Kowtow ή 磕头 είναι στα Κινέζικα ο τεμενάς, το βαθύ προσκύνημα που υποδηλώνει σεβασμό. Αν και το άρθρο αυτό, που σίγουρα δεν χωνεύει τον Πρόεδρο το λέει χλευαστικά για τους G20. Τεμενάδες λοιπόν οι G20 στον Trump.
"the 13th meeting of Group of Twenty to be held in Buenos Aires, Argentina, starting Friday, fails to back the 2015 Paris Climate Agreement and makes no mention of the publication of the Intergovernmental Panel on Climate Change’s (IPCC) Special Report on Global Warming of 1.5°C which warned that “Limiting global warming to 1.5°C would require rapid, far-reaching and unprecedented changes in all aspects of Society".
Οι 20 πιο ισχυρές Κυβερνήσεις του κόσμου (θα έχουν και τον Μακρόν εκειά, χωρίς την δασκάλα του) δεν στηρίζουν το Σύμφωνο του Παρισιού του 2015 και δεν αναφέρουν τις αρλούμπες του IPCC περί καταστροφής και του 1,5 °C. Σας είχα πει ότι τα περί 1,5 °C ήταν αρλούμπα.
Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2018
Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2018
Οι μάσκες, επιτέλους, πέφτουν: Ο φόρος άνθρακα για την ...Σωτηρία του Κλίματος. Δεν έχουν πέσει όλες οι μάσκες
Θα έχετε ακούσει ότι οι Γάλλοι έχουν ξεσηκωθεί επειδή ο Μακρόν τους βάζει φόρο στα καύσιμα.
Δεν θα έχετε ακούσει ότι οι Ιρλανδοί απειλούνται με €3.000 ετήσιο φόρο άνθρακα "εάν δεν μειώσουν τις εκπομπές τους για να σώσουν το Κλίμα" και εδώ για περισσότερες σχετικές αναφορές.
Οι Αμερικάνοι φυσικά αντιστέκονται σε τέτοια... Η Αμερική φτιάχτηκε για να ξεφορτωθεί τους Ευρωπαίους και τους φόρους τους...
Τόσο καιρό, από τουλάχιστον το 2010 (και νωρίτερα) και στην Ελλάδα μάς έχουν πρήξει τα όργανα με φόρους στα καύσιμα (μα η τιμή του πετρελαίου είναι περίπου η μισή από ότι πριν κάτι χρόνια, και η τιμή στο βενζινάδικο είναι η διπλάσια -- "φόρος καυσίμων" λέγεται και αυτό). Μάς τα έχουν πρήξει και με έννοιες όπως η Αποανάπτυξη, ή Πράσινη Ανάπτυξη ή Αειφορία κλπ. Και με ότι με πολλά αιολικά θα σώσουμε το Κλίμα.
Τα "αιολικά για να σώσουμε το Κλίμα" είναι φόρος ηλεκτρικού ρεύματος (μόνο που το πρόσοδο, οι εισπράξεις, πάνε σε Γερμανούς εξαγωγείς (πχ ENERCON), σε ξένους ηλεκτροπαραγωγούς (πχ EDF, Engie, ENEL), με ποσοστά σε ντόπιους χωματουργούς και μεσάζοντες και με χάντρες σε αφελείς, ή πονηρούς ή επαγγελματίες οικολόγους.
Ακόμα και η ΔΕΗ, η εταιρεία που ιδρύθηκε για να βγει η Ελλάδα από το τέλμα διαλύεται... Και αυτή για να σωθεί το Κλίμα και για να "αποαναπτυχούμε". Βρείτε κανέναν παππού να σας πει πώς ήταν η ζωή πριν το 1940... Και πριν την ΔΕΗ του 1950... Εκεί πάμε (αλλά με λιγότερο και ακριβότερο ρεύμα, από ότι το 1940).
Στην Ελλάδα, φυσικά, δεν μιλάει κανείς. Έχουν πάρει το πάνω χέρι οι δανειστές και οι οικωλόγοι με την ευγενή συνδρομή της διαπλοκής, των ΜΜΕ και φυσικά της εκάστοτε Κυβέρνησης. Το "ησυχία, τάξη και ασφάλεια", σε όλο του το μεγαλείο. Χώρα αποβλακωμένων, αγράμματων και πονηρών.
Τώρα... Ο φόρος άνθρακα... Δεν ξεκίνησε από συνωμοσίες, ή από σκοτεινά κέντρα (έστω και αν δεν ξέρω πώς και ποιοι το ξεκίνησαν. Ξεκίνησε από 3-4 αδιαμφισβήτητες αλήθειες και την ανάγκη προσαρμογής ή συμμόρφωσης του κόσμου σε αυτές:
- Ο πληθυσμός της Γης έχει αυξηθεί ...εκθετικά, κυρίως με την άνοδο της Κίνας μετά το 1980-1990.
- Το βιοτικό επίπεδο και οι προσδοκίες για βιοτικό επίπεδο επίσης έχουν ανέβει, παντού, παρ' όλες τις διαφορές και ανισότητες που εξακολουθούν να υπάρχουν.
- Ο Ψυχρός Πόλεμος και οι πόλεμοι για πόρους και αγορές φυσικά και δεν έχουν τελειώσει και υπάρχει πίεση να μην χρηματοδοτεί η καταναλωτική Δύση τους πιθανώς όχι φιλικούς προμηθευτές της. Αυτό σημαίνει, απλά, περιορισμό της ζήτησης ενέργειας και των τιμών παραγωγών ενέργειας. Όπως είπε και ο R. York στην μελέτη του, του 2012, "αυτό θα γίνει πιο αποτελεσματικά με φόρο άνθρακα".
- Φυσικά, οι Ισχυροί του Κόσμου και οι τοπικοί Ισχυροί της Ευρώπης έχουν τις δικές τους προτεραιότητες σε αυτό το σκηνικό και μία από τις εμφανείς συνέπειες είναι η στοχευμένη καταστολή ζήτησης ή και παραγωγής. Ή, για το τερπνόν μετά του ωφελίμου, και η σώρευση ...πλούτου σε χαλεπούς καιρούς.
α) πρέπει κάπως να μειωθεί με το καλό ή με το ζόρι η χρήση ενέργειας. Και
β) ειδικά, να μειωθεί η ζήτηση του πετρελαίου.
γ) Χωρίς εκτιναχθούν οι τιμές των παραγωγών που θα έχει άλλες ...Ψυχροπολεμικές συνέπειες.
Η ανάγκη να μειωθεί η χρήση ενέργειας φαίνεται με απόλυτη ειλικρίνεια στο γράφημα της ExxonMobil:
Οι χώρες του ΟΟΣΑ (OECD) έχουν την μεγαλύτερη ανά κεφαλή κατανάλωση ενέργειας και οι άλλες χώρες την μεγαλύτερη αύξηση πληθυσμού. Και "κάπως" θα πρέπει να περιορίσουν την ζήτησή τους. "Εξοικονόμηση Ενέργειας" το λέει η ExxonMobil. Και η μεν ExxonMobil έχει την ειλικρίνεια να το πει, αλλά αυτό που δεν λέει είναι ότι δεν υπάρχει καταστολή ζήτησης ενέργειας χωρίς γενικευμένη ...ύφεση. Η μαγκιά των μεγάλων, είναι να είναι στοχευμένη και ελεγχόμενη από αυτούς, αυτή η ύφεση.
Η ανάγκη να μειωθεί ειδικά η χρήση πετρελαίου εκφράζεται είτε με την πίεση για χρήση αερίου (με όλες τις ουρές που αυτό απαιτεί και δημιουργεί το πραγματικά εναλλακτικό αυτό καύσιμο), είτε με τα πχ υβριδικά ή ηλεκτρικά αυτοκίνητα (η μεγαλύτερη χρήση πετρελαίου είναι στις μεταφορές), είτε με μεγαλύτερη (και ακριβότερη) αποδοτικότητα.
Οι ΑΠΕ είναι σάλτσα. Ή για την ακρίβεια φόρος. Τραβάνε ρευστότητα από τον καταναλωτή. Με την διαφορά ότι είναι φόρος υπέρ 10-20 εταιρειών, παγκοσμίως. Και όχι υπέρ ανάπτυξης άλλων ενεργειακών πόρων ή έστω παροχής κοινωνικών υπηρεσιών. Στον βαθμό που δεν αντιστοιχούν σε συγκεκριμένης και μετρήσιμη εξοικονόμηση ή υποκατάσταση ενέργειας είναι κεφαλικός φόρος υπέρ λίγων ιδιωτών που όμως έχει σαν αποτέλεσμα τον περιορισμό της ζήτησης.
Ο φόρος άνθρακα (ή καυσίμων) δεν είναι απλά πιο "ειλικρινής" φόρος. Είναι Εθνικός φόρος: Το Γαλλικό κράτος θα εισπράττει τους φόρους. Το Ελληνικό κράτος εισπράττει τους φόρους. Όχι οι Γερμανοί ή 3-4 άλλοι επιτήδειοι.
ΑΥΤΑ είναι η λεγόμενη Σωτηρία του Κλίματος από την Κλιματική Αλλαγή: Αέριο, φόρος άνθρακα, ΑΠΕ, ηλεκτρικά αυτοκίνητα, αποανάπτυξη, αειφορία.
Η "κακιά" ExxonMobil, βρήκε τον ...μπελά της που δεν τα είχε βαφτίσει όλα αυτά "Κλιματική Αλλαγή". Τώρα δεν τα λέει Κλιματική Αλλαγή, αλλά τώρα την αναφέρει στις κατά τα λοιπά τεχνοκρατικές εκθέσεις της.
Δεν υπάρχει Κλιματική Αλλαγή. Δηλαδή, οι αλλαγές, αν τις βλέπουμε, στο πραγματικό Κλίμα, είτε είναι 100% φυσικές είτε είναι 99, 99% φυσικές, δεν έχουν σχέση ούτε με αέριο, ούτε με ΑΠΕ, ούτε με ασήμαντες αρλούμπες στην Τήλο. Αντιθέτως, η σε εισαγωγικά "Κλιματική Αλλαγή" είναι για να μην ξεσηκωθεί ο κόσμος όπως ξεσηκώνονται οι Γάλλοι -- αν δηλαδή ξεσηκώνονται οι Γάλλοι αυθόρμητα ή αν ξεσηκώνονται επειδή κάποιος αόρατος τους ξεσηκώνει.
Θα πέσουν όλες οι μάσκες? Αμφιβάλλω. Ποτέ δεν πέφτουν. Ή πέφτουν μετά από πολλά χρόνια όταν έχουν εκλείψει οι λόγοι για τους οποίους μπήκαν.
Πρέπει να βρώ νέο σλόγκαν...:
Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2018
Πῶς είπατε; Ηλεκτροδότηση με αέριο; Μεταβατικά; Μην είστε σίγουροι;
Το αέριο είναι ένα πολύ ωραίο καύσιμο που χρειάζεται πανάκριβες υποδομές και που δεν θα επαρκεί στα επόμενα χρόνια. Το αέριο ήδη φαίνεται (στην παραπάνω εικόνα) ότι έχει υποκαταστήσει κάρβουνο, παγκοσμίως. Η επίκλησή του από το ΥΠΕΝ σαν "μεταβατικό καύσιμο για την μετάβαση σε οικονομία χαμηλού άνθρακα" είναι επιεικώς αφελής: Δεν θα υπάρχει αρκετό αέριο και θα είναι πολύ ακριβότερο από όσο φαντάζονται οι φωστήρες μας.
Το έχω γράψει αρκετές φορές, και πρόσφατα τον περασμένο Οκτώβριο, ότι βάση και με την εμπειρία των ...ΗΠΑ από την δεκαετία του 1970, ξέρουμε ότι το πολύ ωραίο φυσικό αέριο δεν είναι πάντα διαθέσιμο.
Περνάει κύκλους.
Κάποτε έχει άπλετο και κάποτε δεν φτάνει..Κι όταν δεν φτάνει, πρώτον δεν έχει για όλους και δεύτερον η τιμή του απογειώνεται.
Το ίδιο ανέφερε και το businessenergy χτες: Οι τιμές, που έχουν φτάσει σε ρεκόρ, θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν, βραχυπρόθεσμα λόγω χειμώνα και μακροχρόνια λόγω της πίεσης για στροφή σε αέριο σε κάτι ...μικρές ασιατικές αγορές.
Το πρόβλημα είναι αφ' ενός θεμελιώδες (προσφορά-ζήτηση) και αφ' ετέρου τεχνικό: Όταν βρεθεί αέριο κάπου πρέπει να φτιαχτεί πανάκριβη υποδομή για την μεταφορά του (με αγωγούς ή με LNG) και για την αποδοχή του από νέες αγορές, αλλά μετά, όταν η ζήτηση αρχίσει να μεγαλώνει, δεν υπάρχει περισσευούμενο αέριο.
Το πρόβλημα το περιγράφει εξαιρετικά εύγλωττα ένα άρθρο του Seeking Alphα της 12ης/11/18 για την Chevron, την δεύτερη μεγαλύτερη ενεργειακή εταιρία, μετά την Exxon. Το άρθρο αναφέρεται στα τυπικά της παραγωγής αερίου: Ενώ το αέριο είναι μια χαρά δουλειά για την Chevron, και η ζήτηση (σε μορφή LNG) είναι δυνατή στης γφορές της Ανατολικής Ασίας, η παραγωγή του γίνεται όλο και πιο ακριβή για την εταιρεία.
Το άρθρο αναφέρει όλα τα (γνωστά, από το 1950) πλεονεκτήματα του αερίου. Το αέριο είναι πιο "καθαρό" από άλλα καύσιμα. Η παγκόσμια ζήτησή του θα ανέβει 64% από 3,2 τρις κυβικά μέτρα το 2010 σε 5,2 τρις κ.μ. το 2040. Ένας από τους στόχους της λεγόμενης μετάβασης σε οικονομία χαμηλού άνθρακα είναι ακριβώς αυτή η χρήση περισσότερου αερίου (αντί για κάρβουνο και, κυρίως, αντί για πετρέλαιο). Και η ζήτηση, ειδικά για LNG, θα είναι στην Ανατολική Ασία (Ιαπωνία, Ν. Κορέα και Κίνα).
