Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2014
Το 2014 είχε ενδιαφέρον (εάν δεν είσαι Έλληνας)
http://oilprice.com/Energy/Oil-Prices/Did-The-Saudis-And-The-US-Collude-In-Dropping-Oil-Prices.html
http://www.reuters.com/article/2014/12/28/saudi-budget-idUSL6N0UB01U20141228
http://davidstockmanscontracorner.com/why-commodity-prices-are-cliff-diving-the-iron-ore-collapse-reflects-the-end-of-the-monetary-super-cycle/
Εάν αρχίσω να αμπελοφιλοσοφώ για το ...πῶς φτάσαμε έως εδώ, θα ξεχάσω αυτό που θέλω να πω...
Το 2014 είχε ενδιαφέρον (εάν δεν είσαι Έλληνας).
1. Έχουν περάσει 5 χρόνια από το κραχ του 2008 έχω εντυπωσιαστεί από την προσπάθεια της Fed να κρατήσει τα μπόσικα. Ξέρω, πολλοί από εσάς δεν χωνεύετε τις Κεντρικές Τράπεζες και δη η Fed. Πολύ απλοϊκά, οι Κεντρικές Τράπεζες εξυπηρετούν τα συμφέροντα των χωρών τους. Εμάς, δεν μας αφορά, δεν έχουμε ...χώρα και η Τράπεζα της Ελλάδος δεν είναι. Ωστόσο το παραπάνω γράφημα (από σύνδεσμο που ανακάλυψε η ThW) είναι επιεικώς μαγευτικό. Δεν φτιάχνουν οι Κεντρικές Τράπεζες τις φούσκες (οι άνθρωποι τις φτιάχνουν), αλλά χωρίς την συνεργασία τους δεν θα υπήρχαν. Η μεγάλη φούσκα έχει σχέση με τα κόστη του Ψυχρού Πολέμου, το κλασσικό δίλημμα guns versus butter και περιπλέκεται με τις τιμές του πετρελαίου.
2. Η μεγάλη φούσκα έδωσε ευημερία ή επίφαση ευημερίας και σε άλλες χώρες πλην των ΗΠΑ, ενδεικτικά στα Ευρώπας, στην Κίνα και στην Ρωσία. Στην Ρωσία; Για να καταλάβω... Ήταν τελικά καλό ή κακό το Ρίμπετροπ-Μολότωφ;
3. Δυστυχώς ή ευτυχώς, τα ψυχροπολεμικά ρήγματα είναι εδώ. Από την Βαλτική (μακριά από εμάς, δεν δίνουμε σημασία) μέχρι την Ουκρανία (αυτή μας ακουμπάει, εάν κρίνω από πόσοι από εμάς δακρύζουν από συγκίνηση για τους φίλους μας του ...ξανθού γένους) και, φυσικά, την Συρία, όπου διορθώνονται, "αυθόρμητα ή κατόπιν προσεκτικού σχεδιασμού" οι αυθαιρεσίες του Sykes-Picot.
Εάν είσαι Έλληνας, το βασικό ενδιαφέρον είναι ότι, βρε παιδί μου, όπως πάμε θα συνηθίσουμε το γύψο... Μου ζήτησε προχτές ένας ...συναπόφοιτος γενικές πληροφορίες για τις πολιτικές μας εξελίξεις. Του είπα ότι το χρέος μας δεν είναι βιώσιμο, ότι το ΑΕΠ μας είναι σε σπιράλ εξαφάνισης, αλλά εμείς... ο καθένας στην κοσμάρα του, και μέχρι να αποφασίσουν οι καναλάρχες μας περί του αντιθέτου, η Γερμανοί είναι ...φίλοι μας και το πολιτικό μας σύστημα είναι σχεδιασμένο ανάλογα.
Είπα παραπάνω ότι έχουν περάσει 5 χρόνια από το κραχ του 2008. Και 14 χρόνια από το κραχ του 2000. Business as usual, να περνάτε καλά.
Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2014
Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2014
Σε αγορά που διαστρεβλώνεται από επιδοτήσεις, σε καιρό ύφεσης και κεφαλαιακής ανεπάρκειας, μαντέψτε τι δεν θα υπάρξει χωρίς πρόσθετες επιδοτήσεις
http://www.telegraph.co.uk/finance/newsbysector/energy/11302588/New-gas-plants-to-be-shelved-after-failing-to-win-subsidies.html
Χωρίς επιδοτήσεις (χωρίς την Αγγλική εκδοχή των ΑΔΙ) οι σχεδιαζόμενες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής από αέριο (από τις οποίες εξαρτάται η Αγγλία), πάνε στο ...ράφι. Και εκεί προσπαθούν να μειώσουν το κόστος του ρεύματος. Και εκεί δεν έχουν περίσσευμα κεφαλαίων. Και, φυσικά και εκεί έχουν μπουχτίσει από ...αιολικά.
Για να μην ξεχνιόμαστε: Η Αγγλία είναι τίγκα σε επιδοτούμενα αιολικά. Περίπου 12 αιολικά γιγαβάτ, και θεωρείται το καλύτερο μέρος για αιολικά στην Ευρώπη (όχι επειδή φυσάει πολύ, αλλά επειδή φυσάει σχετικά συνέχεια). Τα αιολικά της Αγγλίας, όπως και στον υπόλοιπο κόσμο των θυμάτων, υπάρχουν μόνο επειδή επιδοτούνται και θα ανεβάσουν το κόστος του ρεύματος για τους Άγγλους κατά 40% (και εδώ). Βέβαια, το παραπάνω γράφημα (από εδώ, live) δείχνει ότι α) η συμβολή των 12 αιολικών γιγαβάτ είναι μεταξύ 0 και 5 γιγαβάτ, κατά την διάρκεια ενός έτους, και β) τα 0-5 αιολικά γιγαβάτ είναι 0%-14% της συνολικής ζήτησης (περίπου 35 γιγαβατ). 40% αύξηση στο κόστος για 0%-14% συμβολή στην ζήτηση... Καλά πάνε... Το γράφημα δείχνει επίσης την εξάρτηση από αέριο (η κόκκινη γραμμή, περίπου 10 γιγαβάτ). Και σε περίπτωση που θέλετε συγκρίσεις με εμάς, η Αγγλία έχει μάλλον υπαρκτό και ασφαλές δίκτυο τροφοδοσίας με αέριο (από εδώ). Να θυμίσω ότι στην Γερμανία, οι ΑΠΕ έχουν διπλασιάσει το κόστος του ρεύματος (πιο ακριβά από ότι στην Αγγλία λόγω ...φ/β) και ότι στην Γερμανία τα αιολικά και τα φ/β είναι από 7-8% της ηλεκτροδότησης. Και η Γερμανία έχει επίσης σοβαρό δίκτυο τροφοδοσίας με αέριο. Και η Γερμανία και η Αγγλία είναι διασυνδεδεμένες με γείτονες που δεν είναι σε ...εμπόλεμη κατάσταση...
Να ξαναρωτήσω... Ποιοι ακριβώς έχουν φτιάξει την ηλεκτροδοτική μας στρατηγική στην Ελλάδα;
Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2014
Δασμοί στην Κινέζικη απάτη, για να προστατεύσουμε την Γερμανική απάτη
http://www.bloomberg.com/news/2014-12-19/china-solar-glass-exports-may-face-increase-in-eu-duties.html
Μία ασήμαντη ειδησούλα που εμπεριέχει όλο το παραμύθι, όλη την υποκρισία, όλη την απάτη σχετικά με τις λεγόμενες "ανανεώσιμες πηγές ενέργειας" και την πνευματική μαλακία που τις περιτριγυρίζει.
Οι ΑΠΕ προωθούνται σαν σωτηρία από κάποια υποτιθέμενη ανθρωπογενή υπερθέρμανση επειδ΄΄η δήθεν θα μειώσουν τις εκπομπές CO2 και την εξάρτηση από ορυκτά καύσιμα. Έτσι δεν μας λένε οι διάφοροι αλήτες που παριστάνουν τους πλασιέ;
Και να που η δήθεν "Ευρώπη" (πες τους καλύτερα "Γερμανοί κατασκευαστές άχρηστων γκάτζετς") θέλουν δασμούς από τις Κινέζικες ΑΠΕ. Δηλαδή να γίνει ακριβότερη η "σωτηρία", ή, για την ακρίβεια, μόνο αυτοί, οι Γερμανοί, να μας σώζουν.
Φανταστείτε πώς θα αντιδρούσαν οι Γερμανοί βιομήχανοι εάν ο ΟΠΕΚ, ή η Ρωσία έκαναν dumping και τους πουλούσαν πετρέλαιο ή φυσικό αέριο σε τιμές κάτω του κόστους! Θα έβαζαν δασμούς; Μάλλον όχι. Θα έβαζαν και βάζουν φόρο στην κατανάλωση, αλλά αυτό είναι για δικό τους όφελος, και όχι για να "προστατεύσουν την ελεύθερη αγορά".
Το έχω πει και φοβάμαι ότι θα το δείτε προσεχώς, όσο η κρίση βαθαίνει: Επειδή η Κίνα εξάγει του σκοτωμού, όλη η Πρασινάδα και οι Οικωλογία θα χρησιμοποιηθεί για δασμούς σε βάρος των Κινέζικων προϊόντων (όσων τουλάχιστον δεν μπορούν να φτιαχτούν στην "Ευρώπη"). Μερικοί από εσάς θα πουν "μα αυτό είναι καλό, μας ...προστατεύει". Δεν προστατεύει εσάς χαϊβάνια, τους Γερμανούς και τους Γάλλους προστατεύει. Θυμηθείτε: Δανέζικη φέτα, "Ελληνικό" γιαούρτι με Γερμανικό γάλα, απαγορεύονται τα ...αμπέλια και, προπαντός, οικωλογία και ΑΠΕ. Πρέπει να πιστεύετε ότι θα σώσετε την Γη, πρέπει να πιστεύετε ότι οι ΑΠΕ θα το πετύχουν, και πρέπει να το κάντε με Γερμανικές ΑΠΕ, που επειδή είναι ακριβότερες από τις Κινέζικες, η Ευρώπη πρέπει να τις προστατεύσει.
