Τετάρτη 8 Μαΐου 2013

Οι κρίσεις, από τα γεωργικά πλεονάσματα του 4.000 π.χ. μέχρι σήμερα


Η σημερινή κρίση ξεκίνησε, φαινομενικά, με το κραχ του φθινοπώρου του 2008, που μερικοί στην αγορά το έβλεπαν από το 2007, άλλοι το παρατήρησαν από το 2000,  άλλοι από το 1987, και άλλοι από πολύ παλιότερα, είτε το 1979 ή το 1973, ή το 1929, ή από το ...προπατορικό αμάρτημα. Οι κρίσεις, είναι αυτό που βιώνουμε εμείς τα ανθρωπάκια, με πιο δυσάρεστο σύμπτωμα την βίαια προσαρμογή βιοτικού επιπέδου προς τα κάτω.  Κανείς δεν παραπονιέται για το "προς τα πάνω", απεναντίας χειροκροτούμε και θεοποιούμε αυτούς που φέρνουν τις προσαρμογές προς τα πάνω.

Για μερικούς φταίει το "σύστημα". Θεωρούν, πχ, ότι φταίει ο καπιταλισμός. Ή φταίνε οι "αγορές".  Ή φταίνε συγκεκριμένοι άνθρωποι. Ή οι εξωγενείς παράγοντες.  Φταίνε όλα και τίποτα, με την έννοια ότι δεν φτάνει μόνο ένας παράγοντας για να συμβεί μία κρίση (δηλαδή μία βίαιη και απότομη μεταβολή), και σίγουρα δεν φταίνε οι αγορές (οι αγορές απλά απεικονίζουν).

Κρίσεις υπάρχουν από την στιγμή που οι άνθρωποι ανακάλυψαν την ευημερία των γεωργικών πλεονασμάτων,   και συγκεκριμένα, από την αποθήκευση και διαχείριση αυτών πλεονασμάτων, και όλα τα συνεπαγόμενα σε διοικητικές, και αναπόφευκτα ταξικές, καταπιεστικές, θρησκευτικές κλπ δομές, κάπου στο σημερινό Ιράκ, λένε, πριν 6-7.000 χρόνια, λίγο δηλαδή μετά το ξεκίνημα της τελευταίας μεσοπαγετώδους.


Είδατε; Είχα δεν είχα, το πήγα στην ...κλιματολογία και στο προπατορικό αμάρτημα. Το προπατορικό αμάρτημα δεν έχει να κάνει με ...σεξ, αλλά με την πονηριά του αποθηκάριου σιταριού που έγινε άρχοντας στην πρώτη οργανωμένη γεωργική κοινωνία, "έπεισε" τους υπηκόους του να καλλιεργούν, και μοίραζε πλεονάσματα σε κακές χρονιές, με το αζημίωτο. Την στιγμή που ο τότε άρχοντας μοίρασε πλεονάσματα που δεν είχε, ή που δανείστηκε ή που έκλεψε, ή που φορολόγησε, τότε, αν είστε αριστερός, ανακαλύφθηκε ο καπιταλισμός, ή εάν είστε δεξιός, ανακαλύφθηκε ο σοσιαλισμός.

Δεν θέλετε πλεονάσματα; Δεν νομίζω... Θέλετε και παραθέλετε, και τα θέλετε εύκολα και φτηνά, και ευχαρίστως θα ψηφίσετε τον πολιτικό που θα σας τα τάξει. Δεν θέλετε πλεονάσματα που προέρχονται από την κάποια καταπίεση ανθρώπων κάπου ...αλλού;  Δεν σας πιστεύω:  Ρίξτε μια ματιά στην οθόνη σας και σκεφτείτε πώς είναι δυνατόν να έχετε τέτοιο ...θαύμα!

Για μένα, οι αιτίες της σημερινής κρίσης είναι:  1) αντί να επιβληθεί κάτι αντίστοιχο του Glass Steagall και στην Ευρωπαϊκή τραπεζική αγορά, καταργήθηκε το Glass Steagall στην Αμερικάνικη.   Αυτό εμένα μου μυρίζει λιγάκι σαν Ευρωπαϊκή εκδίκηση για την έκβαση του Β' ΠΠ, να'ναι καλά οι "Δημοκρατικοί" που την ψήφισαν.  Άντε να καταλάβουν ότι οι"Ευρωπαίοι" είναι κληρονομικές ολιγαρχίες που βασίζονται στον Κεντρικό Σχεδιασμό και γελάνε απροκάλυπτα με έννοιες όπως η Ελεύθερη Αγορά.  Υπάρχουν διαφωνίες για τον ρόλο της κατάργησης του Glass Steagall, αλλά τι να κάνω... έχω τις απόψεις μου.  2) Οι καλοπροαίρετες (και δημοφιλέστατες) παροχές ξέφυγαν και έγιναν βιομηχανία και αυτοσκοπός.  Δεν ξέρω εάν το δόγμα Cloward-Piven είναι Σοβιετικής ή Κεντρικο-ευρωπαϊκής έμπνευσης  αλλά όποιος έχει αμφιβολία ότι ο δρόμος για την δουλοπαροικία περνάει πρώτα από παροχές... Οι "παροχή" που βασικά επέφερε την κρίση του 2008 ήταν το ιδιόκτητο σπίτι με ενυπόθηκο δάνειο, στην Αμερική γνωστό και σαν Community Reinvestment Act.   Στην Ευρώπη και την Ελλάδα δεν είχε τόσο πολιτικό όσο τραπεζικό/καταναλωτικό/μερκαντιλιστικό χαρακτήρα. "Πάρε κι εσύ στεγαστικό δάνειο, μπορείς".   3) Η κατάργηση του συντηρητισμού, και δεν εννοώ πολιτικού συντηρητισμού, αλλά λογιστικού συντηρητισμού. Κάτι σαν τον αποθηκάριο του 6.000 π.Χ. που έλεγε ψέματα πόσο σιτάρι είχε η αποθήκη.

 Όλα αυτά τα φλύαρα μου ήρθαν όταν διάβασα αυτή την ειδησούλα.  Κι όμως... τους ψηφίζουν!...

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

http://www.youtube.com/watch?v=TpzPIjvTaIo

archaeopteryx είπε...

οι αρχαιοπτέρυγες πετούν στα Ιουράσσια σύννεφα (αλλά ναι, ως ταπεινός μικροαστός έχω ακόμα ρεύμα)