Οι ειδήσεις εξακολουθούν να επιβεβαιώνουν: Όσο πιο πολλά αιολικά και φωτοβολταϊκά μπαίνουν σε ένα δίκτυο, τόσο γίνονται πρόβλημα που ψάχνει για διέξοδο σε γείτονες. Ο λόγος για την Δανία, την Καλιφόρνια, τον Καναδά, την Αγγλία και, φυσικά, την Γερμανία. "Εξάγουν" (απορρίπτουν) όπου βρουν (όπου έχει καλώδιο), εισάγουν ισχύ βάσης από όπου έχει περίσσευμα (οι χώρες με τέως βιομηχανία είναι ιδανικές) και όλοι θέλουν να καπαρώσουν τα υδροηλεκτρικά του άλλου, κατά προτίμηση ..φθηνά:
1. Για την Δανία, έγραψα εκτενώς προχτές: Μικρή χώρα ανάμεσα σε τρεις γείτονες, που "εξάγει" σχεδόν όλη της την αιολική "παραγωγή" και την επανεισάγει, συνήθως με ζημιά. Η Δανία παριστάνει ότι ηλεκτροδοτείται από αιολικά, αλλά πέρα από την δική της ηλεκτροδότηση από πετρέλαιο και κάρβουνο, ηλεκτροδοτείται από τα Υ/Η της Νορβηγίας (και από τα πυρηνικά της Σουηδίας). Με το που οι Γερμανοί και οι Άγγλοι καπαρώσουν τα Υ/Η της Νορβηγίας, η Δανία θα ελπίζει να περισσεύουν Υ/Η και για αυτήν...
2. Η καταπράσινη Καλιφόρνια έχει το πρόβλημα ότι με πολλά φ/β και λιακάδες, έχει μία καμπύλη φορτίου που μοιάζει με ...πάπια. Δηλαδή η "ΔΕΗ" της πρέπει να παράγει στο φουλ τα βράδια όταν έχει φύγει ο ήλιος και ο κόσμος θέλει ρεύμα. Η Καλιφόρνια λέει ότι "ευτυχώς που φυσάει την νύχτα και όχι την ημέρα" (το αντίθετο από ότι στην Ελλάδα). Το πρόβλημα ήταν πρόσφατα στις ειδήσεις (εδώ και εδώ).
Η λύση για την Καλιφόρνια; Σοφιστικέ θάλαμοι ελέγχου διαχείρισης δικτύου, περισσότερα καλώδια, για τις λίγες ώρες μεταβλητού ρεύματος, απορρίψεις σε γειτονικές πολιτείες, εισαγωγές από γειτονικές πολιτείες, και το πιο χαριτωμένο, θα ψάχνουν για ...νέες, βελτιωμένες, καταπληκτικές τουρμπίνες αερίου! Μαντέψτε ποια εταιρία τις φτιάχνει! In Bayern steht die beste, größte, effizienteste Gasturbine der Welt... Eine halbe Milliarde Euro hat der Siemens-Konzern seinerzeit in das Projekt gesteckt...
Και από που ηλεκτροδοτείται η καταπράσινη Καλιφόρνια; Μα από εισαγωγές από γειτονικές πολιτιείες (στα Ελληνικά εδώ). Και οι ΗΠΑ έχουν την δική τους Siemens που ονομάζεται GE... Μεγάλη οπαδός των ΑΠΕ, και η GE. Με την διαφορά ότι οι Αμερικάνοι έχουν και αέριο, μόνοι τους τα φτιάχνουν τα προβλήματα και μόνοι τους τα τρώνε... Και έχουν και λίγη περισσότερη διαφάνεια από την
3. Στον Καναδά, η αιολική Πολιτεία είναι το Οντάριο. Όπου και το πιο έντονο αντιαιολικό κίνημα. Στο Οντάριο έχουν πολλά αιολικά (και φ/β) και πληρώνουν περί το $1 δις για να "εξάγουν" ρεύμα. Μαντέψτε ποιο ρεύμα εξάγουν! Το ίδιο που εξάγει και η Δανία. Πληρώνουν για να "εξάγουν" αυτό που υπάρχει μόνο επειδή επιδοτούν την ύπαρξή του.
