Δευτέρα 31 Μαΐου 2010
Σας πήραμε χαμπάρι
Σε έρευνα του BBC, τον περασμένο Φεβρουάριο, στην Αγγλία, μόνο 26% (από 41% τρεις μήνες νωρίτερα) των Βρετανών πιστεύουν ότι «συντελείται κλιματική αλλαγή και ότι το κλίμα έχει αλλάξει από ανθρωπογενείς αιτίες». Το 38% πιστεύει ότι «κάποια κλιματικά αλλαγή συμβαίνει, αλλά δεν έχει ακόμα αποδειχθεί ότι είναι ανθρωπογενής». Όλη η δημοσκόπηση εδώ, και άρθρο των New York Times, εδώ. Αντίστοιχη έρευνα, με αντίστοιχα συμπεράσματα, είχε γίνει τον Μάρτιο, στις ΗΠΑ, από την Gallup, και την είχα αναφέρει σε προηγούμενη ανάρτηση.
Τέτοιες σημαντικές αλλαγές στην κοινή γνώμη, σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, είναι πολύ ασυνήθιστες, είπε ο ειδικός επί των δημοσκοπήσεων, ενώ ο «επιστημονικός σύμβουλος»(τα εισαγωγικά δικά μου) δηλώνει απογοητευμένος και ζητάει «επείγουσα δράση». Θα τους πήξουνε πάλι τους Άγγλους σε τηλεοπτικά προγράμματα με αρκουδάκια στην Ανταρκτική και Βεδουίνους να ζεσταίνονται στην Γουατεμάλα, και αναλύσεις από «ειδικούς» της Greenpeace.
Η ασυνήθιστη αλλαγή στην κοινή γνώμη, πιστεύω, οφείλεται στο ότι είναι τόσο φως φανάρι ότι μας λένε παραμύθια με κάποια σκοπιμότητα. Δεν χρειάζεται να είσαι ειδικός για να αντιδράς στην πλύση εγκεφάλου...
Προσωπικά έγινα εξαιρετικά καχύποπτος με τα ανθρωπογενή κλιματολογικά όταν είδα με πόσο θρησκευτικό ζήλο με αντέκρουαν στις αμφισβητήσεις μου, είτε για τα κλιματολογικά είτε για τις ΑΠΕ (που ως μόνη δικαιολογία προσφέρουν την σωτηρία του Πλανήτη). Και, αν μου επιτρέπετε, να σας πω εγώ τι νομίζω:
(1) Νομίζω ότι το κλίμα αλλάζει, όπως έχει αλλάξει τα τελευταία πολλά εκατομμύρια χρόνια. (2) Δέχομαι ότι τα τελευταία 100-150 χρόνια έχει αυξηθεί η ανθρωπογενής έκκληση CO2 αλλά το ανθρωπογενές CO2 είναι μόνο μέρος του συνολικού CO2, και, χωρίς CO2, δεν θα υπήρχε ζωή, αφού δεν θα υπήρχαν φυτά. (3) Δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι η όποια άνοδος θερμοκρασίας, αν υπάρχει, (παγετώνες προέβλεπαν το 1977) σχετίζεται μόνο με το ανθρωπογενές CO2, και όχι με την ηλιακή δραστηριότητα που νομίζω καθορίζει την ζωή μας. (4) Θεωρώ ότι η εξοικονόμηση πόρων, γενικά, και ενέργειας ειδικότερα, είναι εκ των ων ουκ άνευ. (5) Θεωρώ ότι είναι βλακώδες, έως υβριστικό, να πιστεύουμε ότι ο,τιδήποτε κάνουμε για τα επόμενα 10 χρόνια, αιολικά, βουντού, κλπ, θα έχει οποιονδήποτε αντίκτυπο στο κλίμα του Πλανήτη (μία-δύο εκρήξεις ηφαιστείων θα είναι πολύ πιο αποτελεσματικές, αλλά και μερικές θερμοπυρηνικές, ίσως είχαν αντίκτυπο).
Τέλος, αν φοβάμαι κάτι, σε Πλανητικό επίπεδο, είναι η υπερβολική εξάρτηση από πολλή βιομηχανική παραγωγή λίγων τροφίμων, και την αυξανόμενη αποξένωση, αυξανόμενου πληθυσμού από την γη.
Κυριακή 30 Μαΐου 2010
Το μήλο κάτω από την μηλιά
"Τάσος Μαντέλης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1945. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και είναι δικηγόρος στον Αρειο Πάγο και στο Συμβούλιο Επικρατείας. Μέλος της Κεντρικής του Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ. Εκλέγεται βουλευτής από το 1981. Διετέλεσε Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΤΕ και του ΕΛΤΑ κατά την περίοδο 1985- 1989. Το 1993 ανέλαβε Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας. Τον Ιανουάριο 1996 ορίστηκε Γενικός Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου.
Δραστηριοποιείται στην Ευρωπαϊκή και Διεθνή Κοινότητα για την αντιμετώπιση του φαινομένου του Θερμοκηπίου και τη προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Υπήρξε ιδρυτής και Α΄ Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Forum για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας EUFORES. Είναι Πρόεδρος του αντίστοιχου Ελληνικού Forum ELFORES."
http://troktiko.blogspot.com/2010/05/blog-post_3232.html
Οι απατεώνες ψάχνουν για απάτες, και οι απάτες για απατεώνες.
Haysville, Kansas
Σήμερα θα ασχοληθώ με ένα εντελώς άσχετο θέμα.
Έβαλα ένα link στους συνδέσμους που "με εμπνέουν", το blog της Βιβλιοθήκης της Κοινότητας του Haysville, προάστειο της πόλης Wichita, στο Kansas. Το Kansas είναι στο κέντρο της Αμερικής, και η μετά τους Ινδιάνους εποχή ξεκίνησε το 1830, αλλά εποικίστηκε έντονα μετά το 1850 στον καυγά μεταξύ οπαδών της «σκλαβιάς» και οπαδών της «ελευθερίας» των μαύρων. Μετά από έντονες και βίαιες διαμάχες που ήταν η πρώτη αψιμαχία Νοτίων και Βορείων για το θέμα, το Κάνσας τάχθηκε με τους «ελεύθερους», το 1861, την χρονιά που ξεκίνησε ο Αμερικανικός Εμφύλιος πόλεμος, που κράτησε το 1865. Από τότε, το Κάνσας έχει γίνει κάτι σαν βαρόμετρο της χώρας, και οι απόγονοι των φιλελεύθερων, με κάθε έννοια της λέξης, απογόνων του 19ου αιώνα, θεωρούνται η ραχοκοκαλιά του συντηρητικού κινήματος στην Αμερική.
Κυβερνήτης της Πολιτείας του Κάνσας είναι κάποιος Mark Parkinson. Ο άνθρωπος αυτός, εκλεγμένος σαν Ρεπουμπλικάνος, σε μία μάλλον (70%+) Ρεπουμπλικάνικη Πολιτεία, το γύρισε σε Δημοκρατικός, το 2006. Τότε, αυτή η μεταστροφή, δεδομένου ότι είχε γίνει στο Κάνσας, είχε σχολιαστεί σαν οιωνός μελλοντικών εξελίξεων. Ο Parkinson έγινε Κυβερνήτης πρόσφατα, όταν παραιτήθηκε η επίσης Δημοκρατική Κυβερνήτης του Kansas για να πάει στην Κυβέρνηση του Obama. Και πριν αποφανθείτε για όλες αυτές οι άσχετες λεπτομέρειες, να προσθέσω ότι ο Parkinson τέλειωσε το δημόσιο γυμνάσιο στην Wichita, και αποφοίτησε πρώτος ή δεύτερος στην τάξη του από το δημόσιο Πανεπιστήμιο της Wichita, και τέλειωσε, πρώτος, την Νομική σχολή του (επίσης δημοσίου) Πανεπιστημίου του Κάνσας.
Αλλά πίσω στην κοινότητα του Haysville και την Βιβλιοθήκη της. Η Haysville έχει 8.500 κατοίκους, στην πλειοψηφία τους λευκοί, και δημογραφικά στοιχεία φαίνονται στο link. Μάλλον δίνουν αρκετή σημασία στα τοπικά σχολεία τους και στα παιδιά τους , και προφανώς έχουν περί πολλού την βιβλιοθήκη τους. Η βιβλιοθήκη τους, εκτός από το blog που έβαλα στους συνδέσμους μου, έχει και άλλο ένα.
Το Κάνσας δεν είναι παράδεισος. Σε ένα αχρηστευμένο σιλό διηπειρωτικών πυράυλων, τσάκωσαν κάποιον να φτιάχνει LSD... Σε ένα άλλο σιλό, έφτιαξαν ...γυμνάσιο. Φυσικά και δεν είναι όλα εύκολα για όλους, και οι τοπικές ειδήσεις έχουν απ' όλα, και οι άγνωστοι "φίλοι" μου, στην κοινοτική βιβλιοθήκη του Haysville, είναι αγχωμένοι με την τρομακτική διαρροή πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού, παρά την μεγάλη απόσταση. Αν μπείτε στον κόπο να χαζέψετε τα παραπάνω links, νομίζω ότι θα έχετε λίγο καλύτερη (αν και μάλλον συντηρητική, χαχαχα) εικόνα της Αμερικής από αυτήν που έχουμε εδώ στην Ελλάδα. Είμαι σίγουρος ότι ένα σχεδόν λευκό προάστειο της Wichita, σε αυτό που εμείς θα λέγαμε "στο μέσο του πουθενά", να μην είναι η εικόνα που μας βολεύει να έχουμε, αλλά αυτή είναι η εικόνα, έστω και ωραιοποιημένη μέσα από ιστοσελίδες, ή τις επιλογές μου.
