Δεν ξέρω ποιόν να πρωτοχλευάσω από την στιγμή που είδα την ΕΛΤΕΧ Άνεμος ΑΕ στο Χρηματιστήριο... Μα έτσι μου 'ρχεται να πάρω τα μέλη του ΔΣ, και να τους πω χύμα το "μια του κλέφτη, δυό του κλέφτη..." κλπ. Φόρτωσαν την φούσκα σε άλλη φούσκα, μερικοί το έχουν ξανακάνει, ντροπή. Άσε την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς... Αλλά Μπομπολιστάν είναι αυτό...
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26510&subid=2&pubid=113311887
Πρέπει να ζορίζονται πάντως τα αφεντικά... Ναι, οι ΥΚΩ είναι επιδότηση όλων μας για να έχει το ίδιο ρεύμα η Κρήτη ή η Χίος ή η Σύμη, ή το Καστελόριζο, με την Αθήνα. Και έτσι, νομίζω ότι θα έπρεπε να είναι, έτσι με έμαθαν στο κεφάλαιο "utlility pricing theory" στο μάθημα "microeconomics" στο ακραία φιλελεύθερο και συντηρητικό σχολείο μου. Αλλά πες αυτά είναι τα "φιλελεύθερα" άλλων εποχών...
Η Ημερησία, στο άρθρο της πετάει μια πολύ προσεκτική μπανανόφλουδα, που μόνο οι λάτρεις του cost accounting (ναι, είμαι λάτρης), και η δημοσιογράφος πιάνουν: Το κόστος του ρεύματος στην Κρήτη, και η τιμή του αιολικού ρεύματος στην Κρήτη. Η μπανανόφλουδα είναι ότι συγκρίνει δύο ανόμοια πράγματα. Το "προσεκτικό" της μπανανανόφλουδας είναι ότι το λέει: "Κόστος" και "τιμή". Βέβαια, ο Σκάϊ, αύριο θα λέει "το αιολικό ρεύμα μας μειώνει τον λογαριασμό". Απάτη.
Το κόστος της ηλεκροπραγωγής είναι αυτό που είναι. Η τιμή της εγχεόμενης αιολικής κιλοβατώρας είναι κόστος για μη ηλεκτροδότηση και πράγματι η ηλεκτροδότηση από πετρέλαιο είναι ακριβή. Η αιολική τιμή είναι η ταρίφα. Την πληρώνουμε στους ΑΠΕτεώνες, είτε θέλουμε το στοχαστικό ρεύμα τους, είτε όχι, είτε εξοικονομούν καύσιμα, είτε όχι. Είναι πεταμένα λεφτά που προστίθενται στο κόστος του ρεύματος. Κάτι σαν φόρος υπέρ εργολάβων για να μην γίνουν κλέφτες. Φόρος που τραβάει μαζί και και πρόσθετα κόστη βλακωδών διασυνδέσεων και αναποτελεσματικής λειτουργίας εφεδρειών.
Λέει το άρθρο ότι τα αιολικά εξοικονομούν πετρέλαιο. Πόσο πετρέλαιο εξοικονόμησαν? Πόσα βαρέλια ή τόνους? Πόσο κόστισε κάθε βαρέλι που εξοικονομήσαμε? Άσχετα με το κόστος του πετρελαίου, το κόστος της "αιολικής εξοικονόμησης" είναι 2 ή τρεις φορές το κόστος του πετρελαίου. Και προκαλώ την Ημερησία να δημοσιεύσει τα στοιχεία... Πόσο πετρέλαιο εξοικονομήσαμε? Πόσο κόστισε αυτή η εξοικονόμηση? Πού πήγαν τα πεταμένα λεφτά?
Φυσικά και είμαι υπέρ της διασύνδεσης. Αλλά δεν χρειάζεται να πετάμε λεφτά σε αιολικά. 1.000 αιολικά μεγαβάτ στη Κρήτη δεν είναι ούτε 100 θερμικά μεγαβάτ. Και κοστίζουν τουλάχιστον 1,5 δις ευρώ. Με 1,5 δις ευρώ κάνουμε διασυνδέσεις, συμβατικές μονάδες κλπ.
Κατά διαβολική σύμπτωση, και η ΕΙΑ λέει ότι το LCOE είναι λάθος και πρέπει να κοιτάμε το LACE και ο Economist λέει ότι το αιολικό ρεύμα είναι πολύ ακριβότερο από όσο νομίζουμε (απλά επειδή η "έγχυση" δεν είναι ηλεκτροδότηση. Και επειδή τα αφεντικά δεν καταλαβαίνουν από αυτά, δείξτε τους τα στοιχεία της Eurostat (κλικ για μεγέθυνση):
Ή την Μελέτη Επάρκειας Ισχύος του ΑΔΜΗΕ... Και τσάμπα να είναι η αιολική ταρίφα, πάλι θα ακριβύνει το ρεύμα λόγω προβλημάτων που δημιουργεί στα δίκτυα. Και δεν είναι τσάμπα, έχει τιμή "9-10" όταν το κόστος του ρεύματος είναι "22-24". Το κόστος του ρεύματος χωρίς αιολικά είναι 22-24. Το κόστος του ρεύματος με τα αιολικά είναι 27-34.
Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014
Τρίτη 29 Ιουλίου 2014
Επιδοτούν επειδή επιδοτούν, δήθεν θα πέσουν οι τιμές, αλλά πρώτα θα πέσουν οι ...αντίπαλοι
http://www.bloomberg.com/news/2014-07-24/german-utilities-bail-out-electric-grid-at-wind-s-mercy.html
Ή κάτι ξέρουν και δεν μας το λένε,, ή παραμυθιάζονται και δεν θέλουν να το παραδεχτούν.
Τα πολλά φωτοβολταϊκά, παράγουν επιδοτούμενο μεταβλητό ρεύμα. Τα πολλά αιολικά παράγουν επιδοτούμενο μεταβλητό και τυχαίο ρεύμα. Το αποτέλεσμα είναι πολύ μεταβλητό και τυχαίο ρεύμα και αυξημένες ανάγκες για σταθεροποίηση του δικτύου από συμβατικές μονάδες: 1.009 παρεμβάσεις για αποφυγή μπλακάουτ το 2013, έναντι 209 παρεμβάσεων το 2010. Η μεταβλητή ηλεκτροπαραγωγή όμως δεν συμφέρει με αποτέλεσμα να ...επιδοτείται και αυτή! 10% των κερδών των ηλεκτροπαραγωγών είναι ήδη από τις επιδοτήσεις για εφεδρική λειτουργία (κάτι σαν τα δικά μας ΑΔΙ).
Περιμένουν (και παραθέτουν στοιχεία σχετικά) να μειωθεί το κόστος της εφεδρικής λειτουργίας επειδή λόγω των επιδοτήσεων θα εμφανιστούν και νέοι προμηθευτές εφεδρικής ισχύος. Παράλληλα, υποτίθεται μειώνουν τις επιδοτήσεις σε ΑΠΕ με τον νέο νόμο EEG.
Κάθε χωράφι και φωτοβολταϊκό, κάθε βουνό και αιολικό, κάθε γωνιά και μία εφεδρική γεννήτρια. Θα πουλάνε πολλά φωτοβολταϊκά, πολλά αιολικά, πολλές εφεδρικές γεννήτριες, και θα περιμένουν να ...κερδίσουν. Αν τα εξάγουν κιόλας, θα κάνουν μουαγιέν. Και επειδή αυτοί αντέχουν περισσότερο το ακριβό ρεύμα (λόγω εξαγωγών και πειθαρχημένης Γερμανικής ζωής) μπορεί και να αντέξουν, αλλά σε βάρος των υπολοίπων. Για την ώρα οι πάντες επισημαίνουν την φαινομενική παλαβομάρα του εγχειρήματος. Αλλά όσο εξάγουν αυτή την ανωμαλία, εξάγοντας παράλληλα και τα γκάτζετς για την ικανοποίησή της, και απασχολούν (τον δικό τους) κόσμο, και εισπράττουν, και, πιο σημαντικό κατ' εμέ, κλείνουν τους ασθενέστερους, προς όφελός τους. Το παιχνίδι "Μονόπολη" έχει Πράσινο μανδύα.
Τον Α' ΠΠ παρά λίγο να τον κερδίσουν (τον σχεδίαζαν καμιά 30αριά χρόνια) και τον Β' παρα λίγο να τον κερδίσουν (αυτόν τον σχεδίαζαν μόνο 20 χρόνια) και από το 1945 έχουν περάσει σχεδόν 70 χρόνια, με το Γερμανικό Πράσινο Πλάνο σε εξέλιξη από τουλάχιστον το 1987. Όσο έχουν Ρώσικο αέριο, εξάγουν δεξιά κι αριστερά, και πείθουν τους Αμερικάνους να είναι οικολόγοι, και να πείσουν αυτοί τους Κινέζους να γίνουν και εκείνοι οικολόγοι, καλά το πάνε. Κι όταν τα πράγματα σφίξουν, θα ξαναθυμηθούν τον εξ Ανατολών κίνδυνο μπας και την σκαπουλάρουν -- ξανά.
Παρασκευή 25 Ιουλίου 2014
«Οι απόψεις των Γερμανών δεν είναι σε επαφή με την πραγματικότητα». Μωρέ είναι και παραείναι...
http://time.com/3028723/germany-climate-change-coal-poll/
Το ΤΙΜΕ διαπιστώνει και λέει συνοπτικά αυτό που λένε bloggers και μερίδα του Γερμανικού τύπου, και φυσικά συμφωνώ με την διαπίστωση, αλλά νομίζω ότι όλοι υποτιμάμε το Γερμανικό Πράσινο Πλάνο (παρ' όλο το χουνέρι που τους έκανε το τσουνάμι της Φουκουσίμα).
Το ΤΙΜΕ λέει ότι η πλειοψηφία των Γερμανών πιστεύει ότι κάτι κάνουν για την ...Κλιματική Αλλαγή, και ότι αυτό έχει σχέση με την Energiewende (την Ενεργειακή "Αλλαγή" όπου, υποτίθεται σημαντικό ποσοστό της ενέργειάς τους θα είναι από ΑΠΕ και ότι αυτό θα μειώσει τις εκπομπές CO2 και θα ...σώσει το Κλίμα.
Το ΤΙΜΕ επισημαίνει ότι (α) η Γερμανία είναι αστέρι στην ενεργειακή αποτελεσματικότητα (βασικά έχει καινούργιες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής και σύγχρονα εργοστάσια) και (β), κατά καιρούς έχει μεγάλο ποσοστό της ηλεκτροπαραγωγής της από ΑΠΕ. Δείτε παρακαλώ, σχετικά, την ανάρτηση με την πρόσφατη μελέτη της Fraunhofer.
Ωστόσο, λέει το ΤΙΜΕ, επειδή το ρεύμα δεν αποθηκεύεται εύκολα ή προσιτά σε ποσότητα, οι πολλές ΑΠΕ και το ενίοτε πολύ ρεύμα από ΑΠΕ, είναι τελικά δώρον άδωρο αφού η Γερμανία αύξησε την χρήση κάρβουνου για καλύψει τις ηλεκτροδοτικές της ανάγκες και αύξησε τις εκπομπές CO2 τα τελευταία 3 χρόνια.
