Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018
Οι δήθεν μειωμένες εκπομπές από πράσινο ρεύμα στην Γερμανία, είναι σαν τις δήθεν μειωμένες εκπομπές των αυτοκινήτων diesel
http://www.spiegel.de/wirtschaft/service/energiewende-so-klimaschaedlich-ist-ihr-stromanbieter-wirklich-a-1189598.html
"Es ist wie bei den Dieselautos"..."Die offiziellen Angaben zum Schadstoffausstoß des Stroms haben nichts mit der Realität zu tun." Είναι σαν τις εκπομπές των αυτοκινήτων diesel. Οι επίσημες πληροφορίες για εκπομπές από ["πράσινο"] ρεύμα, δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.
Αυτή είναι δήλωση του Γερμανικού Spiegel. Στην Γερμανία που πρέπει οι πάροχοι να δηλώνουν πόσο "πράσινο" ρεύμα έχουν, αυτά που δηλώνουν haben nichts mit der Realität zu tun! Δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα.
Σάς λέω εδώ και χρόνια, ότι ο,τιδήποτε διαφημίζουν για Πρασινάδες είναι ακατάσχετη ψευδολογία. Το ότι την επικαλείται και το ΣτΕ είναι σύμπτωμα και όχι το πρόβλημα:
Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2018
Πανελλήνια Διακήρυξη κατά των Αιολικών και άλλων λεγόμενων "ΑΠΕ"
Οι λεγόμενες "ΑΠΕ" είναι μια ακριβή εξαπάτηση. Στο όνομα δήθεν του "περιβάλλοντος" μας κλέβουν. Μας πουλάνε κάτι που δεν είναι αυτό που λένε. Δεν συμβάλλουν σε καμία πραγματική ηλεκτροδότηση, δεν μειώνουν σημαντικά χρήση καυσίμων, δεν μειώνουν μετρήσιμες εκπομπές CO2 και συνυπάρχουν μόνο επειδή πληρώνουμε, εμείς, αδρά και υποχρεωτικά. Και, χωρίς κανένα όφελος, κάνουμε και ζημιά στο περιβάλλον!
Αυτά λέει η συνημμένη (δείτε την) πανελλήνια, πλέον, Διακήρυξη. Αυτοί που την έγραψαν, ο καθένας στον τόπο του και με τις δικές του πολιτικές ή άλλες απόψεις, έχουν καταλάβει την κοροϊδία, δεν την θέλουν και προσφεύγουν κατά των ΑΠΕ. Η άλλη πλευρά έχει τα λεφτά και τους παραμυθάδες. Αν συμφωνείτε, απαντάτε στο παρακάτω email, λέγοντας "συμφωνώ και προσυπογράφω", όνομα, τόπος που σας αφορά και, αν θέλετε, ιδιότητα. Σε αυτούς που την υπέγραψαν μέχρι τώρα, σύλλογοι και άτομα, έχει και αυτούς που την ξεκίνησαν και δεν είναι ...χαφιέδες.
Εάν συμφωνείτε και θέλετε να συνυπογράψετε (και αφού την διαβάσετε) στείλτε ένα email που να λέτε "συμφωνώ και προσυπογράφω", όνομα, τόπος που σας ενδιαφέρει, και, αν θέλετε, ιδιότητα στην παρακάτω διεύθυνση:
syntonistiki.diamartyrias.vape@gmail.com ή antiapegr@gmail.com
ή αντιγράψτε (copy) το
syntonistiki.diamartyrias.vape@gmail.com ή το antiapegr@gmail.com
και επικολήστε (paste) στο gmail σας
Οι διευθύνσεις αυτές πάνε στα 2-3 άτομα της αρχικής "ομάδας" που διαχειρίζονται αυτή την επικονωνία.ή αντιγράψτε (copy) το
syntonistiki.diamartyrias.vape@gmail.com ή το antiapegr@gmail.com
και επικολήστε (paste) στο gmail σας
Η διακήρυξη δεν παριστάνει ότι είναι "επιστημονικό" κείμενο, Ούτε έχω δει "ένα, μοναδικό" επιστημονικό κείμενο. Τα παραμύθια της ΕΛΕΤΕΑΝ ή των μελετητών που ζουν από ΑΠΕ δεν είναι "επιστημονικές" μελέτες. Υπάρχουν επί μέρους επιστημονικά κείμενα, για επιμέρους θέματα, υπάρχουν απολογιστικές και στατιστικές αναλύσεις και υπάρχουν και σαφείς απόψεις που έχουν γραφτεί για τις ενεργειακές και τις οικονομικές πτυχές του θέματος. Και αυτοί που κάπως προωθούν ΑΠΕ, κατασκευάζουν βιτρίνες για λόγους μάρκετινγκ, και αν κρίνω από τα σχόλια που βλέπω, πλασάρουν απίθανη παραπληροφόρηση προκειμένου να τους ...επιδοτείτε.
Σάς το λέω στο τέλος, αλλά το λέω και από τώρα: Θα ακούσετε ένα σωρό κριτικές και επιχειρήματα που θα προσπαθήσουν να σας βγάλουν άσχετους και την Διακήρυξη "λάθος". Η Διακήρυξη θίγει ...2 δις ευρώ επιδοτήσεις τον χρόνο! Σε κάθε, μα κάθε κριτική, υπάρχει μια αποστομωτική απάντηση και μία αποστομωτική ερώτηση: 1) "Πουθενά δεν υπάρχουν ΑΠΕ χωρίς εγγυημένες και υποχρεωτικές επιδοτήσεις". Και: 2) "Πόσα γραμμάρια λιγνίτη εξοικονομούμε κάθε χρόνο με τα €2 δις που δίνουμε σε ΕΤΜΕΑΡ";
Οι λεγόμενες "ΑΠΕ" είναι μια μαζική εξαπάτηση (ή εξΑΠΕτηση) που εκμεταλλεύεται την πολυπλοκότητα του θέματος:
Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2018
29 Ιανουαρίου, 8 το βράδυ, στο καφέ/ψησταριά του Ιωάννη Ξερακιά, στα Πούλιθρα για τα αιολικά "πάρκα"
"...καλούμε το Τοπικό Συμβούλιο και τους κατοίκους της περιοχής, την Δευτέρα 29 Ιανουαρίου, και ώρα 20:00, στο καφέ/ψησταριά του Ιωάννη Ξερακιά, σε ενημέρωση και συζήτηση..."
http://www.arcadiaportal.gr/news/antidraseis-gia-ta-aiolika-parka-sta-poylithra
Τα Πούλιθρα είναι ένα κομματάκι όλης Ελλάδας που χάνεται, επειδή 2-3 Γερμανικές εταιρίες και 1 Δανέζικη προσπαθούν να ξεφορτωθούν απούλητα αιολικά και επειδή οι πολιτικοί μας είναι βαθιά προσκυνημένοι ή βραχυκυκλωμένοι, από το 2010.
Οι Γερμανοί και οι Δανοί έχουν βάλει πολλά αιολικά στις χώρες τους, αλλά δεν ηλεκτροδοτούνται από αυτά. Οι Γερμανοί ηλεκτροδοτούνται από λιγνίτη, λιθάνθρακα από τις ...ΗΠΑ, πυρηνικά, αέριο και έχουν και πολλές λεγόμενες ΑΠΕ. Η μόνη που δεν ακούγεται, αλλά ηλεκτροδοτεί, είναι η ...βιομάζα. Η Δανία ηλεκτροδοτείται από αέριο και από τα υδροηλεκτρικά την Νορβηγίας (στα οποία απορρίπτει το πολύ και κουτουρού αιολικό ρεύμα της και το επανεισάγει σαν υδροηλεκτρικό). Χάρη στις πολλές ΑΠΕ τους η Δανία και η Γερμανία έχουν το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη! Και δεν έχουν μειώσει κανένα CO2 από ΑΠΕ. Αλλά τις έχουν, τις λούζονται και τις πληρώνουν σαν κράχτη για να τις εξάγουν (και ειδικά οι Γερμανοί το λένε ευθέως).