Εάν απορείτε πως μου ήρθε το Κάνσας, μες τη μέση της χώρας, και η Wichita (γενέτειρα της ...Pizza Hut), και η Κοινοτική Βιβλιοθήκη της Haysville, η απάντηση είναι εύκολη: Τυχαία. Εκεί βρήκα την αυτοπροσωπογραφία μου...
(και επειδή άργησα να αναφέρω την πηγή, είπα να κάνω αυτήν την ανάρτηση...)
Η κατάσταση στον Κόλπου του Μεξικού δεν είναι καλή. Η μέχρι τώρα καταστροφή είναι ανυπολόγιστη, οι προσπάθειες να σταματήσει η διαρροή απέτυχαν και το Σάββατο, και ενώ δεν υπάρχει πολλή πληροφόρηση, η αίσθηση είναι εκτός από οικολογικές και οικονομικές, οι συνέπειες μπορεί να είναι και πολιτικές. (κλικ στον χάρτη)
Η φωτό στην παραλία είναι από εδώ.
Σάββατο 29 Μαΐου 2010
to be free
The river flows, it flows to the sea.
Wherever that river goes, that's where I want to be.
Flow, river flow, let your waters wash down,
Take me from this road, to some other town.
All he wanted, was to be free,
And that's the way, it turned out to be,
Flow, river flow, let your waters wash down,
Take me from this road, to some other town.
Flow, river flow, past the shaded tree,
Go river, go, go to the sea,
Flow, to the sea.
Wherever that river goes, that's where I want to be.
Flow, river flow, let your waters wash down,
Take me from this road, to some other town.
Μην σταματάς να ρωτάς
Υπάρχουμε, ζούμε, βλέπουμε, επικοινωνούμε, απολαμβάνουμε την λιακάδα, ή την δροσιά της νύχτας, διαβάζουμε αυτά τα σχήματα στην οθόνη, μαθαίνουμε από τι είναι φτιαγμένο το σύμπαν, επειδή υπάρχει η παραπάνω εικόνα με το ηλεκτρομαγνητικό φάσμα (κλικ για μεγέθυνση).
Συνειδητοποιώ, από τις συζητήσεις μου, ότι οι απόψεις μου με σε θέματα ενέργειας, για πολλούς είναι παράξενες, επειδή είναι άγνωστες, και αντίθετες, όχι με την Επιστήμη, αλλά με την Προπαγάνδα. Η Φυσική, ή οι μηχανολογικές επιστήμες, δυστυχώς, δεν είναι ούτε οικείες, και το χειρότερο, στην χώρα μας, διατυπώνονται με τρόπο ακαταλαβίστικο, ή επιπόλαιο, σαν συνταγή, χωρίς την ασταμάτητη απορία των μικρών παιδιών. Όχι ότι καταλαβαίνω τα πάντα, ούτε ότι θα προλάβω να τα καταλάβω (και το γράφημα, πάνω πάνω φτάνει μόνο μέχρι το κουτάκι που λέει "Electromagnetism"). Λίγο λυπάμαι και λίγο χαίρομαι, που η επιστροφή σε αέναα εδάφη είναι για να προλάβω, αν μπορώ, την καταστροφή του όποιου Ελληνικού τοπίου έχει απομείνει, την περαιτέρω εισβολή στην τσέπη μου, και την όποια αποκατάσταση της αλήθειας.
Έχω βάλει δύο συνδέσμους που βρήκα ευχάριστους και ενδιαφέροντες, δεν έχουν σχέση με πολιτική, ή με ενέργεια. Ένας είναι από την Ελλάδα, τον άλλο τον ανακάλυψα κατά λάθος, σε μια μικρή κωμόπολη στο Κάνσας, όταν έψαχνα για το εικονίδιό μου. Θα της κάνω μία ανάρτηση της κωμόπολης, υπάρχουν και άλλοι μύθοι που πλανώνται...
Το σημαντικό είναι να μην σταματάς να ρωτάς. Η περιέργεια υπάρχει για τους δικούς της λόγους.
Παρασκευή 28 Μαΐου 2010
ball busting
Απολαμβάνω τις συζητήσεις... Ρώτησα τον φίλο μου, «Πόσα αιολικά MW χρειάζονται για να φτιάξουν, από μόνα τους, μία μπίλια ρουλεμάν, και πόσο θα στοιχίσει αυτή η μπίλια»;
O φίλος έψαξε για πόση ενέργεια (MWhr) χρειάζεται και όχι για πόση εγκατεστημένη αιολική ισχύ (MW). Αυτό ήταν λάθος, αλλά δεν πειράζει, η ερώτηση ήταν «παγίδα». Η απάντηση είναι «άπειρα αιολικά». Όλα τα αιολικά του κόσμου αν συνδέσεις, πάλι ρισκάρεις κάποιο χυτήριο, κάποιος φούρνος, κάπου στην διαδικασία, να ξεμείνει, και να κολλήσει, αν βασίζεται μόνο σε αιολικό ρεύμα. Το αιολικό ρεύμα είναι "στοχαστικό", ενώ η ζήτηση από το χυτήριο, ή την υψικάμινο, είναι "ντετερμινιστική". Το αιολικό ρεύμα, υπάρχει μόνο με backup. Και όσο πιο πολλή αιολική ισχύ έχεις εγκατεστημένη, τόσο πιό πολύ backup χρειάζεσαι. Διπλό κόστος, διπλές μονάδες, διπλά καλώδια, διπλά τα πάντα. Πολύ οικολογικό.
Για αυτό, όλα τα αιολικά του κόσμου, από μόνα τους, ούτε μία ατσάλινη μπίλια ρουλεμάν δεν μπορούν να φτιάξουν, πόσο μάλλον ισάριθμα αιολικά για να ανικαταστήσουν εαυτόν. Όσο για το κόστος... για την ΥΠΕΚΑ, "τσάμπα" και θα βάλω και την διάνοιξη των δρόμων από το ΕΣΠΑ. (Και έκανα κι άλλη ζαβολιά -- έπρεπε να τονίσω "βιομηχανικά" ρουλεμάν, μαζικής παραγωγής. Ο Γιαπωνέζος μάστορας, με λίγη υπομονή, θα μπορούσε να μου φτιάξει μία μπίλια...)
Τα ρουλεμάν, για όσους δεν ξέρουν είναι φαινομενικά ταπεινά εξαρτηματάκια, χωρίς τα οποία δεν υπάρχουν ούτε αυτοκίνητα, ούτε αεροπλάνα, ούτε πατίνια, ούτε …ανεμογεννήτριες, ούτε τραίνα… Ούτε μίξερ για την κουζίνα. Ο,τιδήποτε έχει κάτι που μοιάζει με ρόδα που γυρίζει γύρω από άξονα, χρειάζεται και ένα η περισσότερα ταπεινά ρουλεμάν. Τα ταπεινά ρουλεμάν είναι τέτοιας στρατηγικής σημασίας που ήταν στόχος προτεραιότητας (μετά τα υποβρύχια και τα αεροπλάνα) στην καημένη την Γερμανία, στον Β' ΠΠ.
Για τους περίεργους, που ενδιαφέρονται για την κατασκευή του ρουλεμάν και του ατσαλιού, καλό διάβασμα. Για την κατασκευή εξορυκτικών, μεταφορικών, και άλλων μηχανημάτων που εμπλέκονται, δεν αντέχω...
Σήμερα ο Μαντέλης... Αύριο;
Έλεγα να κρατήσω τις αναρτήσεις εστιασμένες στο θέμα της ενέργειας και μόνο μέσα από στοιχεία, να εκθέσω την απάτη των ΑΠΕ. Αλλά στην Ελλάδα υπάρχουν μόνο απάτες, και η αλήθεια είναι η γραφική εξαίρεση. Και είμαι θυμωμένος. Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ. Η κυρία Μπιρμπίλη είπε όλα της τα παιδικά επιχειρήματα, σαν απ' ευθείας από τις μπροσούρες των συμβούλων της. Είπε ότι προς το παρόν, δεν θα πουληθεί η ΔΕΗ ή οι μονάδες της (θα περιμένει για καλύτερο timing). Ξέχασε να πει ότι θα γίνει μια πρωτοφανής επιδρομή σε βάρος των καταναλωτών, θυμήθηκε να πει ότι από τα λάφυρα, θα δώσει κάτι πίσω στους ιθαγενείς. "Θα το πληρώνετε, ιθαγενείς, 100% πάνω το ρεύμα, αλλά θα σας κάνω 10% έκπτωση αν δεν φωνάζετε".
