Κυριακή 29 Ιουνίου 2014

Οι ΑΠΕ ακριβαίνουν το ρεύμα για όσα κορόϊδα τις βάζουν. Αλλά μερικά "κορόϊδα" είναι πολύ πιο πονηρά από τα ηλίθια θύματά τους


http://www.realclearenergy.org/charticles/2014/06/27/eu_energy_costs_renewables_high_nuclear_low_107874.html

Όταν ξεκίνησα να γράφω το 2010, έψαχνα για αναλύσεις και μελέτες που να δείχνουν το κόστος του ρεύματος. Τώρα δεν χρειάζονται αναλύσεις και μελέτες. Υπάρχουν απολογιστικά στοιχεία.  Και επειδή πάντα υπάρχουν στόκοι που θα πουν "ααα... αυτό δεν είναι κόστος είναι .,..φόρος" υπάρχουν και στοιχεία και για αυτό.  Μην τα ψάχνετε, οι ΑΠΕ είναι και πανάκριβες και πεταμένα λεφτά. Είναι, καθ' εαυτές, ...φόρος. Το ερώτημα είναι "υπέρ τίνος". Το παραπάνω γράφημα λέει υπέρ τίνος:  Υπέρ .. χωρών που είναι πυρηνικές, και υπέρ χωρών που εξάγουν ΑΠΕ.

Το άρθρο λέει τα εξής (μεταφράζω):

Οι Ευρωπαϊκές χώρες έχουν μεγάλο εύρος στις τιμές και τους φόρους για το ρεύμα. Το γράφημα είναι λίγο δύσκολο επειδή ξεχωρίζει τα κόστη σε δύο στοιχεία, τα κόστη παραγωγής (κυρίως καύσιμα) και τους φόρους.  Έτσι, ενώ η Δανία έχει τιμές κοντά στον μέσο όρο (ηλεκτροδοτείται από κάρβουνο, λιγνίτη και μαζούτ), οι καταναλωτές πληρώνουν θεόρατους φόρους κυρίως για να στηρίζουν τα αιολικά τους.  Το συνολικό κόστος είναι κατά μήκος της νοητής γραμμής 45 μοιρών (που δεν φαίνεται).

Η Δανία και η Κύπρος πληρώνουν περίπου την ίδια τιμή για ρεύμα (οι Κύπριοι πληρώνουν κάτι λιγότερο)  .  Οι Δανοί επιδοτούν τα αιολικά τους, αλλά η Κύπρος, όντας νησί, αναγκάζεται να εισάγει τα καύσιμά της.  Η Μάλτα και η Ιρλανδία και αυτές έχουν υψηλά κόστη για εισαγωγές, αλλά έχουν τιμές κοντά στον μέσο όρο επειδή δεν επιδοτούν. Οι Ιταλοί και οι Γερμανοί έχουν άρει την ανιούσα με υψηλούς φόρους επειδή έκλεισαν τα πυρηνικά τους και έβαλαν ΑΠΕ (αλλά θυμίζω ότι η Γερμανία δεν υποκατέστησε πυρηνικά με ΑΠΕ, αλλά με φθηνό λιγνίτη και με φθηνό εισαγόμενο κάρβουνο -- οι ΑΠΕ απλά αύξησαν τον ...φόρο).  Για κάποιο περίεργο λόγο, με τα στοιχεία μπροστά στα μάτια τους, η Ευρωπαϊκή γραφειοκρατεία στις Βρυξέλλες, επιβάλει στις Ευρωπαϊκές χώρες να κλείνουν πυρηνικά και να πάνε σε καθεστώς υψηλών φόρων και επιδοτήσεων με ΑΠΕ.  Η Λιθουανία είχε το 70% της ηλεκτροδότησής της από ένα πυρηνικό αλλά χρειάστηκε να το κλείσει για να μπει στην ΕΕ το 2009.

Η Γκαζπρομ στην Αυστρία


(κλικ στον χάρτη για μεγέθυνση)

Reuters: Gazprom is in talks to buy a 24.9 percent stake in Austrian oil and gas firm OMV, a source familiar with the talks told Reuters, a deal that would deepen already controversial Austro-Russian ties if it comes to fruition. Buying the stake would give state-controlled Gazprom a beachhead in the European Union, which has serious issues with its planned gas pipeline through central Europe to Austria and has imposed sanctions over Russia's annexation of Crimea.

Σάββατο 28 Ιουνίου 2014

Η "πολιτική" μας στην ενέργεια, τις αερομεταφορές, και τα ...κουφώματα: Βάστα Ρόμελ!



http://www.koutipandoras.gr/article/116841/ta-aiolika-parka-kai-i-mikri-dei-epanaferoyn-sto-proskinio-tis-apokalypseis-toy-hot

Στην Ελλάδα έχουμε πολύ περίεργη "πολιτική".

Έχουμε π.χ. πολιτική για ...κουφώματα. Θυμάστε τότε που ο Μανιάτης είπε ότι τα μόνα καλά κουφώματα ήταν τα ξύλινα (και τα πλαστικά) και όχι τα αλουμινιένια;  Τότε, το 2010, είχε αντιδράσει ο Σύνδεσμος Αλουμινάδων (οι τύποι που σας έβαζαν κουφώματα αλουμινίου) και ο Μανιάτης πήγε να το μαζέψει. 4 χρόνια αργότερα βέβαια, η πιάτσα γέμισε μαγαζάκια που πουλάνε ξύλινα και πλαστικά κουφώματα απ' ευθείας εισαγωγή από την Γερμανία.  Πεθαμένη η αγορά, αλλά εάν ποτέ αναστηθεί, και για όσο κουνιέται, η μόνη Ελληνική "συμβολή" στα κουφώματά σας θα είναι ο Αλβανός που θα κάνει την τοποθέτηση του Γερμανικού προϊόντος. Και δεν έχω κάτι εναντίον των Γερμανών ή των Αλβανών, μερικοί από τους καλύτερους φίλους μου είναι Γερμανοί και Αλβανοί.

Και η πολιτική μας για τις ...αερομεταφορές ήταν περίεργη. Είχαμε μια Ολυμπιακή που την πεθάναμε σε διορισμούς, περίεργα μαξιμαλιστικά αιτήματα (Πασόκων), ροκάνισμα από ταξειδιωτικούς πράκτορες του ενός ή του άλλου Λαμπράκη, "διοίκηση" από μετριότητες εμπόρους ...κλιματιστικών, ξανθιές νταρντάνες με βαμμένες μαύρες ρίζες, και 2-3 "Έλληνες" που σχεδίαζαν να πάρουν κομματάκια του έργου μετά την προαποφασισμένη "απελευθέρωση" του πτητικού έργου προς στην ...Λουφτχάνσα. Και σήμερα η μεν Aegean έγινε feeder της Λουφτχάνσα και των αεροδρομίων Μονάχου και Φραγκφούρτης, η Γκολντέαρ έχει τις υπηρεσίες εδάφους και τι καλά που είμαστε. Και το αεροδρόμιο;  Μα φρόντισε ο Λαλιώτης με την τροποποιημένη σύμβαση να μην είναι hub, αλλά feeder. 