Δεν θα υπάρχει αρκετό αέριο (τουλάχιστον σε μορφή LNG) για να καλύψει την παγκόσμια ζήτηση. Αυτό σημαίνει ότι α) δεν θα είναι για όλους και β) θα είναι ακριβότερο. Και, παρατηρείστε παρακαλώ την ομοιότητα το γραφήματος για το LNG (πιο πάνω) με το πιο σημαντικό ενεργειακό γράφημα που έχω ανεβάσει σε αυτό το ιστολόγιο (αριστερά), που λέει ότι:
"Η ζήτηση για ενέργεια θα ανεβαίνει συνεχώς, η Κίνα και η Ινδία θα ζητάνε όσο και όλος ο ΟΟΣΑ (οι "ανεπτυγμένες" χώρες), αλλά δεν θα επαρκεί η προσφορά και το όλο και πιο αυξανόμενο κενό θα καλύπτεται από "εξοικονόμηση".
Βέβαια, ενώ η ζήτηση εξαρτάται από τον πληθυσμό και τις προσδοκίες του για καλύτερο βιοτικό επίπεδο, η προσφορά εξαρτάται από γεωπολιτικούς περιορισμούς. Και μία από τις λύσεις είναι να μειώσουμε (μερικοί από εμάς) το βιοτικό επίπεδο. Αν οι χώρες του ΟΟΣΑ είχαν την ανά κεφαλή κατανάλωση της Ινδίας, θα περίσσευε η ενέργεια.
Μία άλλη λύση την δείχνει η Ιαπωνία (σε άρθρο του Nikkei Asian Review): Κάρβουνο. Η Ιαπωνία ήταν σχετικά καλά μέχρι τον σεισμό και το τσουνάμι του 2011. Τότε μείωσε δραστικά την μέχρι τότε χρήση πυρηνικών για ρεύμα. Το μόνο που υποκαθιστά πυρηνικά, είναι τα ορυκτά καύσιμα. Η Ιαπωνία αύξησε την χρήση αερίου και κάρβουνου και επειδή προβλέπει ότι το αέριο θα είναι ασύμφορο, αυξάνει το κάρβουνο. Και κλαίνε και εκεί οι "οικολόγοι", αλλά η Κυβέρνηση τους το λέει ωμά: Το κάρβουνο χρειάζεται για την ασφάλεια και επάρκεια ηλεκτροδότησης και επειδή είναι φθηνό και ακόμα φθηνότερο σε μεγάλες κλίμακες χρήσης. Το εναλλακτικό το κάρβουνου είναι το LNG αλλά οι τιμές του θα ανεβαίνουν λόγω Κίνας και Ινδίας. Το άρθρο είναι άκρως φιλοαιολικό και μαζί με το κλάμα για τις εκπομπές CO2 και την επίκληση της δήλωσης του Μακρόν ότι θα μειώσει την χρήση κάρβουνου (στην 100% πυρηνική Γαλλία!), δείχνει και το παραμύθι ότι το μεσοσταθμισμένο κόστος (LCOE) των αιολικών είναι λίγο μόνο ακριβότερο από αυτό του κάρβουνου ή των πυρηνικών.. Και φυσικά "ξεχνάει" να πει ότι το LCOE των αιολικών αγνοεί την μεταβλητότητα και στοχαστικότητά τους και επομένως την ανάγκη ...διπλασιασμού του συνολικού τους κόστους, με το κόστος "ενσωμάτωσης" που δεν είναι άλλο από το κόστος υποχρεωτικής χρήσης αερίου.
Και η μεν Ιαπωνική Κυβέρνηση εκφράστηκε με σαφήνεια, η δε Ελληνική Κυβέρνηση είναι με την ...WWF και την ηλεκτροδότηση από την Βουλγαρία, την Τουρκία, τα Σκόπια και την Αλβανία. Ή με την Γκαζπρόμ. Ή, το πιθανότερο, με τις γκαζόλαμπες, όπως μας υπενθύμισε ο greeklignite.
Γκαζόλαμπες που καίνε φωτιστικό πετρέλαιο, ή λυχνάρια που καίνε αειφόρο λάδι;
Ή μήπως θα υπάρχει παντού έλλειψη και θα ανεβαίνει παντού η τιμή του αερίου και για εμάς θα περισσεύει;
Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2018
Τι περιμένει το ΥΠΕΝ από την "Διαβούλευση"; Η επιδότηση, της επιδότησης, την επιδότηση, ὦ επιδότηση για να μην έχουμε ρεύμα
Αναρωτιέμαι αν θα συμμετάσχει κανείς από την ΔΕΗ, τωρινός, ή παλιός, στην δήθεν Διαβούλευση...
"Οι διακοπές δεν οφείλονται σε έλλειψη διαθεσιμότητας και πολύ περισσότερο επάρκειας των μονάδων παραγωγής"
Για την ανεπίσημη εξήγηση του "φαινομένου" αναζητείστε τα κουτουρού αιολικά που προφανώς έχουν παρεισφρήσει στο δίκτυο της Ρόδου σε ποσοστό μεγαλύτερο από 10% (αυτός δεν ήταν το όριο που είχε αναφέρει ο Παναγιωτάκης;), σίγουρα δεν έχουν υποκαταστήσει ούτε το 4-6% της συμβατικής ηλεκτροπαραγωγής που έχει πει η EOn από το 2005 και, όσο για την μη εξοικονόμηση καυσίμων, την ξέρετε, όσοι εμπλέκεστε, ΑΠΕτεώνες και μη, και ελπίζω να την ακούσετε, με στοιχεία, σύντομα.
Λυπάμαι για την ΔΕΗ (και για την χώρα μου)
Η ΔΕΗ φτιάχτηκε, μεταπολεμικά, για να ηλεκτροδοτήσει την Ελλάδα. Πριν την ΔΕΗ υπήρχαν μερικές ...100άδες μικρές "ΔΕΗ" (και φυσικά δεν είχαν όλοι ρεύμα). Η Ελληνική Βιομηχανία φτιάχτηκε χάρη στην ΔΕΗ, η ΔΕΗ φτιάχτηκε χάρη στην βιομηχανία και χάρη και στους δύο είχαμε σχετικά φθηνό ρεύμα σε όλη την Ελλάδα. Αυτό, επειδή μία ΔΕΗ είναι εντάσεως κεφαλαίου και χρειάζεται μεγάλες καταναλώσεις για να δικαιολογεί μεγάλες μονάδες "ισχύος βάσης" που με την σειρά τους επιτρέπουν φθηνό και απρόσκοπτο ρεύμα για όλους. Το έχω μάθει στο ...σχολείο και το έχω γράψει: Μία ΔΕΗ είναι ανεκτίμητη αλλά δεν πρέπει να αξίζει τίποτα σε "πώληση". Αυτή είναι η έννοια μία ΔΕΚΟ: Πουλάει το προϊόν της στην χαμηλότερη τιμή που της επιτρέπει να υπάρχει και να κάνει τις επενδύσεις της. Χρηματιστηριακή αξία "μηδέν". Μόνο εθνική (ή, εάν προτιμάτε, βιομηχανική, ή κοινωνική αξία).
Κακός ο λιγνίτης?
Και ναι και όχι. Το κάρβουνο και ο λιγνίτης είναι η κύρια πηγή ηλεκτροδότησης και η κύρια πηγή συνολικής ενέργειες παγκοσμίως. Είναι "κακός" όταν χρησιμοποιείται χωρίς φίλτρα, χωρίς σωστή μεταφορά, χωρίς σωστή διαχείριση τέφρας. Όλα, πράγματα που είναι σχετικά εύκολα διαχειρίσιμα και αφορούν σε τεχνολογίες και πρακτικές του ...1960! Με την νέα ψευτοθρησκεία που δαιμονοποιεί το διοξείδιο του άνθρακα ο λιγνίτης γίνεται επίσης "κακός". Το μόνο κακό σε αυτό το "CO2" είναι ότι επιτρέπει φθηνό ρεύμα και ...ανάπτυξη (δηλαδή κατανάλωση αγαθών όπως το ...πετρέλαιο) και εμποδίζει την χρήση φυσικού αερίου, άρα δεν βοηθάει στην χρηματοδότηση αγωγών ή LNG που, καλώς κακώς "πρέπει" να μπουν στο "ενεργειακό μείγμα".
Ο λιγνίτης είναι σίγουρα "κακός" όταν τον έχει η ΔΕΗ και τον θέλουν άλλοι αφανείς και όχι τόσο αφανείς ιδιώτες:.
...Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, υπό την πίεση και του διαγωνισμού για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ έχει προκοινοποιήσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ένα σχέδιο Μηχανισμού Επάρκειας Ισχύος.
Πρόκειται για τα λεγόμενα «λιγνιτικά ή μόνιμα ΑΔΙ», στα οποία προσβλέπει και η ΔΕΗ προκειμένου να εξασφαλίσει ικανοποιητικό τίμημα για τις υπό πώληση μονάδες της Μεγαλόπολης και της Φλώρινας.
Επιδοτούμε τα αιολικά και τα φ/β, για να υπάρχουν και να βγάζουν χαρτζιλίκι οι ξένοι ...επενδυτές και οι ντόπιοι χωματουργοί και μεσάζοντες. Επιδοτούμε το αέριο επειδή επιδοτούμε τις ΑΠΕ.
Και τώρα, για να πουλήσουμε τις λιγνιτικές μονάδες πρέπει να τις επιδοτούμε και αυτές. Θυμάστε τι είπα παραπάνω για το ποια είναι (και πρέπει να είναι) η χρηματιστηριακή αξία μιας ΔΕΚΟ;
Πόσο κάνει η ΔΕΗ;
Που υπεισέρχονται οι λεγόμενες ΑΠΕ;
Τα μεν υδροηλεκτρικά είναι ή μόνη ΑΠΕ που είναι πραγματικά ΑΠΕ και πραγματικά χρήσιμη. Πέρα από την συμβολή τους σε ύδρευση και άρδευση (κάτι μικρές λεπτομέρειες) τα υδροηλεκτρικά βοηθάνε τόσο στην ηλεκτροδότηση, απ' ευθείας, όσο και στην καλύτερη αξιοποίηση των θερμικών μονάδων με διαχείριση φορτίων.
Οι "άλλες" ΑΠΕ υπάρχουν μόνο για τις επιδοτήσεις που εισπράττουν αυτοί που τις πουλάνε και που τις λειτουργούν. Είναι ηλεκτροδοτικά ασήμαντες -- πέρα από ότι ακριβαίνουν το ρεύμα με όποιες συνέπειες έχει αυτό στους άλλους ηλεκτροπαραγωγούς. Είναι ενεργειακά ανύπαρκτες -- πολλά λεφτά για το 1/20 (5%) της συνολικής ενέργειας από καυσόξυλα και κοπριές. Συνυπάρχουν στο "ενεργειακό μείγμα" με υψηλό κόστος, αδυναμία υποκατάστασης συμβατικών μονάδων και αδυναμία εξοικονόμησης μετρήσιμων καυσίμων. Τα ασήμαντα που δεν κάνουν τίποτα και κοστίζουν ένα σωρό λεφτά: Φόρος. Μη ανταποδοτικός φόρος.
Και η απελευθέρωση;
Η "απελευθέρωση" είναι σαν την "πράσινη ανάπτυξη". Κακόγουστο θέατρο υπέρ της μείωσης της ζήτησης με επιδότηση της EDF (Edison) της Engie (Gaz de France) και της ENEL που παριστάνουν τους "απελευθερωτές".
Η ...δεσπόζουσα θέση της ΔΕΗ φταίει για τα προβλήματα του Γαλλικού κρατικού πυρηνικού μονοπωλίου που εμφανίζεται στην Ελλάδα σαν ...Ελπέντισον! Η δεσπόζουσα θέση της ΔΕΗ φταίει που έχουμε ακόμα ρεύμα σε τιμές που δεν επιτρέπουν τάκα τάκα κέρδη για τους "απελευθερωτές" και τους μεσίτες τους.
Και τι να πω από όλα αυτά στην διαβούλευση; Ότι είναι "λάθος" ο δήθεν ενεργειακός σχεδιασμός; Έχει γίνει βαρετό... Να διαβάσουν την Μελέτη Επάρκεια Ισχύος του ΑΔΜΗΕ του 2013 και του 2017. Τα έχει πει όλα... Θα πληρώνουμε, δεν θα έχουμε πάντα ρεύμα, δεν θα έχουμε ανεξαρτησία, η επιδότηση, της επιδότησης, την επιδότηση, ὦ επιδότηση.
"Οι διακοπές δεν οφείλονται σε έλλειψη διαθεσιμότητας και πολύ περισσότερο επάρκειας των μονάδων παραγωγής"
Για την ανεπίσημη εξήγηση του "φαινομένου" αναζητείστε τα κουτουρού αιολικά που προφανώς έχουν παρεισφρήσει στο δίκτυο της Ρόδου σε ποσοστό μεγαλύτερο από 10% (αυτός δεν ήταν το όριο που είχε αναφέρει ο Παναγιωτάκης;), σίγουρα δεν έχουν υποκαταστήσει ούτε το 4-6% της συμβατικής ηλεκτροπαραγωγής που έχει πει η EOn από το 2005 και, όσο για την μη εξοικονόμηση καυσίμων, την ξέρετε, όσοι εμπλέκεστε, ΑΠΕτεώνες και μη, και ελπίζω να την ακούσετε, με στοιχεία, σύντομα.
