(μεγαλώνει με κλικ)
http://www.science-skeptical.de/klimawandel/warum-haben-wir-in-deutschland-mit-die-hoechsten-strompreise-der-welt-und-warum-hat-sich-der-strompreis-seit-2000-mehr-als-verdoppelt/0013735/
BDEW-Strompreisanalyse Juni 2014
Europäischer Strompreisvergleich
http://www.kwh-preis.de/strompreis-dossier-teil-5-strompreise-im-europaeischen-vergleich
http://ec.europa.eu/eurostat/documents/2995521/6849826/8-27052015-AP-EN.pdf/4f9f295f-bb31-4962-a7a9-b6c4365a5deb (Μάϊος 2015)
Υπάρχει αυτό το παράδοξο : Από την μία, οι ΑΠΕ διαφημίζονται σαν "δωρεάν" ή "φθηνό" ρεύμα, και από την άλλη το κόστος του ρεύματος έχει διπλασιαστεί στην Γερμανία [και όχι μόνο], λόγω ΑΠΕ.
Οι ΑΠΕ υπάρχουν επειδή (α) επιδοτούνται (με μετακύλιση της επιδότησης στους λογαριασμούς "ΔΕΗ"), (β) είναι υποχρεωτικές με δήθεν υποχρεωτικές αλλά ασαφείς "ποσοστώσεις", και (γ) τα δίκτυα πρέπει να παίρνουν το ρεύμα από ΑΠΕ κατά προτεραιότητα και με δική τους επιβάρυνση. Όλα αυτά με τον νόμο EEG (το Γερμανικό πρωτότυπο του Νόμου Μπιρμπίλη).
Όταν και για όσο φυσάει ή/και έχει ήλιο, με πολλές εγκατεστημένες ΑΠΕ, πέφτει, πρόσκαιρα, η χοντρική τιμή του ρεύματος. (Προσοχή: Πέφτει η χοντρική, αλλά η λιανική μένει ψηλά, αφού σε αυτήν προστίθενται τα ΕΤΜΕΑΡ, και άλλα τέλη που έχουν άμεση και έμμεση σχέση με ΑΠΕ (όπως π.χ. τέλη διασύνδεσης και μεταφοράς -- κάποιος πρέπει να πληρώσει όλα αυτά τα έξτρα καλώδια και την χρήση του δικτύου).
Στην Γερμανία, το πλεονάζον ρεύμα από ΑΠΕ είναι τόσο πολύ, που οι Γερμανοί πληρώνουν για να "εξαχθεί" σε γειτονικές χώρες, κατά προτίμηση με πλεονάζοντα υδροηλεκτρικά, (Ελβετία, Γαλλία, Νορβηγία) για αντλησιοταμίευση, και επαναγορά, σε άλλη, υψηλότερη τιμή, σε άλλη στιγμή (κάτι που είδαμε κάνει κατά κόρον η Δανία).
Ο συνδυασμός 1) των προσαυξήσεων (ΕΤΜΕΑΡ κλπ) με 2) την διαφορά "εξαγωγών" σε χαμηλές τιμές (και επανεισαγωγών σε υψηλότερες τιμές) έχει υπερδιπλασιάσει το κόστος του ρεύματος στην Γερμανία. Η Δανία και η Γερμανία έχουν το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη (και ίσως στον κόσμο) από αυτή την άσκηση.
Και υπάρχουν και πρόσθετες παρενέργειες: Η κατά προτεραιότητα επιλογή του ρεύματος από ΑΠΕ (που όντως έχει το χαμηλότερο μεταβλητό κόστος, ή μηδενικό κόστος καυσίμου) κάνει τις μονάδες αερίου ασύμφορες, αφού τις αναγκάζει να δουλεύουν και αυτές μεταβλητά, και τις αναγκάζει να κλείσουν -- όπως έγινε με μονάδες της Ε.Οn. Βέβαια, στην Ελλάδα, οι 2-3 "ενεργειακοί βαρώνοι" έχουν μεγαλύτερα "μέσα" από την E.On στην Γερμανία, και για να μην κλείσουν απαιτούν cost recovery, Μ.Α.Μ.Κ., Α.Δ.Ι., και άλλους ευφάνταστους όρους που σημαίνουν "επιδότηση". Αυτή η επιδότηση των μονάδων αερίου, που φτιάχτηκαν για να καίνε πανάκριβο Ρώσικο αέριο (ναι, οι Γερμανοί έχουν φθηνότερο Ρώσικο αέριο από εμάς -- και δεν καίνε πια αέριο, λόγω ...κόστους) κάνει την ηλεκτροδότηση από αέριο, με ΑΠΕ, ακριβότερη από την ηλεκτροδότηση από αέριο χωρίς ΑΠΕ.
Τα της Γερμανίας είναι πια εντελώς γνωστά, έχουν γραφτεί και ξαναγραφτεί.
Όπως είναι επίσης δημόσια και επίσημη πληροφορία ότι η Γερμανία, με όλες τις ΑΠΕ της, δεν έχει μειώσει εκπομπές CO2. Η Γερμανία μείωσε τις εκπομπές CO2 αμέσως μετά το 1990 (και η ίδια επέβαλε την ημερομηνία 1990 σε όλους τους ηλίθιους, αφού το 1990, με την επανένωση, έκλεισε τις παλιές μονάδες κάρβουνου και λιγνίτη της Ανατολικής Γερμανίας και τις υποκατέστησε ή αντικατέστησε με πιο σύγχρονες -- οι σύγχρονες μονάδες μείωσαν τις εκπομπές CO2, λόγω αυξημένης αποδοτικότητας. Η διείσδυση των ΑΠΕ, μείωσε την αποδοτικότητα των συμβατικών και αύξησε τις εκπομπές. Η ύφεση του 2008 μείωσε την κατανάλωση (δηλαδή τις εκπομπές). Και με την Φουκουσίμα, η Γερμανία αύξησε την χρήση κάρβουνου και οι εκπομπές CO2 είναι εκεί που ήταν, και οι ΑΠΕ, έχω βαρεθεί να λέω, δεν υποκαθιστούν συμβατική ηλεκτροπαραγωγή, ούτε εξοικονομούν πραγματικά, μετρήσιμα καύσιμα. Η καημένη η Ε.On το έχει πει από το ...2005: "Λόγω στοχαστικότητας, η υποκατάσταση από αιολικά δεν μπορεί να είναι πάνω από 4-6% της συνολικής ισχύος.
Υπάρχουν και καλά νέα σε όλα αυτά: Ο νέος Διοικητής της ΔΕΗ τα ..ξέρει, και τα είπε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής που τον ενέκρινε. Άρα τα ξέρει και ο Λαφαζάνης.
Ελπίζω να υπάρχει ...ελπίς, γιατί και του Μανιάτη του ξέφυγε και το είπε, αλλά είτε υπό την πίεση Γερμανών, είτε επειδή τα Μουσεία Τέχνης έχουν έξοδα, υπέγραψε τ' άντερά του σε άδειες πριν ξεκουμπιστεί...
1 σχόλιο:
1."Σε σχέση με τα τιμολόγια της ΔΕΗ, ο νέος πρόεδρος της επιχείρησης σημείωσε πως «τιμολογιακή μείωση μπορεί να υπάρξει όταν γίνει μείωση του κόστους παραγωγής». Στο πλαίσιο αυτό, όμως, «πρέπει να επέμβουμε στο κόστος καυσίμου με την αύξηση της συμμετοχής του λιγνίτη. Ο λιγνίτης είναι το εθνικό μας καύσιμο, μ' αυτό μας έχει προικίσει η φύση σαν χώρα, γλιτώνουμε με τη χρήση του εισαγόμενα καύσιμα- αλλά η συμμετοχή του έχει μειωθεί από το 78% όπου βρισκότανε πριν 10 χρόνια, στο 45%»."
2."Σε ό,τι αφορά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας καθαυτές, ο νέος πρόεδρος της ΔΕΗ διαπίστωσε πως «με κάποιες άστοχες επιλογές, η ευλογία της χώρας μας που λέγεται ήλιος, κοντεύει να μετατραπεί σε άχθος- κι αυτό διότι στην Ελλάδα το κόστος της μεγαβατώρας από ανανεώσιμες πηγές έχει φτάσει να είναι πάνω από 300 ευρώ, ενώ στη Γερμανία είναι κάτω από 200, και στην Κύπρο 74-95 ευρώ»."
3."Σε ό,τι αφορά τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, ο κ. Παναγιωτάκης παρατήρησε πως «τόσο απ' το θεσμικό της πλαίσιο, όσο και απ' τη λειτουργία της, η ΡΑΕ έχει ξεφύγει απ' τον βασικό της στόχο που είναι η εξυπηρέτηση των συμφερόντων των καταναλωτών: Ο ανταγωνισμός είναι εργαλείο για να πετύχουμε την εξυπηρέτηση των καταναλωτών- δεν είναι αυτοσκοπός. Η ΡΑΕ τον έχει κάνει αυτοσκοπό και αυτό το έχουμε πληρώσει με τεράστιες ανατιμήσεις»."
4. κ. Παναγιωτάκης αντέταξε πως «οι υποψήφιοι αγοραστές δεν είχαν ενημερωθεί ότι μέσα στα πάγια της ΔΕΗ που πουλιόντουσαν συγκαταλεγόταν -βάσει του νόμου 2773- και η ασφαλιστική περιουσία των εργαζομένων. «Αν αποδείξουμε ότι αυτό δεν είναι νόμιμο, δεν δικαιούνται να μας υποχρεώσουν να πουλήσουμε τα δίκτυα μεταφοράς. Δεν το προβλέπει αυτό άλλωστε, καμία ευρωπαϊκή Οδηγία», ανέφερε.
5.Επισης μίλησε και την ανάπτυξη των ΑΠΕ και την διασύνδεση των Κυκλάδων (.....χμμμμμμμμ....) όπως και «Σαν ανεξάρτητη εταιρεία, αν δουλέψει με ευελιξία μπορεί να αποδώσει πάρα πολύ. Η υπηρεσία ωστόσο, την αντιμετωπίζει σαν Δημόσιο- και ενώ οι ανταγωνιστές μπορούν να κάνουν ό,τι προσλήψεις θέλουν, η ΔΕΗ-Ανανεώσιμες είναι δεσμευμένη. Αν δεν αναπτύξει πρωτοβουλία σε ένα πολύ ανταγωνιστικό περιβάλλον, δεν θα πρέπει να περιμένουμε πάρα πολλά», είπε.
ThW
Δημοσίευση σχολίου