Το άρθρο καταλήγει ότι μπορεί κάποτε να μειώσουν την εξάρτησή του σε κάρβουνο (οι υποκριτές, λέω εγώ), αλλά για την ώρα οι απόψεις τους δεν είναι σε επαφή με την πραγματικότητα. Η πραγματικότητα είναι ότι σαφώς είναι τίγκα σε ΑΠΕ. Με την διαφορά ότι οι ΑΠΕ παράγουν τυχαίο και μεταβλητό ρεύμα που δεν ηλεκτροδοτεί, δηλαδή δεν μπορούν να υποκαταστήσουν συμβατική ηλεκτροπαραγωγή και η όποια εξοικονόμηση καυσίμων (όταν πχ έχει ήλιο ή φυσάει) αντισταθμίζεται ή χάνεται από την επιβολή μεταβλητότητας και στην συμβατική ηλεκτροπαραγωγή. Το απρόβλεπτο γεγονός στο παραμύθι τους ήταν η Φουκουσίμα. Έκλεισαν, υποτίθεται λόγω Φουκουσίμα, μερικά δικά τους, παλιά, πυρηνικά, και ξέμειναν 30.000 μεγαβάτ αιολικά, συν 30.000 μεγαβάτ φωτοβολταϊκά, δεν μπορούν να υποκαταστήσουν ούτε 3.000 πυρηνικά μεγαβάτ, ούτε την πιο ελεεινή μονάδα κάρβουνου. Αυτό που κάνουν οι ΑΠΕ είναι να επιβάλουν μεταβλητότητα και στοχαστικότητα στην συμβατική ηλεκτροπαραγωγή και να κάνουν την ηλεκτροπαραγωγή από αέριο πιο ασύμφορη από ότι ήδη είναι.
Κάνουν και κάτι άλλο οι ΑΠΕ. Μαζεύουν λεφτά και από τον ντόπιο πληθυσμό και από τα ξένα θύματα. Το τι θα κάνουν τα λεφτά οι Γερμανοί με όλους τους άλλους σε κρίση, δεν το ξέρω. Εάν οι Ρώσοι μάζευαν λεφτά (πχ πουλώντας αέριο σε ...Γερμανούς), θα έλεγα "μαζέυουν λεφτά για να επανεξοπλιστούν" -- οι Ρώσοι. Τέτοια πράγματα δεν περνάνε από το μυαλό των Γερμανών...
Να θυμίσω και ένα εξαιρετικό άρθρο που είχα μεταφράσει και μεταφέρει εδώ...
Και αυτό που τελικά δεν έχω καταλάβει είναι γιατί έκλεισαν πυρηνικά οι Γερμανοί λόγω Φουκουσίμα... Τσουνάμι ή σεισμός στην Γερμανία; Κάτι άλλο θα έλεγα παίζει, αλλά δεν το έχω πιάσει...
Πόσο ασήμαντες είναι οι ΑΠΕ... (Και γιατί πρέπει να προσέχετε τα ψιλά γράμματα όταν βλέπετε γραφήματα)
(τα γραφήματα σε αυτή την ανάρτηση είναι λίγο μεγάλα και μεγαλώνουν κι άλλο με κλικ)
http://www.bp.com/content/dam/bp/pdf/Energy-economics/statistical-review-2014/BP-statistical-review-of-world-energy-2014-full-report.pdf
http://euanmearns.com/renewable-energy-growth-in-perspective/
http://www.bp.com/content/dam/bp/pdf/Energy-economics/statistical-review-2014/BP-statistical-review-of-world-energy-2014-full-report.pdf
http://euanmearns.com/renewable-energy-growth-in-perspective/
Τρίτη 22 Ιουλίου 2014
John Christy, καθηγ. Ατμοσφαιρικών Επιστημών στο University of Alabama, Hunstville
http://www.nytimes.com/2014/07/16/us/skeptic-of-climate-change-john-christy-finds-himself-a-target-of-suspicion.html
Ο καθηγ. John Christy δεν είναι στο κατεστημένο της Κλιματολαγνείας και θεωρείται "μειοψηφία". Δεν αμφισβητεί ότι η Γη έχει ζεσταθεί και δέχεται ότι εν μέρει φταίει η ηλεκτροπαραγωγή και τα αυτοκίνητα. Αλλά θεωρεί ότι το επιστημονικό θέμα είναι κάθε άλλο παρά οριστικοποιημένο, ότι οι προβλέψεις για μελλοντική θέρμανση είναι υπερβολικές και ότι στο παρελθόν η ανθρωπότητα πέρασε περιόδους με μεγαλύτερη ζέστη χωρίς να καταστραφεί.
Δεν αποδέχεται τον χαρακτηρισμό του "αντιφρονούντα" ή "αρνητή". Δηλώνει επιστήμονας που οδηγείται από τα δεδομένα. Δείχνει το [παραπάνω] διάγραμμα που συγκρίνει τις προβλέψεις των μοντέλων με τις μετρήσεις δεδομένων. Τα μοντέλα προβλέπουν την έντονη θέρμανση, αλλά αυτό δεν φαίνεται στα δεδομένα. Οι συνάδελφοί του διαφωνούν με την άποψή του ότι τα μοντέλα είναι άχρηστα, λέγοντας ότι η θέρμανση έχει πάει ...αλλού, πχ στους ωκεανούς. [Το τελευταίο με τους ωκεανούς το είδατε; The deep layers contain twice as much heat as the upper 100 meters, and overall exhibit a clear cooling trend for the past 2 decades ].
Ο Christy θεωρεί ότι η προσπάθεια περιορισμού των εκπομπών CO2 είναι μάταιη και όχι απαραίτητη και ότι υπάρχουν καλύτεροι και πιο αποτελεσματικοί τρόποι να ξοδευτούν τα αντίστοιχα λεφτά.
Ο Chisty και ο Dr. Roy Spencer έχουν βραβευθεί από την ΝASA για τα δεδομένα που έχουν συλλέξει για την παγκόσμια θερμοκρασία. [Δεν δηλώνω κλιματολόγος, αλλά τον 22ετή ηλιακό κύκλο νομίζω ότι βλέπω παραπάνω]. Ο Christy αναφέρεται με αρνητικά σχόλια στα emails του Climategate. Και δέχεται επιθέσεις από το "Κλιματολογικό Κατεστημένο" (όπως ο ίδιος το ονομάζει) γιατί η έρευνά του επισημαίνει τις διαφορές ανάμεσα στα μοντέλα και την πραγματικότητα. Η πραγματικότητα είναι αμείλικτη:
Σάββατο 19 Ιουλίου 2014
Ο ...ήσυχος Ήλιος
http://thesiweather.com/2014/07/16/1045-am-the-sun-has-gone-quiet-solar-cycle-24-continues-to-rank-as-one-of-the-weakest-cycles-more-than-a-century/
http://www.thegwpf.org/the-sun-has-gone-quite/
Η είδηση δεν είναι καινούργια. Εδώ και μήνες (ή χρόνια, από το 2008 τουλάχιστον) ακούγεται ότι ο Ήλιος είναι σε φάση χαμηλής "δραστηριότητας" όσον αφορά τις ηλιακές κηλίδες (κυριολεκτικά, "πόσες κηλίδες, sun spots, μετριούνται στην επιφάνεια του Ήλιου")
Λέγεται ότι τις ηλιακές "κηλίδες" τις παρατήρησε για πρώτη φορά ο Γαλιλαίος το 1610 και άρχισαν να τις καταμετρούν το 1849 (και πήγαν πίσω κάτι χρόνια στην καταμέτρηση). Βρήκαν π.χ. ότι μεταξύ 1645 και 1715 είχε πολύ λίγες ηλιακές κηλίδες και η περίοδος αυτή ονομάστηκε "ελάχιστο Maunder" και "συνδέεται με το δριμύ ψύχος που επικρατούσε τότε σε όλο το βόρειο ημισφαίριο. Η εποχή αυτή τεκμηριώνεται από ιστορικά δεδομένα και ονομάζεται μικρή εποχή των παγετώνων κατά τη διάρκεια της οποίας τα ποτάμια πάγωναν και τα χιόνια παρέμεναν και στα χαμηλά υψόμετρα χωρίς να λιώνουν" (από εδώ). Ειδικά και εκείνη η ψυχρή περίοδος μπορεί να είχε και άλλες αιτίες.
Οι ηλιακές κηλίδες κάνουν κύκλους 11 περίπου ετών (αλλά όχι πάντα) και έχουν σχέση με την αντιστροφή των μαγνητικών πόλων στον Ήλιο και συνοδεύονται από μαγνητική δραστηριότητα που προκαλεί "δραματικές" αλλαγές σε εκπομπές ακτίνων Χ και υπεριωδών ακτίνων που επηρεάζουν σημαντικά την ατμόσφαιρα. Τα πράγματα δεν είναι ούτε μονοσήμαντα, ούτε απλά, σε περιόδους με λίγες κηλίδες υπάρχει μεγαλύτερη συνολική ηλιακή ακτινοβολία, και έχει βρεθεί ότι οι ηλιακές αλλαγές δεν επηρεάζουν μόνο συνολικά την Γη, αλλά και τοπικά. Πχ. η αύξηση στις υπεριώδεις συνεπάγεται κρύους χειμώνες σε ΗΠΑ και Νότια Ευρώπη και ζεστούς χειμώνες στον Καναδά και την Βόρεια Ευρώπη, σε περιόδους με λίγες ηλιακές κηλίδες. Επίσης, σε περιόδους με λίγες ηλιακές κηλίδες, μειώνεται το όζον και αυξάνονται οι υπεριώδεις UVB που φτάνουν στην επιφάνεια της Γης.
Οι οπαδοί του "Ανθρωπογενούς Φαινομένου του Θερμοκηπίου" βέβαια θεωρούν ότι "τώρα" γίνεται κάτι διαφορετικό και ότι η Παγκόσμια Θέρμανση δεν είναι ηλιογενής αλλά "κάτι άλλο". Βέβαια, το ότι η Γη δεν ζεσταίνεται εδώ και 15-20 χρόνια και έχουμε και χαμηλή δραστηριότητα με ηλιακές κηλίδες, θα το αξιολογήσουν ...αργότερα.
Οι ηλιακές κηλίδες έχουν 11-ετείς (ή 22-ετείς) κύκλους. Οι κύκλοι στην Πλειστόκαινο είναι και πιο μεγάλοι και πιο πολύπλοκοι και περιλαμβάνουν και ...κατάψυξη. The timing of our present interglacial interval (known as the Holocene, Postglacial, or the Present Interglacial) to that of the previous interglacial, beginning about 130,000 years ago (The Eemian Interglacial), suggests that the next glacial would likely begin in about 3,000 years. Προλαβαίνετε να πάτε για μπάνιο τον Δεκαπενταύγουστο.
Δεν νομίζω ότι πολλοί αμφισβητούν ότι οι κλιματικές αλλαγές υπήρξαν καθοριστικές στην ανθρώπινη Ιστορία. Και αυτοί που προωθούν αυτή την ιδέα για να ...φοβόμαστε, ξεχνάνε να σας πουν ότι οι πόλεμοι, η φτώχεια, οι θάνατοι κλπ, μάλλον συμβαίνουν σε ψυχρές περιόδους. Ούτε με πολλές ΑΠΕ θα επηρεάσουμε τα μαγνητικά πεδία ή τις κηλίδες του Ήλιου, ούτε έβαλαν πολλές ΑΠΕ το 1645 μΧ με αποτέλεσμα να ...παγώσουν, ούτε είχε πολλή ...ηλεκτροπαραγωγή το 5-6.000 πΧ που μας τέλειωσαν τα μαμούθ. Το κρύο σκοτώνει και όχι η ζέστη. Να απολαμβάνετε την ευχάριστη Μεσοπαγετώδη που γνωρίζουμε σαν "Ολόκαινο" για όσο ακόμα κρατήσει.
http://www.nasa.gov/mission_pages/sunearth/news/solarcycle-primer.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Solar_cycle
http://en.wikipedia.org/wiki/Solar_cycle_24
http://solarscience.msfc.nasa.gov/SunspotCycle.shtml
Παρασκευή 18 Ιουλίου 2014
Έπεσε το αεροπλάνο, ανέβηκε το αέριο (και το κάρβουνο). Το αέριο έχει πολιτικό ρίσκο, κύριε Μανιάτη και λοιποί ενεργειακοί...