Λυπάμαι για την ΔΕΗ (και για την χώρα μου)
Η ΔΕΗ φτιάχτηκε, μεταπολεμικά, για να ηλεκτροδοτήσει την Ελλάδα. Πριν την ΔΕΗ υπήρχαν μερικές ...100άδες μικρές "ΔΕΗ" (και φυσικά δεν είχαν όλοι ρεύμα). Η Ελληνική Βιομηχανία φτιάχτηκε χάρη στην ΔΕΗ, η ΔΕΗ φτιάχτηκε χάρη στην βιομηχανία και χάρη και στους δύο είχαμε σχετικά φθηνό ρεύμα σε όλη την Ελλάδα. Αυτό, επειδή μία ΔΕΗ είναι εντάσεως κεφαλαίου και χρειάζεται μεγάλες καταναλώσεις για να δικαιολογεί μεγάλες μονάδες "ισχύος βάσης" που με την σειρά τους επιτρέπουν φθηνό και απρόσκοπτο ρεύμα για όλους. Το έχω μάθει στο ...σχολείο και το έχω γράψει: Μία ΔΕΗ είναι ανεκτίμητη αλλά δεν πρέπει να αξίζει τίποτα σε "πώληση". Αυτή είναι η έννοια μία ΔΕΚΟ: Πουλάει το προϊόν της στην χαμηλότερη τιμή που της επιτρέπει να υπάρχει και να κάνει τις επενδύσεις της. Χρηματιστηριακή αξία "μηδέν". Μόνο εθνική (ή, εάν προτιμάτε, βιομηχανική, ή κοινωνική αξία).
Κακός ο λιγνίτης?
Και ναι και όχι. Το κάρβουνο και ο λιγνίτης είναι η κύρια πηγή ηλεκτροδότησης και η κύρια πηγή συνολικής ενέργειες παγκοσμίως. Είναι "κακός" όταν χρησιμοποιείται χωρίς φίλτρα, χωρίς σωστή μεταφορά, χωρίς σωστή διαχείριση τέφρας. Όλα, πράγματα που είναι σχετικά εύκολα διαχειρίσιμα και αφορούν σε τεχνολογίες και πρακτικές του ...1960! Με την νέα ψευτοθρησκεία που δαιμονοποιεί το διοξείδιο του άνθρακα ο λιγνίτης γίνεται επίσης "κακός". Το μόνο κακό σε αυτό το "CO2" είναι ότι επιτρέπει φθηνό ρεύμα και ...ανάπτυξη (δηλαδή κατανάλωση αγαθών όπως το ...πετρέλαιο) και εμποδίζει την χρήση φυσικού αερίου, άρα δεν βοηθάει στην χρηματοδότηση αγωγών ή LNG που, καλώς κακώς "πρέπει" να μπουν στο "ενεργειακό μείγμα".
Ο λιγνίτης είναι σίγουρα "κακός" όταν τον έχει η ΔΕΗ και τον θέλουν άλλοι αφανείς και όχι τόσο αφανείς ιδιώτες:.
...Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, υπό την πίεση και του διαγωνισμού για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ έχει προκοινοποιήσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ένα σχέδιο Μηχανισμού Επάρκειας Ισχύος.
Πρόκειται για τα λεγόμενα «λιγνιτικά ή μόνιμα ΑΔΙ», στα οποία προσβλέπει και η ΔΕΗ προκειμένου να εξασφαλίσει ικανοποιητικό τίμημα για τις υπό πώληση μονάδες της Μεγαλόπολης και της Φλώρινας.
Επιδοτούμε τα αιολικά και τα φ/β, για να υπάρχουν και να βγάζουν χαρτζιλίκι οι ξένοι ...επενδυτές και οι ντόπιοι χωματουργοί και μεσάζοντες. Επιδοτούμε το αέριο επειδή επιδοτούμε τις ΑΠΕ.
Και τώρα, για να πουλήσουμε τις λιγνιτικές μονάδες πρέπει να τις επιδοτούμε και αυτές. Θυμάστε τι είπα παραπάνω για το ποια είναι (και πρέπει να είναι) η χρηματιστηριακή αξία μιας ΔΕΚΟ;
Πόσο κάνει η ΔΕΗ;
Που υπεισέρχονται οι λεγόμενες ΑΠΕ;
Τα μεν υδροηλεκτρικά είναι ή μόνη ΑΠΕ που είναι πραγματικά ΑΠΕ και πραγματικά χρήσιμη. Πέρα από την συμβολή τους σε ύδρευση και άρδευση (κάτι μικρές λεπτομέρειες) τα υδροηλεκτρικά βοηθάνε τόσο στην ηλεκτροδότηση, απ' ευθείας, όσο και στην καλύτερη αξιοποίηση των θερμικών μονάδων με διαχείριση φορτίων.
Οι "άλλες" ΑΠΕ υπάρχουν μόνο για τις επιδοτήσεις που εισπράττουν αυτοί που τις πουλάνε και που τις λειτουργούν. Είναι ηλεκτροδοτικά ασήμαντες -- πέρα από ότι ακριβαίνουν το ρεύμα με όποιες συνέπειες έχει αυτό στους άλλους ηλεκτροπαραγωγούς. Είναι ενεργειακά ανύπαρκτες -- πολλά λεφτά για το 1/20 (5%) της συνολικής ενέργειας από καυσόξυλα και κοπριές. Συνυπάρχουν στο "ενεργειακό μείγμα" με υψηλό κόστος, αδυναμία υποκατάστασης συμβατικών μονάδων και αδυναμία εξοικονόμησης μετρήσιμων καυσίμων. Τα ασήμαντα που δεν κάνουν τίποτα και κοστίζουν ένα σωρό λεφτά: Φόρος. Μη ανταποδοτικός φόρος.
Και η απελευθέρωση;
Η "απελευθέρωση" είναι σαν την "πράσινη ανάπτυξη". Κακόγουστο θέατρο υπέρ της μείωσης της ζήτησης με επιδότηση της EDF (Edison) της Engie (Gaz de France) και της ENEL που παριστάνουν τους "απελευθερωτές".
Η ...δεσπόζουσα θέση της ΔΕΗ φταίει για τα προβλήματα του Γαλλικού κρατικού πυρηνικού μονοπωλίου που εμφανίζεται στην Ελλάδα σαν ...Ελπέντισον! Η δεσπόζουσα θέση της ΔΕΗ φταίει που έχουμε ακόμα ρεύμα σε τιμές που δεν επιτρέπουν τάκα τάκα κέρδη για τους "απελευθερωτές" και τους μεσίτες τους.
Και τι να πω από όλα αυτά στην διαβούλευση; Ότι είναι "λάθος" ο δήθεν ενεργειακός σχεδιασμός; Έχει γίνει βαρετό... Να διαβάσουν την Μελέτη Επάρκεια Ισχύος του ΑΔΜΗΕ του 2013 και του 2017. Τα έχει πει όλα... Θα πληρώνουμε, δεν θα έχουμε πάντα ρεύμα, δεν θα έχουμε ανεξαρτησία, η επιδότηση, της επιδότησης, την επιδότηση, ὦ επιδότηση.
Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2018
Η απάτη των "Ενεργειακών Κοινοτήτων" -- κάτι σαν την ενθάρρυνση μικροπενδυτών να αγοράζουν μετοχές το 2000
Με τις λεγόμενες Ενεργειακές θα "κερδίσουν" και οι μικροί από το Ελντοράντο των ΑΠΕ. Δηλαδή θα δανειστούν να αγοράσουν αιολικά (ή ότι δεν πουλιέται στον πολιτισμένο κόσμο) και θα ηλεκτροδοτούνται από αυτά (δηλαδή δεν θα έχουν πάντα ρεύμα και θα ανάβουν τηλεόραση και ψυγείο και θα βάζουν πλυντήριο μόνο όταν φυσάει σταθερά και στρωτά) -- αλλά ευτυχώς θα έχουν την εναλλακτική του φθηνού ...αερίου, εάν υπάρχει.
Θα είναι χαρούμενοι που θα δώσουν τα χωράφια τους. Θα "πείσουν" τον Δήμο (όπου όλο και κάποιος θα είναι ήδη στο κόλπο με όλες αυτές τις Κοινσέπ που αλωνίζουν) να δανειστεί και αυτός (αφού, πού να βρεθούν λεφτά μόνο από τους καημένους τους μικρούς). Ο Δήμος θα έχει πάντα λεφτά να αποπληρώνει το δάνειό του -- δεν έχει παρά να αυξήσει τα Δημοτικά τέλη, λεφτά υπάρχουν.
Και σε όλα αυτά, σιγοντάρει η Κυβέρνηση, τα ΜΜΕ και φυσικά οι "Ευρωπαίοι" που "αυτοί ξέρουν". Φυσικά, όλα αυτά τώρα, που αναγκαστικά θα μειωθούν οι επιδοτήσεις και θα είναι ασύμφορο για τους καρχαρίες να παίρνουν τις αιολικές δουλειές, αλλά η Γερμανία και η Δανία έχουν πολλά απούλητα αιολικά
Το σκηνικό είναι ίδιο και απαράλλαχτο με αυτό του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών του 2000
Τον Μάρτιο του 2000 όλοι όσοι ήταν "στα πράγματα" ήξεραν ότι το ΧΑΑ καταρρέει. Οι ξένοι θεσμικοί την είχαν ήδη κάνει με ελαφριά πηδηματάκια , οι Έλληνες θεσμικοί και οι Τράπεζες είχαν τον μουτζούρη και έπρεπε να βρεθεί κάποιο άλλο κορόϊδο να απορροφήσει την ζημιά. Το κορόϊδο ήταν οι μικροεπενδυτές που αφού τους παραμύθιασαν οι παπαγάλοι των ΜΜΕ τους βοήθησε η Τράπεζα της Ελλάδος, με νέα εύκολα δάνεια, και ο τότε Υπουργός Ανάπτυξης με χυδαία ψέματα περί δημιουργικών σφαιρών.
Την συνέχεια την ξέρετε, κι αν δεν την ξέρετε, ρωτήστε τον μπαμπά ή τον θείο, "πόσα έχασε από την Μεταλλοπλαστική Καρπενησίου ή την Βιδοφάρμ".
Έτσι θα την πατήσουν και τα ζώα των Ενεργειακών Κοινοτήτων: Θα δανειστούν λεφτά, θα φυτέψουν ΑΠΕ και θα τις κοιτάνε προς δόξαν της αποανάπτυξης -- που δεν είναι τίποτε άλλο από την επιστροφή στην οικονομία χωρίς ενέργεια. Δεν είχαμε ρεύμα στα χωριά πριν το 1950-1960, αλλά πάλι δεν είχαμε δανειστεί για να παριστάνουμε ότι θα έχουμε ρεύμα.
Αλλά πώς θα πουλήσουν αιολικά οι "Ευρωπαίοι"; Πώς θα πάρουν την μίζα τους οι ...insiders?
Και ο Υπουργός Ανάπτυξης τι λέει για όλα αυτά; Ό,τι και ο Υπουργός Ανάπτυξης του 2000. Και η ΡΑΕ; Ό,τι και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το 2000. Και δεν υπάρχει ο Έβερτ να γκρινιάζει ή έστω ο Μάνος...
Άρα θα την πιείτε και δεν θα την απολαύσετε. Μια ζωή εύπιστα κορόϊδα...
Την "σοβαρή" Καθημερινή του μοιραίου Μαρτίου 2000 θα την βρείτε εδώ.
Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2018
Μία οικονομική πρόταση από ιστορίες του 1822 και το «Άξιον Εστί»
Έχω μεταφέρει εδώ πολλά «αντιαιολικά» άρθρα. Η περίληψη των οποίων είναι ότι τα αιολικά είναι ένας ακριβός, ατελέσφορος, αποτυχημένος, ενοχλητικός και βλαπτικός τρόπος να παράγει κάποιος ρεύμα για ηλεκτροδότηση.
Και ενώ εστιάζομαι στην τεχνική τεκμηρίωση της ΑΠΕραντης απάτης, πολλοί από εσάς εστιάζεστε στην περιβαλλοντική ζημιά.
Αν είναι να φύγω από τα «τεχνικά» θέματα, την ζημιά δεν θα την έλεγα «περιβαλλοντική», θα την έλεγα «εθνική», ή «συνειδησιακή», ή «υπαρξιακή».
Αυτό που εγώ θεωρώ «Ελλάδα» είναι οι δικές μου παραστάσεις για την χώρα μου, μερικές από τις οποίες ανέφερε ο ποιητής.
Τα αιολικά καταστρέφουν την χώρα μου. Για να έχουν οι Γερμανοί εύκολες εξαγωγές και απασχόληση. Και για να έχουν οι «επιχειρηματίες» μας ποσοστά.
Θα προτιμούσα να με φορολογούν για να πληρώνω τους Γερμανούς τον φόρο υποτέλειας και να πληρώνω τους «επιχειρηματίες» μου τα ποσοστά τους. Θα κόστιζε ακριβώς το ίδιο και θα έσωζα την συνείδησή μου και την ταυτότητά μου.
Η ιδέα μου δεν είναι πρωτότυπη, από την ιστορία, είτε είναι αληθινή είτε όχι, ότι οι Έλληνες πολιορκητές της Ακρόπολης, το 1822, προσέφεραν στους Τούρκους μολύβι, για να σώσουν τις κολώνες του Παρθενώνα (που είχαν μολυβένιους συνδέσμους).
Σκεφθείτε το κύριοι Υπουργοί. Θα δίνουμε ακριβώς τα ίδια λεφτά και θα σώσουμε την χώρα μας. Ούτως η άλλως, το προϊόν και το κόστος των αιολικών προστίθεται στο «ενεργειακό μείγμα» χωρίς να εξοικονομεί άλλα καύσιμα ή να υποκαθιστά άλλες μονάδες.
Και ενώ εστιάζομαι στην τεχνική τεκμηρίωση της ΑΠΕραντης απάτης, πολλοί από εσάς εστιάζεστε στην περιβαλλοντική ζημιά.
Αν είναι να φύγω από τα «τεχνικά» θέματα, την ζημιά δεν θα την έλεγα «περιβαλλοντική», θα την έλεγα «εθνική», ή «συνειδησιακή», ή «υπαρξιακή».
Αυτό που εγώ θεωρώ «Ελλάδα» είναι οι δικές μου παραστάσεις για την χώρα μου, μερικές από τις οποίες ανέφερε ο ποιητής.
Τα αιολικά καταστρέφουν την χώρα μου. Για να έχουν οι Γερμανοί εύκολες εξαγωγές και απασχόληση. Και για να έχουν οι «επιχειρηματίες» μας ποσοστά.