Γιατί να είναι αλλιώτικη η ενεργειακή πολιτική;  Ούτως η άλλως, η Ελληνική Βιομηχανία ενοχλεί. Γιατί να εξάγουμε εμείς στις ΗΠΑ, ή στην Μέση Ανατολή, ή στην Ευρώπη, όταν υπάρχουν τόσοι καλοί Γερμανοί, ή Γάλλοι, ή Ιταλοί που θέλουν να κάνουν το ίδιο; Να τους βοηθήσουμε. Γιατί να έχουμε φτηνό ρεύμα όταν μπορούμε να το ανεβάσουμε να φτιάξει και ο φτωχός το ...σπίτι του; Γιατί να έχουμε μία, βιώσιμη, χρηματοδοτήσιμη ΔΕΗ όταν μπορούμε να ακολουθήσουμε το επιτυχημένο πρόγραμμα της Ολυμπιακής που έγινε Aegean, feeder της Λουφτχάνσα;  Μα τα κοράκια, δεν θέλουν να αγοράσουν 5 ή 10 γιγαβάτ... Θέλουν από 2 έως 3 ο καθένας. Τόσο θέλουν. Αυτή είναι η πολιτική μας. Και η καημένη η Ενερκον... Τόσος καλός κόσμος έχει δουλειά στην Γερμανία και δεν πρέπει να την χάσει... Να πάρουμε και Ένερκον. Άσε που έχουν ποσοστά οι ΑΠΕτζήδες μαυραγορίτες μας... Που για να τα εισπράξουν αυτά τα ποσοστά, πρέπει να βάλουν κάτι μπροστά... Έεεε... να τους το δώσουμε και αυτό.

Αυτή είναι η ...πολιτική μας στα κουφώματα, τις αερομεταφορές και την ενέργεια.

Αν ήμουν ο Ηρακλής και έπρεπε να καθαρίσω την κόπρο του Αυγεία, ή την Λερναία Ύδρα, θα έφευγα από το ευρώ. Αλλά οι κληρονόμοι και συνεχιστές του Λαμπράκη, η παρέα τους, και οι μαυραγορίτες, διαφωνούν. Βάστα Ρόμελ, είναι η Ελληνική πολιτική. Έχουμε παραδοθεί στους μερκαντιλιστές απογόνους του Ρόμελ και στους μαυραγορίτες που κυβερνούν για λογαριασμό του.

"...επί Γερμανικής κατοχής, οι μαυραγορίτες της εποχής έλεγαν το γνωστό «βάστα Ρόμελ». Δηλαδή εύχονταν να κρατήσει στη μάχη της Αφρικανικής ερήμου ο Γερμανός στρατηγός Ρόμελ, προκειμένου να διατηρηθεί η Γερμανική κατοχή στην Ελλάδα που εξασφάλιζε τον πλουτισμό των μαυραγοριτών".

ΥΓ. Τι είπα; Είπα Ηρακλής;  Μα εάν είχε την ΑΓΕΤ ο Τσάτσος, θα κυνηγούσε εξαγωγές, θα ενοχλούσε της Λαφάρζ και την Χόλντερμπανκ, κακός ο Τσάτσος, καλή η Λαφάρζ. Άσε που ήθελε το μερτικό από τα Μεγάλα Έργα από τα οποία η Λαφάρζ πούλησε τσιμέντο, οι κληρονόμοι του Λαμπράκη πήραν ποσοστά, και εμείς οι υπόλοιποι τα ...χρωστάμε. Σκατά κύριοι, σκατά, και βρωμάνε.  Δεν μ' αρέσει πια η βρώμα, αλλά φταίει ο spiral που μου την θυμίζει...

Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

Είπε η Κομισιόν στους Γερμανούς να μην επιδοτούν εξόφθαλμα και προκλητικά την βιομηχανία τους


http://www.reuters.com/article/2014/06/24/germany-energy-eu-idUSL6N0P53NU20140624

http://www.thegwpf.org/green-suicide-german-industry-may-soon-be-saddled-with-sky-high-electricity-bills/

και εάν έχετε πτυχίο σε αποκωδικοποίηση των προσαρμογών στις επιδοτούμενες επιδοτήσεις http://www.germanenergyblog.de/?p=16088

ή εάν το προτιμάτε στα Γερμανικά http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2014/06/24/eklat-eu-will-foerderung-fuer-erneuerbare-energien-komplett-kippen/

Bέβαια, αυτός ο συνεταίρος του a. horribilis, τα λέει από τον Οκτώβριο του '12...

Το δια ταύτα δεν το καταλαβαίνω.  Κατά μία εκδοχή, οι Γερμανικές βιομηχανίες (ή μερικές από αυτές που είχαν απαλλαγές από την Πράσινη Ίωση) τώρα τις χάνουν.

Ο Νόμος EEG (η καλύτερη και πιο επικερδής και πονηρή εξαγωγή των Γερμανών προς ορδές ηλιθίων (Μπιρμπίλη, Παπακωνσταντίνου, Μανιάτη, και σία) προβλέπει φουσκωμένες ταρίφες σε αιολικούς και φωτοβολταϊκούς απατεώνες "παραγωγούς".  Αυτό βέβαια είχε σαν κίνητρο να ενισχύσει τους Γερμανούς κατασκευαστές αιολικών και φωτοβολταϊκών (και συμπαραμαρτουμένων σκατολογημάτων), που πράγματι πήγαν μια χαρά στην Γερμανία, να' ναι καλά οι ηλίθιοι.  Με την διαφορά ότι αυτές οι Πράσινες Ενέργειες είναι εξωφρενικά ακριβές, και υπάρχουν ΜΟΝΟ επειδή επιδοτούνται και είναι κατά προτίμηση υποχρεωτικές, με υποχρεωτικά ποσοστά.  Φυσικά τα πληρώνει όλα ο καταναλωτής (και ο Γερμανός καταναλωτής, με επιδότηση από τους σε διατεταγμένη υπηρεσία κρετίνους).  Ο καταναλωτής και η βιομηχανία.  Βέβαια, οι Γερμανοί είναι πανέξυπνοι, απήλλαξαν την ενεργοβόρα βιομηχανία τους από την Πράσινη Φόλα. Αυτό είναι κακή "επιδότηση" (λες και όλη η Πρασινάδα δεν είναι).

Για να δούμε... Ποιός θα γελάσει τελευταίος. Αμφιβάλω ότι θα είναι ο Μπαρόζο, εκτός εάν οι Γερμανοί βρουν άλλο τρόπο να απομυζούν τους ηλίθιους για να ρεφάρουν. ΚΑΘΕ αιολικό και ΚΑΘΕ φωτοβολταϊκό που βάζουν οι ΑΠΕτεώνες μας, είναι επιδότηση της Γερμανικής βιομηχανίας. Πληρωμένη από εμάς.

Την είδηση μου την έστειλε η ThW. Χρειάζομαι πτυχίο σε Ανάλυση Επιδοτούμενων Επιδοτήσεων.

Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

Μάθημα από την Ιστορία

 
Η τελευταία παράγραφος είναι "Μάθημα από την Ιστορία"

Σάββατο 21 Ιουνίου 2014

Τα αιολικά αυξάνουν το κόστος της ηλεκτροπαραγωγής και αυξάνουν τις εκπομπές CO2


http://hockeyschtick.blogspot.co.uk/2014/06/study-finds-wind-power-increases-costs.html
http://www.eike-klima-energie.eu/climategate-anzeige/korrelation-der-einspeisung-aus-windkraftanlagen-macht-grundlastfaehigkeit-in-deutschland-unmoeglich/

Άλλη μια μελέτη επιβεβαιώνει ότι βάσει της Γερμανικής εμπειρίας και της εκ των προτέρων γνώσης ότι η τυχαία, μεταβλητή και "διαλείπουσα" λειτουργία της αιολικής ενέργειας (ο ΑΔΜΗΕ την ονόμασε, σωστά, "στοχαστική" (σελ. 40 και 50)) δεν μπορεί να λειτουργήσει σαν πηγή ηλεκτροδότησης ισχύος βάσης, το αιολικού "δυναμικό", όταν φυσάει, πάει χαμένο, δεν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ ζήτησης για ρεύμα και ...αέρα, δεν υπάρχει [πρακτικός ή οικονομικός] τρόπος να αποθηκευθεί το τυχαίο και συχνά πλεονάζον αιολικό ρεύμα, και επομένως το κόστος του ρεύματος και οι εκπομπές CO2 (από την αναγκαστικά πλέον μεταβλητή λειτουργία των συμβατικών μονάδων) θα ανέβουν σημαντικά, και δεν θα μειωθούν, σαν αποτέλεσμα της αιολικής ενέργειας.

Το 2010 που ξεκίνησα να τα λέω, έστω και διστακτικά, αυτά τα πράγματα, βασιζόμουν σε στοιχειώδεις γνώσεις μηχανολογίας, φυσικής, οικονομικών και αριθμητικής. Η Γερμανική Ε.ΟΝ, τα είπε πει, περιφραστικά, αλλά σαφώς σε μελέτη της του 2005.  Και τα έλεγε κάθε μη αγράμματος ηλικίας πάνω από 30 χρονών. Οι μικρότεροι, με το συμπάθιο, έχετε φάει πλύση εγκεφάλου να ξεπλυθεί κάθε ίχνος αληθοφάνειας στο θέμα (άσε που πολλοί ...ζείτε από το παραμύθι, και άντε να τολμήσετε να μιλήσετε).

Τα αιολικά έχουν διάφορα αρνητικά που μας ενοχλούν:  Τα τοπία, τα πουλιά, η ενόχληση κλπ. Αυτά είναι πταίσματα. Το βασικό πρόβλημά τους είναι ότι (1) δεν υποκαθιστούν συμβατική ηλεκτροπαραγωγή, (2) δεν εξοικονομούν καν συμβατικά καύσιμα, (3) δεν μειώνουν κανένα ρύπο, πραγματικά επικίνδυνο (όπως το SO2, τα NOx και τα σωματίδια) ή αμφιλεγόμενα επικίνδυνο όπως το CO2, (4) αυξάνουν το κόστος του ρεύματος για όλους, απ ευθείας και μέσω επιβάρυνσης στα δίκτυα, χωρίς όμως να παράγουν ρεύμα. Υπάρχουν από το 1975 στην σημερινή τους μορφή, επιδοτούνται από το 1990, και αυτοί οι "ισχυρισμοί" είναι ήδη "παλιές ειδήσεις".

Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014

Επιχορηγούμε και φοροαπαλλάσσουμε τα ήδη εις διπλούν επιδοτούμενα. ΤΕΣΣΕΡΕΙΣ επιδοτήσεις για το ίδιο πράγμα. Το ΤΙΠΟΤΑ.


http://www.euro2day.gr/news/economy/article/1227749/ependytikos-entaxh-exi-aiolikon-me-epihorhghsh-93.html

Αφήνω κατά μέρος την ουσία με τα αιολικά, όχι όπως σας την λέω εγώ, όπως την λέει ο ΑΔΜΗΕ. Η "ισχύς" τους είναι κατά 90% άχρηστη στον υπολογισμό επάρκειας ισχύος, συν είναι κουτουρού, συν χρειάζονται θερμές εφεδρείες από μονάδες αερίου, αλλά όχι τις αποτελεσματικές που έχουμε, άλλες, καινούργιες, αναποτελεσματικές για να καίνε περισσότερο αέριο. Ξεχάστε τα αυτά.

Τα αιολικά υπάρχουν επειδή επιδοτούνται. Επιδοτούνται 1) με την ταρίφα καθ εαυτή (την τιμή που παίρνουν για κάθε "εγχεόμενη" μεγαβατώρα), συν 2) με το γεγονός ότι το δίκτυο είναι υποχρεωμένο να δεχτεί αυτή την "έγχυση" είτε την χρειάζεται (σπανίως) είτε όχι (συνήθως). ΔΥΟ υπάρχουσες επιδοτήσεις.  Τώρα τα αιολικά πήραν και 3) επιχορήγηση, cash, λεφτά, και 4) φοροαπαλλαγές (πλήρωνε μαλάκα την Εφορία σου για να απαλλάσσεται ο απατεώνας που πληρώνεται για το τίποτα για να είναι πλασιέ του Γερμανού που σε "αγαπάει".

Πού ξανακούστηκε να επιχορηγούμε το ήδη επιδοτούμενο; Και να δίνουμε απαλλαγές στο επιχορηγούμενο επιδοτούμενο;  Αφήνω κατά μέρος ότι δεν παίρνουμε κάτι χρήσιμο σε αντάλλαγμα. 4 επιδοτήσεις!

Τι να πω για την Κυβέρνηση που τα εισηγείται και τους βουλευτές που τα νομοθετούν; Πουλημένοι;  Προδότες; Ζώα; Στόκοι; Λαδωμένοι; Φοβισμένοι; Κάτι τέτοιο.  Μα δεν ντρέπεστε;

ΥΓ:  Και έχει κι άλλες επιδοτήσεις:  Δημόσια γη. Κλοπή και καταπάτηση ιδιωτικής γης. Ανοχή στα ψέματα και τα παραμύθια. Ανοχή αφορολόγητων ΜΚΟ που προωθούν την απάτη...

Παρά 10ετίες επιδοτήσεων, με 100άδες δις, η μόνη πηγή ενέργειας που αυξήθηκε είναι το ...κάρβουνο


http://www.forbes.com/sites/davidblackmon/2014/06/18/the-unasked-climate-question-how-to-replace-86-of-the-worlds-energy-mix/

To 86% της παγκόσμιας ενέργειας είναι από ορυκτά καύσιμα. Το υπόλοιπο είναι βασικά πυρηνικά, και λίγα (σε απόλυτο ποσοστό υδροηλεκτρικά).

Παρ' όλες τις εκατοντάδες δισεκατομμύρια σε επιδοτήσεις για ΑΠΕ, σε Γερμανία, ΗΠΑ, Ισπανία κλπ κλπ [4 δις μόνο τα τέλη υπέρ ΑΠΕ στην Ελλάδα, αθροιστικά, τα τελευταία 3-4 χρόνια] και παρ' όλες της ρητορείες και κηρύγματα του κλιματικού λόμπυ [και των αιολικών λαμογιών που κάνουν τον ηλίθιο], η χρήση κάρβουνου αυξήθηκε το 2013 [με το πήγε να κινηθεί η οικονομία].