H πιάτσα φοβάται κλιμάκωση, ανέβηκε το κάρβουνο και το αέριο στας Ευρώπας. Αέριο; Έχει η Ελλάδα ενεργειακή πολιτική βασισμένη σε αέριο; Κορόϊδα... Η γεωγραφία δεν έχει αλλάξει και οι χάρτες είναι σε δημόσια θέα.
Και τα δικαιώματα άφεσης αμαρτιών γνωστά και σαν συγχωροχάρτια άνθρακα; Περιμένω να μηδενιστούν για να τα παρατήσω... Μπάα... Αυτά είναι ακόμα στις 14/7/14... Αγορά να σου πετύχει...Inefficient.
Και τώρα ο Fritz Vahrenholt, παρέα με τους Robert Carter, Freeman Dyson, Christopher Essex, William Happer, Richard Lindzen, Ross McKitrick, Ian Plimer, Paul Reiter, Nir Shaviv, Henrik Svensmark, Richard Tol κ.α.
http://notrickszone.com/2014/07/17/eading-climate-science-critic-fritz-vahrenholt-joins-gwpf-sees-faulty-conclusions-in-science/
Ο Vahrenholt έγινε μέλος στο Συμβούλιο του Global Warming Policy Foundation, ομάδα από άτομα που δεν δέχονται την θεωρία του Ανθρωπογενούς και Καταστροφικού Θερμοκηπίου.
Ο Vahrenholt έχει διδακτορικό στην Χημεία, έχει περάσει από διοικητικές θέσεις σε μεγάλες εταιρίες που λειτουργούν ΑΠΕ, και είναι ενεργός σε διάφορα περιβαλλοντικά κινήματα στην Γερμανία. Έχω αναφερθεί σε αυτόν και στο παρελθόν. Έχει δημοσιεύσει βιβλίο στο οποίο αναφέρει ότι ο Ήλιος είναι αυτός που καθορίζει το Κλίμα, και χρειάζεται "ορθολογική" αντιμετώπιση στην προώθηση των ΑΠΕ με οικονομικό και βιώσιμο τρόπο.
Αυτό που γίνεται σήμερα με τις ΑΠΕ είναι επιδότηση μια ακριβής απάτης και η Κλιματολαγνεία έχει κάνει μεγάλη ζημιά στην ίδια την Επιστήμη.
Αυτά για τον σχολιαστή που μου είπε ότι δεν υπάρχουν επιστήμονες που να μην δέχονται το Ανθρωπογενές και Καταστροφικό Θερμοκήπιο, στα σχόλια του άρθρου του Πάσχου Μανδραβέλη, στην Κ.
Η θερμοκρασία στην Σελήνη μάλλον καταρρίπτει το Ανθρωπογενές Φαινομενο του Θερμοκηπίου στην Γη
http://www.principia-scientific.org/why-lunar-heating-cooling-disproves-the-greenhouse-effect-theory-on-earth.html
http://news.nationalgeographic.com/news/2007/02/070228-mars-warming.html
Το 2007, που όλοι πιστεύαμε ότι θερμαινόμαστε λόγω "Φαινομένου του Θερμοκηπίου", και έκλαιγαν οι πάντες για τους πάγους που έλιωναν, το National Geographic (με στοιχεία από την NASA από το 2005), είχε δείξει φωτογραφίες ότι και οι πάγοι στον ...Άρη έλιωναν, με την σαφή επισήμανση ότι ίσως τελικά ο Ήλιος φέρνει τις αλλαγές, και την αναφορά σε έναν Abdussamatov που επέμενε σε ηλιογενείς κλιματικές αλλαγές, με επιρροή, αλλά πολύ λιγότερο σημαντική από τα λεγόμενα Αέρια του Θερμοκηπίου.
Τώρα ένας Ιταλός, επεσήμανε ότι η Σελήνη δέχεται ακριβώς την ίδια ηλιακή ακτινοβολία με την Γη και ότι δεν έχει ατμόσφαιρα πάχους 10 χλμ γύρω-γύρω. Η Σελήνη δεν είναι ούτε καταπαγωμένη λόγω έλλειψης ατμόσφαιρας, και μάλλον είναι πιο ζεστή από την Γη (όπου την βλέπει Ήλιος) επειδή αντανακλά λιγότερη ακτινοβολία (από ότι τα σύννεφα). Ούτε κρυώνει πιο γρήγορα η Σελήνη, λόγω έλλειψης της "κουβέρτας" της ατμόσφαιρας που δεν έχει. Η Σελήνη εκπέμπει όποια θερμότητα μαζέψει, μόνο από ακτινοβολία (που δεν είναι αμελητέα... θυμηθείτε: Ε = σΤ^4), ενώ η Γη εκπέμπει την όποια θερμότητα μαζέψει και με ακτινοβολία αλλά και με την ατμόσφαιρα και τον κύκλο του νερού στην ατμόσφαιρα. Εάν υπήρχε "Φαινόμενο Θερμοκηπίου" λόγω ατμόσφαιρας, η Γη θα ήταν πιο ζεστή από την Σελήνη, και δεν φαίνεται να είναι.
Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014
Eppur si muove (και όμως κινείται...)
Αν και τον ανάγκασαν να αποκηρύξει δημόσια τις πεποιθήσεις του, ο Γαλιλαίος μυστικά εξακολουθούσε να πιστεύει στην ηλιοκεντρική θεωρία του και ποτέ δεν άλλαξε γνώμη. Από την ιστορία του Γαλιλαίου έμεινε παροιμιώδης η φράση: "Και όμως κινείται". Κατά την παράδοση, ο Γαλιλαίος τελειώνοντας την απαγγελία της "απαρνήσεως" των πεποιθήσεών του, που έκανε γονατιστός μπροστά στην Ιερά Εξέταση και καθώς σηκωνόταν, χτύπησε το πόδι του στο έδαφος και πρόσθεσε: "Και όμως κινείται" (εννοώντας τη Γη). Στην πραγματικότητα, τη φράση αυτή ή δεν την είπε ποτέ ή κι αν την είπε δεν την άκουσαν οι δικαστές του. Γιατί τότε δεν θα ξέφευγε την καταδίκη του σε θάνατο "επί της πυράς". Πάντως η φράση αυτή απέμεινε σαν σύμβολο της δύναμης της επιστήμης έναντι σε κάθε προσπάθεια να σκεπαστεί το φως της αληθινής γνώσης.
Δεν θα ξαναπιάσω όλα τα επιχειρήματα που έχουν γραφτεί υπέρ ή κατά... Κάθε μέρα και καινούργια. Όσα έχω προλάβει, όταν δεν βαριέμαι το θέμα, τα έχω μαζέψει εδώ. Ούτε το προφανές, ότι δηλαδή πρόκειται για συνειδητή πολιτική επιλογή κάποιου κέντρου εξουσίας, μία έκφραση του οποίου κέντρου είναι και οι ...Βρυξέλλες.
Μόνο 3,75% του ατμοσφαιρικού CO2 είναι ανθρωπογενές. Ωφέλιμο το CO2, εάν είναι αυξημένο, σε μέρη με ξηρασία. Μεθοδολογικά λανθασμένα τα μοντέλα του IPCC. Στοχοποιούνται από την Κλιματική Μαφία οι διαφωνούντες. Παγκόσμια και όχι μόνο Ευρωπαϊκή η Μεσαιωνική Θερμή Περίοδος. Η ηλιακή δραστηριότητα και οι ταλαντώσεις των ωκεανών καθορίζουν το κλίμα και όχι το CO2 κλπ κλπ κλπ.
Πώς είπατε; Όλοι οι επιστήμονες συμφωνούν ότι υπάρχει Ανθρωπογενές και Καταστροφικό Φαινόμενο Θερμοκηπίου; Έτσι λέει ο σχολιαστής εδώ... Σε 2-3 δευτερόλεπτα που έκανα να το ψάξω, βρήκα 32.000 Αμερικάνους επιστήμονες, οι 9.000 με διδακτορικά, που διαφωνούν, Και υπέγραψαν έκκληση στον Ομπάμα να κόψει τις τρίχες, λέγοντας (και υπογράφοντας) μεταξύ άλλων ότι "δεν υπάρχουν πειστικά επιστημονικά στοιχεία για το ότι το ανθρωπογενές CO2 και άλλα σχετικά αέρια προκαλούν, ή θα προκαλέσουν στο ορατό μέλλον καταστροφική θέρμανση της ατμόσφαιρας ή διαταραχή στο Κλίμα. Περαιτέρω, υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία ότι αύξηση στο ανθρωπογενές CO2 θα είναι ωφέλιμη στα φυτά και το ζωικό περιβάλλον στην Γη".
Δείτε και τα παρακάτω, στην Καθημερινή, του Πάσχου Μανδραβέλη:
Το φαινόμενο του «φοβοκηπίου» http://www.kathimerini.gr/703984
Βρέξει, χιονίσει φταίει το θερμοκήπιο http://www.kathimerini.gr/708248
Η οικολογική θεολογία http://www.kathimerini.gr/704122
Ο Σαβοναρόλα του καιρού μας http://www.kathimerini.gr/706147
Παγκοσμιο Χωριο http://www.kathimerini.gr/308397
Ο παλιός καιρός είναι αλλιώς; http://www.kathimerini.gr/707847
Μας συγχωρείτε που υπάρχουμε... http://www.kathimerini.gr/707577
και παλιότερα http://medium.gr/2008-09-09-08-07-22/669-2009-09-03-09-27-24.html
Τρίτη 15 Ιουλίου 2014
Τους επιδοτούμε για να επιδοτούνται (και δεν παίρνουμε τίποτα σε αντάλλαγμα).
http://www.efsyn.gr/?p=216902
Της Ντίνας Δασκαλοπούλου
Ο Αίολος δεν λατρεύτηκε ποτέ σ’ αυτή τη χώρα σαν θεός, παρ' όλα αυτά ήταν σεβαστός, αφού έπαιζε τον ρόλο του «ταμία των ανέμων». Προφανώς, αυτή η ιδιαίτερη σχέση των ανέμων με το ταμείο εμπνέει και τους επιγόνους των αρχαίων Ελλήνων, που εσχάτως ανακάλυψαν τις μπίζνες του αέρα. Δουλειές καθόλου για αεριτζήδες ωστόσο, αφού τα αιολικά πάρκα που ετοιμάζεται να σπείρει η κυβέρνηση θα επιδοτούνται με εκατομμύρια ζεστά ευρώ.
Λάρισα, Αγρίνιο, Πάρος, Νάξος, Δελφοί, Βόνιτσα είναι οι τόποι που θα γευτούν από πρώτο χέρι την πράσινη ανάπτυξη, σύμφωνα με το νομοσχέδιο του κυρίου Μηταράκη, που πέρασε στη Βουλή πριν από λίγες μέρες. Κοπελούζος-Μυτιληναίος θα μοιραστούν το 50% και το άλλο 50% η γερμανική πολυεθνική Enercon, ενώ με 93.149.945 ευρώ θα ενισχυθούν οι επενδυτές.
Δευτέρα 14 Ιουλίου 2014
"Ο υπέροχος φίλος και συνάδελφος Λεωνίδας Λουλούδης έφυγε χθες βράδυ αιφνιδίως"
...Εκεί, για παράδειγμα, όπου δεν υπάρχει πόσιμο νερό, διατροφική επάρκεια και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, η δογματική επιμονή στη δημιουργία αιολικών πάρκων, προκειμένου να σωθεί ο πάσχων από θέρμες πλανήτης Γη, μόνο ως κρύο, σε πείσμα της «υπερθέρμανσης», ανέκδοτο θα μπορούσε να εκληφθεί. Ιδιαίτερα όταν συνεκφέρεται με τρόμου σημαντικές προγνώσεις για το επερχόμενο τέλος του κόσμου...
