http://www.telegraph.co.uk/finance/newsbysector/energy/oilandgas/12075342/The-collapse-in-the-price-of-oil-is-a-challenge-to-the-old-world-order.html
http://www.cato.org/blog/happy-new-year-time-celebrate-human-progress
http://ourworldindata.org/data/population-growth-vital-statistics/world-population-growth/
Το δωδεκαήμερο μεταξύ Χριστουγέννων και Φώτων βγαίνουν οι καλικάντζαροι και οι ανασκοπήσεις του παρελθόντος και οι εικασίες του μέλλοντος.
Έγραψα πριν λίγες μέρες ότι δεν αισιοδοξώ για την Ελλάδα του 2016, αλλά αυτό είναι μια στενή, σωβινιστική και σίγουρα προσωπική εκτίμηση.
Ο κόσμος, ωστόσο, σχετικά με τα τελευταία 1.000 ή 10.000 χρόνια, μια χαρά τα καταφέρνει: Ζούμε περισσότερο, με περισσότερη άνεση, και (πάντα σχετικά) σε ένα πιο καθαρό και ειρηνικό κόσμο -- δεδομένου και του πληθυσμού μας που από 0,9 δις το 1800 μΧ, είναι αισίως κοντά στα 7,4 δις, τώρα. Όχι, δεν είναι όλοι στο ίδιο επίπεδο πλούτου και βολής (περίπου ο μισός κόσμος βγάζει λιγότερο από ...$2 μεροκάματο), αλλά ποτέ δεν ήταν, και ίσως οι μη προνομιούχοι σήμερα, είναι σε καλύτερη μοίρα από τους μη προνομιούχους του 1800 (ή του 1800 πΧ).
Δημογραφικά, η Ινδία είναι το ...μέλλον, φάνηκε και σε όλη την προσπάθεια καταστολής της ενεργειακής της ζήτησης... Φαντάσου να γινόταν η Ινδία άλλη μία Κίνα.... Που είναι μάλλον δύσκολο, αφού η Κίνα μάλλον "φτιάχτηκε" και οι συνθήκες σήμερα είναι αρκετά διαφορετικές από αυτές του 1972, για όλους τους εμπλεκόμενους. Ωστόσο, δεν νομίζω ότι υπάρχει αμφιβολία ότι ο πληθυσμός της Γης ανέβηκε χάρη στην ενέργεια. Τα λιπάσματα, οι μεταφορές, οι καλλιέργειες, η περίθαλψη, είναι όλα ενέργεια. (Και περίπου 1,2 δις άνθρωποι δεν έχουν ρεύμα).
Στις "αρκετά διαφορετικές συνθήκες σήμερα" είναι η "ως εκ θαύματος" πτώση της τιμής του πετρελαίου και πολλών πρώτων υλών (ο χαλκός, για κάποιο λόγο με εντυπωσιάζει). Η πτώση της τιμής του πετρελαίου είναι ετήσια απώλεια $2 τρις για τις χώρες που εξάγουν το πετρέλαιο. Μπορεί τα 2 τρις να φαίνονται μικρό νούμερο σε σχέση με το παγκόσμιο ΑΕΠ των περίπου 100 τρις, αλλά αφορά σε λίγες χώρες που ζούσαν από αυτά τα 2 τρις. Οι συνέπειες για αυτές τις χώρες, και οι γεωπολιτικές συνέπειες στις περιοχές τους θα είναι τα επόμενα ...κινηματογραφικά έργα.
Ξέρω... δεν αισθάνεσθε καλύτερα, με αυτές τις γενικότητες, εάν είστε συνταξιούχος, ή άνεργος, αλλά, με το "στερνή μου γνώση να σ' είχα πρώτα", η τράπουλα είχε μοιραστεί σε εμάς από τουλάχιστον το 2000, για να μην πω το 1981, ή το 1973... Γκρινιάζουμε τώρα για αρκετά παλαιές επιλογές... Μήπως κάνουμε τα ίδια λάθη; Περισσότερη αναδιανομή, λιγότερη παραγωγή, και, κυρίως, λεφτά πεταμένα σε μη ανταποδοτικές ανοησίες... Η Ελληνική βιομηχανία δεν άντεξε τα πετρελαϊκά σοκ του 1973 και του 1979 (και σκεφτείτε τι έγινε το 1973 και το 1981, στην Ελλάδα). Τώρα αντιστρέφονται τα πετρελαϊκά σοκ. Και εμείς με τι ασχολούμαστε;
1 σχόλιο:
Αρχαίε, κατ' αρχήν πολύ καλή χρονιά να έχεις, με υγεία πάνω απ' όλα.
Η προσωπική μου γνώμη συνοψίζεται στο εξής: Επειδή με την υπόθεση της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής πρόκειται να πέσουν πολλές καρπαζιές, την στιγμή που ακόμη και οι πιο χαρντ-κορ εκμεταλλευτές αυτής της ιστορίας (βλ. εξαγωγείς ανεμιστήρων) κατανοούν ότι το να ρισκάρουν την ευστάθεια των ενεργειακών συστημάτων κοστίζει υπερβολικά -ακόμη και με την φτωχοποίηση των ιθαγενών (π.χ. αν ο Έλληνας φτάσει στο σημείο όπου δεν θα έχει να πληρώσει το ρεύμα, όχι Καγιέν αλλά ούτε Ένταμ δεν θα εισάγει), θα εκτρέψουν αυτήν την ιστορία απλά σε άλλο πεδίο.
Σε ποιό; Στις ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ. Ετοιμαστείτε λοιπόν για νέα παραμύθα, με μπαντιέρα τις ασφαλιστικές εταιρείες. Εντάξει, τελικά οι στοχαστικές ΑΠΕ δεν λύνουν το πρόβλημα, ό,τι φάγαμε-φάγαμε, αλλά όχι και να χαλάσουμε μια κερδοφόρα μπίζνα (φόροι=εγγυημένη απόδοση, σωστά;). Ας το πάμε τώρα στην προστασία από τις φυσικές καταστροφές, που είναι και πιο άμεσα εκφοβιστικό, όπου -προπάντων- μπορούμε να εμπλέξουμε πιο εύκολα και τον χρηματοπιστωτικό τομέα (με την Κίνα να αγκομαχάει στο -7%, κύριο ζητούμενο σήμερα η συνέχιση του εμπορίου μελλοντικών προσδοκιών, αλλιώς θα σκάσουμε όλοι παρέα...).
Το κύριο όφελος αυτής της ιστορίας ότι βοηθά να ξεκολλήσει το χρηματοτζογαδορικό σύστημα με παράγωγα καιρού, ομόλογα καταστροφών κλπ.. Να μου το θυμηθείτε, εδώ θα είμαστε και θα τα λέμε πάλι...
Δημοσίευση σχολίου