Επί της ουσίας, οι ΑΠΕ, όλες οι ΑΠΕ (πλην μεγάλων υδροηλεκτρικών) δεν κάνουν τίποτα για καμία ενεργειακή σωτηρία κανενός αφού δεν υποκαθιστούν την συμβατική ηλεκτροπαραγωγή, ούτε μειώνουν τα καύσιμα. Αλλά στέλνουν λεφτά στους Γερμανούς που τις προωθούν. Και καταστέλλουν την ζήτηση αφού είναι ένας πρόσθετος κεφαλικός, μη ανταποδοτικός φόρος.
Για το εάν η καταστολή της ζήτησης "σώζει" το αφήνω σε εσάς να το κρίνετε. "Μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι" λέει το Ευαγγέλιο, δεν λέει οι "φτωχοί".
Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014
Πιστωτικά γεγονότα σε καιρό παρακμής
Σήμερα θα τα πω επιγραμματικά:
1. Είτε Δήμα βγάλουμε για "Πρόεδρο" της "Δημοκρατίας" είτε τον Γκουσκγούνη, κάνει το ίδιο. Χάρη στον Ανδρέα Παπανδρέου, οι "Πρόεδροι" της "Δημοκρατίας" είναι διακοσμητικοί. Κατά τα λοιπά, οι δύο έχουν ίδιο χτένισμα και με λίγη βοήθεια θα έχουν την σωστή στάση στις παρελάσεις (άσε που ο ένας θα είναι αποδέκτης χειροκροτημάτων).
2. Όπως ξέρουν και οι γλάστρες, το ΑΕΠ μας είναι εκεί που είναι και δεν το βλέπω να συνέρχεται, όχι σε αυτή τη ζωή, τα λαχεία, τα εισαγόμενα τυριά με χαμηλά λιπαρά, οι ...πιλάτες κλπ δεν είναι ΑΕΠ. Όπως δεν είναι οι ΑΠΕ "επενδύσεις". Όποιος δεν το καταλαβαίνει, να του το εξηγήσω, αλλά όχι τώρα -- σκεφτείτε ποιός πληρώνει και που πάνε τα λεφτά. Το παρακάτω γράφημα,ειδικά με τις πρόσφατες εξελίξεις, ρίχνει κυβερνήσεις.
3. Όπως ξέρει κάθε μπακάλης, το χρέος μας, δεν είναι "βιώσιμο". Δηλαδή δεν εξυπηρετείται από προβλέψιμες ταμειακές ροές. Και εάν μεν οι Έλληνες έχουν τόσο μεγάλο κρυμμένο κομπόδεμα που θα τους το πάρουμε σιγά σιγά ή με κόλπα, ίσως μειώσουμε το χρέος. Ειδεμή, το χρέος είναι κάτι σαν γύψος. Ή μοχλός πίεσης να μαζευτούν τα δημοσιονομικά μας. Όσο για ΑΕΠ... Μα ρωτήστε κανέναν Έλληνα, πότε έχει σκοπό να κάνει επενδύσεις που να αυξάνουν το εμπορικό ισοζύγιο...
4. Παρενθετικά, έχω γράψει από τότε που σχολίαζα ή έγραφα στην ιστοσελίδα από την οποία ανακάλυψα το μπλόγκινγκ, λίγο μετά το κραχ του 2008, ότι είμαι υπέρ του zero-based budgeting ή όπως λένε την δημοσιονομική πειθαρχία: Το κράτος δεν ξοδεύει παραπάνω από όσα εισπράττει. Αυτό είναι πολύ πιο αυστηρό από οτιδήποτε έχουμε δει μέχρι τώρα. Κάπως, φαντασιωνόμαστε ότι αυτό γίνεται τόσα χρόνια, μόνο που για κάποιο μαγικό λόγο καθυστερεί μέχρι να τελειώσει η εκκαθάριση...
5. Ο Σαμαράς είναι "δεξιός". Για αυτό έβαλε φόρους. Οι δεξιοί βάζουν τους φόρους (εάν έκοβαν τα έξοδα, θα ξεσηκωνόταν ο ...λαός). Είμαι σχεδόν σίγουρος ότι εάν βγει ο Τσίπρας θα κόψει τα έξοδα (οι δεξιοί για τους φόρους, οι αριστεροί για τις περικοπές) -- αν και οι εξελίξεις μάλλον επιταχύνουν το ...τέλος.
6. Επειδή ανέφερα 2-3 φορές τις "εξελίξεις": Ο κόσμος όλος έχει μπει σε μια τροχιά δύσκολων και πονηρών εξελίξεων. Να θυμίσω το κραχ του 2008 (που το είδαμε εμείς το ...2000). Να θυμίσω ότι money makes the world go round. Οι 4 καβαλάρηδες της Αποκάλυψης είναι περιορισμός της ρευστότητας σε περιβάλλον ύφεσης, με τις τράπεζες στα κάγκελα, τον καταναλωτή πεινασμένο, σε περιβάλλον αποπληθωρισμού. Με την Ελληνική προσθήκη της μηδενισμένης οικονομίας, της διάλυσης του γνωστού παραγωγικού ιστού, και την πρωτογενή αγροτική παραγωγή να μιλάει για αρωματικά φυτά και πράσινες μαλακίες (για αυτό προτιμώ τον Γκουσγκούνη από τον Δήμα). Δηλαδή, ρωτήστε κανένα παλιό πώς ήταν η Ελλάδα του '60 σε σχέση με σήμερα. Συγγνώμη για τον πλατειασμό, αλλά η Fed μάζεψε λίγο το QE, το πετρέλαιο βούλιαξε, η Ρωσία και όχι μόνο θα πάθει λα-λά, και να δούμε εμείς σε ποιους θα εξάγουμε τι.
7. Oh yes, είμαι απαισιόδοξος. Μην φοβάστε λοιπόν τον Δήμα (αν και ο άλλος είναι πιο ...cool), ούτε τον Χ ή τον Ψ για Πρωθυπουργό. Όλοι το παίζουν "θα στον βάλω λίγο-λίγο μέσα" αλλά, όπως πάντα, οι παγκόσμιες οικονομικές εξελίξεις τους προλαβαίνουν και θα μείνουν-μείνουμε με το απαυτό στο χέρι.
1. Είτε Δήμα βγάλουμε για "Πρόεδρο" της "Δημοκρατίας" είτε τον Γκουσκγούνη, κάνει το ίδιο. Χάρη στον Ανδρέα Παπανδρέου, οι "Πρόεδροι" της "Δημοκρατίας" είναι διακοσμητικοί. Κατά τα λοιπά, οι δύο έχουν ίδιο χτένισμα και με λίγη βοήθεια θα έχουν την σωστή στάση στις παρελάσεις (άσε που ο ένας θα είναι αποδέκτης χειροκροτημάτων).
2. Όπως ξέρουν και οι γλάστρες, το ΑΕΠ μας είναι εκεί που είναι και δεν το βλέπω να συνέρχεται, όχι σε αυτή τη ζωή, τα λαχεία, τα εισαγόμενα τυριά με χαμηλά λιπαρά, οι ...πιλάτες κλπ δεν είναι ΑΕΠ. Όπως δεν είναι οι ΑΠΕ "επενδύσεις". Όποιος δεν το καταλαβαίνει, να του το εξηγήσω, αλλά όχι τώρα -- σκεφτείτε ποιός πληρώνει και που πάνε τα λεφτά. Το παρακάτω γράφημα,ειδικά με τις πρόσφατες εξελίξεις, ρίχνει κυβερνήσεις.
3. Όπως ξέρει κάθε μπακάλης, το χρέος μας, δεν είναι "βιώσιμο". Δηλαδή δεν εξυπηρετείται από προβλέψιμες ταμειακές ροές. Και εάν μεν οι Έλληνες έχουν τόσο μεγάλο κρυμμένο κομπόδεμα που θα τους το πάρουμε σιγά σιγά ή με κόλπα, ίσως μειώσουμε το χρέος. Ειδεμή, το χρέος είναι κάτι σαν γύψος. Ή μοχλός πίεσης να μαζευτούν τα δημοσιονομικά μας. Όσο για ΑΕΠ... Μα ρωτήστε κανέναν Έλληνα, πότε έχει σκοπό να κάνει επενδύσεις που να αυξάνουν το εμπορικό ισοζύγιο...
4. Παρενθετικά, έχω γράψει από τότε που σχολίαζα ή έγραφα στην ιστοσελίδα από την οποία ανακάλυψα το μπλόγκινγκ, λίγο μετά το κραχ του 2008, ότι είμαι υπέρ του zero-based budgeting ή όπως λένε την δημοσιονομική πειθαρχία: Το κράτος δεν ξοδεύει παραπάνω από όσα εισπράττει. Αυτό είναι πολύ πιο αυστηρό από οτιδήποτε έχουμε δει μέχρι τώρα. Κάπως, φαντασιωνόμαστε ότι αυτό γίνεται τόσα χρόνια, μόνο που για κάποιο μαγικό λόγο καθυστερεί μέχρι να τελειώσει η εκκαθάριση...
5. Ο Σαμαράς είναι "δεξιός". Για αυτό έβαλε φόρους. Οι δεξιοί βάζουν τους φόρους (εάν έκοβαν τα έξοδα, θα ξεσηκωνόταν ο ...λαός). Είμαι σχεδόν σίγουρος ότι εάν βγει ο Τσίπρας θα κόψει τα έξοδα (οι δεξιοί για τους φόρους, οι αριστεροί για τις περικοπές) -- αν και οι εξελίξεις μάλλον επιταχύνουν το ...τέλος.
