Δευτέρα 5 Μαΐου 2014

Αιολικά «ήθη» (2): Θα σᾶς λέμε ψέματα μέχρι να μᾶς πιστέψετε (και μετά θα σᾶς κλέβουμε ανενόχλητοι)


Αναπαράγουν ψέματα τα ΜΜΕ;  Σώωωπα καλέε... Και όχι ένα, αλλά, μετράμε:  1) Το κούρεμα των φωτοβολταϊκών δεν άλλαξε την ταρίφα των αιολικών. Απλά μείωσε τις υποχρεώσεις του ΛΑΓΗΕ προς τους φωτοβολταϊκούς, που χρησιμοποιήθηκαν σαν κράχτες, και αφού τους κουρέψαμε, περισσεύουν λεφτά για τους αιολικούς. Η αιολική ταρίφα στα 80-90 ευρώ την μεγαβατώρα, καλύπτει τα δάνεια, τις χάντρες και τα καθρεφτάκια, και την αμοιβή για την διαμεσολάβηση της άδειας. Δεν έχουν καμία σχέση με καμία ηλεκτροδότηση (το λέει ο ίδιος ο ΑΔΜΗΕ που επικαλείται δήθεν ο δημοσιογράφος ή οι ..."πηγές" του, βλ. παρακάτω.  2) Μην ξεχνάμε ότι η χονδρική τιμή (ή η ΟΤΣ) των 80-90 δεν προέκυψε από παρθενογένεση, αλλά είναι η τιμή που χρειάζεται το αέριο. Η ΟΤΣ όταν ήρθε ο Γιωργάκης με τον κ. Ζερβό στα πράγματα,  ήταν στα ...30(!), και ήξερε ο Ζερβός, υπάλληλος του αιολικού λόμπυ, ότι θα ακρίβαινε. Το ήξερε πριν μάθει τι σημαίνουν τα αρχικά "Δ", "Ε", "Η", ή που ήταν η τουαλέτα στο γραφείο του. Τσακάλι ο κ. Ζερβός.  3)  Η ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών, θα εξοικονομήσει τεράστια λεφτά στου καταναλωτές. Χαχαχαχαάααα. Θα τους διπλασιάσει το ρεύμα. Σε όλους τους καταναλωτές.  Ναι, είναι ακριβό το ρεύμα από πετρέλαιο, και είναι πολύ φθηνότερος ο λιγνίτης, και τα αιολικά δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με ηλεκτροδότηση ασχέτως κόστους, αλλά είναι έσοδο για όποιον τα βάλει.  Τα αιολικά απλώς και μόνον πληρώνονται 80-90 για να μην μετράνε στην επάρκεια ισχύος, αλλά για να δικαιολογούν μονάδες αερίου, που όμως κατά τον ΑΔΜΗΕ είναι ήδη ακατάλληλες και ανεπαρκείς. 4) Το ότι η ηλεκτροδοτούμενη από πετρέλαιο Κύπρος έχει φθηνότερο ρεύμα από την Δανία ή την Γερμανία είναι ...ιδιομορφία.

http://tablet.ethnos.gr/article.asp?catid=24134&subid=2&pubid=64001821
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=63978161 (η ίδια "είδηση" αλλά με άλλη υφή -- Το 80-90 δεν άλλαξε, αν ρωτήσουμε τον δημοσιογράφο πώς άλλαξε όμως η ...ερμηνεία του!)

Το ΕΘΝΟΣ διαψεύδεται απόλυτα, σαφώς, και με απλά Ελληνικά, από την Μελέτη Επάρκεια Ισχύος του ΑΔΜΗΕ, που τι ίδιο το ΕΘΝΟΣ επικαλείται:


Απλά ελληνικά:  "Στοχαστικός" σημαίνει "τυχαίος, μεταβλητός, κουτουρού".  1.000 αιολικά μεγαβάτ, δεν είναι "1.000", αλλά θεωρούνται 100, και κοστίζουν 1-1,5 δις ευρώ (και παραπάνω με τις διασυνδέσεις).

Και δεν λέει μόνο αυτό, ο ΑΔΜΗΕ. Λέει ότι οι μονάδες αερίου συνδυασμένου κύκλου που έχουμε είναι ακατάλληλες για load following ή θερμές εφεδρείες για τις πολλές ΑΠΕ που έχουμε και θα έχουμε...:


Ποιός τις έχει αυτές τις μονάδες; Ποιός επιδοτείται με ΑΔΙ; Μα οι ίδιοι που θέλουν κι άλλα αιολικά για να τους αγοράσουμε ...καινούργιες!


Και μην ξεχνάτε:  Αν 1.000 αιολικά μεγαβάτ είναι-δεν είναι 100 πραγματικά μεγαβάτ, δεν σημαίνει ότι 10.000 αιολικά μεγαβάτ αντιστοιχούν σε 1.000 πραγματικά (ασχέτως κόστους ...15 δις!).  Ο λόγος;  Τον έχει δείξει η μελέτη της Ε.On από το 2005:   Όσο πιο πολλά αιολικά μπαίνουν σε ένα δίκτυο, τόσο μικρότερο ποσοστό της συμβατικής ηλεκτροπαραγωγής μπορούν να υποκαταστήσουν. Ο ΑΔΜΗΕ είπε 10%. Η Ε.On είπε ...6-4%.  Καληνύχτα μας.

Να περιμένω ότι οι Παράγοντες των "ΜΜΕ", που περιμένουν να λύσουν το οικονομικό τους με αιολικά, θα περιοριστούν στην εσκεμμένα παραπλανητική "ερμηνεία" της μελέτης επάρκειας ισχύος του ΑΔΜΗΕ;   Ή θα απαιτήσουν την ...διόρθωσή της;  Καλού κακού έχω κρατήσει αντίγραφο... Και στο scribd.   Έτσι... Για την ...Ιστορία. Και όταν το έγκλημα θα έχει συντελεστεί, θα τα έχουμε για σουβενίρ. Και περιμένω των κάφρο ανώνυμο να σχολιάσει ότι παραπλανώ και ...βρίζω. Ποιός ψεύδεται;  Ποιός κλέβει; Ποιός βρίζει;

Δεν υπάρχουν σχόλια: