Τρίτη 31 Μαΐου 2016
Εισαγγελική έρευνα στον π.Δήμο Κορθίου Ανδρου - Ανοίγουν τραπεζικοί λογαριασμοί και άλλες πονεμένες ιστορίες με τις ανεμογεννήτριες...
http://sagini3.blogspot.gr/2016/05/blog-post_29.html
Κυριακή, 29 Μαΐου 2016
Καταιγιστικές αναμένονται οι εξελίξεις , σχετικά με το θέμα της παράνομης εκμίσθωσης αγροτικών εκτάσεων στο Κόρθι Άνδρου , από π.δημάρχους και αντιδημάρχους . Εδώ και καιρό η Εισαγγελία Σύρου διεξάγει έρευνες και λαμβάνονται ένορκες καταθέσεις εμπλεκόμενων και μη στην υπόθεση . Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες έχουν ηδη "ανοίξει" τραπεζικοί λογαριασμοί !!!
Το χρονικό της υπόθεσης
Από το 2001 επι δημαρχίας στον π.δήμο Κορθιου Άνδρου του Ιωάννη Γλυνού (μετέπειτα προέδρου της πράσινης ''ΔΑΦΝΗΣ'' με αδυναμία στις ΑΠΕ.) , καταρτίστηκαν δεκάδες συμβόλαια μακροχρόνιας
Δευτέρα 30 Μαΐου 2016
Η Αυστρία και τα υδροηλεκτρικά της -- Ο κύριος προορισμός του volatile ρεύματος από τις Γερμανικές ΑΠΕ
https://www.researchgate.net/publication/277276252_A_review_of_hydropower_in_Austria_Past_present_and_future_development
(καμιά φορά ανοίγει, καμιά φορά ζητάει $37-κάτι... -- Υπάρχει και εδώ αλλά, παρακαλώ, έχει copyright)
Θα αναφερθώ στην ηλεκτροπαραγωγή της Αυστρίας, επειδή η Αυστρία είναι ο σημαντικότερος προορισμός "εξαγωγών" ρεύματος από την Γερμανία. Η Αυστρία ηλεκτροδοτείται κατά 68,5% από υδροηλεκτρικά, και 28,5% από ορυκτά καύσιμα. Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς είναι περί τα 14 γιγαβάτ. Τον χειμώνα έχει λιγότερα νερά και αναγκάζεται να εισάγει. Αυτά από την Wikipedia. Το παρακάτω γράφημα (από την agora energiewende) δείχνει εξαγωγές από την Γερμανία προς την Αυστρία περί τα 5-6 γιγαβάτ, τον χειμώνα.
Άσχετα από την Αυστρία, ίσως θυμάστε (και φαίνεται και από τα πολύ όμορφα γραφήματα για την Γερμανία) ότι στην Γερμανία φυσάει περισσότερο τον χειμώνα. Και μάλλον δεν είναι σύμπτωση που η Γερμανία εξάγει περισσότερο ρεύμα στην Αυστρία τον χειμώνα, αφού τότε περισσεύει στην Γερμανία και τότε χρειάζεται ρεύμα η Αυστρία. Και, όπως λέει και το πρώτο άρθρο που παραθέτω σαν σύνδεσμο:
"τα αυστριακά υ/η είναι κατά τα 1/3 κατάλληλα για αντλησιοταμίευση και επομένως σημαντικά για την σταθερότητα των
Να το ξαναπώ? Ο μόνος λόγος που οι Γερμανοί μπορούν και έχουν πολλές ΑΠΕ είναι επειδή:
1) Αναγκάζουν όλη την συμβατική ηλεκτροπαραγωγή τους να ακολουθεί τις ...volatile ΑΠΕ τους. Αυτό μειώνει την αποδοτικότητα, αυξάνει την χρήση καυσίμων και αυξάνει και τους ρύπους. Πολλές "καθαρές" ΑΠΕ, αλλά δώρον άδωρον όταν δείτε τι γίνεται με την συμβατική ηλεκτροπαραγωγή.
2) Εξάγουν το volatile (ασταθές, εκρηκτικό, ευερέθιστο, ευέξαπτο -- στοχαστικό, κουτουρού) ρεύμα από ΑΠΕ, ότι δεν μπορούν να διαχειριστούν με την μεταβλητότητα των μονάδων, σε όποιον γείτονα το αντέχει. Κατά σύμπτωση, η Αυστρία έχει τέτοια υδροηλεκτρικά, και τέτοια νερά, που το αντέχει και το χρησιμοποιεί κιόλας. Αν παίξετε με το τμήμα της ιστοσελίδας της agora energiewende που δείχνει τις εξαγωγές θα δείτε ότι η Αυστρία είναι ο σημαντικότερος προορισμός, η Νορβηγία δεν παίζει, και λίγο πάει στην Ελβετία, στην Γαλλία και στην Ολλανδία. Η εικόνα, δίπλα, μεγαλώνει με κλικ.
3) Τα ηλεκτρόνια δεν έχουν ταμπέλα, αλλά κατά σύμπτωση, η μείωση στην συμβατική ηλεκτροπαραγωγή και οι απορρίψεις-εξαγωγές συμβαίνουν όταν φυσάει και έχει ήλιο. Προσάρμοσα τις κλίμακες στο γράφημα δίπλα. Το γράφημα δείχνει την αιολική (μπλέ) και φ/β (κίτρινη) "παραγωγή" (πολύς αέρας τον χειμώνα, ήλιος το καλοκαίρι), και, τις "εξαγωγές"/εισαγωγές. Οι "εξαγωγές" είναι κυρίως σε χώρες με υδροηλεκτρικά. Οι εισαγωγές είναι από χώρες με κάρβουνο ή πυρηνικά. Οι "εξαγωγές" δεν φτάνουν για να καλύψουν το ..."volatility" (που αναφέρει το άρθρο για την Αυστρία), και σαφώς και πρέπει να μεταβάλλεται η λειτουργία των συμβατικών μονάδων για ισορροπία.
Όχι, καλοί μου άνθρωποι, οι Γερμανοί δεν εξοικονομούν καύσιμα και δεν μειώνουν ρύπους από αυτήν την άσκηση. Αλλά ακριβαίνουν το ρεύμα για όλους και εξάγουν μηχανήματα ΑΠΕ όπου βρουν ηλίθιους.
Αν η Αλβανία, η ΠΓΔΜ και η Βουλγαρία βάλουν όλες πολλά υδροηλεκτρικά με τουρμπίνες αντλησιοταμίευσης, και εάν γίνουμε χώρα που εξάγει αιολικά και φωτοβολταϊκά, πάλι δεν θα εξοικονομούμε καύσιμα. Πάλι θα χρειαζόμαστε λιγνίτη, λιθάνθρακα ή ...εισαγωγές για την ηλεκτροδότησή μας... Ή αν είμαστε πολύ πλούσιοι, αέριο. Πλούσιοι, πλούσιοι...
Εκτός εάν ο ΔΕΔΔΗΕ βρει τρόπο να μετατρέπει την ...άεργο ισχύ που προκαλεί μπλακάουτς στην Ρόδο σε κάτι ...χρήσιμο, χαχαχαάαχα!
Κυριακή 29 Μαΐου 2016
Το σκάσιμο της αιολικής φούσκας στην Δανία (με την απώλεια δυνατότητας απόρριψης και λόγω κόστους)
http://nordic.businessinsider.com/after-all-the-money-poured-into-wind-energy-denmark-admits-its-too-expensive-2016-5 (και σημειώστε παρακαλώ, στην Δανία το λένε "taxes". Εδώ το λέμε ΕΤΜΕΑΡ. Φόρος υπέρ ΑΠΕτεώνων, σε κάθε περίπτωση.
http://www.reuters.com/article/windfarm-denmark-idUSL5N18A2V8. Ναι, έγιναν πανάκριβα τα αιολικά, (Christian Lilleholt, energy minister in Denmark's Liberal party government.
"We can't accept this, as the private sector and households are paying far too much. Denmark's renewable policy has turned out to be too expensive") αλλά δεν νομίζω ότι είναι αυτός ο λόγος που τα κόβουν...
Ο λόγος είναι ότι οι Γερμανοί μπλόκαραν τις απορρίψεις αιολικού ρεύματος από την Δανία (έχουν αρκετό πρόβλημα με τα δικά τους. Και οι Άγγλοι πάνε να καπαρώσουν τα υδροηλεκτρικά της Νορβηγίας. Που σημαίνει ότι το δίκτυο της Δανίας δεν σώζεται από ...ψήσιμο
Η Δανία είναι πρόσφορο έδαφος για πάρα πολλά παραμύθια. Και δεν αναφέρομαι στον Χανς Άντερσεν, αναφέρομαι στα αιολικά παραμύθια.
Το παραμύθι είναι ότι η Δανία ηλεκτροδοτείται, κατά οποιοδήποτε ποσοστό, 40% ή 140% από αιολικά. Μούφα. Η Δανία έχει πάρα πολλά αιολικά, εγχέουν πάρα πολύ ρεύμα όταν φυσάει, εάν αυτό το ρεύμα έμενε στην Δανία, η Δανία θα είχε μπλακάουτ σαν της Ρόδου, αλλά μόνιμο, εδώ και 10 ή 15 χρόνια, και όχι από άεργο ισχύ. Απλά θα ψηνόταν το δίκτυο όταν φυσάει.
Η Δανία έχει την τύχη ή την ατυχία να είναι ένα πολύ μικρό, σχετικά φτωχό κράτος, αλλά με καλούς, εργατικούς και πονηρούς ανθρώπους. Η Δανία είναι ανάμεσα στην πολύ μεγαλύτερη Γερμανία (με το μεγαλύτερο δίκτυο της ΕΕ) και στην πυρηνική Σουηδία και στην υδροηλεκτρική Νορβηγία. Οι Σκανδιναβικές χώρες είναι διασυνδεδεμένες με την Γερμανία, και όλα τα καλώδια περνούν από την Δανία. Η Δανία έχει κανονίσει να "εξάγει" το αιολικό ρεύμα της στην Νορβηγία (όπου υπάρχει πλεονάζον υδροηλεκτρικό δυναμικό) και το επανεισάγει όταν το χρειάζεται (σαν Υ/Η ρεύμα -- ΑΠΕ και τα Υ/Η σε όλες τις χώρες πλην Ελλάδος). Και όταν δεν μπορεί να το στείλει στην Νορβηγία, το στέλνει στην Γερμανία όπου μέχρι πρόσφατα δεν ενοχλούσε.
Υπάρχουν μερικές παρατηρήσεις σε αυτά:
.