Θα προτιμούσα να με φορολογούν για να πληρώνω τους Γερμανούς τον φόρο υποτέλειας και να πληρώνω τους «επιχειρηματίες» μου τα ποσοστά τους. Θα κόστιζε ακριβώς το ίδιο και θα έσωζα την συνείδησή μου και την ταυτότητά μου.
Η ιδέα μου δεν είναι πρωτότυπη, από την ιστορία, είτε είναι αληθινή είτε όχι, ότι οι Έλληνες πολιορκητές της Ακρόπολης, το 1822, προσέφεραν στους Τούρκους μολύβι, για να σώσουν τις κολώνες του Παρθενώνα (που είχαν μολυβένιους συνδέσμους).
Σκεφθείτε το κύριοι Υπουργοί. Θα δίνουμε ακριβώς τα ίδια λεφτά και θα σώσουμε την χώρα μας. Ούτως η άλλως, το προϊόν και το κόστος των αιολικών προστίθεται στο «ενεργειακό μείγμα» χωρίς να εξοικονομεί άλλα καύσιμα ή να υποκαθιστά άλλες μονάδες.
Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2018
Μπόχα, δυσωδία και μίζες με τα αιολικά; Αντέ καλέ... Υπερβολές... Μπαλαρίνες που σώζουν το Κλίμα
Ένα άρθρο του 2016: ΜΠΟΧΑ ΚΑΙ ΔΥΣΩΔΙΑ ΣΤΑ ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ, ΣΥΝΝΕΦΟ ΟΙ ΜΙΖΕΣ.
"...Εάν όντως υπήρχε έστω η ένδειξη για μη περιβαλλοντική επίπτωση, και ότι θα υπήρχε μεγάλο κέρδος του απλού πολίτη καταναλωτή, τότε δεν θα υπήρχε και η ανάγκη του «λαδώματος» και των βαρβάτων «μιζών» στους αρμόδιους που εκδίδουν άδειες για την υλοποίηση των έργων...
...«Η ιστορία μάς διδάσκει ότι σχεδόν πάντοτε υπήρχαν αρπαχτές με προσωπικά χρηματικά οφέλη όσον αφορά τα Αιολικά Πάρκα». Κάπως έτσι εκφράστηκε ο εισαγγελέας του Aurich στη Γερμανία ο οποίος δίκασε υπόθεση σκάνδαλο μιζών και διαφθοράς της γερμανικής εταιρίας ENERCON για την κατασκευή εννέα αιολικών πάρκων στα ελληνικά νησιά...
...ο εισαγγελέας του Aurich Επίσης κάρφωσε όσους πήραν μίζες στο σκάνδαλο της «ΔΕΗ Ανανεώσιμες» που είναι 100% θυγατρική της ΔΕΗ με εμπλοκή της μαζί με τον γερμανικό κολοσσό ENERCON...
...Ναι, οι ανεμογεννήτριες και τά Αιολικά Πάρκα δεν ωφελούν, όπως διαφημίζονται, και κατά συνέπεια προκαλούν βλάβη και καταστροφή στο φυσικό περιβάλλον, κάτι που θα γίνει και στα Πιέρια Όρη, σ’ αυτά τά παρθένα δάση που αιώνες τώρα κείτονται υπερήφανα για την ομορφιά τους και την οικολογική τους προσφορά..."
Μίζες για τα εννέα αιολικά πάρκα με ENERCON στα νησιά; Μπάαα... Αποκλείεται να είναι αυτά για τα οποία η ΕΛΙΚΑ έστειλε επιστολή με παραμύθια σε 3.000+ κατοίκους.
Όπου θα προστατεύουν από ...blackout. Με τα αιολικά! Δεν γελάνε και οι γκαζόλαμπες! Και θα βάλει και την διασύνδεση -- Όχι αυτήν που έβαλε ο ΑΔΜΗΕ... Κάποιαν άλλη!
Και ποιος ήταν στην ΔΕΗ Ανανεώσιμες, που είπε ο εισαγγελέας? Δεν έχει σχέση με την ΕΛΕΤΑΕΝ... Έχει; Αποκλείεται!
Σημειώστε παρακαλώ, ότι με ή χωρίς μίζες, τα αιολικά
- είναι ενεργειακά ασήμαντα
- δεν υποκαθιστούν συμβατικές μονάδες
- δεν μειώνουν χρήση καυσίμων -- παρά μόνο στον βαθμό που, σαν μη ανταποδοτικός κεφαλικός φόρος, μειώνουν το διαθέσιμο εισόδημα και επομένως κάθε ζήτηση
- δεν μειώνουν εκπομπές CO2 (και πώς να το κάνουν, αφού δεν μειώνουν χρήση καυσίμων;)
- επιβάλλουν και επιδοτούν την χρήση αερίου
- δεν υπάρχουν αν δεν είναι υποχρεωτικά
- δεν υπάρχουν χωρίς πολλαπλές επιδοτήσεις -- το ΕΤΜΕΑΡ είναι μόνο μία, από 3-4 επιδοτήσεις
- κάνουν την χρήση αερίου μη αποδοτική, ασύμφορη και, επομένως, επιδοτούμενη και αυτή
- προκαλούν μόνιμη υποβάθμιση (περιβαλλοντική και οικονομική) σε όποια περιοχή μπουν
- απαλλοτριώνουν, για πάντα, την γη την οποία καταλαμβάνουν.
- Δεν προσφέρουν κάτι που να θέλει ο καταναλωτής.
- Δεν υπάρχουν χωρίς χυδαία παραμύθια για να εξαπατήσουν τον καταναλωτή
- Με δεδομένη την γη και την οικονομική απόδοση, είναι σίγουρα λεφτά -- σπάνιο πράγμα...
- Τα λεφτά πάνε κατά 60-70% στην κάθε ENERCON -- επιδότηση Γερμανικής απασχόλησης
- Τα υπόλοιπα πάνω στους "απελευθερωτές" μας, EDF/Edison, Engie(Gaz de France), ENEL
- Κάτι ψιλά είναι τους κατά τόπους "επιχειρηματίες" α λα καρτ, που διαχειρίζονται τα ΜΜΕ και "φροντίζουν" τους πολιτικούς και τους ΟΤΑ. Χιλιάααδες θέσεις εργασίας.
Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2018
Το πιο ακριβό ρεύμα στον κόσμο
Το πιο ακριβό ρεύμα στον κόσμο ΔΕΝ είναι το αιολικό ρεύμα από αιολικά -- αυτό, είναι ασήμαντο. Ονομαστική έγχυση που βασικά πάει χαμένη. Το πιο ακριβό ρεύμα στον κόσμο είναι το ρεύμα σε δίκτυα που έχουν ενσωματώσει πολλά αιολικά, με πρωταθλητές τις αιολικές "υπερδυνάμεις", Δανία, Γερμανία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία... Και για να ψυχαγωγηθείτε, η Νότια Αυστραλία έχει το ...Ελληνικό μοντέλο: Αέριο (από την Engie/GDF) και αιολικά.
You will find more infographics at Statista
https://stopthesethings.files.wordpress.com/2017/06/consumer-prices.png
https://stopthesethings.files.wordpress.com/2017/08/sa-highest-power-costs-table.png
Το οικονομικό αποτέλεσμα είναι προφανές. Και αν ψάχνετε το πραγματικό ενεργειακό αποτέλεσμα, renewables tend to simply be added to the energy mix without displacing fossil fuels, ή οι ΑΠΕ προστίθενται στο ενεργειακό μείγμα χωρίς να υποκαθιστούν ορυκτά καύσιμα (έγκριτη και διαχρονική μελέτη του 2012, σε πολλές χώρες, από μελετητή που θέλει την μείωση χρήσης ορυκτών καυσίμων).
Σε αντίστοιχη, επίσης έγκριτη, μελέτη του 2018, το συμπέρασμα ήταν ακόμα πιο καταιγιστικό για τα αιολικά: The substitution effect has been effective in solar PV, contrary to wind power. In fact, the unpredictability and variability of wind power has put pressure on the electricity production system, because of its need for backup. Κάποια υποκατάσταση είναι εφικτή με φωτοβολταϊκά, σε αντίθεση με αιολικά. Έχω αναφέρει αυτές τις μελέτες εδώ.
Και θα έρθει κάποιος κακός ηλίθιος να προσπαθήσει να σας μπουρδουκλώσει με επιχειρήματα για τις ατέλειες στατιστικών μελετών. Μα τον διαψεύδουν όχι μόνο οι ειδήσεις, αλλά η επίσημη ανακοίνωση του προϊσταμένου της ΙΕΑ: Ρεκόρ ΑΠΕ και αύξηση κατανάλωσης καυσίμων.
"ΑΝ δεν είχαμε ΑΠΕ θα είχαμε περισσότερες εκπομπές" θα σας πει. Αν δεν είχαμε ΑΠΕ θα είχαμε ρεύμα και θα ήταν πολύ φθηνότερο.
Οι ΑΠΕ και ειδικά τα αιολικά δεν μπαίνουν για την ηλεκτροδότηση. Μπαίνουν για τις επιδοτήσεις. Μπαίνουν για να ακριβύνουν το ρεύμα. Με πανάκριβο ρεύμα, μειώνεται και η κατανάλωση. Κάτι σαν ιδιωτικός κεφαλικός φόρος.
Το ότι θα πρέπει να εκχωρήσουμε την χώρα μας, κυριολεκτικά, είναι παράπλευρο κόστος. Σας έχω δείξει από την αρχή αυτού του ιστολογίου, τον χάρτη της φρίκης. Όσο κάθε περιοχή της Ελλάδας καταλαβαίνεται τι της έρχεται, όσοι μπορούν αντιδρούν και οι περισσότεροι λένε "όχι εδώ, αλλού". Δείτε τον χάρτη. Δεν υπάρχει αλλού.
Μάς παίρνουν, κυριολεκτικά, την χώρα. Περίπου μόνιμα. Πληρώνουμε κερατιάτικα για να μάς πάρουν την χώρα. Δεν παίρνουμε καμία ενέργεια ή αυτονομία, ή ...καθαρό περιβάλλον από αυτά. Παίρνουμε μόνιμη ύφεση, αποβιομηχάνιση και υποβάθμιση. Αυτή είναι η ωμή πραγματικότητα.
Το 2010, παρενθετικά, σας έγραψα ότι ο μασκαράς που θα μάς έκανε Δανία του Νότου, μας έβαλε σε εκκαθάριση εν λειτουργία. Το 2018, α) σας επισημαίνω ότι είμαστε σε εκκαθάριση εν λειτουργία... όχι μία μία οι προβληματικές εταιρίες, ΟΛΗ Η ΧΩΡΑ είναι σε εκκαθάριση εν λειτουργία. Και β) τα αιολικά είναι ένα από τα εργαλεία του εκκαθαριστή.
Τώρα... Πῶς αντιδρά κανείς σε τέτοια... το αφήνω σε ...κοινωνιολόγους και σε ποιητές.
Η Φ.Π. είχε πει για "...πόλεμο που θα τελειώσει όταν ο λαός μας αποφασίσει, παλέψει και ξανακερδίσει τη χώρα του και την εθνική του κυριαρχία..." Έχω την φριχτή υποψία ότι μόνο όταν τίποτα ξένοι μας ξεσκαλίζουν παλεύουμε για τέτοια πράγματα.
You will find more infographics at Statista
https://stopthesethings.files.wordpress.com/2017/06/consumer-prices.png
https://stopthesethings.files.wordpress.com/2017/08/sa-highest-power-costs-table.png
- Τα αιολικά μπαίνουν σε ένα δίκτυο μόνο επειδή 1) επιδοτούνται αδρά και 2) είναι υποχρεωτικά. Επιβάλλουν μεταβλητότητα σε όλη την ηλεκτροπαραγωγή.
- Επιβάλλουν χρήση φυσικού αερίου σε μεταβλητές μονάδες που τις κάνουν και αυτές αντιοικονομικές και, επομένως επιβάλλουν πρόσθετες επιδοτήσεις και σε αυτές.
- Επειδή ούτε με μεταβλητές μονάδες αντέχει ένα δίκτυο με πολλά αιολικά, επιβάλλουν την ψευδαίσθηση της αποθήκευσης ρεύματος. Που και αυτή επιδοτείται αφού είναι ασύμφορη και πανάκριβη -- και ψευδαίσθηση: Ποτέ δεν υπάρχει αρκετή αποθήκευση.
- Και πίσω από όλα αυτά, με την εύηχη λέξη "διασυνδέσεις" χώρες με πολλά αιολικά βασικά ηλεκτροδοτούνται από γείτονες (αν αυτοί έχουν περίσσευμα) και χρησιμοποιούν γείτονες για απόρριψη ρεύματος. Η Δανία έχει το ακριβότερο ρεύμα όχι επειδή είναι ακριβά τα αιολικά της, αλλά επειδή απορρίπτει το αιολικό ρεύμα στην Νορβηγία φθηνά και το επανεισάγει ακριβά.
- Τέλος, όταν η μεταβλητότητα δεν αντέχεται πάνω από ένα ορισμένο σημείο, απλά ...κόβεται το ρεύμα.
Το οικονομικό αποτέλεσμα είναι προφανές. Και αν ψάχνετε το πραγματικό ενεργειακό αποτέλεσμα, renewables tend to simply be added to the energy mix without displacing fossil fuels, ή οι ΑΠΕ προστίθενται στο ενεργειακό μείγμα χωρίς να υποκαθιστούν ορυκτά καύσιμα (έγκριτη και διαχρονική μελέτη του 2012, σε πολλές χώρες, από μελετητή που θέλει την μείωση χρήσης ορυκτών καυσίμων).
Σε αντίστοιχη, επίσης έγκριτη, μελέτη του 2018, το συμπέρασμα ήταν ακόμα πιο καταιγιστικό για τα αιολικά: The substitution effect has been effective in solar PV, contrary to wind power. In fact, the unpredictability and variability of wind power has put pressure on the electricity production system, because of its need for backup. Κάποια υποκατάσταση είναι εφικτή με φωτοβολταϊκά, σε αντίθεση με αιολικά. Έχω αναφέρει αυτές τις μελέτες εδώ.