Τα Πούλιθρα θα γίνουν ...σκουπιδότοπος για το τίποτα. Τα αιολικά στα Πούλιθρα, ούτε θα εξοικονομούν καύσιμα, ούτε θα συμβάλλουν σε κάποια "ενεργειακή αυτάρκεια" ή σε "ασφάλεια ηλεκτροδότησης", ούτε θα αντικαταστήσουν την Μεγαλόπολη. Τα Πούλιθρα θα γίνουν σκουπιδότοπος επειδή κάτι δήθεν "επιχειρηματίες" θέλουν να ροκανίσουν τις επιδοτήσεις που οι ίδιοι οι κάτοικοι στα Πούλθιρα και όλοι εμείς πληρώνουμε. Και για κανένα άλλο λόγο.
Πείτε ΟΧΙ στην απάτη σε βάρος του τόπου αας και όλης της χώρας.
Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2018
Ο Σ. Βαρδαλής για την ελεεινή απάτη των "Ενεργειακών Κοινοτήτων"
Η Πράσινη Ανάπτυξη αποδείχθηκε απάτη. Αποτυχία οι ΑΠΕ: Η μεγαλύτερη αναδιανομή πλούτου από φτωχούς σε πλούσιους. Δεν πάει άλλο. Είπε ο Πρωθυπουργός του Βρανδεμβούργου. (Και αυτός ζει σε χώρα που εξάγει το 70-80% των Πράσινων Μηχανημάτων που εμείς πληρώνουμε για να βάλουμε στα βουνά
Οι "Ενεργειακές Κοινότητες" είναι άλλη μία ελεεινή απάτη.
Στόχο έχουν να χρεωθούν ΚΑΙ οι Δήμοι και οι Κοινότητες, και τα ζώα που θα βάλουν λεφτά για μικρές, λαϊκές ΑΠΕ. Θα χρωστάνε και δεν θα έχουν ρεύμα. Και θα βγάλουν και θα δώσουν ποσοστά σε κάτι γλίτσες που περιφέρονται στα χωριά κάνοντας τους οικολόγους και ανακυκλωτές και κάτι Πασόκους που έστησαν Δάφνες. Το κόλπο ΄με τις Ενεργειακές Κοινότητες θα κάνει το Χρηματιστήριο του 2000 να μυρίζει λεβάντα. Η φούσκα πάνω στην φούσκα.
Πρώτη φορά τον ακούω τον Βαρδαλή. Τον βλέπω ενημερωμένο. Δεν έχουμε καπιταλισμό. Έχουμε κάτι σαν νεοφεουδαρχία.
Όσο για τον Σύριζα, το έχει χάσει το παιχνίδι, τόσο που έχω αρχίσει να αναπολώ τον Σαμαρά και τον ΚΚ τον Β'. Θα μου πείτε "Τι Σταθάκης, τι Παπακωνσταντίνου".
Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2018
Μετά την απόφαση για την Νότια Εύβοια, μπορείτε να θεωρήσετε ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας δεν υπάρχει και οι αρλούμπες έγιναν ...Νόμος!
http://nomosphysis.org.gr/17420/ste-47-2018-nomimi-perivallontiki-adeiodotisi-aspie-sti-notia-eyvoia/
Οι αντιδράσεις κατά των αιολικών, τυπικά κατέληγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας (που μάλιστα κάπου πρόσφατα ακούστηκε ότι είναι το τελευταίο καταφύγιο κλπ).
Σε πολύ πρόσφατη απόφασή του (νομίζω για την άδεια της Νότιας Εύβοιας που αγόρασε η ΕΝΕΛ από την Damco), το ΣτΕ είπε:
...λαμβανομένου, άλλωστε, υπόψη ότι η χρήση του αιολικού δυναμικού για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας[1], με αντίστοιχο περιορισμό της ενέργειας που παράγεται από ορυκτά[2], αποβλέπει στην προστασία του περιβάλλοντος τη μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου[3] και την τροπή της αλλαγής του κλίματος[4], η οποία μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στη διατήρηση των προστατευομένων τόπων...
και παρακάτω:
...δημιουργία ενός αποτελεσματικού μηχανισμού χωροθέτησης των αιολικών εγκαταστάσεων, ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή ανταπόκριση στους στόχους[5] των εθνικών και ευρωπαϊκών πολιτικών», όσον αφορά την προώθηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τη μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου[6]...
Άκουγα τόσο καιρό ότι το ΣτΕ κοιτάει μόνο τα νομικά-διοικητικά θέματα και δεν μπαίνει στην ουσία. Τώρα όχι μόνο μπαίνει στην ουσία, αλλά σε αυτή του την απόφαση (και προφανώς δεν θα είναι η μόνη, αφού οι δικαστικές αποφάσεις επικαλούνται η μία την άλλη) παπαγαλίζει αρλούμπες και το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας νομοθέτησε αρλούμπες. Κοινώς, όσοι κάνετε προσφυγές στο ΣτΕ πετάτε λεφτά, και όσοι πιστεύετε ότι το ΣτΕ είναι σοβαρό, είναι πλέον όσο σοβαρό όσο o Σκάϊ και η ΕΛΕΤΑΕΝ, χωρίς μάσκες και προσχήματα.
1. Το αιολικό δυναμικό είναι μεταβλητό, κουτουρού, με πολλές μέρες άπνοιας και πολλές μέρες θύελλας και η παραγωγή αντίστοιχα κουτουρού ενέργειας από αιολικά είναι περίπου άχρηστη.΄Η πιο εύγλωττη παρουσίαση του θέματος είναι η μελέτη του 2005 της Ε.Οn και τα επίσημα αποτελέσματα ηλεκτροδότησης της Γερμανίας. Σιγά μην καταλαβαίνουν στο ΣτΕ τι λένε αυτά.
2. Τα αιολικά πουθενά και ποτέ δεν έχουν περιορίσει ενέργεια που παράγεται από ορυκτά. Ποτέ και πουθενά, ούτε στην Ελλάδα και νομίζω ρώτησε Βουλευτής επίσημα και περίπου αυτό του είπαν. Δεν έχουμε εξοικονομήσει ούτε ένα γραμμάριο λιγνίτη, ούτε ένα κυβικό εκατοστό αέριο από τα 2.000 αιολικά μεγαβάτ. (Και ανάθεμά με αν ξέρουν στο ΣτΕ την διαφορά μεγαβάτ και μεγαβατώρας, ή την διαφορά κατανεμόμενης μεγαβατώρας και στοχαστικής μεγαβατώρας και τις συνέπειες στην ...τσέπη τους.
3. Πουθενά δεν υπάρχει στοιχείο ή σοβαρός ισχυρισμός (δεν θεωρώ την ΕΛΕΤΑΕΝ σοβαρή, πλασιέ είναι οι άνθρωποι) ότι τα αιολικά μειώνουν εκπομπές αερίων θερμοκηπίου. ΠΟΥΘΕΝΑ. Αντίθετα υπάρχουν δημοσιευμένες μελέτες που λέει ότι ΔΕΝ μειώνουν εκπομπές, και περαιτέρω στατιστικές μελέτες που λένε ότι η ύφεση και όχι οι ΑΠΕ μειώνουν εκπομπές.