1) Η Δανία ηλεκτροδοτείται από ...κάρβουνο, αέριο και εισαγωγές. Ναι, έχουν 40% της κατανάλωσής τους από αιολικά, αλλά μόνο επειδή στέλνουν το αιολικό ρεύμα τους βόλτα σε γείτονες και εισάγουν πότε πυρηνικό από την Σουηδία, πότε Υ/Η από την Νορβηγία και πότε Γερμανικό ρεύμα (δηλαδή από κάρβουνο). Ναι, μειώθηκε το κάρβουνο... Αντικαταστάθηκε από αέριο. Το συμπέρασμα από αυτή την οικολογική χαρά είναι:
2) Η Δανία έχει το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη. "Εξάγει" φθηνά, επανεισάγει ακριβά, συν, όλο αυτό το αιολικό ρεύμα υπάρχει επειδή επιδοτείται. Ναι, κυρία μου, πληρώνουν για να έχουν αιολικό ρεύμα, αλλά ευτυχώς, μικρή χώρα ανάμεσα σε γίγαντες (ένας εκ των οποίων υδροηλεκτρικός), μπορεί και απορρίπτει χωρίς πολύ φασαρία -- μέχρι πρόσφατα, χεχεχε, το διασκεδάζω:
3) Γράφτηκε από τις αρχές Απριλίου του 2015: Η Γερμανία μπλοκάρει το Δανέζικο αιολικό ρεύμα. Όπως δεν βαριέμαι να επαναλαμβάνω, το πρόβλημα με τα αιολικά έχει φτάσει στο όριο και στην Γερμανία, δεν αντέχει άλλη στοχαστικότητα. Έχει πρήξει όλους τους γείτονες, πληρώνουν (οι συμβατικές εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής) την νύφη. Κλειστή η απόρριψη Δανέζικου ρεύματος στην Γερμανία. Κλαψ, κλαψ. Και όχι μόνο η Γερμανία...:
Και η Αγγλία βάζει τρικλοποδιές στην μικρή Δανία. Θέλει να διασυνδεθεί και αυτή με την Νορβηγία. Θυμάστε (το 2011) που οι Γερμανοί ήθελαν την Νορβηγία για μπαταρία? Μάλλον θα τους προλάβουν οι Άγγλοι. Και τότε, τα αιολικά της Δανίας θα γίνουν πανάκριβες εικαστικές παρεμβάσεις.
Τα αιολικά παριστάνουν ότι ηλεκτροδοτούν μόνο όταν απορρίπτουν. Η δε αντλησιοταμίευση έχει κάποιο νόημα μόνο όταν έχεις υπερμεγέθη υδροηλεκτρικά. Και νερά συνέχεια. Όπως η Νορβηγία. Όχι όπως η Πίνδος...
Η Δανία θα περικόψει τα αιολικά της. Όχι μόνο επειδή είναι δυσβάσταχτα, οικονομικά. Ούτε επειδή η αιολική φούσκα σκάει (με καθυστέρηση σε εμάς τους ηλίθιους). Θα τα περικόψει επειδή δεν θα έχει που να απορρίπτει. Εκτός εάν στείλουμε τον ΔΕΔΔΗΕ στην Δανία να τους μάθει για άεργο ισχύ, όπως στην Ρόδο, και γλυτώσουν τα μπλακάουτ.
Για την απάτη που μας σερβίρει η Δανία (όπου οι εξαγωγές αιολικών είναι όχι ασήμαντο κομμάτι του ΑΕΠ τους), έχω ξαναγράψει.
4-4-11 Η περίπτωση της Δανίας
28-3-15 Πῶς σας κοροϊδεύει η Ναυτεμπορική με τα αιολικά της Δανίας
7-4-15 Άλλη μια βόλτα στην Δανία
Και κάπου το έχω αναφέρει: Δεν έχουν μειώσει εκπομπές CO2 παρά μόνο λόγο ύφεσης και εξοικονόμησης.
Τετάρτη 25 Μαΐου 2016
Οι Γερμανοί βρήκαν τα αίτια του blackout στην Ρόδο. Φταίει ότι ο ΔΕΔΔΗΕ δεν έχει ένα κίτρινο κτίριο στην Ρόδο.
http://www.dw.com/en/wind-energy-surplus-threatens-eastern-german-power-grid/a-14933985
Ειλικρινά, δεν με ευχαριστεί καθόλου να την πέφτω σε κάποιον ή κάποιους, αλλά όταν λένε, με συγχωρείτε, αρλούμπες, δεν κρατιέμαι... Μετά από κάτι διακοπές ρεύματος στην Ρόδο, η ΔΕΗ έβγαλε μια σαφή ανακοίνωση για τα αίτια: Φυσούσε σε περίοδο χαμηλής ζήτησης και αποσταθεροποιήθηκε το δίκτυο, το οποίο φυσικά μπορεί με επενδύσεις κλπ να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Κάποιοι στην ΡΑΕ της εποχής είχαν βεβαίως εγκρίνει (με πλημμέλεια ή βαριά αμέλεια ή τίποτα χειρότερο). Αλλά οι κρυφοί υποστηρικτές της τότε ΡΑΕ, έχουν φαίνεται οπαδούς στον σημερινό ΔΕΔΔΗΕ, που βγήκε με μια ανακοίνωση-μνημείο παραπληροφόρησης και είπαν "δεν φταίνε τα αιολικά στην Ρόδο, φταίει η άεργος ισχύς! Αυτά εν έτει 2016.
Να που η Deutsche Welle, το 2011, περιέγραψε το πρόβλημα, σε λίγο μεγαλύτερη κλίμακα, και την λύση του, τότε, και δικαιώνει την ΔΕΗ και αγνοεί τις σοφιστείες του ΔΕΔΔΗΕ:
Πολλά αιολικά, όταν φυσάει, σε περίοδο χαμηλής ζήτησης, πχ Σαββατοκύριακο, παρά το Γερμανικό Υπερδίκτυο, εεε... αστάθειες και κίνδυνος για μπλακάουτ. Ναι, έχουν ενεργό διαχείριση. Ένα κίτρινο κτίριο έξω από το Βερολίνο, με ειδικούς (σε δίκτυα, υποθέτω) και "διαχειρίζονται" δηλαδή εξάγουν σε γείτονες (σημ., τότε άρχισαν να διαμαρτύρονται οι γείτονες), σε αντλήσεις νερών γειτόνων, και όπως είδαμε σε προηγούμενη ανάρτηση ένα σωρό κόλπα. Να το ξαναπώ? Πολλά αιολικά, όταν φυσάει, αστάθεια, κίνδυνος μπλακάουτ, κίτρινο κτίριο, ενεργός διαχείριση, γκάτζετς και εξαγωγές/απορρίψεις Και φουλ μεταβλητότητα στην συμβατική ηλεκτροπαραγωγή.
Όχι, δεν αναφέρει άεργο ισχύ η Deutsche Welle. Αναφέρει πολλά αιολικά όταν φυσάει, αδυναμία (πραγματική) αποθήκευσης, απορρίψεις-εξαγωγές, κίτρινο κτίριο με ειδικούς και supergrid που δεν φτάνει (με τόσα αιολικά). Αν η Ρόδος δεν είχε αιολικά, αν η Ρόδος είχε διασύνδεση με την ...Τουρκία να χάνεται η αιολική αστάθεια, αν η Ρόδος είχε κίτρινο κτίριο με ειδικούς... Αν όλα αυτά, δεν θα είχε blackout η Ρόδος.
Θα θάψω την άεργο ισχύ στο υπόγειο να μην ξαναέχουμε μπλακάουτ όταν φυσάει με χαμηλή ζήτηση στο δίκτυο και χωρίς ειδικό curtailment στα αιολικά. Εάν κάνω λάθος και αδικώ τον ΔΕΔΔΗΕ, ζητώ συγγνώμη. Να βγάλει μια ανακοίνωση χωρίς θολούρες για την Ρόδο και θα ζητήσω συγγνώμη.
ΥΓ. Η Ε.ΟΝ τα έχει πει από το 2005, σε περίληψη εδώ. Διαβάστε το. Το 4% του Figure 7, άντε να έχει γίνει 6, ή 8% με την μετβλητότητα στην συμβατική παραγωγή και την πατέντα των "εξαγωγών". Και μην ξεχνάτε: Η Γερμανία:
- ΔΕΝ έχει μειώσει εκπομπές CO2 (δηλαδή χρήση καυσίμων) από όοοολες τις ΑΠΕ και την διαχείρισή τους, ούτε έχει μειωθεί η κατανάλωση ενέργειας, παρά μόνο με το κραχ του 2008
- Η Γερμανία έχει το δεύτερο πιο ακριβό ρεύμα στην ΕΕ μετά την Δανία εξαιτίας των ΑΠΕ
- Όλες οι ΑΠΕ της Γερμανίας, επί 10 ή επί 1.000 δεν μπορούν να κατασκευάσουν ούτε μια μπίλια ρουλεμάν (με εξαίρεση βέβαια την βιομάζα ή τα μεγάλα υδροηλεκτρικά).
- Η Γερμανία εξάγει τα 3/4 των μηχανημάτων ΑΠΕ που κατασκευάζει σε πρόθυμους (ή εκβιαζόμενους) ηλίθιους
Τρίτη 24 Μαΐου 2016
Οι αρνητικές τιμές χοντρικής στο ρεύμα και το πονηρό μπάχαλο με την Γερμανική ηλεκτροπαραγωγή
http://www.spiegel.de/wirtschaft/unternehmen/negative-strompreise-zunehmend-haeufiger-a-1092088.html (πρόχειρη μετάφραση εδώ ή σε ακαταλαβίστικα Ελληνικά εδώ)
notrickszone: Germany’s Volatile Power Grid Spinning Dangerously Out Of Control …Prices Go Negative 25 Times In 2015!
Πριν καν πω περί τίνος πρόκειται:
Die privaten Stromverbraucher profitieren von den kurzfristigen Einbrüchen an der EEX allerdings nicht. Sie zahlen für die Kilowattstunde ja einen fixen Tarif. Die ohnehin angeschlagenen Energieversorger indes erleiden durch die Preisstürze zusätzliche Verluste.
Οι ιδιώτες καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος δεν οφελούνται από αυτή την βραχυπρόθεσμη κατάρρευση της τιμής (χοντρικής). Αυτοί πληρώνουν την σταθερή ταρίφα (επιδότηση). Αυτοί που υφίστανται την πτώση της τιμής είναι οι άλλοι ηλεκτροπραγωγοί.
