Περιχαρείς οι Πράσινοι για την είδηση. Και δεν καταλαβαίνουν 4-5 πράγματα (που, αν τα καταλάβαιναν δεν θα έπρεπε να είναι περιχαρείς).
Να, όμως, ένα γράφημα (κλικ) για μερικούς αφελείς (ή κουτοπόνηρους) φωτοβολταϊκούς. ΚΑΠΟΤΕ, το φωτοβολταϊκό ρεύμα θα είναι φτηνότερο από αυτό από αέριο. Ίσως, ΤΟΤΕ (κάποτε, σήμερα στην Φανταστική Χώρα) η τιμή εκείνη, να είναι προσιτή και στον καταναλωτή. ΤΟΤΕ και μόνο τότε, τα φωτοβολταϊκά θα μπορούν να ηλεκτροδοτούν ΜΟΝΟ μεταξύ 10 π.μ. και 4 μ.μ., ΜΟΝΟ μέρες που έχει ήλιο. Ως εκεί. Κάποτε, ΑΛΛΟΤΕ, το ρεύμα ή ο Ήλιος θα αποθηκεύονται. ΤΟΤΕ, τα ξαναλέμε.
1) Η τεχνολογική επιτυχία δεν υπάρχει σήμερα στην αγορά. Αν υπήρχε, θα καθιστούσε άχρηστες τις ήδη υπάρχουσες επενδύσεις τους. Ή, εάν επρόκειτο να επενδύσουν, θα συνέφερε να καθυστερήσουν για 2, 5, ή 15 χρόνια μέχρι να υπάρχει το 44% έναντι του περίπου 20% που υπάρχει σήμερα (σε ειδικές, ιδανικές συνθήκες ηλιοφάνειας και προσανατολισμο. Και τα PC και τα κινητά έπεσαν σε κόστος, αλλά η χρήση τους ήταν και είναι προαιρετική και όχι υποχρεωτική.
2) Τι σημαίνει "πέφτει το κόστος"; Σημαίνει, "σε πέντε χρόνια θα είναι φτηνότερα" ! Να περιμένουμε! Εδώ κόπηκε η ταρίφα από 400-500 σε 200-300 ευρώ/μεγαβατώρα και έπαθαν αποπληξία οι "επενδυτές"! Η ταρίφα είναι το κόστος που μετράει. Όχι πόσο κάνει το πανέλο...
3)Για να έχουν νόημα τα φωτοβολταϊκά, πρέπει η ταρίφα που πληρώνονται να έχει κάποια σχέση με συμβατικές τιμές, συμβατικού ρεύματος. Με το συμβατικό ρεύμα στις 40-60 ευρώ/ΜΓΒΩ, και το φωτοβολταϊκό στις 200-300, 10 πμ - 4 μμ, όταν έχει ήλιο, δεν λέει. Κι αν η Κρήτη, π.χ., έχει ακριβή ισχύ βάσης από ντήζελ, η λύση δεν είναι να βάλεις ακριβά φωτοβολταϊκά για να εξοικονομείς ντήζελ, αλλά να βάλεις πολύ φτηνότερη ισχύ βάσης. Ναι, φουγάρο. Ένα φουγάρο. Έχει και βιομηχανικές ζώνες με λιμάνι, η Κρήτη. Δεν είναι υποχρεωτικό, είναι φτηνότερο (το καλώδιο έγινε υποχρεωτικό, να δείτε τι φτηνό είναι αυτό, και τα αιολικά που θα το χρηματοδοτήσουν).
4) Θα είναι τίμια πρόταση, αλλά μόνο σε μέρες και εποχές με κατάλληλο καιρό και ηλιοφάνεια. "Σήμερα θα έχει ήλιο, θα έχουμε φ/β ρεύμα 10 πμ - 4 μμ, μην στείλετε αέριο. Αύριο δεν θα έχει, στείλτε παρακαλώ αέριο". Δεν δουλεύει έτσι, δυστυχώς, ούτε το αέριο είναι ΟΝ-OFF, ούτε αποθηκεύεται και το υπεραπλοποιώ λιγάκι, αλλά έτσι είναι. Και όσο τίμια και να είναι η πρόταση, μέχρι να μετακομίσουν οι πυκνοκατοικημένες ή βιομηχανικές χώρες στην Σαχάρα ή στον Νότιο Ειρηνικό, όλα αυτά είναι αρλούμπες, αν μιλάμε για ουσιαστική συμβολή στην ηλεκτροδότηση. Ωραία τα Desertec, αλλά δεν έχουν σχέση με ηλεκτροδότηση. Είναι μακριά οι Σαχάρα, και οι φελάχοι δεν χρειάζονται ρεύμα.