4. Τροπή αλλαγή κλίματος. Η τροπή αλλαγή κλίματος είναι ότι πάει το ΣτΕ δεν είναι ΣτΕ.
5. Έχουμε εκπληρώσει κάθε στόχο από το τέλος του 2016.
6. Το δικαστήριο (είπα να γράψω "ο παπαγάλος", αλλά λέω, άσε μην βρεις κανένα μπελά, αλλά ΠΟΣΕΣ φορές το λέει;;;) επαναλαμβάνεται και του ξαναλέω: Οι ΑΠΕ και ειδικά τα αιολικά, πουθενά στον κόσμο δεν έχουν μειώσει εκπομπές. Μεταβλητότητα γαρ λόγω διαλείπουσας λειτουργίας κύριε Πρόεδρε, όπως το αυτοκίνητό σας σε κίνηση πόλης.
ΔΕΝ θα βάλω παραπομπές εδώ, βαριέμαι, αναρωτιέμαι να υπάρχει δικαστήριο που θα τις καταλάβει, αν υπάρχει θα τις βάλω εκεί, αλλά μου λένε οι δικηγόροι "δεν μπαίνουν στην ουσία". ΟΥΤΕ μπορώ να πάρω την ευθύνη να σας πω να διακόψετε κάθε προσφυγή στο ΣτΕ επειδή πάει τα έπαιξαν και λένε προσευχές, αλλά αφού το ΥΠΕΝ λέει ...θρησκευτικά, γιατί να μην πει και το ΣτΕ θρησκευτικά; Έχουμε Κατοχή με νέα περίεργη θρησκεία. Εξορκισμοί και όχι νομικά επιχειρήματα
Η αντίδρασή μου σε αυτά είναι η ανακοίνωση του Κώστα Σταυρόπουλου τον Απρίλιο του 1941. Σας λένε ψέματα, αλλά δεν ξέρω πώς συνεχίζεται ο πόλεμος κατά του σκοταδισμού... αφήνω τα συμφέροντα και την διαπλοκή...
Διάολε... αναρωτιέμαι αν είναι τώρα παράνομο να αναδημοσιεύω στοιχεία από ξένα δίκτυα...
Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2018
Για να μην σας κοροϊδεύουν οι προωθητές της «αντλησιοταμίευσης»
http://euanmearns.com/el-hierro-end-2017-performance-update/
«Αντλησιοταμίευση» είναι η θεωρητικά ελκυστική αποθήκευση (ταμίευση) αιολικού ρεύματος που υποτίθεται ξεπερνάει το εγγενές πρόβλημα των αιολικών να παράγουν ρεύμα όταν φυσάει και όχι όταν το χρειάζεται το δίκτυο. Υποτίθεται ότι όταν φυσάει το αιολικά ρεύμα πάει στο δίκτυο και όσο περισσεύει πάει σε άντληση νερού σε μια δεξαμενή σε κάποιο υψόμετρο και όταν δεν φυσάει το νερό αφήνεται να τρέξει προς μια άλλη, χαμηλότερη δεξαμενή και παράγει έτσι υδροηλεκτρικό ρεύμα. Πολύ όμορφο στην θεωρία, αλλά εντελώς αποτυχημένο στην πράξη -- όχι επειδή το λέω εγώ, αλλά επειδή το δείχνουν τα στοιχεία του πιο διαφημισμένου παραδείγματος αντλησιοταμίευσης, στο ανεμοδαρμένο νησάκι El Hierro των Καναρίων Νήσων.
Το παρακάτω διάγραμμα (μεγαλώνει με κλικ) εξηγεί 1) πώς δουλεύει, στην πράξη, το σύστημα, 2) γιατί είναι αποτυχία, και 3) πώς κοροϊδεύουν οι κυνηγοί επιδοτήσεων α) εσάς, β) την (δήθεν ανεξάρτητη) ΡΑΕ που τα εγκρίνει και γ) την Πολιτεία που τα ασπάζεται σαν δήθεν ενεργειακή πολιτική και μάς αναγκάζει να τα επιδοτούμε:
Η κόκκινη γραμμή είναι η ζήτηση στο δίκτυο (το νησάκι, μεγέθους περίπου Ικαρίας, έχει ζήτηση περί τα 6 μεγαβάτ, λιγότερο την νύχτα). Με πράσινο φαίνεται όταν φυσάει. Το σκούρο πράσινο είναι το αιολικό ρεύμα που ηλεκτροδοτεί το δίκτυο (βλέπω 4-5 μέρες όπου τα αιολικά καλύπτουν το 100% της ζήτησης και άλλες τόσες που καλύπτουν την μισή ζήτηση). Το ανοιχτό πράσινο δείχνει την απόρριψη αιολικού ρεύματος σε άντληση νερού (θα σας πώ σε λίγο γιατί είναι «απόρριψη»). Το μπλε χρώμα είναι η ηλεκτροπραγωγή από την αντλησιοταμίευση, δηλαδή το ρεύμα από το νερό που αντλήθηκε. Με κίτρινο είναι το ...ντήζελ! Παρατηρείστε παρακαλώ 1) πόσο μηδαμινή είναι η ηλεκτροπαραγωγή από το νερό, 2) πώς η ηλεκτροδότηση από αιολικά συνοδέυεται πάντα από άντληση νερού και 3) εάν δεν είχαν γεννήτριες ντήζελ δεν θα είχαν ποτέ ρεύμα, αφού κανείς δεν θεωρεί ότι ηλεκτροδοτείται με 3-4 μέρες ρεύματος τον μήνα και άλλες τόσες ...μερικής απασχόλησης.
Τα αιολικά του El Hierro είναι βασικά ...διακοσμητικά, και η αντλησιοταμίευση στο El Hierro είναι απαραίτητη όχι για να ηλεκτροδοτηθούν από την ταμίευση νερού, αλλά για να απορρίπτεται το κουτουρού ρεύμα σε άντληση. Έχουν διπλή εγκατεστημένη αιολική ισχύ (11,5 ΜΒ) από όση χρειάζονται (5-6 ΜΒ), ώστε να μπορούν να πετάνε την μισή για να κρατάνε κάποιο σταθερό ποσοστό. Για ρεύμα 2-3 μέρες τον μήνα. Η ασήμαντη μπλε γραμμή είναι για να λένε ότι παράγουν και ρεύμα από νερό.
«Αντλησιοταμίευση» είναι η θεωρητικά ελκυστική αποθήκευση (ταμίευση) αιολικού ρεύματος που υποτίθεται ξεπερνάει το εγγενές πρόβλημα των αιολικών να παράγουν ρεύμα όταν φυσάει και όχι όταν το χρειάζεται το δίκτυο. Υποτίθεται ότι όταν φυσάει το αιολικά ρεύμα πάει στο δίκτυο και όσο περισσεύει πάει σε άντληση νερού σε μια δεξαμενή σε κάποιο υψόμετρο και όταν δεν φυσάει το νερό αφήνεται να τρέξει προς μια άλλη, χαμηλότερη δεξαμενή και παράγει έτσι υδροηλεκτρικό ρεύμα. Πολύ όμορφο στην θεωρία, αλλά εντελώς αποτυχημένο στην πράξη -- όχι επειδή το λέω εγώ, αλλά επειδή το δείχνουν τα στοιχεία του πιο διαφημισμένου παραδείγματος αντλησιοταμίευσης, στο ανεμοδαρμένο νησάκι El Hierro των Καναρίων Νήσων.
