Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

Η Τουρκική πυρηνική ενέργεια


http://ansnuclearcafe.org/2012/08/16/carving-up-turkeys-nuclear-energy-market/
http://www.revolve-magazine.com/home/2011/06/07/turkey-eurasian-energy-bridge/

"...Turkey’s goal in pursuing a nuclear energy strategy is to gain energy independence from imported oil and natural gas and to boost export earnings through sales of electricity to other countries in the region..."


Δεν μπορώ να πιστέψω ότι τα καλώδια για Χίο, Μυτιλήνη, Λήμνο, και άλλα νησιά στο Ανατολικό Αιγαίο, μπαίνουν για τα αιολικά.   Τα καλώδια για 100, 200, 300 MW είναι τόσο ακριβά, που δεν τα βάζεις για κουτουρού ρεύμα μια φορά το τόσο. Ούτε μπαίνουν για την ηλεκτροδότηση αυτών των νησιών, απλά γιατί δεν καίνε τόσο ρεύμα. Τα καλώδια μπαίνουν για να εισάγουμε ρεύμα από την Τουρκία. Η Τουρκία σχεδιάζει πυρηνικά εργοστάσια, και καλά κάνει (για την Τουρκία) αφού έτσι θα αποκτήσει απίθανο συγκριτικό πλεονέκτημα απρόσκοπτου και σχετικά φτηνού ρεύματος τόσο για την ίδια, όσο και για κέρδη από εξαγωγές.

Τον Μάϊο του 2010 οι Τούρκοι υπέγραψαν με την Rosatom για 4 x 1,2GW στο Ακούγιου, με BOOT, 15 χρόνια θα τα λειτουργεί και θα αποπληρώνεται η Rosatom, και μετά θα τα λειτουργούν οι Τούρκοι. Αυτά τα 5,8 GW υποτίθεται θα είναι έτοιμα το 2019.

"...Babacan reportedly told the Chinese that the second nuclear power station at Sinop on the southern Black Sea coast was pretty much a toss-up between Russia and Japan. He added, however, that the third site, near Turkey’s border with Bulgaria, was fair game. China has not asked for financial guarantees for a nuclear power station..."

Για τα άλλα πυρηνικά (το επόμενο είναι στην Σινώπη) ενδιαφέρονται Ρώσοι, Ιάπωνες και Κινέζοι. Φυσικά, η χρηματοδότηση είναι το κλειδί, αφού τα πυρηνικά έχουν υψηλό αρχικό κόστος και μεγάλη περίοδο αποπληρωμής. Σε ωφέλιμα μεγαβάτ, είναι βέβαια πιο φτηνά από τα αιολικά, γιατί τα πυρηνικά παράγουν ρεύμα 24/365 για πάνω από 40 χρόνια, ενώ τα αιολικά είναι ...όμορφα και ψιλοάχρηστα.

Η Ελλάδα έχει συνολικά περί τα 7 GW (μειωμένα τώρα λόγω ύφεσης), και το κάρβουνο εξακολουθεί και είναι φτηνό, εύκολο, και απρόσκοπτο, αλλά μας αρέσουν και του Τουρκικά σήριαλ...

Ο ωραίος ενεργειακός χάρτης της Τουρκίας, με τα σχεδιαζόμενα πυρηνικά, τα αιολικο-ηλιακο-πράσινα, και την Χίο-Μυτιλήνη στην ...Τουρκία είναι από εδώ, και μεγαλώνει με κλικ. Όλα τα αιολικά, φωτοβολταϊκά, βιομάζες, ηλιοθερμικά και λοιπές αρλούμπες του Desertec για την περιοχή είναι ενεργειακά ασήμαντα (και όχι φτηνότερα) σχετικά με ένα μόνο πυρηνικό των 1.200 μεγαβάτ.

7 σχόλια:

spiral architect είπε...

... Τα καλώδια για 100, 200, 300 MW είναι τόσο ακριβά, που δεν τα βάζεις για κουτουρού ρεύμα μια φορά το τόσο. Ούτε μπαίνουν για την ηλεκτροδότηση αυτών των νησιών, απλά γιατί δεν καίνε τόσο ρεύμα. Τα καλώδια μπαίνουν για να εισάγουμε ρεύμα από την Τουρκία. ...