«Τα αγκάθια του Καλού», σελίδα 199
...Συμμετέχοντας επί μια εξαετία (2003-2009) στο διοικητικό συμβούλιο της μεγαλύτερης ελληνικής Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης, του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση, γνωστότερου ως WWF, παρατήρησα ότι κάτι άλλαζε στη στρατηγική της. Σταδιακά αλλά σταθερά η οργάνωση εγκατέλειπε ένα προς ένα θέματα διαχείρισης και προστασίας της άγριας φύσης, στα οποία μέχρι τότε είχε να επιδείξει ένα εξειδικευμένο και συγκεκριμένο έργο, για να εστιασθεί σε έναν κυρίως, γενικό και αφηρημένο, στόχο: την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής («υπερθέρμανσης») του πλανήτη, η οποία προκαλείται, σύμφωνα με το δόγμα της IPCC, από ανθρωπογενή αίτια. Αυτή η στροφή πολιτικής, υπαγορευόμενη πιεστικά από το διεθνές κέντρο της μητρικής οργάνωσης, το οποίο εδρεύει στις Βρυξέλλες, δεχόταν λοιπόν σαν τεκμηριωμένη βεβαιότητα του τύπου αίτιο-αιτιατό τη σχέση μεταξύ του ανθρωπογενώς παραγομένου διοξειδίου του άνθρακα (ή CΟ2) και της αλλαγής του κλίματος. Καθώς δεν είχα τις ειδικές γνώσεις να αμφισβητήσω αυτή τη βεβαιότητα, δύο γεγονότα άλλης τάξεως, άσχετης με την επιστημονική συζήτηση, άρχισαν να με ενοχλούν σε αυτή τη μονολιθική στροφή της οργάνωσης. Το πρώτο ήταν ότι η εστίαση στην κλιματική αλλαγή απορροφούσε σημαντικούς πόρους σε έμψυχο και υλικό δυναμικό. Το δεύτερο, και σημαντι¬κότερο για εμένα, ήταν ότι η ορθότητα αυτής της πολιτικής αντιμετωπιζόταν, σε κάθε κλιμάκιο της οργάνωσης από καθ' όλα αξιόλογους συνεργάτες, περίπου ως ιερή αγελάδα, την οποία μόνο ασεβείς, θα διανοούνταν να θίξουν. Ήταν κάτι που δεν μπορούσα να δεχθώ ότι συνάδει με τη νέα ορθολογικότητα που πίστευα ότι όφειλε να κομίσει στο δημόσιο και ιδιωτικό γίγνεσθαι η πολιτική οικολογία...
«Τα αγκάθια του Καλού», σελίδα 160-161
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Τον φετινό Ιούνιο, μία νεαρή και χαριτωμένη κοπέλα, προερ¬χόμενη από τα εξωτικά νησιά Κουκ, εκπρόσωπος της Συνθήκης - Πλαίσιο για την Κλιματική Αλλαγή των Ηνωμένων Εθνών (UN FCCC) δήλωσε στο ομότιτλο συνέδριο το οποίο διεξάγονταν στη Βόννη, με το πιο ευτυχισμένο χαμόγελο του κόσμου, ότι το κρύο που έκανε εκείνη την ανοιξιάτικη ημέρα στη γερμανική πόλη είναι ακόμη μια απόδειξη της προϊούσας υπερθέρμανσης της γης! Πριν βιαστείτε να προεξοφλήσετε ότι το νεαρό της ηλικίας κινούμενο από τον ανιδιοτελή και ενθουσιώδη βολονταρισμό μιας αφοσιωμένης οικολόγου επιτρέπει ορισμένες προφανείς αντιφάσεις, σπεύδω να προσθέσω ότι σφάλετε. Την ίδια περίπου εποχή, γνωστός καθηγητής στο μεγαλύτερο τεχνολογικό ίδρυμα της χώρας με γνωστικό αντικείμενο, μεταξύ άλλων, τις Αρχές της Οικολογίας (φαίνεται ότι υπάρχει κάτι τέτοιο), μιλώντας για την επερχόμενη κλιματική αλλαγή βεβαίωνε το ακροατήριο του ότι έστω και εάν δεν υπήρχαν επαρκή επιστημονικά τεκμήρια περί της υπερθέρμανσης της γης «θα έπρεπε να την έχουμε εφεύρει». Ο λόγος, κατά τον καθηγητή μας είναι ότι προκειμένου να σωθεί ο πλανήτης Γη, από την πιθανολογούμενη αύξηση της θερμοκρασίας μέχρι το έτος 2100 ή και ακόμη νωρίτερα αν δεν ληφθούν μέτρα, λίγη υπερβολή και πολύς ανορθολογισμός δεν βλάπτουν. Μάλιστα, λίγες μέρες αργότερα εξηγούσε στο διαδίκτυο ότι «ακόμα και αν αποδειχτεί λανθασμένη πρόβλεψη η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή, τα μέτρα για να την αποφύγουμε είναι προς την κα¬τεύθυνση ενός καλύτερου κόσμου».
'Οταν χάνουμε έναν, πρέπει να φυτρώνουν 10, 100, 1000
Το φαινόμενο του τρομοκηπίου
Λεωνίδας Λουλούδης: ένας αταξινόμητος αριστερός δημοκράτης
Θα τους ξεβρακώσουμε και θα τους στείλουμε στο περιθώριο. Είναι υπόσχεση
Τα αιολικά, δεν είναι επένδυση. Παράγουν μία ακριβή οφθαλμαπάτη. "Εγχέουν" τυχαίο και μεταβλητό ρεύμα που δεν είναι "ηλεκτροδότηση". Πληρώνονται κερατιάτικα για το τίποτα. Δεν έχουν σχέση με ενέργεια. Είναι κάποιο είδος διεστραμμένου κεφαλικού φόρου, με ποσοστά στους Περιστεροκοπελουζομυτιληναιομπομπολέους.
Δεν είμαστε οικολόγοι, δεν έχουμε ταμπέλες να ξεχωρίζουμε από άλλους. Είμαστε όλοι γέννημα θρέμμα αυτού του τόπου που βιάζεται από το κέρδος, από αδέρφια νταβατζήδες που την ευτυχία τη μετράνε σε χρήμα.
Αυτό το βίντεο αποκαλύπτει τον ιστό της παγκοσμιοποίησης που έχει μεταλλάξει τις κοινωνίες σε έρμαια συμφερόντων.
Πληρωμένοι δολοφόνοι γέμισαν από άκρη σε άκρη και αφαιρούν τη ζωή μας και τη δική τους, αργά και σταθερά.
Μειώνουν τη γη και τη τροφή μας στήνοντας τέρατα, αναγκάζοντας τη χώρα σε μεγαλύτερες εισαγωγές καρκίνων, να εξυπηρετούν τη μείωση των πληθυσμών.
Δεν θα παίξουμε το παιχνίδι τους, αντίθετα θα τους ξεβρακώσουμε και θα τους στείλουμε στο περιθώριο. Δεν είναι εκδίκηση, αλλά υπόσχεση στα παιδιά μας, να βρουν το τόπο καθαρό έτσι όπως τον παραλάβαμε κι εμείς.
Αυτό σημαίνει αειφορία καθίκια!
Σάββατο 12 Ιουλίου 2014
Απ' άκρου εις άκρον της χώρας... Αντιδράσεις κατα των φαρανωνικών αιολικών της EDF, της ΕΝEL, της Enercon, της Vestas, της Iberdrola και των τοπικών ΑΠΕτεώνων που τις προωθούν
http://www.enet.gr/?i=arthra-sthles.el.article&id=438842
...δεν αποφέρουν τα αναμενόμενα ενεργειακά αποτελέσματα, ωφελούν τους λίγους ισχυρούς που συνήθως επιδοτούνται σε βάρος των πολλών και υποβαθμίζουν περιβάλλον, πολιτιστική κληρονομιά και τοπικές κοινωνίες...
...πληθαίνουν οι προσφυγές στο Συμβούλιο Επικρατείας (ΣτΕ)...
...Ευρυτανία, Φθιώτιδα, Τήνος, Πάρος, Νάξος, Άνδρος, Κρήτη, Ροδόπη, Έβρος, Ρόδος, Αχαΐα, Κορινθία, Λακωνία, Εύβοια, Γυάρος, Μακρόνησος, Σκύρος, Σύρος, Μύκονος, Κεφαλλονιά, Χίος, Λήμνος, Ικαρία, Μυτιλήνη και αλλού...
...Με βάση την εμπειρία που έχει αποκτηθεί από την λειτουργία των μεγάλων αιολικών πάρκων σε παγκόσμια κλίμακα, καθώς και τις νεότερες σύγχρονες επιστημονικές μελέτες, αυξάνεται συνεχώς, η αμφισβήτηση για τα ενεργειακά οφέλη από τις ΒΑΠΕ...
...Οι παίκτες μεγάλοι, ντόπιοι και ξένοι, που είτε χώρια είτε σε κοινοπραξίες ή συμπράξεις διεκδικούν τις... αιολικές μερίδες: Κοπελούζος, ΤΕΡΝΑ - Ενεργειακή, Ελλάκτωρ, Energon, Μυτιληναίος, Ρόκας Iberdrola, Acciona, ΗΛΕΚΤΩΡ και Gamesa οι γαλλικές EDF και Veolia, η ALLIANZ SE, η ιταλική Enel, οι γερμανικές WPD και WRE κ.α....
...αυξάνουν οι φωνές στο εξωτερικό που ζητούν να σταματήσουν ή να περικοπούν οι επιδοτήσεις στις ΑΠΕ (και ΒΑΠΕ) με το επιχείρημα ότι ο βιομηχανικό αυτός κλάδος έχει φτάσει σε ένα στάδιο που δεν χρειάζεται πλέον άλλη υποστήριξη. Ο Γιοχάνες Τέισεν της Ε-Οη στο πλαίσιο της συνάντησης πέρυσι στις Βρυξέλλες των διευθυνόντων συμβούλων από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές εταιρείες ενέργειας είχε δηλώσει χαρακτηριστικά: "Οι παρεμβάσεις και οι επιδοτήσεις για τις ανανεώσιμες έχουν φτάσε σε ένα σημείο μη ανεκτό πια..."
...ο μέσος συντελεστής φορτίου των αιολικών πάρκων μειώνεται σημαντικά καθώς γερνούν. Η εισφορά τους (κατά μέσον όρο) στη Βρετανία στη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας έχει μειωθεί κατά το ένα τρίτο (η αναφορά περιλαμβάνει και τη Δανία). Μετά την πάροδο δηλαδή 12-15 ετών τα αιολικά πάρκα είναι ασύμφορα. Ωστόσο η αντικατάστασή τους είναι εξίσου ασύμφορη για κυβέρνηση και επενδυτές...
Όσο για τον υπουργό ΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη, λύνει το θέμα της κλιματικής αλλαγής...
Τι είχες Γιάννη...
Πέμπτη 10 Ιουλίου 2014
Καλά τα παραμύθια, αλλά για ηλεκτροδότηση, κάρβουνο, κάρβουνο, κάρβουνο
http://www.realclearenergy.org/charticles/2014/01/16/germanys_plans_for_new_coal_plants_107463.html
Για όλη την κουβέντα για αιολικά και φωτοβολταϊκά, όλη η Ενεργειακή Μεταστροφή της Γερμανίας δεν είναι παρά επιστροφή στο κάρβουνο. 23.000 ανεμογεννήτριες είναι άχρηστες όταν δεν φυσάει [και προβληματικές όταν φυσάει]. Τα φωτοβολταϊκά είναι μόνο για όταν έχει ήλιο. [Και όταν και φυσάει και έχει ήλιο, ψάχνουν για ...εξαγωγές -- με ζημία]. Το αέριο είναι ακριβό [για τους Γερμανούς που το έχουν φθηνότερα από εμάς]. Μόνο ένα πράγμα υποκαθιστά τα πυρηνικά που έκλεισαν το 2011: Το κάρβουνο [και ο λιγνίτης].
