Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013
Ας μάθουμε κάτι από τον θάνατο
Το συγκλονιστικό σκίτσο του Χαντζόπουλου για την 13χρονη Σάρα που πέθανε από τις αναθυμιάσεις μαγκαλιού
Όλοι κλαίνε για την Σάρα. Αλλά ας μάθουμε να μην πεθαίνουμε στην προσπάθεια να ζεσταθούμε μέσα στην φτώχεια μας (και την ενεργειακή φτώχεια που λατρεύουν και προωθούν τα καθίκια που παριστάνουν τους κατ' επάγγελμα "οικολόγους")
Το κρύο σκοτώνει. Πραγματικά. Το κρύο αντιμετωπίζεται με φωτιά, από καταβολής ανθρωπίνου γένους, να' ναι καλά ο Προμηθέας που μάς την έφερε. Η φωτιά είναι μια εύκολη, πολύπλοκη και επικίνδυνη χημική αντίδραση όπου ο άνθρακας (το κάρβουνο) και δευτερευόντως το υδρογόνο στο ξύλο, ή στα κάρβουνα, ή στο πετρέλαιο, ή στο φυσικό αέριο (ή το πετρογκάζ) αντιδρούν με το οξυγόνο του αέρα και παράγουν βασικά διοξείδιο του άνθρακα (ναι, αυτό που δαιμονοποιούν οι οικωλόγοι) και κάτι άλλες πραγματικά επικίνδυνες ουσίες, η πιο άμεσα επικίνδυνη από τις οποίες είναι το μονοξείδιο του άνθρακα. Άοσμο, άχρουν, άγευστο και θανατηφόρο: Μπλοκάρει την μεταφορά οξυγόνου από το αίμα, χωρίς να το πάρεις χαμπάρι, ιδίως αν κοιμάσαι.
Αν θερμαίνεστε με κάρβουνα ή ξύλα (έχω χρησιμοποιήσει και τα δύο), παρακαλώ κάν΄τε το με ασφάλεια: Σε κλειστή σόμπα, (υπάρχουν ένα σωρό σχετικά φτηνές ή παραπεταμένες), είτε από μαντέμι, είτε από λαμαρίνα (οι φαντάροι τις ξέρουν αυτές), και όλες, ΟΛΕΣ, με μπουρί, και εξάτμιση σχετικά ψηλά έξω και πάνω από την ταράτσα, για να "τραβούν καλά" δηλαδή και για να ανάβει το ξύλο ή το κάρβουνο, και να τραβάει έξω τα προϊόντα της καύσης, και το μονοξείδιο. Τα μπουριά είναι και αυτά σχετικά φθηνά, η εγκατάστασή τους είναι μπελαλίδικη αλλά κάθε τοπικός μάστορας με ένα κρουστικό (ή με ένα καλέμι και ένα μαντρακά) και λίγο σοβά και ένα μυστρί, ξέρει να βάλει. Για ασφάλεια, η σόμπα πρέπει να πατάει σε κάτι που να μην πυρώνει και να μην παίρνει φωτιά (π.χ. πλακάκια, πλάκες πέτρας) και να μην ακουμπάει εύφλεκτα. Ποτέ δεν άκουσα κάποιον να καίγεται επειδή ακούμπησε σόμπα, ακόμα και τα μωρά ξέρουν το "τζιζ". Αλλά μπουριά, και πυρασφάλεια.
Βέβαια, όλα αυτά δεν είναι πολύ εύκολα μέσα σε πόλεις, αλλά δεν άκουσα κανένα οικωλόγο να συνιστά να φύγετε από τις πόλεις και να πάτε στα χωριά σας να ανακαλύψετε πως ζούσαν οι παππούδες σας... Σας θέλουν στις πόλεις για να σας πουλάνε οικωλογικούς λαμπτήρες και για να τους ψηφίζετε.
Το κάρβουνο ή τα ξύλα δεν είναι, καθ' εαυτά, επικίνδυνα για θέρμανση. Αλλά είναι θανατηφόρα εάν είναι μέσα στον ανοιχτό χώρο, χωρίς δηλαδή καμινάδα να βγάζει έξω τα προϊόντα της καύσης. Και τα μεν ξύλα βγάζουν αποπνιχτικό καπνό, που προειδοποιεί, αλλά το κάρβουνο ή το ξυλοκάρβουνο δεν βγάζουν σχεδόν τίποτα το αποπνιχτικό, και για αυτό είναι επικίνδυνα. Τα ξύλα, ιδίως σε ατελή καύση, βέβαια, έχουν άλλα προβλήματα...