Η Γερμανία έχει βάλει πάρα πολλές ΑΠΕ (αιολικά, φωτοβολταϊκά, βιομάζα κλπ). Η μεν βιομάζα είναι "κατανεμόμενη" ισχύς, δηλαδή είναι διαθέσιμη όταν την θέλει το δίκτυο και όχι όταν θέλει ...αυτή. Αυτό δεν συμβαίνει με τον αέρα και τον ήλιο. Ο αέρας είναι μεταβλητός και σχεδόν κουτουρού, ο ήλιος είναι μεταβλητός και σχετικά προβλέψιμος. Όπως φαίνεται και στο παρακάτω γράφημα (από εδώ, με λίγη προσαρμογή στις επιλέξιμες παραμέτρους), η μεταβλητότα του αέρα και του ήλιου αναγκάζει κάθε άλλη πηγή ηλεκτροδότησης να γίνεται και αυτή μεταβλητή (και να ακολουθεί την μεταβλητότα των ΑΠΕ):
Ύπάρχουν τρία (3) πράγματα που πρέπει να παρατηρήσετε, εάν θέλετε να καταλάβετε τι περίπου γίνεται:
1. Οι λιγότερο μεταβλητές πηγές είναι από τις μεν ΑΠΕ η βιομάζα και τα νερά, από δε τις συμβατικές (βλέπε εικονίδιο αριστερά, μεγαλώνει με κλικ) τα πυρηνικά και ο λιγνίτης. Ο λιθάνθρακας χρησιμοποείται εντελώς μεταβλητά, σαν το αέριο (που όμως απουσιάζει αφού σε κάθε φυσιολογική χώρα που δεν έχει λεφτά για πέταμα, δεν συμφέρει. Μόνο στην Ελλάδα συμφέρει το αέριο, επειδή συμφέρει τους 2-3 μαυραγορίτες που παριστάνουν τους ηλεκτροπαραγωγούς).
2. Υπάρχει στο πάνω, μεγάλο, γράφημα αυτή η φούξια γραμμούλα που λέγεται "Electricity consumption". Αυτή είναι η "ζήτηση". Η ζήτηση είναι σχεδόν πάντα κάτω από την προσφορά. Και αυτό δεν είναι "βίτσιο" των Γερμανών, αλλά είναι το όριο του πόσο μπορούν να περικόψουν τις συμβατικές μονάδες όταν υπάρχει πλεόνασμα από τις πολλές ΑΠΕ. Για ό,τι είναι πάνω από το όριο, έχουν πρόβλημα, και:
3. Επειδή η προσφορά πρέπει να είναι ίδια με την ζήτηση, οι Γερμανοί κάνουν τα εξής: α) Εξάγουν! Το κάτω μέρος του μεγάλου γραφήματος είναι οι εισαγωγές και κυρίως εξαγωγές από την Γερμανία σε γείτονες. Τα ηλεκτρόνια δεν έχουν ταυτότητα, και μην σας κοροϊδεύουν ότι εξάγουν την βρώμικη ενέργεια και κρατάνε την καθαρή! Εξάγουν ότι περισσεύει... Η προσφορά και οπτικά και μόνο φαίνεται ότι εξάγουν όταν φυσάει, και κυρίως όταν φυσάει και τυχαίνει να έχει και ήλιο. Το ότι ενοχλούν όταν εξάγουν είναι τόσο τεκμηριωμένο που έχει γίνει βαρετό. β) Πληρώνουν τις ΑΠΕ (δικές τους και γειτόνων(!) για να μην παράγουν (cutrtailment το λένε) αλλά αυτό κάνει τόσο μπαμ στις δημόσιες σχέσεις του δεύτερου πιο ακριβού ρεύματος στην Ευρώπη (μετά την Δανία), που το αποφεύγουν. γ) Ρίχνουν την χοντρική τιμή (στην ουσία αναγκάζοντας τους συμβατικούς ηλεκτροπαραγωγούς να κόψουν το κεφάλι τους) και απορρίπτουν το ρεύμα σε όποιον το αντέχει με αρνητική τιμή, δηλαδή επί πληρωμή -- και αυτό είναι το θέμα του άρθρου του Spiegel (που φυσικά και είναι σε όλες τις ειδήσεις πλην Ελλάδος ,φυσικά).
Και αυτό που τονίζει το Spiegel (απευθυνόμενο στους εδώ στόκους) είναι ότι αυτή η αρνητική τιμή είναι πρόβλημα, όχι μόνο επειδή κάνει ζημιά στην συνολική ηλεκτροπαραγωγή, αλλά επειδή die privaten Stromverbraucher profitieren von den kurzfristigen Einbrüchen an der EEX allerdings nicht. Sie zahlen für die Kilowattstunde ja einen fixen Tarif. Δηλαδή, δεν είναι όφελος για τον καταναλωτή που ούτως ή άλλως πληρώνει την επιδότηση με μορφή ταρίφας.
Η περίληψη είναι:
Πολλές επιδοτούμενες ΑΠΕ συνεπάγονται πολύ τυχαίο και μεταβλητό ρεύμα από ΑΠΕ
Πολύ τυχαίο και μεταβλητό ρεύμα επιβάλει:
-- Μεταβλητή λειτουργία στις συμβατικές μονάδες, αύξηση κατανάλωσης και εκπομπών
-- Απορρίψεις σε γείτονες που βαφτίζονται "εξαγωγές" (αλλά ενοχλούν τους γείτονες)
-- Μπλοκάρισμα ή πληρωμή Δανέζικων αιολικών να ...κάθονται σπίτι τους
-- Απορρίψεις σε καταναλωτές τους που όμως δεν έχουν οικονομικό όφελος από αυτές.
Πολύ τυχαίο και μεταβλητό ρεύμα έχει σαν συμπέρασμα:
-- Αντιοικονομική, ρυπογόνο και σπάταλη λειτουργία συμβατικών μονάδων
-- Μηδενική μείωση εκπομπών, δηλαδή μηδενική εξοικονόμηση καυσίμων!
-- Το δεύτερο πιο ακριβό ρεύμα στην Ευρώπη μετά την Δανία
Η Γερμανία έχει πρόσβαση σε φθηνότερο φυσικό αέριο από εμάς, αλλά καίει κάρβουνο και λιγνίτη (και πυρηνικά) για ηλεκτροδότηση. Έστω μεταβλητά. Αλλά όχι φυσικό αέριο. Παρ' ότι φθηνότερο από εδώ, δεν τους συμφέρει. Αλλά φαίνονται να μας επιδοτούν να παίρνουμε εμείς ΑΠΕ, και οι μαυραγορίτες μας το ερμηνεύουν σαν άδεια να καίμε ακριβό αέριο (που θα το επιδοτούμε επιπρόσθετα, με ΑΔΙ) για να σώσουμε
Δευτέρα 23 Μαΐου 2016
θέσατε ένα ερώτημα για το ποιες εταιρείες έκαναν εισαγωγές. Αυτό σας πληροφορώ ότι αποτελεί μια εμπιστευτική πληροφορία, την οποία εμείς δεν διαθέτουμε. Άρα δεν μπορώ να σας απαντήσω
Το success story συνεχίζεται (κι αν φύγει ή κλείσει και η υπόλοιπη βιομηχανία θα τα έχουμε καταφέρει πλήρως: http://greeklignite.blogspot.gr/2016/05/28-success-story-2016-2.html
Το success story είναι ότι εισάγουμε σταθερά πάνω από 20% του ρεύματος. Από 0% πριν λίγα χρόνια. Με μειωμένη ζήτηση. 4.000-5.000 μεγαβάτ, σε ώρες ησυχίας, άντε να πιάσει τα 6.000 σε ώρα αιχμής. Να και η απελευθέρωση (που κοντεύει να ολοκληρωθεί):
Η λιγνιτική παραγωγή έπεσε όσο έπεσε και η βιομηχανία. Θυμάστε τον Ζερβό (Πρόεδρο του αιολικού λόμπυ) που δεν ήθελε βιομηχανικούς πελάτες; Δεν τους ήθελε για να ευχαριστήσει την Μπιρμπίλη που δεν της έφτανε να βάζουμε ΑΠΕ, ήθελε να κλείσει και τον λιγνίτη. Το 22% από λιγνίτη είναι πραγματική ηλεκτροπαραγωγή. Και την θέλουν οι αεριτζήδες μας για να κάνουν μουαγιέν και για να την μεταπωλήσουν στους ξένους που εκπροσωπούν. Η Έντισον/EDF θέλει μόνο 2 γιγαβάτ, να πάρει και άλλο 1-2 η GDF -- με ποιόν είναι αυτή; Με τον Περιστέρη; Έχω χάσει λογαριασμό...
Τα υδροηλεκτρικά είναι τσόντα 11% από την ΔΕΗ, το αέριο είναι τσόντα 20% από αεριτζήδες (αυτούς που χρειάζονται να κάνουν μουαγιέν). Ο πρωταθλητής είναι οι εισαγωγές με 24%. ΑΥΤΕΣ είναι απόρρητες! Ξέρουμε ποιοί εισάγουν πλαστικές σακούλες και χαρτί υγείας, αλλά δεν ξέρουμε ποιός εισάγει το 24% της Ελληνικής κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος.
Οι μεγάλες και μικρές ΑΠΕ είναι 5.000 εγκατεστημένα αιολικά και φωτοβολταϊκά μεγαβάτ για τα οποία χρωστάμε off-balance-sheet (εξωλογιστικά) €8-9 δις και που αποληρώνουμε με €1,5, ετησίως, σε ΕΤΜΕΑΡ. ΔΕΝ έχουν εξοικονομήσει ούτε ένα κιλό λιγνίτη. Αλλά είναι καταπληκτική δικαιολογία για να έχουμε αέριο και εισαγωγές και να ζητάνε τα υδροηλεκτρικά οι ΑΠΕτζήδες που είναι και αεριάδες.
