(κλικ στην εικόνα για μεγέθυνση
και παραθέτω γνωστές παραπομπές στο τέλος)
Η ...ΣΚΟΤΕΙΝΗ υπόθεση της «πράσινης ανάπτυξης» -- με αιχμή τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) -- στη χώρα μας, οφείλει να έρθει στο φως τουλάχιστον μέσω της Βουλής για να διαλευκανθεί αυτή η χρονική περίοδος. Στην οποία και πολλά λεφτά δαπανήθηκαν τη στιγμή που η χώρα έχει ξεμείνει από ρευστό, αλλά και φρούδες ελπίδες αποδείχθηκε το όλο εγχείρημα στην αγορά εργασίας.
Το παράδειγμα της Ισπανίας στις ΑΠΕ είναι κολοσσιαίο, για να αποδειχθεί το μέγεθος της «φούσκας» στον τομέα αυτόν. Είναι απίστευτο πάντως το γεγονός ότι η Ελλάδα ενώ έπρεπε να καλύψει τις ανάγκες της από ΑΠΕ έως το 2020, έφθασε μόνο μια πρωθυπουργική θητεία του κ. Παπανδρέου για να καλυφθεί σχεδόν ολόκληρο το ποσοστό των ΑΠΕ.
Αναμφίβολα η κυβέρνηση είχε επιδείξει πρωτοφανή ζήλο για τις Ανανεώσιμες Πηγές. Με βάση τα ως τώρα στοιχεία, μάλλον προς αποτυχία βαίνει το μεγαλεπήβολο σχέδιο της τότε κυβέρνησης. Αλλά αυτό θα το εξετάσουμε χωριστά σε κάποιο άλλο άρθρο μας.
Ωστόσο, ειδικά για το θέμα των αιολικών πάρκων, το Γερμανικό περιοδικό Spiegel σκιαγραφεί με τα πιο μελανά χρώματα το παρόν και το μέλλον,αναφορικά με τις αποδόσεις στους επενδυτές αλλά και εν γένει ως παραγωγή ενέργειας. Στο θέμα των αποδόσεων, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το περιοδικό, «υπάρχει μαύρη μελαγχολία στους επενδυτές» ιδιώτες που είχαν επενδύσει σε αιολικά πάρκα. Τώρα ζητούν τις υποσχεθείσες αποδόσεις αλλά δυστυχώς δεν παίρνουν θετική απάντηση. Και αρχίζουν να αποσύρουν τις επενδύσεις. Έπεα πτερόεντα έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι. Εδώ βρίσκει την απόλυτη εφαρμογή του.
Όπως αναφέρει το περιοδικό, την περασμένη εβδομάδα, σε μια πανγερμανική συνέντευξη Τύπου, το κορυφαίο στέλεχος και διευθύνων της εταιρίας Prokon (από τις μεγαλύτερες εταιρίες αιολικών πάρκων στην Γερμανία) έλεγε με στόμφο ότι η εταιρία του μπήκε σε τροχιά σημαντικής ανάπτυξης. Ωστόσο οι επενδυτές οι οποίοι είχαν επενδύσει 1,4 δις ευρώ (!) δεν πείστηκαν και του έθεσαν το δίλημμα: Είτε τις αποδόσεις του 6% που τους είχαν υποσχεθεί είτε τα λεφτά τους πίσω. Και η εταιρία κήρυξε πτώχευση! Μετά από αυτή τη σοβαρή εξέλιξη υπάρχει διάχυτη ανησυχία στην αγορά της Γερμανίας ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες χρεοκοπίες, με ότι αυτό συνεπάγεται.
Ειδικά στην Γερμανία υπήρχε μεγάλη σε χρονική διάρκεια προπαγάνδα, για την «πράσινη ενέργεια» και ειδικά στα αιολικά πάρκα, τα οποία θεωρούσαν ως το επιχειρηματικό μοντέλο που θα αποδειχθεί εξαιρετικά πετυχημένο, με πολύ καλές αποδόσεις και βέβαια «θα σώσει και το περιβάλλον». Αυτό ακρι΄βως που έλεγαν και στη χώρα μας στη διάρκεια της κυβέρνησης Παπανδρέου. «Σίγουρα λεφτά και εισόδημα μεγάλο», έλεγαν τα διαφημιστικά που έπεφταν βροχή!