6. Επειδή ανέφερα 2-3 φορές τις "εξελίξεις": Ο κόσμος όλος έχει μπει σε μια τροχιά δύσκολων και πονηρών εξελίξεων. Να θυμίσω το κραχ του 2008 (που το είδαμε εμείς το ...2000). Να θυμίσω ότι money makes the world go round. Οι 4 καβαλάρηδες της Αποκάλυψης είναι περιορισμός της ρευστότητας σε περιβάλλον ύφεσης, με τις τράπεζες στα κάγκελα, τον καταναλωτή πεινασμένο, σε περιβάλλον αποπληθωρισμού. Με την Ελληνική προσθήκη της μηδενισμένης οικονομίας, της διάλυσης του γνωστού παραγωγικού ιστού, και την πρωτογενή αγροτική παραγωγή να μιλάει για αρωματικά φυτά και πράσινες μαλακίες (για αυτό προτιμώ τον Γκουσγκούνη από τον Δήμα). Δηλαδή, ρωτήστε κανένα παλιό πώς ήταν η Ελλάδα του '60 σε σχέση με σήμερα. Συγγνώμη για τον πλατειασμό, αλλά η Fed μάζεψε λίγο το QE, το πετρέλαιο βούλιαξε, η Ρωσία και όχι μόνο θα πάθει λα-λά, και να δούμε εμείς σε ποιους θα εξάγουμε τι.
7. Oh yes, είμαι απαισιόδοξος. Μην φοβάστε λοιπόν τον Δήμα (αν και ο άλλος είναι πιο ...cool), ούτε τον Χ ή τον Ψ για Πρωθυπουργό. Όλοι το παίζουν "θα στον βάλω λίγο-λίγο μέσα" αλλά, όπως πάντα, οι παγκόσμιες οικονομικές εξελίξεις τους προλαβαίνουν και θα μείνουν-μείνουμε με το απαυτό στο χέρι.
Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2014
Ωραίες οι ΑΠΕ, αλλά να πληρώνουν για την μεταβλητότητα που επιβάλλουν στα δίκτυα
http://www.npr.org/2014/12/11/370022556/solar-storm-rooftop-panels-spark-fights-between-utilities-startups
Όταν έχετε φωτοβολταϊκά στην στέγη σας, νομίζετε ότι είστε ωραίος, επειδή έχετε φωτοβολταϊκό ρεύμα όταν έχει ήλιο, και όταν δεν έχει θα σας δίνει η ΔΕΗ. Κι αν το μεσημέρι σας περισσεύει το φ/β ρεύμα, θα τους πουλήσετε και λίγο.
Πίσω από αυτόν τον συλλογισμό κρύβεται η παραδοχή ότι η ΔΕΗ θα είναι σε θέση να ΜΗΝ σας ηλεκτροδοτεί για 4-5 ώρες, 200 μέρες τον χρόνο, αλλά να είναι απίκο για όταν πέσει ο ήλιος, ή εάν περάσει κανένα σύννεφο. Και ότι το δίκτυο που έρχεται μέχρι το σπίτι σας θα είναι κι αυτό ...μερικής απασχόλησης.
Ναι, με το που όλοι θα έχουμε φ/β, η κάθε ΔΕΗ θα χρεώνει για το γεγονός ότι δεν θα ηλεκτροδοτεί όταν λάμπει ο ήλιος, με τον ένα ή άλλο τρόπο, και σίγουρα θα χρεώνει που θα είναι έτοιμοι να καλύψει το σύννεφο ή το ηλιοβασίλεμα. Ή, για να το πω αλλιώς, οι μεταβλητές πηγές ηλεκτροπαραγωγής, όταν είναι πολλές, κοστίζουν στην συμβατική ηλεκτροπαραγωγή, που όμως δεν μπορούν να υποκαταστήσουν (εκτός εάν δεν σας νοιάζει εάν δεν έχετε ρεύμα το βράδυ, ή όταν βρέχει).
Και οι μεν Αμερικάνοι σκαρφίζονται διάφορες πατέντες για να ξεπεράσουν το πρόβλημα, το δε πρόβλημα είναι χειρότερο με τα αιολικά, αφού δεν είναι μόνο μεταβλητά, είναι και τυχαία, και οι αστάθειες πολλαπλασιάζονται λόγω του "τυρβώδους" του αέρα, και όχι, δεν διορθώνεται το πρόβλημα με πολλά αιολικά.
Εγώ μπορεί να έχω βαρεθεί να γράφω σε ...5 χρόνια, αλλά τα στοιχεία μένουν, και αναρωτιέμαι που θα είναι όλοι αυτοί που εγκρίνουν τέτοια πράγματα, τότε... Για την ώρα, απολαύστε: Germany tax on own renewables. Θέμα χρόνου...
Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014
Πόσες τεθλασμένες χρειάζονται για να καταλάβουν μερικοί ότι τα αιολικά δεν είναι "επένδυση"; Τα αιολικά είναι επιδοτούμενη απάτη. Τίποτα παραπάνω
http://www.avgi.gr/article/5111657/o-koumparas-tou-ant-samara-gia-tin-terna-stin-euboia
Το Κάβο Ντόρο μετονομάζεται σε Κάβο ΤΕΡΝΑ, τα αιολικά αποδεικνύονται κοροϊδία, αλλά εμείς κορόϊδα είμαστε, θέλουμε ΑΠΕτεώνες, και πάμε για αρπαχτή τύπου ΧΑΑ 2000!
Όταν ο ΓΑΠ (και οι περί αυτόν) προωθούσαν την Πράσινη Ανάπτυξη (και τα αιολικά) όλοι έβριζαν τον ΓΑΠ και τους περί αυτόν. Βέβαια, είχα δει από τότε, ότι και η ΝΔ το ίδιο τροπάρι θα ακολουθούσε, εξ άλλου η ΝΔ υπερψήφισε τον Νόμο Μπιρμπίλη... Και ο Τσίπρας ξεστόμισε το "ελντοράντο των ΑΠΕ".
Οι ΑΠΕ είναι πράγματι "ελντοράντο": Νομιμοποιημένη κλοπή. Βγάζεις μια άδεια και επιδοτείσαι για το τίποτα. Το είπε και η ΡΑΕ, και ο ΑΔΜΗΕ, οι ΑΠΕ (και ειδικά τα αιολικά είναι λίγο ...μάπα, ακριβή μάπα, μάπα που κατατρώει δυσεύρετα κεφάλαια σε καιρό έλλειψης κεφαλαίων). Δεν υποκαθιστούν συμβατική ηλεκτροπαραγωγή, δεν εξοικονομούν ρύπους, δεν εξοικονομούν καύσιμα. Κάνουν όμως τα εξής: 1) Ακριβαίνουν το ρεύμα για όλους. 2) Αποσταθεροποιούν τα δίκτυα. 3) Απαιτούν ακριβό αέριο που όμως κάνουν ακόμα ακριβότερο, εξ ου και ο χαμός με τα ΑΔΙ (επιδότηση μονάδων αερίου για να ...υπάρχουν).
Και σίγουρα δεν είναι "επένδυση" τα αιολικά. Είναι περισσότερο σαν αναγκαστικό κατοχικό δάνειο, που ξεπληρώνουμε μέσα από φουσκωμένους λογαριασμούς ΔΕΗ, με κύριους κερδισμένους τις εταιρίες που μας εξάγουν αιολικά (Ενερκον Βέστας κλπ), και τις εταιρίες που τις λειτουργούν (EDF, ENEL, Iberdrola κλπ) με ποσοστά στους Περιστεροκοπελουζομπομπολαιομυτιληναίους που μίλησαν σωστά τα ελληνικά και πήραν τις άδειες. Μεσιτείες για επιδοτούμενες αρπαχτές που είναι ενεργειακά ατελέσφορες. Αλλά αφού και ο Απόστολος Γκλέτσος νόμιζε ότι είναι επένδυση...
Έχουμε "επενδύσει" 2,7 δις σε 1.800 αιολικά μεγαβάτ που είναι επισήμως ανύπαρκτα. Από αυτά τα 2,7 δις, τουλάχιστον το 80% ήταν για αγορά αιολικών. Και αποπληρώνουμε την "επένδυση" με ακριβότερο ρεύμα, ΕΤΜΕΑΡ, εξάρτηση από ανύπαρκτο αέριο, κλείσιμο της βιομηχανίας, και φαντασιώσεις για οικολογία από πράκτορες της Γκαζπρομ ή όποιας εκδοχής του λόμπυ...
Και διαφθορά; Δεν έχω ιδέα εάν το περιβάλλον του ΓΑΠ έβγαλε λεφτά από την Πράσινη Απάτη (αλλά μα το Θεό, φάνηκε να προσπαθούν). Ούτε φυσικά είναι ο Περιστέρης ...του Σαμαρά. Αλλά μόνο η διαφθορά κινεί τα αιολικά στην Ελλάδα. Γενικά αηδιάζω με τις Δασικές Υπηρεσίες που έχουν γίνει υπάλληλοι του αιολικού λόμπυ... Λυπάμαι, πραγματικά για την Εύβοια, και όχι μόνο...
Δεν είναι επένδυση, κυρίες και κύριοι. (α) Εμφανίζονται σαν σωτήρια, αλλά είναι ...υποχρεωτικά. (β) Υπάρχουν μόνο επειδή επιδοτούνται και μόνο για την επιδότηση. (γ) Δεν εξοικονομούν καύσιμα (ας μας πει η ΡΑΕ πόσα καύσιμα, μετρημένα, εξοικονομήσαμε, και πόσο μας κόστισαν. (δ) Δεν υποκαθιστούν συμβατική ηλεκτροπαραγωγή. (ε) Είναι όσο φιλικά προς το περιβάλλον όσο οι ...γάτοι. (στ) Δεν ενέχουν επιχειρηματικό ρίσκο. (ζ) Δεν φέρνουν κεφάλαια στην χώρα, τα βγάζουν από την χώρα. (η) Δεν φέρνουν απασχόληση στην χώρα, φέρνουν ανεργία -- αλλά στέλνουν δουλειές στην Γερμανία. Εάν αυτό νομίζετε ότι είναι επένδυση, σας συνιστώ κανένα καλό βιβλίο μπας και ξεστραβωθείτε.
