Σάββατο 3 Μαΐου 2014

Και η Ιαπωνία (όπως και η Γερμανία) κάρβουνο (για υποκατάσταση ηλεκτροπαραγωγής από πυρηνικά)


http://www.bloomberg.com/news/2014-04-13/post-fukushima-japan-chooses-coal-over-renewable-energy.html

H Ιαπωνία δεν έχει πρόβλημα να κατασκευάσει κάθε λογής αιολικό ή φωτοβολταϊκό ή οτιδήποτε.  Αλλά, φυσικά, δεν θα επιλέξει ΑΠΕ για να αντικαταστήσει τα πυρηνικά που έκλεισε μετά τον σεισμό και τσουνάμι του Μαρτίου 2011. Όχι επειδή είναι ακριβά, ούτε επειδή δεν μπορεί να τα φτιάξει.   Ούτε θα βάλει (εισαγόμενο) κάρβουνο, επειδή είναι σε κάποιο λόμπυ κάρβουνου.  Η Ιαπωνία θα αντικαταστήσει πυρηνικά με κάρβουνο επειδή το αέριο είναι ακριβό για ηλεκτροδότηση (αν δεν ζεις στο Κατάρ), το κάρβουνο είναι σχετικά φθηνό και απρόσκοπτο, και χωρίς πολιτικό ρίσκο (έρχεται με καράβια πολλών εθνοτήτων και από πολλές χώρες), και οι καημένες οι ΑΠΕ, όσο όμορφες και ...καθαρές κι αν είναι, απλά δεν ηλεκτροδοτούν. Και δεν είναι ούτε καθαρές, ούτε όμορφες, ούτε ...δωρεάν.

Η "είδηση" στο άρθρο είναι για αεριοποίηση κάρβουνου σαν πιο "καθαρή" μορφή χρήσης του, από την απ' ευθείας καύση. Ούτε η αεριοποίηση είναι νέα τεχνολογία. Την είχαν οι Γερμανοί στον Β' ΠΠ, και έχει ξανάρθει στο προσκήνιο μετά τις πετρελαϊκές κρίσης της δεκαετίας του 1970.

Ο κόσμος όλος ηλεκτροδοτείται από κάρβουνο, πυρηνικά και (όπου υπάρχουν) υδροηλεκτρικά και αέριο.  Οι ΑΠΕ, 40 χρόνια τώρα, με 15+ χρόνια επιδοτήσεων, δεν ηλεκτροδοτούν. Το εμπέδωσε η Γερμανία, και όποιος άλλος το δοκίμασε, κι αν μερικοί έβαλαν πολλά, πειραματικά, με το ζόρι ή ελεύθερα, για μόστρα ή για κράχτη, απλά ανακαλύπτουν ότι ακριβαίνουν το ρεύμα χωρίς να ηλεκτροδοτούν. Εκτός εάν αντέχουν να μην έχουν πάντα ρεύμα (και να πληρώνουν αδρά για το προνόμιο αυτό), ή δεν έχουν επιλογή παρά το να είναι ...κορόϊδα.

3 σχόλια:

spiral architect είπε...

Οι Ιάπωνες σαν κατασκευαστές (οίκοι) Α/Γ και Φ/Β είναι πολύ πίσω στο μερίδιο αγοράς εν σχέσει με τους γνωστούς:
- List of wind turbine manufacturers
- List of photovoltaics companies
Προφανώς και δεν έχουν πρόβλημα να κατασκευάσουν οτιδήποτε, αλλά ...

archaeopteryx είπε...

μήπως είναι πιο ...τίμιοι στο τι εξάγουν σε φουκαράδες???

spiral architect είπε...

Αν μη τι άλλο σαν κουλτούρα οι Ιάπωνες έχουν αρχές.
(τηρουμένων των αναλογιών)