Έχουμε και λέμε:
1) Η Γερμανία θα βάλει μπρος νέα λιθανθρακική μονάδα μέσα στο 2018. (Reuters 7-12-17). 1050 μεγαβάτ. Οι "οικολόγοι" ήταν εναντίον. Και θα το πω όσο απλά μπορώ: Η Γερμανία χρειάζεται ρεύμα για να παραμείνει ζωντανή οικονομία. Τα εναλλακτικά του λιθάνθρακα είναι ο λιγνίτης, τα πυρηνικά και το (Ρώσικο) αέριο. Οι ΑΠΕ δεν υποκαθιστούν τίποτα, απλά τα κάνουν όλα ακριβότερα, επιβάλλοντας επιδοτήσεις και για την συμβατική ηλεκτροπαραγωγή (καθ΄ημάς, ΜΑΜΚ, ΑΔΙ, κλπ).
2) Ξαφνικά, αλλά όχι απρόβλεπτα, η Κίνα δεν έχει επάρκεια φυσικού αερίου (Associated Press 14-12-2017). Έκλεισαν μονάδες κάρβουνου, μόνο το αέριο και τα πυρηνικά μπορούν να υποκαταστήσουν το κάρβουνο, έκανε κρύο, κράτησαν το αέριο για θέρμανση, ξέμεινε η βιομηχανία και ηλεκτροπραγωγή. Κατά τα λοιπά, γίγαντας των ΑΠΕ. Γίγαντας των ΑΠΕ σημαίνει ότι πέρα από τα μεγάλα Υ/Η τους, βάζουν πολλά αιολικά, και πολλά φωτοβολταϊκά. Λυπάμαι, αλλά και στην Κίνα, οι επενδύσεις σε ΑΠΕ είναι πεταμένα λεφτά. Και στην Κίνα, τα αιολικά είναι στοχαστικά (παράγουν κουτουρού μεταβλητό ρεύμα) και τα φ/β μόνο λίγες ώρες την ημέρα. Αυτοί που προωθούν ΑΠΕ, προωθούν αγορές αιολικών και φ/β. Ποσώς νοιάζονται τι γίνεται μετά (εκτός εάν είναι Έλληνες αεριάδες, οπότε απλά ζητάνε επιδότηση και για το αέριο, και καμμιά μοναδούλα της ΔΕΗ για μουαγιέν).
3) Πανικός στις αγορές ενέργειας, κρύο και κρίση στην Ευρώπη. Το φαινόμενο Baumgarten. Έσκασε ένας αγωγός (μάλλον ο Yamal) αερίου από την Ρωσία, κόπηκε η παροχή του αερίου προς Ιταλία και ανέβηκε η τιμή περίπου παντού. Ράγισε και ένας άσχετος αγωγός προς Αγγλία και γεμίσαμε πεταλούδες (αυτές που το πέταγμά τους προκαλεί ...χάος). Στον economist και στο CNN και στο GWPF. Και έγραψε και ο greeklignite ότι βλέπει ανοδικό το πετρέλαιο...
4) Ο Γάλλος Πρόεδρος κλαίγεται που δεν τον παίρνουν στα σοβαρά. Και στην κλάψα του επάνω, που δεν τον παίρνουν στα σοβαρά, είχε στο ακροατήριο τον Αυστριακό μπόντυμπίλντερ που έγινε ηθοποιός και μετά ...Κυβερνήτης της Καλιφόρνια. Και εξέφρασε (ο Γάλλος) άποψη ότι οι Αμερικάνοι πολίτες θέλουν το Σύμφωνο του Παρισιού, δηλαδή να πληρώνουν φόρους (πυρετό θα είχε όταν το είπε -- Μανία αυτοί οι Ευρωπαίοι να ξέρουν τι θέλουν οι Αμερικάνοι... )
Ο Γάλλος Πρόεδρος, είτε επειδή τον τσίμπησε μύγα, είτε επειδή του είπε η νταντά του, είτε για να ...επιδοτήσει το Γαλλικό κρατικό πυρηνικό μονοπώλιο (που λέγεται EDF και δεν εκπέμπει CO2) έχει πάρει ψηλά τον αμανέ με το δήθεν Σύμφωνο του Παρισιού, αλλά εδώ και καιρό δεν τον παίρνει κανείς στα σοβαρά (εκτός από τον αείμνηστο Ομπάμα και κάποιον τύπο εδώ, που παριστάνει τον ...αριστερό).