Η ζέστη, γενικά, ζεσταίνει με δύο τρόπους: Με ακτινοβολία και ζεσταίνοντας τον αέρα. Στα τζάκια, ζεσταίνει μόνο με ακτινοβολία (ο ζεστός αέρας φεύγει όλος έξω με τα καυσαέρια). Στο καλοριφέρ ζεσταίνει κυρίως ζεσταίνοντας τον αέρα (αν το σώμα ήταν βαμμένο μαύρο ματ, θα ζέσταινε και με ακτινοβολία). Στις σόμπες κλειστού τύπου (αυτές με τα μπουριά) ζεσταίνει και με ακτινοβολία (πυρώνει η σόμπα) και ζεσταίνοντας τον αέρα που κυκλοφορεί έξω από την σόμπα. Τα ζεστά καυσαέρια φυσικά βγαίνουν έξω. Τα μαγκάλια σκοτώνουν επειδή είναι φτηνά, και εξαιρετικά αποτελεσματικά: Όλη η ζέστη μένει μέσα, μεταδίδεται και με ακτινοβολία και θερμαίνοντας τον αέρα. Αλλά είναι θανατηφόρα επειδή δεν μυρίζουν πολύ, δεν είναι αποπνιχτικά, και τα προϊόντα της καύσεως μένουν μέσα. Επίσης, βγάζουν πολύ μονοξείδιο αφού μια στοίβα αναμμένα κάρβουνα αυτό ακριβώς κάνει: Ατελή καύση (εξ ου και χρησιμοποιούνται στην σιδηρουργία)
http://www.cdc.gov/co/faqs.htm
http://en.wikipedia.org/wiki/Carbon_monoxide_poisoning
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
15 σχόλια:
Όσον αφορά στους ¨οκωλόγους¨, όσο το ψάχνω τόσο περισσότερα γνωστά ¨μπουμπούκια¨ ΑΠΕτζήδων (κυρίως αιολικά) συναντώ και στο lobby της ΒΙΟΜΑΖΑΣ!!
@katalytikos
Δυστυχώς στο σπίτι μου έχω συνεχή μπαλκόνια και προβόλους και ενώ πέρσι είχα ζαχαρώσει μια ωραία μαντεμένια ξυλόσομπα, δεν βολεύει από πουθενά η έξοδος των μπουριών της!
Οπότε A/C με φειδώ και χρονοδιακόπτη, πετρέλαιο 2 ώρες την ημέρα από πρόπερσι και ζακέτες. Αλίμονο σ' αυτούς που χάνονται, αλίμονο στα παιδιά, αλίμονο στους ανήφαγους, κακό ψόφο στα καθάρματα.
ζακέτες; Αα... πρέπει να είσαι νέος... Πρόλαβα 1) φανέλα, 2) πουκάμισο ζεστό, 3) πουλόβερ, 4) ή δεύτερο πουλόβερ ή σακάκι αν ήσουν "μεγάλος". Σκούφο νύχτας δεν πορόλαβα, αλλά σπάνια υπήρχαν "μεγάλοι" χωρίς καπέλο. Στην Αμερική του τέλους της δεκατίας του 70, το ντύσιμο αυτό απέκτησε και ονομα: Layering. Κοινώς να ντύνεσαι σαν κρεμμύδι. Εκεί είχαν και μακριά, συχνά διπλά, εσώρουχα. Όχι παίζουμε.
Οι μεγαλύτερες απώλειες θερμότητας στο σώμα είναι από το κεφάλι. Σκούφος. Αυτοί του σκι από πολυπροπυλένιο είναι μανούλες.
σε πολυκατοικίες στην πόλη φυσικά δύσκολα τα μπουριά (αν και στην Θεσσαλονίκη δεν κολλάνε). Να μια πατέντα για νεόπτωχους με τζακι στο διαμέρισμα. Σόμπα με μπουρί (πρέπει να είναι χαμηλή) με το μπουρί να βγαίνει με δύο γωνίες 90 μοιρών από το άνοιγμα του τζακιού. Πολύ αποτελεσματικό. Αυτό που δεν έχω μάθει είναι που βρίσκει κανείς κάρβουνο (όχι ΞΥΛΟκάρβουνο), αλλά κανένας παλιός σιδεράς θα ξέρει
Νομίζω οτι θα έπρεπε να γράψεις κάτι για τους "οικολογικούς" λαμπτήρες, νομίζω οτι είναι άλλη μία οικολογική απάτη, αλλα δεν έχω καμία γνώση για να το τεκμηριώσω.