Η ΕΕ εγκαταλείπει Πράσινους κανόνες για ανακύκλωση και καθαρούς αέρηδες...
http://www.euractiv.com/sections/sustainable-dev/commission-plans-ditch-circular-economy-and-air-pollution-rules-310754
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Κομισιόν θα καταργήσει οσονούπω κάτι κανόνες που επιβάλλουν στόχους στα Κράτη-Μέλη για ανακύκλωση και ποιότητα του αέρα και τέτοια καταπράσινα.
Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι πώς αυτό δένει με τις επιστολές που ζητάνε, δήθεν, να μείνουν οι κανόνες (ή οι επιδοτήσεις που ίσως θα συνόδευαν τους κανόνες)... Μήπως δεν υπάρχουν λεφτά για πολυτέλειες;
Μα και οι στόχοι για ΑΠΕ, αν δεν κάνω λάθος, έχουν γίνει λίγο προαιρετικοί...
Να δούμε τι θα γράψουν τα ντόπια Μ.Μ."Ε"....
Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014
Ντόπιοι ολιγάρχες και gazprom θησαυρίζουν και κάντε εσείς πορεία στην ... αμερικανική πρεσβεία....
Ποιος αποφάσισε αυτό το ενεργειακό μοντέλο για αυξημένη συμμετοχή του Φ.Α. στην ηλεκτροπαραγωγή και με τι κριτήρια; (Μήπως αυτός που έχτισε την μονάδα της Φλώρινας;)
Στενό μαρκάρισμα από την Γκαζπρόμ
Εξάρτηση από το Ρωσικό αέριο
Το σπίτι που είναι μουσείο θα το έχετε δει αλλού... στην κατηγορία "περιβάλλον", χαχαχάααχα! Αναρωτιέμαι αν ζεσταίνεται με αέριο ή πετρέλαιο.
Σε όσους εσάς σχολιάζετε υπέρ του αερίου, ή της οικολογίας, ή των αιολικών, να ξέρετε ότι έχω άποψη για ποιους δουλεύετε. Για αυτούς που παρασιτολογούν σε βάρος της χώρας με εγγυημένες αποδόσεις για αέριο και εγγυημένες αποδόσεις για ΑΠΕ.
Η μεγάλη κλοπή με τις ΑΠΕ: διπλασιασμός του κόστους του ρεύματος χωρίς καμία μείωση σε ρύπους (δηλαδή χωρίς εξοικονόμηση καυσίμων)
Ναι, υπήρξαν και υπάρχουν ηλίθιοι που πίστεψαν και πιστεύουν ότι η αυτομαστίγωση συμβάλλει στην σωτηρία της πτυχής. Ή ότι η αγορά συγχωροχαρτιών πετυχαίνει το ίδιο πράγμα. Αυτή είναι η ίδια νοοτροπία που λέει "βάλε ΑΠΕ για να σώσεις τον Πλανήτη".
Ναι, η Πράσινη Απάτη (που στην Γερμανία ονομάστηκε "Energiewende") διπλασίασε το κόστος του ρεύματος: http://www.science-skeptical.de/klimawandel/deutschland-strompreis-spitzenreiter-hinter-daenemark-in-der-eu-seit-einfuehrung-des-eeg-im-jahre-2000-hat-sich-der-strompreis-mehr-als-verdoppelt/0013133/ σε αγγλική μετάφραση: http://notrickszone.com/2014/12/07/germanys-electricity-price-more-than-doubles-electrocuting-consumers-and-markets/: Η Γερμανία και η Δανία, χάρη στις ΑΠΕ, και επειδή πληρώνουν για να απορρίπτουν το τυχαίο και μεταβλητό ρεύμα από ΑΠΕ σε γείτονες, έχουν το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη. Ακριβότερο και αυτό της Κύπρου (που είναι 100% με πετρέλαιο!). Και δεν είναι αυτό το μόνο πρόβλημα... Ένα πρόβλημα είναι ότι οι συμβατικές μονάδες δεν είναι φτιαγμένες να λειτουργούν σαν εφεδρεία και να αναβοσβήνουν, ανάλογα με το τι καιρό κάνει. Χάρη στις ΑΠΕ, όλη η ηλεκτροπαραγωγή γίνεται αναποτελεσματική (δηλαδή καίει περισσότερα καύσιμα για λιγότερο ρεύμα) και ζημιογόνα. Ένα δεύτερο πρόβλημα είναι η επιβάρυνση και η ανάγκη για πρόσθετες επενδύσεις σε δίκτυα (που όμως δεν δικαιολογούνται για τυχαίο και μεταβλητό ρεύμα). Τρίτον, τα δικαιώματα άνθρακα. Ας έχουν πέσει από 30 ευρώ στα 5 ευρώ, δεν παύουν να είναι φόρος σε βάρος του καταναλωτή. Η περίληψη είναι ότι το ρεύμα γίνεται ακριβό είδος πολυτελείας. Οι πλασιέ των ΑΠΕ επικαλούνται το κοινωνικό κόστος των ορυκτών καυσίμων. Το ότι καταλαμβάνονται και καταστρέφονται εκτάσεις από ΑΠΕ και το ότι ο κόσμος πληρώνει για να μην έχει ρεύμα από ΑΠΕ, για το τίποτα, δεν το μετράνε.
Και δεν μείωσε κανέναν "ρύπο" αφού παρά τις χιλιάδες αιολικά και φωτοβολταϊκά μεγαβάτ, με το που έκλεισαν πυρηνικά, υποκαταστάθηκε με κάρβουνο (αφού το αέριο δεν συμφέρει ούτε τους Γερμανούς -- που 1) το έχουν πιο φθηνά από εμάς και 2) λόγω ΑΠΕ έγινε ακόμα ακριβότερο, ζημιογόνο και ασύμφορο): http://notrickszone.com/2014/12/09/energiewende-takes-a-massive-blow-top-green-energy-proponent-concedes-blunder-with-ugly-consequences-huge-blow-to/: “Germany will not even come close to reaching its climate target despite the massive investment in wind and solar energies -- παρά τις πολύ μεγάλες επενδύσεις σε αιολικά και φωτοβολταϊκά, η Γερμανία ούτε καν θα πλησιάσει τους στόχους της για το ...κλίμα (μα πώς θα μπορούσε; οι ΑΠΕ δεν υποκαθιστούν συμβατική ηλεκτροπαραγωγή και μάλλον αυξάνουν την χρήση καυσίμων -- λόγω επιβολής αναποτελεσματικότητας). Και μία απρόβλεπτη συνέπεια είναι ότι οι ΑΠΕ εκτόπισαν -- οικονομικά -- το αέριο και επέβαλλαν την αύξηση της χρήσης κάρβουνου. " It’s a blunder with ugly consequences. The Energiewende, as it is now set up, is not making the air cleaner, but dirtier -- μία γκάφα με άσχημες συνέπειες. Η Ενεργειακή Μεταστροφή σε ΑΠΕ δεν καθαρίζει τον αέρα, αλλά τον ρυπαίνει (επειδή με μειωμένη αποτελεσματικότητα η συμβατικές μονάδες ρυπαίνουν περισσότερο, εκτοπίζεται το "καθαρό" αέριο και αυξάνει, αναγκαστικά, η χρήση κάρβουνου ή, εάν προτιμάτε, τα πυρηνικά που έκλεισαν, απλούστατα υποκαταστάθηκαν με κάρβουνο -- κάτι που είναι κατά κόρον στις ειδήσεις.
Και για τις ΗΠΑ:
http://blog.heartland.org/2014/12/the-great-renewable-energy-rip-off/: Η μεγάλη κλοπή με τις ΑΠΕ
At the start of the project “we shared the attitude of many stalward environmentalists. We felt that with steady improvements to today’s renewable energy technologies, our society could stave off catastrophic climate change. We now know that to be a false hope, but that doesn’t mean the planet is doomed.” (είπαν οι μηχανικοί της Google).
Οι λεγόμενοι "οικολόγοι" (καθ' υποβολήν ή επι πληρωμή) ξεκινάνε με την αμφιλεγόμενη θεωρία ότι υπάρχει κάποιο ανθρωπογενές και καταστροφικό θερμοκήπιο που οφείλεται στο CO2 της ηλεκτροπαραγωγής. Για το εάν υφίσταται ή όχι το θερμοκήπιο και εάν είναι ανθρωπογενές ή μη, να μου επιτρέψετε να πω ότι οι γνώμες μάλλον ...διίστανται, και τα στοιχεία δείχνουν ότι οι κλιματολάγνοι είναι μάλλον σε διατεταγμένη υπηρεσία, και μάλλον ο Ήλιος, οι τεκτονικές δραστηριότητες, η τροχιά της Γης, και τέτοια ...ανθρωπογενή επηρεάζουν το κλίμα. Τα στοιχεία επίσης δείχνουν ότι οι θερμές περίοδοι των τελευταίων 11.000 ετών ήταν περίοδοι ανθρώπινης ευημερίας, και οι ψυχρές περίοδοι, ήταν περίοδοι μιζέριας. Τα στοιχεία επίσης δείχνουν ότι το αυξημένο CO2 κάνει καλό στην βλάστηση της Γης.