Οι κυβερνήσεις χωρών όπως η Γερμανία και η Ισπανία [και η Ελλάδα] αύξησαν, τεχνητά, το μερίδιο αγοράς των ΑΠΕ, με τρομακτικές επιδοτήσεις και υποχρεωτικές ποσοστώσεις, αλλά με τις δημοσιονομικές κρίσεις, και με τον οργισμένο κόσμο που έχει βαρεθεί να πληρώνει υπερπληθωρισμένους λογαριασμούς, τώρα κόβουν τις επιδοτήσεις, και, με κάποια δόση ειρωνείας, οι Γερμανοί [και η Γερμανική WWF] έχουν ενθαρρύνει την αύξηση κατασκευών ανθρακικών μονάδων. Κάτι που λέει σαφώς και ο greeklignite

Τρίτη 17 Ιουνίου 2014

Συνωμοσιολογίες με κάποιον κύριο Viviani, τέως της Ιταλικής ΡΑΕ, νυν στην Τρόϊκα...

Όποιος δεν κατάλαβε τι έγινε με την ιδιωτικοποίηση της ΑΓΕΤ, ίσως να μην καταλάβει τι γίνεται τώρα... Θα μου πείτε τι κάθομαι και ξεσκαλίζω...

Υπήρξε καλύτερος ιδιοκτήτης της ΑΓΕΤ η Λαφάρζ από ότι ο ...ο Τσάτσος;  Τον θυμάται κανείς τον κακό βιομήχανο;  Ούτε τον θυμάμαι, ούτε θυμάμαι πώς τον έφαγαν, ούτε θυμάμαι εάν τον έφαγε ο Εθνάρχης Καραμανλής όταν γύρισε από τις διακοπές του στην Γαλλία με το ...Ευρωπαϊκό ιδεώδες υπό μάλης, ή ο Αντρέας. Μάλλον ο Εθνάρχης. Πείτε με συνωμοσιολόγο, αλλά στην Γαλλία πήγε διακοπές, και έφαγε τον Τσάτσο και τον Ανδρεάδη (άλλος κακός) και με κάτι ενδιάμεσα στάδια η μεν ΑΓΕΤ πήγε στο Γαλλικό κομμάτι του καρτέλ των τσιμέντων, η δε Εμπορική κατέληξε στην Credit Agricole (ελέω Στουρνάρα νομίζω), άσχετα εάν τελικά η ίδια η Credit Agricole παραλίγο να ...πεθάνει το καλοκαίρι προς φθινόπωρο του 2011... Συνωμοσίες, αλλά θα ήταν ενδιαφέρον να γραφτεί καμιά φορά η Ιστορία της Ελληνικής Βιομηχανίας από το 1973 μέχρι το 2000. Το 1973 γιατί τότε μας πέθανε η πετρελαϊκή κρίση, και το 2000 επειδή τότε, και με βούλα, μάς τέλειωσε η Ελληνική βιομηχανία. Βέβαια, την τελευταία φορά που πήγε κάποιος να γράψει την Ιστορία "Ελληνικής" βιομηχανίας, είχε ...κακά ξεμπερδέματα. Κατάσκοπος!

Όποιος δεν βλέπει ότι λίγο τα τραπεζικά, λίγο η κρίση, λίγο τα λαμόγια και πολύ η ...τιμή του ρεύματος και η μεταστροφή στην ...Πράσινη Ανάπτυξη, τελειώνει ό,τι έχει απομείνει από την Ελλαδική Ελληνική βιομηχανία, μάλλον πρέπει να κάνει υπομονή λίγα χρόνια ακόμα, και μετά, fast forward για να δει το έργο.

Δεν είναι μόνο η "βιωσιμότητα". Ούτε είναι μόνο ο ...σοσιαλισμός α λα γκρεκ. Για μένα, από την περίοδο της ιδιωτικοποίησης της ΑΓΕΤ έγινε φως φανάρι ότι υπάρχει πόλεμος μεταξύ Ελληνικού κεφαλαίου και "Ευρωπαϊκού" Κεφαλαίου, και ότι θα τελειώσει μεγάλο ποσοστό της μεταπολεμικής αστικής τάξης. Μα το είδαμε με τα Νέα Τζάκια, τον κακό ΟΤΕ που σώθηκε από την DT, την κάκιστη Ολυμπιακή που ...Τι ακριβώς έπαθε η Ολυμπιακή; Θα σας πω τι έπαθε. Έπαψε να είναι αεροπορική εταιρία που κάπως είχε έλεγχο της στρατηγικής της (που φυσικά είχε εκχωρήσει σε περίεργους συνδικαλιστές, και εμπόρους ...κλιματιστικών) και έγινε ένα regional feeder της Λουφχάνσα (που είχε φροντίσει μέσω Αεροδρομίου και για τον φόβο των Ιουδαίων μέσω της Σύμβασης Λαλιώτη να μην γίνουμε hub, αλλά feeder.   Σήμερα, εάν θες πχ να πας Αμερική και δεν αντέχεις την Λουφτχάνσα (είναι και ακριβή και γεμάτη), πας Τουρκ Χαβά Γιολαρί μέσω Ισταμπούλ.  Αυτό εννοώ με fast forward.  Μεθοδευμένο το ξήλωμα.

Τι σχέση έχουν αυτά με τον κύριο Viviani?  Συνωμοσιολογώ, πάλι. Ο κύριος αυτός, πριν γίνει ο άνθρωπος της Τρόϊκα στα ενεργειακά, ήταν στην Ιταλική ΡΑΕ, εικάζω όχι σαν κάτι δικούς μας υπαλλήλους, αλλά σε αποστολή κάπως να προστατεύσει την Ιταλική οικονομία, που έχει και αυτή κάποια βιομηχανία.  Και τι κάνει εδώ? Μα προστατεύει την βιομηχανία των χωρών της Τρόϊκα (και σας ορκίζομαι δεν ασχολούνται οι Αμερικάνοι μαζί μας, αλλά η λίγη μικρή, κακόμοιρη, βιομηχανία μας, παράγει, ανταγωνίζεται, εξάγει στις ΗΠΑ και στην Μέση Ανατολή, και όπου βρει, και ...ενοχλεί. Για αυτό κάνουν οι δικοί μας υπάλληλοι της Τρόϊκα (ίσως και ο κύριος Viviani που έχει και ...εμπειρία) ό,τι μπορούν για να δέσουν κανένα χέρι πίσω από την πλάτη, να βάλουν και κανένα βαρίδι, μπας και γίνουμε όλοι Πράσινοι και γλυτώσουν από εμάς, και από την "ενόχληση" που τους προκαλούμε, οι Ευρωπαίοι.

Όχι, όχι, δεν είναι δική μου ή καινούργια η ...συνωμοσιολογία (εδώ, εδώ, εδώ κλπ)  Η δική μου συνωμοσιολογία είναι ότι η δική μας ΡΑΕ δεν είναι ούτε "Ρ" ούτε "ΑΕ" και μάλλον ούτε καν Ελληνικών ...συμφερόντων.

Οϋτε είναι δική μου η άποψη ότι δεν πρέπει να ελπίζουν οι διάφοροι δικοί μας ότι "αυτοί" για κάποιο λόγο θα ...ξεφύγουν και θα ...γλυτώσουν. Η Ιστορία μάλλον διαφωνεί...