Το ερώτημα παραμένει: Αφού η ζήτηση είναι 5 το πολύ 6 γιγαβάτ, και έχουμε λιγνίτη, αέριο και υδροηλεκτρικά και εισαγωγές, τι ακριβώς κάνουν τα 5 γιγαβατ ΑΠΕ; Κύριε Σκουρλέτη, αυτό δεν μπορεί να είναι απόρρητο, πείτε μας. Τι τα κάνουμε τα (μοσχοπληρωμένα και επιδοτούμενα με 1,5 δις τον χρόνο) 5 γιγαβάτ ΑΠΕ όταν η ζήτηση είναι 5 γιγαβάτ; Και εισάγουμε το 24%... Και καίμε λιγνίτη για να έχει ρεύμα η βιομηχανία... Και καίμε αέριο για να κάνουν απόσβεση οι 3-4 αεριτζήδες; Κάτι δεν κολλάει στην προσθαφαίρεση... Μήπως μπορεί να το απαντήσει το τμήμα structure finance της Alpha Bank? Ή να μας πει η Πειραιώς; 5+5+5+5 = 5;
Εμένα δεν με ψυχαγωγεί καθόλου να βλέπω κατά τα λοιπά σοβαρούς ανθρώπους να μην ξέρουν πού και πώς να ...κρυφτούν. Η επίκαιρη ερώτηση και η μη απάντηση:
Μα τι δύσκολα πράγματα ρωτάς και εσύ ρε Π-Π...;
Προσθέτω πάντως, από σχόλιο:
http://www.admie.gr/fileadmin/groups/EDSHE/XristesDiasindeseon/2016_05_13_ADMIE_LIST_OF_ELIGIBLE_USERS_02.pdf
http://www.lagie.gr/agora/mitroa/mitroo-symmetechonton/emporoi/emporoi-sto-mitroo-symmetechonton/
Δεν δείχνει μεγαβατώρες ή €... αλλά είναι οι ίδιοι και ίδιοι που θέλουν να μας απελευθερώσουν. Όχι. Δεν είναι αυτή η κατά Φρήντμαν απελευθέρωση. Αυτό είναι "φέρε μου την Κοινή Ωφέλεια που έφτιαξες για να υπάρχεις, για να σε χρεώνω νοίκι"
Κυριακή 22 Μαΐου 2016
Η Alpha Bank πήρε την σκυτάλη από την Πειραιώς και προωθεί δομημένο ...αέρα;
http://www.thegwpf.com/wind-subsidies-blowing-strong-in-bankrupt-greece/
http://www.bloomberg.com/news/articles/2016-05-20/this-greek-industry-unscathed-by-crisis-still-blowing-strong
Τα δύο άρθρα (το ένα σαφώς κατά των αιολικών, το δεύτερο έτσι κι έτσι) λένε ότι η χρεωκοπημένη Ελλάδα είναι περίπου η μόνη χώρα στην ΕΕ όπου ακόμα μιλάνε για αιολικά σαν καλή ...επένδυση.
Και φυσικά, αν το δείτε, χωρίς να δείτε την ουσία, είναι η μόνη επένδυση που ο επενδυτής βγάζει εγγυημένη απόδοση, χωρίς να κάνει απολύτως τίποτα, χωρίς καν να χρειάζεται κεφάλαιο. Το μόνο που χρειάζεται είναι να βρουν τις άδειες (έδωσε άδειες η ΡΑΕ να φάνε κι οι κότες), να βρεις τα χωράφια στα βουνά ή στα νησιά (χάρη στην Μπιρμπίλη, το νοίκι είναι το ίδιο με αυτό που πληρώνουν οι μελισσοκόμοι, αν είναι "Δημόσιο"), οι Τοπικές Αυτοδιοικήσεις είναι οι πιο εύκολες να "πιαστούν" (τάζεις χωματουργικά στον μπατζανάκη, τοπογραφικά στον ανιψιό, υπηρεσίες φύλαξης στον γιο της ιδιαιτέρας)... Διαφθορά με άλλο όνομα. Από εκεί και πέρα, οι ταρίφες είναι όσο χρειάζεται για να βγει κάποιο θετικό IRR, τα ίδια κεφάλαια τα βάζει ο κατασκευαστής του αιολικού, τσοντάρει και κανένα ΕΣΠΑ ή Γιούνκερ, τους δρόμους τους άνοιξε νύχτα κάποιος Δήμαρχος, την διασύνδεση την φτιάχνει ο ΔΕΔΔΗΕ δήθεν για το ξωκλήσι, και τα δάνεια... Τα δάνεια; Τα δάνεια είναι εγγυημένα από τις εγγυημένες ταρίφες, επιδοτήσεις, του Νόμου Μπιρμπίλη. Κι αν φοβούνται οι τράπεζες (ναι, φοβούνται) φτιάχνεις και ένα fund με κεφάλαια ιδιωτών, και κάνεις, σε κυριλέ εκδοχή, αυτό που προσπαθεί να κάνει η "Δάφνη" στα νησιά: Μαζεύεις λεφτά από τον κοσμάκη. Παίρνεις λεφτά τάζοντας αποδόσεις -- από μη ανταποδοτικές επιδοτήσεις πληρωτέες από καταναλωτές, σε πτωχευμένη χώρα που είναι σε εκκαθάριση. Εεεε... Να βάλετε την Νορτον Ρόουζ να υπογράψει αυτή τα risk factors, με recourse του legal liability σε αυτούς, να τους δείτε να εξαφανίζονται- δεν ασφαλίζεται η ανέχεια...
Με μία διαφορά: Είναι όλο φούσκα! Τα αιολικά υπάρχουν ΜΟΝΟ όσο επιδοτούνται. Και τις επιδοτήσεις τις πληρώνει ένα λαός που φτωχοποιείται καθημερινά, σε μια χώρα σε πλήρη αποβιομηχάνιση. Και επιδοτούνται χωρίς να παράγουν κάτι χρήσιμο. Δεν υποκαθιστούν συμβατική ηλεκτροπαραγωγή (πουθενά στον κόσμο, από το 1970 που υπάρχουν και από το 1990 που επιδοτούνται). Δεν εξοικονομούν καν καύσιμα! Όπου μετρήθηκαν, είτε δεν εξοικονομούν, είτε αυξάνουν την κατανάλωση λόγω μεταβλητότητας, είτε πληρώνονται τα διπλά ή τα τριπλά από ότι αντιστοιχεί σε καύσιμα που εξοικονομούν. Και όπου εμφανίζονται εξοικονομούν το κάνουν με ταχυδακτυλουργίες και καθρέφτες (όπου μειώνεται δήθεν η κατανάλωση κάρβουνου, αλλά υποκαθίσταται από εισαγωγές, ή αέριο). Το ότι δεν υποκαθιστούν συμβατική ηλεκτροπαραγωγή, το έχουν πει και η ΡΑΕ και ο ΑΔΜΗΕ (μην διαβάζετε τι λέω εγώ, δείτε τις πρωτογενείς παραπομπές). Το ότι δεν εξοικονομούν καύσιμα προκύπτει με ελάχιστο διάβασμα (ή ρωτήστε τον Σκουρλέτη να σας πει γιατί εισάγουμε το 20+% του ρεύματός μας αφού έχουμε βάλει 2 γιγαβάτ αιολικά και 3 γιγαβάτ φωτολταϊκά, έναντι 8-9 δις ευρώ, για τα οποία επιβαρυνόμαστε με 1,5 εκατομ ευρώ ετησίως επιδοτήσεις "ΕΤΜΕΑΡ"! Με την ΔΕΗ να γονατίζει από ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις. Ο κόσμος δεν έχει. Και η Άλφα Μπανκ φαντασιώνεται κι άλλα! Με δομημένη χρηματοδότηση. Όσο δομημένη κι αν είναι, εξυπηρετείται από επιδοτήσεις, που ο κόσμος μπορεί να μην έχει. Θα κάνει την φούσκα του ΧΑΑ να είναι περίπατος.
Και η φούσκα είναι ήδη δημοσιοποιημένη. Είτε λαϊκά, είτε επίσημα, είτε τεχνοκρατικά.
Λαϊκά από παλιά (2012) δήλωση Patrick Moore, συνιδρυτή της Greenpeace, σε μετάφραση εδώ:
Και επειδή ξέρω ότι για μια σοβαρή Τράπεζα δεν φτάνουν οι δηλώσεις ενός ατόμου:
Επίσημα δια στόματος των μεγαλύτερων εταιριών ηλεκτροπαραγωγής της Ευρώπης: Τι ζητούν; Περικοπές των επιδοτήσεων στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, των φόρων και των έξτρα χρεώσεων στην ενέργεια, ώστε οι τιμές να πέσουν. Να τις δω τις δομημένες επενδύσεις σας καλά μου παιδιά στην Αλφα Μπανκ...
Για την Γερμανία, συνεχώς και κατά κόρον, από Πανεπιστήμια, ΜΜΕ (από εδώ), επίσημες Ευρωπαϊκές στατιστικές για το δεύτερο ακριβότερο ρεύμα, λόγω ΑΠΕ με μηδενική εξοικονόμηση καυσίμων ή CO2 (η πηγή, αναφέρεται εδώ) μέχρι την Wikipedia, από όπου και το παρακάτω γράφημα που αποδεικνύει ότι "πολλά αιολικά δεν είναι πολύ ρεύμα" (έστω και ονομαστικό ρεύμα).
Εάν δεν καταλαβαίνετε γιατί, είναι έτσι, Μάθημα Αιολικών (1). Το γράφημα 7, είχε προαναγγείλει τα χάλια, από το 2004-2005.
Είχα μαζέψει βασικές ειδήσεις, αναφορές κλπ, από το 2004 μέχρι το 2015 που δείχνουν ότι όλα αυτά που λέω δεν είναι καινούργια, και αύριο, αν κάποιος μέτοχος ή "επενδυτής" στα αιολικά σχήματα της Άλφα, θελήσει να την κυνηγήσει, εάν και όταν χάσει λεφτά εύκολα μπορεί να πει ότι η Άλφα, ή όφειλε να γνωρίζει ή γνώριζε, το 2016 ότι επρόκειτο για φούσκα.
Από δήλωση του ίδιο του κυρίου Ζήμενς: Ανοησία η ενεργειακή στρατηγική που βασίζεται σε ΑΠΕ, αλλά καλή για να πουλάμε (να εξάγουμε) ανεμογεννήτριες (έχει και παραπομπή στο πρωτότυπο).
Στις ειδήσεις για την Γαλλική EDF, προχτές! Εν τάξει, αυτός που το γράφει δεν θέλει αιολικά, αλλά όλοι τρελοί είμαστε? Και οι ηλεκτροπαραγωγοί? Και τα Γερμανικά επίσημα στοιχεία?
Ο πραγματικός τίτλος αυτής της ανάρτησης θα έπρεπε να είναι ότι έμαθαν οι Ελληνικές τράπεζες πώς να φτιάχνουν επισφάλειες για τα βιβλία τους, ζημιές για τους πελάτες τους και δικαστικές διεκδικήσεις αποκλειστικά από επιδοτήσεις. Θα συμβούλευα την Άλφα να μην ακολουθήσει στα χνάρια της Πειραιώς... Ας κρατήσουμε μια Τράπεζα...
