Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010

Βόλτες στην έρημο


Και οι Αμερικανοί έχουν εκδοχή του Desertec: Ηλιοθερμικές μονάδες στην έρημο Mojave, ανάμεσα στο Λας Βέγκας και το Λος Άντζελες. Είχαν χτίσει κάτι εκεί, στα τέλη της δεκαετίας του ’70 ή αρχές ’80 (καθρέφτες σε κύκλο που συγκεντρώνουν τον ήλιο σε ένα κεντρικό πύργο) που τώρα, φυσικά, έχει αχρηστευθεί. Στον ίδιο χώρο τώρα παίζουν με οριζόντιους παραβολικούς καθρέφτες, που κάνουν την ίδια δουλειά…


Και τότε, και τώρα, με επιδοτήσεις από την κυβέρνησή τους (αλλά τουλάχιστον σε δική τους γη, όχι σαν κάτι Ευρωπαϊκά φρούτα…) Οι επιδοτήσεις όμως κόβονται σε δύσκολες περιόδους και η Καλιφόρνια τα έχει κάνει τόσο ρόϊδο με τα ενεργειακά της, που υπάρχουν «εμπόδια». Και ενώ υπάρχουν Αμερικανικές εταιρίες που κυνηγάνε Αμερικανικές επιδοτήσεις (π.χ. η Bechtel), κάποια Solar Milllenium είναι Γερμανική… Γκρινιάζει που τελειώνουν οι επιχορηγήσεις με «μετρητά» και τι δύσκολο που θα είναι κλπ κλπ. Όλο το άρθρο από το «Πράσινο» τμήμα των New York Times, εδώ – για περίπου 1-2 χρόνια το σπόνσορινγκ του «Πράσινου» τμήματος της ηλεκτρονικής εφημερίδας ήταν από την Siemens, που «είχε λύσεις». Τελευταία είναι από την Shell… Πάνε καλά τα κοιτάσματα στην Βραζιλία (το έγραψε και ο Άλκιμος), χρειάζονται «πράσινες» δημόσιες σχέσεις.


Έχει πλάκα το Google Earth. Ο Μεγάλος Αδερφός είναι …δημοκρατικός και μας δείχνει πολλά από τον ουρανό. Στην παραπάνω εικόνα, η περιοχή με τα ηλιοθερμικά, και αν το ψάξετε, έχει φωτό και από τις παλιές σπασμένες εγκαταστάσεις, και από τις καινούργιες -- και, προσέξτε τι μου διαφημίζει δίπλα στη φωτό!

Το ενδιαφέρον είναι ότι η απόσταση από το Λας Βέγκας στο Λος Άντζελες (και οι δύο πόλεις εξαιρετικά ηλεκτροβόρες) είναι περίπου 370 χιλιόμετρα. Όσο περίπου και η απόσταση της Κρήτης από τα παράλια της Βορείου Αφρικής. Η απόσταση στην έρημο Mojave, από το μέρος με τα ηλιοθερμικά, έως το Λος Άντζελες , είναι περίπου 150 χιλιόμετρα, όσο δηλαδή και η απόσταση από την Λακωνία στην Κρήτη. Οι Αμερικανοί γκρινιάζουν ότι οι αποστάσει είναι μεγάλες από την έρημο και η διασύνδεση είναι ακριβή, και δεν συμφέρει η μεταφορά ρεύματος. Και η έρημος Mojave είναι στις ΗΠΑ (την πήραν από τους Ισπανούς πριν κάτι χρόνια), ενώ η Σαχάρα;


Η διασύνδεση με την Κρήτη, ή με την …Σαχάρα, όντας υποθαλάσσια, είναι τουλάχιστον δύο φορές πιο ακριβή. Μαντέψτε ποιος θα πληρώσει την διασύνδεση (ρίξτε μια ματιά στον λογαριασμό της ΔΕΗ… Έχει εμφανιστεί γραμμούλα που λέει «τέλος διασύνδεσης». Και το αντικείμενο, δεν είναι καν το ηλιοθερμικό ρεύμα από την Σαχάρα. Το αντικείμενο είναι το αέριο και το πετρέλαιο των Βερβερίνων...

Οι δουρφορικές εικόνες είναι από το Google Earth και μεγαλώνουν με κλικ. Καλημέρα σας, καλή χειμερινή ώρα, και καλό μήνα.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Οι Αμερικάνοι τα βρίσκουν ακριβά στα δικά τους χωράφια, και εμείς...