Έχω μεταφέρει σε αυτή την ιστοσελίδα διάφορα για τους θεωρητικούς και πρακτικούς λόγους που τα αιολικά (και εν μέρει και τα φ/β) είναι ενεργειακά ατελέσφορα, οικονομικά πανάκριβα (για αυτό που τελικά προσφέρουν) και, περιβαλλοντικά "θέατρο" με την έννοια ότι παριστάνουν κάτι το οικολογικό, κάτι που δεν ρυπαίνει και, πράγματι, δεν ρυπαίνουν, αλλά δεν μειώνουν και κανένα ρύπο!
Ξέρω ότι έχετε φάει απίθανη προπαγάνδα από, στην ουσία, πλασιέ με ποσοστά. Και καταλαβαίνω ότι δεν είναι προφανές ότι κάτι που γυρίζει, χωρίς να ρυπαίνει, είναι άχρηστο ή κακό.
Ο λόγος που τα αιολικά είναι άχρηστα και "κακά" είναι ότι δεσμεύουν κεφάλαια και τρώνε λεφτά χωρίς όμως να παρέχουν αξιόπιστη ηλεκτροδότηση. Απλά, δεν ξέρετε αν θα φυσάει τον Ιούνιο, ξέρετε ότι θέλετε ρεύμα τον Ιούνιο, και αν φυσήξει τον Ιούνιο, δεν θα ξέρετε τι να κάνετε με τις συμβατικές μονάδες που αναγκαστικά θα έχετε για να σας ηλεκτροδοτούν. Σε ένα δίκτυο, η προσφορά πρέπει να είναι ακριβώς ίδια με την ζήτηση, ειδεμή έχουμε blackout. Αυτή η αναγκαστική εξίσωση προσφοράς και ζήτησης κάνει τα αιολικά βλαπτικά. Χρειάζεται προσπάθεια να εξισορροπούμε μεταβλητές πηγές σε ένα δίκτυο, και πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια να ενσωματώνουμε στοχαστικές (κουτουρού) πηγές ρεύματος σε ένα δίκτυο.
Και γιατί να κάνουμε αυτές τις προσπάθειες, και να πληρώνουμε αυτά τα λεφτά, όταν μετά από 40-50 χρόνια ύπαρξης και 20-30 χρόνια επιδοτήσεων, αυτά τα πράγματα 1) εξακολουθούν και είναι ενεργειακά ασήμαντα και 2) έχουν αποδείξει, ότι όσο ρεύμα εγχέουν, πάει στράφι είτε λόγω αναγκαστικών απορρίψεων και κυρίως από την μείωση της αποδοτικότητας των συμβατικών μονάδων λόγω μεταβλητής λειτουργίας.
Πετάμε λεφτά που δεν έχουμε για κάτι που είναι αποδεδειγμένα άχρηστο και βλαπτικό. Κάτι που ποτέ δεν θα είναι ο,τιδήποτε άλλο από επιδοτούμενη αρπαχτή. Δεν είναι ότι "δεν μ'αρέσουν". Ούτε ενοχλούν τράγους ή αγελάδες. Είναι άχρηστα, είναι ακριβά, είναι βλαπτικά στην ηλεκτροδότηση.
Δείτε το βίντεο, έχει ελληνικούς υπότιτλους και είναι εύκολα κατανοητό.
7 σχόλια:
Καλημέρα.
Θα διαφωνήσω μερικώς στο "δεν ρυπαίνουν".
Όντως δεν ρυπαίνουν κατά τη λειτουργία τους.
Όμως δεν κατασκευάστηκαν με αντιρρυπαντική παρθενογέννεση.
Εννοώ ότι για την κατασκευή τους κάποιος κάπου απέβαλε ρύπους.
Υπάρχει ή υπολογίζεται το ισοζύγιο ρύπων για τις αποκαλούμενες καθαρές μορφές ενέργειας;
Θεωρείται περιβαλλοντική συμπεριφορά το να έχω ένα "πεντακάθαρο" φωτοβολταϊκό στην ταράτσα ή στο χωράφι μου, το οποίο όμως ήρθε αφού καταβρώμισε μια άλλη χώρα και έκανε το ποτάμι κάποιου άλλου οχετό;
Έχω την απορία αν υπάρχει μετρήσιμο μέγεθος [ρύποι κατά την κατασκευή] ανά [παραχθέν συνολικά χρήσιμο έργο].
Επίσης για τα είδη παραγωγής ενέργειας (ΑΠΕ και συμβατικά) υπάρχουν μεγέθη που να συγκρίνουν τους παραγόμενους ρύπους (σε όλα τα στάδια κατασκευής και λειτουργίας) ανά είδος παραγωγής και ανά μονάδα χρήσιμου-παραγόμενου έργου;
Δηλαδή πέρα από το προφανές οικονομικό υπέρογκο κόστος, να δούμε αν έστω έχουμε κάποιο θετικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο.