Αυτό που έγραψες για μαύρα σώματα καλοριφέρ, πρώτη φορά το είδα. Δηλαδή αν ήταν μαύρα, θα είχαν μεγαλύτερη απόδοση; Τοτε γιατι δεν τα κάνουν μαύρα, και πώς μπορούμε να τα κάνουμε εμείς, γίνεται να τα βάψουμε, ή έχω καταλάβει λάθος;
Νομίζω οτι θα έπρεπε να γράψεις κάτι για τους "οικολογικούς" λαμπτήρες, νομίζω οτι είναι άλλη μία οικολογική απάτη, αλλα δεν έχω καμία γνώση για να το τεκμηριώσω.
Αυτό που έγραψες για μαύρα σώματα καλοριφέρ, πρώτη φορά το είδα. Δηλαδή αν ήταν μαύρα, θα είχαν μεγαλύτερη απόδοση; Τοτε γιατι δεν τα κάνουν μαύρα, και πώς μπορούμε να τα κάνουμε εμείς, γίνεται να τα βάψουμε, ή έχω καταλάβει λάθος;
για οικολογικούς λαμπτήρες είχα γράψει:
http://archaeopteryxgr.blogspot.gr/2011/04/blog-post_02.html
http://archaeopteryxgr.blogspot.gr/2013/02/blog-post_942.html
για υδράργυρο στους υδρογονάνθρακες:
http://archaeopteryxgr.blogspot.gr/2013/02/blog-post_5017.html
Το μαύρο ματ έχει μεγαλύτερο emissivity. Παίζει ρόλο και το υλικό, και η επιφάνεια. Το γυαλιστερό αλουμίνιο έχει χαμηλό e. To μαύρο μαντέμι υψηλό. Και οι λαδομπογιές έχουν υψηλό. Δες και το http://www.engineeringtoolbox.com/emissivity-coefficients-d_447.html
Το πόσο άνετα αισθάνεσαι σε κάποιο χώρο έχει σχέση με τα υλικά του χωρου, πως ανατανκλούν ή εκπέμπουν υπέρυθρες (αυτές σε ζεσταίνουν). Ενα ηλιόλουστο δωμάτιο με γυαλί στον νότο και κεραμικό πάτωμα πχ, είναι θαύμα (αλλά άντε βρες το)
Περί "μαύρων σωμάτων" και θέρμανσης δι' ακτινοβολίας όλα ξεκινούν από εδώ.
(δεν κερδίζεις και πολλά)
σήμερα συμπτωματικά ανακάλυψα στα P/C της ΔΕΗς οτι μονο στα ανώτατα κλιμάκια έχουν πρόσβαση στο blog σου αδελφέ χιχχι
οι περισσότερες εταιρίες σε δίκτυο, έχουν κλειστά τα blogs για τον πολύ κόσμο (έεε... λογικό είναι)
ΣΤΕΛΛΑΚΗΣ ΠΕΡΠΙΝΙΑΔΗΣ Η Βαρβάρα
https://www.youtube.com/watch?v=w1puyJoiW2Y
Eξι «αγκάθια» στην πώληση της ΔΕΗ, συνάντηση αύριο Σαμαρά-Βενιζέλου
http://www.tanea.gr/news/economy/article/5060670/eksi-agkathia-sthn-pwlhsh-ths-deh-synanthsh-ayrio-samara-benizeloy/
Ευχαριστώ για την απάντηση, είμαι νέος επισκέπτης στο ιστολόγιό σου, και δεν είχα δεί τις παλιές αναρτήσεις.
spiral architect - Με έπεισες και δεν θα βάψω μαύρα τα σώματα καλοριφέρ, θα τα αφήσω να μαυρίσουν απ΄το κακό τους απο την (όσο το δυνατόν)αχρησία.
ομίλησε και ο κόπρος χιχχι http://www.iene.gr/page.asp?pid=2959&lng=1
ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ ΣΤΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ
http://energiakoiergazomenoidei.blogspot.gr/2013/12/blog-post_4763.html
Δημοσίευση σχολίου