Το παρακάτω διάγραμμα (μεγαλώνει με κλικ) εξηγεί 1) πώς δουλεύει, στην πράξη, το σύστημα, 2) γιατί είναι αποτυχία, και 3) πώς κοροϊδεύουν οι κυνηγοί επιδοτήσεων α) εσάς, β) την (δήθεν ανεξάρτητη) ΡΑΕ που τα εγκρίνει και γ) την Πολιτεία που τα ασπάζεται σαν δήθεν ενεργειακή πολιτική και μάς αναγκάζει να τα επιδοτούμε:
Η κόκκινη γραμμή είναι η ζήτηση στο δίκτυο (το νησάκι, μεγέθους περίπου Ικαρίας, έχει ζήτηση περί τα 6 μεγαβάτ, λιγότερο την νύχτα). Με πράσινο φαίνεται όταν φυσάει. Το σκούρο πράσινο είναι το αιολικό ρεύμα που ηλεκτροδοτεί το δίκτυο (βλέπω 4-5 μέρες όπου τα αιολικά καλύπτουν το 100% της ζήτησης και άλλες τόσες που καλύπτουν την μισή ζήτηση). Το ανοιχτό πράσινο δείχνει την απόρριψη αιολικού ρεύματος σε άντληση νερού (θα σας πώ σε λίγο γιατί είναι «απόρριψη»). Το μπλε χρώμα είναι η ηλεκτροπραγωγή από την αντλησιοταμίευση, δηλαδή το ρεύμα από το νερό που αντλήθηκε. Με κίτρινο είναι το ...ντήζελ! Παρατηρείστε παρακαλώ 1) πόσο μηδαμινή είναι η ηλεκτροπαραγωγή από το νερό, 2) πώς η ηλεκτροδότηση από αιολικά συνοδέυεται πάντα από άντληση νερού και 3) εάν δεν είχαν γεννήτριες ντήζελ δεν θα είχαν ποτέ ρεύμα, αφού κανείς δεν θεωρεί ότι ηλεκτροδοτείται με 3-4 μέρες ρεύματος τον μήνα και άλλες τόσες ...μερικής απασχόλησης.
Τα αιολικά του El Hierro είναι βασικά ...διακοσμητικά, και η αντλησιοταμίευση στο El Hierro είναι απαραίτητη όχι για να ηλεκτροδοτηθούν από την ταμίευση νερού, αλλά για να απορρίπτεται το κουτουρού ρεύμα σε άντληση. Έχουν διπλή εγκατεστημένη αιολική ισχύ (11,5 ΜΒ) από όση χρειάζονται (5-6 ΜΒ), ώστε να μπορούν να πετάνε την μισή για να κρατάνε κάποιο σταθερό ποσοστό. Για ρεύμα 2-3 μέρες τον μήνα. Η ασήμαντη μπλε γραμμή είναι για να λένε ότι παράγουν και ρεύμα από νερό.
Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018
Περισσότερες ΑΠΕ σημαίνει λιγότερο ευσταθή δίκτυα
http://www.powerengineeringint.com/articles/2018/01/more-renewables-mean-less-stable-grids-researchers-find.html
Το περιοδικό αυτό (από περιοδικό ξεκίνησε) είναι καθαρά τεχνικό. Και δεν έχει πάρει κάποια θέση κατά (ή υπέρ) των ΑΠΕ, όσο το παρακολουθώ.
Βάσει δημοσιευμένου άρθρου που ξεκίνησε σε Γερμανικά και Αγγλικά ιδρύματα, η ενσωμάτωση πολλών διαλειπουσών ΑΠΕ και "μικροδικτύων" (με ΑΠΕ) σε ένα δίκτυο συνεπάγεται μεγαλύτερες από τις αναμενόμενες αστάθειες.
Βάσει στοιχείων που συλλέχθηκαν σε Γερμανία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Φινλανδία, Μαγιόρκα και Ιαπωνία.
Τα μικρότερα δίκτυα είναι πιο ευαίσθητα. Το πρόβλημα εκφράζεται και σαν ασταθείς συχνότητες (με αποκλίσεις από τα 50 Hz.
Η σταθερή συχνότητα είναι απαραίτητη για να δουλεύουν ...μοτέρ -- και σχετικά σταθερή για αποφυγή ...μπλακάουτ).
Λεφτά υπάρχουν να αγοράζουμε γκάτζετς για ευστάθεια, και για διασυνδέσεις με μεγάλα δίκτυα. Θυμίζω 1) σε όσους τσιμπάνε, ότι δεν μπορείς να κατασκευάσεις ούτε 10 πόντους καλώδιο με διαλείπουσες ΑΠΕ. Και 2) ότι αυτά τα είπε με άλλα λόγια ο άνθρωπος της Energiewende, και αυτός της IRENA.
Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2018
Γιατί δεν θέλω αιολικά (και, γενικότερα, ΑΠΕ -- πλην μεγάλων Υ/Η)
1. Ο αρχικός (αλλά όχι βασικός) λόγος είναι ότι δεν μ' αρέσουν. Η ιδέα ότι θα γεμίσουμε την Ελλάδα με ανεμιστήρες ύψους 100 μέτρων αναιρεί τον ποιητή που είπε "μνήμη του λαού μου σε λένε Πίνδο". Μπορεί να ακούγεται "συναισθηματικό", αλλά με την ποίηση και το συναίσθημα πάει και ο Τουρισμός.
2. Ο δεύτερος λόγος που δεν θέλω αιολικά, αλλά και όλες περίπου τις ΑΠΕ , είναι ότι είμαι κατά των επιδοτήσεων που είναι αυτοσκοπός και που δεν είναι ανταποδοτικές.[α]
3. Ο τρίτος λόγος είναι ο βασικός λόγος: Οι ΑΠΕ. όπως τις ξέρουμε είναι
- ενεργειακά, πραγματικά ασήμαντες, αμελητέες
- δεν υποκαθιστούν συμβατικές μονάδες (μέχρι και η ΡΑΕ το έχει πει αυτό...)
- δεν μετράνε στην επάρκεια ισχύος (δοκιμάστε τις στο νοσοκομείο της οικογένειας)
- δεν μειώνουν ρύπους και δεν εξοικονομούν καύσιμα
- είναι πανάκριβες και πεταμένα λεφτά
- κάνουν ζημιά στον καταναλωτή, στην ανταγωνιστικότητα και στην οικονομία [β]
5. Ο πέμπτος λόγος είναι ο εκφυλισμός και η διαφθορά. Από τα γλειφιτζούρια σε σχήμα αιολικών σε μικρές τάξεις του Δημοτικού (το έχω δει), σε ...πιέσεις Υπουργών και Δημοσίων Υπαλλήλων.
Τώρα... Σας τα έχω ξαναπεί όλα αυτά, αλλά είναι πια και στις ...ειδήσεις. Πετάμε λεφτά, πετάμε λεφτά ανθρώπων που δεν τους περισσεύουν για το ΤΙ-ΠΟ-ΤΑ. Δεν πάει άλλο. [δ]
ΥΓ. Διευκρινιζω ότι με ενοχλούν οι ΑΠΕ που πληρώνονται για το τίποτα. Και όπως σωστά ανέφερε σχολιαστής, δεν θεωρώ τα (μεγάλα) υδροηλεκτρικά άχρηστα η βλαπτικά. Μπορεί να απαιτούν σοβαρές παρεμβάσεις, αλλά α) είναι εξαιρετικά χρήσιμα είτε καθ' εαυτά είτε για διαχείριση φορτίων και β) εεε...καμμιά φορά, δεν είναι και τόσο άσχημα.