5) Αλλά ακόμα και εάν υποθετικά, το 20% γίνει 44% ή 86%, ή όσο είναι είναι το "θερμοδυναμικό" όριο, τα φωτοβολταϊκά θα είναι πάντα και μόνο για ημερήσια ισχύ αιχμής, και μόνο σε ιδανικές μέρες. Ποτέ για ισχύ βάσης και ποτέ όταν έχει σύννεφα. Το παραπάνω διάγραμμα που είναι η ιδανική εβδομάδα της Γερμανίας, και για κάθε ιδανική εβδομάδα, έχει άλλες τόσες χωρίς ήλιο. Το ρεύμα (ή ο Ήλιος) δεν αποθηκεύονται. Όχι πρακτικά. Όχι οικονομικά. Όχι σε κλίμακα που χρειάζεται. Όχι τώρα, ούτε για το προβλεπόμενο μέλλον. Όταν τα αυτοκίνητα είναι ηλεκτρικά, και οι μπαταρίες ικανές να πάνε 100-200 χιλιόμετρα, και να φορτίζονται με τηλεπάθεια 10 πμ - 4 μμ, τότε ...μάλλον δεν θα υπάρχουμε εμείς, ή δεν θα έχουμε λεφτά για να συμμετέχουμε, οικονομικά, σε τέτοια όνειρα.
Αν θέλετε βλέπετε και τα
Ενίοτε ακριβή ισχύς αιχμής
Τα φωτοβολταϊκά παρέχουν ισχύ αιχμής, αλλά...
14 σχόλια:
Δεν έχω να προσθέσω τίποτα περαιτέρω, παρά τον προβλεπτικό νόμο, που ισχύει σε όλες τις solid state κατασκευές:
Νόμος του Μουρ
Και τα Φ/Β είναι κατασκευές ημιαγωγών "στερεάς κατάστασης".
μα σου δίνω 80+% και δωρεάν. Τι άλλο θες. 9-5, όταν έχει ήλιο το καλοκαίρι, 10-3 τον χειμώνα. Ισχύς ηλιόλουστης ημέρας. Θα μειώνει την ζήτηση για ισχύ αιχμής. Παρακάτω?
Δεν μιλάμε για ρομαντζάδα στην καλύβα, μιλάμε για οικογένεια 4 άτομα στο Παγκράτι.
Όταν πρόκειται για την αύξηση της αγοραίας κατανάλωσης και βοηθούσης της solid state τεχνολογίας, πιθανόν να βγουν στο μέλλον και άλλα Φ/Β με ακόμα μεγαλύτερο βαθμό απόδοσης.
Ε, και; Μπορείς να ταυτίσεις την καμπύλη ζήτησης φορτίων με την καμπύλη φορτίου των Φ/Β σε διασυνδεδεμένο σύστημα; Οχι, ποτέ! Εδώ δεν ταυτίζεται τώρα, γιατί η ζήτηση φορτίων είναι δυναμική και απρόβλεπτη και αυτό που σώνει ελαφρώς την παρτίδα παραγωγής-κατανάλωσης ΗΕ είναι κάποια μοντέλα ζήτησης. Και τον ήλιο και σε διαφορετικά γεωγραφικά μήκη και πλάτη, πως θα τον μοντελοποιήσεις;
Σε αυτόνομο σύστημα τι θα κάνεις; Μελλοντικά ίσως τη θέση των δυο συλλεκτών του ηλιακού σου θερμοσίφωνα να την πάρουν δυο πανέλα Φ/Β ίσης επιφάνειας με πικ απόδοση 10kWp. Και το βράδυ τι θα κάνεις; Θα μου πεις ότι θα έχεις ένα χώρο 75-100m3 μπαταρίες.
Ε, καλά αξίζει να περιμένεις!
Μέχρι τότε ρίξε και κάνα ξύλο από παλέτα στη ξυλόσομπα, γιατί στα ΒΠ κάνει κρύο.
Το χρήμα να γυρίζει, κορόιδααα ..
Το κυριότερο: Υπάρχει τεχνολογία προς όφελος των πολυεθνικών κρυμμένη στα συρτάρια τους, που περιμένει την κατάλληλη στιγμή για να βγει. Κάποτε οι εφευρέσεις και οι ανακαύψεις γινόντουσαν από φυσικά πρόσωπα, ή ομάδες εργασίας προς όφελος του λαού:
- Εντισον
- Τέσλα
- Μαρκόνι
- Φέρμι
- Μπελ
- Τοριτσέλι
- Φαραντάι
- Καρνό
...