4. Και η Αγγλία γεμάτη αιολικά, και εκεί πολιτικοποιημένο το θέμα, με ορατή την Πράσινη θέση των συμβατικών κομμάτων και την άνοδο κομμάτων με βάση την αντιαιολικότητά τους -- που ταυτίζεται πια με τον ευρωσκεπτικισμό τους. Οι ειδήσεις έχουν συνεχώς ιστορίες για απουσία των αιολικών όταν τα χρειάζονται και για εξάρτηση από εισαγωγές (πυρηνικού ρεύματος) από την Γαλλία (και την Ολλανδία). National Grid says UK set to import more electricity. Και projects include plans for the world's longest interconnector, a 460 mile cable linking the UK to Norway. Το άρθρο λέει ότι το ρεύμα έτσι θα γίνει πιο φθηνό για τους Άγγλους και πιο ακριβό για τους Νορβηγούς. Αν εξακολουθώ να γράφω όταν τελειώσει το έργο, προβλέπω ότι θα σας λέω ότι ο ανταγωνισμός των "Ευρωπαίων" για τα Νορβηγικά υδροηλεκτρικά , ή θα εκδιώξει τους Νορβηγούς από την χώρα τους, ή θα τους συμφέρει να μην έχουν ρεύμα οι ίδιοι, και να πουλάνε υπηρεσίες αντλησιοταμίευσης. Το λόμπυ για το θέμα έχει αρχίσει εδώ και καιρό...
5. Η Γερμανία είναι το παράδειγμα προς αποφυγήν αλλά εξάγουν. Εξάγουν τις ΑΠΕ, εξάγουν καλώδια, εξάγουν ηλεκτρολογικά και, το κερασάκι, τουρμπίνες αερίου. Ρεκόρ ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ, αλλά ηλεκτροδοτούνται από όλο και περισσότερο κάρβουνο, και έχουν ρεκόρ απορρίψεων για τις οποίες επίσης πληρώνουν. Αλλά εξάγουν... Και όταν λέω "πληρώνουν" αναφέρομαι στη δική τους αύξηση στην τιμή του ρεύματος. Και, για να μην έχετε αμφιβολίες σε τι οφείλεται αυτή η αύξηση... Και επειδή περισσότερες ΑΠΕ σημαίνουν εκθετική αύξηση, η Γερμανία "θα ζητήσει βοήθεια από τους γείτονές της". Αυτό είναι ευφημισμός ότι θα τους μεταθέσει το πρόβλημα (και το κόστος).
6. Η Ελλαδίτσα... Από το energypress, 2013: "... σύμφωνα με ανθρώπους της αγοράς που δραστηριοποιούνται στην εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας, τα τεχνικά προβλήματα του καλωδίου, αξιοποιούνται προσχηματικά από την ιταλική πλευρά για τον περιορισμό των εισαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας στο ιταλικό σύστημα. Όπως αναφέρουν οι ίδιοι, η ιταλική αγορά δέχεται και αυτή, όπως και η ελληνική εξάλλου, μεγάλες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, με προφανείς επιπτώσεις στη λειτουργία των μονάδων που είναι συνδεμένες με το σύστημα..." Και βάζουμε ..κι άλλες! Θα πληρώνουμε για να εισάγουμε και θα πληρώνουμε και για να "εξάγουμε"... Τα πράσινα μαθηματικά. Ο χάρτης είναι από εδώ.