Και θα έρθει κάποιος κακός ηλίθιος να προσπαθήσει να σας μπουρδουκλώσει με επιχειρήματα για τις ατέλειες στατιστικών μελετών. Μα τον διαψεύδουν όχι μόνο οι ειδήσεις, αλλά η επίσημη ανακοίνωση του προϊσταμένου της ΙΕΑ: Ρεκόρ ΑΠΕ και αύξηση κατανάλωσης καυσίμων.
"ΑΝ δεν είχαμε ΑΠΕ θα είχαμε περισσότερες εκπομπές" θα σας πει. Αν δεν είχαμε ΑΠΕ θα είχαμε ρεύμα και θα ήταν πολύ φθηνότερο.
Οι ΑΠΕ και ειδικά τα αιολικά δεν μπαίνουν για την ηλεκτροδότηση. Μπαίνουν για τις επιδοτήσεις. Μπαίνουν για να ακριβύνουν το ρεύμα. Με πανάκριβο ρεύμα, μειώνεται και η κατανάλωση. Κάτι σαν ιδιωτικός κεφαλικός φόρος.
Το ότι θα πρέπει να εκχωρήσουμε την χώρα μας, κυριολεκτικά, είναι παράπλευρο κόστος. Σας έχω δείξει από την αρχή αυτού του ιστολογίου, τον χάρτη της φρίκης. Όσο κάθε περιοχή της Ελλάδας καταλαβαίνεται τι της έρχεται, όσοι μπορούν αντιδρούν και οι περισσότεροι λένε "όχι εδώ, αλλού". Δείτε τον χάρτη. Δεν υπάρχει αλλού.
Μάς παίρνουν, κυριολεκτικά, την χώρα. Περίπου μόνιμα. Πληρώνουμε κερατιάτικα για να μάς πάρουν την χώρα. Δεν παίρνουμε καμία ενέργεια ή αυτονομία, ή ...καθαρό περιβάλλον από αυτά. Παίρνουμε μόνιμη ύφεση, αποβιομηχάνιση και υποβάθμιση. Αυτή είναι η ωμή πραγματικότητα.
Το 2010, παρενθετικά, σας έγραψα ότι ο μασκαράς που θα μάς έκανε Δανία του Νότου, μας έβαλε σε εκκαθάριση εν λειτουργία. Το 2018, α) σας επισημαίνω ότι είμαστε σε εκκαθάριση εν λειτουργία... όχι μία μία οι προβληματικές εταιρίες, ΟΛΗ Η ΧΩΡΑ είναι σε εκκαθάριση εν λειτουργία. Και β) τα αιολικά είναι ένα από τα εργαλεία του εκκαθαριστή.
Τώρα... Πῶς αντιδρά κανείς σε τέτοια... το αφήνω σε ...κοινωνιολόγους και σε ποιητές.
Η Φ.Π. είχε πει για "...πόλεμο που θα τελειώσει όταν ο λαός μας αποφασίσει, παλέψει και ξανακερδίσει τη χώρα του και την εθνική του κυριαρχία..." Έχω την φριχτή υποψία ότι μόνο όταν τίποτα ξένοι μας ξεσκαλίζουν παλεύουμε για τέτοια πράγματα.
Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2018
Φυσικά και αυξήθηκαν οι «εκπομπές CO2»... Από την ανάκαμψη της οικονομίας! ΑΠΕ; Τι είναι οι ΑΠΕ;
https://phys.org/news/2018-10-bad-news-co2-emissions-iea.html
"Μετά από ρεκόρ εκπομπών CO2 το 2017, θα αυξηθούν κι άλλο το 2018 απομακρύνοντας την προοπτική να επιτευχούν οι "κλιματικοί στόχοι" του Συμφώνου του Παρισιού", λέει ο Τούρκος οικονομολόγος που προΐσταται της ΙΕΑ και είναι ντάρλινγκ των ακτιβιστών του Γκάρντιαν.
Να το μεταφράσω; Οι Γάλλοι κάπως πήραν την σκυτάλη να ρίξουν την κατανάλωση και τις τιμές του ...πετρελαίου, με το ποίημα της Σωτηρίας του Κλίματος (άσε που βοηθάνε έτσι και το πυρηνικό τους μονοπώλιο που λέγεται EDF, Edison καθ' ημάς). Δυστυχώς, ή ευτυχώς, μόνο οι Γάλλοι και οι βασιβουζούκοι παίρνουν σοβαρά τους Γάλλους. Ανέκαμψαν οι οικονομίες, ανέκαμψε η ζήτηση, ανέβηκαν οι τιμές του πετρελαίου και του κάρβουνου και του φυσικού αερίου. Και με την τρομακτική ρευστότητα να κυνηγάει πληθωριστικές φούσκες αφ' ενός και τους "κακούς" να επανεξοπλίζονται αφ' ετέρου, αυτά δεν είναι καλά πράγματα..
Να βοηθήσω; Ας λέμε, μεταξύ μας, ότι πρέπει να μειώσουμε κατανάλωση ενέργειας και να μην ζεσταθούν πολύ οι οικονομίες ή τα σπίτια μας, να βοηθήσουμε και την EDF/Edison και να μην ακριβύνει το πετρέλαιο. Θα είναι πιο ...τίμιο. Αν μου το πούνε έτσι, θα συμμορφωθώ. Όσο μου λένε ανοησίες για το Κλίμα, θα γελάω. Αύξηση των ενεργειακών φόρων και λίγη ύφεση θα πετύχει την ...Σωτηρία του Κλίματος
Ο Fatih Birol ξέχασε να αναφέρει κάτι για τις πάμπολλες λεγόμενες ΑΠΕ. Οι μόνοι που τις θυμούνται είναι οι ΑΠΕτζήδες... Εδώ και καιρό...
Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2018
Αντί ανακεφαλαίωσης: Τα αιολικά (και άλλες ΑΠΕ) είναι μάπα όχι επειδή ενοχλούν, αλλά επειδή ενοχλούν χωρίς λόγο ή αιτία, ή αντίκρυσμα
Τώρα που έχει αρχίσει να γίνεται θέμα ότι τα αιολικά ενοχλούν (με αφορμή τις αντιδράσεις για τα Άγραφα, την Εύβοια, τα νησιά, την Μάνη και, παλαιότερα, την Κρήτη) θα κάνω άλλη μια ανακεφαλαίωση. Αυτό που θα πω σήμερα είναι απλό:
Τα αιολικά και οι άλλες ΑΠΕ δεν ενοχλούν μόνο επειδή κάνουν ζημιά στο περιβάλλον, ή επειδή "δεν μου αρέσουν", ή επειδή ροκανίζουν επιδοτήσεις. Ενοχλούν επειδή κάνουν ζημιά, ενοχλούν και ροκανίζουν λεφτά, χωρίς λόγο και αιτία. Χωρίς αντίκρυσμα.
Τα πάντα κάνουν ζημιά στο περιβάλλον και χαλάνε λεφτά: Τα χιονοδρομικά, τα κότερα, το ψάρεμα, η βιομηχανία και, οπωσδήποτε, η ηλεκτροπαραγωγή. Με την διαφορά ότι αυτά είτε τα θέλουμε, είτε μάς αρέσουν, είτε τα χρειαζόμαστε. Τα αιολικά ούτε τα θέλουμε, ούτε μάς αρέσουν και, κυρίως δεν τα χρειαζόμαστε! Και δεν τα χρειαζόμαστε για έναν απλό λόγο: Δεν υποκαθιστούν συμβατικές μονάδες, ούτε εξοικονομούν πραγματικά καύσιμα. Η ζημιά, η ενόχληση, το κόστος... Είναι χωρίς λόγο.
Να το πάρω από την αρχή;
Τα αιολικά και οι άλλες λεγόμενες ΑΠΕ μπαίνουν επειδή δήθεν
Ωστόσο και οι άλλες δύο άδειες επιδέχονται νομικής αμφισβήτησης. Οι μεν άδειες της ΡΑΕ είναι βασικά μαϊμούδες, αφού η ίδια η ΡΑΕ έχει πει ότι οι μεταβλητές ΑΠΕ δεν υποκαθιστούν συμβατικές μονάδες και ο ίδιος ο ΑΔΜΗΕ έχει πει ότι δεν μετράνε στην επάρκεια και ασφάλεια ηλεκτροδότησης. Οι δε άδειες εγκατάστασης προϋποθέτουν ...γη. Είναι δικιά τους; Ο αγώνας δεν είναι χαμένος, αλλά μην δίνετε αγώνες με το ένα χέρι δεμένο πίσω από την πλάτη και με ωτασπίδες στα αυτιά...
Επί της ουσίας τώρα:
Τα περί Κλιματικής Αλλαγής είναι επιεικώς αμφιλεγόμενα. Το Κλίμα αλλάζει εδώ και ...πολύ καιρό και θα εξακολουθεί να αλλάζει και μην ορκίζεστε ότι φταίτε εσείς. Αυτή η Κλιματική Αλλαγή μάλλον δεν ιδρώνει με το CO2 και σίγουρα δεν ιδρώνει με τα αιολικά, αφού α) είναι πιο ασήμαντα από το τίποτα και β) δεν μειώνουν CO2, παρά μόνο στα μυαλά των αιολικών υπαλλήλων και των παπαγάλων τους.
Τα περί "Κλιματικής Αλλαγής" (δηλαδή τα περί μείωση της και της τιμής πετρελαίου και καυσίμων) δεν διορθώνονται με αιολικά. Τα αιολικά,. πουθενά δεν μετρήθηκαν να εξοικονομούν καύσιμα ή να υποκαθιστούν μονάδες ορυκτών καυσίμων.
Τα περί "Ανανεώσιμης" Ενέργειας είναι μέγα παραμύθι. Τα αιολικά κατασκευάζονται από πετρέλαιο, σίδερο, χαλκό, φάϊμπεργκλάς, εποξειδικές μπογιές.. Τίποτα από αυτά δεν είναι ανανεώσιμο. Η απόλυτη ενέργεια που παράγουν, ακριβώς επειδή είναι μεταβλητή και κουτουρού, δεν μετράει για χρήσιμη ή ελεγχόμενη ή κατανεμόμενη ενέργεια. Και αν φαντασιώνεστε ότι θα βελτιωθούν με μπαταρίες, και αυτές θέλουν ενέργεια, και αυτές έχουν περιορισμένη διάρκεια ζωής.
Τα αιολικά ούτε υποκαθιστούν, ούτε καθαρίζουν την Πτολεμαΐδα. Αυτό που κάνουν είναι τρώνε λεφτά που θα μπορούσαν να βελτιώσουν την Πτολεμαΐδα. Τα αιολικά δεν υποκαθιστούν λιγνίτη. Το αέριο και εισαγωγές ρεύματος (ή ο λιθάνθρακας, τα μεγάλα υδροηλεκτρικά και τα πυρηνικά) υποκαθιστούν λιγνίτη.
Τα αιολικά (στην σημερινή τους μορφή) είναι τεχνολογία του 1960, που έγινε της μόδας με τα πετρελαϊκά κραχ 1973-1979, ξεχάστηκαν επειδή κανείς δεν τα ήθελε και επανήλθαν το 1992 επειδή έγιναν ...υποχρεωτικά, με υποχρεωτικές επιδοτήσεις, πληρωτέες από όλους μας. Και από τότε, ενώ έχον μπει πάρα πολλά, εξακολουθούν και είναι ενεργειακά ασήμαντα! Το μόνο που κάνουν είναι να ακριβαίνουν το ρεύμα. Κάτι σαν κεφαλικός φόρος υπέρ Γερμανών. Συν επιδότηση του αερίου. Τίποτε άλλο.
Η Πτολεμαΐδα έχει περιβαλλοντικά προβλήματα, αλλά η Πτολεμαΐδα ηλεκτροδοτεί (και τα προβλήματα διορθώνονται). Τα αιολικά δεν έχουν σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα, αλλά δεν ηλεκτροδοτούν. Είναι ενοχλητικά ΚΑΙ άχρηστα. Ακριβά, αλλά χωρίς αντίκρυσμα.
Και, δεν ξέρω αν το έχετε προσέξει... Τώρα μερικά ΜΜΕ (μερικά δήθεν φιλικά προς τις αντιαιολικές σας προσπάθειες) σας ενθαρρύνουν να εστιάζεστε στο περιβάλλον και στα πουλιά. Για να πάρετε από τα τρία πουλιά το μακρύτερο. Για να μην βλέπετε το πραγματικό πρόβλημα. Για να αντιδράτε με τρόπο που έχει ήδη χάσει στο ΣτΕ.
Τα αιολικά και οι άλλες ΑΠΕ δεν ενοχλούν μόνο επειδή κάνουν ζημιά στο περιβάλλον, ή επειδή "δεν μου αρέσουν", ή επειδή ροκανίζουν επιδοτήσεις. Ενοχλούν επειδή κάνουν ζημιά, ενοχλούν και ροκανίζουν λεφτά, χωρίς λόγο και αιτία. Χωρίς αντίκρυσμα.
Τα πάντα κάνουν ζημιά στο περιβάλλον και χαλάνε λεφτά: Τα χιονοδρομικά, τα κότερα, το ψάρεμα, η βιομηχανία και, οπωσδήποτε, η ηλεκτροπαραγωγή. Με την διαφορά ότι αυτά είτε τα θέλουμε, είτε μάς αρέσουν, είτε τα χρειαζόμαστε. Τα αιολικά ούτε τα θέλουμε, ούτε μάς αρέσουν και, κυρίως δεν τα χρειαζόμαστε! Και δεν τα χρειαζόμαστε για έναν απλό λόγο: Δεν υποκαθιστούν συμβατικές μονάδες, ούτε εξοικονομούν πραγματικά καύσιμα. Η ζημιά, η ενόχληση, το κόστος... Είναι χωρίς λόγο.