Αυτό ξαναπές το. Οικονομοτεχνικά είναι σωστό και αποδεκτό, γεωστρατηγικά όμως (και κάτω από τέτοιες συνθήκες) ... βράσε όρυζα!

archaeopteryx είπε...

Θα αρχίσω να βλέπω τουρκικά σήριαλ... Πρέπει να βρω τηλεόραση

spiral architect είπε...

Πρώτη προβολή του ριμέικ αύριο.
Προμηθευτείτε σημαίες της DDR, ή της Μίζενς και όλοι στους δρόμους.
Αν κυκλοφορούσαν και στους δρόμους Τραμπάντ και Βάτμπουργκ, η "τελευταία κομμουνιστική οικονομία" του κράτους της Αθήνας θα της θύμιζε κάτι από ανατολικό Βερολίνο.
(μη χάνουμε και το χιούμορ μας)

Ανώνυμος είπε...

http://cambridgema.gov/solar/

archaeopteryx είπε...

12.51, έχω φτιάξει αντίστοιχο, χωρίς τα γραφικά, σε κομπιουτεράκι ΗΡ-41cv. Άχρηστα και ακριβά και τότε, λιγότερο ακριβά τώρα. Δυστυχώς μου έκλεψαν το ΗΡ-41cv και έχω μόνο ενθύμιο κάτι μαγνητικές ταινιούλες, αλλά δεν έχω τρόπο να τις χρησιμοποιήσω. Βρίσκεις ΗΡ-41 στο ebay αλλά δεν αξίζει τον κόπο... (και τα $200-300)

Ανώνυμος είπε...

Να πω κάτι άσχετο;

Με βάση τα τελευταία επίσημα στοιχεία Ιανουαρίου-Αυγούστου 2012, η Ελλάδα έχει πρωτογενές πλεόνασμα 1,44 δις ευρώ, ή 0,7% του ΑΕΠ. Ποσό που κάθε λογικός άνθρωπος προβλέπει να αυξηθεί και άλλο, με δεδομένο ότι μόλις τον Αύγουστο ξεκίνησε να καταβάλλεται ο φόρος εισοδήματος και σχεδόν ταυτόχρονα και το χαράτσι του 2012. Αν μάλιστα τα νούμερα όντως πάνε καλύτερα από εδώ και στο εξής (μόνη επιφύλαξη η απεργία των Δ.Ο.Υ. τις δύο τελευταίες εργάσιμες του Σεπτεμβρίου), και το συνολικό έλλειμμα παραμείνει στο 4,82% του ΑΕΠ ή και ακόμη παρακάτω, που είναι αυτό που βγάζει σήμερα ο προϋπολογισμός μας με βάση τα νούμερα το Αυγούστου, τότε ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι τα ελληνικά δημόσια οικονομικά πάνε ΠΕΡΙΦΗΜΑ, παρά την τεράστια ύφεση. Είμαστε κάποια δις πιο μπροστά από τους στόχους Μνημονίου, (3,4 δις ahead, αν διαβάζω σωστά).

Δέστε εδώ: http://www.minfin.gr/content-api/f/binaryChannel/minfin/datastore/37/4a/f9/374af99519c8d2ca56ba2de79972499cd129fff1/application/pdf/%CE%94%CE%B5%CE%BB%CF%84%CE%AF%CE%BF+%CE%94%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CF%83%CE%B9%CE%B5%CF%85%CF%83%CE%B7%CF%82+%CE%91%CF%85%CE%B3%CE%BF%CF%8D%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%85+%282%29.pdf τα επίσημα στοιχεία.

Τα ερωτήματα που δημιουργούνται είναι πολλά:

1) Γιατί ΟΛΑ τα ΜΜΕ, καθεστωτικά και μη, μνημονιακά και μη, απέκρυψαν αυτή την εξέλιξη. Την διαβάσατε ή την ακούσατε πουθενά; Μόνον τις "εκτιμήσεις" της τρόικας για "αποκλίσεις" διαβάζουμε, ενώ τα νούμερα την διαψεύδουν παταγωδώς.

