Κυριακή 16 Ιουνίου 2013
Μπορεί η όποια ΕΡΤ να σταθεί στα δικά της πόδια;
"[ΜΠΟΡΕΙ Η ΕΡΤ] ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΤΑΘΕΙ ΠΙΑ ΣΤΑ ΔΙΚΑ ΤΗΣ ΠΟΔΙΑ ΣΑΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΥΡΒΑΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΚΙΑ ΜΑΣ ΤΣΕΠΗ. ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΠΛΟ ΤΟ ΜΠΟΡΕΙ?" Ρώτησε ανώνυμος σχολιαστής.
Η απλή απάντηση είναι "όχι, δεν μπορεί". Ούτε η ΕΡΤ, ούτε καμία ΕΡΤ, όσο δεν είναι αυστηρά εμπορική, σε αγορά που αντέχει, δηλαδή που η διαφήμιση (ή η αξία της προπαγάνδας της διαπλοκής, ή της όποιας φανερής ή αφανούς εξουσίας) το επιτρέπει.
Και το λέω χωρίς κανέναν ενδοιασμό, και χωρίς να πάω στα άλλα συστατικά της "αξίας" μιάς ΕΡΤ (πχ, το αρχείο της ή η ακροαματικότητά της).
Τα απανταχού ΜΜΕ χρηματοδοτούνται είτε από κρατικούς προϋπολογισμούς (με καλούς ή όχι καλούς σκοπούς, αναλόγως επιπέδου μπανανίας), είτε, αυστηρά από διαφημίσεις ή συνδρομές. Υπάρχει και ο θεσμός των χορηγιών, που όμως είναι διαφήμιση, καμουφλαρισμένη ή μη.
Πίσω από κάθε ενημέρωση και ψυχαγωγία μέσω ΜΜΕ, είτε είναι δημόσιο, είτε ιδιωτικό, ΜΜΕ, υπάρχει προώθηση προϊόντων ή ιδεών σε ντόπιους ή διεθνείς μουζίκους και χαχόλους. Ναι, μερικά ΜΜΕ κατά καιρούς είναι πιο αξιόπιστα από άλλα, ή εκφράζουν τις προκαταλήψεις αυτών που εκπέμπουν, άλλο εάν συμφωνούν οι κατά τόπους θεατές με αυτές ή όχι. Η τέχνη της προπαγάνδας είναι αρκετά πονηρή. Το CNN International δεν έχει και μεγάλη σχέση με το CNN των ΗΠΑ, το BBC προώθησε Πράσινη Απάτη, η Deutsche Welle το έπαιζε δημοκρατική το 67-71, αλλά τώρα είναι να ξερνάς (αλλά αυτά είναι οι δικές μου προκαταλήψεις). Μπορεί να σας άρεσε η Φωνή της Αμερικής, ή το ΄"Εδώ Μόσχα". Αλλά ΟΛΑ χρηματοδοτούνται. Και μόνο σε πολύ πλούσιες κοινωνίες, ή με πλούσιους ακροατές υπάρχει αυτοχρηματοδοτούμενη τηλεόραση (τα τσοντοκάναλα, πχ, είναι αυτοχρηματοδοτούμενα). Ξέρω ραδιοσταθμούς που ήταν "δημόσιοι", με χορηγίες ιδιωτών ακροατών, αλλά μπήκαν εταιρικοί χρηματοδότες, καμουφλαρισμένοι σαν Ιδρύματα, ή φιλανθρωπικά ιδρύματα (το ...ΙΚΕΑ είναι φιλανθρωπικό ίδρυμα) και έγιναν εργαλεία προπαγάνδας (άσχετο εάν σας αρέσει ή όχι).
Η Νέα Υόρκη έχει 1,5-2.5 εφημερίδες (η μία είναι αμιγώς για μπίζνες). Συντηρούνται μόνο από διαφήμιση. Σε καταναλωτικότατη πόλη 8-10 εκατομμυρίων καταναλωτών. Η μία έχει τάδε πολιτική χροιά, η άλλη έχει δείνα πολιτική χροιά. Πριν το ιντερνέτ, ο κόσμος αγόραζε εφημερίδες για να δει τι θέλει να ψωνίσει (ή που να επενδύσει). Στην Αθήνα, πόσες εφημερίδες έχουμε (είχαμε); Όσες και εργολάβους ή πλασιέ οπλικών ή άλλων συστημάτων. Για την Τι-Βι, δεν σχολιάζω. Κάθε κανάλι είναι και μία άποψη (και περιέργως, η ΕΡΤ μπορεί και να ήταν πιο αμερόληπτη, αλλά άντε να συναγωνιστεί με τους βύζους και τα μπούτια των ξανθιών στα ιδιωτικά -- στα χωριά, η Ρούλα Κορομηλά ήταν περίπου ...τσόντα!)