Να το πάρω από την αρχή;
Τα αιολικά και οι άλλες λεγόμενες ΑΠΕ μπαίνουν επειδή δήθεν
- Παράγουν (όπως λέει και το όνομά τους) "Ανανεώσιμη Ενέργεια"
- Επειδή βοηθούν στην απεξάρτηση από ορυκτά καύσιμα
- Επειδή δεν εκπέμπουν CO2 και επομένως μας σώζουν από το Θερμοκήπιο (ή, όπως βαπτίστηκε), την Κλιματική Αλλαγή
- α) Άδεια παραγωγής από την ΡΑΕ (κάτι σας άδεια σκοπιμότητας)
- β) Έγκριση περιβαλλοντικών όρων (αφού δήθεν κοπτόμεθα για το περιβάλλον και
- γ) Άδεια εγκατάστασης που είναι και η τελευταία άδεια
Ωστόσο και οι άλλες δύο άδειες επιδέχονται νομικής αμφισβήτησης. Οι μεν άδειες της ΡΑΕ είναι βασικά μαϊμούδες, αφού η ίδια η ΡΑΕ έχει πει ότι οι μεταβλητές ΑΠΕ δεν υποκαθιστούν συμβατικές μονάδες και ο ίδιος ο ΑΔΜΗΕ έχει πει ότι δεν μετράνε στην επάρκεια και ασφάλεια ηλεκτροδότησης. Οι δε άδειες εγκατάστασης προϋποθέτουν ...γη. Είναι δικιά τους; Ο αγώνας δεν είναι χαμένος, αλλά μην δίνετε αγώνες με το ένα χέρι δεμένο πίσω από την πλάτη και με ωτασπίδες στα αυτιά...
Επί της ουσίας τώρα:
Τα περί Κλιματικής Αλλαγής είναι επιεικώς αμφιλεγόμενα. Το Κλίμα αλλάζει εδώ και ...πολύ καιρό και θα εξακολουθεί να αλλάζει και μην ορκίζεστε ότι φταίτε εσείς. Αυτή η Κλιματική Αλλαγή μάλλον δεν ιδρώνει με το CO2 και σίγουρα δεν ιδρώνει με τα αιολικά, αφού α) είναι πιο ασήμαντα από το τίποτα και β) δεν μειώνουν CO2, παρά μόνο στα μυαλά των αιολικών υπαλλήλων και των παπαγάλων τους.
Τα περί "Κλιματικής Αλλαγής" (δηλαδή τα περί μείωση της και της τιμής πετρελαίου και καυσίμων) δεν διορθώνονται με αιολικά. Τα αιολικά,. πουθενά δεν μετρήθηκαν να εξοικονομούν καύσιμα ή να υποκαθιστούν μονάδες ορυκτών καυσίμων.
Τα περί "Ανανεώσιμης" Ενέργειας είναι μέγα παραμύθι. Τα αιολικά κατασκευάζονται από πετρέλαιο, σίδερο, χαλκό, φάϊμπεργκλάς, εποξειδικές μπογιές.. Τίποτα από αυτά δεν είναι ανανεώσιμο. Η απόλυτη ενέργεια που παράγουν, ακριβώς επειδή είναι μεταβλητή και κουτουρού, δεν μετράει για χρήσιμη ή ελεγχόμενη ή κατανεμόμενη ενέργεια. Και αν φαντασιώνεστε ότι θα βελτιωθούν με μπαταρίες, και αυτές θέλουν ενέργεια, και αυτές έχουν περιορισμένη διάρκεια ζωής.
Τα αιολικά ούτε υποκαθιστούν, ούτε καθαρίζουν την Πτολεμαΐδα. Αυτό που κάνουν είναι τρώνε λεφτά που θα μπορούσαν να βελτιώσουν την Πτολεμαΐδα. Τα αιολικά δεν υποκαθιστούν λιγνίτη. Το αέριο και εισαγωγές ρεύματος (ή ο λιθάνθρακας, τα μεγάλα υδροηλεκτρικά και τα πυρηνικά) υποκαθιστούν λιγνίτη.
Τα αιολικά (στην σημερινή τους μορφή) είναι τεχνολογία του 1960, που έγινε της μόδας με τα πετρελαϊκά κραχ 1973-1979, ξεχάστηκαν επειδή κανείς δεν τα ήθελε και επανήλθαν το 1992 επειδή έγιναν ...υποχρεωτικά, με υποχρεωτικές επιδοτήσεις, πληρωτέες από όλους μας. Και από τότε, ενώ έχον μπει πάρα πολλά, εξακολουθούν και είναι ενεργειακά ασήμαντα! Το μόνο που κάνουν είναι να ακριβαίνουν το ρεύμα. Κάτι σαν κεφαλικός φόρος υπέρ Γερμανών. Συν επιδότηση του αερίου. Τίποτε άλλο.
Η Πτολεμαΐδα έχει περιβαλλοντικά προβλήματα, αλλά η Πτολεμαΐδα ηλεκτροδοτεί (και τα προβλήματα διορθώνονται). Τα αιολικά δεν έχουν σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα, αλλά δεν ηλεκτροδοτούν. Είναι ενοχλητικά ΚΑΙ άχρηστα. Ακριβά, αλλά χωρίς αντίκρυσμα.
Και, δεν ξέρω αν το έχετε προσέξει... Τώρα μερικά ΜΜΕ (μερικά δήθεν φιλικά προς τις αντιαιολικές σας προσπάθειες) σας ενθαρρύνουν να εστιάζεστε στο περιβάλλον και στα πουλιά. Για να πάρετε από τα τρία πουλιά το μακρύτερο. Για να μην βλέπετε το πραγματικό πρόβλημα. Για να αντιδράτε με τρόπο που έχει ήδη χάσει στο ΣτΕ.
Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2018
Το πήδημα στην Ρόδο οφείλεται στα χαμηλά φορτία χαμηλού ρεύματος που υπάρχουν αυτή την εποχή στο νησί, σε συνδυασμό με μια «αστοχία» του συστήματος.
https://www.altsantiri.gr/ellada/choris-reyma-oli-i-rodos-geniko-mplak-aoyt-sto-nisi/
Η «αστοχία» του συστήματος είναι ότι τα αιολικά αποσταθεροποιούν τα δίκτυα και για αυτό οι ΑΠΕτζήδες και οι παπαγάλοι τους σκούζουν για διασυνδέσεις. Για να φεύγει το κουτουρού ρεύμα και να χάνεται σε ένα μεγαλύτερο δίκτυο, όπου δεν το καταλαβαίνει κανείς. Ωστόσο, ευτυχώς έχουμε τον Α.Ε. που μάς εξηγεί τις αστοχίες:
Τα χαμηλά φορτία στο νησί και σχετικά ὑψηλή ἠλεκτροπαραγωγή ἀπό μΑΠΕΣ (μεταβλητές ἈΠΕ συστήματος) συνεπάγονται χαμηλή συμμετοχή τῶν θερμικῶν μονάδων και συνεπῶς χαμηλή "στρεφόμενη" ἐφεδρεία. Μᾶλλον παρουσιάστηκε μία ἀπότομη μεταβολή στην ἠλεκτροπαραγωγή ἀπό τὶς μΑΠΕΣ ἤ κάποια ἄλλη αἰτία (π.χ. ἀπότομο κλείσιμο κάποιου μεγάλου ὑποσταθμού στο φορτίο), καὶ ἕνεκα αὐτοῦ προκλήθηκε μεγάλη μεταβολή συχνότητας δικτύου (δηλαδή ἀπό 50 Hz ὀνομαστική, σε 49 Hz ἤ 51 Hz με ἀποτέλεσμα να ἀποσυγχρονιστοῦν οι μηχανές ἠλεκτροπαραγωγῆς και προκληθῇ ὀλική συσκότιση!
Θυμάστε και το 2016? "...Οι διακοπές οφείλονται κατά βάση στα χαμηλά φορτία σε συνδυασμό με τα προβλήματα ευστάθειας του Δικτύου που προκαλεί η λειτουργία Ανεμογεννητριών (Α/Γ). Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο ΔΕΔΔΗΕ, αρμόδιος για τη λειτουργία του Δικτύου της Ρόδου εκπονεί σχετικές μελέτες με προοπτική την εγκατάσταση ειδικών διατάξεων, που θα αντισταθμίζουν τις επιπτώσεις από τις Α/Γ..." Από εδώ. Και ΔΕΝ φταίει η ΔΕΗ για αυτά... Τα αιολικά φταίνε... Κι αν ακούτε την ΔΕΗ να λέει ότι θα βάλει αιολικά, είναι επειδή άλλοι της το λένε "για να βγάλει και αυτή από τις επιδοτήσεις" τώρα που θα κοπούν οι επιδοτήσεις.
Τα αιολικά είναι μια χαρά όσο δεν υπάρχουν.
Και να μην ντρέπεστε εκεί στον ΔΕΔΔΗΕ... Και τα Γερμανικά ΜΜΕ αναφέρουν μεγάλες αστάθειες στα δίκτυα λόγω αιολικών και φωτοβολταϊκών. German Media Report: Power Grids In Distress…Highly Unstable Due To Wind And Sun Power!
Φυσικά και διορθώνεται το πρόβλημα, με ...πρόσθετες "επενδύσεις" (μαντέψτε ποια χώρα νότια της Δανίας πουλάει τον εξοπλισμό).
Να θυμίσω τι είχε πει η EOn το 2005; Όσο πιο πολλά αιολικά αιολικά μπαίνουν σε ένα δίκτυο, τόσο μικρότερο ποσοστό της συμβατικής ηλεκτροπαραγωγής μπορούν να υποκαταστήσουν. Να θυμίσω ότι για αυτό, όταν φυσάει, οι Γερμανοί ψάχνουν για θερμές εφεδρείες (ή γείτονες με υδροηλεκτρικά που πληρώνονται για να παίρνουν το αιολικό ρεύμα).
Alarm στο συν/πλην 0,5 Hz,
Συναγερμός στο συν/πλην 1 Hz,
Trip στο συν/πλην 1,5 Hz ... κάποτε.
Αλλά,
-- Με χαμηλά φορτία στην κατανάλωση,
-- Με ανεξέλεγκτα μεταβαλλόμενη και εγχεόμενη στο δίκτυο παραγωγή από τα Φουρφουροκέρατα (κυρίως), αλλά και τα Καθρεφτάκια των Αραχτών Εισοδηματιών,
-- Με υψηλή ... "διείσδυση" των λεγόμενων "ΑΠΕ" στο σύστημα,
-- Με ενδεχόμενα μειωμένη στρεφόμενη εφεδρεία θερμικών Μονάδων,
-- Με ... "x" ... άγνωστους στο ευρύ κοινό παράγοντες, ...
επήλθε το ... σκοτάδι λίγο μετά το ξεκίνημα της ημέρας.
Το σκοτάδι στην ενημέρωση από την πλευρά των "αρμοδίων" ... συνεχίζεται. Καααλά πάμε!!!
Θα ήθελα να είμαι πρωθυπουργός για μέρα, να περάσω από διαγώνισμα τους κυρίους της ΡΑΕ και του ΥΠΕΝ που δίνουν αιολικές άδειες. Τα θέματα θα τα βάλει ο spiral. Ένα από τα θέματα θα είναι:
Γιατί πρέπει να είναι σταθερή
η τάση και η συχνότητα σε ένα δίκτυο;
η τάση και η συχνότητα σε ένα δίκτυο;
Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2018
Το Ελντοράντο των ΑΠΕ... «Λαμόγια με το γράμμα του Νόμου»
Είναι δύσκολο να εμπεδώσετε ότι οι ΑΠΕ δεν είναι ούτε Ανανεώσιμες, ούτε Πηγές Ενέργειας. Δεν είναι. Το φάϊμπεργκλας ενός ρότορα, το μπετόν της βάσης και οι διανοίξεις δρόμων σε δάση και παρθένες εκτάσεις δεν είναι ...ανανεώσιμα. Και είναι ακόμη πιο δύσκολο να εμπεδώσετε ότι οι ΑΠΕ δεν είναι επενδύσεις. Δεν βάζει κάποιος "επενδυτής" λεφτά για να πουλάει κάτι που θέλει ο καταναλωτής. Ο ΑΠΕΤζής επενδυτής" πληρώνεται για να πουλάει κάτι εν πολλοίς άχρηστο, που είμαστε υποχρεωμένοι να αγοράζουμε σε τιμές όσο φουσκωμένες χρειάζεται να είναι για να βγάζει λεφτά, αφού δώσει τις χάντρες και τα καθρεφτάκια στους παρατρεχάμενους. Οι "επενδυτές" ΑΠΕ υπάρχουν μόνο επειδή τους πληρώνουμε αδρά (και υποχρεωτικά) να παριστάνουν τους επενδυτές. Η ενέργεια από ΑΠΕ (και αναφέρομαι στα μεταβλητά φωτοβολταϊκά και στα μεταβλητά και στοχαστικά αιολικά), "ενσωματώνεται" μεν στα δίκτυα, αλλά δεν ηλεκτροδοτεί. Δεν υποκαθιστά συμβατικές μονάδες. Δεν εξοικονομεί συμβατικά καύσιμα. Απαιτεί ένα σωρό ακριβές και ενεργοβόρες παρεμβάσεις για να ...μην κάνει ζημιές. Εμείς πληρώνουμε και αυτές τις παρεμβάσεις.
Ωστόσο, εάν εσείς και εγώ είχαμε από 10 ανεμογεννήτριες του 1 μεγαβάτ, θα βγάζαμε καλό μεροκάματο:
Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2018
Θα προτιμούσα να μου λένε την αλήθεια και όχι παπάρες για Κλιματικές Αλλαγές
Υπάρχει κάτι που θέλω να γράψω εδώ και καιρό, αλλά είτε ...ντρέπομαι, είτε φοβάμαι ότι θα θεωρηθεί συνομωσιολογικό.
Αλλά το άκουσα σήμερα το πρωί σε ένα ραδιοφωνικό σταθμό η μουσική του οποίου ήταν υπόκρουση εκεί που περίμενα. Ρώτησα μάλιστα τον υπάλληλο: "Τι ακούμε"; Και μου είπε "Κόσμος" (που αν δεν κάνω λάθος είναι της ΕΡΤ).
