Αν είχαμε κουκούτσι μυαλό (κι αν δεν είμαστε προσκυνημένα και διαπλεκόμενα γιουσουφάκια) το "ενεργειακό" μας δεν θα ήταν αντικείμενο ιστολογίων ή πολιτικής αντιπαράθεσης, αλλά απλής ανάγνωσης, και κοινής λογικής.
Η Γερμανική εμπειρία με τα αιολικά, παρά την εμμονή των πολιτικών τους, λέει ότι τα αιολικά είναι προβληματικά. Και το λέει εδώ και καιρό, από την μελέτη της Ε.ΟΝ: Όσο πιο πολύ εξαρτάσαι από αιολικά, τόσο μικρότερο ποσοστό της ηλεκτροδότησης μπορούν να καλύψουν. Και αυτό για τους προφανείς λόγους: Ο αέρας είναι μεταβλητός, το αιολικό ρεύμα μεταβάλλεται με την ταχύτητα του αέρα στον κύβο (στην τρίτη δύναμη, V^3), και το πρόβλημα φαίνεται ξεκάθαρα όταν τα αιολικά παύουν να είναι ασήμαντα, όταν δηλαδή κάνεις το λάθος να βασισθείς σε αυτά. Το πρόβλημα υπάρχει προφανώς όταν δεν φυσάει (που πρέπει να καλύψεις τις ανάγκες, και περισσότερο όταν φυσάει, που, έχοντας πέσει στην παγίδα να έχεις πολλά, δεν ξέρεις τι να κάνεις το ρεύμα. Και όλα φυσικά ξεκινούν από το ότι ούτε ο αέρας, ούτε το ρεύμα αποθηκεύεται σε σημαντικές ποσότητες με λογικά κόστη, για πρακτικές εφαρμογές. Και για τους διάφορους καθηγητίσκους που γλείφουν την ΤΕΡΝΑ και Σία, άλλο "πρακτικά και οικονομικά εφικτό" και άλλο "τεχνικά εφικτό".
Για το Γερμανικό πρόβλημα με τα αιολικά έχω μεταφέρει ό,τι έχω βρει, και πρόσφατα στις 9 Ιανουαρίου του 2012. Όταν αυξομειώνεται ο αέρας, σε διάστημα λίγων ωρών, κάτι που δεν είναι σπάνιο, αυξομειώνεται και η αιολική ισχύς. όταν έχεις 10 αιολικά, περνάει απαρατήρητο. Όταν έχεις μερικές χιλιάδες αιολικά (όπως έχει η Γερμανία και φαντασιώνονται οι εδώ προσκυνημένοι και οι κρατικοδίαιτοι μέντορές τους), έχει αυξομείωση μερικών ...γιγαβάτ. Όσο και να ηλεκτροδοτείσαι από αέριο, ή έχεις blackout, ή ψήνεις το δίκτυο, ή ψάχνεις για μαζικές εισαγωγές ρεύματος, ή ψήνεις τα δίκτυα των γειτόνων. Και πρέπει να έχεις και πολλή θερμή εφεδρεία, που να δουλεύει ούτως ή άλλως, κάτι που δεν έχει η Γερμανία από τότε που έκλεισε τα παλιά πυρηνικά της μετά την Φουκουσίμα (κακώς κατά την γνώμη μου, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα).
Τεχνικά ανυπέρβλητα προβλήματα; Όχι βέβαια. Με άπειρη δωρεάν διασύνδεση, με άπειρα υδροηλεκτρικά (χωρίς απώλειες παρακαλώ) για αντλησηοταμίευση, με άπειρα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που θα φορτίζουν όταν φυσάει, με άπειρες και μαγικά μεταβλητές πηγές θερμικής ενέργειας, με άπειρα φιλικούς και ανεκτικούς μεγάλους γείτονες, τότε, και μόνο τότε μπορούμε και εμείς να έχουμε πολλά αιολικά. Ή μπορούμε να πούμε σε αυτούς που τα προωθούν να πάνε να απαυτωθούνε, να μην πω τίποτα χειρότερο Κυριακάτικα.
Επί του πρακτέου: Εάν για λόγους υποτέλειας πρέπει να βάλουμε αιολικά, είναι φτηνότερο να τους δώσουμε κάτι να πάνε να φύγουν. Η πιο φτηνή λύση! Αν αυτό είναι άκομψο, να βάλουμε μόνο όσα κουμπώνουν με υπαρκτά μεγάλα υδροηλεκτρικά για αντλησιοταμίευση. Εάν θέλουμε περισσότερες ΑΠΕ, ας φτιάξουμε κι άλλα μεγάλα υδροηλεκτρικά. Τα μικρά υδροηλεκτρικά είναι για να βγαίνουν φωτογραφία οι Δήμαρχοι και οι Περιφερειάρχες, είναι λιγότερο άχρηστα από τα αιολικά. Και εάν μας αρέσει η ιδέα της αντλησηοταμίευσης, είναι πολύ φτηνότερο σε καινούργιες, σύγχρονες, αντιρρυπαντικές μονάδες λιγνίτη ή λιθάνθρακα, να έχουμε 20% παραπάνω ονομαστική ισχύ (για αιχμή με αντλησηοταμίευση) και λύσαμε το πρόβλημα. Γεωθερμίες, βιομάζες, φύκια, κουτσουλιές κλπ, είναι περιορισμένου αντικειμένου για να γράφουν οι Κυριακάτικες εφημερίδες. Τα φωτοβολταϊκά είναι καλά για να φορτίζουν κινητά τηλέφωνα (άντε και κανένα λαπτοπ, εκτός ηλεκτρικού δικτύου) και μπαταρίες σε κότερα.
Δηλαδή να δω Δήμαρχο ή Περιφερειάρχη να βγαίνει φωτό σε εγκαίνια αιολικού πάρκου... Μόνο με κράνος για λεμονόκουπες και πέτρες, και πολλή προστασία από τα ΜΑΤ...