Μήπως το φαινομενικά δωρεάν διαδίκτυο δεν έχει προπαγάνδα ή άλλα κόλπα που έχουν αξία για αυτόν που τα χρηματοδοτεί; Είτε είναι η διαφήμιση, είτε η πληροφόρηση;
Αυτά. Δεν συμμερίζομαι τα κροκοδείλια δάκρυα. Μου άρεσε η ΕΡΑ3, και το δελτίο καιρού για τους αγρότες, τώρα ακούω Εκκλησία. Εν τάξει, αντί για όπερα (ωχχχ) έχει τεριρέμ (μου αρέσει το τεριρέμ). Αν ήμουν κυνικός (είμαι καμιά φορά) θα έλεγα "κατάλοιπα προπαγάνδας της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας").
Η εικόνα είναι από εδώ. Ναι, οι ακροατές στέλνουν συνδρομές, πέφτει και καμία χορηγία, αλλά βασικά η μουσική ενδιαφέρει. To WGBH FM εκπέμπει σε αγορά 4,6 εκατομμυρίων (δεν ξέρω πόσοι από αυτούς ακούν κλασσική μουσική, αλλά ο Robert J. είχε γίνει φίρμα, και η περιοχή έχει πολλά πανεπιστήμια). Η ΕΡΑ3 και μερικές παραγωγές της ΕΡΤ δεν είχαν πολλά να ζηλέψουν από το WGBH (και το WGBH TV)
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
16 σχόλια:
Αμα κόψεις καμιά βόλτα απ' το ρουφιανοσαμαροσάιτ θα ακούσεις πολλές αντίθετες απόψεις, σαν "τι θα κάνω χωρίς την Καμεράτα" κλπ;
"Σύμφωνα με τη σήμανση στη NOVA το μαύρο πρόγραμμα της ΕΤ1, ΝΕΤ & ΕΤ3 είναι κατάλληλο για όλους"
(τουίτ ενός εξαιρετικού δημοσιογράφου, ανταποκριτή και μισθωτού της ΕΡΤ, από το Τελ-Αβίβ)
μπανανία με πολλά μπανανοαφεντικά
Δεν είμαστε κάτοικοι- υπήκοοι αυτής της μπανανίας;
Αντιδρούμε, όχι.
Πολλών από εμάς η συμπεριφορά και οι πράξεις υποδηλώνουν κάτοικο μπανανίας, πονηριά, ψευτιά και πως να ξεγαλάσουμε τον διπλανό μας,προς όφελος μας.