Εάν η (καθ' όλα συμπαθής και άρτια) κα Κακούλλου, ή οποιοσδήποτε από την Άλφα, θέλουν στοιχεία, λεπτομέρειες, πρόσθετο υλικό κλπ, archaeopteryxgr@gmail.com. Δεν χρεώνω. Τα αιολικά είναι μια οικονομική, ενεργειακή και περιβαλλοντική απάτη, θα τα βρείτε μπροστά σας, όσο δομημένα κι αν τα κάνετε. Και ο Titlos ήταν δομημένος και είχε εξαιρετικούς δικηγόρους και τους ειδικούς σε structured finance... Φτάνει πια. Χορτάσαμε δομημένες φούσκες.
Παρασκευή 20 Μαΐου 2016
Η Lahmeyer παίζει στο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της ΕΛΕΤΑΕΝ
http://eletaen.gr/wp-content/uploads/2015/04/programma-and-A-group-2nd-game-results.pdf
Δεν απαγορεύεται να παίζεις στο τουρνουά του αιολικού λόμπυ, αλλά δεν ήξερα ότι η Lahmeyer είχε σχέση με αιολικά...
H Lahmeyer έγινε "διάσημη" από άρθρα του Ριζοσπάστη της περιόδου 1996-1999, και μην φανταστείτε ότι ήταν "αριστερά" άρθρα... Το πρώτο άρθρο στο search "Ριζοσπάστης Lachmeyer" αναφέρει τον Σαλαγκούδη της τότε Νέας Δημοκρατίας να μιλάει για σκάνδαλο. Όχι ακριβώς γκομμουνιστής, ο Σαλαγκούδης. Κάτι υπερκοστολογήσεις μερικών 10άδων δις... Πολλά λεφτά υπερκοστολογήσεις και σαφής υπαινιγμός για συγκάληψη από την Κυβέρνηση του φον Σημίτη (μέσω επιλογής της Λαχμάγιερ και ΕΤΕΒΑ -- τότε της Εθνικής Τράπεζας).
Η άσκηση τότε ήταν ότι, μάλλον από πλευράς άλλου, πιο mainstream διαπλεκόμενου της εποχής, υπήρχε γκρίνια που εκδηλώθηκε σαν "πέσιμο" στον Σημίτη, για κάποια υπερτιμολόγηση κατά ...50 δις της μονάδας της Φλώρινας.
"...κοινοπραξία της "Γκαζ - προμ", στην οποία συμμετέχει και ο όμιλος Κοπελούζου, από ελληνικής πλευράς..."
Και από όλη αυτή την λίστα γνωστών και τρανταχτών μελετητών που θα αποφαινόταν κατά πόσο η υπερτιμολόγηση ήταν υπερτιμολόγηση, επελέγη η ...Λαχμάγιερ. Σίγουρα έκανε την πιο ...ελκυστική προσφορά.
Το πόρισμα της Lahmeyer, έλεγε τότε ο Ρέππας, θα δινόταν στην δημοσιότητα. Δεν νομίζω ότι υπάρχει σήμερα, και προφανώς, αυτός που είχε ενοχληθεί από την δουλειά της Φλώρινας, ή πήρε κάτι άλλο, ή όλοι χαμογέλασαν μαζί και κάπνισαν την πίπα της ειρήνης, εξ άλλου όλοι παίζουν μαζί ποδόσφαιρο, αν και δεν βλέπω ούτε την ΕΛΙΚΑ ούτε την Ελλάκτωρ στο τουρνουά... Μόνο οι ξένοι;
Η ΔΕΗ (που τελικά αφορούσε το θέμα της Φλώρινας) υπάρχει αλλά είναι σε φάση ...σαλαμοποίησης, οι ΔΕΗτζήδες που ασχολήθηκαν θα είναι ξεχασμένοι, η ΕΤΕΒΑ έχει χαθεί μέσα στην Εθνική, η Βασούλα, πάει γέρασε και αυτή, άντε να βγάλεις άκρη.
Από τότε, 1997, τους φαινόταν φτηνό το ρεύμα. Έπρεπε να ακριβύνει για να μπορούν αυτοί που τότε πραγματικά τσακωνόταν για το θέμα της Φλώρινας να γίνουν ...ηλεκτροπαραγωγοί. Ο ένας έχει μονάδα, ή συμμετοχή σε μονάδα αερίου (και αιολικά). Άσε που τον κυνηγάνε τον άνθρωπο... Για να τον κυνηγάνε πάει να πει ότι μπορεί και να μην έχει προσκυνήσει 100%. Ο άλλος? Εισαγωγέας ρεύματος (και κυνηγάει ή παριστάνει ότι κυνηγάει ό,τι του κάτσει, σε μεσιτείες μπαμ-μπαμ.
Η ΔΕΗ δεν εκχωρείται απλώς σε ιδιωτικά συμφέροντα. Το έχω ξαναπεί. Μακάρι να έπαιρναν την ΔΕΗ Ελληνικά συμφέροντα. Εννοείται δωρεάν. Μία εταιρία κοινής ωφέλειας δεν πρέπει να "αξίζει" κάτι αν πας να την πουλήσεις, αν την πουλήσεις σε κάποιον που είναι στην χώρα στην οποία δραστηριοποιείται η εταιρία κοινής ωφέλειας. Η συνταγή χαλάει όμως όταν την πουλήσεις σε ξένο, όχι επειδή είμαι ξενοφοβικός, αλλά επειδή ο ξένος θα την θέλει για να στέλνει μερίσματα σπίτι του και για να κερδίζει αυτός, ο ξένος, από τις προμήθειες που λυμαινόταν οι δικοί μας. Τα πολλά και εύκολα λεφτά είναι στις προμήθειες των ΔΕΚΟ, όχι τόσο στις ΔΕΚΟ.
Πάνε πια αυτά... Η Βασούλα και ο Σημίτης είναι σπίτι τους.
Δεν νομίζω ότι ασχολείται κανείς με το "αίμα για να χτυπήσει η καρδιά της ακριτικής περιοχής" (εκτός πια κι αν ο ΤΑΡ ή ο ICGB ή το LNG, κατά σύμπτωση του ίδιου που ήταν με την Γκαζπρομ στην Φλώρινα, είναι το ...αίμα).
H ...διεθνούς κύρους Lahmeyer είναι σε τουρνουά ποδοσφαίρου της ΕΛΕΤΑΕΝ... Blacklisted από την World Bank. Για διαφθορά, μάλλον 2005-2006. Διάφορα σχετικά άρθρα (και αυτό των FT) εδώ. Από σχολιαστή, άλλο σχετικό άρθρο. Αλλά τους ...συγχώρησαν το 2011 επειδή έβαλαν "διαδικασίες για να μην λαδώνουν". Με τις ΑΠΕ δεν χρειάζεται να λαδώνεις. Πρώτον, καθαρίζει ο ντόπιος συνεταίρος (όχι, όχι, δεν λαδώνουν οι ντόπιοι συνεταίροι). Δεύτερον, με τον Νόμο Μπιρμπίλη είναι όλα νόμιμα και με τους οικωλόγους να σκούζουν.
ΔΕΝ είναι μόνο η Lahmeyer πονηρή. Αλλά ο βασικός λόγος που είμαστε σήμερα στα χάλια που είμαστε είναι επειδή έμμεσα ή άμεσα λαδώθηκε το πολιτικό μας σύστημα (και οι ντόπιοι ποσοστάκηδες των ξένων) να μας φέρει εδώ. Στο θέμα της Φλώρινας, ούτε οι ποντικοί δεν αμφισβητούν ότι ήταν υπερτιμολογημένη. Το ποιος τα μοιράστηκε δεν το ξέρω, αλλά ξέρω ότι τα πολλά λεφτά δεν βγαίνουν από ...μισθούς. Την Lahmeyer μάλλον την φύτεψαν από κάποιο Υπουργείο ή, την ΔΕΗ, ή καμιά Τράπεζα, φρόντισε ο ντόπιος συνεταίρος για τα χαμόγελα, υπέγραψε η Λαχμάγιερ μια ήξεις αφήξεις μελέτη, αυτός που διαμαρτυρόταν και έβαλε τα άρθρα στον Ριζοσπάστη θα ...αποκαταστάθηκε, πήγαμε σε ανώτερα, και τώρα η μπίζνα είναι "η μετά λιγνίτη εποχή" και τουρνουά ποδοσφαίρου. Φανταστείτε πόσο φτηνό θα ήταν το ρεύμα της ΔΕΗ αν δεν υπήρχαν "Φλώρινες". Οι "Φλώρινες" τρώνε τα πολλά λεφτά, όχι οι εργαζόμενοι.
Πέμπτη 19 Μαΐου 2016
El Hierro, συνέχεια -- και λίγο για Falklands
http://euanmearns.com/el-hierro-a-change-in-operating-procedures/
Θυμίζω ότι το El Hierro είναι ένα νησάκι των Καναρίων (Ισπανία), περίπου όσο η Ικαρία. με ζήτηση περίπου 5,5-7,5 MW, επίσης σαν την Ικαρία (που έχει όμως μέγιστη 9 MW). Στο El Hierro, έναντι €84 εκατομ. (που έχουν πάρει από την ΕΕ ή/και την Ισπανική Κυβέρνηση), έχουν βάλει 11,5 (ονομαστικά) αιολικά μεγαβάτ και 11,3 μεγαβάτ αντλησιοταμίευση (και αυτή "ονομαστική", δηλαδή με την προϋπόθεση ότι υπάρχει νερό).
Μέχρι τώρα, το El Hierro έχει δείξει ότι εξακολουθεί και ηλεκτροδοτείται κυρίως από τις συμβατικές γεννήτριες, ένα Σ/Κ κατάφερε να λειτουργήσει 100% από τα αιολικά για 40 περίπου ώρες (με απόρριψη του πλεονάζοντος αιολικού, φαινομενικά σε άντληση, αλλά βασικά ήταν απόρριψη). Και τώρα που οι άνεμοι φαίνεται, λόγω εποχής να είναι πιο στρωτοί, έδειξε δύο καινούργιους, πιο ενθαρρυντικούς για την σχετική χρησιμότητά του, τρόπους λειτουργίας. Προφανώς, "μαθαίνουν" και "δοκιμάζουν".
Στο 24ωρο της 3ης Μαρτίου, φυσούσε πολύ, η ηλεκτροδότηση ήταν περισσότερο από αιολικά (με την δεδομένη πια προϋπόθεση απόρριψης του αναγκαστικά πλεονάζοντος ρεύματος -- σε άντληση --, και η ντηζελλογεννήτριες συνέβαλαν μόνο 1,6 MW, σαν ισχύ βάσης ή/και θερμή εφεδρεία.