Τίποτα καινούργιους έχουμε;
Και άμα τα πανέλα στα φτιάχνουν δούλοι προσφέροντας υπηρεσίες θα είναι και φτηνότερα.
Βάρδα μόνο μην ξεχάσεις να πληρώσεις την εφορία και καταλήξεις φυλακή ...
Και γαμώ την ανάπτυξη και την τεχνολογία να'ούμε!
Ερώτηση:
1. Τώρα που τελείωσαν τα "πράσινα δάνεια" και όπου να ναι τελειώνουν οι επιδοτήσεις
2. Τώρα που οι Κινέζοι πουλάνε πολύ φθηνότερα Φ/Β από τους Γερμανούς
... δεν θα τελειώσει σιγά - σιγά το παραμύθι;
εμ... λογικά... ΠΟΛΛΑ ΛΕΦΤΑ για λίγα αποελεσματα. Αλλά δυνατό λόμπυ
Καλησπερα παιδια.Ειχα γραψει στον αρθρογραφο τον Δεκεμβρη μια αποψη σχετικα με τις ΑΠΕ και ειδικα τα Φ/Β.Παραθετω την συζητηση αυτουσια:
"Χαιρε φιλε,τελευταια σε ανακαλυψα και εχω υλικο για πολυ διαβασμα.Πολυ καλη "δουλεια".Ειμαι Ηλεκτρολογος Μηχανικος και ασχολουμαι τα τελευταια 2 χρονια με...οικιακα φωτοβολταικα.
Θα ελεγα οτι μου "ανοιξες τα ματια" και συμπληρωσα το παζλ με το θεμα των ΑΠΕ.Εχεις σε ολα ΔΙΚΙΟ.Θα συμφωνησω οτι αιολικα και Φ/Β δεν ειναι ηλεκτροδοτηση βασης και κοστιζουν και ακριβα.Βρωμικο το παιχνιδι τους.Οι κατεχοντες την τεχνολογια κερδιζουν δις πουλωντας την ή και κερδιζουν πολλα εκατομμυρια επενδυοντας σε αυτες.Ξενοι και ντοπιοι καρχαριες πληρωνονται απο την επιδοτηση των ΑΠΕ που την πληρωνουμε ολοι μας.
Απο εκει και περα θα ηθελα να σχολιασω οτι τεχνολογιες ΑΠΕ δεν ειναι απο μονες τους "του σατανα".Μεσα ειναι τα οποια μπορεις να τα διαχειριστεις με τον καλυτερο τροπο.Θα σου δωσω ενα παραδειγμα για να μου πεις την αποψη σου, με ενδιαφερει:
Εχουμε ενα μεσο ελληνικο σπιτι.Πηρα για παραδειγμα το σπιτι δου αδερφου μου ο οποιος εχει 4μελη οικογενεια με δυο πιτσιρικια.Πηρα τους ετησιους λογαριασμους και κατεγραψα ποσες KWh ξοδεψε σε ενα ετος.Δεν χρησιμοποιει A/C για θερμανση-ψυξη, ουτε ηλεκτρικο ρευμα για θερμανση.Κατα τα αλλα κοινες καταναλωσεις.Θεωρειται σεναριο χαμηλης σχετικα καταναλωσης.Καταναλωσε λοιπον το σπιτι 3000KWh.Πληρωνε την KWh στην χαμηλη τιμη των 0,054ευρω/KWh περιπου,γιατι καθε τετραμηνο δεν ξεπερνουσε τις 1000.
Μια οικιακη Φ/Β εγκατασταση στην Ελλαδα μπορει να αποδωσει ευκολα 1300-1500Kwh/KWp ετησιως.Συνεπως με 2,5KWp εγκατασταση :2,5χ1300=3250KWh.Με τις τωρινες τιμες εγκαταστασης που ειναι,περιπου, στα 2ευρω/Wp εχουμε μια επενδυση της ταξης των 5000ευρω.