Γιατί δυσανασχετούμε;;;
Το κλου:
Ποιος ο ρόλος της Digea στο κλείσιμο της ΕΡΤ;
Ομολογώ ότι ήμουν τηλεθεατής και ακροατής της ΕΡΤ (ειδικά της ΕΡΑ3), περισσότερο γιατί δεν μπορούσα να παρακολουθήσω το πρόγραμμα κανενός ιδιωτικού καναλιού, και ειδικά τα λεγόμενα “ψυχαγωγικά”. Για αυτό και ήμουν εξοργισμένος. Διότι, κακά τα ψέμματα, το “μαύρο” έπεσε πρώτα μέσα από την ΕΡΤ. Πρόπερσι και πέρυσι, ξαφνικά έπεφτε “μαύρο” και εμφανιζόταν κάτι συνθήματα ξύλινης συνδικαλιστικής διαλέκτου. Φέτος, τα σαββατοκύριακα (τουλάχιστον) δεν υπήρχαν ειδήσεις (άρα μηδέν “ενημέρωση” κάποιες μέρες), οι λοιπές εκπομπές, το 90% κονσέρβες (περίπου μηδέν “πολιτιστική προσφορά”). Το “ανταποδοτικό τέλος”, όμως, εκεί, στον λογαριασμό. Μα θα μου πει κάποιος εδώ πλήρωνες χαράτσι υπερπολλαπλάσιο, και μερικές δεκάδες ευρώ σε πείραξαν; Ναι διότι είναι θέμα αρχής. Και διότι το μαύρο, ή να το πω, “γκρίζο” από μέσα από την ΕΡΤ είχε γίνει καθεστώς. Γιατί ακριβώς πλήρων-α/-αμε;
Τώρα, για την συνολική χρηματοδότηση της ΕΡΤ ΑΕ: Ήταν τετραπλή. Εκτός, (α) από το ¨ανταποδοτικό τέλος” (300 εκ.) που το πλήρωναν και οι στάβλοι, υπήρχε και (β) χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό (περίπου 10% κύκλου εργασιών), (γ) τα έσοδα από τις διαφημίσεις και τους χορηγούς, και (δ) κάποια έσοδα από ενοικίαση συχνοτήτων. Από στοιχεία του 2010: Μισθοδοσία περίπου 54% των δαπανών (πάνω από 190 εκ), για ενημέρωση 32 εκ., το 1/3 των οποίων ήταν συμβάσεις έργου, κόστος προγράμματος άνω των 100 εκ. Που πάνε ως επι το πλείστον σε αθλητικά (δηλ. ενίσχυση ομάδων) και σε στούντιο του εξωτερικού. Είναι ικανοποιητική αυτή η εικόνα από οικονομική άποψη σε συνδυασμό με το τελικό προϊόν, και δεδομένου ότι μια χρεοκοπημένη χώρα δεν μπορεί συντηρήσει εκ των πραγμάτων όλη αυτή την πολυτέλεια (και το “πολυτέλεια” δεν το εκλαμβάνω τόσο ποιοτικά, όσο ποσοτικά).
Από εκεί και ύστερα αρχίζει η συζήτηση περί “εξορθολογισμού”, η οποία στην νεοελλάδα καταλήγει σε θέατρο του παραλόγου. Το κράτος επεμβαίνει με σχέδια αναδιάρθρωσης επί χάρτου από ανθρώπους που δεν έχουν καμιά επαφή με αυτό που θέλουν να “αναδιαρθρώσουν” και συναντά τον συνδικαλιστικό τσαμπουκά του “κάτω τα χέρια γιατί θα γίνει χαμός”. Το κράτος διορίζει διευθυντικά στελέχη με ετήσιες αμοιβές εκατοντάδων χιλιάδων για τα “πατάξουν” την λαμογιά των μεσαίων στελεχών που μαζί με τους συνδικαλιστές μοιράζουν κάτω από το τραπέζι την τράπουλα - και μισθούς μερικών χιλιάδων - λαμογιές “συνηθισμένες”, οι οποίες όμως πολλαπλασιαζόμενες ποσοτικά και παρατεινόμενες χρονικά καταλήγουν σε εξίσου τεράστια σπατάλη.
Δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι τον τσαμπουκά στο μαγαζί της ΕΡΤ (που το πληρώνουμε όλοι) τον άρχισε η παραεξουσία των συνδικαλιστών. Κρατική και συνδικαλιστική εξουσία συμβίωναν αρμονικά όταν οι αγελάδες ήταν παχιές και νέμονταν με άγραφους νόμους το γάλα της αφθονίας. Με την χρεοκοπία και το μνημόνιο το ειδύλλιο δοκιμάστηκε. Για λόγους αδιαφάνειας, ή απλώς συγκάλυψης ενοχών, η πολιτική εξουσία στην Ελλάδα αδυνατεί να δράσει επιλεκτικά και να εντοπίσει της εστίες διαφθοράς - με ονοματεπώνυμα - μέσα σε ένα σύνολο. Από την άλλη, οι συνδικαλιστές οι οποίοι καλύπτουν, αν δεν συμμετέχουν, στο πάρτυ, κρατούν ομήρους το σύνολο των εργαζομένων. Παράδειγμα: Οι “πολιτισμένοι” της ΕΡΤ και οι ορχήστρες (στις οποίες έχω διάθεση να συμπαρασταθώ αμέριστα) δέχονται να εκπροσωπούνται από έναν μουσάτο τύπο που μιλά σπαστά ελληνικά, οι μιμητικοί του μύες συσπώνται απαίσια, και θυμίζει πρασινοφρουρό παλαιάς κοπής;
Να θυμίσω ότι ο Χατζιδάκις, που τον περιφέρουν τώρα σε πλακάτ, συγκρούστηκε και εκφράστηκε με βαρύτατες εκφράσεις κατά της προσπάθειας να εισαχθεί ο συνδικαλισμός στις ορχήστρες, και εν γένει στον “πολιτισμό”.