2) Γιατί η τρόικα επιμένει να διαστρεβλώνει την πραγματικότητα;

3) Γιατί η κυβέρνηση δεν βγαίνει να πανηγυρίσει την εξέλιξη και να πει ότι η τρόικα δεν νομιμοποιείται να ζητάει περισσότερα και να καταγγείλει στα αφεντικά της τρόικας (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ) την διαστρέβλωση της πραγματικότητας;

Κάπου άκουσα σήμερα από σοβαρό επιχειρηματία την εκδοχή ότι είναι "συμφωνημένο" να μην αποδεσμευθεί η Ελλάδα από τα Μνημόνια, παρεκτός κι αν απλευθερωθούν όλα τα λεγόμενα "κλειστά" επαγγέλματα και γίνουν και οι υπόλοιπες (ποιες;) "διαρθρωτικές" μεταρρυθμίσεις. Μάλλον θα αναφέρονται στην αρπαγή του δημόσιου πλούτου που ακούει στο εύσχημο όνομα "ιδιωτικοποιήσεις".

Όμως η πραγματικότητα των αριθμών τους διαψεύδει. Αν μάλιστα ληφθούν και τα μέτρα των 11,5 ή 13,5 ή όσων άλλων είναι δις, τότε η Ελλάδα σύντομα θα φθάσει σε ακόμη μεγαλύτερα πρωτογενή πλεονάσματα, όσο και αν βαθύνει κι άλλο η ύφεση. Και θα φθάσει, διότι τα τελευταία δυο-τρία χρόνια η οικονομία εξαρτάται όλο και λιγότερο από το δυσεύρετο, πια, κρατικό χρήμα.

Ή βρισκόμαστε ενώπιον δραματικής αποτυχίας του colpo grosso των Μνημονίων, ή θα τεθούν σε εφαρμογή Plans B, C, D και δεν συμμαζεύεται, για αυτή την "απροσδόκητη" εξέλιξη με τους Έλληνες που άντεξαν την βίαιη φτωχοποίησή τους...

archaeopteryx είπε...

ΔΕΝ ξέρω πρώτο χέρι αν είναι όπως τα λες, αλλά αν έχουμε πλεόνασμα και φτιάχνουμε και άλλο κάνουμε αυτό που έλεγε ο Σκαπερδας [ http://archaeopteryxgr.blogspot.gr/2011/11/blog-post_675.html ] ότι θα έπρεπε να είχαμε κάνει από την αρχή. Δηλαδή να μαζέψουμε πλεόνασμα. Ο Σκαπέρδας το έλεγε σαν απαραίτητη κίνηση για το grexit. Θα ήταν και γενικά απαραίτητη κίνηση, ασχέτως γιατί το κάνουν τώρα. Υπάρχει περιρέουσα αποψη από το 1992-92 τουλάχιστον ότι ζούμε (ΤΟΤΕ) 30% καλύτερα από ό,τι μας παίρνει. Αν ήταν 30% το 92-93, φαντάσου τι θα ήταν το 2005-6 με το που χωνέψαμε την μάσα των Ολυμπιακών. Το ότι φταίει η Τρόικα ή οι Γερμανοί ή το ΔΝΤ είναι δικαιολογίες και ιστορίες. ΟΛΟΙ βολεύονται να φταίει κάποιος άλλος....

Οι ιδιωτικοποιήσεις νερού και ρεύματος σε αυτό το περιβάλλον είναι πιο επικίνδυνες από την μείωση μισθών και συντάξεων Οι συνάτξει φαγώθηκαν ή χάθηκαν στα κραχ, PSI κλπ. Οι μισθοί, και μόνοι μας να είμαστε δεν μπορούν να είναι για πράγματα που δεν παράγουμε, ή εξάγουμε. Η Ευρώπη έχει έναν αρκετά φαύλο ρόλο σε συνδυασμό με ευρωλιγούρια στην μείωση της ανταγωνιστικότητας. Πώς τώρα αυτοί που μας έφεραν εδώ θα μας σώσουν, είναι ...μυστήριο.