Οι ίδιοι "οικολόγοι" κάπως ανησυχούν ότι θα τελειώσουν τα ορυκτά καύσιμα και επομένως πρέπει να ...βάλουμε αιολικά και φ/β. Καμία αντίρρηση δεν θα είχα εάν τα αιολικά και τα φ/β μπορούν να εξοικονομήσουν καύσιμα, ή να συμβάλλουν στην ηλεκτροδότηση. Δεν συμβάλλουν στην ηλεκτροδότηση. Συμβάλλουν μόνο στους τζίρους της Ένερκον, τις εισπράξεις της ΕDF και της ENEL και στην άνετη διαβίωση των Περιστεροκοπελουζομπομπολαίων που παίρνουν ποσοστά.
Όλος ο ξένος Τύπος είναι γεμάτος από αποδείξεις ότι η προσπάθεια με τις ΑΠΕ είναι ατελέσφορη για οποιαδήποτε εκδοχή της κλιματικής ανησυχίας, και ότι ενεργειακά είναι ...τζίφος, και, οικονομικά, μία αφαίμαξη άνευ προηγουμένου...
Τι ακριβώς πετύχαμε με τα 1.800 αιολικά μεγαβάτ που έχουμε πληρώσει 2,7 δις και με δεν ξέρω πόσα φ/β και πόσα δις έχουμε σκάσει για αυτά; Τι σώσαμε;
Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014
Η Μπιρμπίλη για Πρόεδρος της Δημοκρατίας
http://envthink.blogspot.gr/2014/12/blog-post_9.html
Δεν με ενοχλεί που τσακώθηκε με την μακαρίτισσα. Ούτε με ενοχλεί που προέρχεται από το τάδε κόμμα. Ούτε το ότι υπήρξε Επίτροπος (εξ άλλου δεν είναι ο μόνος). Ούτε με ενοχλεί πάρα πολύ που πριν πάρει σύνταξη έδωσε προίκα την θέση του στον γιο του... Το συνηθίζουν οι τύποι που παριστάνουν τους "Νομοθέτες" μας...
Με ενοχλεί που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ένας θεσμοθετημένος αχυράνθρωπος, και η εκλογή του ιδιαίτερα προσβλητική σε οποιονδήποτε έχει IQ πάνω από αυτό της αμοιβάδας.
Και γιατί όχι τον Γεώργιο Ανδρέα Γεωργίου Παπανδρέου;
Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014
Μην τα βλέπεις όλα μαύρα... Είναι μαυροκοκκινοκίτρινα
http://www.topontiki.gr/article/89406/Germaniki-eisboli-stin-Ellada
Φυσικά και δεν ήταν θεωρίες συνωμοσίας, αγαπητό Ποντίκι... Ούτε έχει ξεκινήσει από το 2010... Έχει ξεκινήσει τουλάχιστον από την β' τετραετία του Πασόκ του Αντρέα. 1985-1989. Και μάλλον από παλαιότερα.
Υποδομές
Τηλεπικοινωνίες
Δίκτυα διανομής (ναι, θα τα πάρουν και αυτά)
Ενέργεια
Πρωτογενής ενέργεια; Ή διαχείριση ...μαύρου χρήματος; (ο Άκερμαν στην Τράπεζα Κύπρου;!)
Αεροδρόμια
Αεροπορικό έργο
Άμυνα
Ακίνητα
Ελέγχουν όλο το πολιτικό σύστημα. Κάθε κόμμα έχει και το Stiftung του. Και εμείς χαμένοι στις μετεμφυλιακές αντιπαραθέσεις για το εάν προτιμάμε το Stiftung Ρόζα Λούξεμπουργκ, από το Stitftung Κόνραντ Αντενάουερ.
Κάποτε λάδωναν...
Τώρα; Πληρώνονται: "Κύριος τεχνικός σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ στη διάρκεια διαμόρφωσης του προγράμματος αποκρατικοποίησης των αεροδρομίων από τις αρχές του 2012 ήταν η Lufthansa Consulting, θυγατρική της μεγάλης αεροπορικής εταιρείας". Πληρώθηκαν για να δώσουν τα αεροδρόμια στον εαυτό τους. Και εάν νομίσατε ότι ήταν και καλό το τίμημα, μα εσείς θα το πληρώσετε, και θα το πληρώνετε.
Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2014
East Med... Ένα από τα "competing projects"
http://www.naturalgaseurope.com/pipeline-east-med-europe-diverging-interests-turkey-russia
http://www.naturalgaseurope.com/israel-proposed-an-east-med-pipeline
http://www.energia.gr/article.asp?art_id=87667
http://www.topontiki.gr/article/89423/Ntaboutoglou-Elate-na-ekmetalleutoume-mazi-ton-energeiako-plouto-stin-Kupro
Οι απόψεις είναι σαφείς, το τι θα γίνει θα το ...μάθουμε, και όλα στον απόηχο του Southstream.
Νομίζω ότι πέρα από τα προφανή γεωπολιτικά (μέχρι και η Μέρκελ ...τοποθετήθηκε), η μαγικές λέξεις είναι competing projects... Οι αγωγοί είναι ακριβά παιχνίδια, η ζήτηση για αέριο εξαρτάται από την μη-ύφεση.
Αα.. και το πιο χαριτωμένο (από τον προηγούμενο σύνδεσμο): "The Greens and the Left, the two main parties forming the current Bundestag opposition, have also criticized the CDU-SPD coalition's policy toward Russia". Βρε λέτε να φταίνε οι Ρώσοι για τα αιολικά στην Ελλάδα; Κι αν τώρα τα χαλάσουν με την Γερμανία (που δεν το πολυπιστεύω), λέτε να ...γλυτώσω;
Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2014
Η καταστολή της ζήτησης καυσίμων (που δεν είναι εφικτή με ΑΠΕ)
Ένα άρθρο που έχω αναφέρει και παλαιότερα, και που δεν φαίνεται να είναι ευρέως γνωστό, είναι το άρθρο του 2012 του Richard York με τίτλο "Do alternative energy sources displace fossil fuels?". (σε μετάφραση: "Μπορούν οι εναλλακτικές πηγές ενέργειας να υποκαταστήσουν ορυκτά καύσιμα;".
Το άρθρο είναι ενδιαφέρον για τρεις λόγους:
1. Βασίζεται σε μετρημένα, απολογιστικά, μακροοικονομικά δεδομένα, δηλαδή στις μετρημένες καταναλώσεις καυσίμων, για 50 χρόνια (1960-2009) από 130 κράτη που δημοσιεύουν αυτά τα στοιχεία. Δεν πρόκειται δηλαδή για τεχνοοικονομικές αναλύσεις για κάποια χώρα, αλλά για διαχρονικές μετρήσεις από όλες τις χώρες.
2. Καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι εναλλακτικές πηγές ενέργειας δεν υποκαθιστούν συμβατικά καύσιμα. Μία κιλοβατώρα από ορυκτά καύσιμα δεν υποκαθίσταται από μία πυρηνική κιλοβατώρα, αλλά από 4,5 έως 6 πυρηνικές κιλοβατώρες (1/(-0,221) έως 1/(-0,163)). Ή από 10,1 έως 11,6 υδροηλεκτρικές κιλοβατώρες (1/(-0,099) έως 1/(-0,086)). Οι λεγόμενες "Ανανεώσιμες" κιλοβατώρες, (πλην υδροηλεκτρικών) όχι μόνο δεν υποκαθιστούν αλλά φαίνεται να αυξάνουν την κατανάλωση ορυκτών καυσίμων (θετικός και όχι αρνητικός συντελεστής) αν και στατιστικά είναι ασήμαντες. Η μειονεκτική υποκατάσταση των υδροηλεκτρικών, σε σχέση με τα πυρηνικά, οφείλεται στο ότι τα υδροηλεκτρικά δεν είναι αποκλειστικά για ηλεκτροπαραγωγή, αλλά και για διαχείριση υδάτων, έλεγχο πλημμυρών, ποτίσματα κλπ.
3. Η "μαγική" λέξη είναι η λέξη "suppression", καταστολή. Εάν το ζητούμενο είναι η καταστολή της ζήτησης για ενεργειακά καύσιμα, λέει η μελέτη, ούτε καν τα πυρηνικά (και λιγότερο τα υδροηλεκτρικά, και καθόλου οι ΑΠΕ) δεν μπορούν να την πετύχουν αποτελεσματικά. Και, καταλήγει, εάν η καταστολή είναι το ζητούμενο, άλλοι τρόποι πρέπει να εφαρμοστούν, όπως πχ ο φόρος άνθρακα, ή/και αλλαγές στην συμπεριφορά κλπ.
Καταλαβαίνω γιατί η καταστολή ορυκτών καυσίμων μπορεί να είναι επιθυμητή:
α) Το εύκολο, το φτηνό, το αποκλειστικό για χρήση από την "Δύση", πετρέλαιο μπορεί να πάψει να είναι φτηνό (όσο η ...Κίνα και οι υπόλοιποι της μη-Δύσης αναπτύσσονται και η Μέση Ανατολή ή η Ρωσία έχουν άλλες, τις δικές τους, και όχι αναγκαστικά ...φιλικές ατζέντες.
β) Η ηλεκτροδότηση από κάρβουνο χωρίς έλεγχο των ρύπων (των πραγματικών ρύπων, δηλαδή του SO2, των σωματιδίων, των βαρέων μετάλλων, της τέφρας -- ξεχάστε τα NOx) είναι, από μόνη της, προβληματική.
γ) Η ηλεκτροδότηση από κάρβουνο σαν απόκτηση συγκριτικού πλεονεκτήματος από χώρες που θυσιάζουν το βιωτικό τους επίπεδο (μισθοί, καλοπέραση, χλοερά λιβάδια με λουλούδια κλπ), ενοχλεί την κακομαθημένη και μαλθακή, μετά από 50-60 χρόνια καλοπέρασης, Δύση.