Παρά τα δισεκατομμύρια σε επιδοτήσεις ΑΠΕ ηλεκτροπαραγωγή από κάρβουνο και λιγνίτη έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ.
Το λέει η εμπειρία. Το λέει ο ΑΔΜΗΕ (σελ. 40 και 50). Το έχει πει η ΕΟΝ από το 2005. Αφήστε τι λέω εγώ. Ο Μανιάτης, τι ακριβώς έχει εγκρίνει; Καταλαβαίνει; Καταλαβαίνει... Το έχει πει κιόλας... Και δεν είναι θέμα κόστους (που ανέφερε ο Μανιάτης -- λίγο πριν ξεσκιστεί σε υπογραφές. Είναι θέμα ότι δεν ηλεκτροδοτούν. Το κάρβουνο ηλεκτροδοτεί. Τα πυρηνικά ηλεκτροδοτούν. Το αέριο επίσης (αλλά είναι ακριβό για τους ..Γερμανούς). Οι ΑΠΕ είναι πάρα πολύ ωραίες, τις πληρώνουμε, αλλά δεν ηλεκτροδοτούν. Η τυχαία και μεταβλητή έγχυση δεν είναι ηλεκτροδότηση. Η αποθήκευση προσθέτει έξτρα κόστος σε κάτι που ήδη είναι πανάκριβο. Πόσο δύσκολο είναι; (Πολύ δύσκολο... αφού το ...κατάλαβε, το είπε, και μετά υπέγραψε.. βρε μαμώ το...)
Τετάρτη 9 Ιουλίου 2014
Μόνο με επιδοτήσεις και μόνο για τις επιδοτήσεις
http://www.realclearenergy.org/charticles/2014/07/09/wind_collapses_without_tax_credit_107878.html
Ξέρω ότι αναλώνετε φαιά ουσία (όση έχει απομείνει) να αποδείξετε ότι δεν είστε ελέφαντες (ή κροκόδειλοι) και να χρησιμοποιήσετε λογική και στοιχεία. Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι 1) τα αιολικά δεν υποκαθιστούν συμβατική ηλεκτροπαραγωγή. 2) Δεν μετράνε σαν "ισχύς" όταν την χρειάζεται το δίκτυο. 3) Δεν είναι καν σαφές ότι εξοικονομούν καύσιμα είτε σε εθνικά δίκτυα, είτε μακροσκοπικά (δηλαδή σε ευρεία κλίμακα και διάρκεια χρόνου. 4) Σαφώς και τα ίδια τα αιολικά δεν είναι "ανανεώσιμα" ( δηλαδή εάν βρείτε κάποιον να κατασκευάζει αιολικά από αιολική ενέργεια, να μου το πείτε). 5) Επιβαρύνουν τα δίκτυα και την σταθερότητά τους και επιβάλλουν περίεργες ανάγκες σε ακριβές και ενεργοβόρες εφεδρείες -- είτε δεν φυσάει, είτε φυσάει και επιβαρύνουν γείτονες που θα δέχονται τυχαίες απορρίψεις. 6) Ακριβαίνουν το ρεύμα (μην το ψάχνετε, δείτε τον λογαριασμό σας). 7) Προφανώς ενοχλούν και αλλιώς, στο περιβάλλον, στην αισθητική, στις αξίες ακινήτων, στον τουρισμό... Λίγο ή πολύ, δεν έχει σημασία, ενοχλούν. Μα τότε, γιατί μπαίνουν;
Γιατί μπαίνουν; Εύκολη η απάντηση: Λεφτά! Επιδοτήσεις. Φοροαπαλλαγές.
Στην Αμερική που υπάρχει Εθνικό Κοινοβούλιο που εγκρίνει τους φόρους, όποτε εγκρίνουν τις φοροαπαλλαγές, μπαίνουν και τα αιολικά. Όποτε πάνε να τις κόψουν, τρέχουν οι αιολικοί να προλάβουν. Όταν κοπούν, σταματάνε τα αιολικά. Τόσο ωμό. Ο Warren Buffet είναι όσο συντηρητικό κατεστημένο γίνεται και το λέει απλά: "Με την αιολική ενέργεια, παίρνουμε φοροεπιδοτήσεις όταν βάζουμε πολλά αιολικά. Αυτός είναι ο μόνος λόγος που τα βάζουμε. Χωρίς φοροεπιδοτήσεις δεν έχουν νόημα". Η εταιρία του Warren Buffet και άλλες εταιρίες και οργανισμοί έχουν ζητήσει να σταματήσουν οι φοροεπιδοτήσεις για τα αιολικά.
Προαπαιτούν επιδοτήσεις, πληρωμένες από εμάς, προκειμένου να μπουν. Μπαίνουν μόνο επειδή επιδοτούνται. Και άλλα πράγματα πληρώνονται και επιδοτούνται, αλλά κάτι δίνουν σε αντάλλαγμα. Τα αιολικά είναι ...αυτοσκοπός, και υπάρχουν μόνο για την επιδότησή τους και τίποτα άλλο. Και η επιδότησή τους είναι τόσο πλούσια ώστε να περισσεύει για να αγοράζουν νόμους, νομοθέτες, την Διοίκηση, ΜΚΟ, διαφήμιση, ό,τι χρειάζονται. Γίνονται καταναγκαστικά επειδή είναι υποχρεωτικά (με ποσοστώσεις, οδηγίες και νόμους), και το "υποχρεωτικό" εφαρμόζεται με υποχρεωτικές επιδοτήσεις, πληρωτέες μέσα από "ανελαστικούς" λογαριασμούς ρεύματος. Ο λογαριασμός ρεύματος είναι "ανελαστικός", επειδή λίγοι αντέχουν να μείνουν χωρίς ρεύμα. Η επιστροφή στο παρελθόν είναι δύσκολη.
Η επιστροφή στο παρελθόν είναι δύσκολη, αλλά αυτό ακριβώς κάνουν τα αιολικά. (α) Επιβάλλονται με κανόνες που παραπέμπουν σε μεσαιωνικές φεουδαρχίες. (β) Ακριβαίνουν το ρεύμα για όλους, κεφαλικός φόρος, και οδηγούν μερικούς σε "ενεργειακή φτώχεια" -- η "ενεργειακή φτώχεια" είναι όταν πρέπει να κόψεις τις σπουδές, ή κάτι άλλο, για να πληρώνεις το ...ρεύμα (και ούτε καν το αιολικό ρεύμα -- αυτό είναι ...διακοσμητικό). Καταστολή ζήτησης και κεφαλικός φόρος. Μόνο που ο φόρος δεν πάει σε κάποιον κορβανά για κάποια χρήση, πάει σε τσέπες ΑΠΕτεώνων.
Ξέρω ότι αναλώνετε φαιά ουσία (όση έχει απομείνει) να αποδείξετε ότι δεν είστε ελέφαντες (ή κροκόδειλοι) και να χρησιμοποιήσετε λογική και στοιχεία. Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι 1) τα αιολικά δεν υποκαθιστούν συμβατική ηλεκτροπαραγωγή. 2) Δεν μετράνε σαν "ισχύς" όταν την χρειάζεται το δίκτυο. 3) Δεν είναι καν σαφές ότι εξοικονομούν καύσιμα είτε σε εθνικά δίκτυα, είτε μακροσκοπικά (δηλαδή σε ευρεία κλίμακα και διάρκεια χρόνου. 4) Σαφώς και τα ίδια τα αιολικά δεν είναι "ανανεώσιμα" ( δηλαδή εάν βρείτε κάποιον να κατασκευάζει αιολικά από αιολική ενέργεια, να μου το πείτε). 5) Επιβαρύνουν τα δίκτυα και την σταθερότητά τους και επιβάλλουν περίεργες ανάγκες σε ακριβές και ενεργοβόρες εφεδρείες -- είτε δεν φυσάει, είτε φυσάει και επιβαρύνουν γείτονες που θα δέχονται τυχαίες απορρίψεις. 6) Ακριβαίνουν το ρεύμα (μην το ψάχνετε, δείτε τον λογαριασμό σας). 7) Προφανώς ενοχλούν και αλλιώς, στο περιβάλλον, στην αισθητική, στις αξίες ακινήτων, στον τουρισμό... Λίγο ή πολύ, δεν έχει σημασία, ενοχλούν. Μα τότε, γιατί μπαίνουν;
Γιατί μπαίνουν; Εύκολη η απάντηση: Λεφτά! Επιδοτήσεις. Φοροαπαλλαγές.
Στην Αμερική που υπάρχει Εθνικό Κοινοβούλιο που εγκρίνει τους φόρους, όποτε εγκρίνουν τις φοροαπαλλαγές, μπαίνουν και τα αιολικά. Όποτε πάνε να τις κόψουν, τρέχουν οι αιολικοί να προλάβουν. Όταν κοπούν, σταματάνε τα αιολικά. Τόσο ωμό. Ο Warren Buffet είναι όσο συντηρητικό κατεστημένο γίνεται και το λέει απλά: "Με την αιολική ενέργεια, παίρνουμε φοροεπιδοτήσεις όταν βάζουμε πολλά αιολικά. Αυτός είναι ο μόνος λόγος που τα βάζουμε. Χωρίς φοροεπιδοτήσεις δεν έχουν νόημα". Η εταιρία του Warren Buffet και άλλες εταιρίες και οργανισμοί έχουν ζητήσει να σταματήσουν οι φοροεπιδοτήσεις για τα αιολικά.
Προαπαιτούν επιδοτήσεις, πληρωμένες από εμάς, προκειμένου να μπουν. Μπαίνουν μόνο επειδή επιδοτούνται. Και άλλα πράγματα πληρώνονται και επιδοτούνται, αλλά κάτι δίνουν σε αντάλλαγμα. Τα αιολικά είναι ...αυτοσκοπός, και υπάρχουν μόνο για την επιδότησή τους και τίποτα άλλο. Και η επιδότησή τους είναι τόσο πλούσια ώστε να περισσεύει για να αγοράζουν νόμους, νομοθέτες, την Διοίκηση, ΜΚΟ, διαφήμιση, ό,τι χρειάζονται. Γίνονται καταναγκαστικά επειδή είναι υποχρεωτικά (με ποσοστώσεις, οδηγίες και νόμους), και το "υποχρεωτικό" εφαρμόζεται με υποχρεωτικές επιδοτήσεις, πληρωτέες μέσα από "ανελαστικούς" λογαριασμούς ρεύματος. Ο λογαριασμός ρεύματος είναι "ανελαστικός", επειδή λίγοι αντέχουν να μείνουν χωρίς ρεύμα. Η επιστροφή στο παρελθόν είναι δύσκολη.
Η επιστροφή στο παρελθόν είναι δύσκολη, αλλά αυτό ακριβώς κάνουν τα αιολικά. (α) Επιβάλλονται με κανόνες που παραπέμπουν σε μεσαιωνικές φεουδαρχίες. (β) Ακριβαίνουν το ρεύμα για όλους, κεφαλικός φόρος, και οδηγούν μερικούς σε "ενεργειακή φτώχεια" -- η "ενεργειακή φτώχεια" είναι όταν πρέπει να κόψεις τις σπουδές, ή κάτι άλλο, για να πληρώνεις το ...ρεύμα (και ούτε καν το αιολικό ρεύμα -- αυτό είναι ...διακοσμητικό). Καταστολή ζήτησης και κεφαλικός φόρος. Μόνο που ο φόρος δεν πάει σε κάποιον κορβανά για κάποια χρήση, πάει σε τσέπες ΑΠΕτεώνων.