Δεν είναι ότι δεν μ' αρέσουν... Είναι ότι είναι και θα είναι άχρηστα, βλαπτικά, και επομένως ακριβά πράγματα, όσον αφορά στην ηλεκτροδότηση
Γιατί δεν πρέπει να εγκατασταθούν αιολικά «πάρκα» στα βουνά της Μάνης (ή οπουδήποτε αλλού)
Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2018
Τα ρεκόρ θερμοκρασίας, οι επερχόμενοι παγετώνες και άλλα παραμύθια σε καιρό συρρίκνωσης
http://joannenova.com.au/2018/01/sydney-hottest-ever-mistake-generates-fake-news/
Ο Professor Moriarty είπε προχτές: ...Εν τω μεταξύ εν μέσω πολικού ψύχους σε εκτεταμένες περιοχές του Β. ημισφαιρίου, η ερτ εμφατικά μετέδωσε ότι στην Αυστραλία κάνει πολλή ζέστη. Επίσης υπάρχουν και τα μεγαλόπνοα φαραωνικά αιολικά σχέδια, όπως αυτή η αιολική δυστοπία . Λένε ότι θα κοστίσει 1.5 δις, αλλά άλλοι λένε ότι το κόστος θα είναι δυσθεώρητο, και ακόμα δεν ξέρουν αν θα μπορέσουν οι Άγγλοι να την εξάγουν (απορρίψουν) στην Β. Ευρώπη. Αλλά το σημαντικότερο είναι ότι κάπως έτσι φαντάζονται κάποιοι τον πλανήτη, όταν αυτός τελικά θα «σωθεί» από την «υπερθέρμανση».
Το λαμπρό μέλλον των φωτοβολταϊκών είναι πιο μακριά από ότι φαίνεται
https://www.bloomberg.com/view/articles/2018-01-02/solar-s-bright-future-is-further-away-than-it-seems
https://www.thegwpf.com/solars-bright-future-is-further-away-than-it-seems/
Ο ήλιος δεν λάμπει συνέχεια. Οι χώρες με πολλά φωτοβολταϊκά έχουν φτάσει σε όρια της εφαρμογής τους. Τα προβλήματα στην Καλιφόρνια και στην Γερμανία έχουν φανεί. Οι φωτοβολταϊκές εταιρίες δεν επενδύουν σε έρευνα για να διευρύνουν την χρησιμότητά τους. Οι μπαταρίες δεν είναι λύση. Η χρήση υδροηλεκτρικών για εξισορρόπηση δεν είναι λύση. Τα φ/β κάνουν ζημιά στην συμβατική ηλεκτροπαραγωγή. Πολύ καλά για ...αναπτυσσόμενους (ευφημισμός για υπανάπτυκτους), αλλά στο μέλλον, όταν θα έχουν υπάρξει οι υπόλοιπες προϋποθέσεις. Οι απόψεις είναι ενός μάλλον οπαδού των ΑΠΕ.
Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2018
Οι στόχοι μείωσης εκπομπών CO2 (κατανάλωσης καυσίμων), στην Γερμανία, αναβάλλονται για ...αργότερα
https://uk.reuters.com/article/uk-germany-politics/german-parties-agree-to-scrap-2020-climate-target-sources-idUKKBN1EX0OW
http://www.handelsblatt.com/politik/deutschland/sondierungsgespraeche-tag-zwei-bei-welchen-themen-sich-union-und-spd-naehergekommen-sind/20824792.html
Η είδηση είναι ότι τα δύο μεγάλα κόμματα μπορεί να τα βρουν και να σχηματίσουν κυβέρνηση και 1) αναβάλουν για ...αργότερα τους στόχους για μείωση εκπομπών CO2, 2) θα μειώσουν τα τέλη στο ηλεκτρικό ρεύμα για να φτηνύνει (για να μην σκούζουν οι βιομήχανοι), 3) θα δώσουν περισσότερες άδειες για αιολικά και φωτοβολταϊκά (για να μην σκούζουν οι αιολικοί και φωτοβολταϊκοί κατασκευαστές) και 4) θα διπλασιάσουν το ποσοστό ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ.
Το πιο ενδιαφέρον σε αυτή την είδηση είναι η αιτία που αναφέρεται για την "αναβολή" στους στόχους της μείωσης εκπομπών: "Due to strong economic growth and higher-than-expected immigration": Λόγω της ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης και τους περισσότερους μετανάστες (δηλαδή περισσότερο πληθυσμό).
Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2018
30% του πληθυσμού στην Ελλάδα δεν έχει λεφτά για επαρκή θέρμανση
http://ec.europa.eu/eurostat/web/products-eurostat-news/-/EDN-20180104-1
Περίπου το 30% των κατοίκων της Ελλάδας δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να θερμαίνεται επαρκώς. Αυτό δεν έχει σχέση ούτε με οικολογία, ούτε με "σωτηρία του Πλανήτη", ούτε με τίποτα άλλο εκτός από ...διαθέσιμα λεφτά, δηλαδή με φτώχεια. Ευτυχώς έχουμε σχετικά ήπιο κλίμα.
Ούτε οι εκπομπές CO2 έχουν σχέση με οικολογία και με "σωτηρία του Πλανήτη". Οι εκπομπές CO2 έχουν σχέση μόνο με κατανάλωση ορυκτών καυσίμων. Η κατανάλωση καυσίμων για παραγωγή ρεύματος και θερμότητας έχει σχέση με οικονομική δραστηριότητα, ευμάρεια και με αποδοτικότητα μονάδων:
Κυριακή 7 Ιανουαρίου 2018
Εκτίναξη κόστους και αστάθειες στα δίκτυα (και στις γειτονικές χώρες) από τις ΑΠΕ στην Γερμανία
https://bazonline.ch/ausland/europa/kosten-fuer-energiewende-explodieren/story/13230493
Τα ΜΜΕ στην υπόλοιπη Ευρώπη συνεχίζουν ακάθεκτα: "Τα Κόστη της Ενεργειακής Μετάβασης σε ΑΠΕ έχουν εκραγεί. Τα αναξιόπιστα αιολικά και φωτοβολταϊκά επιβάλλουν όλο και περισσότερες παρεμβάσεις στα δίκτυα. Αυτήν την ανεμογεννήτρια την έριξαν κάτω θυελλώδεις άνεμοι."
Σχεδόν 1 δις ευρώ ξόδεψε ο διαχειριστής του δικτύου το 2017 για παρεμβάσεις σταθεροποίησης του δικτύου, περίπου 50% πάνω από το 2016. Το κόστος οφείλεται στις αυξανόμενες εγκαταστάσεις αιολικών και φωτοβολταϊκών στην Γερμανία. Το ποσοστό ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ έχει ανέβει στο 33% αλλά αυτή η ηλεκτροπαραγωγή ανεβοκατεβαίνει κουτουρού.Αυτό αποσταθεροποιεί τα δίκτυα. Οι νόμοι της Φυσικής λένε ότι η προσφορά και η ζήτηση σε ένα δίκτυο πρέπει να είναι η ίδια, ειδεμή υπάρχει blackout. Ο διαχειριστής του δικτύου ζητάει αυξομειώσεις στην ισχύ των συμβατικών μονάδων, ζητάει βοήθεια από ξένες, γειτονικές, εταιρείες και ζητάει από αιολικές και φωτοβολταϊκές εταιρίες να προσαρμόσουν την παραγωγή τους. Ωστόσο ο διαχειριστής δικτύου πρέπει να πληρώνεται αφού έχει όρους εγγυημένης αγοράς εναλλακτικής ενέργειας και ο ίδιος πληρώνει αυτούς τους παρόχους.