Και έρχομαι κάπως απότομα στο τέλος. Δεν θα αναφερθώ στην σημειολογία της διακοπής της λειτουργίας της ΕΡΤ, και συμφωνώ από άποψη αρχής με τις διαφωνίες που εκφράστηκαν από κάποιους ανθρώπους που εκτιμώ και δεν μιλούν τον ξύλινο συνδικαλιστικό λόγο. Θα είμαι πιο κυνικός: Θα δεχόμουν αυτή την βία, αν μπορούσε να αντικαταστήσει αυτό το οποίο καταλύει με κάτι καλύτερο, ή, εν πάση περιπτώσει, με κάτι εναλλακτικό και αξιόλογο. Αν ήταν, ας πούμε, “επαναστική βία” μιας “πεφωτισμένης εξουσίας”, έστω και δεσποτικής. Υπάρχουν αυτές οι προϋποθέσεις; Φοβάμαι πως όχι.
Ας δούμε τι γίνεται στην εκπαίδευση που είναι συναφής τομέας και τελείως καθοριστικός: Στα πανεπιστήμια όλες οι επεμβάσεις του κράτους πλήττουν το πιο δημιουργικό κομμάτι του ακαδημαϊκού δυναμικού, αυτό που δεν έχει τις αγκυλώσεις και εξαρτήσεις του παρελθόντος αλλά βλέπει τις προοπτικές του να συρρικνώνονται, ή να μπλοκάρεται. Αντίθετα, εκείνοι που είναι υπεύθυνοι για τον βάλτο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης την βγάζουν καθαρή και καθορίζουν ακόμα τις τύχες του χώρου. Και δήθεν τώρα δεν υπάρχει το “άσυλο”. Πολλά “άσυλα” συνεχίζουν να υπάρχουν. Στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση βλέπω τώρα ότι συμβαίνει το ίδιο: εκείνοι που προσελήφθησαν με γραπτούς διαγωνισμούς ΑΣΕΠ και πληρούν σε μεγάλο βαθμό τα αντικειμενικά και αξιοκρατικά κριτήρια, αυτοί πλήττονται περισσότερο. Και στο σύνολό της, η κατάπτωση της εκπαίδευσης στην Ελλάδα δείχνει να μην μπορεί να ανακοπεί. Οι υπεύθυνοι για την υποβάθμιση διατηρούν τα προνόμιά τους και κάνουν παιχνίδι. Το ίδιο υποθέτω συμβαίνει και στο υπόλοιπο δημόσιο. Με αυτό το δείγμα γραφής, τι μπορεί κάποιος να περιμένει για την ΝΕΡΙΤ;
Τέλος, σημειώνω ότι για την φρικτή υποβάθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου στην Ελλάδα, δεν ευθύνεται τόσο η ΕΡΤ, αλλά η ιδιωτική ραδιοφωνία τηλεόραση. Αυτοί κατεδάφισαν ότι απέμεινε όρθιο από αυτό που συνηθίσαμε να λέμε “νεοελληνικό πολιτισμό”, αυτοί έκαναν κουλτούρα το σκυλάδικο, τα μεταξωτά βρακιά στους αδέξιους κώλους, την κομπάζουσα βαρβαρότητα.
Για το περιεχόμενο των εκπομπών της ΕΡΤ, έχω πολλές φορές πει ότι μου θύμιζαν σοβιέτ κουλτούρας. Αλλά αναγνωρίζω ότι, έστω και αυτό το σοβιέτ, μου ήταν οικείο από την άποψη ότι, τουλάχιστον, μπορούσα να διαφωνήσω μαζί του, που σημαίνει ότι υπήρχε τουλάχιστον μια βάση συζήτησης. Με την σκυλοκουλτούρα και το σιχαμένο life style δεν μπορώ και δεν θέλω να έχω καμιά επαφή. Είναι η βαρβαρότητα.