Και πού στην ευχή να μετακομίσω;

Δευτέρα 16 Ιουνίου 2014

Τα αιολικά επηρεάζουν αρνητικά την βροχόπτωση και τις πηγές και το ΥΠΕΚΑ και η ΡΑΕ εγκρίνουν "διάτρητες" μελέτες


http://ophioussa.blogspot.gr/2014/06/blog-post_16.html

Σε περιοχές όπως οι Κυκλάδες (και μάλλον όλη την Ελλάδα), τα αιολικά θα μειώνουν τις βροχοπτώσεις, θα μειώνουν την εδαφική υγρασία και θα μειώνουν την συλλογή νερού που τροφοδοτεί πηγές.


Και, άκουσον άκουσον, η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τα αιολικά του Κοπελούζου είναι ...διάτρητη. Αναφέρθηκε σε υδρολογικά στοιχεία ...Αθήνας, Ρόδου. Λήμνου και Μυτιλήνης (!) για την Τήνο και την Άνδρο... Εεεε... κοντά είναι, φτάνει. Αχ βρε Μανιάτη, καλά η ΡΑΕ, υπαλληλάκια της ...Ιταλικής ΡΑΕ (Τρόϊκα την λέμε εδώ)... Και εσύ;

Περιμένοντας και υπόλοιπα από την Τήνο, μάλλον συγχαρητήρια στο Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας, και στους Τηνιακούς που αντιδρούν...

Για τα αιολικά και τις ...βροχές,

http://www.atmos.albany.edu/facstaff/zhou/pdf/pdf_papers/, π.χ. http://www.atmos.albany.edu/facstaff/zhou/pdf/pdf_papers/Cervarich_et_al_2013.pdf

http://www.scientificamerican.com/article/wind-power-found-to-affect-local-climate/

http://www.telegraph.co.uk/earth/earthnews/9234715/Wind-farms-can-cause-climate-change-finds-new-study.html

http://archaeopteryxgr.blogspot.gr/2014/04/blog-post_6029.html

Κυριακή 15 Ιουνίου 2014

Η μόνη είδηση στις αγορές

 
 
Ανατιμήσεις. Αφορμή "η σύγκρουση Σιιτών-Σούνηδων στο Ιράκ" (ή Αράβων-Ιρανών; Ή ...). Το βιβλίο λέει ότι όταν τυπώνεται χρήμα υπάρχουν ανατιμήσεις.  Ακόμα και σε ύφεση.

Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014

ΕΤΜΕΑΡ... Γνωστό και σαν "τέλος υπέρ ΑΠΕ". Μη ανταποδοτικός φόρος. Χαράτσι υπέρ λαμογιών


Από την Ολυμπία

Κεφαλικός φόρος υπέρ αγνώστων (κατοίκων Βόρειας Ευρώπης και ντόπιων μαυραγοριτών), βασισμένος σε σωρεία χυδαίων ψεμάτων

Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014

Γιατί θυσιάζουμε την βιομηχανία; Τίνος "Ανεξάρτητη" "Ρυθμιστική" Αρχή είναι η ΡΑΕ;

"Γιατί θυσιάζουμε η βιομηχανία;

Η Τρόικα μπλοκάρει όλα τα μέτρα της κυβέρνησης που αποσκοπούν στο να βρει η βιομηχανία την χαμένη ανταγωνιστικότητα της. Μήπως αυτό ήταν πάντα ζητούμενο;

Δεν είναι δυνατόν ένα σχέδιο που στη Γαλλία στηρίζει τη βιομηχανία στη Ελλάδα η ΡΑΕ, που μόνο ανεξάρτητη αρχή δεν είναι να το μεταμορφώνει με σε μηχανισμό διάθεσης σίγουρων εσόδων για να δήθεν δημιουργήσουμε προμηθευτές.
 
Όταν δεν μπορούν να βρεθούν χρήματα να στηριχθεί η βιομηχανία μειώνοντας την βαριά φορολογία , πχ ΕΦΚ στο φυσικό αέριο για να ζεσταθεί ο κόσμος , να διαδοθεί το φυσικό αέριο , και να παύσει να χρησιμοποιείται για καύσιμο στη ηλεκτροπαραγωγή και τα δίνουμε ως δώρο σε προμηθευτές για να ανοίξει δήθεν η αγορά  βάζουμε ταφόπλακα στη βιομηχανία.
 
Οι εξαγωγές μειώνονται συνεχώς.

Τα μέτρα της κυβέρνησης μετά την μείωση των τιμολογίων για τις μεγάλες βιομηχανίες δεν βρήκαν συνέχεια.

Πώς λοιπόν θα δοθεί σήμα στη βιομηχανία σταθερής πολιτικής ώστε να παρθούν επιχειρηματικές αποφάσεις για αύξηση παραγωγής , πωλήσεων και της απασχόλησης.

Ποιό μήνυμα δίνει η νέα πρόταση της ΡΑΕ?

Μήπως δίνει το μήνυμα ότι συνεχίζουμε να εξυπηρετούμε συγκεκριμένα συμφέροντα στο χώρο της ενέργειας παραγωγών που τώρα θέλουν να γίνουν προμηθευτές αλλά όλα αυτά με σίγουρο και εξασφαλισμένο κέρδος;

Η ΡΑΕ ξεχνώντας ότι είναι ανεξάρτητος λειτουργός προωθεί μέτρα ταφόπλακα για τη βιομηχανία εξυπηρετώντας την Τρόικα.

Προωθεί σχέδιο για δημοπρασίες λιγνιτικής παραγωγής στο κόστος που εξαιρούν τη βιομηχανία και στην ουσία αποτελούν εγγυημένο έσοδο για τους προμηθευτές.

Μετά από αυτό η Τρόικα πέτυχε τον στόχο της , να μην μπορεί η κυβέρνηση να συνεχίσει την στήριξη μέσω μειωμένων τιμολογίων μια και θα έχουν εφαρμοστεί δημοπρασίες με πολύ υψηλή τιμή αφού η ΡΑΕ δέχεται να προστεθεί στη τελική τιμή διάθεσης όλες οι στρεβλώσεις της αγοράς".

Συνημμένη (σε εικόνες) η επιστολή της ΕΒΙΚΕΝ προς τη ΡΑΕ στη διαβούλευση για τις δημοπρασίες λιγνιτικής παραγωγής στο κόστος και εδώ

Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014

Κάποτε δίναμε άδειες περίπτερου σε ανάπηρους πολέμου. Τώρα δίνουμε αιολικές άδειες σε λαμόγια.


Όχι, δεν το έχω κλείσει, ούτε έχω εξαφανιστεί, ούτε βαριέμαι. Απλά, το θέμα για μένα που παριστάνω τον ...σκεπτόμενο, έχει κλείσει. Τα αιολικά είναι μάπα αλλά υπάρχουν δυνάμεις που τα θέλουν (και εγώ θέλω τσάμπα λεφτά).

Δεν υποκαθιστούν συμβατική ηλεκτροπαραγωγή. Δεν γίνεται, το ξέραμε εκ των προτέρων, το εμπέδωσαν όσοι έβαλαν πολλά, και γράφτηκε κατά κόρον. Ο ΑΔΜΗΕ το είπε πολύ όμορφα:  Για λόγους υπολογισμού επάρκειας ισχύος, τα λογίζει στο ...10% της ονομαστικής. 10% της ευγενείας, αλλά τιμή στο φουλ.