Άντε τώρα να πείσεις τον κόσμο να μειώσει το βιωτικό του επίπεδο για να είναι ανταγωνιστικός με τους Κινέζους... Άντε να πεις στους Κινέζους να επιστρέψουν στο 1950, ή στο 1850, τώρα που ξύπνησαν... Άντε πες στην Μέση Ανατολή ή στην Ρωσία και στην Κεντρική Ασία ότι τα δικά τους δικά σου, και να μην έχουν και απαιτήσεις για ...παγκόσμια κυριαρχία. Αντί να πεις όλα αυτά, φτιάχνεις το μεταΨυχροπολεμικό παραμύθι της Κλιματικής Αλλαγής και πετυχαίνεις τον ίδιο σκοπό: Φορολογείς την ενέργεια με ΑΠΕ, καταστέλλεις τους υπανάπτυκτους με ΑΠΕ, μειώνεται η ζήτηση, γενικά, πέφτουν οι τιμές, καλύτερο για την Δύση, κακό για τους κακούς, κι όποιος αντέξει.
Έχει ενδιαφέρον να δούμε ποιοι ασπάζονται και προωθούν αυτό το παραμύθι. Πρώτοι και καλύτεροι οι Γερμανοί και οι υποτελείς τους (εδώ παίζεται και το παιχνίδι με το λογοπαίγνιο που λέγεται "Ευρώπη"). Δεύτεροι οι Αμερικάνοι, αλλά όχι όλοι: Αντιδρούν οι λεγόμενοι "συντηρητικοί", οι οπαδοί της "ελεύθερης αγοράς". Γιατί; Μα γιατί η "ελεύθερη" προσέγγιση" είναι "άσε τον κόσμο να αναπτυχθεί, θα είναι ευτυχέστερος, και άσε την αγορά να λύσει τα της ενέργειας (είτε είναι καθαρότερο κάρβουνο, είτε ασφαλέστερη πυρηνική, είτε επιστροφή στον τρωγλοδυτισμό, εάν αυτό θέλει ο ...λαός".
Εμείς σαν υποτελείς των Γερμανών, παίζουμε το Ευρωπαϊκό λογοπαίγνιο. Να μην ξεχνάμε την πραγματικότητα: Οι ΑΠΕ δεν υποκαθιστούν συμβατικά ορυκτά καύσιμα, και μόνο η ύφεση καταστέλει την ζήτηση. Η Πράσινη Ανάπτυξη είναι η σύγχρονη καταστολή. Η στοχευμένη ύφεση.
Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014
Η καταστολή της ζήτησης
http://www.vox.com/2014/10/14/6975977/which-countries-suffer-most-when-oil-prices-plummet
http://www.businessinsider.com/oil-prices-brutal-summer-2014-8
http://www.forbes.com/sites/billgreiner/2014/12/04/oil-prices-decline-turned-into-collapse/
http://www.bloombergview.com/articles/2014-12-03/the-saudis-wont-let-oil-freefall
Το ότι μερικοί πετρελαιοπαραγωγοί (που ζουν από το πετρέλαιο) γίνονται οριακοί όταν πέφτει η τιμή, είναι αυτονόητο. Η τιμή του πετρελαίου έχασε την ...αθωότητά της το 1973. Η Κίνα ξύπνησε σαν αντίβαρο στην ΕΣΣΔ (και άρχισε και αυτή να ζητάει πετρέλαιο). Η "φούσκα" της Δύσης από το 1989 και μετά ...φούσκωσε και την Ανατολή. Η ζήτηση από την Κίνα ανέβασε τις τιμές του πετρελαίου και η Ρωσία έγινε ενεργειακός παράγων για την "Ευρώπη". Η Ευρωπαϊκή κατανάλωση βοήθησε και στην ανάκαμψη της Ρωσίας.
Η άνοδος στην τιμή του πετρελαίου ενθάρρυνε νέες, δυσκολότερες και ακριβότερες πετρελαιοπηγές. Και ενώ το πετρέλαιο δεν χρησιμοποιείται σε ηλεκτροπαραγωγή, όλη αυτή η κουβέντα για "εναλλακτικές" και "ΑΠΕ" οδήγησε, de facto, σε καταστολή της συνολικής ζήτησης, και επομένως της ζήτησης για ενέργεια, και σε καταστολή της ζήτησης για πετρέλαιο. Η ύφεση μειώνει την κάθε ζήτηση. Η Κίνα άρχισε να δείχνει σημάδια επιβράδυνσης και ο συνδυασμός με πτωτικά επιτόκια, ίσως φέρει χειρότερα, με όλες τις αρνητικές παρενέργειες που έχουμε εμπεδώσει στην ...Δύση από το 2008.
Όλες οι χώρες που εξάγουν πετρέλαιο έχουν πλεονάσματα με το πετρέλαιο στα ...$150 το βαρέλι. Οι περισσότερες δεν τα καταφέρνουν με το πετρέλαιο κάτω από τα $70. Και οι παρενέργειες είναι πολλαπλασιαστικές. Με πτωτικό το πετρέλαιο, πέφτει και το ...ρούβλι, και αρκετό καιρό πριν από την πρόσφατη πτώση του πετρελαίου.
Και όλα αυτά, δεν είναι στατικά. Εάν έπεσε το πετρέλαιο επειδή μειώθηκε η ζήτηση στην Κίνα, η μειωμένη ζήτηση θα ρίξει κι άλλο το πετρέλαιο, κι άλλο τις ισοτιμίες κ.ο.κ. Οι αλλαγές στις τιμές του πετρελαίου θα εξακολουθούν να είναι καταλυτικές σε αναδιανομές πλούτου σε παγκόσμια κλίμακα. Ξεχάστε το Ιράν... Δείτε την Βενζουέλα. Και την Ρωσία... με σφιγμένα τα αέρια.
Καμιά φορά αναρωτιέμαι εάν τελικά η καταστολή της ζήτησης είναι ζητούμενο.. Με γεωπολιτικές και όχι με οικολογικές πτυχές.
Βέβαια, το ότι πέφτει ή ότι έχει πέσει η τιμή του πετρελαίου, δεν θα το καταλάβουμε στην Ελλάδα... Το θέμα αφορά ...άλλους.
Και έχω την εντύπωση ότι κάποια μέρα θα πουν οι οικονομολόγοι ότι ο "πληθωρισμός", όπως τον μετρούσαν στα τέλη του 20ου και αρχές του 21ου αιώνα δεν ήταν απόλυτα σωστός:
Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014
Το 2014 θα είναι η πιο ζεστή χρονιά στην Ιστορία της Γης -- από τον Σεπτέμβριο του 2013 και μετά...
Πρέπει να γίνεται κάποια "Διάσκεψη για το Κλίμα" και έχει γεμίσει ο πολιτισμένος κόσμος "ειδήσεις" ότι το 2014 είναι η πιο ζεστή χρονιά στην ...Ιστορία.
Το 2014 είναι η πιο ζεστή χρονιά στην Ιστορία, εάν αγνοήσουμε τις ...προηγούμενες!
Και σίγουρα είναι η πιο ζεστή χρονιά από τον ...Σεπτέμβριο του 2013 και μετά!
Δεν έχω ιδέα (και δεν με νοιάζει) εάν το 2014 ήταν ζεστή η κρύα χρονιά. Ούτε έχει η Γη μία μοναδική τρύπα να της βάλουμε ένα θερμόμετρο να δούμε την θερμοκρασία της τώρα, και όποτε δεν μετριέται ζέστη από συμβατικά μέσα, αρχίζουν οι παπαγάλοι να λένε ότι κρύφτηκε στην θάλασσα, ή φταίνε τα ηφαίστεια.
Εν τω μεταξύ:
οι πάγοι που θα είχαν εξαφανιστεί μέχρι το 2013 είναι στη θέση τους,
οι παπαγάλοι ψάχνουν πώς θα μετονομάσουν το κρύο σε ζέστη,
και αναρωτιέμαι εάν τελικά η Δύση θέλει το Καταστροφικό Θερμοκήπιο για να ρίξει την ζήτηση γενικά (και επομένως και για πετρέλαιο) και η Ανατολή την θέλει για να πουλάει αέριο... Ή την θέλει μόνο η Ευρώπη για λόγους ...δικούς της. Και μέσα στην γεωπολιτική σύγχυση κάπου χάνεται και η όποια επίφαση Επιστήμης.
Να απολαμβάνετε την ευχάριστη και εύκρατη μεσοπαγετώδη, για όσο κρατήσει ακόμα, και να θυμάστε, το κρύο σκοτώνει και όχι η ζέστη, και οι περίοδοι τα τελευταία 11.000 χρόνια (στην τωρινή μεσοπαγετώδη) που έκανε ζέστη, περισσότερη ζέστη από όσο σήμερα, ήταν μάλλον "καλές" για τον άνθρωπο.
Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014
Γιατί, είπαμε, καίμε φυσικό αέριο;
http://www.ete-dei.gr/images/arxeio/programa_drasis_52_gen_symv_thessaloniki.pdf
"...Η πράσινη ανάπτυξη, ξεθωριάζει παρά τις πανηγυρικές διακηρύξεις προ μερικών ετών. Συνοπτικά το Ελληνικό ενεργειακό μοντέλο απορρύθμισης της αγοράς είναι:
- Η ενεργειακή εξάρτηση της Χώρας, αυξήθηκε με μηδενική μεταφορά τεχνογνωσίας και ελάχιστων θέσεων εργασίας.
- Προκλήθηκε μια υδροκέφαλη αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, με υπερβολική εγκατεστημένη ισχύ.
- Επιβλήθηκε η λειτουργία μονάδων Φ.Α., με εισαγόμενο ενεργειακό καύσιμο, με υψηλό λειτουργικό κόστος.
- Ο όποιος ενεργειακός σχεδιασμός αποδείχθηκε λανθασμένος και εξωπραγματικός, για τα δεδομένα της Χώρας.