Η επέκταση του δικτύου για να διοχετεύεται το πλεονάζον τυχαίο αιολικό ρεύμα από Βορρά προς Νότο καθυστερεί και είναι μη ρεαλιστική, λέει μία μελέτη της McKinsey. Ο κόσμος και οι τοπικές κυβερνήσεις δεν θέλουν άλλες εναέριες γραμμές και οι υπόγειες γραμμές είναι πανάκριβες και επιβαρύνουν και αυτές τα τοπία.
Οι Γερμανοί καταναλωτές ήδη πληρώνουν 25 δις τον χρόνο για επιδοτήσεις σε εναλλακτικές ενέργειες και η τάση είναι αυξητική. Αυξητικά είναι και τα κόστη των παρεμβάσεων για την ευστάθεια του δικτύου -- όλα αυτά, τα πληρώνουν οι καταναλωτές. Το εγχείρημα εκτιμάται ότι θα κοστίσει 1 τρις ευρώ μέχρι το 2025. Το κόστος για κάθε οικογένεια είναι 25.000 ευρώ, περίπου τα μισά του μέσου οικογενειακού εισοδήματος. Το 2016 έγιναν 330.000 διακοπές λόγω αδυναμία πληρωμών.
Το πρόβλημα θα χειροτερέψει με τα σχεδιασμένα κλεισίματα και άλλων Γερμανικών πυρηνικών μονάδων που φαίνεται να χαροποιούν την Γερμανίδα Υπουργό Περιβάλλοντος που θεωρεί τα κλεισίματα αυτά "ακρογωνιαίο λίθο ανταγωνιστικής ενεργειακής δομής στην Γερμανία" [μάλλον για την Γκαζπρόμ είναι ο ακρογωνιαίος λίθος, λέω εγώ].
Το πρόβλημα με τα Γερμανικά δίκτυα έχει πάει πλέον και στην Ελβετία, όπου και εκεί έχουν διπλασιαστεί οι παρεμβάσεις στα Ελβετικά δίκτυα.
Εμείς δεν έχουμε ούτε τα δίκτυα, ούτε τους γείτονες και εμείς εισάγουμε τα αιολικά και τα φ/β που οι Γερμανοί (ή οι Κινέζοι) εξάγουν. Και τι είναι 25.000 για κάθε Ελληνική οικογένεια; Λεφτά υπάρχουν! Βάλτε κι άλλες!
Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2018
Η "Κλιματική Αλλαγή" σε καιρό ψοφόκρυου
https://www.boredpanda.com/record-breaking-freeze-low-temperature-cold-weather-north-america/
http://www.andro.gr/zoi/einai-alazoniko-na-pisteuoume-oti-mesa-se-150-xronia-ekviomhxanishs-allaxame-to-klima/
Κατά σύμπτωση, από το 2010 που άρχισα να γράφω, κάνει πολύ κρύο τον χειμώνα. Κάθε χειμώνα. Πότε στην Αμερική, πότε στην Ευρώπη, πότε στην Ρωσία. Και με τα κανάλια και τα "κοινωνικά μήντια" είναι πολύ εύκολο να δούμε τα ρεκόρ κρύου εκεί, ή αλλού, ή εδώ, με εντυπωσιακές φωτογραφίες και καμμιά φορά και με θύματα. Το κρύο σκοτώνει.
Την δεκαετία του 1970 είχε επίσης πολύ κρύους χειμώνες. Τότε ο φόβος ήταν -- και δεν υπερβάλω -- ότι έρχεται εποχή παγετώνων και θα ...πεθάνουμε. Δεν βοήθησε ότι είχαμε και το πρώτο εμπάργκο πετρελαίου και το πετρέλαιο θέρμανσης είχε γίνει ακριβό αν όχι δυσεύρετο μεταξύ 1973 και 1980... Και έχω ακόμα ένα αντίγραφο αυτού του βιβλίου.
Την δεκαετία του ΄80 και ΄90 φαίνεται να ζέστανε ο καιρός και με το τέλος του Ψυχρού Πολέμου ανακαλύφθηκε το Θερμοκήπιο. Και την δεκαετία του '00 δρόσισε πάλι ο καιρός και το Θερμοκήπιο μετονομάστηκε Κλιματική Αλλαγή. Όποτε έκανε κρύο ήταν ο "καιρός". Όποτε έκανε ζέστη ήταν το "Θερμοκήπιο". Είτε έβρεχε, είτε δεν έβρεχε ήταν η "Κλιματική Αλλαγή".
Και έτσι φτιάχτηκε μια μετα-ψυχροπολεμική θρησκεία σχετικά με την "Κλιματική Αλλαγή". Και την βάζω σε εισαγωγικά, επειδή ΚΑΝΕΙΣ δεν αμφιβάλλει ότι το κλίμα της Γης αλλάζει (αλλάζει όσο υπάρχει η Γη, εδώ και 4,5 δις χρόνια. Αλλά η πραγματικές Κλιματικές Αλλαγές δεν έχουν καμμία απολύτως σχέση με την πολιτική επιλογή της θρησκείας που ονομάζουμε "Κλιματική Αλλαγή".
Παρασκευή 5 Ιανουαρίου 2018
Τους πληρώνουμε, τους πληρώνουμε τους πληρώνουμε, αλλά δυσοίωνες οι προοπτικές για την αιολική "βιομηχανία"
http://www.epochtimes.de/wirtschaft/verbraucher/verbraucher-zahlen-auch-fuer-energie-die-nicht-produziert-wurde-a2252148.html σε αυτόματη μετάφραση εδώ.
Χτες είδαμε, για πολλοστή φορά, ότι όταν φυσάει και οι συμβατικές μονάδες δεν αντέχουν άλλη μεταβλητότητα, τότε πληρώνουν για να απορρίπτουν το κουτουρού ρεύμα σε γείτονες και αυτό το ονομάζουν "εξαγωγή" (αλλά επί πληρωμή). Και όταν δεν έχουν σε ποιόν να "εξάγουν", τότε πληρώνουν τους αιολικούς για να μην εγχέουν. Και το κόστος σε κάθε περίπτωση, το πληρώνει ο καταναλωτής, μέσω του εκεί ΕΤΜΕΑΡ, των τελών διασυνδέσεων, χρεώσεων δικτύου και λοιπών τελών και φόρων για τις ΑΠΕ. Ο Νόμος EEG (αυτό που αντέγραψε η Μπιρμπίλη και ψήφισαν οι Πασόκοι και η ΝΔ -- αλλά, τότε, όχι ο
Λες και είναι αυτοσκοπός να πληρώνουν οι Γερμανοί και να πληρώνουμε και εμείς για να βάζουμε κάτι που αποδεδειγμένα δεν δουλεύει! Με την διαφορά, που θερμά παρακαλώ μην ξεχνάτε, αυτοί εξάγουν το 70-80% των αιολικών που κατασκευάζουν και το 70-80% όλων των συμπαρομαρτούντων γκάτζετς. Εμείς τα εισάγουμε. Εκείνοι έχουν βολικούς γείτονες και εμείς έχουμε... Τι έχουμε?
Και φυσικά, η Γερμανική "ΕΛΕΤΑΕΝ" (κάθε χώρα έχει και την δικιά της) κλαίγεται... Και τι θυμάται? Την ...απασχόληση αυτών που φτιάχνουν (και πλασάρουν) αιολικά:
https://www.shz.de/regionales/schleswig-holstein/wirtschaft/windenergieverband-die-branche-wird-in-den-ruin-getrieben-id18681436.html
"Δυσοίωνες (ή ζοφερές) οι προοπτικές για την αιολική "βιομηχανία" στο Schleswig-Holstein για το νέο έτος. "Η πολιτική θα καταστρέψει τον κλάδο και ικανοί εργάτες θα ψάχνουν για δουλειά" λέει ο Πρόεδρος της Γερμανικής ΕΛΕΤΑΕΝ. Αυτοί οι "Πρόεδροι" όταν δεν μάς παραμυθιάζουν με εξωφρενικές αρλούμπες, κλαίνε με πικρά δάκρυα... "Ο κλάδος θα καταστραφεί" (ο κλάδος παραμυθάδων αιολικών απετεώνων).