Προχτές, άλλαξε ο τρόπος λειτουργίας. Μέχρι τις 7:10 το πρωί λειτουργούσε όπως στο γράφημα της 9ης Μαρτίου (αλλά με περισσότερη παραγωγή από ντήζελ (έχει αντιστραφεί και στο γράφημα), και με απόρριψη-άντληση. Μετά τις 7:10, τα αιολικά κρατήθηκαν σταθερά, προφανώς με curtailment (περικοπή της απόδοσης στην ίδια την ανεμογεννήτρια), προσθήκη λίγου υδροηλεκτρικού και λειτουργία του ντήζελ για ηλεκτροπαραγωγή και load following.
;Στα σχόλια αναφέρεται ότι ο αέρας δεν άλλαξε, μία εξήγηση είναι ότι μαθαίνουν να χρησιμοποιούν τα αιολικά με μεταβλητή ισχύ τόσο με απόρριψη όσο και με curtailment, και με (περίπου) σταθερή ισχύ (μόνο με curtailment). Χωρίς να είμαι γνώστης, σχεδόν προβλέπω εγώ ότι θα καταλήξουν ότι η αντλησιοταμίευση είναι περιορισμένης χρησιμότητας (και βασικά για μερική χρήση της απόρριψης και περιορισμένης διάρκειας εφεδρεία, και θα χρειάζεται τάξεις μεγέθους μεγαλύτερες δεξαμενές για να είναι άξια λόγου... τσάμπα πράγμα).
Ένα σχόλιο αναφέρει ότι προσπαθούν να μάθουν από την "επιτυχία των Falklands", όπου τα αιολικά (η κλίση των πτερυγίων) ελέγχονται από τον θάλαμο ελέγχου της ντηζελοπαραγωγής, και, λέει το σχόλιο, πάει χαμένο μέρος της αιολικής ηλεκτροπαραγωγής, αλλά υπάρχουν λιγότερα προβλήματα με την συμβατική. Πόσες φορές έχει "εικάσει" ότι τα αιολικά μπορούν να συνυπάρχουν μόνο εάν απορρίπτουν? Δεν προσπαθείς να εξισορροπείς, απορρίπτεις. Βέβαια, αν πληρώνεσαι για "έγχυση" δεν συμφέρει. Για τα Falklands και την "επιτυχία" τους εδώ και εδώ. Παλαιότερα είχα γράψει αυτό. Έκτοτε έβαλαν κι άλλα αιολικά. Όταν δεν βαριέμαι θα δω και τα οικονομικά τους.
Αν είστε παπΑΠΕτζήδες, θα πείτε "δικαιωθήκαμε". Μην βιάζεστε... Κάποιος έχει σκάσει 84 εκατομμύρια ευρώ για το (μη διασυνδεδεμένο) El Hierro. Δεν υπάρχουν Δήμοι σε (μη διασυνδεδεμένα) νησιά να δανειστούν και να χρωστάνε τέτοια λεφτά που θα αποσβεσθούν σε πάααααρα πολλά χρόνια. Δηλαδή, όπως είχε πει και η μελέτη του ΕΜΠ, "δεν συμφέρουν".
Θυμίζω ότι το El Hierro είναι ένα νησάκι των Καναρίων (Ισπανία), περίπου όσο η Ικαρία. με ζήτηση περίπου 5,5-7,5 MW, επίσης σαν την Ικαρία (που έχει όμως μέγιστη 9 MW). Στο El Hierro, έναντι €84 εκατομ. (που έχουν πάρει από την ΕΕ ή/και την Ισπανική Κυβέρνηση), έχουν βάλει 11,5 (ονομαστικά) αιολικά μεγαβάτ και 11,3 μεγαβάτ αντλησιοταμίευση (και αυτή "ονομαστική", δηλαδή με την προϋπόθεση ότι υπάρχει νερό).
Μέχρι τώρα, το El Hierro έχει δείξει ότι εξακολουθεί και ηλεκτροδοτείται κυρίως από τις συμβατικές γεννήτριες, ένα Σ/Κ κατάφερε να λειτουργήσει 100% από τα αιολικά για 40 περίπου ώρες (με απόρριψη του πλεονάζοντος αιολικού, φαινομενικά σε άντληση, αλλά βασικά ήταν απόρριψη). Και τώρα που οι άνεμοι φαίνεται, λόγω εποχής να είναι πιο στρωτοί, έδειξε δύο καινούργιους, πιο ενθαρρυντικούς για την σχετική χρησιμότητά του, τρόπους λειτουργίας. Προφανώς, "μαθαίνουν" και "δοκιμάζουν".
Στο 24ωρο της 3ης Μαρτίου, φυσούσε πολύ, η ηλεκτροδότηση ήταν περισσότερο από αιολικά (με την δεδομένη πια προϋπόθεση απόρριψης του αναγκαστικά πλεονάζοντος ρεύματος -- σε άντληση --, και η ντηζελλογεννήτριες συνέβαλαν μόνο 1,6 MW, σαν ισχύ βάσης ή/και θερμή εφεδρεία.
Προχτές, άλλαξε ο τρόπος λειτουργίας. Μέχρι τις 7:10 το πρωί λειτουργούσε όπως στο γράφημα της 9ης Μαρτίου (αλλά με περισσότερη παραγωγή από ντήζελ (έχει αντιστραφεί και στο γράφημα), και με απόρριψη-άντληση. Μετά τις 7:10, τα αιολικά κρατήθηκαν σταθερά, προφανώς με curtailment (περικοπή της απόδοσης στην ίδια την ανεμογεννήτρια), προσθήκη λίγου υδροηλεκτρικού και λειτουργία του ντήζελ για ηλεκτροπαραγωγή και load following.
;Στα σχόλια αναφέρεται ότι ο αέρας δεν άλλαξε, μία εξήγηση είναι ότι μαθαίνουν να χρησιμοποιούν τα αιολικά με μεταβλητή ισχύ τόσο με απόρριψη όσο και με curtailment, και με (περίπου) σταθερή ισχύ (μόνο με curtailment). Χωρίς να είμαι γνώστης, σχεδόν προβλέπω εγώ ότι θα καταλήξουν ότι η αντλησιοταμίευση είναι περιορισμένης χρησιμότητας (και βασικά για μερική χρήση της απόρριψης και περιορισμένης διάρκειας εφεδρεία, και θα χρειάζεται τάξεις μεγέθους μεγαλύτερες δεξαμενές για να είναι άξια λόγου... τσάμπα πράγμα).
Ένα σχόλιο αναφέρει ότι προσπαθούν να μάθουν από την "επιτυχία των Falklands", όπου τα αιολικά (η κλίση των πτερυγίων) ελέγχονται από τον θάλαμο ελέγχου της ντηζελοπαραγωγής, και, λέει το σχόλιο, πάει χαμένο μέρος της αιολικής ηλεκτροπαραγωγής, αλλά υπάρχουν λιγότερα προβλήματα με την συμβατική. Πόσες φορές έχει "εικάσει" ότι τα αιολικά μπορούν να συνυπάρχουν μόνο εάν απορρίπτουν? Δεν προσπαθείς να εξισορροπείς, απορρίπτεις. Βέβαια, αν πληρώνεσαι για "έγχυση" δεν συμφέρει. Για τα Falklands και την "επιτυχία" τους εδώ και εδώ. Παλαιότερα είχα γράψει αυτό. Έκτοτε έβαλαν κι άλλα αιολικά. Όταν δεν βαριέμαι θα δω και τα οικονομικά τους.
Αν είστε παπΑΠΕτζήδες, θα πείτε "δικαιωθήκαμε". Μην βιάζεστε... Κάποιος έχει σκάσει 84 εκατομμύρια ευρώ για το (μη διασυνδεδεμένο) El Hierro. Δεν υπάρχουν Δήμοι σε (μη διασυνδεδεμένα) νησιά να δανειστούν και να χρωστάνε τέτοια λεφτά που θα αποσβεσθούν σε πάααααρα πολλά χρόνια. Δηλαδή, όπως είχε πει και η μελέτη του ΕΜΠ, "δεν συμφέρουν".
Αχ αυτό το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας...
Όχι, δεν μου φταίνε οι καημένοι οι άνθρωποι. Έχει και πολύ χειρότερους άχρηστους η Ελληνική Δημοκρατία. Απλά δυσκολεύομαι να καταλάβω τι ακριβώς κάνουν...
Μπορώ να καταλάβω τι κάνουν (ή τι έκαναν) στο ΙΓΜΕ. Δεν μπορώ να καταλάβω τι κάνουν στο ΚΑΠΕ (και για το ΕΚΠΑΑ, ούτε λόγος! Στρατηγικής σημασίας "φορέας").
Συγχωνεύτηκαν το 2011 http://skipper-troktiko.blogspot.gr/2011/09/blog-post_7295.html
Έκαναν κατάληψη και απεργία το 2011 http://sekape.blogspot.gr/2011/10/blog-post_18.html (όχι, δεν μου έλειψαν εκείνη την ημέρα)
Έχουν ...γραφεία? Εξοχικό? Κάτι έχουν... Στο Πικέρμι. http://www.cres.gr/kape/contact.htm
Κάνουν "έργα" με το "Εξοικονομώ" (παρέα με Δήμους) http://www.pilea-hortiatis.gr/web/guest/opengov/press/archive/5572 Ανάπτυξη ρε!
Ψάχνουν για ...πουλιά? Σύννεφα? Ποιός ξέρει... Σε αιολικά πάρκα? "Πρόγραμμα" της ΕΕ είναι αυτό? Μετρητές πτωμάτων είναι? http://www.windfarms-wildlife.gr/drastiriotites_sto_pena_aioliko_parko_kape-gal-4.html. Ανωμαλίες
Κάτι κάνουν με καυσόξυλα... http://www.helppost.gr/afieroma/thermansi/egxeiridio-kaysimon-xyloy/ Και δεν διάβασα την μελέτη πριν στοκάρω πέλετς...
Τους ταλαιπωρούμε, λυπάμαι, το Μνημόνιο, ξέρετε... http://www.energyworld.gr/22/11/2013/%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%BC%CE%B1%CF%81%CF%84%CF%85%CF%81%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%B1%CE%B6%CE%BF%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CF%89%CE%BD-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CE%B1%CF%80%CE%B5/
Μέχρι και εγώ έχω ξαναγράψει για αυτούς (σε μέρες δόξας, όταν ο καφές και το ελαφρό γεύμα έκανε 207 ευρώ -- πού στην ευχή έτρωγαν? Στο ...Nobu? http://archaeopteryxgr.blogspot.gr/2011/05/blog-post_2513.html
Λέω να βάλουμε ένα Πράσινο μικρό Τέλος στην βενζίνη για να τους χρηματοδοτούμε, ώστε να μην πληρώνονται από τους φόρους μας... Και να πηγαίνουν με ποδήλατο στο Πικέρμι, για εξοικονόμηση ενέργειας. Και να ηλεκτροδοτούνται από αυτά που έχουν στον κήπο τους. Περιμένω και report. Σε ανακυκλωμένο χαρτί από την Γερμανία.