5) Πάντως, η είδηση που θα πρέπει να δείξει κάποιος στους κυρίους του ΥΠΕΝ (τον Πρωθυπουργό δεν τον προλάβαμε) είναι ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ εγκαταλείπουν τους δεσμευτικούς στόχους για ΑΠΕ. Οικειοθελώς πετάμε λεφτά σε μαύρες τρύπες...
6) Και κάποιος πρέπει να πει στον Κυριάκο, ότι οι Ευρωπαίοι αντίστοιχοι του κόμματός του, δεν γουστάρουν πια πράσινες απάτες.
Τέλος (τουλάχιστον για σήμερα), σε επανάληψη από την σοβαρή Handelsblatt, γιατί οι ΑΠΕ, ακόμα και για τους Γερμανούς που τις εξάγουν είναι μάπα: "...because wind and sun are unreliable, conventional energy sources are still needed for the many cloudy and calm days. So there is still a need for fossil-fuel energy. It gets worse. Because renewables depress the wholesale price of electricity, gas-fired plants have been pushed out of the market in favor of much cheaper coal-fired plants and in particular those that run on lignite..." Λεπτομέρειες -- 100% αντικειμενικές και τεκμηριωμένες -- για την ηλεκτροδότηση της Γερμανίας έχω ανεβάσει σχετικά πρόσφατα εδώ και παρατήρησα ότι το έχετε διαβάσει -- έχει ανέβει στο top-10 από τότε που ξεκίνησε αυτό το blog.
Η Γερμανία έχει όλους τους αγωγούς της Ρωσίας στα πόδια της, και ΔΕΝ καίει αέριο στην ηλεκτροπαραγωγή επειδή είναι ακριβό. Εμείς είμαστε πλούσιοι και θέλουμε αέριο.
Μα γιατί κανένα ΜΜ"Ε" στην Ελλάδα δεν αναφέρει αυτές τις ειδήσεις?
2 σχόλια:
Τα ορυχεία που θέλουν να πωλήσουν μήπως ενδιαφέρονται για αυτά και Γερμανοί Επενδυτές;
Αν το κόστος εξ-αγοράς είναι πολύ χαμηλό είναι καλή επένδυση για αυτούς που θα τα αγοράσουν.
Επίσης μια διευκρίνηση αν γνωρίζεται,χημικός μηχανικός (PhD) σε συζήτηση επέμενε ότι η θερμική ικανότητα των ελληνικών λιθανθράκων είναι από τις χαμηλότερες στον κόσμο και συμφέρει το φυσικό αέριο...
κατά πόσο ισχύει αυτό;
Τα ορυχεία που θέλουν να πωλήσουν μήπως ενδιαφέρονται για αυτά και Γερμανοί Επενδυτές;
Αν το κόστος εξ-αγοράς είναι πολύ χαμηλό είναι καλή επένδυση για αυτούς που θα τα αγοράσουν,σωστά;
Επίσης μια διευκρίνηση αν γνωρίζεται,χημικός μηχανικός (PhD) σε συζήτηση επέμενε ότι η θερμική ικανότητα των ελληνικών λιθανθράκων είναι από τις χαμηλότερες στον κόσμο και συμφέρει το φυσικό αέριο...
κατά πόσο ισχύει αυτό (θερμική ικανότητα);
Δημοσίευση σχολίου