Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011
Μάθημα για το ΕΛΙΑΜΕΠ: Γερμανία 2010, Wasser und Windkraft inkl. Fotovoltaik 1,5%. 1,5%. 1,5%
Θα βάλω λίγη τάξη στο χάος των αναρτήσεών μου, για να δώσω στην Ιερά Εξέταση του ΕΛΙΑΜΕΠ μασημένη τροφή. Το πιο απλό επιχείρημα είναι «δες τι κάνουν οι άλλοι» (με τα ενεργειακά τους).
Οι «άλλοι» είναι η Αμερική, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιαπωνία, σίγουρα η Δανία και η Γερμανία που μας (τα) πρήζουν, κλπ. Στον τομέα της ενέργειας και της ηλεκτροπαραγωγής.
Να τι κάνουν οι άλλοι (όχι τι λένε, τι κάνουν). Τα στοιχεία αρχίζουν και παλιώνουν, αλλά, θα δείτε, εκεί που μετράει, δεν έχει σημασία, και παραθέτω επικαιροποιήσεις:
Αμερική, με έμφαση στο επικαιροποιημένο Energy Flow γράφημα από το Lawrence Livermore Lab.
Γερμανία. Στοιχεία για το 2010, εδώ (και στο πρώτο πινακάκι αυτής της ανάρτησης). Για να σταματήσει, επιτέλους, η μπουρδολογία. 1,6% της ενεργειακής τους κατανάλωσης από Υ/Η, αιολικά και φωτοβολταϊκά, όλα μαζί, 1,6%. Το πρώτο, ιστορικό, γράφημα με την Γερμανική ηλεκτροπαραγωγή, είναι μέχρι το 2006, από την ΙΕΑ.
Το παραπάνω διάγραμμα είναι του 2008, και δείχνει Γερμανική ηλεκτροπαραγωγή 0,7% από φ/β, 0,8% από σκουπίδια, 3,4% από Υ/Η, 6,5% από αιολικά, 3,7% από βιομάζα. ΟΛΑ τα πράσινα, με βιομάζα, υδροηλεκτρικά και γεωθερμία, 13%. Γενικά, έχω βάλει διάφορα στο tag Γερμανία (δεξιά κάτω, "ετικέτες") από όπου και συμπεραίνω -- αλλά δείτε και κρίνετε -- ότι όλη η Πράσινη Ανάπτυξη είναι βασικά Γερμανικής έμπνευσης, σχεδιασμού και συντονισμού, με σκοπό τις Γερμανικές εξαγωγές, και την Γερμανική απασχόληση.
Δανία. Χρησιμοποιεί, βασικά, πετρέλαιο, αέριο και κάρβουνο, εισάγει ρεύμα (πυρηνικό και Υ/Η) από Σκανδιναβικές χώρες, και εξάγει αιολικά, LEGO, δανέζικη φέτα, και συζύγους βασιλικών γόνων. Τα επικαιροποιημένα energy flows για το 2009, εδώ, από την Danish Energy Agency. Στην ενότητα για την Δανία, είχα παραθέσει και συγκριτικά στοιχεία κόστους ρεύματος, και εκπομπών CO2 για τις Ευρωπαϊκές χώρες. Και αυτό έχει επικαιροποιηθεί, εδώ και προτείνω να το δείτε, καθώς και παγκόσμια στοιχεία ηλεκτροπαραγωγής εδώ. Η Ελλάδα, εξακολουθεί και είναι εντός προδιαγραφών Κυότο, και η Δανία εκτός. Αυτά για την ...Δανία του Νότου.
Τα tags, ή "ετικέτες", δεξιά, και προς τα κάτω στην ιστοσελίδα, αναφέρουν και άλλες χώρες. Κάθε μία έχει παραπομπές. Από τις παραπομπές, μπορείτε να πάρετε όποια επικαιροποίηση θέλετε, όπως έκανα για την Γερμανία και την Δανία σε αυτήν την ανάρτηση. Η Γαλλία είναι πυρηνική. Οι Σκανδιναβικές χώρες είναι πυρηνικές και υδροηλεκτρικές. Και για την Τουρκία έχω στοιχεία, οι σοβαροί εξ υμών θα ζηλέψετε.
Ωστόσο θα κλείσω με υπενθύμιση ότι όσοι ασχολούνται με τον Πλανήτη και όχι με τις εισαγωγές Γερμανικών, Δανέζικων, Ισπανικών, και άλλων προϊόντων, καλό θα ήταν, σαν επανάληψη του "τι κάνει ο υπόλοιπος κόσμος" να δουν την ανάρτηση της 1ης Ιουνίου του 2010 (Ούτε 2%, ούτε που φαίνεται) που δείχνουν πόσο ασήμαντες είναι όλες οι ΑΠΕ σε παγκόσμιο επίπεδο (και δεν είναι τυχαίο, δεν έχουν όλοι την όρεξη ή τα λεφτά των Γερμανών) και συγκεκριμένα τα global energy flows. Οι τάξεις μεγέθους δεν διαφέρουν από την ενεργειακή μελέτη της Exxon-Mobil. Μπορεί να μην την συμπαθείτε, μπορεί να είναι προκατειλημμένη, αλλά η Exxon-Mobil είναι ανοικτή στην κριτική όλων των μετόχων της και των πελατών της σε μια χώρα πολύ πιο απαιτητική και ελεύθερη από οποιαδήποτε άλλη.
Ορίστε... είχα βάλει κατά λάθος 1,6% στο τίτλο (που όμως είναι για το 2007). 1,5% το 2010.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι Γερμανοί το έχουν βρει το κόλπο και έχουν τα χαζά τα πουλημένα εδώ να παριστάνουν την Κυβέρνηση
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό που βλέπω είναι οτι οι Γερμανοί έχουν 13% της ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ γενικά με διαφορα μέσα [και 6-7% από αιολικά] που αντιπροσωπεύει το 1,5% στην συνολικής ενεργειακής τους κατανάλωσης. Το λέω σωστά?
ΑπάντησηΔιαγραφή