Είπε λοιπόν ο εκφωνητής, με ευχάριστη φωνή, ανάμεσα σε ευχάριστη σύγχρονη μουσική, και μεταφέρω όπως το θυμάμαι:
Ο παγκόσμιος πληθυσμός έχει αυξηθεί πολύ και ο κόσμος θέλει να ζει καλύτερα, και πόσο θα αυξηθεί ο πληθυσμός της Ασίας και της Αφρικής και θα θέλουν και αυτοί να ζουν καλύτερα, και όσο γίνεται αυτό, δεν θα αντέξει το περιβάλλον και πολλά τα σκουπίδια κλπ κλπ και συγγνώμη αν δεν το μεταφέρω επακριβώς, αλλά αυτό θυμάμαι. Και είναι 100% αλήθεια, αλλά δεν είναι τα σκουπίδια το βασικό πρόβλημα, το βασικό πρόβλημα είναι η ενέργεια. Και χωρίς ενέργεια δεν θα είχαμε σκουπίδια.
Κυρίες και κύριοι, να διαβάσετε, προσεκτικά το Energy Outlook της ExxonMobil που έχω επικαλεστεί εδώ, κατ' επανάληψη. Δεν κλαίγεται για τα σκουπίδια, αλλά λέει κάτι δραματικά απλό και πανίσχυρο (και δεν σας κρύβω, εκτιμώ ότι η ExxonMobil δεν λέει ψέματα με τα ενεργειακά της):
Ο πληθυσμός έχει αυξηθεί και οι μέχρι τώρα πάμφτωχες χώρες αρχίζουν να ζούνε καλύτερα (δηλαδή να θέλουν περισσότερη ενέργεια: Πετρέλαιο για μεταφορές, κάρβουνο για ρεύμα, αέριο για τα πάντα, πυρηνικά για ανεπτυγμένους, βιομάζα για υπανάπτυκτους. Προφανώς δεν υπάρχει τόση ενέργεια για όλους,
Ο πιο απλός τρόπος να φτάνει η ενέργεια για όλους είναι να ανέβει η τιμή της εκεί που θα ταιριάζει με την ζήτηση. Προσφορά-ζήτηση-τιμή, το πρώτο πράγμα που μαθαίνουν όσοι κάνουν μάθημα σε οικονομικά. Αυτό όμως θα έχει σαν συνέπεια α) να έχουν ενέργεια μόνο οι ισχυροί και πλούσιοι, β) να βγάζουν απίθανα λεφτά οι παραγωγοί ενέργειας (που δεν είναι αναγκαστικά οι καταναλωτές ενέργειας), κάτι που έγινε δραματικά μεταξύ 1973 και 1979 και έχει ένα σωρό γεωπολιτικές ουρές.
Ο δεύτερος πιο απλός τρόπος να φτάνει η ενέργεια από όλους, πέραν της τιμής και των παρενεργειών της είναι να εξοικονομούμε ενέργεια. "Εξοικονομώ" σημαίνει πολλά πράγματα: Λιγότερη κατανάλωση γενικά, μεγαλύτερη αποδοτικότητα στις χρήσεις και ...φόροι. Η λιγότερη κατανάλωση, άσχετα πώς θα την βαφτίσει κανείς, είναι ....σφίξιμο ζωναριού, ή δεν πας παραλία το Σ/Κ ή για σκι τον χειμώνα. Μεγαλύτερη αποδοτικότητα, είναι θαυμάσιο και πανάκριβο. Οι εναλλάκτες θερμότητας είναι ακριβοί. Τα καινούργια πιο αποδοτικά μηχανήματα θέλουν λεφτά. Και φτάνουμε στους φόρους: Ο φόρος ανεβάζει την τιμή στον καταναλωτή χωρίς να ανεβάζει την τιμή στον παραγωγό: Αλλάζει την θέση της τιμής στο διάγραμμα προσφορά-ζήτησης. Με πιάνετε;
Ο τρίτος πιο απλός τρόπος να φτάνει η ενέργεια για όλους είναι να αξιοποιήσουμε το αέριο, που είναι πολύ ωραίο, αλλά είναι μέγας μπελάς να το μεταφέρεις, δεν μπαίνει σε απλά μπιντονάκια ή βυτία. Θέλει πολύ χρήμα για υποδομές. Πρέπει να μαζευτεί χρήμα, και άντε βρες το.
Να συνεχίσω; Ή έχετε αρχίσει να καταλαβαίνεται τι είναι ο λεγόμενη "Κλιματική Αλλαγή"; Όχι η πραγματική, η μαϊμού. Θα το κάνω, σε επόμενη ανάρτηση, τώρα βιάζομαι.
ΥΓ. Η ExxonMobil δείχνει το παραπάνω γράφημα εδώ και πολύ καιρό. Μέχρι πρόσφατα έβγαζε σπυριά με την δήθεν Κλιματική Αλλαγή. Τώρα παριστάνει ότι την δέχεται. Τελικά είναι πιο απλό να κοροϊδεύεις την πλέμπα, παρά να τους λες την αλήθεια.... Προτιμώ την αλήθεια.
Αλλά το άκουσα σήμερα το πρωί σε ένα ραδιοφωνικό σταθμό η μουσική του οποίου ήταν υπόκρουση εκεί που περίμενα. Ρώτησα μάλιστα τον υπάλληλο: "Τι ακούμε"; Και μου είπε "Κόσμος" (που αν δεν κάνω λάθος είναι της ΕΡΤ).
Είπε λοιπόν ο εκφωνητής, με ευχάριστη φωνή, ανάμεσα σε ευχάριστη σύγχρονη μουσική, και μεταφέρω όπως το θυμάμαι:
Ο παγκόσμιος πληθυσμός έχει αυξηθεί πολύ και ο κόσμος θέλει να ζει καλύτερα, και πόσο θα αυξηθεί ο πληθυσμός της Ασίας και της Αφρικής και θα θέλουν και αυτοί να ζουν καλύτερα, και όσο γίνεται αυτό, δεν θα αντέξει το περιβάλλον και πολλά τα σκουπίδια κλπ κλπ και συγγνώμη αν δεν το μεταφέρω επακριβώς, αλλά αυτό θυμάμαι. Και είναι 100% αλήθεια, αλλά δεν είναι τα σκουπίδια το βασικό πρόβλημα, το βασικό πρόβλημα είναι η ενέργεια. Και χωρίς ενέργεια δεν θα είχαμε σκουπίδια.
Κυρίες και κύριοι, να διαβάσετε, προσεκτικά το Energy Outlook της ExxonMobil που έχω επικαλεστεί εδώ, κατ' επανάληψη. Δεν κλαίγεται για τα σκουπίδια, αλλά λέει κάτι δραματικά απλό και πανίσχυρο (και δεν σας κρύβω, εκτιμώ ότι η ExxonMobil δεν λέει ψέματα με τα ενεργειακά της):
Ο πληθυσμός έχει αυξηθεί και οι μέχρι τώρα πάμφτωχες χώρες αρχίζουν να ζούνε καλύτερα (δηλαδή να θέλουν περισσότερη ενέργεια: Πετρέλαιο για μεταφορές, κάρβουνο για ρεύμα, αέριο για τα πάντα, πυρηνικά για ανεπτυγμένους, βιομάζα για υπανάπτυκτους. Προφανώς δεν υπάρχει τόση ενέργεια για όλους,
Ο πιο απλός τρόπος να φτάνει η ενέργεια για όλους είναι να ανέβει η τιμή της εκεί που θα ταιριάζει με την ζήτηση. Προσφορά-ζήτηση-τιμή, το πρώτο πράγμα που μαθαίνουν όσοι κάνουν μάθημα σε οικονομικά. Αυτό όμως θα έχει σαν συνέπεια α) να έχουν ενέργεια μόνο οι ισχυροί και πλούσιοι, β) να βγάζουν απίθανα λεφτά οι παραγωγοί ενέργειας (που δεν είναι αναγκαστικά οι καταναλωτές ενέργειας), κάτι που έγινε δραματικά μεταξύ 1973 και 1979 και έχει ένα σωρό γεωπολιτικές ουρές.
Ο δεύτερος πιο απλός τρόπος να φτάνει η ενέργεια από όλους, πέραν της τιμής και των παρενεργειών της είναι να εξοικονομούμε ενέργεια. "Εξοικονομώ" σημαίνει πολλά πράγματα: Λιγότερη κατανάλωση γενικά, μεγαλύτερη αποδοτικότητα στις χρήσεις και ...φόροι. Η λιγότερη κατανάλωση, άσχετα πώς θα την βαφτίσει κανείς, είναι ....σφίξιμο ζωναριού, ή δεν πας παραλία το Σ/Κ ή για σκι τον χειμώνα. Μεγαλύτερη αποδοτικότητα, είναι θαυμάσιο και πανάκριβο. Οι εναλλάκτες θερμότητας είναι ακριβοί. Τα καινούργια πιο αποδοτικά μηχανήματα θέλουν λεφτά. Και φτάνουμε στους φόρους: Ο φόρος ανεβάζει την τιμή στον καταναλωτή χωρίς να ανεβάζει την τιμή στον παραγωγό: Αλλάζει την θέση της τιμής στο διάγραμμα προσφορά-ζήτησης. Με πιάνετε;
Ο τρίτος πιο απλός τρόπος να φτάνει η ενέργεια για όλους είναι να αξιοποιήσουμε το αέριο, που είναι πολύ ωραίο, αλλά είναι μέγας μπελάς να το μεταφέρεις, δεν μπαίνει σε απλά μπιντονάκια ή βυτία. Θέλει πολύ χρήμα για υποδομές. Πρέπει να μαζευτεί χρήμα, και άντε βρες το.
Να συνεχίσω; Ή έχετε αρχίσει να καταλαβαίνεται τι είναι ο λεγόμενη "Κλιματική Αλλαγή"; Όχι η πραγματική, η μαϊμού. Θα το κάνω, σε επόμενη ανάρτηση, τώρα βιάζομαι.
ΥΓ. Η ExxonMobil δείχνει το παραπάνω γράφημα εδώ και πολύ καιρό. Μέχρι πρόσφατα έβγαζε σπυριά με την δήθεν Κλιματική Αλλαγή. Τώρα παριστάνει ότι την δέχεται. Τελικά είναι πιο απλό να κοροϊδεύεις την πλέμπα, παρά να τους λες την αλήθεια.... Προτιμώ την αλήθεια.
Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2018
Ἔξω οἱ κύνες καὶ οἱ φαρμακοὶ καὶ οἱ πόρνοι καὶ οἱ φονεῖς καὶ οἱ εἰδωλολάτραι καὶ πᾶς ὁ φιλῶν καὶ ποιῶν ψεῦδος
Αυτό μου ήρθε αυθόρμητα όταν διάβασα τις απίθανες παπαριές με τις οποίες προωθούν... Τι προωθούν αυτή την φορά; Λαμογιές ως συνήθως. Όπου ακούτε "Κλιματική Αλλαγή" είναι επειδή κάποιος λεχρίτης θέλει να σας πάρει λεφτά. Και τα έχει πιάσει κάποιος μικρότερος λεχρίτης για να τον βοηθήσει.
Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2018
Κάντε μια προσπάθεια να καταλάβετε "τι λέει αυτή η εικόνα"
Την παραπάνω εικόνα και περίπου το ίδιο κείμενο τα πήρα από τον Raw Verse.
Είναι από τις καλύτερες και συνοπτικότερες τοποθετήσεις και παραινέσεις και βάζει το πρόβλημα και την αντίδραση σε αυτό, σε σωστό πλαίσιο:
Τα αιολικά θα καταστρέψουν τα βουνά μας χωρίς λόγο. Δεν θα υποκαταστήσουν λιγνίτη (ή άλλο καύσιμο). Οι πάντες ηλεκτροδοτούνται από κάρβουνο, λιγνίτη, αέριο και πυρηνικά και υδροηλεκτρικά. Τα αιολικά "ενσωματώνονται" χωρίς να υποκαθιστούν. Δεν μειώνουν ρύπους. Ακριβαίνουν το ρεύμα χωρίς να παράγουν χρήσιμο ρεύμα. Θα ακριβύνουν κι άλλο το ρεύμα όπως έκαναν και κάνουν παντού. Προς όφελος των Enercon, Vestas, Siemens, EDF, GDF(Engie), ENEL και των ντόπιων χωματουργών και μεσαζόντων που θέλουν να γίνουν ηλεκτροπαραγωγοί.
Δεν υπάρχει κανείς που να θέλει τα αιολικά (πλην των αιολικών "επιχειρηματιών"). Κανείς. Υπάρχουν πολλοί που δεν ασχολούνται, γενικά. Πολλοί που αποδέχονται ότι "αφού παράγουν καθαρή ενέργεια ας βάλουμε και εμείς". Ή "αφού βάζουν οι ξένοι, ας βάλουμε και εμείς". 'Η "αφού το λέει ο Σκάϊ, ας βάλουμε και εμείς". Και τα τρία αυτά επιχειρήματα, είναι λανθασμένα (για να μην πω "βλακώδη")
Αλλά επειδή όλοι κατάγονται από κάποιο χωριό κάπου παίρνουν χαμπάρι τι γίνεται και αντιδρούν. Κυρίως για το αισθητικό. Και επειδή ντρέπονται να πούνε "δεν μ' αρέσουν", ή δεν αρκεί να πούνε "δεν μ' αρέσουν" ψάχνουν για τρόπο αντίδρασης.
Δύσκολος ο τρόπος αντίδρασης, όταν η Κυβέρνηση και κάθε Κυβέρνηση μετά το 1996 (και μάλλον και η επόμενη Κυβέρνηση), άσχετα του τι πιστεύουν τα πρόσωπα, προωθεί αιολικά. Σίγουρα πιο έντονα, μετά το 2010 που φαλιρίσαμε, επισήμως (ανεπίσημα είμαστε φαλιρισμένοι από το 2000).