Να τι είπε σχολιαστής στην Ναυτεμπορική για το θέμα:
"Την Γερμανία συμφέρει αυτή η τεχνολογία, διότι έχει δημιουργήσει στην ΕΡΕΥΝΑ και στην παραγωγή εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας. Παρενέργεια -πολύ δυνατή και οδυνηρή - η συνεχής αύξηση ρεύματος γιά τους καταναλωτές (η απορρόφηση αυτού του ρεύματος σε τιμή ανάλογα με κατηγορία παραγωγής σε περίπου 0,40 E/kwh είναι βάσει νόμου αναγκαστική). Εδώ έχουν γεμίσει τις σκεπές με φοτοβολτάικ, τους λόφους και την θάλασσα με αερόμυλους.
Δυστυχώς, έμπλεξε ΕΕ και την Ελλάδα σε αυτό το κύκλωμα.
Η βιομηχανία της Γερμανίας θα χαρεί και οι μίζες στους Ελληνες πολιτικούς και ΔΥ θα πάει σύννεφο !!! (Η siemens είναι η μεγαλύτερη παραγωγός αερόμυλων).
Να δείτε που θα φθάσουν οι τιμές ρεύματος !!!
Χαιρετώ από Γερμανία"
Κυρία Υπουργέ Κλιματικής Αλλαγής, το όνομα και μόνο του Υπουργείου σας λέει ότι πρόκειται για απάτη, και το ότι αρέσει στον Πρωθυπουργό, δεν το αλλάζει αυτό, απάτη είναι. Εάν κάποιος, το 1999, έλεγε ότι "ο Μαντέλης τα πιάνει", ο Μαντέλης θα του έκανε μήνυση, θα την κέρδιζε, και ο Σημίτης θα έλεγε κάτι βαρυσήμαντο (κι ας έκρυβε σαν πρωθυπουργός της λαδιές της περιόδου που ήταν στο Ανάπτυξης). Και δείτε τώρα τι γίνεται: Ιφιγένεια ο Μαντέλης, αλλά θα κερδίσετε λίγο χρόνο οι υπόλοιποι, για να προλάβετε να κάνετε τα ιερά πράσινα έργα σας.
Ξεπληρώνετε ίσως και δικά σας γραμμάτια προς ξένους και οι ίδιοι ξένοι που σταυρώνουν τον Μαντέλη τώρα, θα σταυρώσουν εσάς μεθαύριο. Αν προλάβουν. Μπορεί να προφτάσουν οι καταναλωτές, που σε καιρό ύφεσης και πτώχευσης, θα τους ακριβύνετε το ρεύμα για να σώσετε τις αρκούδες της Ανταρκτικής. Σήμερα ο Μαντέλης... αύριο ποιός θα έχει σειρά;
Πέρασα ωστόσο και από το καφενείο, και είδα δύο φωτογραφίες που αξίζουν όσο όλα μου τα μαθήματα στοιχειώδους φυσικής και αριθμητικής:
Όπως λέει και ο καφετζής, η Greenpeace είναι το μόνιμο κανισάκι της κυρίας ΥΠΕΚΑ. Στην πρώτη φωτό, τα πορτοκαλιά στρουμφάκια σε διατεταγμένη υπηρεσία.
Στην δεύτερη φωτό, από δεξιά προς τα αριστερά, ο Χαραλαμπίδης, Πρόεδρος της Greenpeace, ο Δ. Λάλας υποψήφιος του Πασόκ, ο Γ. Μιχόπουλος Γ. Διευθυντής της αιολικής Vestas, η Α. Ποδηματά, ευρωβουλευτής του Πασόκ, και ο Αρθούρος, Πρόεδρος της ΔΕΗ. Δεν ξέρω αν στο δείπνο είχε και χορηγία, αλλά όλοι κοιτάνε τον άνθρωπο με τα ορυκτέλαια -- συγγνώμη, λεφτά -- εκτός από τον Χαραλαμπίδη που σεμνότυφα, κοιτάει χαμηλά και σκέφτεται. Αχ καημένη ΔΕΗ...
Στα παιδιά της φωτογραφίας, θα αφιερώσω ανάρτηση, άλλη φορά.
Πέμπτη 27 Μαΐου 2010
燃料電池 για μικρά και μεγάλα παιδιά
Σήμερα θα αναφερθώ σε θέματα που έχω ελάχιστη έως μηδενική πρωτογενή πείρα, αλλά είναι ενδιαφέροντα, με τσίγκλησε όμως και ο χθεσινοβράδινος, et voilà!
Από τον φίλο μου, χτες, έμαθα ότι τα fuel cells τα λέμε «κυψέλες καυσίμου» αλλά να μου επιτρέψετε να τα λέω fuel cells… Αυτό είναι το μόνο fuel cell που έχω δει και έχω ακουμπήσει, το πήρα για τον πιτσιρίκο μου.
"Ανακάλυψε πως μπορείς κι εσύ να παράγεις, να αποθηκεύσεις και να κάνεις χρήση καθαρών μορφών ενέργειας! Σε όλο τον κόσμο επιστήμονες και ερευνητές αναζητούν νέους τρόπους που θα βοηθήσουν στην ικανοποίηση των αυξημένων ενεργειακών αναγκών μας, χωρίς να επιβαρύνεται περαιτέρω το περιβάλλον. Η πιο σημαντική εναλλακτική πρόταση είναι το υδρογόνο, το οποίο μπορεί να παραχθεί με τη βοήθεια ανανεώσιμων πηγών όπως η αιολική ή η ηλιακή ενέργεια. Μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται ηλεκτρόλυση, μπορεί να παραχθεί υδρογόνο από το νερό. Στη συνέχεια στις κυψέλες καυσίμου το υδρογόνο μπορεί να μετατραπεί σε ηλεκτρική ενέργεια και να τροφοδοτήσει οτιδήποτε, από οχήματα και σπίτια μέχρι ηλεκτρονικές συσκευές. Το συγκεκριμένο πακέτο παραγωγής υδρογόνου από την ηλιακή ενέργεια είναι έτσι σχεδιασμένο ώστε να εξοικειωθείτε και να κατανοήσετε πλήρως τη νέα αυτή πρωτοποριακή τεχνολογία παραγωγής ενέργειας και να γίνετε κι εσείς μέλος της παγκόσμιας κοινότητας που προωθεί την τεχνολογία του υδρογόνου. Από την Horizon".
Το παιχνίδι αυτό το βρήκα στην Ελλάδα για €75 και στην Αμερική για $65 (€50). Η κυψέλη, καθ' εαυτή κοστίζει $35, παράγει 369mA ρεύμα στα 0,6V, ή ισχύ 210mW. Ή, με 0,7 A στα 2V, παράγει 7ml/λεπτό υδρογόνο και 3,5ml/λεπτό οξυγόνο. Προφανώς είναι ωραίο παιχνίδι, με άφθονη δόση προπαγάνδας (με κόκκινα γράμματα, παραπάνω, έχει και εκδοχή με ανεμογεννήτρια, 50% ακριβότερη), και καθήλωσε τον πιτσιρικά για περίπου 5 λεπτά (εμένα για 20). Το κόστος ανά μεγαβατώρα δεν τολμώ να το υπολογίσω, το δε κόστος καθήλωσης του πιτσιρικά ήταν €15 το λεπτό. Έφτιαξα καλύτερο, φτηνότερο, αλλά πολύ πιο επικίνδυνο παιχνίδι, και θα το περιγράψω στο τέλος. Η Horizon φτιάχνει και μεγάλα fuel cells, αν ενδιαφέρεστε (και δείτε παρακαλώ και τα τεχνικά τους στοιχεία, εδώ). Εάν έχετε αυθαίρετο, και εάν έχετε πρόσβαση σε εμφιαλωμένο υδρογόνο, υπάρχει προϊόν και για εσάς, σε τιμή που βρήκα μόνο εδώ, είναι "3.100.000 γιεν" ή €28.000 για τα 2kW. Το fuel cell στα ιαπωνικά είναι 燃料電池, δεν ξέρω πόσο πάει το εμφιαλωμένο υδρογόνο, θα έλεγα να περιμένουμε να περάσει η ύφεση.