Η Ντόρα έδωσε σε ΜΚΟ $2,5 εκατ. για την… κλιματική αλλαγή στην Καραϊβική! (έγγραφα)
http://www.tribune.gr/politics/news/article/344680/ntora-edose-se-mko-25-ekat-gia-tin-klimatiki-allagi-stin-karaiviki.html
Πολωνια δημιουργείται η μεγαλύτερη εταιρεία εξόρυξης στην Ευρώπη! https://katowice.tvp.pl/29730837/spektakularna-fuzja-powstanie-najwieksza-spolka-gornicza-w-europie
κρίση πράσινης πολιτικής στη Γερμανία (βλέπε τα σχετικά)
http://www.racjonalista.pl/kk.php/s,10100 ([1] http://dailycaller.com/2017/03/27/germanys-green-party-booted-out-of-govt-in-key-election/ The Daily Caller, 27 March 2017
[2] http://www.berliner-zeitung.de/wirtschaft/windenergie-die-bundesregierung-legt-bei-energiewende-den-rueckwaertsgang-ein-23846294
[3] Wiatraki stoją bez ruchu — i kosztują miliony euro http://www.wiwo.de/politik/deutschland/energiewende-windraeder-stehen-still-und-kosten-hunderte-millionen-euro/13515276.html
[4] http://www.berliner-zeitung.de/wirtschaft/windenergie-die-bundesregierung-legt-bei-energiewende-den-rueckwaertsgang-ein-23846294
[5] https://www.energy-charts.de/power_inst_de.htm
[6] http://www.theaustralian.com.au/national-affairs/state-politics/sa-blackouts-wind-farm-turbines-key-to-power-outages-report-finds/news-story/97967948bbd3f7644451ee02d61b14bf)
Debate για την ''κλιματική αλλαγή''
https://www.youtube.com/watch?v=WGXuJ2HnWcs
Υπέρ της θέσης αλλάζει (το κλίμα), ο Καθ. Δ. Κουτσογιάννης:
"Η κινδυνολογία για την «κλιματική αλλαγή» και τις καταστροφές που φέρεται ότι θα επισύρει κυρίως σχετίζεται με κοινωνικο-πολιτικά και οικονομικά ενδιαφέροντα ή συμφέροντα, παρά με επιστημονικά δεδομένα. Η ίδια η έννοια της «κλιματικής αλλαγής» δεν έχει οριστεί επαρκώς ως επιστημονικός όρος. Στην πραγματικότητα ο όρος αποτελεί πλεονασμό, δεδομένου ότι η αλλαγή είναι σύμφυτη με την έννοια του κλίματος. Η μελέτη παλαιοκλιματικών δεδομένων και πληροφοριών, αλλά και ιστορικών υδρομετεωρολογικών χρονοσειρών δείχνει ότι το κλίμα πάντα άλλαζε, σε όλες τις χρονικές κλίμακες και όσο πίσω στον χρόνο μας επιτρέπουν οι μελέτες ανακατασκευής του κλίματος. Η υπόθεση ότι οι πρόσφατες αλλαγές (π.χ. η αύξηση της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά περίπου 0.3°C τις τελευταίες τρεις δεκαετίες) είναι ανθρωπογενείς, διαφέροντας από τις φυσικές αλλαγές που πάντα συντελούνται, δεν στοιχειοθετείται. Για υποστήριξη αυτής της υπόθεσης έχουν χρησιμοποιηθεί κλιματικά μοντέλα, τα οποία όμως, όταν δοκιμάστηκαν σε ανεξάρτητες μελέτες, έδειξαν να μην αναπαράγουν σωστά το γνωστό κλιματικό παρελθόν. Κατά μείζονα λόγο, οι προβλέψεις αυτών των μοντέλων για το μέλλον δεν μπορεί να είναι αξιόπιστες."
Sideris Ismailidis Δεν υπάρχει κανείς που να μη θέλει την απεξάρτηση από το λιγνίτη. Μαζί του κι εμείς. Όμως πρέπει να μας προβληματίσει το γεγονός ότι ο σχεδόν αποκλειστικός μας προμηθευτής σε αιολικά, η Γερμανία, δεν έχει μειώσει στο ελάχιστο την παραγωγή λιγνίτη. Η στοχαστική -τυχαία- αιολική ενέργεια μόνο επικουρικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και δεν μειώνει την εξάρτηση από το λιγνίτη. Όταν δεν φυσάει, όταν φυσάει λίγο ή όταν φυσάει πολύ οι ανεμογεννήτριες δεν δουλεύουν. Το να θεωρεί κανείς την αιολική ενέργεια ασφαλή λύση για το ενεργειακό πρόβλημα ισοδυναμεί με το να θεωρεί την επιστροφή στα ιστιοφόρα, ρεαλιστική λύση για τη σύγχρονη ναυσιπλοΐα!