Τρίτη 8 Ιουλίου 2014
"Μικρή ΔΕΗ" σήμερα, μικρή Ελλάδα αύριο
Μπορεί να νομίζετε ότι αυτά που λέει η Φλώρα Παπαδέδε είναι "αριστερά". Κάνετε λάθος. Λέω τα ίδια πράγματα και δεν δηλώνω "αριστερός". Η ΔΕΗ ήταν βιώσιμη επειδή ήταν ενιαία, είχε ικανό "μέγεθος" ήταν χρηματοδοτήσιμη. Ναι, ήταν κρατικό μονοπώλιο, αλλά όσο το κρατικό μονοπώλιο είχε "πολιτική" ατζέντα, φρόντιζε οι τιμές του ρεύματος να μην είναι στα ουράνια. Ναι, ήταν κρατικό μονοπώλιο, αλλά μόνο με την ΔΕΗ αποκτήσαμε βιομηχανία, και μόνο η βιομηχανία συντηρεί μια ΔΕΗ και επομένως υπάρχει σχετικά φτηνό ρεύμα για όλους. Και χωρίς βιομηχανία θα είμαστε ή ζητιάνοι ή μετανάστες. Μπορεί η ΔΕΗ να μην υπήρξε "τέλεια" και οι διοικήσεις της από το Πασοκ και μετά να έφεραν τα ήθη του "είπαμε ένα δωράκι αλλά όχι 500 εκατομμύρια".
Η ΔΕΗ σαλαμοποιείται επειδή έτσι θέλουν 2-3 ντόπιοι ενεργειακοί βαρώνοι, μερικοί από αυτούς λαθρέμποροι και μεσάζοντες του κακού καιρού. Σαλαμοποιείται επειδή 2-3 ξένες εταιρίες θέλουν τόσα γιγαβάτ και όχι περισσότερα, και τα δίκτυα τα θέλει το Ράϊχ, και υπάρχουν ορδές παρασίτων να μοιραστούν τα 5-6 δις, ετησίως, που θα προκύψουν από τον διπλασιασμό στην τιμή του ρεύματος. Η σαλαμοποίηση σημαίνει νομοτελειακά μεταβίβαση κομματιών της ΔΕΗ σε πολυεθνικές. Μόνο και μόνο επειδή τα σαλαμάκια δεν θα είναι χρηματοδοτήσιμα. Η ηλεκτροδότηση μιας χώρας άπό φυσικό αέριο είναι παλαβή. Η ηλεκτροδότηση από LNG ακόμα πιο παλαβή. Αφήστε τις ΑΠΕ... Αυτές είναι υποσύνολο των ορδών των παρασίτων.
Εγώ δεν ξέρω τι είναι "κοινωνικό αγαθό". Ξέρω όμως τι είναι "κοινή ωφέλεια". Utility. Microeconomics 101 στο πιο ...δεξιό σχολείο που μπορείτε να φανταστείτε. Ή, λαϊκά, βάλαμε όλοι για να έχουμε. Χώρο, νερό, ρεύμα. Για να είμαστε άνθρωποι.
Θα είναι το τέλος του κόσμου η μικρή Ελλάδα; Ο κόσμος δεν τέλειωσε από πολύ χειρότερα. Πόσες καρπαζιές όμως αντέχετε;
"Μικρή ΔΕΗ" σήμερα, Μικρή Ελλάδα αύριο
Της Φλώρας Παπαδέδε*
Η απόσχιση από τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού και η εκποίηση της λεγόμενης «Μικρής ΔΕΗ» δε συνιστά μόνο νέο ανήφορο ακρίβειας και αυξήσεων για τα νοικοκυριά και την όποια παραγωγική δραστηριότητα έχει απομείνει στην πατρίδα μας. Ούτε μπορεί να αντιμετωπίζεται απλά σαν μια ακόμα ιδιωτικοποίηση για να βρουν «νέο πεδίο κερδοφορίας» επιχειρηματικά συμφέροντα.
Μαζί με την παράδοση του 17% της ΔΕΗ στο ΤΑΙΠΕΔ, την εκποίηση του ΑΔΜΗΕ (Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) και την εφαρμογή από το Σεπτέμβρη του μοντέλου ΝΟΜΕ (μετατροπή του 30% της λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ σε χρηματιστηριακό προϊόν και αναγκαστική παραχώρησή της σε ιδιώτες προμηθευτές), η «μικρή ΔΕΗ» αποτελεί καθοριστικό βήμα για την οριστική διάλυση και εξαφάνιση της βασικότερης, αν όχι της μοναδικής, αναπτυξιακής υποδομής της χώρας μας. «Μικρή ΔΕΗ» σημαίνει απλά το τέλος της ΔΕΗ.
Η στέρηση από μια χώρα του βασικότερου αναπτυξιακού εργαλείου της, της ηλεκτρικής ενέργειας, σφραγίζει την άρση κάθε δικαιώματος του λαού μας για ανάπτυξη και ευημερία.
Δευτέρα 7 Ιουλίου 2014
Οι Γάλλοι ανακάλυψαν ...διαφθορά με τα αιολικά
http://www.epaw.org/echoes.php?lang=en&article=n202
Η Γαλλική διυπουργική "Κεντρική Υπηρεσία για την Πρόληψη της Διαφθοράς" ανακάλυψε ...διαφθορά στα αιολικά και στην σχέση τους με τους πολιτικούς:
"...Η αιολική ενέργεια έχει γίνει η δραστηριότητα των επιχειρηματιών που περιφέρονται στο έδαφος καθημερινά. Δισεκατομμύρια ευρώ από αδιαφανή κεφάλαια που επενδύονται σε αυτήν την "επιχείρηση". Η κερδοφορία του ανέμου είναι διπλά σκανδαλώδης. Καταγγέλθηκε από τη Ρυθμιστική Επιτροπή Ενέργειας και κρίθηκε παράνομη από το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, συνεχίζει να παραβλέπεται από το κράτος μέσω του feed-in tariffs που έχουν επιβεβαιωθεί από μια νέα υπουργική απόφαση, διαπραγμάτευση μεταξύ του Υπουργού Περιβάλλοντος της κυβέρνησης της Σεγκολέν Ρουαγιάλ και του Προέδρου της Ένωσης την ανάπτυξη αιολικής ενέργειας. Αυτό το οικονομικό αναπάντεχο κέρδος πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως οδηγεί, με τη συνενοχή των αρχών, σε τοπική διαφθορά και σήψη όλες τις περιφέρειες της Γαλλίας..."
Κυριακή 6 Ιουλίου 2014
Ρεκόρ ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ = ρεκόρ απορρίψεων σε γείτονες + ρεκόρ κόστους
Αυτή είναι μια μακροσκελής ανάρτηση, αλλά είναι και ανασκόπηση του τι κάνουν και δεν κάνουν ποιές ΑΠΕ, με βάση την εκτεταμένη Γερμανική εμπειρία...
http://www.germanenergyblog.de/?p=16179 Η θαυμάσια αυτή ιστοσελίδα λέει την αλήθεια: Λέει ότι βάσει της πρόσφατης μελέτης του Ινστιτούτου Fraunhofer, οι ΑΠΕ (στην Γερμανία μετράνε και τα βιοαέρια, και οι βιομάζες, και τα υδροηλεκτρικά κλπ) είχαν ρεκόρ συνολικής παραγωγής στο πρώτο εξάμηνο του 2014, περισσότερη ηλεκτροπαραγωγή κι από τον λιγνίτη.
Το σχόλιο #1, βέβαια, λέει ότι όλη αυτή η παραγωγή από ΑΠΕ δεν έχει υποκαταστήσει ούτε μία μονάδα, και απλά ...εξάγεται (απορρίπτεται είναι η σωστή λέξη, και αυτό φαίνεται στις σελίδες 114-138 της σχετικής μελέτης).
Το σχόλιο #2 λέει, πιο ωμά ότι η ηλεκτροπαραγωγή από ΑΠΕ πετιέται ("dumped") σε μηδενική τιμή, όταν είχε όμως κόστος 0,20€ την κιλοβατώρα και παραπέμπει σε άλλη ανάρτηση, που μεταφέρω εδώ, παρακάτω.
http://www.ise.fraunhofer.de/de/downloads/pdf-files/data-nivc-/stromproduktion-aus-solar-und-windenergie-2014.pdf Αυτή είναι η περί ης ο λόγος μελέτη του Ινστιτούτου Fraunhofer. Δείχνει ότι οι Γερμανοί έχουν βάλει πολλές, πάρα πολλές ΑΠΕ, αλλά η ηλεκτροπαραγωγή τους είναι από λιγνίτη, κάρβουνο (και εισαγόμενο κάρβουνο) και πυρηνικά. Η βιομάζα είναι πιο σημαντική, σε σχέση με το πόσες μονάδες έχουν εγκατασταθεί από είτε τα αιολικά, είτε τα φωτοβολταϊκά.
Η εικόνα γίνεται λίγο πιο σαφής όταν (πάντα από την μελέτη του Ιδρύματος Fraunhofer) δούμε και τις ..."εξαγωγές":
http://www.germanenergyblog.de/?p=16179 Η θαυμάσια αυτή ιστοσελίδα λέει την αλήθεια: Λέει ότι βάσει της πρόσφατης μελέτης του Ινστιτούτου Fraunhofer, οι ΑΠΕ (στην Γερμανία μετράνε και τα βιοαέρια, και οι βιομάζες, και τα υδροηλεκτρικά κλπ) είχαν ρεκόρ συνολικής παραγωγής στο πρώτο εξάμηνο του 2014, περισσότερη ηλεκτροπαραγωγή κι από τον λιγνίτη.
Το σχόλιο #1, βέβαια, λέει ότι όλη αυτή η παραγωγή από ΑΠΕ δεν έχει υποκαταστήσει ούτε μία μονάδα, και απλά ...εξάγεται (απορρίπτεται είναι η σωστή λέξη, και αυτό φαίνεται στις σελίδες 114-138 της σχετικής μελέτης).
Το σχόλιο #2 λέει, πιο ωμά ότι η ηλεκτροπαραγωγή από ΑΠΕ πετιέται ("dumped") σε μηδενική τιμή, όταν είχε όμως κόστος 0,20€ την κιλοβατώρα και παραπέμπει σε άλλη ανάρτηση, που μεταφέρω εδώ, παρακάτω.
http://www.ise.fraunhofer.de/de/downloads/pdf-files/data-nivc-/stromproduktion-aus-solar-und-windenergie-2014.pdf Αυτή είναι η περί ης ο λόγος μελέτη του Ινστιτούτου Fraunhofer. Δείχνει ότι οι Γερμανοί έχουν βάλει πολλές, πάρα πολλές ΑΠΕ, αλλά η ηλεκτροπαραγωγή τους είναι από λιγνίτη, κάρβουνο (και εισαγόμενο κάρβουνο) και πυρηνικά. Η βιομάζα είναι πιο σημαντική, σε σχέση με το πόσες μονάδες έχουν εγκατασταθεί από είτε τα αιολικά, είτε τα φωτοβολταϊκά.
Η εικόνα γίνεται λίγο πιο σαφής όταν (πάντα από την μελέτη του Ιδρύματος Fraunhofer) δούμε και τις ..."εξαγωγές":
Σάββατο 5 Ιουλίου 2014
Ρεύμα με ...λαχνό, μόνιμα (και μόνο για πλούσιους)
http://www.capital.gr/News.asp?id=2054950
Μου αρέσει και το άρθρο και κυρίως ο τίτλος του. Το "δελτίο" σημαίνει ότι κάτι που είναι "κοινή ωφέλεια" και δεν επαρκεί για όλους, μοιράζεται σε μικρές δόσεις και εκ περιτροπής. Χωρίς επάρκεια ισχύος βάσης, αυτό είναι λογικό αναμενόμενο επακόλουθο.
Η ανεπάρκεια ισχύος βάσης μπορεί να προέλθει από μία απεργία (αφήστε κατά μέρος εάν συμφωνείτε ή όχι με τους απεργούς). Ή θα προέλθει σίγουρα από κυβερνητικές και δήθεν "ευρωπαϊκές" επιλογές και επιταγές.