Δουλεύουμε για την Γκαζπρόμ και τον "Έλληνα" μικροσυνεταίρο τους... Που δεν θα πάρει τα ποσοστά του, εάν δεν αυξηθεί η κατανάλωση αερίου... Στο οποίο πληρώνουμε καπέλο λόγω take and pay, και δεν κάνουμε αρκετό take...
Και αντί να κοιτάμε την λεηλασία που έχουν επιφέρει οι διάφοροι "επιχειρηματίες" με τις μεσιτείες τους, παπαγαλίζουμε δήθεν φιλελεύθερα για την ΔΕΗ για να ...πέσει το κόστος του ρεύματος. Η ΔΕΗ δεν είναι ...παρθένα, αλλά την Φλώρινα την πλήρωσε χρυσή, χάρη στους "επιχειρηματίες". Τους διαγωνισμούς προμηθειών τους πλήρωσε χρυσούς, χάρη τους "επιχειρηματίες"... Που έχουν μάθει από καιρό το κόλπο του να βγάζεις λεφτά χάνοντας σε διαγωνισμούς για προμήθειες... Και θέλουμε να τους κάνουμε και ηλεκτροπαραγωγούς για να έχουμε φθηνό ρεύμα. Φθηνό και πεντακάθαρο, από την Ρωσία με αγάπη, οικολογικό, και κόστος 3-4 φορές όσο το κανονικό...
Μην μπερδεύουμε τους απατεώνες (και τους ΑΠΕτεώνες) με την ιδιωτική πρωτοβουλία, και σίγουρα όχι με την ελευθερία της αγοράς. Ρωτήστε πώς ήταν η ηλεκτροδότηση πριν την κακιά ΔΕΗ. Εκεί θα καταλήξουμε. Και σίγουρα θα φταίνε οι ...εργαζόμενοι.
Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014
Η Greece μετά την κατάρρευση της Σοβιετίας...
Η Greece μετά την κατάρρευση της Σοβιετίας, όπως προβλεπόταν, έγινε απλώς μία ασήμαντη νοτιοβαλκανική χώρα. Θα μπορούσε ίσως να ήταν διαφορετικά τα πράγματα αν δεν υπήρχε η ανίκανη και φαύλη πολιτική ελίτ που συνέδεσε την τύχη της και την τύχη της χώρας με την υποτέλεια στην ΕΕ, που κατήντησε έκτοτε ΓΕΕ. Η Γερμανοί εκμεταλλεύτηκαν τον Γαλλογερμανικό άξονα της παλιάς ΕΟΚ, και μετά έφτιαξαν τον ενεργειακό Γερμανορωσικό άξονα (Σρέντερ) εισάγοντας προνομιακά φτηνό ΦΑ και εξάγοντας βιομηχανικά προϊόντα στην παραγωγικά ανύπαρκτη Ρωσία. (Πρόσφατα σε ιστορική αναδρομή ο Πούτιν υπεραμύνθηκε του συμφώνου Μόλοτοφ - Ρίμπεντροπ ως απολύτως δικαιολογημένου). Θέλησαν, κατά κάποιο τρόπο, να εξάγουν το μοντέλο και στους υποτελείς στους γερμανικούς σχεδιασμούς νοτιοβαλκάνιους. Στην Griechenland αυτό άρχισε με το δέλεαρ του φιλικού στο περιβάλλον καυσίμου για ηλεκτροπαραγωγή ως εναλλακτικής στον βρώμικο λιγνίτη και έδεσε με την “πράσινη ανάπτυξη” που εισήχθη σε παραληρηματικό βαθμό εν μέσω χρεοκοπίας. Το μόνο απτό αποτέσμα αυτών ήταν η συμβολή της υπερχρεωμένης Ελλάδας στην αύξηση του Ρώσικου και Γερμανικού ΑΕΠ και ισοζυγίων. Πληρώνουμε την ακριβότερη τιμή γαι το ρώσικο αέριο και εισάγουμε γερμανικό hardware ΑΠΕ. (Οι χρεοκοπημένες βιομηχανίες Φ/Β της Γερμανίας εξάγουν στην Ελλάδα, ενώ τους Ρώσους τους καταβάλλουμε άνω των 5 δις ετησίως, αν δεν κάνω λάθος, – κάπου έχω τα ακριβή νούμερα- ενώ στην καλύτερη περίπτωση μας αγοράζουν προϊόντα 200 εκ. Ανύπαρακτες οι εξαγωγές μας στην Ρωσία κι ας σκούζουν οι πρακτορίσκοι του Πούτιν, της παλιάς ελληνοχριστιανικής ακροδεξιάς, καρατζαφέρηδες και χρυσαυγίτες και λοιποί πιστοί των ψευδοπροφητιών περί λυτρώσεως δια του ξανθού γένους, ότι οι κυρώσεις τις ΕΕ και των “αμερικανοσιωνιστών” θα πλήξουν τις (σχεδόν ανύπαρκτες για το ισοζύγιο και το ΑΕΠ) εξαγωγές στην Ρωσία. Πιθανώς να πλήξουν τους ξενοδόχους και τα χασαποταβερνοσκυλάδικα που στις υβριστικές για το ελληνικό περιβάλλον εκτρωματικές κιτσαρίες τους φιλοξενούν αποκλειστικά εξίσου υβριστικές παρουσίες κοπαδιών νεο-ρώσων εκφυλισμένων χυδαίων καταναλωτών, η θέα των οποίων απομακρύνει κάθε αξιοπρεπή επισκέπτη.
Όμως κάποιοι εγχώριοι ολιγάρχες οφελούνται εξ ίσου, αν όχι και πιο πλουσιοπάροχα - κάποιοι ήδη μαντέψατε ποιοί, και ιδίως ποιος....
Η θλιβερή εξωτερική πολιτική της χώρας αυτής τρέχει καταϊδρωμένη πίσω από τις εξελίξεις. Σήμερα αποφασίζει να κάνει “ελιγμούς” που θα είχαν ίσως νόημα πριν 10 χρόνια.... Αποτέλεσμα, εκτός από γελοίοι να γίνονται και επικίνδυνοι. Τι νόημα έχει πια η “συμφωνία” με την Αίγυπτο για την ΑΟΖ, που ουδέποτε θα ανακηρύξουν, αλλά ακόμα και αν την ανακηρύξουν και ως δια μαγείας την δεχθεί και η Τουρκία, η προοπτική μεταφοράς υδρογοναναθράκων μέσω της ελληνικής ΑΟΖ στην Ελλάδα και από εκεί στην αγορά της Ευρώπης έχει πια καταστεί περίπου ανύπαρκτη. Όλα δείχνουν ότι οι υδρογονάνθρακες θα μεταφερθούν μέσω Τουρκίας. Βασικά λόγω κόστους, αλλά και γιατί οι εναλλακτικές πάλι περνούν από την στάση της Τουρκίας. Η Ελλάδα δεν έχει την οικονομική και στρατιωτική ισχύ να επηρεάσει τις εξελίξεις και ούτε είναι τόσο “πολύτιμο οικόπεδο” όπως κάποιοι αρέσκονται να φαντασιώνονται. Η Ρώσοι το είπαν πέρυσι στους Κύπριους: Δεν δεχόμαστε το οικόπεδο που μας προσφέρετε, αφού το ιδιοκτησιακό του καθεστώς δεν είναι ξεκάθαρο λόγω τουρκικών διεκδικήσεων. Επίσης η Gazprom έσπευσε να γίνει αποκλειστικός πελάτης σε ένα από τα κοιτάσματα του Ισραήλ πετυχαίνοντας προνομιούχα τιμή και δεσμευόμενη να κατασκευάσει πλατφόρμα φόρτωσης.
Η Τουρκία πέτυχε έκπτωση 6% γιατί μπορεί να το κάνει όχι μόνο για γεωστρατηγικά ανταλλάγματα, και ευρύτερες ενεργειακές συμφωνίες, αλλά και λόγω μεγάλου όγκου εισαγωγών. Οι εισαγωγές της Ελλάδας είναι πολύ μικρές σχετικά. Η γεωστρατηγική και οι τιμές του ρώσικου αερίου δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας.
Πριν 3 τουλάχιστον χρόνια είχα εκφράσει την πρόβλεψη ότι ο επόμενος ψυχρός πόλεμος ΗΠΑ-Ρωσίας/ή/και Γερμανίας θα είναι ενεργειακός. Η Ρωσία χρεοκόπησε δις σε μία 10ετία – και τις 2 φορές η τιμή του βαρελιού είχε πέσει κάτω από τα 100 δολ. Πιστεύω ότι οι Αμερικανοί πια αποφάσισαν να προχωρήσουν με τον δικό τους τρόπο, χάνοντας την υπομονή τους μετά από μάταιες προσπάθειες να συνεννοηθούν με τους Γερμανούς. Αποφασιστικό σημείο ήταν η επίσκεψη Γκάιτνερ όπου ο άνθρωπος έφυγε “καραφλιασμένος” από τις τερατολογίες που άκουσε για την οικονομία. Έχω επίσης γράψει παλιότερα ότι υπάρχει μία γερμανική ελίτ που υπαγορεύει αυτή την πολιτική η οποία επιδιώκει μία περίπου “στατική” οικονομία, ΄'εναν “στατικό” καπιταλισμό. Το ότι φρενάρησε την ανάπτυξη δεν είναι “ατύχημα” της οικονομικής της πολιτικής, είναι η βασική της επιδίωξη. Και, αν θέλετε, η βλακεία στην οποία οδήγησαν 2 ανώμαλες μεταλλάξεις: (α) της “οικολογικής, πράσινης” προσέγγισης και εχθρότητας προς την ανάπτυξη, και (β) της γερμανικής ιδέας του απόλυτου κρατισμού και προστατευτισμού μπολιασμένη με στοιχεία ανατολικογερμανικού σοβιετισμού. Μία εκδοχή, δηλαδή, καπιταλιστικής φεουδαρχίας, δηλαδή τραγέλαφος. Ακόμη και ο Μαρξ ήξερε ότι στατικός καπιταλισμός δεν υπάρχει. Τον εφηύρε η νέα γερμανική ελιτ η οποία συνδυάζει σε βαθμό εξοργιστικά γελοίο την ηθικολογία με τον ακραίο κυνισμό. Πιστεύουν ότι είναι πανέξυπνοι και αποτελεσματικοί. Αλλά οι Αμερικανοί αποδεικνύονται συνεχώς εξυπνότεροι και αποτελεσματικότεροι – ευτυχώς....