Λεω εγω τωρα...εαν καποιος διαθεσει 5000ευρω και κανει αυτην την εγκατασταση και συμφωνησει με την ΔΕΗ το εξης:το Φ/Β του σπιτιου τροφοδοτει απο κοινου το σπιτι με το δικτυο της ΔΕΗ.Οση παραγωγη ερχεται απο το Φ/Β καταναλωνεται στο σπιτι και οση περισσευει εκχυεται στο δικτυο(καταγραφομενη φυσικα).Οταν το Φ/Β δεν αρκει το σπιτι παιρνει απο το δικτυο(και μετραται φυσικα).Οταν στην διαρκεια μιας μερας δεν εχουμε καταναλωση αλλα το Φ/Β παραγει τοτε αυτη "πουλιεται" στην ΔΕΗ.Σε τι τιμη???Ιδια τιμη με αυτη που αγοραζει ο καταναλωτης!Στο τελος του ετους εαν το σπιτι εχει καταναλωσει 3000KWh και το Φ/Β εχει παραγει 3000KWh τοτε δεν χρεωνομαι ουτε μια KWh.Εαν ο λογαριασμος της ΔΕΗ δεν ειχε αυτα τα νταβατζιλικια(μεταφορα ηλ.ενεργειας κ.τ.λ) και ως χρεωση του ηλεκτρικου ρευματος ειχε μονο KWh x ευρω/KWh τοτε το σπιτι δεν θα πληρωνε για ρευμα καθολου(τα δημοτικα τελη και τα χαρατσια ειναι αλλο πραγμα)!Με αυτο τον τροπο καποιος μπορει να επενδυσει στην ενεργειακη "αυτονομια" του σπιτιου του.Και ειναι η καλυτερη μορφη αυτονομιας ενος σπιτιου διοτι το κοστος και η πολυπλοκοτητα για να εγκαταστησεις ενα αυτονομο συστημα σε ενα σπιτι με μπαταριες και τα σχετικα,γνωριζουμε οτι εχει μειονεκτηματα.Ενω ετσι ο,τι παραγεται απο το Φ/Β αλλα δεν χρησιμοποιειται, "αποθηκευεται" κατα καποιο τροπο.Εαν στο τελος της χρονιας εχεις παραγει και περισσοτερο απο οτι εχεις καταναλωσει εισαι ..."πιστωτικος".
Αν το δουμε επενδυτικα(χρονια αποσβεσης) φαινεται οχι καλη επενδυση.Αλλα δεν ειναι ετσι.Το να δωσεις 5000-10000 και να κανεις μια τετοια συμφωνια με τον παροχι για 25 π.χ χρονια και να εξασφαλισεις το ρευμα για το σπιτι σου για τα επομενα 25 χρονια νομιζω οτι ειναι μεγαλο ζητημα!
Για να το κανω ακομα πιο ελκυστικο(ετσι οπως το εχω στο μυαλο μου γιατι μπορει κατι να "χανω" στον συλλογισμο μου) θα μπορουσε το κρατος να επιδοτει την KWh πωλησης για καποια χρονια με μια τιμη ελκυστικη,τοσο οσο χρειαζεται για να κανεις γρηγοροτερη αποσβεση της επενδυσης.Αν δηλαδη στο παραδειγμα μας επιδοτουσε την KWh με 0,25ευρω για 5 χρονια τοτε 3000 χ 0,25=750 ευρω.Αρα στα 5 χρονια θα εχει αποσβεσει 5χ750=3750 ευρω, το 75% της επενδυσης σε πεντε χρονια!Μετα τα 5 χρονια τιμη πωλησης= τιμη αγορας.
Δεν θα ηταν μια "τιμια" επενδυση και για τις δυο πλευρες?"
συνεχιζεται..
Ο/Η archaeopteryx είπε...
αν οι τιμές στο ρολόϊ είναι οι ίδιες, φυσικά και είναι τίμια δουλειά. Δυστυχώς, αυτοί που βάζουν φ/β, το 7.500 τον χρόνο θελουν και τίποτα άλλο (που βγαίνει από ρευμα 8 και 10 φορές όσο το συμβατικό... -- και μετα σου λένε "φούσκα"
28 Νοεμβρίου 2012 10:24 μ.μ. "
Επανερχομαι λοιπον λεγοντας,παλι,οτι οι τεχνολογιες ΑΠΕ δεν ειναι απο μονες τους "υποπτες" και αχρηστες!Το οτι εχουν γινει μεσο για να κονομανε καποιοι ειναι ενα αλλο ζητημα.
Τα τονιζω ολα αυτα διοτι σεβομαι,και το εννοω, τον αγωνα του archaeopteryx εναντιον της απατης των ΑΠΕ αλλα θεωρω οτι ειναι πολυ λεπτη η ισορροπια για να γινει αυτος ο αγωνας "φανατισμος"!