Παρά τις δυσμενείς για τις ΑΠΕ εξελίξεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, στην Ελλάδα εμείς συνεχίζουμε ακάθεκτοι την «πράσινη ενέργεια»
Πρέπει να προσέξουμε το γεγονός ότι ο ΑΔΜΗΕ έχει χαρακτηρίσει ως ελάχιστης αξιοπιστίας τα αιολικά πάρκα (για 10% κάνει λόγο), για τα οποία είπε ότι η Ελλάδα μπορεί να έχει γεμίσει ΑΠΕ μέχρι το 2020, ρεύμα όμως θα συνεχίσει να εισάγει!
Τώρα όμως που ο ΑΔΜΗΕ «φεύγει από την μέση» μπορούν ανενόχλητοι να συνεχίσουν το θεάρεστο έργο της «πράσινης ανάπτυξης». Δια του λόγου το αληθές: Το Υπουργείο Περιβάλλοντος ανακοίνωσε στις 6 Δεκεμβρίου 2013: 7 αιολικά πάρκα 204,2 MW, στις 20 Δεκεμβρίου 2013: 9 πάρκα 218,5 MW, στις 8 Ιανουαρίου 2014: 7 πάρκα 465 MW. Δηλαδή, σε διάστημα τριάντα ημερών υπέγραψε συνολικά 23 πάρκα με 878 MW.
Αν κάνουμε την απλή αριθμητική πράξη για να δούμε την πραγματική ενέργεια που θα έχει παραχθεί από το σύνολο των αιολικών πάρκων, σύμφωνα με όσα λέει ο ΑΔΜΗΕ έχουμε 878MW x 10% = 88MW. Κάτι δηλαδή σαν την πρώτη ηλεκτροπαραγωγική μονάδα του ΑΗΣ Κοζάνης που έκλεισε η κ. Μπιρμπίλη το 2010.
ΡΑΦ
Και, προσθέτω εγώ, τα 878 αιολικά MW δεν μπορούν να ηλεκτροδοτήσουν ούτε ένα περίπτερο (αφού δεν φυσάει πάντα), ενώ θα μάς κοστίσουν τουλάχιστον 1-1,5 δις ευρώ που θα αποπληρώνουμε από φουσκωμένους λογαριασμούς ρεύματος, χωρίς όμως να ηλεκτροδοτούμαστε από αυτά.
Ελευθεροτυπία 16 Μαϊου 2010 Οικογενειακή υπόθεση η «πράσινη ανάπτυξη»
REUTERS Jan 22 2014 -- German wind parks group Prokon files for insolvency
SPIEGEL Jan 30 2014 -- Gone with the Wind: Weak Returns Cripple German Renewables
ΑΔΜΗΕ Οκτ. 2013 -- Μελέτη Επάρκειας Ισχύος για την Περίοδο 2013 - 2020
Το 2020 θα έχουμε ΑΠΕ, αλλά, το βράδυ, ΔΕΝ θα έχουμε ρεύμα: το λέει και ο ΑΔΜΗΕ!
8 σχόλια:
[...] Ωστόσο οι επενδυτές οι οποίοι είχαν επενδύσει 1,4 δις ευρώ (!) δεν πείστηκαν και του έθεσαν το δίλημμα: Είτε τις αποδόσεις του 6% που τους είχαν υποσχεθεί είτε τα λεφτά τους πίσω. Και η εταιρία κήρυξε πτώχευση! [...]
Να γιατί σκούζουν οι διάφοροι ανώνυμοι:
- Τα λεφτά μας πίσω!
- Το χρήμα (πρέπει να) γεννάει χρήμα!
- Κάνουμε παραγωγικές επενδύσεις!
- Όχι στις στρεβλώσεις, αρκεί η τσέπη μας να γεμίζει ίσια!