Δευτέρα 16 Μαΐου 2016
Μετά τον αστρολόγο... Καταδίκη για διασπορά ψευδών ειδήσεων
Έχω αναρωτηθεί αν δεν θα μου ήταν λιγότερο χρονοβόρο, να κυνηγούσα του παπΑΠΕτζήδες, και τα παπαγαλάκια τους για διασπορά ψευδών ειδήσεων με σκοπό τον ...νόμιμο πλουτισμό σε βάρος του κοινού... Αυτό κάνουν. Νόμιμα, δεν λέω (Ταγάρω μου εσύ!), αλλά αυτό κάνουν.
Βέβαια, αυτό πάντα υπάρχει σαν ευκαιρία, αφού με αυτή τις1-2 ιστοσελίδες έχουμε φτιάξει μοναδικό, νομίζω, database κατά της μούφας που μας σερβίρουν. Και το μόνο νομικά λεπτό σημείο είναι ότι οι κατηγορούμενοι θα επικαλεστούν σωρεία δήθεν "επιστημονικών" άρθρων (ο Δόκτωρ Τσιπουρίδης πχ δηλώνει "επιστήμων" και ο καθηγητής Κάπρος επίσης κλπ). Ωστόσο απέναντι σε κάθε αρλούμπα που μπορούν να επικαλεστούν (και σας ορκίζομαι ότι τις έχω εμπεδώσει τις αρλούμπες τους), υπάρχουν επίσημες στατιστικές (της ΕΕ ή της Eurostat) μα ακόμα και αυτές της ίδιας της ΡΑΕ και του ΑΔΜΗΕ, που επιβεβαιώνουν και επιβεβαιώνονται από τις ειδήσεις που εδώ και 3-4 χρόνια είναι ξεκάθαρες:
1. Οι ΑΠΕ (αιολικά και φ/β, αλλά ειδικά τα αιολικά) δεν ηλεκτροδοτούν, και είναι από ασύμβατες έως προβληματικές με δίκτυα (χωρίς πρόσθετες ενέργειες).
2. Οι ΑΠΕ δεν υποκαθιστούν συμβατική ηλεκτροπαραγωγή, ακόμα και με την μόνη διαθέσιμη μέθοδο αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, την αντλησιοταμίευση.
3. Οι ΑΠΕ δεν εξοικονομούν καν συμβατικά καύσιμα, ή επί το ευνοϊκότατον για τις ΑΠΕ, εξοικονομούν πολύ λιγότερα από αυτά που αντιστοιχούν στις μεγαβατώρες που δήθεν εγχέουν. Σε μερικές δε περιπτώσεις, αυξάνουν την χρήση καυσίμων, αφού η μεταβλητότητα που επιβάλλουν στις συμβατικές μονάδες αυξάνει την κατανάλωσή τους περισσότερο από την όποια εξοικονόμηση από τις ίδιες τις ΑΠΕ
4. Οι ΑΠΕ ακριβαίνουν το ρεύμα, σχεδόν 1 προς 1 ή και παραπάνω, με το πόσες ταρίφες εισπράττουν. Αυτό εξηγείται εύκολα από την μη εξοικονόμηση καυσίμων από την λειτουργία τους και τα πρόσθετα έξοδα για την στήριξη της συνύπαρξής του. Το κόστος αυτό, εννοείται ότι δεν είναι ανταποδοτικό.
5. Όχι, δεν μειώνουν ρύπους, ή και τους αυξάνουν. Και στην μία περίπτωση που ξέρω ότι αναφέρεται ότι τους μείωσαν είναι ειδική περίπτωση, και σίγουρα όχι σε χώρες όπως η Γερμανία.
6. Το "φιλικές προς το περιβάλλον" είναι κοροϊδία. Το ότι οι ίδιες δεν ρυπαίνουν (όσο δεν καίγονται) δεν τις κάνει φιλικές προς το περιβάλλον. Οι γλάστρες, ή οι γάτες είναι μάλλον φιλικότερες (αν και για τις γάτες έχω ενδοιασμούς).
7. Δεν κάνουν τίποτα για οποιοδήποτε Κλίμα ή Κλιματική Αλλαγή. είτε υπάρχει τέτοιο θέμα είτε όχι. Οι ΑΠΕ, είτε σε εθνικό επίπεδο, από στοιχεία ηλεκτροπαραγωγής, είτε σε μακροσκοπικό επίπεδο, με οικονομετρικά στοιχεία, δεν συνεπάγονται κάποια μείωση CO2. Κάθε ισχυρισμός περί του αντιθέτου, από τα επίσημα δεδομένα, ελέγχεται σαν hoax, ή όπως λέω εγώ, "αρλούμπα".
Τώρα... Πρόσφατα, σε τέτοιες διασπορές ψευδών ειδήσεων, τα παπαγαλάκια έχουν γίνει προσεκτικά. Λένε, πχ: "Λέει η Agora Energievende ρεκόρ έτσι ή αλλιώτικα". Ή "λέει η ΕΛΕΤΑΕΝ, τσάμπα ρεύμα από τον αέρα και πολύπριζα από τον ουρανό". Να πάμε την Agora Energiewende ή την ΕΛΕΤΑΕΝ στα δικαστήρια? Μα κάτι τέτοια δεν έλεγαν και οι εταιρίες τσιγάρων? Τις πήγαν στα δικαστήρια... Έχασαν στο τέλος οι εταιρίες. Και εξακολουθούν και χάνουν. Βέβαια, κανείς δεν πεθαίνει από καρκίνο λόγω της παραπλανητικής διαφήμισης των παπΑΠΕτζήδων. Ούτε είχε γίνει "ευρωπαϊκή" ή "νεοταξική" πολιτική η είσπραξη φόρων από τα τσιγάρα (αν και ήταν γενναία).
Οι ΑΠΕ είναι πατέντα για να ακριβύνει το ρεύμα, αφ' ενός για να μαζευτεί το πληθωριστικό χρήμα, αφ' ετέρου για να μαζευτεί χρήμα για την απόσυρση και αντικατάσταση πυρηνικών (πληρώνω εγώ για να κάνει η Γαλλία την Μεγάλη Δύναμη), σίγουρα καταλύτης για το φυσικό αέριο (για υποκατάσταση πετρελαίου από τις Δυνάμεις του Κακού, κλπ κλπ. Αυτά, όλα, σημαίνουν ότι η Διαπλοκή των ΑΠΕ υπερβαίνει τις ...Γερμανικές εξαγωγές. Αλλά το ψέμα είναι ψέμα. Και κάποιος που το μεταφέρει ανερυθρίαστα πρέπει να την φάει, μπας και γίνουν πιο σεμνοί οι υπόλοιποι.
Κυριακή 15 Μαΐου 2016
100% ηλεκτροπαραγωγή από ΑΠΕ σε δύο Γερμανικά κρατίδια. (και 100.000% στο νησάκι Άγιος Γεώργιος)
100% ηλεκτροπαραγωγή από ΑΠΕ σε δύο Γερμανικά κρατίδια. Φυσικά, πρόκειται πρόκειται για 100% παραπλανητικό λογοπαίγνιο, φυτεμένο από τους συμπαθείς μαυραγορίτες μας που παριστάνουν τους ηλεκτροπαραγωγούς. Για να δικαιολογήσουν τα "έργα" που θα κάνουν με το που θα πέσει η επιδότηση του πακέτο Γιούνκερ.
Η "Ναυτεμπορική" νομίζει ότι δίνει την εξήγηση, λέγοντας ότι το "100%" είναι επειδή τα μικρά αγροτικά κρατίδια έχουν εκτάσεις για ΑΠΕ, και χαμηλή ζήτηση, και επομένως μπορούν να πετύχουν το 100%. Λάθος, αγαπητή πάλαι ποτέ σοβαρή εφημερίδα που έγινε διαφημιστική φυλλάδα παπΑΠΕτζήδων. Λάθος: Η σωστή διατύπωση είναι: "Η ονομαστική έγχυση από της ΑΠΕ στα δύο κρατίδια ισούται αριθμητικά με την πραγματική κατανάλωση ρεύματος σε αυτή τα κρατίδια". Άλλο έγχυση, άλλο ηλεκτροδότηση. Εάν τα δύο κρατίδια δεν ήταν μέρος ενός ενιαίου, πολύ μεγαλύτερο δικτύου, τα κρατίδια θα είχαν πάθει ότι και η Ρόδος: Μπλακάουτ.
Σάββατο 14 Μαΐου 2016
Πρώτες οι ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή της Ε.Ε. το 2015
Το τι μούφα θα κυκλοφορήσει αυτές τις μέρες με το πακέτο Γιούνκερ, δεν περιγράφεται...
Ο παραπάνω τίτλος δεν είναι στο εκονιούζ του Σκάϊ, αλλά στο energypress (που υποτίθεται αναμεταδίδει δημοσιευμένες ενεργειακές ειδήσεις). Και ο τίτλος (αν διαβάζετε Ελληνικά) είναι "πρώτες οι ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή της ΕΕ το 2015". Προφανώς θα θεωρεί "ΑΠΕ" τα καύσιμα!.. Ο παρακάτω πίνακας, από δημοσίευση της ΙΕΑ (πιο επίσημη, Ευρωπαϊκή και Πράσινη, πεθαίνεις) με στοιχεία ηλεκτροπαραγωγής μέχρι τον Φεβρουάριο του 2016, σελ. 4:
https://www.iea.org/media/statistics/surveys/electricity/mes.pdf
Και έχει και μεμονωμένες χώρες, και άλλες ηπείρους. Πουθενά δεν είναι οι ΑΠΕ ο,τιδήποτε πάνω από ασήμαντες έως...τελευταίες. Η είδηση λοιπόν με τον τίτλο "πρώτες οι ΑΠΕ" είναι χονδροειδές ψέμα. Το ψέμα είναι αποτυπωμένο, φαρδύ-πλατύ, σε πηχυαίους τίτλους, αν πείθεστε από τίτλους, αλλά εξηγείται, αν έχετε υπομονή (που ο περισσότερος κόσμος δεν έχει, ή δεν έχει το σχετικό γνωσιακό υπόβαθρο) να προσέξετε τα ψιλά γράμματα.
https://www.iea.org/media/statistics/surveys/electricity/mes.pdf
Και έχει και μεμονωμένες χώρες, και άλλες ηπείρους. Πουθενά δεν είναι οι ΑΠΕ ο,τιδήποτε πάνω από ασήμαντες έως...τελευταίες. Η είδηση λοιπόν με τον τίτλο "πρώτες οι ΑΠΕ" είναι χονδροειδές ψέμα. Το ψέμα είναι αποτυπωμένο, φαρδύ-πλατύ, σε πηχυαίους τίτλους, αν πείθεστε από τίτλους, αλλά εξηγείται, αν έχετε υπομονή (που ο περισσότερος κόσμος δεν έχει, ή δεν έχει το σχετικό γνωσιακό υπόβαθρο) να προσέξετε τα ψιλά γράμματα.
