Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011
Μάθημα αιολικών (3) -- Θα έχετε ρεύμα όταν φυσάει
Θα αρχίσω από το συμπέρασμα, σε περίπτωση που βαριέστε. Η Αγγλία, που έχει τις καλύτερες συνθήκες αέρα στην Ευρώπη, αν συνεχίσει να βάζει αιολικά, θα πρέπει να συνηθίσει να μην έχει ρεύμα όποτε θέλει, παρά τα λεφτά που έχει πετάξει και που θα πετάει.
Θα συνεχίσω με την είδηση: Βγήκε το αφεντικό του Εθνικού Δικτύου της Αγγλίας και είπε, όταν ρωτήθηκε "που θα βρει ρεύμα θα τροφοδοτείται η Αγγλία το 2020, με τόσα αιολικά που μπαίνουν", απάντησε ότι "το 2020 το δίκτυο θα είναι έξυπνο και θα καταναλώνουμε ρεύμα όταν υπάρχει και θα είναι και φτηνό"... (από εδώ)
Να κάνω ανάλυση της είδησης; Τόσο καιρό σας λέω ότι οι ΑΠΕ είναι απάτη και ποτέ δεν θα μπορέσουν να μας δίνουν ρεύμα με τον σημερινό τρόπο ζωής. Ο κύριος αυτός, αυτό λέει: "Θα αλλάξετε ζωή". Μέχρι το 2020 θα δώσετε ότι λεφτά έχετε στην Siemens και την αλητεία για έξυπνα δίκτυα, και αν δεν έχετε βάλει πυρηνικά, απλά δεν θα έχετε ρεύμα όταν είναι σκοτεινά, θα το έχετε όταν φυσάει. Επιστροφή στο 1910. Το είπε και ο Στουρνάρας του ΙΟΒΕ, (πολύ πιο διακριτικά μην τύχει και θίξει την ...πολιτική βούληση) πριν 2-3 εβδομάδες.
Η Αγγλία έχει τις ιδανικές συνθήκες για αιολικά στην Ευρώπη. Ιδανικές συνθήκες δεν είναι να φυσάει πολύ, είναι να φυσάει συνέχεια. Ιδανικά 6 μποφόρ, 40-45 χλμ. την ώρα. Και να μην κάνει κόλπα όπως να μην φυσάει για 1-2 εβδομάδες, ή να πηγαίνει από τα 7 μποφόρ στο 1 σε 12 ώρες. Τις συνέπειες αυτής της μεταβλητότητας τις εξήγησε η Ε.ΟΝ για τα Χριστούγεννα του 2004 και τις έζησε η Αγγλία τα Χριστούγεννα του 2010. Ούτε να φυσάει 9 μποφόρ 3-4 μέρες στην σειρά. Ούτε τότε δουλεύουν οι φτερωτές. Ο ιδανικός καιρός είναι να φυσάει 6αράκι όταν υπάρχει ζήτηση για ρεύμα. Ο ιδανικός καιρός μετριέται με την διαθεσιμότητα (τι ποσοστό απόδοσης σε μεγαβατώρες πετυχαίνεις, σε σχέση με την μέγιστης θεωρητικά απόδοση με 24 ώρες και 365 μέρες λειτουργίας. Η Ελλάδα έχει περί το 22 με 24%. Ο πίνακας είναι από εδώ.
Και όπως είπε αυτή η μελέτη της Ε.ΟΝ (την έχουν κατεβάσει από το site της Ε.ΟΝ, αλλά έχει σωθεί σε τόσα servers, χαχαχαάαα), όσο πιο πολλά αιολικά βάζεις, και όσο φαντασιώνεσαι ότι θα εξαρτάσαι από αυτά, τόσο λιγότερο θα συμβάλλουν... Και όλα τα έξυπνα, και τα ακριβά, άχρηστα. Σας το έμαθαν αυτό στο σχολείο; Το γράφημα από εδώ. και μαζί με το προηγούμενο είναι θαύμα επανάληψη του Wind Report 2005 της E.ON.
Να ξαναπώ ότι ένα πυρηνικό των 1.000 MW κοστίζει λιγότερο και παράγει φτηνότερο ρεύμα από ότι 1.000 αιολικά του 1 ΜW; Και το κάρβουνο, πιο φτηνό από όλα.
Tην εικόνα από την Independent την βρήκα εδώ. Το πλήρες άρθρο της Independent εδώ. Την Υπουργό Κλιματικής Αλλαγής εδώ. Έτσι που πάει, μόλις μάθω πώς τραβάνε μία μπαλαντέζα από Τουρκία, είμαι έτοιμος για την δουλειά του κυρίου ΔΕΗ Ανανεώσιμες (μην φοβάσαι φίλε... ούτε να με πληρώνουν).
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
12 σχόλια:
Αποκρύπτουν και ένα άλλο στοιχείο.
Δεν αναφέρουν καθόλου τις εκπομπές CO2 με βάση τον ΚΥΚΛΟ ΖΩΗΣ (ισοζύγιο)
δηλ:τις εκπομές για την παραγωγή των αιολικών και φωτοβολταικών συστημάτων, την εγκατάσταση μέχρι και την απόσυρση.
Μπορεί να μην είναι ουσιαστικό αλλά δεν είναι μηδέν και πρέπει να το ξέρουμε.
http://lightbucket.wordpress.com/2009/07/25/electricity-costs-and-carbon-emissions-by-technology/
έχει στοιχεία και δείχνει να "νοιάζεται" για το CO2
@anonymous
Ευχαριστώ, ενδιαφέρουσα η παραπομπή.