Αν μία απεργία σημαίνει "ρεύμα με το ...δελτίο απόψε", η ενεργειακή πολιτική που ακολουθούμε από την εποχή του ΓΑΠ με (α) έμφαση σε ΑΠΕ, (β) κλείσιμο λιγνίτη και (γ) προώθηση αερίου, σημαίνει 1)μόνιμη ενεργειακή φτώχεια για όσους θα πρέπει να διαλέξουν μεταξύ ρεύματος και φαγητού, 2) μόνιμη αποβιομηχάνιση για την χώρα, με όποιες συνέπειες, και 3) ΡΕΥΜΑ ΜΕ ...ΛΑΧΝΟ, ΜΟΝΙΜΑ. Όπως λέει ο Χ. Φλουδόπουλος ...θα έχουμε 2.500 φ/β MW ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ και 300 αιολικά MW.
Μα έχουμε βάλει και πληρώνουμε 1.800 αιολικά μεγαβάτ (και φυσάει του σκοτωμού), και το ρεύμα την ημέρα δεν αποθηκεύεται για την νύχτα. Εχουμε πληρώσει 3 δις για τα αιολικά και άλλα 5 για τα φωτοβολταϊκά. 8 δις. Και μέχρι τώρα, οι επιδοτήσεις σε ΑΠΕ είναι 4 δις. Γιατί; Τι πήραμε σε αντάλλαγμα; Καθαρό ΜΗ ρεύμα; Εικαστικές παρεμβάσεις;
Η ανεπάρκεια ισχύος βάσης μπορεί να προέλθει από μία απεργία (αφήστε κατά μέρος εάν συμφωνείτε ή όχι με τους απεργούς). Ή θα προέλθει σίγουρα από κυβερνητικές και δήθεν "ευρωπαϊκές" επιλογές και επιταγές.
Αν μία απεργία σημαίνει "ρεύμα με το ...δελτίο απόψε", η ενεργειακή πολιτική που ακολουθούμε από την εποχή του ΓΑΠ με (α) έμφαση σε ΑΠΕ, (β) κλείσιμο λιγνίτη και (γ) προώθηση αερίου, σημαίνει 1)μόνιμη ενεργειακή φτώχεια για όσους θα πρέπει να διαλέξουν μεταξύ ρεύματος και φαγητού, 2) μόνιμη αποβιομηχάνιση για την χώρα, με όποιες συνέπειες, και 3) ΡΕΥΜΑ ΜΕ ...ΛΑΧΝΟ, ΜΟΝΙΜΑ. Όπως λέει ο Χ. Φλουδόπουλος ...θα έχουμε 2.500 φ/β MW ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ και 300 αιολικά MW.
Μα έχουμε βάλει και πληρώνουμε 1.800 αιολικά μεγαβάτ (και φυσάει του σκοτωμού), και το ρεύμα την ημέρα δεν αποθηκεύεται για την νύχτα. Εχουμε πληρώσει 3 δις για τα αιολικά και άλλα 5 για τα φωτοβολταϊκά. 8 δις. Και μέχρι τώρα, οι επιδοτήσεις σε ΑΠΕ είναι 4 δις. Γιατί; Τι πήραμε σε αντάλλαγμα; Καθαρό ΜΗ ρεύμα; Εικαστικές παρεμβάσεις;
Η απεργία, σημαίνει "ρεύμα με το δελτίο", όσο διαρκεί η απεργία. Η ενεργειακή πολιτική που μας επιβάλλουν σημαίνει 2 και 3 φορές πιο ακριβό ρεύμα, με λαχνό, μόνιμα.
Οι παραμυθάδες της ΕΛΕΤΑΕΝ και οι ΑΠΕτεώνες που εκπροσωπούν έχουν παραδεχτεί την απάτη τους στην ίδια την μπροσούρα τους: Αυτό που παρουσιάζουν και τιτλοφορούν σαν "στατιστική αιολικής ενέργειας" δεν είναι άλλο παρά πόσες ανεμογεννήτριες έχουν εγκαταστήσει:
Οι παραμυθάδες της ΕΛΕΤΑΕΝ και οι ΑΠΕτεώνες που εκπροσωπούν έχουν παραδεχτεί την απάτη τους στην ίδια την μπροσούρα τους: Αυτό που παρουσιάζουν και τιτλοφορούν σαν "στατιστική αιολικής ενέργειας" δεν είναι άλλο παρά πόσες ανεμογεννήτριες έχουν εγκαταστήσει:
Παρασκευή 4 Ιουλίου 2014
Μου αρέσουν οι πορτοκαλί συναγερμοί. Όχι μόνο όταν δεν φυσάει, αλλά και όταν φυσάει!
http://www.admie.gr/uploads/media/ADMIE_Alert.pdf
"Ο ΑΔΜΗΕ επικαλείται «έλλειψη σημαντικής ποσότητας θερμικής παραγωγής της τάξεως των 5.2GW και αβεβαιότητα σχετικά με τη διαθεσιμότητα Μονάδων Παραγωγής». Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες σε επιστολή του προέδρου του Διαχειριστή κ. Γ. Γιαρέντη προς τη ΔΕΗ επισημαίνεται ότι για να αποφευχθούν προβλήματα ευστάθειας θα πρέπει να εξασφαλιστεί παραγωγικό δυναμικό ύψους 3.230 μεγαβάτ κατανεμημένο ως εξής ανά γεωγραφική περιοχή:
Βόρειο Σύστημα (Δυτική, Κεντρική, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη): Θερμική Ισχύς:1300 MW, Υδροηλεκτρική Ισχύς:550 MW.
Νότιο Σύστημα (Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησος): Θερμική Ισχύς:600 MW , εκ των οποίων 255 MW στην Πελοπόννησο, Υδροηλεκτρική Ισχύς :100 MW , εκ των οποίων 60 MW στην Πελοπόννησο.
Δυτική Ελλάδα (Ήπειρος-Αιτωλοακαρνανία): Υδροηλεκτρική Ισχύς :750 MW.
Επιπλέον, επισημαίνεται, ενδέχεται να απαιτηθούν περιοδικές διακοπές τροφοδότησης καταναλωτών,ιδιαίτερα κατά τις ώρες αιχμής των φορτίων (7-10 το βράδυ)"(από εδώ).
Μου αρέσουν οι πορτοκαλί συναγερμοί. Αποδεικνύουν τι αλήτες και ψεύτες είναι οι αιολικοί "επιχειρηματίες" και οι παπαγάλοι τους στα ΜΜΕ (και στην ΡΑΕ και το ΥΠΕΚΑ που τα έχουν εγκρίνει). Αποδεικνύουν ότι ο ΑΔΜΗΕ ήταν επιεικής και ευγενικός, τον Οκτώβριο του 2013 όταν είναι ότι "επειδή τα αιολικά είναι στοχαστικά τα μετράμε στο 10% της ονομαστικής τους ισχύος, και θέλουν μονάδες αερίου για εφεδρεία, μονάδες που, όμως, δεν έχουμε". Ο ΑΔΜΗΕ ήταν επιεικής και ευγενικός για τρεις λόγους:
1) Το 10% είναι περί τις 5-10 φορές μεγαλύτερο από την πραγματικότητα.
2) Αυτό που εκ των υστέρων, ex post, a posteriori, θα ξέρουμε για το πόσο ρεύμα "ενέχυσαν" τα αιολικά, δυστυχώς δεν το ξέρουμε εκ των προτέρων, a priori, ex ante. Ο κάθε ΑΔΜΗΕ δεν ξέρει, τώρα το πρωί, τι αέρα θα έχει, και που θα τον έχει, στις 9-10 το βράδυ που θα μπει ο Τάδε στο χειρουργείο. η ο Μήτσος στο ασανσέρ του. Για λόγους προγραμματισμού, δεν κοιτάει καν τον αέρα! Τα αιολικά του είναι διακοσμητικά. Άχρηστα. Μπορεί αύριο να ξέρουμε ότι σήμερα μας "ενέχυσαν Χ μεγαβατώρες". Αλλά τώρα δεν το ξέρουμε. Δεν μπορούμε να βασιστούμε. Εκτός εάν βάλουμε κανέναν εθελοντή στην εντατική, απόψε, να ...δοκιμάσουμε αν θα έχει ρεύμα... Έχει μερικούς στην ΡΑΕ και στο ΥΠΕΚΑ που έχουν βάλει υπογραφές...
3) Ο ΑΔΜΗΕ ξέρει, αλλά δεν επαναλαμβάνει, ότι τα πολλά αιολικά, ακόμα κι όταν φυσάει δημιουργούν πρόβλημα αστάθειας στο δίκτυο. Ψάχνουν για θερμές εφεδρείες επειδή περιμένουν να φυσήξει, είπε το German Energy Blog: "...German transmission system operators (TSOs) have activated reserve power plants in Germany and Austria as a precautionary measure to Expected High Wind Power Input... German and Austrian reserve power plants had to be activated. This happened not to make up for a shortfall of energy, but to have a buffer for the expected high wind power amount on Tuesday so as to ensure the stability of the grids..." Οι θερμές εφεδρείες δεν μπήκαν για να καλύψουν ενεργειακό έλλειμμα αλλά για να εξασφαλίσουν την σταθερότητα του συστήματος.
Μπορεί να μην έχω πια καινούργια πράγματα να λέω μετά την Μελέτη Επάρκειας Ισχύος του ΑΔΜΗΕ, αλλά, "Κύριοι", εσείς που υπογράψατε και προωθήσατε τις Απάτες, θα σας τις τρίβω στην μούρη μέχρι την Β' παρουσία. Κάθε αιολικό μεγαβάτ, που δεν είναι ούτε 10% του πραγματικού μεγαβάτ, και που είναι άχρηστο όταν δεν φυσάει και προβληματικό όταν φυσάει, μας έχει κοστίσει 1,5 εκατομμύρια ευρώ. 1.800 ονομαστικά αιολικά μεγαβάτ επί 1,5 εκατομμύριο ίσον περίπου 3 δις ευρώ που δεν είχαμε για πέταμα... Και εγκρίνατε κι άλλα...
Επιστρέφουν σε ηλεκτροδότηση με κάρβουνο επειδή οι τιμές του αερίου έχουν ανέβει και συμφέρει να το εξάγουν και όχι να το καίνε
http://www.abc.net.au/news/2014-07-03/electricity-providers-return-to-coal-fired-power-as-natural-gas/5567252
"...Η διεθνώς ανοδική τιμή του φυσικού αερίου οδηγεί τους ηλεκτροπαραγωγούς να επιστρέψουν στην ηλεκτροπαραγωγή από κάρβουνο. Συμφέρει περισσότερο να εξάγουν το αέριο που έχουν από το να το καίνε..."
Επειδή σας/μας έχουν ταΐσει πολλά παραμύθια δεν σημαίνει ότι η φυσική. ή η μηχανολογία, ή τα οικονομικά έχουν αλλάξει. Το κάρβουνο (και ο λιγνίτης) είναι το φθηνότερο καύσιμο για ηλεκτροδότηση. Το αέριο είναι πολύτιμο για άλλες χρήσεις. Μερικοί ΑΠΕ/απατεώνες προκειμένου να συνεχίζουν την παρασιτολογία τους προωθούν στην Ελλάδα αέριο για ηλεκτροδότηση. Οι Γερμανοί έχουν επιστρέψει σε λιγνίτη και κάρβουνο και έχουν περισσότερο, φθηνότερο και πιο σίγουρο εισαγόμενο αέριο από εμάς.
Πέμπτη 3 Ιουλίου 2014
Η προσδοκία των πολιτών ότι το δικαστήριο αυτό θα λειτουργήσει ως το τελευταίο καταφύγιό τους
Κατά την λήξη του δικαστικού έτους ευρίσκεται σε εξέλιξη εκστρατεία καταπτοήσεως του Σώματος με αλλεπάλληλα δημοσιεύματα, τηλεοπτικές εκπομπές και άλλα μέσα ηλεκτρονικής επικοινωνίας. Με αφορμή τις αποφάσεις του Μισθοδικείου και αιτία τις εσχάτως δημοσιευθείσες ακυρωτικές αποφάσεις του Δικαστηρίου.