Και η "λύση" που θα καλλιεργούν οι αιολικοί είναι κι άλλες επιδοτήσεις ή και ...πρόστιμα και σε ηλεκτροπαραγωγούς (για να έχουν κίνητρο ή να αναγκαστούν να αυξομειώνουν την ισχύ τους)!
Να είστε σίγουροι ότι και στην Γερμανία, το αιολικό λόμπυ "επηρεάζει" πολιτικούς, αλλά "δεν πάει άλλο", κι ο κλέφτης κι ο ψεύτης
Και στην Ελλάδα έχουμε κλέφτες και ψεύτες: Όλοι οι αιολικοί και οι παπαγάλοι τους. Έχουν στήσει αρπαχτή χειρότερη από το Χρηματιστήριο του 1990-2000. Τότε ήταν μια κι έξω. Τώρα είναι στο ...διηνεκές. Και έχει, για κάποιον περίεργο λόγο και την φαινομενική στήριξη στης Κυβέρνησης. Της κάθε Κυβέρνησης. Και κάθε κόμματος -- με εξαίρεση τον ΣΥΡΙΖΑ του 2010 (που προφανώς δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ του 2018). Λες και είναι όλοι ελεγχόμενοι. Λες και είναι όλοι αγράμματοι. Λες και δεν διαβάζουν ..ειδήσεις. Λες και είναι ...πιασμένοι. Ή πρόκειται για ...θαύμα. Miracolo!
Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2018
Ρεκόρ ρεύματος από ΑΠΕ = ρεκόρ πληρωμών για να το ...εξάγουν
http://www.spiegel.de/wirtschaft/unternehmen/energiewende-deutschland-gibt-strom-ans-ausland-ab-und-zahlt-auch-noch-drauf-a-1186004.html και σε αυτόματη μετάφραση εδώ.
Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αλλά έχει πάρει πολιτική διάσταση: Das Thema dürfte bei den bevorstehenden Gesprächen von Union und SPD über eine Koalition eine Rolle spielen. "Wir können uns diesen Irrsinn auf Dauer nicht leisten. Die nächste Regierungskoalition wird sich des Themas annehmen müssen" ( Το θέμα θα τεθεί στην επόμενη Κυβέρνηση Συνασπισμού και το έχει ήδη θέσει το SPD. "Αυτή η τρέλα δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο" είπε ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του SPD).
Την λύση, βέβαια, την έχει δώσει η Κομισιόν, με το περσινό winter package: "all generation, storage and demand resources shall participate on equal footing in the market". Απόσπασμα απ' το χθεσινό Winter Package της Κομισιόν. 14 λεξούλες, που θεωρητικά βάζουν τέλος στη μεγαλύτερη στρέβλωση της αγοράς, την κατά προτεραιότητα απορρόφηση της ενέργειας των ΑΠΕ, έγραψε ο greeklignite.
Επειδή οι ΑΠΕ στην Γερμανία συχνά παράγουν περισσότερο ρεύμα από όσο μπορεί να απορροφήσει το δίκτυο, η Γερμανία κατ' επανάληψη εξάγει ρεύμα δωρεάν σε γειτονικές χώρες και οι πελάτες αυτοί πληρώνονται για αυτό. Το κόστος το επωμίζεται ο Γερμανός καταναλωτής. Βέβαια, αν μάθουν οι ενεργοβόρες βιομηχανίες να μεταβάλουν την κατανάλωση ρεύματος, όπως προσπαθεί να κάνει μία μεταλλουργία αλουμινίου...
Με συγχωρείτε, αλλά σάς το έχω πει (αντιγράψει και μεταφέρει), ωμά, από τα επίσημα στατιστικά της Γερμανικής ηλεκτροδότησης, εδώ και 3-4 χρόνια: Ρεκόρ ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ = ρεκόρ απορρίψεων σε γείτονες + ρεκόρ κόστους! Και πιο αναλυτικά εδώ.
Το μόνο που έκανα ήταν να βάλω τις "εξαγωγές" στην ίδια εικόνα με την "ηλεκτροπαραγωγή" και είδα ότι όταν φυσούσε (ή όταν φυσούσε και είχε ήλιο) είχαν πολλές εξαγωγές! Κι αν βάλει κανείς και την χοντρική τιμή, όταν έχουν πολλές εξαγωγές έχουν και αρνητική χοντρική τιμή. Πληρώνουν για να εξάγουν. Μα καλά, δεν έχουν κανένα ανεξάρτητο αναλυτή εκειά στην ανεξάρτητη ΡΑΕ ή έχουν μόνο
(Και εγώ να δω τον Μυτιληναίο να ηλεκτροδοτεί τα Άσπρα Σπίτια με αιολικό ρεύμα -- το έχω προτείνει, και αυτό, εξ άλλου, χαχαχάαχα! Αλλά συμβιβάζομαι: Ας το κάνει με φυσικό αέριο και αιολικά -- κι ας βάλει μεταβλητά ψηστήρια βωξίτη, μεταβλητά χυτήρια κλπ για να γίνει ...ανταγωνιστικός).
Τετάρτη 3 Ιανουαρίου 2018
Αποτυχία οι ΑΠΕ: Η μεγαλύτερη αναδιανομή πλούτου από φτωχούς σε πλούσιους. Δεν πάει άλλο. Είπε ο Πρωθυπουργός του Βρανδεμβούργου.
http://www.pi-news.net/2018/01/der-erste-ministerpraesident-gegen-die-energiewende/ με αυτόματη μετάφραση εδώ. Και παραθέτω την μετάφραση, χωρίς σχόλια.
Ο Πρωθυπουργός του Βρανδεμβούργου (ένα από τα 16 κρατίδια της Γερμανίας), Dietmar Woidke (SPD), είναι ο πρώτος υψηλόβαθμος πολιτικός εν ενεργεία που μίλησε δημόσια κατά της αναποτελεσματικής "ενεργειακής μεταστροφής" σε ΑΠΕ και κατά των λεγόμενων "Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας". Ο Νόμος EEG (το πρωτότυπο του δικού μας Νόμου Μπιρμπίλη, εγγυημένες υποχρεωτικές ταρίφες, προτεραιότητα, κλπ) οδηγεί στην "μεγαλύτερη αναδιανομή από κάτω προς τα πάνω στην ιστορία της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας
"Πρέπει να αμφισβητήσουμε ολόκληρη την "ενεργειακή μεταστροφή". Μόνο το θέμα του Νόμου EEG δείχνει ότι δεν πάει άλλο έτσι. Έχουμε ήδη δεσμευτεί να πληρώσουμε 800 δις ευρώ. Τα λεφτά αυτά πάνε για αιολικά και φωτοβολταϊκά. Αυτά είναι καλές επενδύσεις για αυτούς που τα βάζουν. Αλλά αυτό ο κλάδος δεν νοιάζεται για την ομαλή ενσωμάτωση στο σύστημα και δεν νοιάζεται για την βελτίωση της αξιοπιστίας της ανανεώσιμης ενέργειας.