ΔΕΝ ειναι ΚΑΚΑ τα Φ/Β σαν μεσα παραγωγης ενεργειας.Μπορει η σημερινη τιμη εγκαταστασης να φαινεται ακριβη αλλα απο τα παραπανω παραδειγμα φαινεται οτι δεν ειναι αποτρεπτικη για οποιον θελει να "επενδυσει" στην ολικη ή μερικη αυτονομια του.Και να μην ξεχναμε οτι απο την στιγμη που εγκατασταθει ενα Φ/Β συστημα(και μιλαω μονο για τα οικιακα) δεν εχει κοστος πρωτης υλης.Ο Ηλιος ειναι δωρεαν και μαλιστα αφθονος στην Ελλαδα.
Ειναι λογικο στην κατασταση που βρισκεται μια χωρα,οπως η Ελλαδα, να χρειαζεται φθηνο ρευμα.Και σιγουρα μπορει να εχει φθηνο ρευμα γιατι το καρβουνο ειναι φθηνο και υπαρχουν και ΗΔΗ εγκαταστασεις παραγωγης.Απο εκει και περα υπαρχουν τροποι να παραγουμε ηλεκτρικη ενεργεια στην Ελλαδα απο ανανεωσιμες πηγες και να ειναι και ηλεκτρισμος βασης.Π.χ η βιομαζα, αλλα αυτο ειναι ενα αλλο θεμα.....
μα αν δεις την τελευταία μου ανάρτηση, για τα "1000" της Κρήτης, λέω ότι έχω ξαναπέι, ότι δηλαδή, ειδικά τα φ/β στην Ν. Ελλάδα μπορούν μα μειώσουν την ζήτηση αιχμής, και επομένως κάθε άλλο παρά άχρηστα. Αλλά ήδη μιλάνε για τιμές 150. Άλλο 150, άλλο 500, και άλλο φυσικά 50. Είμαι "φαντικός" στο ότι αυτό το blog αχολείται βασικά με αυτό το θέμα.
Οι αμφίδρομοι μετρητές με εγκατεστημένα φ/β στην ταράτσα ή την πέργκολα δεν με χαλάνε, απεναντίας.
Τα φ/β στον Θεσσαλικό κάμπο... χμμμ... Ή στην ταράτσα του Πράκτικερ χμμμμμμμ...
kι αν δεν σε ενοχλει, δεν έχω κανένα πρόβλημα να ανεβάσω το σχόλιό σου σαν αναρτηση..
Δεν με ενοχλει καθολου αδερφε,απεναντιας, τιμη μου.
Θα ηθελα να σου πω οτι η ενασχοληση μου με τα θεματα της ενεργειας ειναι σχετικα προσφατη, αρα και γνωση μου σε τεχνοοικονομικο επιπεδο σε αρχικο σταδιο.Το γνωστικο μου υποβαθρο με βοηθα να μπαινω οσο μπορω σε βαθος και πλεον το ολο θεμα της ενεργειακης αυτονομιας εχει γινει για μενα παθος.Οπως σου εχω ξαναπει σε αλλο αθρο,τελευταια κανω τις "ασκησεις", με χαρτι και μολυβι, στο θεμα της παραγωγης ενεργειας(θερμοτητα+ηλεκτρικο ρευμα)απο βιομαζα και συγκεκριμενα απο καλλιεργεια αγριαγκιναρας.Οι πρωτες ασκησεις λοιπον ειναι ενθαρυντικες.Οταν θα εχω μια μικρη "μελετη" ,θα ηθελα να την μοιραστω μαζι σου.
Σιγουρα μπορω απο τωρα να σου πω οτι και εγω προτιμω να βλεπω αγροτες να ασχολουνται με την καλλιεργεια ενεργειακων φυτων ή ακομα και με την παραγωγη ηλ.ενεργειας απο τον..."κοπο" τους, παρα να τους βλεπω να τους "σερνουν" στις Φ/Β επενδυσεις.
Δεν ειναι προτιμοτερο να χρηματοδοτηθει ενας αγροτης με 150.000-200.000ευρω για να στησει ενα μικρο εργοστασιο παραγωγης ηλεκτρικης ενεργειας(+ζεστο νερο) π.χ 50KW το οποιο να χρησιμοποιει ανανεωσιμη πρωτη υλη ,που παραγεται απο αυτον και δινει δουλεια και σε αλλους,που παραγει περιπου 300.000KWh ετησιως και το κοστος παραγωγης του να κυμαινεται περιπου στα 3-5λεπτα/KWh και να την πουλα με....λεπτα/KWh(βαλε εσυ το νουμερο,υπαρχουν οπως καταλαβαινεις περιθωρια!).Και ανανεωσιμη,και κυκλος εργασιων(δουλεια για κοσμο),και παραγωγικη διαδικασια,και δημιουργια "κεφαλαιου",και....διαφορα.
Φιλικα
Κωστας
Δημοσίευση σχολίου