Αν νομίζουν κάποιοι στην κυβέρνηση ότι είναι “πεφωτισμένη δεσποτεία”, ας προχωρήσουν. Αλλά η “πεφωτισμένη δεσποτεία” τσακίζει πρώτα εκείνους που τολμούν να απευθύνουν το χυδαίο ερώτημα “και τι μου χρειάζεται εμένα η καμεράτα;” (Το ίδιο συμβαίνει και στα πανεπιστήμια όπου ο οποιοσδήποτε φοιτητής θεωρεί ότι έχει το δικαίωμα να διακόψει την διάλεξη και να ρωτήσει “ τι μου χρειάζεται εμένα αυτό το θεώρημα μαθηματικών;” Σε ανάλογη, βέβαια ερώτηση, ο Ευκλείδης έδωσε τον φοιτητή 2 οβολούς και έβαλε τους δούλους να τον πετάξουν έξω). Επίσης, ο κος Λιάτσος δεν ήταν δείγμα “πεφωτισμένης” γραφής.
Διαφορετικά, εγώ το λέω απερίφραστα ότι προτιμώ ένα έστω και παρηκμασμένο πολιτιστικό προϊόν από την βαρβαρότητα ως προϊόν των “μεταρρυθμίσεων”.
Επί προσωπικού:
Και γω (και όλοι μας) κριτικάρουμε τα κακώς κείμενα της εκπαίδευσης ή της υγείας, αλλά δεν χαιρόμαστε όταν κλείνουν σχολεία, σχολές, νοσοκομεία και κέντρα υγείας. Τουναντίον θα’ λεγα.
Προσωπικά, αυτό που με φορτίζει συναισθηματικά προστιθέμενο στην αλήτικα πολιτικά κίνηση του κουραδόμαγκα Σαμαρά και της πρεζοπαρέας του για το κλείσιμο της ΕΡΤ είναι ότι, δεν θα ξαναδώ από δημόσια μέσα (συμπεριλαμβανομένων και των ιδιωτικών, που έτσι κι αλλιώς ποτέ δεν πρόβαλλαν) ταινίες:
– off Hollywood
– τις εξαιρετικές ταινίες παραγωγής της HBO
– νέο γαλλικό κινηματογράφο αλλά και τον παλιό του Κλοντ Σαμπρόλ κλπ
– ιταλικό, ισπανικό και λατινοαμερικάνικο κινηματογράφο
και γενικά ποιοτικό παλιό και καινούργιο κινηματογράφο απ’ όλο τον κόσμο που δε θα τον βρεις ούτε στα βιντεοκλάμπ αναγκαζόμενος να τον κατεβάσεις από το ίντερνετ. Η ψηφιακή τιβί (εδώ η ΕΡΤ) με το πρόγραμμά της βόλευε στο κοτσάρισμα ενός εξωτερικού σκληρού δίσκου στην τιβί ή στον αποκωδικοποιητή με προγραμματισμό εγγραφής των ταινιών για μελλοντική θέαση. Τώρα πάει κι αυτό.
(παλιότερα το κάναμε με το VHS, αν θυμάστε)
Αν λοιπόν μιλάμε με όρους κόστους προς όφελος, ή τηλεθέασης, βολευτείτε με Καρανταγί, Αρβύλα και Λαζόπουλο και το βράδυ νωρίς για ύπνο.
Πάντως, επειδή το'χω ψάξει ούτε στη Νόβα, ουτε στο ΟΤΕτιβί (αν έχετε λεφτά για σκόρπισμα) θα δείτε ταινίες του Κλόντ Σαμπρόλ, του Μπερτολούτσι, ή των νέων Ιρανών σκηνοθετών.
Μπλοκμπάστερ, ναι. :(
Πρώτα από όλα με εκνευρίζει που η αριστερά που έχει Μάστερ και 100 διδακτορικά στην προπαγάνδα και στη διαστρέβλωση, παρουσιάζει το θέμα ως κατάργηση της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, ενώ είναι απλά αναδιάρθρωση, κατάργηση του παλιού σάπιου καθεστώς και δημιουργία ενός νέου το συντομότερο δυνατόν. Καταλαβαίνω πως τα παλικάρια του "ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-Μελιγαλάς" είτε θα αναγκαστούν να δουλέψουν και να πάρουν μισθούς ανάλογους των προσόντων τους είτε θα πάρουν π@υλο από το Δημόσιο, αλλά δε μπορώ να τους συμπαρασταθώ στο δράμα τους, λυπάμαι... Όταν μου κόβανε εμένα το μισθό αυτοί παρουσιάζανε δονητές σε πρωινή ζώνη και χασκογελάγανε λες και η ζωή είναι ένα παιχνίδι(για αυτούς είναι).
Ακόμα και σήμερα τα πουλάκια μου στην "πειρατική ΕΡΤ" δείχνουν μόνο το δικό τους θέμα. Κοιτάνε να μη συγκρουστούνε πραγματικά με το κατεστημένο γιατί έρχονται και προσλήψεις στη νέα ΕΡΤ...
Θα καθαρίσει ο Σαμαράς την ΕΡΤ; Σιγά μη τη καθαρίσει. Απλά θα βγάλει τα ΠΑΣΟΚΟΣΥΡΙΖΟΣΚΥΛΑ και θα βάλει ΝΔΣΚΥΛΑ. Τουλάχιστον όμως αν κρίνουμε απο τις δηλώσεις Κεδίκογλου θα πληρώνουμε 33% λιγότερο χαράτσι. Είναι μια κάποια φορολογική ελάφρυνση. Έχοντας να διαλέξω ΠΑΣΟΚΟΣΥΡΙΖΑΙΑ σκουπίδια με 300 εκ το χρόνο έναντι ΝΔ σκουπίδια για 200 εκ, ψηφίζω και με τα 2 χέρια ΝΔ. Έτσι κι αλλιώς, και με το προηγούμενο καθεστώς, τη κυβέρνηση λιβάνιζαν...
... ξέρεις τι κουμάσια είναι αυτοί;
Το θέμα της ΕΡΤ είναι πολιτικό;
Προσωπικά δεν θέλω ούτε ΠΑΣΟΚΟΣΥΡΙΖΟΣΚΥΛΑ ούτε ΝΔΣΚΥΛΑ, ούτε ΚΚΕΣΚΥΛΑ, ΟΎΤΕ ΧΑΣΚΥΛΑ ούτε ...ΣΚΥΛΑ.
πρέπει να υπάρξει απογαλακτισμός των πολιτών από τα κόμματα.
Ως προς το χαράτσι:
Στο λογαριασμό της ΔΕΗ πληρώναμε μέχρι 18/08/2012 το μήνα 4,24 x 12 = 50,88 το χρόνο.
Το 1 ευρώ το μήνα από 18/08/2012 πάει στο ΛΑΓΗΕ.
Άρα κάθε νοικοκυριό πληρώνει 3,24 ευρώ το μήνα x 12 μήνες= 38,88 ευρώ το χρόνο.
Στον λογαριασμό της ΔΕΗ δεν έχει χωριστεί το ποσό και αναφέρεται μόνο η ΕΡΤ.
ΑΠΟ ΠΟΣΠΕΡΤ
΄Αρα φίλε Ανώνυμε 6:40μ.μ.
3,24Χ33%=1.0692
Γλυτώνεις 1.0692€ το μήνα, τρομερή φορολογική ελάφρυνση.
Το τι θα ψηφίσεις είναι δικαίωμα σου, η ψήφος είναι μυστική, δεν την φωνάζουμε για να μας ακούσουν τα αφεντικά, όποιου χρώματος και να είναι.
SPIRAL, εμείς αυτές τις ταινίες τις
βλέπαμε στην Αλκυονίδα, Στούντιο,
Δαναό κλπ. Οι πιό καλά πληροφορημένοι για ταινίες τέχνης ήταν οι φοιτητές του Πολυτεχνείου,
Μετά το σινεμά φαγητό και συζήτηση. Αναρωτιέμαι πως βγήκε η ποιό άχρηστη γενιά, η γενιά μου.
Ειρήνη υμίν αδερφοί μου (ρε τι έχω πάθει από τότε που έκλεισε η ΕΡΑ3) αλλά σοβαρά, είμαστε εμείς, εμείς κι εμείς. Δεν πρέπει να αφήνουμε τίποτα να μας διχάζει και κανέναν να βάζει διχαστικά ανάμεσά μας, μόνο να βρούμε έναν φακό και να ψάχνουμε τον ορθό λόγο.