.......και αυτο, θα σας το μοιραζουμε οταν θελει ο Φωτοπουλος και το ΠΑΣΟΚ. οκ?? τσαμπουκαδες δε σηκωνουμε. ολα κ ολα.. τσαμπα τα δανεια στη ΓΕΝΟΠ?
Δανειο-Διακοπτης. νεα κολπα..
Τινα εισαι γκραντε.
Αφόδευε εντός = Χέσε μέσα
ΠΠ
Ποιός αλήτης μπλόκαρε τις δύο μονάδες της ΔΕΗ με λιθάνθρακα? Με πτώχευση μπροστά μας τώρα θα τον βλαστημάμε 3 φορές την ημέρα
Να έχετε υπ' όψιν σας ότι, τα διεσπαρμένα ΑΠΕ (φωτοβολταϊκά, αιολικά) κάνουν κυριολεκτικά μαντάρα το δίκτυο διανομής (γιατί αυτά συνδέονται στο δίκτυο διανομής Μέσης και Χαμηλής Τάσης) λόγω άσκοπων ενισχύσεων διατομών αγωγών και καλωδίων σε ένα δίκτυο που (παγκόσμια και όχι μόνο στην Ελλάδα) είναι κατασκευασμένο για κατανάλωση και όχι για διεσπαρμένη (και άναρχη) παραγωγή και ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ πάνω απ' όλα.
Όλη η Διανομή της ΔΕΗ από τα "πάνω" ως τα "κάτω" (κλιμάκια) βράζει!
Ένας ΔΕΗτζης Μηχανικός
Βράζει λοιπόν η ΔΕΗ γιατί (ίσως) οι μορφωμένοι άνθρωποι και δη οι μηχανικοί - τεχνικοί που την απαρτίζουν είναι κριτικοί παρατηρητές των τεχνολογικών (βλέπε "πρασίνων") εξελίξεων και λιγότερο πρόθυμοι να αποδεχθούν τα λάθη μιας πολιτικής ηγεσίας που πατάει επάνω σε "πράσινα" στερεότυπα, που προήλθαν από εντελώς λανθασμένες αρχικές παραδοχές και εν τέλει δεν δίνει λογαριασμό σε κανέναν.
Από την άλλη οι "επενδυτές" μικροί και μεγάλοι προσβλέπουν μόνο στα "στραβά λεφτά" της ταρίφας των επιδοτούμενων ΑΠΕ, ξεχνώντας ότι η ψαλίδα μεταξύ αγοραζόμενης ενέργειας από ΑΠΕ και της πωλούμενης προς κατανάλωση από το δίκτυο κλείνει επικίνδυνα.
(βλέπε παράδειγμα Ισπανίας)
Ένας ΔΕΗτζης Μηχανικός
archaeopteryx δεν εχεις διαβασει τιποτα χρυσο μου για τα υβριδικα συστηματα και το energy storage??? τς τς τς, μαλλον πρεπει να αξιολογησεις καλυτερα τις πηγες σου!!! μεταξυ μας, μονο μαθημα αιολικων δεν κανεις, χεχε!!
ανώνυμε, έχεις πάει και σε ΤΕΙ; Ή δι αλληλογραφίας τα ξέρεις;
http://archaeopteryxgr.blogspot.com/2011/01/blog-post_19.html
αχα! ωστε αυτες οι 2 ειναι οι πηγες σου (ΤΕΙ & μαθηματα με αλληλογραφια)! αφου για να τα αναφερεις αυτα κατεχεις!
2:14, αν είναι να ξενυχτάς για να λες τέτοια, βρες κάτι ποιό χρήσιμο να κάνεις. Εγώ είμαι αγράμματος, και εάν δεν σου αρέσει τι γράφω, ή διόρθωσε, ή ζήτα τα λεφτά σου πίσω ή μην με διαβάζεις.
Για τα "υβριδικά" έχω αναφέρει ό,τι έχω βρει (και ο,τι λίγα ξέρω), ότι δηλαδή "δεν υπάρχουν σε λειτουργία, είναι πειραματικά, έχουν, θεωρητικά, απώλειες κλπ"."
Ο σχολιαστής spiral architect έχει επισημάνει ότι με Υ/Η μπορούν θεωρητικά να συμβάλλουν.
Η συμβολή είναι 2 ειδών: 1)η κάποια μείωση της μεταβλητότητας του αέρα (ενέργεια από αιολικό πάει με την ταχύτητα του αέρα στην τρίτη, v^3 αν ξέρεις τι είναι αυτό. Υπολόγισε τι κάνει μεταξύ 4 και 6 ή 4 και 5, η 4 και 7 μποφορ, που δεν είναι ακριβώς "σπάνιο φαινόμενο". 2) Η κάποια αποθήκευση για όταν δεν φυσάει.Κάνε υπολογισμό: Αν έχεις 1000 αιολικά MW (1,5 δις ευρώ αρχικό κόστος) και δεν φυσάει μία εβδομάδα πάνω από 3 μποφορ, πόσο νερό θες για να καλύψεις 1000x24x7 μεγαβατώρες.
Και εάν το 1,5 δις είναι σωστό (περίπου είναι) πόσο πιο φτηνό για την τσέπη σου είναι την διαφορά φορτίων να την εξομαλύνεις με ανλησιοταμίευση συμβατικών μονάδων βάσης. 10-20% πρόσθετη ονομαστική ισχύς σε συμβατικές μονάδες είναι νομίζω φτηνότερη από 1,5 δις.
Κάνε λοιπόν τους υπολογισμούς σου (αν γράψεις κάτι χρήσιμο θα το αναρτήσω κιόλας) ή κάνε τίποτα πιο παραγωγικό την νύχτα.
Δημοσίευση σχολίου