Τα fuel cells, ελάχιστα ενδιαφέρουν, για την ώρα, νομίζω, για οικονομική παραγωγή ενέργειας ή για την μείωση των ...αερίων του θερμοκηπίου. Τα fuel cells ενδιαφέρουν για την επόμενη μεγάλη μάχη των θαλασσών, εάν και όταν γίνει. Οι περισσότεροι σπό εσάς θα θυμάστε το Hunt for Red October, και οι παλιότεροι το Run Silent, Run Deep. Δεν δηλώνω ειδικός στα ήσυχα υποβρύχια, αλλά η παρακολούθηση των υποβρυχίων με ηχητικά, μαγνητικά ή δεν ξέρω πια άλλα μέσα, είναι θέμα ζωής θανάτου για την Υπερδύναμη. Τα άτιμα τα 燃料電池 επέτρεψαν στους ηττημένους του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και τους συνεργάτες τους να δημιουργήσουν θέμα για τους νικητές, που δεν ξέρω εάν είναι εκτός αυτού του παιχνιδιού. Η GE σαν να μην ασχολείται, αλλά πληροφόρηση; παραπληροφόρηση; Πολλές εμπορικές εφαρμογές, τρέχα γύρευε, μαύρη τρύπα, ούτε ξέρω, ούτε χρειάζεται να ξέρω τι γίνεται. Ίσως θυμάστε, ότι ο Σκαραμαγκάς στην HDW, περί τα τέλη της Κυβέρνησης Σημίτη. H HDW, είχε ήδη αγοράσει την Σουηδική Kockums. Και η Kockums έχει τεχνογνωσία με άλλου είδους ήσυχες μηχανές για υποβρύχια... Η εξαγορά έγινε μάλλον επειδή υπήρχαν πλούσια μετρητά στα υποβρύχια που θα έφτιαχνε ο Σκαραμαγκάς, αυτά που γέρνουν, που τελικά έφτιαξε η HDW. Η HDW, όταν πήρε τον Σκαραμαγκά, ήταν γνωστό ότι ήταν στα πρόθυρα της χρεωκοπίας. Μετά κάπως εμφανίστηκε Αμερικανός αγοραστής της HDW, η US One Equity Partners, μετά πήγαν να πουλήσουν υποβρύχια; τεχνογνωσία; στην Taiwan, και χάλασε η δουλειά παλιές και μπερδεμμένες υποθέσεις για μεγάλα παιδιά. Είναι ωστόσο ενδιαφέρον, πως είχε αντιδράσει τότε ο ...ΔΟΛ. Και λίγο αργότερα, to 2004, η ThyssenKrupp αγόρασε την HDW, και πώς γελάω που η Ευρωπαίοι γραφειοκράτες, "δεν" είδαν θέμα ανταγωνισμού.
Αν δεί κανείς τι λέει η Wikipedia για τις κυψέλες καυσίμου, έχει πολλή εμπορική εφαρμογή για τον λαό, αλλά άρθρα για την εντροπία στις κυψέλες καυσίμου πρέπει να τα αγοράσεις και δεν νομίζω ενδιαφέρουν. Το σχεδιάγραμμα είναι από εδώ, παρουσίαση του 2006. Τα fuel cells, στην Ευρώπη (νομίζω της Siemens αλλά δεν ορκίζομαι) κινούν τα υποβρύχια της HDW που ανήκει στην ThyssenKrupp AG, και κάποιος, το 2007, έγραφε ότι το 212Α είναι ίσως το πιο ήσυχο στον κόσμο.
Βέβαια, δεν είπα τίποτα ούτε για τα ίδια τα fuel cells, ούτε για την οικονομία του υδρογόνου που, αν υπάρξει, θα είναι σε επόμενο στάδιο του τωρινού ανθρώπινου πολιτισμού, και που αν υπάρξει, το προέβλεψε ο Ιούλιος Βερν, και που δεν είναι χωρίς τους κυνικούς αμφισβητητές. Παρασύρθηκα από τα μικρά και τα μεγάλα παιδιά, και με τρώει και το ερώτημα: Πού πήγαν τα €83 εκατομμύρια; ή ήταν 11; "αμοιβή συμβούλων" που έδωσε η Ferrostaal για να αγοράσουμε τα υποβρύχια από την HDW;
(Αν το ζητούμενο είναι να διασκεδάσει και ο πιτσιρικάς, αντί του εξευγενισμένου παιχνιδιού των €75, πάρτε τον φορτιστή της μπαταρίας του αυτοκινήτου, συνδέστε την έξοδο με δύο "ηλεκτρόδια" (ας πούμε χάλκινα καλώδια ηλεκτρολόγου με βγαλμένα 2-3 cm μόνωσης στις άκρες) βάλτε τα σε νερό (σε γυάλινο μπωλ) με ελάχιστο turboflo, ή καυστική σόδα, και στο ηλεκτρόδιο με το « - » θα βγαίνουν πολλές μπουρμπουλήθρες υδρογόνου, και με ένα αναμένο σπίρτο από πάνω θα κάνουν «παφ παφ παφ». Εμείς κάναμε «παφ παφ παφ» για μισή ώρα. Μην τρομάξετε, στην πλευρά με το + έγινε μια βρωμιά και μισή, ο χαλκός οξειδώνεται... Που να ανοίγετε συμβατικές μπαταρίες να πάρετε τον πυρήνα από γραφίτη... Μην δοκιμάζετε πειράματα σπίτι σας, χωρίς μέτρα προστάσίας, σημειώστε ότι 1) το turboflo μονο του ή με νερό είναι επκίνδυνο, και κάθε «παφ παφ» μπορεί να πετάξει σταγονίδια με καυστική σόδα – γυαλιά, γάντια κλπ, 2) ηλεκτρόλυση με μετασχηματιστή από την πρίζα είναι επικίνδυνη, 3) αν το υδρογόνο μαζευτεί δεν κάνει «παφ» κάνει «μπαμ», αλλά και αυτό είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον … πείραμα. Δεν είναι εύκολο να γεμίσεις μπαλόνι, αλλά μια από αυτές τις ωραίες ελαφριές νάϋλον σακούλες για ρούχα... χαχαχάα!)
Τετάρτη 26 Μαΐου 2010
Γαία (εναντίον ...ΥΠΕΚΑ)
Την άποψή μου για τους ψευτομεσσίες, και τους αγύρτες και τις περίεργες «Υπουργούς», που έκαναν επάγγελμα την «Κλιματική Αλλαγή», την έχω πει. Ωστόσο, δεν είμαι από αυτούς που αρνούνται, ότι το κλίμα αλλάζει. Το κλίμα αλλάζει τα τελευταία 2,5 δις χρόνια, από τα 4,5 δις χρόνια που λένε ότι υπάρχει ο πλανήτης, και μπορεί και να έχει αλλάξει τα τελευταία και τα 200 χρόνια, και ίσως να έχει κάτι να κάνει η ανθρώπινη δραστηριότητα. Ως εκεί.
Δεν δέχομαι όμως ότι έκανα κάτι λάθος, ή κακό, εγώ, ή εσείς, ούτε καν οι πιό ερνεργοβόροι του κόσμου. Δεν έκανα κάτι ηθικά απαράδεκτο ή μεμπτό, ή κάτι που, αν είχα πρώτα την στερνή μου γνώση, θα το έκανα διαφορετικά. Να το πω απλά να το καταλάβει και η Κυρία με τα ειδικά παπούτσια. Εάν Κυρία μου, δεν ήταν ο κόσμος όπως ήταν, όταν γεννηθήκαμε, ίσως να μην είχαμε γεννηθεί, και ίσως τα παπούτσια μας να ήταν διαφορετικά, και μικρότερης έντασης CO2. Άσε τι θα ήταν ο κόσμος εάν δεν είχαν εμφανιστεί τα κυανοβακτήρια πριν 3 δις χρόνια... Αυτό όμως που πραγματικά απορρίπτω, είναι οποιαδήποτε συνειδητά ανθρώπινα έργα, από τώρα έως το 2020, ή το 2050, θα έχουν οποιοδήποτε θετικό αποτέλεσμα στο να επηρεάσουν, ή να αντιστρέψουν, ο,τιδήποτε γίνεται σε πλανητικό επίπεδο. Αυτό είναι απλά ψευδοεπιστήμη, και, απλούστερα ακόμα, δικαιολογία για αρπαχτή.
Αυτά τα λέω εδώ και καιρό, και μπορεί κάποιος έξυπνος να με ρωτήσει αν με ενοχλούν τα αιολικά. Ναι, με ενοχλούν αλλά αυτό είναι το τρίτο σε σειρά σημασίας για μένα θέμα. Το πρώτο είναι ότι απεχθάνομαι το ψέμα και την παραποίηση της επιστήμης. Το δεύτερο είναι ότι δεν μου αρέσει καθόλου, να πληρώνω για απατηλές ιδέες επιτηδείων που έχουν στήσει μνηχανάκι να με κλέβουν. Το τρίτο είναι ότι δεν μου αρέσουν τα αιολικά. Και μαντέψτε ποιόν βρήκα, με ανακούφιση, να συμφωνεί απόλυτα μαζί μου: τον James Lovelock, συγγραφέα του βιβλίου "Γαία", 100% επιστήμονα, και εμπνευστή της θεωρίας ότι πλανήτης αυτορυθμίζεται, με τις όποιες συνέπειες από ενδοπλανητικές και εξωπλανητικές παρεμβολές. (Εδώ, ένα παράδειγμα αυτορύθμισης)
Μετέφρασα, παρακάτω τα αποσπάσματα της συνέντευξής του στο BBC, 30/3/2010. Δεν μπορώ να αντιγράψω τα video clips, είναι κλειδωμένα.
"Η Γη φροντίζει τον εαυτό της, και αυτό κάνει τα τελευταία μερικά δισεκατομμύρια χρόνια, και ρυθμίζει το κλίμα, και τώρα την ωθούμε σε μία πιο σταθερή κατάσταση, που είναι η ζεστή κατάσταση, και όταν αυτό ξεκινήσει, πράγματα θα συμβαίνουν από μόνα τους, η Γη θα βγάζει αέρια στην ατμόσφαιρα, πολλά περισσότερα από ότι έχουμε βάλει εμείς, εμείς, απλά, πατήσαμε την σκανδάλη… Σαν κάποιος να πηγαίνει μια βόλτα στο δάσος, βρίσκει ένα όπλο, το πιάνει και πατάει δοκιμαστικά την σκανδάλη, χωρίς να ξέρει ότι το όπλο ήταν γεμάτο, και σκοτώνει κάποιον ή κάνει κάποια ζημιά. Δεν είμαστε πραγματικά ένοχοι, δεν κάναμε κάτι με σκοπό να ζεστάνουμε τον κόσμο, αλλά φτιάχνοντας τον πολιτισμό μας ενεργοποιήσαμε άλλους μηχανισμούς.
