραγματικό σχέδιο κατάργησης της βασικής πηγής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα, κατάργηση και των πυρηνικών, μετά την Φουκουσίμα, και χρήση αέρα, ήλιου, κυμάτων και της ...Σαχάρας για το Desertec. Την πιο ισχυρή κριτική για το θέμα (και από τεχνικής άποψης και από οικονομικής άποψης, την έχω δει από ...Γερμανούς, αλλά και εκ των πραγμάτων κατέρρευσε διακριτικά και όμορφα, όταν φάνηκαν τα κατά τα λοιπά ωραιότατα στοιχεία για την ηλεκτροδότηση της Γερμανίας το 2012, η ανάλυση της εμπειρίας την δημοσιοποίηση και την πολιτική αντίδραση στα εκθετικά αυξανόμενα κόστη, την δημοσιοποίηση ασταθειών στα δίκτυα, τις διαμαρτυρίες των γειτόνων, την αναγκαστική αύξηση χρήσης κάρβουνου για ηλεκτροδότηση μετά από το κλείσιμο των πυρηνικών κλπ κλπ. Όπως και να το παρουσιάσει κανείς, οι ΑΠΕ είναι και πανάκριβες και ακατάλληλες για ηλεκτροδότηση δικτύων, ακόμα και στην Γερμανία, ακόμα και με πανάκριβες και πολύπλοκες ασκήσεις. Φούμαρο για να ακριβύνει το ρεύμα, και για πολλές Γερμανικές εξαγωγές και Γερμανική απασχόληση... Και καλά αυτοί, θα κάνουν "αναμορφώσεις". Εμείς τι φταίμε;