Αν δεν δουμε να πτωχευουν Ιμπερντρολες και Τέρνες και Σμέρνες δεν πειθόμαστε Αρχαιοπτερυγα!!!!!!!
http://climate.nasa.gov/news/1029
Και η NASA είναι στο "κόλπο" ;;;; Κι αυτούς η Τέρνα τους έβαλε και οι επενδυτές σε φωτοβολταϊκά;;;
από το 2008, οι ΗΠΑ έχουν τον ΟΜπάμα. Η επίσημη θέση του ΟΜπάμα είναι υπερ ανθρωπογενών κλιματολογικών κλπ. Πολλά διοικητικά στελέχη στην ΝΑΣΑ συμμορφώνονται. Μερικοί έχουν πει ότι οι ΑΠΕ είναι μάπα και μόνο τα πυρηνικά σώζουν (το κλίμα). Τα στοιχεία δείχνουν κρύο την δεκαετία του 70, ζέστη μεταξύ 80 και 90 και σταθερά η κρύα μετά. Και τι σχέση έχει με τα αιολικά που κλείνουν στην Γερμανία?? Η Γερμανία έχει ρεκορ ΑΠΕ, ρεκόρ ΜΗ ηλεκτροδότησης από ΑΠΕ και αυξημένη χρήση άνθρακα παρά τις πολλές ΑΠΕ. Δεν έβαλε η ΤΕΡΝΑ τους επενδυτές στα φ/β, η Μπιρμπίλη τους έβαλε (με συμβούλους από ΤΕΡΝΑ).
Η Ιμπερντόλα είναι κυρίως συμμβατικός ηλεκτροπραγωγός. Τα αιολικά που έχει ανα την Ευρώπη είναι πρόσθετο έσοδο. Εχει συνυπογράψει υπέρ διακοπής επιδοτήσεων ΑΠΕ... Για την ΤΕΡΝΑ δεν ορκίζομαι... Πασοκογέννημα...
Αν αυτός που έστειλε την αναφορά στην NASA διάβαζε το κείμενο που το συνοδεύει και δεν έβλεπε όπως πιθανολογώ μόνο το βιντεάκι, θα καταλάβαινε ότι πέρα από τις πράσινες, τις κόκκινες, τις θαλασσιές τις χάντρες για ιθαγενείς, αυτό που λένε και εκεί στο Goddard είναι ότι η “υπερθέρμανση” ήταν 0,6 βαθμοί Κελσίου ! Μετά τον “πυρετό” του θερμοκηπίου, ο οποίος προσέβαλε και την κρατική υπηρεσία που λέγεται NASA, τώρα όλοι προσπαθούν να τα μαζέψουν διακριτικά. Στην πιο αθώα εκδοχή, κάποιοι ερευνητές επένδυσαν επιστημονικά σε μοντέλο το οποίο ξέφτισε και μπάζει από παντού. Άλλοι όμως επένδυσαν κανονικά και μετράνε αποδόσεις επενδύσεων εγγυημένων με λεφτά φορολογουμένων, πολύ κάτω του μέσου ρίσκου. Είναι γνωστό από την επιστημολογία (βλ. T. Kuhn) ότι η οργανωμένη επιστημονική κοινότητα δυσκολεύεται να απορρίψει ένα έστω και διάτρητο μοντέλο το οποίο είχε προηγουμένως αποδεχθεί και καθιερώσει ως mainstream. Θυμάται κανείς ότι σε παραλήρημα πυρετού θερμοκηπίου ο νεονοστράδαμος Al Gore είχε προβλέψει το 2008 ότι οι πάγοι της Αρκτικής σήμερα δεν θα υπήρχαν! Επικαλούμενος τον ωκεανολόγο Μασλόφσκι ο οποίος προσέφερε υπηρεσίες και στo τμήμα κλιματικής αλλαγής της NASA είχε πει στην Γερμανία ότι το 2013 δεν θα υπήρχαν πάγοι. (Ο Lindzen του ΜΙΤ είχε πει ότι ο Μασλόφσκι πήρε στοιχεία του 2007 και έκανε προβολή στο μέλλον. Μετά βέβαια από τον θόρυβο που έγινε και ο Μασλόφσκι προσπαθούσε να τα μαζέψει....)
H NASA βρήκε τρόπο να δουλεύουν οι ΑΠΕ χωρίς να μας χαρατσώνουν με τέλη ΑΠΕ στο λογαριασμό της ΔΕΗ;
Για δώσε λεπτομέριες ρε ανώνυμε μπας και δούμε άσπρη μέρα!
Kaymakchalan
Και μετα βαζουν την ελλαδα πρωτη μουρη στον καταλογο των απατεωνων,οι ΑΠΕ τζγδες τι ειναι??????
Δημοσίευση σχολίου