Ακόμα πιο δύσκολος ο τρόπος αντίδρασης λόγω α) πολυπλοκότητας του θέματος, β) βασικά ανύπαρκτης παιδείας (oh yes, η παιδεία Πασόκ 1981 έχει κάθε φυσιολογικό άνθρωπο κάτω των 40 ετών, βασικά αγράμματο και επομένως επιρρεπή σε προπαγάνδα) και γ) ατέλειωτη προπαγάνδα από Σκάϊ, WWF, Greenpiss, ΕΛΕΤΑΕΝ κλπ.
Το ΜΟΝΟ που μπορούν να κάνουν όσοι έχουν καταλάβει τι γίνεται είναι να το λένε στους υπόλοιπους. Όπου οι υπόλοιποι έχουν ανάμεσά τους ορδές ιδεοληπτικών, πονηρών, οικωλόγων κλπ. Αλλά αυτοί που έχουν καταλάβει, ευτυχώς επιμένουν.
Όπως προανέφερα, την εικόνα την πήρα από τον Raw Verse, που μάλλον έχει καταλάβει.
Παρακαλώ να θυμάστε:
- ΟΛΗ η Ελλάδα είναι να γεμίσει αιολικά. Το "όχι εδώ, αλλά κάπου αλλού" λυπάμαι, δεν πιάνει.
- Το ΣτΕ, στην απόφαση για την Νότια Εύβοια, αποδυνάμωσε τρομακτικά τις περιβαλλοντικές αντιρρήσεις: "Δεν πειράζει που κάνει ζημιές, επειδή σώζει το Κλίμα".
- Το ΣτΕ, επίσης στην απόφαση για την Εύβοια είπε "ααα... δεν το είπατε στην διαβούλευση σε φόρμα Δ11, άρα δεν λαμβάνεται υπ' όψιν"
Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2018
Συνέντευξη Τύπου Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2018, 12:00, ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20, 3ος όροφος) Σώστε τα Άγραφα (και την υπόλοιπη Ελλάδα)
Θα έχετε πάρει χαμπάρι ότι το ΥΠΕΝ, ερμηνεύοντας ή/και εκτελώντας εντολές έχει σκοπό να γεμίσει την Ελλάδα με ανεμογεννήτριες.
Έχουμε ήδη πάνω από 2.500 εγκατεστημένα αιολικά μεγαβάτ (και πάνω από 5.000 εγκατεστημένα μεγαβάτ ΑΠΕ, σε σύνολο ζήτησης περί τα 6.000 μεγαβάτ).
ΜΗΝ εντυπωσιάζεστε από τον αριθμό των αιολικών μεγαβάτ. ΔΕΝ μετράνε στην επάρκεια και ασφάλεια της ηλεκτροδότησης. Ο ίδιος ο ΑΔΜΗΕ, ευγενικά τα εκτιμά στο 10% της ονομαστικής τους αξίας. Και αυτό το 10% με την μη υπαρκτή προϋπόθεση πολλών μονάδων αερίου, πολλών υδροηλεκτρικών και περισσότερων διασυνδέσεων. Οι μονάδες αερίου και τα υδροηλεκτρικά θα είναι δήθεν για "εφεδρείες". Οι διασυνδέσεις θα είναι για να εισάγουμε ρεύμα όταν δεν έχουμε και περισσεύει στους γείτονες και να χαρίζουμε ρεύμα, όταν φυσάει, σε όποιον το αντέχει.
Ήδη, το "ισοζύγιο διασυνδέσεων" (εισαγωγές μείον εξαγωγές) είναι περί το 13%. Δεν αντέχω να ψάξω την λεπτομέρεια (ας το κάνει το ΥΠΕΝ ή η δήθεν ΡΑΕ), αλλά αυτό το 13% λέει ότι εισάγουμε περί το 25% του ρεύματος και εξάγουμε περίπου το μισό από αυτό. Εισάγουμε όταν δεν επαρκεί το ρεύμα, και εξάγουμε όταν ...φυσάει (και δεν μπορούμε να μειώσουμε την υπόλοιπη ηλεκτροπαραγωγή, επειδή δεν μπορούμε ή δεν συμφέρει. Κοινώς α) επιδοτούμε την ηλεκτροδότηση της Ιταλίας, β) πληρώνουμε για να εξάγουμε, γ) όσο η Βουλγαρία και η ΠΓΔΜ και η Τουρκία έχουν περισσευούμενο ή φθηνό ρεύμα θα δουλεύει η άσκηση, όταν δεν θα έχουν ο κάθε Σταθάκης θα κάνει τάματα να έρθει το καράβι με το LNG στην ώρα του.
Ήδη, δείχνουμε 11+12+10=33% ΑΠΕ στην ηλεκτροδότηση. Ήδη πληρώνουμε τ' άντερά μας για αυτή την στατιστική. Μήπως εξοικονομήσαμε λιγνίτη, αέριο ή εκπομπές CO2 από αυτή την άσκηση; Διάβασα προσεκτικά την απάντηση του ΥΠΕΝ και της δήθεν ΡΑΕ στην επερώτηση του Δ. Καμμένου ("πόσα γραμμάρια λιγνίτη κλπ εξοικονομούμε με 2,5 δις ετήσιες επιδοτήσεις ΕΤΜΕΑΡ"). Μηδέν κατάλαβα εγώ. Όποιος αιολικός ή κυβερνητικός ή ρυθμιστικός υπάλληλος διαφωνεί, να γράψει σε μια εφημερίδα ΠΟΣΑ γραμμάρια εξοικονομήσαμε.
Οι διεθνείς μελέτες λένε ότι τα αιολικά, ειδικά τα αιολικά, δεν μειώνουν εκπομπές CO2. Ή, για να σας το πω στα Ελληνικά, "δεν μειώνουν χρήση καυσίμων". Σε μερικές περιπτώσεις τις αυξάνουν. Σε μερικές τις μειώνουν σε μικρό μόνο ποσοστό από αυτό που αντιστοιχεί στα λεφτά που παίρνουν. Σε κάθε περίπτωση μάς κλέβουν (με την ανοχή του ΥΠΕΝ και της δήθεν ΡΑΕ). Γεμίσαμε ΑΠΕ, και αυξήθηκαν οι εκπομπές CO2 στην Ελλάδα (για τον απλό και ευχάριστο λόγο ότι λίγο τσίμπησε η οικονομία και ο τουρισμός -- αν γυρίσει προς τα κάτω η οικονομία και εξαφανιστεί ο τουρισμός, θα ξαναμειωθεί το CO2.
Θα μου πείτε, "ε, σιγά, τι είναι €2,5 δις τον χρόνο"; Και "τι να τα κάνουμε τα άχρηστα βουνά"; Και "τι να την κάνουμε την οικονομία"; Και "πώς θα σώσουμε τον Πλανήτη"; Αυτό σας λένε αυτοί που θέλουν να σας πείσουν να δεχτείτε την απάτη. Αν το συμμερίζεστε, πηγαίνετε στην Greenpiss, ή την WWF να σας δώσουν ένα μπλουζάκι και ένα καπελάκι να γίνετε και εσείς ζόμπυ, πλασιέ αιολικών.
Τώρα... Είμαι σίγουρος ότι δεν θα πούνε αυτά, στην συνέντευξη Τύπου, την Πέμπτη 8 Νοεμβρίου. Αλλά τουλάχιστον ο κόσμος το έχει πάρει χαμπάρι και αντιδρά. Και τα λαμόγια επιστρατεύουν όποιον βρουν (φθηνά τα παπαγαλάκια των ΜΜΕ και, δυστυχώς, των πανεπιστημίων) για να το ελέγξουν. Αν ξυπνήσουμε, εμείς οι κοιμισμένοι, οι Γερμανοί θα χάσουν τις εξαγωγές τους, οι αιολικοί "επιχειρηματίες" τις επιδοτήσεις τους και οι χωματουργοί τα μαύρα τους. Για αυτό φωνάζουν "να σώσουμε το Κλίμα".
Παρακαλώ να θυμάστε (και να απομνημονεύστε πριν την Συνέντευξη Τύπου):
- Τα αιολικά είναι παγκοσμίως ενεργειακά ασήμαντα
- Όποια χώρα έχει πολλά αιολικά, δεν ηλεκτροδοτείται από αυτά
- Δεν μειώνουν εκπομπές CO2, δηλαδή κατανάλωση καυσίμων
- Δεν υποκαθιστούν συμβατικές μονάδες (οι εισαγωγές δεν είναι υποκατάσταση)
- Τα αιολικά "ενσωματώνονται" χωρίς να ηλεκτροδοτούν (δύο διαφορετικά πράγματα)
- Η όλη άσκηση καταστρέφει ό,τι έχει μείνει από την όποια Εθνική Οικονομία
- Κάνουν ζημιά στο περιβάλλον χωρίς κάποιο ενεργειακό ή άλλο όφελος
- Το μόνο Κλίμα που σώζουν είναι η απασχόληση στην Γερμανία (και το κλίμα των αεριάδων)
- Χωρίς εγγυημένες (με τον ένα ή άλλο τρόπο) επιδοτήσεις δεν υπάρχουν αιολικά
- Το θηρίο έχει πιο πολλά και δόλια μέσα από εμάς, όλους μαζί...
Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2018
Το ρεκόρ αιολικών (και άλλων μεταβλητών ΑΠΕ) ενσωματώνεται με ρεκόρ ...απορρίψεων ρεύματος από ΑΠΕ σε γείτονες (που απαιτεί ρεκόρ διασυνδέσεων)
Ήρθε κάποιος και "ρώτησε" αν ισχύει αυτό που "καπου ακουσε οτι η μεταβλητοτητα της παραγωγης απο ενεργειας απο αιολικα εξισορροπειται τοσο καλυτερα οσο μεγαλυτερη ειναι η επεκταση του συστηματος σε μεγαλες αποστασεις και οσο περισσοτερο συνδεονται συστηματα μεταφορας ενεργειας γειτονικων κρατων" (sic)
Αυτό που ρωτάει είναι εάν όσο πληρώνουμε για διασυνδέσεις για να πετάμε, επί πληρωμή, το κουτουρού ρεύμα σε γείτονες, μπορούμε να έχουμε περισσότερο κουτουρού ρεύμα.
Η απάντηση μού είναι γνωστή από το ρεκόρ εξαγωγών (επί πληρωμή) Γερμανικού ρεύματος, όταν φυσάει στην Γερμανία -- που έχει αναφέρει ο greeklignite εδώ για την Γερμανία, εδώ για την Δανία και εδώ για την Πορτογαλία και εγώ εδώ και εδώ: Ρεκόρ ρεύματος από ΑΠΕ = ρεκόρ πληρωμών για να το ...εξάγουν!
Η απάντηση είναι επίσης γνωστή από την Μελέτη Επάρκειας Ισχύος του ΑΔΜΗΕ του 2017 που λέει "δεν θα έχουμε αρκετό ρεύμα εάν δεν βρούμε άλλες πηγές τροφοδοσίας με αέριο και εάν δεν βάλουμε και άλλες διασυνδέσεις για να εισάγουμε (ακριβά) όταν δεν έχουμε ρεύμα και να εξάγουμε (φθηνά), όταν φυσάει.
Και, ὦ της σύμπτωσης, προσφιλής μου ιστοσελίδα δημοσίευσε αντίστοιχα στατιστικά στην Σκωτία και όταν φυσάει στην Σκωτία "εξάγεται" το ρεύμα στην Αγγλία (με την οποία προφανώς είναι διασυνδεδεμένη η Σκωτία):
Και το άρθρο καταλήγει ότι φυσικά δεν είναι εφικτή η ηλεκτροδότηση της Σκωτίας με ΑΠΕ, εκτός αν είχε 67 μονάδες αντλησιοταμίευσης σαν τον "λευκό ελέφαντα" Coire Glas, ή 6.000 από τις μεγάλες μπαταρίες σαν αυτή που έβαλε η Νότια Αυστραλία επειδή εκεί έχουν λεφτά για ...πέταμα.
Αυτό που είναι εφικτό, είναι να επιδοτούνται τα αιολικά της Σκωτίας, ώστε η Σκωτία να μην μπορεί να αποσχιστεί από την Αγγλία (εκτός εάν θέλει να μην έχει πια ρεύμα, ή εάν την διασυνδέσουν οι Γάλλοι με τα πυρηνικά της EDF (που δεν θα φτάνουν και πάλι δεν θα έχει ρεύμα, αλλά Γάλλοι είναι αυτοί, ποτέ δεν ξέρεις). Η Σκωτία έχει πολλά αιολικά, επειδή α) επιδοτούνται, β) Το δίκτυο της Αγγλίας είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό της Σκωτίας και γ) η Σκωτία είναι ...διασυνδεδεμένη με την Αγγλία για να χάνεται εκεί το μεταβλητό ρεύμα της.. Και, όχι, η Αγγλία δεν μείωσε εκπομπές λόγω αιολικών, αλλά λόγω αερίου και μείωσης κατανάλωσης.
Το μεταβλητό ρεύμα από μεταβλητές ΑΠΕ ενσωματώνεται α) μεταβλητή λειτουργία των υπόλοιπων συμβατικών μονάδων, κατά προτίμηση μονάδων αερίου που έχουν "ταχείες αποκρίσεις", β) με την ψευδαίσθηση της αποθήκευσης (ψευδαίσθηση επειδή σχεδόν ποτέ δεν αρκεί και ανεβάζει εκθετικά το κόστος), γ) με απορρίψεις σε γείτονες ή άλλες επινοημένες χρήσεις πρόσκαιρου μεταβλητού ρεύματος και δ) με διασυνδέσεις για να "εξάγεται", επί πληρωμή, το μεταβλητό ρεύμα και να εισάγεται, επίσης επί πληρωμή το πραγματικό, "κατανεμόμενο" ή ό,τι το λένε, πραγματικό ρεύμα.
Όταν με ρωτάνε "αυθεντικές" ερωτήσεις, παριστάνω τον Ιησουΐτη και απαντώ και εγώ με ρητορικές ερωτήσεις: Κάπου άκουσα ότι οι αιολικοί είναι λαμόγια. Έχετε ακούσει τίποτα εσείς?
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)