Αν πας πίσω στον χρόνο και δεις την τελευταία περίοδο παγετώνων και τον χρόνο που τέλειωσε, περίπου πριν 14.000 ή 15.000 χρόνια, πέρασαν 2.000 με 3.000 χρόνια για να ζεσταθεί κατά 5 βαθμούς η Γη, και δεν έγινε ομαλά σαν τις καμπύλες που φτιάχνουν τα διάφορα [κλιματολογικά] μοντέλα, έγινε ανώμαλα, ανέβηκε η θερμοκρασία περίπου στην σημερινή, και μετά κατακρημνίσθηκε σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτά της περιόδου των παγετώνων, για 1.000 χρόνια πριν αρχίσει να ανεβαίνει τους 5 βαθμούς που ανέβηκε. Η Γη δεν αλλάζει θερμοκρασία προβλέψιμα, για να συμμορφωθεί με μοντέλα, αλλάζει με περίεργους τρόπους, όπως και βλέπουμε: Δεν έχει ανέβει η θερμοκρασία τον τελευταίο αιώνα και περνάμε εξαιρετικά κρύα περίοδο σε ολόκληρο το βόρειο ημισφαίριο.
Η επιστήμη άλλαξε στην διάρκεια της ζωής μας. Ήταν κάποτε «λειτούργημα», κάπως σαν να είσαι νοσοκόμα. Το έκανες σχεδόν σαν κάλεσμα, είχες την ειδικότητά σου και κανόνες συμπεριφοράς, θα ήταν αμαρτία σε βάρος του Αγίου Πνεύματος να μαγειρέψεις δεδομένα… Την στιγμή που η επιστήμη έγινε δουλειά καριέρας, και αυτό συνέβη στην διάρκεια του τελευταίου αιώνα, αν ήσουν υπό πίεση, και η δουλειά σου εξαρτιόταν από το να παράξεις τα «σωστά» αποτελέσματα, θα είχες την τάση να προσαρμόσεις τα δεδομένα σε αυτό που ζητούσε το αφεντικό σου, και αυτό ίσως συμβαίνει τώρα, και έγινε σε μεγάλη κλίμακα στα CFC και το όζον. Είμαι επιστήμων αλλά είμαι «παλαιομοδίτης» επιστήμων, με κάθε έννοια της λέξης και εξάσκησα την επιστήμη σαν λειτούργημα και όχι σαν καριέρα.
Πίσω από τις «Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας» δεν υπάρχει σωστή και πρακτική μηχανολογική επιστήμη, αλλά μείγμα ιδεολογίας και business. H Ευρώπη έχει βάλει αυτήν την υποχρέωση για ΑΠΕ. Δίνει επιδοτήσεις, και τις έχει κάνει καλή business. Δεν θα είναι εύκολο να σταματήσουν οι ΑΠΕ, αλλά στην πραγματικότητα, δεν δουλεύουν.
Έχει νόημα να μην αγοράζεις μεγάλα αυτοκίνητα με υψηλή κατανάλωση, και θα είναι ακριβό αν το κάνεις, και αυτό είναι πιο αποτελεσματικό κίνητρο από το να θες να «σώσεις τον Πλανήτη»... το να θες να «σώσεις τον Πλανήτη» είναι, απλά, πολλή ανοησία. Δεν γίνεται να σώσεις τον Πλανήτη, αν ο Πλανήτης είναι να σωθεί, θα σωθεί από μόνος του, πάντα αυτό έκανε. Διαφοροποιώ την σωτηρία του Πλανήτη από την σωτηρία της ανθρωπότητας. Είμαστε γεμάτοι από Ύβρη, νομίζοντας ότι μπορούμε να κάνουμε τέτοια πράγματα, δεν είμαστε ακόμα αρκετά έξυπνοι, ούτε νομίζω ότι θα προλάβουμε να είμαστε, για αυτό το γεγονός, και νομίζω το λογικό πράγμα που μπορούμε να κάνουμε, είναι να χαρούμε την ζωή μας, όσο μπορούμε".
Αξίζει να δείτε τα αποσπάσματα της συνέντευξής του στο BBC, ή ακούστε την συνέντευξή του, εδώ. Προσπαθώντας να μην χρωματίσω τις απόψεις του με τις δικές μου, λέει ότι ο πλανήτης θα ζεσταθεί, μάλλον και από το CO2 και από την συμπεριφορά του Ήλιου, απορρίπτει την λήψη πολιτικών αποφάσεων από τα διάφορα μοντέλα στα οποία αποδίδει και αμφισβητούμενη επιστήμη. Απορρίπτει την οποιαδήποτε θετική επιρροή των ΑΠΕ στην επιρροή του κλίματος. Πιστεύει ότι μόνο η πυρηνική ενέργεια μπορεί να κάνει κάποια διαφορά. Προβλέπει ότι από αλλαγή κλίματος, και ειδικά από μεταναστεύσεις, αρρώστιες και πείνα, θα μειωθεί ο ανθρώπινος πληθυσμός της Γαίας (και θα χαθούν οι 7 στους 8 ανθρώπους).
Θέλω όμως να σας αφήσω με μια λιγότερο απαισιόδοξη νότα. Το 1978 ή 79, πάλι σε ύφεση και αρνητικό οικονομικό κλίμα, ο κόσμος πίστευε ότι ο Πλανήτης Γη θα παγώσει, και θα πεθάνουμε όλοι από ...παγετώνες. In the long run, we are all dead, enjoy life, while you can. Θα ζήσουμε παγωμένες μέρες Δεκαημέρου του Βοκκάκιου. Ξέρω, σας φόρτωσα με links, αλλά αυτά με τους παγετώνες είναι συναρπαστικά, και ...πρόσφατα! Είχα θορυβηθεί όταν τα πρωτοάκουσα... "Να χαρούμε τη ζωή μας όσο μπορούμε".
Τρίτη 25 Μαΐου 2010
Εργατική Αλληλεγγύη
Δείτε το ολόκληρο, εδώ.
Υδροηλεκτρικά
Άλλη μία αφορμή για αυτή την ιστοσελίδα ήταν μία ανάρτηση στο antinews, και ο εξωφρενικός ισχυρισμός ότι τα μεγάλα υδροηλεκτρικά δεν είναι ΑΠΕ, ενώ τα μικρά είναι. Έχουμε φτάσει να ξεχνάμε τις σημαίνουν οι λέξεις και να μπερδεύουμε ευρωγραφειοκρατικές έννοιες και επιδοτήσεις, με την πραγματικότητα. Έχουμε φτάσει στον θαυμαστό καινούργιο κόσμο του ευρωλεξιλογίου.
(Κλικ για μεγέθυνση στην παραπάνω εικόνα) Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αυστηρά, δεν υπάρχουν. Απλά στην χρονική κλίμακα των ανθρώπων, ο ήλιος είναι για πάντα (δεν είναι) και, επομένως, στην έμμεση ή άμεση εκμετάλλευση του ήλιου, η ενέργεια που παράγεται θεωρείται «ανανεώσιμη». Ο αέρας, τα κύματα, η βροχή, οι παγετώνες και τα ποτάμια είναι όλα ηλιακή ενέργεια. Απλά το νερό δημιουργείται σε μεγάλες εκτάσεις και συγκεντρώνεται, πυκνό και βαρύ σε ένα μικρό σημείο (εκεί που δείχνει το ροζ βέλος), εξ ου και είναι χαμηλής εντροπίας και έχει πολλή ενέργεια διαθέσιμη για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ ο αέρας είναι διάχυτος, και εφ’ όσον δεν υπάρχουν μεγάλα αεροχωνιά και μεγάλες αεροδεξαμενές να τον μαζέψουν και να τον αμολήσουν σε ανεμογεννήτριες, είναι πάντα καταδικασμένος να είναι υψηλής εντροπίας, και ο μόνος τρόπος να παράγει κάποια ενέργεια, είναι να επιδοτείται.
Και το πετρέλαιο είναι …ΑΠΕ. Απλά, ο κύκλος της ηλιακής του ανανέωσης είναι σε εκατομμύρια χρόνια και μάλλον δεν είναι πρακτικό να περιμένεις να ξαναφτιαχτεί στα έγκατα της Γης. Το ουράνιο δεν είναι ΑΠΕ. Υπάρχει από τον καιρό της …Κοσμογονίας, και παρά την επαναχρησιμοποίηση άλλων ισοτόπων από ειδικούς αντιδραστήρες, δεν είναι «ανανεώσιμο». Ούτε το υδρογόνο στην φουτουριστική του εμπορική μετατροπή σε ήλιο είναι ανανεώσιμο.