Δεν εξοικονομούν καύσιμα. Σίγουρα δεν εξοικονομούν κάρβουνο ή λιγνίτη, δεν μπορούν να συνυπάρξουν με κάρβουνο ή λιγνίτη.  Μπορούν να συνυπάρξουν με αέριο, αλλά δεν είναι καθόλου προφανές ότι το εξοικονομούν.  Το είπε επίσης όμορφα ο ΑΔΜΗΕ:  Οι αποτελεσματικές μονάδες διπλού κύκλου δεν κάνουν για load following. Κάνουν όμως οι αναποτελεσματικές ανοικτού κύκλου. Χαχαχάχα!  Θα σπαταλάμε αέριο για να λένε ότι έχουμε αιολικά.

Δεν μειώνουν ρύπους. Εεεε... για να μειώσουν CO2 πρέπει να υποκαθιστούν κάποιο καύσιμο. Όχι κατά την διάρκεια της μίας μέρας που φυσάει, αλλά σε διάρκεια ενός έτους. Χλωμό... Το αέριο έχει λιγότερο CO2 από το κάρβουνο, αλλά αυτό δεν έχει σχέση με αιολικά, ούτε τα αιολικά φτηναίνουν το αέριο, αντιθέτως. Και όπως είπε ο ΑΔΜΗΕ (θα μου λείψει ο ΑΔΜΗΕ) τα αιολικά, καπάκι πάνω από τα υπάρχοντα φωτοβολταϊκά είναι περισσότερο πρόβλημα από σκέτο πρόβλημα.

Γιατί τα βάζουμε? Μα για να εισπράττουν τσάμπα χρήμα αυτοί που τα βάζουν. Και είναι ή λαμόγια, ή χρηματοδότες κομμάτων, ή χωματουργοί και καναλάρχες που χρωστάνε λεφτά. Να λεφτά.  Κάποτε δίναμε άδειες περίπτερου σε ανάπηρους πολέμου. Τώρα δίνουμε άδειες αιολικών σε λαμόγια. Εκεί καταντήσαμε, Πασόκια μου.

Στέκει η λογική ή η αλήθεια απέναντι στο επαναλαμβανόμενο ψέμα;  Δεν ξέρω, να ρωτήσουμε τον Ζερεφό, ή τον Λάλα, ή το ζεύγος Ποδηματά (χαχαάχα), ή τον Σκάϊ.  Δεν βλέπω ...γραμμική λύση... Δεν την βλέπω...

Σάββατο 7 Ιουνίου 2014

Πράσινο Ροζ με σπίτι στην ...Άνδρο


Την εξαιρετική και αποκαλυπτική αυτή φωτογραφία την βρήκα στο καφενείο.gr, πριν από καιρό και έχει όλη την περίληψη της Ελληνικής Πράσινης Γλίτσας, να μην τα ξαναλέμε...

Τώρα, αν και δεν με απασχολούν τα σεξουαλικά του καθενός, έχω και ροζ είδηση:  Ο πρύτανης του αιολικού λόμπυ, που παριστάνει τον Διοικητή της ΔΕΗ, είναι ...ζευγάρι με άλλο άτομο που εικονίζεται στην φωτό, χαχαχάαχα!   All Green in the Family.  Αφού και οι δύο θέλουν αιολικά, να βάλουν μερικά στο σπίτι τους στην Άνδρο.

 
Η ανάλυση για την μετάσταση του Πασοκισμού  (κλικ για μεγέθυνση) δεν προέβλεψε το να έχουν και ...σχέσεις μεταξύ τους... Φαντάσου δηλαδή τι θα προέκυπτε, αν ...τεκνοποιούσαν!

Παρασκευή 6 Ιουνίου 2014

70 χρόνια


Ίσως έχω πάρει τοις μετρητοίς την Ιστορία όπως την έγραψαν οι νικητές του Β' ΠΠ (και οι νικητές του Α' ΠΠ), αλλά...  Αλλά κάθε Ευρωπαϊκή χώρα έχει υπάρξει "αυτοκρατορία με αποικίες". Τι θα γράψει η Ιστορία για την "Ευρωπαϊκή Ένωση", θα το ξέρουμε σε 200-300 χρόνια.

Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014

Η άλωση της χώρας μου μέσα από "Ευρωπαϊκά" προγράμματα "κοινού" ενδιαφέροντος

Ή, "ποιας χώρας υπουργός (ή πρωθυπουργός) είστε Υπουργέ μου (ή Πρωθυπουργέ μου);


Όχι, δεν είμαι ούτε κατά της "ανάπτυξης", ούτε κατά των "έργων". Με την προϋπόθεση να εξυπηρετούν τα συμφέροντα της χώρας μου. Όσο δεν είναι ακόμα απαγορευμένο να εκστομίζω τις λέξεις "χώρα μου".

Το ενεργειακό αλαλούμ της Ελλάδας δεν είναι αλαλούμ. Απλά, δεν είναι "της Ελλάδας". Ό,τι γίνεται τα τελευταία χρόνια αφορά στην ενεργειακή "ασφάλεια" της "Ευρώπης", δηλαδή της Γερμανίας. Και την οικονομική ασφάλεια της "Ευρώπης", δηλαδή της Γερμανίας. Και τα ισοζύγια συναλλαγών της "Ευρώπης", δηλαδή της Γερμανίας. Άντε και 2-3 δορυφόρων της. Εμείς δεν είμαστε δορυφόρος. Είμαστε "βοηθητική χώρα". "Χώρα διέλευσης". Και να μην τους ενοχλούμε και πολύ, παρακαλώ.

Αυτά που διατυμπανίζονται σαν Fast Track και "αναπτυξιακά" έργα ακούγονται καταπληκτικά μέχρι να δούμε ποιόν εξυπηρετούν, και τι βγάζουμε εμείς από αυτά.  Δεν με ενοχλεί το LNG, καθ εαυτό. Ούτε με ενοχλούν οι σταθμοί LNG, ή η αποθήκευση αερίου. Αυτό που με ενοχλεί είναι ότι για να πληρώσουμε εμείς ή και εμείς το κόστος αυτών των έργων "κοινού ενδιαφέροντος", κλειδωνόμαστε σε ηλεκτροδότηση από αέριο που (α) θα εκτινάξει το κόστος ηλεκτροπαραγωγής, (β) θα αποτελειώσει τα όποια υπολείμματα βιομηχανίας έχουμε, και (γ) δεν θα συμβάλει σε καμία "ενεργειακή ασφάλεια", τουλάχιστον όχι δική μας, αφού το αέριο και το LNG έχουν τα χαρακτηριστικά να φαίνονται σχετικά φθηνά σε καιρό υπερπροσφοράς ή και ύφεσης, και ξαφνικά εκτοξεύονται στον ουρανό.  Και, φυσικά, αφού το "σχετικά" φθηνά, είναι στην πραγματικότητα "πανάκριβα".  Αλλά έτσι θα δικαιολογούμε κι άλλα, πολλά άλλα αιολικά. Τα αιολικά είναι τσόντα στο λόμπυ του αερίου.