Πέμπτη 12 Μαΐου 2016
ΔΕΔΔΗΕ: Δεν φταίνε τα αιολικά για το blackout στην Ρόδο. Φταίνε οι εξωγήινοι και η άεργος ισχύς. Δεν φταίει η φυματίωση, φταίει που την κόλλησες!
Ξέρω, είναι πολλά τα λεφτά και η Δύναμη του Σκότους έχει μεγαλύτερη επιρροή από τον φτωχό μηχανικό ή την κοινή λογική ή από λίγο διάβασμα, ή ακόμα και από τις ...ειδήσεις! Στην Ελλάδα ζούμε.
Αλλά φοβάμαι ότι ο ΔΕΔΔΗΕ βιάστηκε να εξυπηρετήσει. Αυτή είναι μια μακροσκελής ανάρτηση, αλλά εάν βαριέστε να την διαβάσετε, το συμπέρασμα είναι απλό: Η ΔΕΗ έχει δίκιο και ο ΔΕΔΔΗΕ χορεύει με αλλουνού την μουσική:
Τετάρτη 11 Μαΐου 2016
Στο συνεχιζόμενο ευχάριστο θέατρο με τα δικαιώματα άνθρακα: Έπεσαν
http://www.thegwpf.com/forget-paris-eu-lawmakers-want-to-increase-free-carbon-allowance-share/
http://www.the-american-interest.com/2016/05/04/europols-want-to-dilute-an-already-worthless-carbon-market/
Η είδηση είναι ότι εκεί που πήγαιναν να ανέβουν (δεν μάς συμφέρει, αλλά το θέλουν διακαώς οι ...οικολόγοι και οι ολιγάρχες του φυσικού αερίου), έπεσαν. Τα έριξαν. Λέγοντας ότι δεν θέλουν να διώξουν κι άλλες βιομηχανίες εκτός "Ευρώπης" και δίνοντάς τους κι άλλα δωρεάν δικαιώματα. Όμως έχουν φύγει και φεύγουν βιομηχανίες, με αποτέλεσμα να πέφτουν κι άλλο, από μόνα τους τα δικαιώματα CO2.
Θυμίζω ότι καμία ΑΠΕ, σε καμία χώρα, δεν έχει μειώσει εκπομπές CO2, και οι ΑΠΕ κάπως έχουν ξεχαστεί σε σχέση με την αγορά δικαιωμάτων. Οι εκπομπές CO2 (δηλαδή η κατανάλωση καυσίμων), πέφτουν λόγω ύφεσης (λιγότερο ...οδήγημα), φτώχειας (λιγότερη κατανάλωση, και λιγότερη κατανάλωση ρεύματος), από ...πυρηνικά, και από ...εισαγωγές! Όταν μία χώρα σαν και εμάς εισάγει ρεύμα από την Βουλγαρία, παριστάνει ότι μειώνει τις εκπομπές της (που πάνε στην Βουλγαρία). Έτσι, και σώζουμε τον Πλανήτη, και τους εισαγωγείς ρεύματος.
http://www.bloomberg.com/news/articles/2016-04-28/companies-lose-top-eu-court-fight-over-free-carbon-allowances-ink63bgq
Βέβαια, δεν είναι όλες οι βιομηχανίες ίδιες και όμοιες... Η Exxon και η Dow (και κάτι μεγάλα διυλιστήρια) δεν πήραν, και παραπονέθηκαν, αλλά δεν φαίνεται να τα κατάφεραν. Η Ευρωπαϊκή αγορά δικαιωμάτων CO2 είναι σαν την ...Ευρώπη. Άρτσι μπούρτσι και λουλάς. Μια διοικητικά και πολιτικά και άνωθεν και έξωθεν δήθεν αγορά, βασικά φόροι που εξαρτώνται από ...κέφια.
https://www.eex.com/en/market-data/emission-allowances/auction-market/european-emission-allowances-auction#!/2016/05/06
Τα δικαιώματα (φόρος) άνθρακα κατέρρευσαν με το που ανέλαβε ο ΓΑΠ πρωθυπουργός. Αστειεύομαι... Με το που έσκασε τo Climategate. Το θυμάστε το Climategate? Και την άνοιξη του 2010, αφού είχαν κάνει το insider trading του αιώνα με τα Ελληνικά ομόλογα, εκεί περί την μωβ γραβάτα του Καστελόριζου, τα γίδια ψήφισαν τον Νόμο Μπιμπίλη. Πράσινη Ανάπτυξη... Λεφτά υπάρχουν. Και πρόθυμα πεινασμένα παπαγαλάκια και λαμόγια
Τρίτη 10 Μαΐου 2016
Αντιδήμαρχος Οικονομικών ΚΑΙ Πρόεδρος στην "Δάφνη". Με αδυναμία στις ΑΠΕ. Στον εαυτό του θα τις πουλάει; Ή από τον εαυτό του θα τις αγοράζει;
Την "Δάφνη" την θεωρώ μια οργάνωση, αδιαφανούς προέλευσης και χρηματοδότησης, κάτι σαν πιο άμεσο και στοχευμένο παράρτημα της Greenpeace, που ψάχνει για αφελείς στην επαρχία να τους πουλήσει Πράσινες Απάτες για μεταξωτές κορδέλες. Την Greenpeace την πέταξαν έξω οι Ινδοί σαν ...ξένους πράκτορες! Η πιο "δημόσια" εμφάνιση της "Δάφνης" ήταν στο ξενοδοχείο Κάραβελ, τον Νοέμβριο του 2013 και αντιγράφω:
...τον λόγο πήρε ο κος Η. Ευθυμιόπουλος της ''ΔΑΦΝΗ'' , που [...] αναφέρθηκε στον τρίτο δρόμο ανάπτυξης ,δηλαδή στην ανάγκη δημιουργίας ενεργειακών συνεταιρισμών ,όπου π.χ. 500-1000 Ανδριώτες εθελοντικά , θα καταβάλλουν μικρά χρηματικά ποσά των 1000-5000 ευρώ για να συμμετάσχουν αναλογικά , στα κέρδη μιας ιδιωτικής βιομηχανικής αιολικής μονάδας όταν και αν αυτή κατασκευαστεί στην Άνδρο. [...] Είπε επίσης ότι βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις ! - από κοινού με το Δήμο -με επενδυτικές εταιρείες αιολικών,για την συμμετοχή του Δήμου Άνδρου σε αιολικό βιομηχανικό πάρκο ισχύος 50 MW στην Άνδρο και την συμμετοχή των δημοτών με μερίδια...
Περιττό να σας πω ότι οι Ανδριώτες τον έκραξαν, και τον κο. Ευθυμιόπουλο, και τον Δήμαρχο Άνδρου (που έχασε αμέσως μετά τις εκλογές) και κάποιον θλιβερό καθηγητή "χωροτάκτη" που καθόλου δεν πληρώνεται για "πείτε μου που τις θέλετε κύριε Πρόεδρε") και τον συμπαθή κ. Πουσσαίο αφού δήλωσε ότι τα αιολικά τα θέλουμε επειδή έχουμε ..αυξημένη ζήτηση ρεύματος (τον Νοέμβριο του 2013!). Το θράσος των Πασόκων (και όχι μόνο) όταν θέλουν να μοντάρουν δουλειές! Και όποιος είχε αμφιβολίες για το τι ακριβώς είναι η "Δάφνη", στο Κάραβελ του πέρασαν.
Η "Δάφνη" είναι εργαλείο μάρκετινγκ βασικά σε Τοπικές Αυτοδιοικήσεις. Το μάρκετινγκ, δεν είναι παράνομο, αλλά το μάρκετινγκ που ψάχνει για λεφτά, με ψευδείς και απατηλές υποσχέσεις, ίσως είναι σαν τον φουκαρά τον αστρολόγο... Και όταν το μάρκετινγκ ζητάει και λεφτά από τον λαό, στις ΗΠΑ (και στην Ελλάδα, εάν λειτουργούσε) θα ήταν μέσα για παράβαση νόμων Κεφαλαιαγοράς. Μπορεί να ροκανίζει προγράμματα της ΕΕ ο κάθε κύριος Ευθυμιόπουλος, αλλά όταν ροκανίζει για να ψάχνει για κορόϊδα... Όταν κάτι σκάσει, ή χρεωκοπήσει, ή χαλάσει, ή όταν θα λάβουν και θα καταλάβουν οι αφελείς τον λογαριασμό, η "Δάφνη" δεν θα υπάρχει. Υπάρχει μόνο μέχρι να βρει τα κορόϊδα. Τα έχω πει αυτά σε μια παλαιότερη ανάρτηση, αλλά, ξέρω, είναι ψιλά γράμματα. Ποιος θα θυμάται σε τρία χρόνια τι έγινε πέρυσι...
Αυτά για την "Δάφνη". Η "Δάφνη" πάντα ψάχνει για ...εκπροσώπους να τυλίξουν τα κορόϊδα. Και ο Φούχτελ έχει προφανώς κάνει σχετική προεργασία. Το πράγμα όμως περιπλέκεται όταν "αιρετοί" γίνονται μέλη ή "Πρόεδροι" στην "Δάφνη". Αυτοί που διαχειρίζονται ξένα λεφτά (βασικά των Δημοτών τους) γίνονται και πλασιέ. Αυτοί πουλάνε, αυτοί αγοράζουν. Επιεικώς φαύλο. Εδώ, ο Αντιδήμαρχος Κύθνου είναι και ευγνώμων, αλλά ίσως δεν έχει καταλάβει που έχει μπλέξει...
http://www.koinignomi.gr/news/politiki/politiki-kyklades/2015/04/22/g-ilioy-eyharisto-gia-tin-protofani-stirixi-sto-prosopo-moy.html
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)