Άρα μακροχρόνια είμαστε όλοι πεθαμένοι, αλλά πεθαμένοι ξεκινήσαμε, πριν φτιαχτούμε κάπου στην Ανατολική Αφρική, άρα, κανένα πρόβλημα, και όποιος θέλει να πάθει κατάθλιψη για το μέλλον της ανθρωπότητας, να πάει να δει την σειρά Mad Max, ή ταινίες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, και τον έλεγχο του πληθυσμού μέσω στρατοπέδων …ανακύκλωσης. Και είναι βέβαιο: Σε 5 δις χρόνια, η Γη θα υπερθερμανθεί στο έπακρο, όταν ο Ήλιος μπει στην φάση του κόκκινου γίγαντα, και ή θα μας καταπιεί, ή θα μας ψήσει. (Κάποιος να το πει στην κυρία ΥΠΕΚΑ, να επιληφθεί του θέματος!)
Πίσω στα υδροηλεκτρικά. Το θέμα δεν θέλει φιλοσοφία και η καλύτερη περίληψη είναι από μία κοπελιά στην Νορβηγία που δηλώνει Γεωεπιστήμων και Αστροφυσικός: «Η υδροηλεκτρική ενέργεια είναι καθαρή και ανανεώσιμη, αλλά όχι χωρίς προβλήματα. Τα φράγματα και οι τεχνητές λίμνες ενοχλούν την φύση και την ανθρώπινη κουλτούρα με διάφορους τρόπους. Το υδροηλεκτρικό δυναμικό εξαρτάται από την γεωμορφία και την βροχή. Η τεχνολογία είναι «ώριμη» και έχει μερικές πιθανότητες βελτίωσης της αποτελεσματικότητας. Με νέα υδροηλεκτρικά, θα μειωθεί η εξάρτηση σε ορυκτά καύσιμα, όπως το πετρέλαιο, το αέριο και το κάρβουνο.»
Υπάρχει άφθονο υλικό για υδροηλεκτρικά, και υδροηλεκτρικά στην Ελλάδα:
http://en.wikipedia.org/wiki/Hydroelectricity
http://www.michanikos.gr/showthread.php?t=15156
http://library.tee.gr/digital/m2380/m2380_contents.htm
http://greekriverfriends.blogspot.com/2010/03/blog-post_04.html
http://energiakoiergazomenoidei.blogspot.com/2010/04/4-1.html
http://www.ypan.gr/docs/2national_report_october_2003.doc
Το τελευταίο, έχει και πινακάκι με τα μεγάλα και τα μικρά Υ/Η έργα στην Ελλάδα, (αλλά είναι του 2003). Τελικά, κανείς δεν μου έχει απαντήσει γιατί τα μεγάλα Υ/Η της ΔΕΗ έχουν εξαιρεθεί από τα "επιδοτούμενα", αλλά νομίζω ότι ξέρω. Τα έργα αυτά έγιναν από την ΔΗΜΟΣΙΑ επιχείρηση ηλεκτρισμού, είναι δικά μας, τα πληρώσαμε εμείς, για την δικιά ΜΑΣ ΔΕΗ, αυτή που μας έκαναν κάτι περίεργοι να αντιπαθήσουμε, αλλά αυτή μας έφερε έως εδώ, και αυτήν πάνε να μοιράσουν και να χαρίσουν, Τα Υ/Η της ΔΕΗ στέκουν και παράγουν από μόνα τους, δεν χρειάζονται επιδοτήσεις. Τις επιδοτήσεις τις φυλάνε για τις εισαγωγές από αφεντικά στην Γερμανία και την Ισπανία, και για την προίκα ημετέρων που έχουν ανάγκες. Τα φράγματα, μην ξεχνάμε, έχουν τα αγαπημένα συστατικά της Ελληνικής αναπτυξιακής στρατηγικής: χωματουργικά και μπετό.
Βέβαια, ο σχολιαστής Thrapshorhis στο σχόλιό του, είχε άλλη άποψη, και παρέθεσε και ένα ενδιαφέρον link γιατί τα μεγάλα Υ/Η δεν πρέπει να λογίζονται σαν πρωτοβουλίες για ΑΠΕ. Δεν έχει άδικο, φίλε Thraphsorchi, ο συγγραφέας του link, αλλά πρόσεξε πως ξεκινάει: "Eradicating poverty and reducing global warming". Και εγώ θα ήθελα αιώνιον ζωήν, και εξασφαλισμένη θέση πίστα στην Εδέμ.
Το Υ/Η φράγμα είναι της ΔΕΗ, στο Καστράκι, η μία φωτό της "Κατερίνας", η άλλη του Σταύρου Αλεξανδρή, όλα από το Google Earth. Το φράγμα είναι του 1969 και έχει ύψος 95 μέτρα και μήκος 530 μέτρα. Τις εβδομάδες που έρχονται, θα μάθουμε και άλλες ευρωλέξεις για το ποιός παράγει και ποιος διακινεί το ρεύμα. Η Κυβέρνηση δεν μας είχε στημένο μόνο το ΔΝΤ, μας είχε και άλλα. Η "σωτηρία του πλανήτη" δεν έχει τίποτα να κάνει με τις κουτοπονηριές του ΥΠΕΚΑ. Εξ άλλου, κυρία μου, ο ίδιος ο Lovelock το είπε: "Είναι αργά για να σώσουμε τον πλανήτη και τα αιολικά είναι nonsense".
Δευτέρα 24 Μαΐου 2010
Ο χαμένος σοσιαλιστικός παράδεισος
Ποτέ μου δεν δήλωσα ότι ξέρω από «πολιτικά» είτε στην Ελληνική τους εκδοχή είτε σε άλλη. Ωστόσο, όπως κάπως ξαναγράφεται η επιστήμη, ξαναγράφεται και η πολιτική. Εύκολα παρουσιάστηκε η κρίση, σαν «κρίση του καπιταλισμού» ή του «φιλελευθερισμού». Διαφωνώ κάθετα και απόλυτα. Θεωρώ ότι η κρίση οφείλεται σε άλλους λόγους. Η κρίση οφείλεται στην κατάργηση ορισμένων θεμελιωδών μηχανισμών αυτορρύθμισης αρχικά από Ευρωπαίους κρατικιστές, και στην Αμερική, βασικά, από την διοίκηση Κλίντον. Αυτό εξυπηρέτησε και εξυπηρετεί την μεγάλη συγκέντρωση κεφαλαίου σε λίγους. 1) Δεν υπάρχει τίποτα καπιταλιστικό ή φιλελεύθερο σε ολιγοπωλιακές συγκεντρώσεις, ούτε είναι τα μονοπώλια νομοτελειακά αναπόφευκτα. Σε όσες περιπτώσεις ξέρω έγινε με συνειδητά και μεθοδευμένα βήματα. 2) Η «σοσιαλιστική» ιδεολογία χρησιμοποιήθηκε και χρησιμοποιείται κατά κόρον σαν προπέτασμα καπνού για αυτόν τον σκοπό. Δύο περιπτώσεις που ξέρω είναι (α) οι κανόνες της Αμερικανικής Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA) που ξεκίνησαν όμορφα και περιβαλλοντικά, αλλά γράφτηκαν από, και για τις 3-4 μεγάλες εταιρίες χημικών του κόσμου και (β) η κατάργηση του Glass Steagall Act που επέτρεψε στην Citibank (και όχι μόνο) να μπει στην επενδυτική τραπεζική, την χρηματιστηριακή και την ασφαλιστική αγορά. Η σοσιαλιστική ιδεολογία χρησιμοποιήθηκε επειδή δίνει το αναισθητικό ιδεολογικό υπόβαθρο για μετάβαση σε κεντρικό έλεγχο των πραγμάτων. Ο κεντρικός έλεγχος ποτέ δεν εξυπηρετεί τους πολλούς. Πάντα εξυπηρετεί του λίγους. Π.χ., δεν θεωρώ καθόλου τυχαίο ότι η κατάργηση του Glass Steagall έγινε επί «Δημοκρατικού» Κλίντον.
Ο φιλελευθερισμός, η άποψη ότι ο κόσμος δουλεύει καλύτερα με την επιδίωξη ατομικών συμφερόντων και την ελευθερία της αγοράς, έχει χαρακτηριστεί σαν το κακό που φταίει για τα σημερινά μας προβλήματα. Δεν είναι όμως έτσι. Αυτή είναι η έντεχνα καλλιεργημένη άποψη των Νεοσοσιαλιστών, που όσο το ψάχνω, είναι ακριβώς αυτοί που κρύβονται πίσω από τις καίριες παρεμβάσεις ενάντια στου μηχανισμούς της ελεύθερης αγοράς, και είναι οι προπομποί του Νεοφασισμού.