Η προπαγάνδα ασκείται κατά τρόπο οργανωμένο και δυνάμει μπορεί να βλάψει την ελευθερία κρίσεως των δικαστών και τελικώς να προκαλέσει ανήκεστες βλάβες στο δικαιοδοτικό έργο του Δικαστηρίου και σαφή μείωση και απίσχναση της αξιώσεως των πληττομένων πολιτών για έννομη προστασία.
Πιστεύω ότι η επιχείρηση αυτή δεν θα ευδοκιμήσει. Διότι οι δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας και οφείλουν και δύνανται να εγγυηθούν την προσδοκία των πολιτών ότι το δικαστήριο αυτό θα λειτουργήσει ως το τελευταίο καταφύγιό τους.
Με τις σκέψεις αυτές σας εύχομαι ένα καλό και δημιουργικό καλοκαίρι.
Σωτήριος Αλ. Ρίζος
Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014
Προδοσία
http://aienaristeyein.com/2014/07/02/deh/
Δεν θα μεταφέρω εδώ το άρθρο, να πάτε στον παραπάνω σύνδεσμο να το δείτε. Δεν διαφωνώ, με το άρθρο, απλά δεν χρειάζεται να το μεταφέρω εδώ για να σας πω ότι βασικά συμφωνώ.
Έχω αποφύγει, από το 2010 που γράφω, να χρησιμοποιήσω την λέξη "προδοσία" γιατί είναι βαριά λέξη, και είμαι πάντα επιφυλακτικός, όταν δεν έχω το 100% των δεδομένων. Έτσι, δεν είπα ότι ο ΓΑΠ ήταν "προδότης", ούτε είπα τον Παπαδήμο "προδότη", ούτε λέω τον Σαμαρά "προδότη".
Αυτά που ξέρω πέρα από κάθε αμφιβολία είναι τα εξής:
Οι Γερμανοί θα κόψουν τις επιδοτήσεις σε ΑΠΕ, αν δηλαδή καταλάβει κανείς και τι κάνουν
"The government is trying to have the bill become law on Aug. 1, giving German companies time to apply for rebates, despite last-minute changes demanded by the European Commission". Δεν παίζονται οι άνθρωποι... Καλά κάνουν.. Προστατεύουν τα του οίκου τους.. Όχι σαν κάτι ξεπουλημένα τομάρια εδώ... Που το μόνο που προστατεύουν είναι τους πλασιέ και τους απετεώνες... Βέβαια, τα τομάρια είναι ξεπουλημένα στους άλλους, τους έξω...
http://www.businessweek.com/news/2014-06-27/german-lawmakers-back-new-clean-energy-law-to-reduce-subsidies
http://stopthesethings.com/2014/07/02/germans-finally-take-the-axe-to-wind-power-subsidies/
και πάντα στο http://www.germanenergyblog.de/
EEG 2.0: Bundestag Passes EEG 2014 Reform Bill After Lively Debate
EEG 2.0 – Something to Run Away From?
10-Point Energy Agenda by Energy Ministry Following Renewables Reform
Ålands Vindkraft: Swedish Green Electricity Certificate System Complies With European Free Movement of Goods Rules (αυτό έχει άλλο ...ενδιαφέρον)
Μοιάζει να μην συμμορφώνονται απόλυτα με την γκρίνια της ΕΕ ότι δηλαδή επιδοτούν την βιομηχανία τους, απαλλάσσοντάς την από τα ΕΤΜΕΑΡ, αλλά τα μειώνουν, κάτι που (χωρίς να καταλαβαίνω από Γερμανική πολιτική ή τον λαβύρινθο των Πράσινων επιδοτήσεων) προέκυπτε από τις εκλογές: Πανάκριβο ρεύμα λόγω ΑΠΕ. Ζημιά στην βιομηχανία λόγω ΑΠΕ (ας τους απαλλάξουμε όμως χεχεχε). Ζημιά στην ηλεκτροπαραγωγή λόγω ΑΠΕ. Δια ταύτα, μείωση επιδοτήσεων σε ΑΠΕ -- στην Γερμανία. Εκτός από περικοπές σε επιδοτήσεις, θα φορολογήσουν και ιδιοπαραγωγούς... Στην κατεχόμενη Ελλάδα, όχι μόνο συνεχίζουμε να επιδοτούμε τις (εισαγόμενες από την Γερμανία) ΑΠΕ αλλά τις διπλο- και τριπλοεπιδοτούμε. Λεφτά υπάρχουν εδώ. Αντέχουμε.
Από το 2012 μέχρι και αυτός ο ελεεινός blogger είχε γράψει ότι οι Γερμανοί επιδοτούν τις βιομηχανίες τους με τις ΑΠΕ... Τώρα το πήραν χαμπάρι και οι ...Γάλλοι.
Τρίτη 1 Ιουλίου 2014
Το ...Χαλιφάτο
Η εικόνα είναι του STRATFOR και μεγαλώνει με κλικ. Εμένα, ο χάρτης μου θυμίζει (α) λίγο την διαδρομή του σιδηροδρόμου Βερολίνου-Βαγδάτης παραμονές 1914, τις αυθαιρεσίες του χάρτη των Sykes-Picot και (γ) την ...ανάγκη για ένα Κουρδιστάν. (Δεν λέει τέτοια πράγματα το άρθρο του STRATFOR)
Summary [η έμφαση δικιά μου]
The Islamic State, previously known as the Islamic State in Iraq and the Levant, has changed its name, but otherwise the militant group remains the same. Over the past weekend, a spokesman for the group announced that it had established a caliphate stretching from Diyala province, Iraq, to Aleppo, Syria. The caliphate is a political institution that the Islamic State claims will govern the global Muslim community. "Iraq" and "Levant" have been dropped from the organization's name to reflect its new status.
The trouble with the June 29 announcement is that the Islamic State does not have a caliphate and probably never will. No amount of new monikers will change the fact that geography, political ideology and religious, cultural and ethnic differences will prevent the emergence of a singular polity capable of ruling the greater Middle East. Transnational jihadist groups can exploit weakened autocratic states, but they cannot institutionalize their power enough to govern such a large expanse of land. If anything, the Islamic State's drive to unify the Middle East will actually create more conflicts than it will end as competing emirates vie for power in the new political environment.
Η πλειοψηφία των επιστημόνων μάλλον αμφισβητεί το "Καταστροφικό, Ανθρωπογενές, Φαινόμενο του Θερμοκηπίου"
http://www.forbes.com/sites/jamestaylor/2013/02/13/peer-reviewed-survey-finds-majority-of-scientists-skeptical-of-global-warming-crisis/
Σε επισκόπηση που αναφέρεται σε σχετικό άρθρο, μόνο το 36% των γεωεπιστημόνων και μηχανολόγων πιστεύουν ότι οι άνθρωποι δημιουργούν κάποια κρίση με παγκόσμια θέρμανση. Αντιθέτως, η πλειοψηφία των 1.077 από όσους απάντησαν πιστεύουν ότι η Φύση είναι ο κύριος υπεύθυνος για την πρόσφατη παγκόσμια θέρμανση ή/και ότι μελλοντικές παγκόσμιες θερμάνσεις δεν θα είναι σοβαρό πρόβλημα.
Η έρευνα έδειξε ότι οι γεωεπιστήμονες και οι μηχανολόγοι έχουν παρόμοιες απόψεις με μετεωρολόγους (και αναφέρονται σχετικά ευρήματα και για αυτούς).
Υπάρχει και μία ομάδα επιστημόνων (περίπου το 17%) που θεωρεί ότι οι κλιματικές αλλαγές έχουν και φυσικά και ανθρώπινα αίτια, αλλά δεν θεωρούν την κλιματική αλλαγή "σημαντικό δημόσιο κίνδυνο" ούτε θεωρούν ότι μπορούν να παίρνονται πολιτικές αποφάσεις με βάση ατελή ή μαγειρεμένα συμπεράσματα (αναφερόμενα σε μελέτες του IPCC).
Η καθαρή, η φιλική, η φθηνή, η ανανεώσιμη, η ηλεκτρική ενέργεια από ...ΑΠΕ
Οι ΑΠΕτζήδες εκμεταλλεύονται πολύ καλά την σχετική άγνοια που έχει ο κόσμος με την ενέργεια, την ισχύ, και άλλα πράγματα που ελάχιστοι κατάλαβαν ή θυμούνται από το σχολείο και κοροϊδεύουν και παραπληροφορούν ασύστολα με αρλούμπες. Και, μερικοί παριστάνουν ότι τις πιστεύουν κιόλας. άλλο απλώς τις παπαγαλίζουν, όλα με το αζημίωτο.
Professor Moriarty είπε...
Η έκφραση “καθαρή ενέργεια” είναι μία ακόμη εκδήλωση της καθαρής βλακείας, όταν δεν είναι απλώς ένα διαφημιστικό σλόγκαν της γερμανικής πράσινης βιομηχανίας. Θα έπρεπε κάθε νοήμων πολίτης αυτής της χώρας να απαιτεί να μάθει πόσο “καθάρισε” το περιβάλλον αυτής της χώρας από τότε που άρχισαν να φυτεύονται πάνελς στους αγρούς και Α/Γ στα βουνά. Η μόνη διαφορά (αν υπάρχει) οφείλεται στις μονάδες του αερίου που πάνε πακέτο με τις ΑΠΕ. Θα ήταν ορθολογικότερη από ενεργειακή και οικονομική άποψη λύση να υπήρχε απλά υποκατάσταση λιγνίτη με φυσικό αέριο (με ότι αυτό συνεπάγεται σε κόστος και εξάρτηση) χωρίς ΑΠΕ χωρίς πρόσθετη επιβάρυνση του εμπορικού ισοζυγίου, χωρίς αέναες επιδοτήσεις και εκτροχιασμό των τιμών.
Όμως θα υπήρχε όντως μεγάλη μείωση ρύπων αν δεν επιδοτούνταν οι ΑΠΕ και επιδοτούνταν αντιρρυπαντικές τεχνολογίες σε λιγνιτικά ή λιθανθρακικά εργοστάσια και η τοποθέτηση φίλτρων. Ούτε μείωση CO2 (που δεν είναι ρύπος), ούτε μείωση ρύπων πετυχαίνουν οι ΑΠΕ, και η υποκατάσταση των συμβατικών μεθόδων παραγωγής ενέργειας από “καθαρές” ΑΠΕ είναι ανέφικτη. Μαθηματικά και φυσική είναι, και τα άλλα όλα δημαγωγίες που κοροϊδεύουν ανθρώπους που έχουν ήδη υποστεί πλύση εγκεφάλου. Πάντα θα πληρώνουμε το τίμημα για τα τεράστια ποσά ενέργειας που απαιτούνται. Δεν υπάρχει “καθαρό” ενεργειακό γεύμα. Το θέμα είναι η ελαχιστοποίηση των παρενεργειών και ο ορθολογικός συμβιβασμός με βάση το εφικτό και την απαίτηση αξιοπιστίας με αποδεκτό κόστος.
Μελοδραματικές εξάρσεις του στυλ “πήγαινε να ζήσεις κάτω από φουγάρο” είναι απολύτως υποκριτικές όταν εκφράζονται από οπαδούς της δήθεν καθαρής ενέργειας. Και δεν θα τους απαντούσα με το ανάλογο “πήγαινε στήσε αντίσκηνο κάτω από ανεμογεννήτριες 80 m”, αλλά θα τους υπενθύμιζα την υποκρισία τους με το γεγονός ότι για να κατασκευαστούν τα μαραφέτια της “καθαρής ενέργειας” ολόκληρες περιοχές μετατρέπονται σε τοξικές ερήμους:
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)