Σχετικά με την «πράσινη ανάπτυξη» είναι ανακριβής ο ισχυρισμός ότι “είμαστε υποχρεωμένοι να βάλουμε β-ΑΠΕ, το απαιτεί η Ευρώπη για να πιάσουμε το 2020 το στόχο του 20%”. Ο εθνικός στόχος για το 2020 είναι το 18% και μάλλον τον έχουμε ήδη ξεπεράσει, όταν άλλες, πλουσιότερες χώρες όπως το Λουξεμβούργο, η Γαλλία, το Βέλγιο και η Γερμανία (!) που μας τα μοσχοπουλάει, είναι πολύ πίσω. Και δεν συμμερίζονται την ανησυχία και τη βιασύνη μας να αγοράσουμε τα περισσότερα αιολικά στην Ευρώπη ( ναι εμείς είμαστε αυτοί! ).
Το ρεύμα που παράγεται από τα αιολικά πάρκα δεν σκοπεύει στην κάλυψη των τοπικών αναγκών, αλλά πωλείται στη ΔΕΗ και εισέρχεται γενικά στο δίκτυό της. Επιπλέον, δεν προβλέπεται η απομάκρυνση των γιγαντοκατασκευών μετά το πέρας λειτουργίας τους (περίπου 15 χρόνια).
Η κατασκευή βιομηχανικών αιολικών πάρκων έχει υπαχθεί στον ν. 3299/04 ο οποίος τις επιδοτεί έως και για το 100% του έργου, ενώ εξασφαλίζει στους «επενδυτές» σταθερή εγγυημένη τιμή 87,5 ευρώ ανά Μεγαβατώρα για 25 χρόνια (ν. 3851/2010). Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ποιος επιβαρύνεται με αυτό το κόστος. Να σημειώσουμε εδώ ότι για τις πρώτες 42 ανεμογεννήτριες που προβλέπεται να εγκατασταθούν στη Μάνη, το κόστος ανέρχεται στα 120 εκ. ευρώ, από τα οποία 90-100 καταλήγουν στη γερμανική βιομηχανία προς αγορά του εξοπλισμού και τα υπόλοιπα 20 θα αναλωθούν εδώ.
Το Ειδικό Τέλος Μείωσης Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) στο λογαριασμό μας της ΔΕΗ από 0.8 ευρώ ανά 1000Kw το 2006, φτάνει σήμερα τα 26 ευρώ. Ένα μέσο νοικοκυριό δίνει ανά δίμηνο ένα σαραντάρι στο λογαριασμό της ΔΕΗ για να γυρίζουν οι ανεμογεννήτριες. Και θα δώσει και περισσότερα γιατί παρά ταύτα το έλλειμμα στις ΑΠΕ είναι ήδη 281,24 εκατ. ευρώ και υπολογίζεται ότι έχει εκτιναχθεί στα 434,85 εκατ. στο τέλος του 2017. Ο καταναλωτής αντί να φαντασιώνεται δωρεάν ρεύμα όταν γυρίζουν τα φτερά των αιολικών, βλέπει πλέον το ταξίμετρο που βρίσκεται από πίσω.
Sideris Ismailidis Τα αιολικά, είτε στην Μάνη, είτε στην Κρήτη είτε στην Πίνδο, είτε οπουδήποτε είναι μια αρπαχτή. Δεν έχουν σχέση με ενέργεια ή με ηλεκτρικό ρεύμα. ΔΕΝ συμβάλλουν ούτε στην επάρκεια ούτε στην αξιοπιστία της ηλεκτροδότησης (αντιθέτως τρώνε πόρους που έτσι δεν μπορούν να είναι διαθέσιμοι για κάτι παραγωγικό). ΠΟΤΕ και ΠΟΥΘΕΝΑ από το 1975 που υπάρχουν και από το 1990 που επιδοτούνται, δεν έχουν υποκαταστήσει συμβατική παραγωγή ούτε έχουν εξοικονομήσει μετρήσιμα συμβατικά καύσιμα. Ούτε υποκαθιστούν ούτε εξοικονομούν λιγνίτη. Δεν εξοικονομούν καν αέριο, όπου μετρήθηκαν. Υπάρχουν ΜΟΝΟ για τις επιδοτήσεις και μόνο ΜΕ επιδοτήσεις. Και οι επιδοτήσεις είναι τόσο γενναιόδωρες που κάτι περισσεύει για πληρωμένες καταχωρήσεις. Τα αιολικά είναι χαρτζιλίκι για τους αεριάδες και επίδοξους ιδιοκτήτες κομματιών της ΔΕΗ. Μπορώ με άνεση να πώ ότι όσοι θέλουν αιολικά (και γενικά πρασινάδες) είναι ή λαμόγια, ή παπαγαλάκια, ή αφελείς (ή και τα τρία)
Δημοσίευση σχολίου