Το κείμενο του http://www.mega.nu/ μου τσίγκλισε την περιέργεια, κατά τύχη, όταν έψαχνα τι μπορεί να κρύβεται πίσω από την Νεοσοσιαλιστική Πράσινη Θρησκεία. Και αυτό που είδα είναι μια αρκετά μαύρη χρήση «σοσιαλισμού» για σκοπούς συγκέντρωσης πλούτου και εξουσίας. Αισθάνομαι την ανάγκη να σας ενθαρρύνω να το δείτε. Σε πρόχειρη ανάγνωση θα φανεί «συντηρητικό» αλλά ο όρος και η σημασία της λέξης «συντηρητικός» έχει μετατεθεί. Δεν είμαι καθόλου βέβαιος ότι αυτοί που αντιστέκονται στο γιγάντωμα της Κεντρικής Εξουσίας, είτε την πείτε Νέα Τάξη, είτε την πείτε κάτι άλλο, είναι «συντηρητικοί». Επαναστάτες είναι. Οι περιλήψεις δεν πιάνουν πάντα το νόημα ενός ολόκληρου κειμένου, αλλά θα προσπαθήσω (με δόσεις… είναι μεγάλο) να παρουσιάσω τμήματα:
1. Επιστροφή στην Εδέμ
Οι ουτοπιστικές φιλοσοφίες του Ρουσώ και άλλων διανοητών της διαφώτισης είναι πίσω από τις διάφορες εκδοχές του σοσιαλισμού, ιδεαλιστικές, ή πρακτικές. Τον ριζοσπαστικό ουτοπιστικό σοσιαλισμό, η Δύση τον γνώρισε μεταξύ 1933 και 1945 και η Ανατολή μεταξύ 1949 και 1968. Τώρα [και, σημειώνω εγώ, τώρα, εμφανώς το 2010] ένας έρπων, ηπιότερος σοσιαλισμός απειλεί την ευημερία και την πρόοδο. Τόσο η σημερινή εκδοχή του ουτοπικού σοσιαλισμού, όσο και οι προηγούμενες κρύβουν την αναζήτηση για την Εδέμ και μία μεσσιανική αναζήτηση της τελειότητας, αλλά τελικά δίνουν το ηθικό υπόβαθρο για φασιστικές και ανελεύθερες καταστάσεις. Οι μοντέρνοι σοσιαλιστές πονηρά ταυτίζουν το δικαίωμα στην ιδιοκτησία και την ελευθερία της αγοράς με την «κακή Δεξιά», όταν, αυτό που οι ίδιοι επαγγέλλονται, είναι η επιστροφή στον φεουδαρχισμό.
Η τάση για επιστροφή στην νέα σοσιαλιστική Εδέμ έχει επηρεάσει και την επιστήμη. Η επιστήμη σήμερα είναι εντάσεως κεφαλαίου, και το κεφάλαιο αυτό δίνεται κυρίως από Κυβερνήσεις που συχνά βολεύονται από θεωρίες που μοιάζουν να έχουν «πολιτική ορθότητα», ή σκοπιμότητα, αλλά στερούνται επιστημονικής αλήθειας. Η θεωρία της ανθρωπογενούς αλλαγής του κλίματος έχει χρηματοδοτηθεί ακριβώς έτσι με μία ολόκληρη οικογένεια επιστημόνων να παράγουν αυτό που αποδεικνύεται σαν πλαστή και μαγειρεμένη επιστήμη, έναντι αμοιβής.
Οι οπαδοί της ελεύθερης αγοράς πιστεύουν (ή παρατηρούν) ότι ο κόσμος γίνεται καλύτερος από την ορθολογική προσπάθεια ατόμων που κοιτάνε το συμφέρον τους. Οι ουτοπιστικοί σοσιαλιστές πιστεύουν ότι ο κόσμος γίνεται καλύτερος όταν «τελειοποιηθούμε», με συνθήματα και μαζικές εκδηλώσεις που λένε «ελάτε να κάνουμε ένα καλύτερο κόσμο». Και το ερώτημα είναι «ποιος» αποφασίζει τι είναι αυτό ο καλύτερος κόσμος, και πόσο είναι η επίτευξή του αντίθετη με την ανθρώπινη φύση, και επομένως εξ ορισμού ανελεύθερη.
Οι ουτοπιστές σοσιαλιστές έχουν και ένα επικίνδυνο συστατικό στην οικονομική τους θεωρία. Πιστεύουν ότι μπορείς να κερδίσεις κάτι από το τίποτα. Να κερδίσεις κάτι «παίρνοντας». Το “something for nothing”, ή το “free lunch”. Αυτό που κάνει τους λεγόμενους «δεξιούς» («φιλελεύθερους» τους λέω εγώ), να λένε τους σοσιαλιστές, «σοσιαληστές», αφού αυτή η προσέγγιση πάντα εμπεριέχει απάτη. Θυμάται κανείς την Enron; Η Enron επαναλαμβάνεται τώρα, μέσω κυβερνητικών πολιτικών με τις εκπομπές CO2 και την εμπορία τους. Οι απάτες και οι κλοπές της Enron ωχριούν μπροστά στην αρπαγή αυτής της πρότασης, αν εδραιωθεί.
Στο κεφάλαιο «Επιστροφή στην Εδέμ» υπάρχει μία ενδιαφέρουσα αναδρομή στην Εδέμ, από την αναφορά σε αυτήν πριν την ...Παλαιά Διαθήκη, και τις σύγχρονες προσπάθειες σοσιαλιστών και συνοδοιπόρων να την επαναφέρουν, με ποιητικές εκφράσεις όπως τα τραγούδια των Beatles και τον ύμνο του Woodstock της Joni Mitchell: “We are stardust, we are golden, and we got to get ourselves back to the Garden”. Η επιστροφή στον Παράδεισο έχει ισχυρούς συμβολισμούς και δεν έχει μείνει ανεκμετάλλευτη. Ο συγγραφέας εντοπίζει άλλες επαναστατικές εξελίξεις του 20ου αιώνα, που παραδοσιακά έχουν ταυτιστεί με «πρόοδο», σαν ανελεύθερες πρακτικές που από αυτήν την σκοπιά βλάπτουν, αντί να «απελευθερώνουν». Ήταν έκπληξη και για μένα να διαβάσω ότι ο John D. Rockefeller ο 3ος , από το 1952 προωθεί το «Συμβούλιο Πληθυσμού», και στην ουσία τον έλεγχο των γεννήσεων, και [προσθέτω εγώ] την σεξουαλική επανάσταση και το “All you need is Love”… αφού χωρίς τα IUD’s και το χάπι, η δεκαετία του ’60 θα ήταν …διαφορετική. Και ομολογώ, ότι αυτή η διαπίστωση, με κάνει για πρώτη φορά να δω με άλλο μάτι αυτό που νόμιζα είναι η σκοταδιστική θέση της απαγόρευσης των …εκτρώσεων. Ο Μεγάλος Αδερφός είναι υπέρ του ελέγχου των γεννήσεων; Και είναι σύμπτωση που οι liberal Δημοκρατικοί είναι ισχυρότεροι σε Πολιτείες με χαμηλή γεννητικότητα;
Η «Επιστροφή στην Εδέμ» επηρεάστηκε και από το βιβλίο του Lovelock «Γαία». Ο Lovelock δήλωνε σοσιαλιστής. Η άποψη ότι η Γη επηρεάζεται από εξωτερικές παρεμβάσεις και έχει μηχανισμούς αυτοελέγχου, όπως περίπου ένας ζωντανός οργανισμός, θεωρείται ότι έχει επιστημονική βάση. Ωστόσο, ερμηνεύτηκε κατά το δοκούν από ομάδες «Πράσινων» που πήγαν την θεωρία του σε άκρα. Προφανώς και ο ίδιος κάπου αποδέχεται ότι υπάρχει ανθρωπογενής παρέμβαση στο κλίμα, και [προσθέτω] η κοινή λογική λέει ότι «κάποτε» τα σημερινά καύσιμα θα τελειώσουν, αν όχι σε 100, τότε σε 1.100 χρόνια. Ωστόσο το 2004 είπε σε συνέντευξη ότι το φαινόμενο του θερμοκηπίου θα σταματήσει μόνο με την πυρηνική ενέργεια, και ενώ πρότεινε το Περιβαλλον σαν Υποκατάστατο Θρησκείας, δεν ασπάστηκε τους «Πράσινους». Άλλος επιφανής περιβαλλοντολόγος στις ΗΠΑ ήταν ο …Laurance S. Rockefeller.
Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όλος ο Δυτικός κόσμος υιοθέτησε σε κάποιο βαθμό την ιδέα του Κράτους Πρόνοιας, άλλοι περισσότερο, και άλλοι λιγότερο «σοσιαλιστές». Μετά την Διακήρυξη των Ηνωμένων Εθνών το 1942 (ενάντια στον Άξονα), ιδρύθηκε, το 1945, ο ΟΗΕ, και χτίστηκε το κτίριό του στην Νέα Υόρκη, σε χώρο που παραχωρήθηκε από τον …John D. Rockefeller Jr. Το άρθρο 25 της Διακήρυξης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ λέει «κάθε ένας δικαιούται ένα βιοτικό επίπεδο ικανό για την υγεία και την ευμάρεια του ιδίου και της οικογένειάς του, συμπεριλαμβανομένης τροφής, ρουχισμού, σπιτιού, περίθαλψης, κοινωνικών υπηρεσιών, ασφάλιση… κλπ». Τα κίνητρα, ο βαθμός, και τα μέσα για την υλοποίηση τέτοιας δήλωσης, έχουν ερμηνευτεί ποικιλοτρόπως. Και εγώ είμαι κατά της δυστυχίας. Το ερώτημα είναι ποιος αποφασίζει και ποιος πληρώνει…
Το πρωτότυπο είναι εδώ και ολόκληρη η ιστοσελίδα του συγγραφέα, εδώ
Σάββατο 22 Μαΐου 2010
Πολιτική Δύναμη
Εδώ και λίγο καιρό, προσπαθώ να καταλάβω τα αίτια του παραλογισμού στην λεγόμενη "Πράσινη Ανάπτυξη". Και δεν έχω καμία αμφιβολία ότι είναι παραλογισμός, αλλά οργανωμένος παραλογισμός στον οποίο συμμετέχουν δυνάμεις μεγαλύτερες από εμένα, είναι πιο δυνατός από τον κοινό νου, ή τα βιβλία της επιστήμης, ή της απλής αριθμητικής, του 1+1=2. Για να μην με παρεξηγείτε, είμαι κατά της σπατάλης ενέργειας, υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος, ενάντια στην χημική ή άλλη ρύπανση, βλέπω την ζημιά της αστικής ζωής… Αλλά κάτι άλλο παίζει εδώ.