@8:04 μ.μ.,
Δυστυχώς τις λεγόμενες σινεφίλ ταινίες μόνο απ' την ΕΡΤ τις έβλεπες.
(το τελευταίο, λίγο "τρόπος του λέγειν" γιατί τις πρόβαλε γύρω στις 1.00 μετά τα μεσάνυχτα, αλλά τα metadata - πληροφορίες του ψηφιακού προγράμματος βόλευαν τον προγραμματισμό εγγραφής)
Όλοι μιλάνε για το Τ της ΕΡΤ. Για το Ρ λοιπόν, "Ραδιοφωνία", υπήρχε ποτέ κανένα παράπονο; Με το υπέροχο Γ' Πρόγραμμα (όχι μόνο κλασική μουσική, αλλά και θέατρο, λογοτεχνία, ποίηση, ιστορία, ναι, τώρα στην παρακμή του εξακολουθούσε να είναι μια όαση), με το αξιολάτρευτο Β' Πρόγραμμα (που ήταν ο καλύτερος τρόπος ενημέρωσης και διάδοσης για όλο το ελληνικό τραγούδι), με τον "Κόσμο" για την τζαζ και την έθνικ μουσική. Γιατί δεν λέει κανείς ότι αυτοί οι σταθμοί ήσαν πηγές ενημέρωσης και παιδείας για όλη την ακριτική Ελλάδα; Το Ρ τι τους έφταιγε και το καταργήσαν;
Στον ανώνυμο 7:53 :
Το θέμα δεν είναι απλά το ποσό. Είναι ζήτημα αρχής. Είναι δικά μου λεφτά, και θα αποφασίσω αν θα τα κάνω τσίχλες, σουβλάκια, ή ό,τι άλλο θέλω. Το γεγονός πως βγαίνει μόνο 38 ευρώ το χρόνο, δε σημαίνει πως υποχρεούμαι να το πληρώνω. Άμα ξεκινήσουμε με αυτή τη λογική, ο καθένας μπορεί να σε χαρατσώνει μικροποσά γιατί τόσα του λείπουν και μετά να σου λέει "εντάξει δεν είναι και κανένα τρομερό ποσό"...
Όχι, είναι ζήτημα αρχής. Ούτε 1 σεντ δε πρέπει να φεύγει από την τσέπη του φορολογούμενου πολίτη χωρίς να του παρέχει κάτι ουσιαστικό. Το να πληρώνει κάθε νοικοκυριό και κοτέτσι 1 ευρώ το μήνα για να κάνουν ταξιδάκια και να καλοπερνάνε τα κομματόσκυλα, μόνο και μόνο επειδή "εντάξει μωρέ, 1 ευρώ είναι" δεν έχει λογική.
Είναι ζήτημα αξιοκρατίας, ισονομίας, και καλού παραδείγματος.
Συμφωνώ πως η ΕΡΤ είχε και ποιότητα σε κάποιες εκπομπές. Αλλά τόσο που τη χρυσώναμε, αυτό μας έλειπε να μην είχε κιόλας... Αυτό δε σημαίνει πως πρέπει να τους πληρώνουμε για να πίνουν στην υγειά μας και να μας λένε έχει γούστο...
Ανώνυμε 11.20μ.μ.
Όλες οι δημόσιες τηλεοράσεις ανά κτην υφήλιο πληρώνουν τέλος.
Ακόμη και το στο ΒΒC είναι κάπου 150 λίρες ετησίως νομίζω, ας πούμε 175 ευρώ, 14,58€ το μήνα.
Θα μου πεις εμείς δεν είμαστε ΒΒC,
οι εκπομπές είναι ανάλογες με τι πληρώνουμε.
Δυστυχώς ότι πληρώνεις παίρνεις.
Στην Αγγλία, αν έχει ένα μπλοκ κατοικιών κεραία, έχουν δικαίωμα να μπουν σε κάθε σπίτι να κάνουν έλεγχο, μήπως κάποιος ένοικος κλέβει το σήμα και δεν πληρώνει τέλος.
Τουλάχιστον αυτά δεν τα έχουμε εδώ, τα χρεώνουμε στη ΔΕΗ και τελείωσε.
Δημοσίευση σχολίου