Είναι πολύ πιο εύκολο να καταλάβουμε την σκοπιμότητα όλης αυτής της "ανάπτυξης" όταν τα δούμε σε χάρτες και δημοσιεύσεις της "Ευρώπης".   Ρεύμα από την Κύπρο (ή και το Ισραήλ;) από αέριο.  Αέριο από την Κύπρο και το Ισραήλ.  Χωματουργικά στην Αμφιλοχία. "Έργα" στην Καβάλα και την Αλεξανδρούπολη...  Ελπίζω να καταλαβαίνετε για ποιους δούλευε η Μπιρμπίλη όταν είπε "δεν φτάνει να θέλουμε ΑΠΕ, πρέπει να μην θέλουμε λιγνίτη. Τον οποίο φυσικά καίει αβέρτα η ...Γερμανία.

Το ερώτημα "ποιας χώρας υπουργός είστε κύριε Υπουργέ" το άκουσα με τα αυτιά μου να το λέει σοβαρός Έλληνας επιχειρηματίας σε "εκσυγχρονιστή" που ήταν προφανώς σε διατεταγμένη υπηρεσία. Πολύ πριν την Μπιρμπίλη.  Όσο για την Κύπρο... Μήπως για αυτό της "αναμόρφωσαν" το τραπεζικό της σύστημα;  Ναι, θα "ανοίξουν" δουλειές με όλα αυτά... Τίνος δουλειές;

Τον σύνδεσμο μου τον έστειλε ο Π-Π

Τετάρτη 4 Ιουνίου 2014

Ο φόρος άνθρακα (ΕΤΜΕΑΡ σε εμάς) στοχοποιεί κυρίως τους φτωχούς


http://online.wsj.com/articles/carbon-income-inequality-1401752504 Σε χαλαρή μετάφραση:

Ο Ομπάμα είχε πει ότι θα παρακάμψει το Κογκρέσο (το Κοινοβούλιο) για να επιβάλει την πολιτική του εναντίον στο κάρβουνο, χρησιμοποιώντας την EPA (την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος).  Ο στόχος της EPA για μείωση "εκπομπών άνθρακα κατά 30%) μέχρι το 2030 (μα από ποιον αλήτη αντιγράφουν αυτά τα συνθηματικά;  20-20, 30-30 κλπ;), θα έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση στην τιμή του ρεύματος και στην ανατίμηση, στην ουσία, των πάντων.

Να σημειωθεί, ότι το 2010, τότε Δημοκρατικό Κογκρέσο, το ίδιο κόμμα από όπου προέρχεται ο Ομπάμα, είχε καταψηφίσει σχετικές προσπάθειες του Ομπάμα, που τώρα επικαλείται κάποιος παραγράφους νομοθεσίας του 1970 για τον "καθαρό αέρα" που αφορούσε πραγματικούς αλλά σχετικά ασήμαντους για την οικονομία ρύπους, ενώ ο φόρος άνθρακα αφορά σε όλη την οικονομία.

Η ΕΡΑ, σε αντιγραφή αντίστοιχων βλακωδών Ευρωπαϊκών ισχυρισμών, λέει ότι τα μέτρα θα ...τονώσουν την οικονομία. Βέβαια, προωθούνται και μέτρα (που μου θυμίζουν πού νομοτελειακά οδηγεί όλη η τρέλα με τις ΑΠΕ)

Η Κυβέρνηση των ΗΠΑ δημιουργεί τεχνητό έλλειμμα στην ενέργεια από άνθρακα. Το έλλειμμα αυτό θα ανατιμήσει τα πάντα, στοχοποιώντας τους φτωχούς πολύ περισσότερο από τις ελίτ που προωθούν τέτοια πράγματα. Το κατώτερο 10% αυτών με χαμηλά εισοδήματα, πληρώνει τρεις φορές μεγαλύτερο ποσοστό του εισοδήματός τους για ρεύμα. Ο φόρος άνθρακα είναι μηχανισμός περαιτέρω ανισότητας.

Το ότι αυτά τα λέει η WSJ και όχι κάποια λαϊκίζουσα φυλλάδα έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, κατά την γνώμη μου.  Είναι σαφές σε μένα ότι όλα αυτά είναι μηχανισμός καταστολής της ζήτησης, γενικά, ο φόρος άνθρακα (ή "ΕΤΜΕΑΡ" ή "τέλος υπέρ ΑΠΕ" είναι στην ουσία κεφαλικός φόρος, μη ανταποδοτικός -- πλασματικό είναι το όφελος, κάτι σαν "σωτηρία ψυχής", που στοχεύει κατά προτεραιότητα τους φτωχούς (και τους ηλίθιους).

Την πτυχή της συνταγματικότητας αυτών που κάνει ο τελικά απερίγραπτος να μην πω τίποτα άλλο τύπος μου θυμίζει την συνταγματικότητα όλου του ...Ευρωπαϊκού πειράματος.

Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014

Κόβουν (κι άλλο) επιδοτήσεις σε ΑΠΕ, αναδρομικά, στην Ισπανία, για να μειώσουν το έλλειμμα


http://uk.reuters.com/article/2014/05/29/us-spain-energy-idUKKBN0E91JA20140529
http://www.thegwpf.org/spanish-lesson-for-obama-green-energy-transition-unaffordable-may-crash-soon/ (το πρωτότυπο στην Die Welt)
http://eaglefordtexas.com/news/id/100402/spain-close-approving-new-renewable-energy-rules-minister/

Παριστάνουν ότι κλαίνε και οι "επενδυτές". Ο μόνος που πραγματικά κλαίει είναι ο Ισπανός καταναλωτής και η Ισπανική βιομηχανία. Και οι Ισπανοί παράγουν και εξάγουν τις σαβούρες που τους έχουν καταστρέψει τους ίδιους.

Το μέλλον;

Gute Geschäfte mit Atomkraft?

Diese Woche hat sich das große US-Energieunternehmen Nextera Energy zu Wort gemeldet und Spanien vor das Internationale Zentrum zur Beilegung von Investitionsstreitigkeiten (ICSID) zitiert und Rechtsschutz gefordert. Für das US-Unternehmen ist das neue Regelwerk eine rückwirkende Änderung der Geschäftsgrundlage. Die Nextera Energy ist maßgeblich an dem spanischen Solarkraftwerk Termosol beteiligt.

Το λέω εδώ και καιρό. Το Ευρωπαϊκό πλάνο είναι ...πυρηνικό. Αλλά έπρεπε να φουσκώσουν πρώτα τις τιμές για να μπορούν να μαζέψουν κεφάλαια σε δύσκολους καιρούς.  Μην ανησυχείτε... Για τους άλλους είναι το ...μέλλον. Εμείς εδώ και θα πληρώνουμε και δεν θα έχουμε ρεύμα.

Κυριακή 1 Ιουνίου 2014

Να που τα (ξανα)λέει και η Καθημερινή


http://www.kathimerini.gr/769797/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/apoyh-oi-prooptikes-gia-tis-times-toy-hlektrikoy-reymatos

"Αν συνεχιστεί η αύξηση του μεριδίου του ακριβού φυσικού αερίου και των πολύ ακριβότερων ΑΠΕ στο σύστημα, εις βάρος του φθηνού εγχώριου λιγνίτη, αναπόφευκτα θα δούμε τη συνέχιση της αυξητικής τάσης στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Η αυξητική τάση ενισχύεται και από την επιδίωξη των νέων ανεξάρτητων παραγωγών, για αποδόσεις και περιόδους ανάκτησης κεφαλαίου, που είναι περισσότερο συμβατές με την ιδιωτική επιχειρηματική δραστηριότητα..."  Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ.