Είναι εύκολο να πω ότι ο Πρωθυπουργός είδε περίεργα όνειρα και ονειρεύεται κάποια Νέα Πράσινη Εδέμ. Είναι εύκολο να πω ότι μερικοί έμποροι είδαν πως θα βγάλουν εύκολα λεφτά πουλώντας αιολικά πάρκα, πείθοντας 3-4 ηλίθιους να τους χαρίσουν την Ελληνική γη. Είναι εύκολο να εντοπίσω ότι η απάτη χρηματοδοτείται από αύξηση στα μελλοντικά τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος. Είναι εύκολο να υποθέσω ότι υπάρχουν απώτερα σενάρια του Δυτικού κόσμου να υποτάξει με αρλουμποθεωρίες εμάς (και άλλους) τριτοκοσμικούς ανθρώπους, προκριμένου να κρατήσει το πολύτιμο πετρέλαιο για πάρτη του. Είναι εύκολο ακόμα και να δω θεωρίες συνομωσίας, για αποδόμηση της παλαιάς θρησκείας και δημιουργία νέας, όπου θα προσκυνούμε τον αέρα, και θα πληρώνουμε για το κάρβουνο… Ο απόλυτος φόρος.
Ωστόσο, πάλι κάτι δεν δένει… Μου βρωμάει ότι, ενώ η προστασία του περιβάλλοντος είναι αυτονόητη, αυτή η Πρασινάδα κάπως τείνει να μονοπωλείται από σοσιαλιστές και σοσιαλίζοντες του Δυτικού κόσμου. Κανένας Κινέζος, Ρώσος, ή Ινδός δεν συμμερίζεται αυτές τις αρλούμπες. Μου βρωμάει επίσης επειδή μου θυμίζει κάτι χιππίζοντες και αριστερίζοντες ακαδημαϊκούς (οικονομέτρες και προγραμματιστές που βαφτίστηκαν systems dynamicists) της δεκαετίας του ’70 που προανήγγειλαν το τέλος του κόσμου, μέχρι το …1990, αλλά το αναθεωρούν κάθε τόσο και το μεταθέτουν πιο πέρα.
Και με τρομοκρατεί, επειδή την προώθηση αυτών των αριστεριζουσών, νέο-χίππικων, αλλοπρόσαλλων δοξασιών, τις προωθεί ικανή και σημαντική μερίδα των Δυτικών ΜΜΕ, συμπεριλαμβανομένων δήθεν αξιόλογων εντύπων όπως το Scientific American και το National Geographic (που συμπτωματικά εκπροσωπείται στην Ελλάδα από τον ΔΟΛ). Για την ακρίβεια, δεν το προωθεί, το προωθούσε. Με αποκορύφωμα της παραμονές της Κοπεγχάγης, το φθινόπωρο, οπότε και έσκασε (δεν έχω αμφιβολία ότι δεν έσκασε τυχαία) και όλο το θέμα με το Climategate.
Οι αρπαχτές είναι προφανείς. Οι κρατικοδίαιτοι φαίνονται ξεκάθαρα. Οι άσχετοι, οι παραμυθιασμένοι, οι πουλημένοι, επίσης. Κάτι άλλο παίζει. Τώρα που μου έχει μπει στο κεφάλι, αρχίζει και εξηγεί πολλά. Εξηγεί, ας πούμε, τον απερίγραπτο Al Gore που αφού έχασε τις εκλογές στον άλλο περίεργο, ανέβηκε στον άμβωνα και έπεισε την υφήλιο ότι ο πλανήτης ζεσταίνεται, ότι έρχεται η συντέλεια του κόσμου, ότι φταίμε εμείς, οι άνθρωποι, και πρέπει να μετανοήσουμε κάνοντας διάφορα πράγματα που έχουν μία κατάληξη: Να πληρώνουμε φόρο ύπαρξης. Και σε μερικές περιπτώσεις, να πληρώνουμε εκούσια, με την θέλησή μας!
Ψάχνοντας σύνδεση ωστόσο μεταξύ του Club of Rome , που ήταν πίσω από το Limits to Growth , με την Λέσχη Μπίλντερμπεργκ, (που μάλλον δεν έχει, αν και η Λέσχη φαίνεται να χρησιμοποιεί κάτι ίδιες ιδέες), βρήκα αυτό: Η Αρχιτεκτονική της Σύγχρονης Πολιτικής Δύναμης.
Δεν το έχω διαβάσει όλο, δυστυχώς είναι στα αγγλικά, και όσο έχω διαβάσει, περνάει το τεστ του κοινού νου, και όταν το έχω διαβάσει όλο, θα σας πω. Ωστόσο, σας συνιστώ να το δείτε… Λέει, π.χ., κάπου ότι τα δημητριακά που χρειάζονται για να γεμίσουν το ντεπόζιτο ενός μεγάλου αυτοκινήτου με αιθανόλη, φτάνουν για να ταϊσουν έναν άνθρωπο, έναν χρόνο… Λέει και άλλα, πολύ πιο ενδιαφέροντα, για τον σοσιαλισμό, την ανελευθερία, και την προσπάθεια να αρπάξουν μερικοί πολλή εξουσία. http://www.mega.nu/ampp/
Παρασκευή 21 Μαΐου 2010
Παραγγελία ενεργειακής μελέτης
1. Έγραψε η Ναυτεμπορική:
"...Η ζήτηση ενέργειας στην Ευρώπη ανακάμπτει με αργούς, αλλά σταθερούς ρυθμούς, από τις αρχές του έτους, ύστερα από μία χρονιά, κατά την οποία οι μεγάλες βιομηχανίες προχωρούσαν σε περικοπές παραγωγής, αλλά και οι απλοί καταναλωτές περιόριζαν τις δαπάνες τους.
Σε όλες τις μεγάλες οικονομίες της γηραιάς ηπείρου, ακόμη και σε αυτές του Νότου, οι επιχειρήσεις ενέργειας εμφανίζονται αισιόδοξες ότι η ανάκαμψη θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες, παρά το αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον.
Σύμφωνα με στοιχεία του Thomson Reuters στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, το πρώτο τρίμηνο του έτους οι πωλήσεις ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου σημείωσαν αύξηση 3% και 7% αντίστοιχα σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009..."
Εγώ το ερμηνεύω ότι με το που θα βγει η Ευρώπη από την ύφεση, όποιος στην Ελλάδα σχεδιάζει να καίει αέριο θα κλαίει (εμείς θα κλαίμε, αυτός έχει βγάλει τα λεφτά του. Όσο για την φωτό του άρθρου, το ξαναλέω και θα το λέω μέχρι τέλους. Όσο πιο πολλά αιολικά βάζουμε, τόσο θα εξαρτώμαστε από αέριο και πετρέλαιο.
2. Χρυσωρυχείο στο antinews (και στα σχόλια)
Παρήγγειλε μελέτη για τον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας ο Μυτηλιναίος από τον ΙΟΒΕ. Αυτός ο τίτλος έχει 3 ανέκδοτα και έναν αυτουργό. Τα ανέκδοτα είναι 1) η μελέτη... χαχαχαχάαα!, 2) ΙΟΒΕ (καλά υπάρχουν ακόμα αυτοί; μόνο για κάτι τέτοιες περιπτώσεις... να τους στείλω την διεύθυνση της ιστοσελίδας να δούν τι είναι εντροπία), 3)"ενεργειακός σχεδιασμός"... Καλά... να ένα βίντεο να εμπνευστεί ο ΙΟΒΕ για την παραγγελία:
Τέλος, εδώ, ένας συνδικαλιστής της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ εκφράζεται για την διασφάλιση του μέλλοντος της ΔΕΗ. Και έχει και βίντεο. Μου είχε πει ένας άσχετος, ότι ο ίδιος που παρήγγειλε την μελέτη από τον ΙΟΒΕ παρήγγειλε και την έκφραση από τον συνδικαλιστή. Και είναι απλό: Εάν ο συνδικαλιστής δεν είχε εκφραστεί, η ΔΕΗ θα είχε βάλει 1000 τόσα MW και δεν θα χρειαζόταν η ...μελέτη.
Θα βοηθήσω τον ΙΟΒΕ για την μελέτη: Αν εισάγουμε ρεύμα από την Τουρκία και τα Βαλκάνια, με ύφεση 10% και εξαφάνιση της βιομηχανίας, ΔΕΝ χρειάζεται άλλη ισχύς. Φτάνει αυτή που φέρνει αυτός που παρήγγειλε την μελέτη, όπερ έδει δείξαι.