Το κείμενο είναι από σχόλια της προηγούμενης ανάρτησης...
Modern Greece has traditionally been supported by three pillars.
Το αέριο έχει (γεω)πολιτικό ρίσκο [και δεν θα πω κιχ για την εναρμόνιση με την "Ευρώπη"]
Θα το έχετε ακούσει, δηλαδή ακούγεται εδώ και καιρό, αλλά τώρα είναι επίσημο, που δεν σημαίνει και τίποτα... Ο Πούτιν είπε ότι μέχρι να αλλάξει μυαλά η Ευρώπη ο Southstream αναβάλλεται, αντ' αυτού θα στείλει αέριο, λέει στην Τουρκία, και η Τουρκία ίσως μάς στέλνει αέριο και σε εμάς. Παραδοσιακοί ...φίλοι οι Ρώσοι με τους Τούρκους. Και οι Αζέροι. Και να δεις ότι και οι Κύπριοι πάνε για φιλία. Το άρθρο του STRATFOR στο τέλος, και το σχόλιο του STRATFOR στο φατσοβιβλίο είναι: Turkish ties with Russia will make the West question how much it can rely on Ankara. Γουστάρω.
Το αέριο είναι ένα πολύ ωραίο και καθαρό καύσιμο, αλλά (με έμαθαν στο σχολείο) τόσο κυριλέ που είναι αμαρτία να το καις για ηλεκτροπαραγωγή (και όταν αποφασίσεις ότι θα το καις για ηλεκτροπαραγωγή, ως δια μαγείας, τελειώνει, κυριολεκτικά, αλλά έλα ντε που δεν βγαίνουν οι αγωγοί μόνο για μαγείρεμα και θέρμανση). Και έχει και χμμ... πολιτικό ρίσκο.
Και αυτό, για την Σερβία, είναι χαριτωμένο...
Ρίξτε και μια ματιά στο http://en.wikipedia.org/wiki/Third_Energy_Package. Τουλάχιστον το λέει ...controversial. Και καλά στην ΒΔ Ευρώπη... Εδώ? Τι νόημα έχει; Γύρω γύρω θάλασσα και γείτονες η Τουρκία (φίλη μας), η Βουλγαρία (και αυτή φίλη μας),
Analysis
In a move likely to send shockwaves throughout Europe and Eurasia, Russian President Vladimir Putin announced on Monday that Russia will no longer pursue the South Stream natural gas project. Putin cited the European Commission's "non-constructive" approach to the project, which was designed to send Russian natural gas under the Black Sea to Bulgaria and then to Hungary and Austria via Serbia. Putin declared that Russia would instead pursue the construction of a natural gas pipeline with a capacity of 63 billion cubic meters across the Black Sea to Turkey, with the possibility for a hub to be created on the Turkish-Greek border that could potentially send natural gas to Southern Europe.
Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014
Η φθηνή ενέργεια, τα φθηνά εργατικά, και εμείς;
http://www.thegwpf.com/on-green-energy-europe-made-the-wrong-bet/
(το αρχικό άρθρο από τους FT είναι συνδρομητικό)
Σε περίληψη, το άρθρο των FT (είναι η τρίτη η τέταρτη εβδομάδα που ο Αγγλικός τύπος κράζει την ενεργειακή πολιτική -- παραφροσύνη την αποκαλούν -- της "Ευρώπης", δηλαδή της Γερμανίας), λέει τα εξής:
Η τιμή του πετρελαίου πέφτει, η άνοδος του σχιστολιθικού αερίου έχει ρίξει την τιμή του φυσικού αερίου στο 1/3 της τιμής στην Γαλλία, η Γερμανία εκλιπαρεί την Σουηδία να επεκτείνει την λειτουργία ανθρακορυχείων (εδώ μάλλον απειλεί παρά εκλιπαρεί... Germany has a coal problem) και η προσπάθεια της ΕΕ να το γυρίσει σε καθαρή ενέργεια έχει προβλήματα (που θα πάνε, θα το πουν, "η καθαρή ενέργεια είναι κάτι μεταξύ ευφημισμού, ουτοπίας και κόλπου") και για τις εταιρίες που ψάχνουν που να εγκατασταθούν, ο κόσμος έχει έρθει "τα πάνω, κάτω".
Μερικές τυχερές χώρες, ειδικά οι ΗΠΑ, έχουν κερδίσει και από τος δύο αυτές εξελίξεις στις τιμές του πετρελαίου και του αερίου.
Τα φθηνά καύσιμα θεωρητικά ευνοούν όλους όσους χρειάζονται ενέργεια, αλλά τα οφέλη δεν είναι ίδια για όλους. Ο μεγάλος κερδισμένος από το φθηνό σχιστολιθικό αέριο είναι οι ΗΠΑ, αφού η βιομηχανία επιστρέφει στην χώρα.
Η Ευρώπη έχει πάρει λάθος αποφάσεις. Μακροχρόνια, το να ακριβύνουν τα καύσιμα με τις επιδοτήσεις σε ΑΠΕ και τους φόρους για εκπομπές CO2 μπορεί να φέρει φθηνότερη καθαρή ενέργεια, αλλά για την ώρα δίνει κίνητρο στις Ευρωπαϊκές εταιρίες να φύγουν από την Ευρώπη. (Εδώ εγώ έχω άλλη άποψη: Δίνει κίνητρο στις εταιρίες κυρίως της περιφέρειας και των μη πυρηνικών χωρών να κλείσουν και να συγκεντρωθεί η παραγωγή στην Γερμανία και την Γαλλία με α) καταστολή ενεργειακής ζήτησης στην περιφέρεια, προς β) όφελος της Γερμανίας που με μειωμένη την συνολική Ευρωπαϊκή ζήτηση για ενέργεια θα βοηθάει τα δικά της ισοζύγια) και γ) με αυξημένα έσοδα στην Γερμανία που είναι ο βασικός εξαγωγέας ΑΠΕ.
Σήμερα δεν γίνονται επενδύσεις σε κλάδους εντάσεως ενέργειας στην Ευρώπη (πάλι το παιχνίδι με το μουαγιέν "Ευρώπη"... άλλο Ιταλία, και άλλο Γερμανία, αλλά "Ευρώπη"). Γιατί να έρθει κάποιος να επενδύσει σε χώρες με υψηλά εργατικά και με υψηλό κόστος ενέργειας; Μακροχρόνια, οι χώρες που επιβάλλουν στον εαυτό τους υψηλά κόστη, χάνουν έναντι των ανταγωνιστών τους. Εάν οι ΗΠΑ και η Κίνα ακολουθούσαν την Ευρωπαϊκή πολιτική, οι διαφορές δεν θα ήταν τόσο έντονες. Αλλά όταν μερικοί έχουν το όφελος φθηνού αερίου και πετρελαίου, κάνει διαφορά.
Οι ΗΠΑ είναι τυχερές που έχουν φθηνό σχιστολιθικό αέριο. Αλλά η Ευρώπη πρέπει να αρχίσει να συνειδητοποιεί ότι το συγκριτικό πλεονέκτημα των φθηνών εργατικών (λιτότητα κανείς;) αρχίζει να υποκαθίσταται από το συγκριτικό πλεονέκτημα της φθηνής ενέργειας.
http://en.wikipedia.org/wiki/Hydraulic_fracturing_in_the_United_States Το άρθρο αυτό είναι από τα πολλά για το θέμα του σχιστολιθικού αερίου (στις ΗΠΑ και όχι μόνο), αλλά θα παρακαλούσα να ρίξετε μια ματιά στις προβλέψεις τους:
Και αντιδράσεις οικολόγων; Σαφώς και υπάρχουν... Καλοπροαίρετες και ...μπάαα... ιδέα σας... καθοδηγούμενες:
http://www.nytimes.com/2014/12/01/world/russian-money-suspected-behind-fracking-protests.html?_r=0
Pointing to a mysteriously well-financed and well-organized campaign of protest, Romanian officials including the prime minister say that the struggle over fracking in Europe does feature a Goliath, but it is the Russian company Gazprom, not the American Chevron.
Όσο πέφτει η τιμή του αερίου (και του πετρελαίου) μειώνονται τα έσοδα της Ρωσίας. Εάν αυξηθεί η χρήση σχιστολιθικού αερίου στην Ευρώπη, θα μειωθούν οι εξαγωγές και τα έσοδα της Ρωσίας. Ξέρω, ξέρω... οι κακοί Αμερικάνοι, οι καλοί Ρώσοι...
Το σκιτσάκι με την Θράκη, είναι από εδώ. Είμαι σίγουρος ότι εάν αντιδράσουν οι οικολόγοι, δεν θα έχουν καμία σχέση με την Γκαζπρόμ, ή με τον εδώ εκπρόσωπό της... Τι να το κάνουμε το επικίνδυνο βρωμερό σχιστολιθικό αέριο όταν έχουμε εξασφαλισμένες προμήθειες ($) από την Ρωσία; Περίπου για τους ίδιους λόγους που δεν θέλουμε ...λιγνίτη εμείς (αλλά κάνει κρα η Γερμανία).