Η E.On το έχει πει από το 2005:
Η αποθήκευση ρεύματος (και ειδικά οι αντλησιοταμιεύσεις), είναι θεωρητική λύση. Δεν είναι πρακτική λύση: (α) Τα φράγματα και τα νερά σε μέρη όπως η Ελλάδα έχουν άλλες χρήσεις, και δεν είναι για να δικαιολογούνται οι βαριά επιδοτούμενες ΑΠΕ -- μια σημαντικότατη χρήση είναι η διαχείριση φορτίων για τις συμβατικές θερμικές μονάδες. (β) Όπως λέει και ο ΑΔΜΗΕ, η ύπαρξη φωτοβολταϊκών ήδη δεσμεύει την δυνατότητες αντλησιοταμίευσης. (γ) Οι αντλησιοταμιεύσεις είναι από μόνες τους αντιοικονομικές. Ας βέβαια μας δώσει η ΔΕΗ Ανανεώσιμες το κοστούμι που της κληροδότησε ο Δόκτωρ Τ. στην Ικαρία, και ας συγκρίνουμε το κόστος του ρεύματος αιολικών και αντλησιοταμίευσης, με άλλες, εναλλακτικές λύσεις... Αν φυσικά μας χάριζε η ΔΕΗ τα Υ/Η της και πλήρωνε και για καινούργιες τουρμπίνες Francis ή ό,τι βάζουν τώρα, στα φράγματα, θα μπορούσαμε να δικαιολογούμε τις αιολικές ταρίφες, που σήμερα είναι κατά 90% πεταμένα λεφτά.
Τονίζω, ότι ειδικά ο ΑΔΜΗΕ, ανέφερε ότι το πρόβλημα με τα αιολικά γίνεται χειρότερο επειδή έχουμε και φωτοβολταϊκά. Δηλαδή το πρόβλημα της διαχείρισης της αιολικής στοχαστικότητας (με θερμικές μονάδες αερίου ή/και με αντλησιοταμιεύσεις) γίνεται πολύ δυσκολότερο από την ύπαρξη και φωτοβολταϊκών, που και αυτά απαιτούν αντίστοιχη διαχείριση. Για το πω απλά, δεν μπορούμε να έχουμε την ίδια τουρμπίνα αερίου, ή την ίδια αντλία νερού, να αναβοσβύνει για αιολικά και για φωτοβολταϊκά ταυτόχρονα, αλλά ούτε αντέχουμε να τα έχουμε όλα διπλά και τρίδιπλα...
Η Ε.On τα είπε το 2005... Η ΡΑΕ τα είπε το 2012. Ο ΑΔΜΗΕ τα είπε τα 2013. ΟΚ, έχουν αμοληθεί η παπαγάλοι να λένε τα ίδια, ξανά και ξανά, διαψευδόμενοι από κάθε μη παπαγαλίσια είδηση. Κάθε επίσημη στατιστική. Οι ΑΠΕ ηλεκτροδοτούν μόνο σε άρθρα επιπέδου από Ναυτεμπορική και κάτω... Όπως πετάει ο άλλος το 20% ή το 50% γνωρίζοντας ότι ο μέσος Μήτσος (και ο κάθε Πλοκάμης) δεν θα ασχοληθεί να δει ότι αυτό το ποσοστό απορρίφθηκε σε γείτονες και ξανα-αγοράστηκε με καπέλο...
Και να η σωτηρία των διασυνδέσεων... Που θα είναι η ...βοήθεια της "Ευρώπης" προς την Γερμανία, ή εάν θέλετε μια πιο ρεαλιστική εξήγηση, είναι το είναι η μόνη διέξοδος του Γερμανικού "Lebensraum" στον ηλεκτρισμό.
4 σχόλια:
Ναι, οι ΑΠΕ βοηθούν και τον γείτονα και αυτό δεν είναι μειονέκτημα, είναι πλεονέκτημα. Έχετε πρόβλημα και με αυτό;
ναι, βεβαίως και τον βοηθούν. Του παίρνουν την ισχύ βάσης και την βιομηχανία, αλλά του δίνουν κάποια αποζημίωση για την ταλαιπωρία. Να σου δώσω λίγα ευρώ να τρως φάπες? Μάλλον θα το θεωρήσεις υποτιμητικό.
9:28 και ο μαζοχισμός έχει τα καλά του
Πολωνία και Τσεχία μπλοκάρουν τις απορρίψεις Γερμανικού αιολικού ρεύματος, στα δίκτυά τους
9:28, εάν τρολάρεις δεν χρειάζεται να το διαβάσεις. Εάν δεν τρολάρεις, μερικοί έχουν κάνει έντονα διαβήματα διαμαρτυρίας για αυτήν την "βοήθεια"
Δημοσίευση σχολίου