Οι ΑΠΕ δεν ηλεκτροδοτούν. Αποδεδειγμένο ανά την υφήλιο. Δεν υποκαθιστούν συμβατική ηλεκτροπαραγωγή. Δεν εξοικονομούν καν καύσιμα. Σίγουρα δεν εξοικονομούν κάρβουνο (που δεν προσφέρεται για load following).  Είναι αμφίβολο εάν εξοικονομούν αέριο. Αυτό που κάνουν οι ΑΠΕ είναι 1) να εισπράττουν "φόρο" με την μορφή της αυξημένης ταρίφας που εισπράττουν, υπέρ όποιου τις λειτουργεί και τιε πουλάει, και 2) μας κλειδώνουν σε ακριβό αέριο. Το οποίο, επαναλαμβάνω δεν εξοικονομούν.  Το λέει ο ίδιος ο ΑΔΜΗΕ.  Οι αποτελεσματικές μονάδες αερίου "διπλού κύκλου" είναι ακατάλληλες για load following -- απλούστατα επειδή δεν μπορούν να ανεβοκατεβάσουν ισχύ ακολουθώντας τις μεταβολές στην ισχύ των ΑΠΕ.  Οι αναποτελεσματικές μονάδες "ανοικτού κύκλου" (κάτι σαν τουρμπίνες αεροπλάνου) μπορούν να κάνουν load following. Μόνο που η αποτελεσματικότητά τους είναι - δεν είναι 25-30%. Σε αντίθεση με το 45-50% του διπλού κύκλου. Η απώλεια καυσίμου λόγω μειωμένης αποδοτικότητας αναιρεί την όποια εξοικονόμηση από την λειτουργία των ΑΠΕ.  Στην Γερμανία αυξήθηκε η κατανάλωση αερίου λόγω ΑΠΕ, παρά τις σύγχρονες μονάδες αερίου. Αφήνω κατά μέρος την υποκρισία με την δήθεν σωτηρία του πλανήτη.

Η "ιδιωτική επιχειρηματική δραστηριότητα" που αναφέρει η Καθημερινή δεν είναι παρά οι κκ. Μπόμπολας/Καλλιτσάντσης, Κοπελούζος, Περιστέρης, Μυτιληναίος και συγγνώμη εάν ξεχνώ κανέναν ή εάν τους βάζω όλους στην ίδια κατηγορία -- μερικοί είναι σαφώς "αλλιώτικοι" από τους άλλους.   Ωστόσο οι κύριοι αυτοί, γνα να μπούνε στην διεκδίκηση κομματιών της ΔΕΗ έπρεπε να φαίνονται σαν ηλεκτροπαραγωγοί. Φυσικά, αυτοί ούτε μπορούν, ούτε θέλουν να δεσμεύσουν λεφτά για σοβαρές μονάδες (που έχουν αρχικά μεγάλο κόστος και φτηνό καύσιμο), προτιμώντας αρχικά φθηνές μονάδες αερίου, με ακριβό καύσιμο. Έπρεπε να ακριβύνει το ρεύμα η ΔΕΗ για να σταθούν στα πόδια τους.  Με το να γίνουν ΑΠΕτζήδες εισπράττουν πρόσθετες επιδοτήσεις και βγάζουν και καμιά προμηθειούλα πουλώντας άδειες. Αυτή η αηδία είναι η "Ελληνική ενεργειακή πολιτική". 
Να την χαιρόμαστε και να τους χαιρόμαστε.

Η "Κ" επισημαίνει επίσης ότι την ΔΕΗ χρειάστηκε να την φτιάξουμε από μικρές μεμονωμένες εταιριούλες ηλεκτροπαραγωγής. Για αυτό μπορέσαμε να έχουμε φθηνό ρεύμα. Τώρα το αντιστρέφουμε.  Για να βγάλουν προμήθειες οι μαυραγορίτες που θα μεταπωλήσουν ό,τι σαλαμάκια πάρουν. Και δίνουμε και τον πραγματικά εθνικό ΑΔΜΗΕ δήθεν για ...απελευθέρωση.   Γιατί βρε ζώα δεν βλέπετε τι είναι η EDF στην χώρα της;  Γιατί δεν "απελευθερώνεται" αυτή;

Βάστα Ρόμελ φώναζαν παλιότερα οι μαυραγορίτες. "Ευρωπη" φωνάζουν τώρα η σύγχρονοι μαυραγορίτες.

Η ΔΕΗ επιδοτεί τους μικρούς ανταγωνιστές της για να της πάρουν μερίδιο αγοράς
Γιατί φουσκώνουν οι λογαριασμοί της ΔΕΗ;
Η Καθημερινή έχει ξαναγράψει σχετικά...
Και ο Ριζοσπάστης έχει ξαναγράψει σχετικά...
Και ο Παλαιοκρασσάς τα έχει πει...

Η εμπειρία οικονομικής και κοινωνικής καταστροφής από τα αιολικά


http://www.torontosun.com/2014/05/31/sun-news-network-documentary-down-wind-exposes-the-wynne-mcguinty-green-energy-disaster

"Όποιος μελέτησε το αποτυχημένο κυβερνητικό πείραμα με την αιολική ενέργεια, γνωρίζει ότι είναι οικονομική και κοινωνική καταστροφή.  Πως σπαταλήθηκαν δισεκατομμύρια φορολογουμένων και καταναλωτών λόγω της αφελούς γκάφας με τα αιολικά.  Πώς οδήγησε  σε εκτόξευση των λογαριασμών του ρεύματος και την απώλεια βιομηχανικών θέσεων εργασίας...

...Πως έχουν κλειδωθεί οι κάτοικοι σε 20 χρόνια παράλογων και φουσκωμένων λογαριασμών, για αναποτελεσματική" και αναξιόπιστη αιολική ενέργεια, που, ειρωνικά, πρέπει να εξακολουθεί να στηρίζεται από ορυκτά καύσιμα, και ειδικά φυσικό αέριο..."

Αυτά, τα λένε κατόπιν εορτής. Δεν είναι η "αρνητική αντίδραση" ανθρώπων που δεν τα θέλουν. Είναι η εμπειρία ανθρώπων που τα έχουν υποστεί. Όλοι αυτοί οι ανόητοι ή προσκυνημένοι, στην δική μας ΡΑΕ, και το δικό μας ΥΠΕΚΑ, που εγκρίνουν αβέρτα την απάτη, για να εισπράξουν οι διακομματικοί χρηματοδότες τους τις ...εισφορές τους, πού θα είναι όταν θα το χωνέψουμε και εμείς αυτό, στην μόνιμα κατεστραμμένη Ελλάδα;

Γράφω από το 2010 για το θέμα... Ό,τι είχα να πω, από θεωρητικής ή εγκυκλοπαιδικής άποψης, το έχω πει, και ξαναπεί. Το μόνο που μένει είναι να μεταφέρω εδώ την επιβεβαίωση με βάση την εμπειρία... Σαν να σας λέω ότι η μονάδα στην Φλώρινα ήταν ...απάτη.  Μα έχει γραφτεί... Ίδρωσε κανενός τ' αυτί;