Κάθε Γερμανός πληρώνει εξ ίσου για την ενεργειακή μεταστροφή σε ΑΠΕ με τον λογαριασμό του ρεύματος -- και η γιαγιά και ο εκατομμυριούχος εισοδηματίας. Με την διαφορά ότι οι πλούσιοι συμμετέχουν και κερδίζουν από τις ΑΠΕ -- μέχρι πρότινος κάπου 8 εκατομμύρια Γερμανοί είχαν επενδύσει σε κάποια μορφή ΑΠΕ. Είναι η μεγαλύτερη αναδιανομή από φτωχούς προς πλούσιους, από το 1945. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί".
Φυσικά, ο Woidke σκέφτεται και την απασχόληση στον λιγνίτη, αλλά έχει εντελώς δίκιο, και μπορεί κάποιος να ελπίζει ότι επιτέλους και άλλοι κορυφαίοι πολιτικοί θα τολμήσουν να χρησιμοποιήσουν το μυαλό τους και να τοποθετηθούν δημόσια.
Στο τέλος του 2017 η εφημερίδα FAZ δημοσίευσε τις τελευταίες προβλέψεις για το κόστος της ενεργειακής μετάβασης σε ΑΠΕ, σε ένα εξ ίσου αρνητικό για τα αιολικά άρθρο: Δύο τρις ευρώ! Γιατί καταπίνουμε κάτι που δεν δουλεύει και δεν μπορεί να δουλέψει ή να πετύχει?
Τρίτη 2 Ιανουαρίου 2018
88 εγκατεστημένες μονάδες ΑΠΕ χρειάζονται 100 μεταβλητές μονάδες "ταχείας απόκρισης" (λέγε με "αέριο")
Το 2017 ήταν η χρονιά που δημοσιεύθηκε ευρέως η αδυναμία των ΑΠΕ να είναι βιώσιμη επιλογή στην ηλεκτροδότηση με ενσωμάτωση πάνω από σχετικά μικρά ποσοστά, που ακόμα και με αυτά το κόστος τους είναι μεγαλύτερο από το δήθεν ανταγωνιστικό που διαφημίζουν οι ΑΠΕτζήδες και οι παπαγάλοι τους από περίπου το 2000. Το παρακάτω άρθρο (του 2016) είναι ενδιαφέρον επειδή:
α) χρηματοδοτήθηκε από το FP/2007-2013 της ΕΕ, β) λέει περίπου ότι και η Μελέτη Επάρκεια Ισχύος του ΑΔΜΗΕ του 2013 (σελ 40, 50 και 51) και γ) αναφέρει αυτά που ανέφεραν, τo 2017 στελέχη της Energiewende και IRENA για το κόστος ενσωμάτωσης των διαλειπουσών ΑΠΕ.
Elena Verdolini, Francesco Vona, David Popp: BRIDGING THE GAP: DO FAST REACTING TECHNOLOGIES FACILITATE RENEWABLE ENERGY DIFFUSION? Working Paper 22454, National Bureau of Economic Research 1050 Massachusetts Avenue, Cambridge, MA 02138, July 2016
"Η διάχυση ανανεώσιμης ενέργειας σε ένα δίκτυο ηλεκτροδότησης υποδηλώνει υψηλή μεταβλητότητα παροχής. Χωρίς οικονομικά βιώσιμες επιλογές αποθήκευσης, η ενσωμάτωση ανανεώσιμης ενέργειας έχει γίνει εφικτή μέχρι τώρα χάρη στην ύπαρξη μονάδων ορυκτών καυσίμων, ταχείας απόκρισης, "ενδιαμέσου κόστους"[1] που λειτουργούν σαν εφεδρείες. Αυτή η μελέτη εξετάζει τον ρόλο μονάδων ορυκτών καυσίμων σαν υποστήριξη επενδύσεων ΑΠΕ. Μελετάμε την ανάπτυξη αυτών των δύο τεχνολογιών σε συνάρτηση όλων των άλλων παραγόντων σε 26 χώρες του Ο.Ο.Σ.Α. μεταξύ 1990 και 2013. Δείχνουμε ότι, μακροχρόνια, μια αύξηση 1% σε εγκατεστημένη ισχύ μονάδων ταχείας απόκρισης συνδέεται με αύξηση 0,88% σε μονάδες ΑΠΕ. Τα συμπεράσματά μας είναι στατιστικά "ισχυρά". Η ανάλυσή μας επισημαίνει τα σημαντικά έμμεσα κόστη της ενσωμάτωσης των ΑΠΕ και τονίζει την συμπληρωματικότητα των επενδύσεων σε διαφορετικές τεχνολογίες ηλεκτροπαραγωγής για επιτυχή απεξάρτηση από τον άνθρακα".
'Η για να το πω πιο λιανά, 100 εγκατεστημένα MW απαιτούν 1/0,88 = 114 MW μονάδες ταχείας απόκρισης γνωστές και σαν μονάδων ...αερίου ή JetA, άντε και το ντήζελ κάνει. Ή, πολλά, πάρα πολλά φράγματα Μεσοχώρας.
α) χρηματοδοτήθηκε από το FP/2007-2013 της ΕΕ, β) λέει περίπου ότι και η Μελέτη Επάρκεια Ισχύος του ΑΔΜΗΕ του 2013 (σελ 40, 50 και 51) και γ) αναφέρει αυτά που ανέφεραν, τo 2017 στελέχη της Energiewende και IRENA για το κόστος ενσωμάτωσης των διαλειπουσών ΑΠΕ.
Elena Verdolini, Francesco Vona, David Popp: BRIDGING THE GAP: DO FAST REACTING TECHNOLOGIES FACILITATE RENEWABLE ENERGY DIFFUSION? Working Paper 22454, National Bureau of Economic Research 1050 Massachusetts Avenue, Cambridge, MA 02138, July 2016
"Η διάχυση ανανεώσιμης ενέργειας σε ένα δίκτυο ηλεκτροδότησης υποδηλώνει υψηλή μεταβλητότητα παροχής. Χωρίς οικονομικά βιώσιμες επιλογές αποθήκευσης, η ενσωμάτωση ανανεώσιμης ενέργειας έχει γίνει εφικτή μέχρι τώρα χάρη στην ύπαρξη μονάδων ορυκτών καυσίμων, ταχείας απόκρισης, "ενδιαμέσου κόστους"[1] που λειτουργούν σαν εφεδρείες. Αυτή η μελέτη εξετάζει τον ρόλο μονάδων ορυκτών καυσίμων σαν υποστήριξη επενδύσεων ΑΠΕ. Μελετάμε την ανάπτυξη αυτών των δύο τεχνολογιών σε συνάρτηση όλων των άλλων παραγόντων σε 26 χώρες του Ο.Ο.Σ.Α. μεταξύ 1990 και 2013. Δείχνουμε ότι, μακροχρόνια, μια αύξηση 1% σε εγκατεστημένη ισχύ μονάδων ταχείας απόκρισης συνδέεται με αύξηση 0,88% σε μονάδες ΑΠΕ. Τα συμπεράσματά μας είναι στατιστικά "ισχυρά". Η ανάλυσή μας επισημαίνει τα σημαντικά έμμεσα κόστη της ενσωμάτωσης των ΑΠΕ και τονίζει την συμπληρωματικότητα των επενδύσεων σε διαφορετικές τεχνολογίες ηλεκτροπαραγωγής για επιτυχή απεξάρτηση από τον άνθρακα".
'Η για να το πω πιο λιανά, 100 εγκατεστημένα MW απαιτούν 1/0,88 = 114 MW μονάδες ταχείας απόκρισης γνωστές και σαν μονάδων ...αερίου ή JetA, άντε και το ντήζελ κάνει. Ή, πολλά, πάρα πολλά φράγματα Μεσοχώρας.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)