Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013
Τίθεται εκ των πραγμάτων τεράστιο ζήτημα πολιτικών ευθυνών, Ειδικό Δικαστήριο, για αυτούς που επιμένουν στην “πράσινη εν Ελλάδι ανάπτυξη”. Και μάλιστα εν μέσω οικονομικής κρίσης.
"Έγραψα πριν 1 περίπου χρόνο ότι είναι παραπλανητικός ο όρος BAΠE (που χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον από την εξ αριστερών κριτική των ΑΠΕ), γιατί σύντομα (έγραψα) θα δούμε αντίστοιχες ΟΤΑΠΕ.
Είχα γράψει επίσης ότι το πείραμα της Άνδρου είναι κάτι σαν copy-paste αυτού που έγινε στο δανέζικο νησί Samsoe με 4 χιλ. κατοίκους . (Να πούμε πάλι για την “επανάληψη της ιστορίας ως φάρσας”;) Πώς άρχισε εκεί το “πράσινο θαύμα” το 1997: Ένας σύμβουλος επιχειρήσεων από το Ώρχους προσεταιρίστηκε τον δήμαρχο του νησιού. Για πολύ καιρό ο μόνος προσήλυτος ήταν ο δήμαρχος. Αλλά μετερχόμενος διάφορες μεθόδους που κάλλιστα θα μπορούσε να ειπωθεί ότι βασίστηκαν σε εκμαυλισμό και απάτη, έπεισε σταδιακά τους κατοίκους να απαρνηθούν την φτηνή ηλεκτρική ενέργεια από τις 4 μικρές θερμοηλεκτρικές μονάδες του νησιού, με αντάλλαγμα να γίνουν μέτοχοι σε εταιρεία λαϊκής βάσης Α/Γ και να καίνε βιομάζα (άχυρα και κοπριές- το νησί είναι ένα γεωργοκτηνοτροφικό λιβάδι). Αποφασιστικό ρόλο έπαιξε μία τοπική οικονομική κρίση, όταν έκλεισε ένα μεγάλο σφαγείο στο νησί και έχασαν την δουλειά τους 100 κάτοικοι. Εκμεταλλευόμενος την περίσταση τους είπε ότι η “πράσινη ανάπτυξη” θα δημιουργήσει “θέσεις εργασίας” και θα αποφέρει κέρδη.
Φυσικά υπάρχουν και εκεί αυτοί που δυσφόρησαν έντονα με το θέαμα και τον θόρυβο των Α/Γ (σημειώνω ότι εκεί εγκαταστάθηκαν 10 Α/Γ επάνω στο νησί και 10 μεγαλύτερες off-shore – όχι 100 επίγειες , όπως σχεδιάζεται για αιγαιοπελαγίτικα νησιά). Αλλά ο βασικός (διάβασα) προπαγανδιστής της πράσινης ενέργειας στο νησί δήλωσε κυνικά: “Αν τους δώσεις μετοχές, τότε η Α/Γ αρχίζει να φαίνεται ομορφότερη, και να ακούγεται ομορφότερα” (sic). Επίσης ο δήμαρχος περιγράφηκε από κάποιους ότι είχε την νοοτροπία ότι θα πήγαινε με κάρο στην Κοπεγχάγη να διαπραγματευτεί και θα γύριζε με ένα κάρο λάφυρα, όπως οι βίκιγκς!!
Το θέμα είναι ποιους λεηλατούν για να πάρουν τα “λάφυρα”; Πρώτα απ όλα, όλοι εκ των 4000 πληρώνουν την πολλαπλάσια τιμή της ενέργειας - και όχι μόνο ο δήμαρχος, ή οι άλλοι που ξεκινούν με την πρωτότυπη και καταπράσινη ιδέα της λαφυραγώγησης. Επίσης όλοι οι καταναλωτές της Δανίας και όλοι οι καταναλωτές εκεί όπου εφαρμόζονται αντίστοιχες μέθοδοι. Δεύτερον η υψηλότερη τιμή της ενέργειας στο νησί, και όπου αλλού, αποτρέπει όλες τις άλλες επενδύσεις πλην των επενδύσεων στην πράσινη ενεργειακή τσόχα”. Αυτό όμως οδηγεί τάχιστα σε αδιέξοδο. Και αυτό το λένε βιώσιμη (sustainable) ανάπτυξη και πράσινα άλογα;
Μάλιστα διάβασα και το εξής ανέκδοτο το οποίο υποτίθεται ότι είναι και η έσχατη καταξίωση και καθαγιασμός του όλου εγχειρήματος. Το Samsoe, λέει, μείωσε τις εκπομπές CO2 κατά 140% (sic). Στην αρχή νόμισα ότι ήταν τυπογραφικό σφάλμα. Αλλά, όχι! Κάποιος ταλιμπάν της πράσινης ανάπτυξης το δήλωσε και περιφραστικά: Το Samsoe λέει όχι μόνο έχει ελαττώσει τις εκπομπές του αερίου του διαβόλου (CΟ2), αλλά, επί πλέον, αφαιρεί (sic) CO2 από την ατμόσφαιρα! Μην προσπαθήσετε να το εξηγήσετε με την Φυσική. Αυτό είναι πράσινη αλχημεία στην οποία επιδίδονται οι πράσινοι ιεροεξεταστές του σύγχρονου Μεσαίωνα του “τρομο-κηπίου”.
Το τι ζημιές θα κάνει το “πείραμα Samsoe” στην τοπική οικονομία της Άνδρου, όπου θα καταστρέψει οικονομικές δραστηριότητες και ισορροπίες αιώνων, δεν θα το αναφέρω διότι άλλοι τα έχουν περιγράψει καλύτερα.
Όμως, υπάρχει ένα μείζον θέμα, πέραν του τοπικού (το οποίο φυσικά δεν το υποτιμώ καθόλου.)
Ήδη οι βίκινγκς (πλιατσικολόγοι) οπαδοί της πράσινης ενέργειας στην Δανία παραδέχτηκαν ότι το πείραμα Samsoe, θα ήταν αδιανόητο χωρίς τις ταρίφες και την άγρια φορολόγηση της φθηνής ενέργειας από στερεά ορυκτά καύσιμα. Δεδομένου ότι στην χρεοκοπημένη Ελλάδα το ζητούμενο είναι η “ανάπτυξη”, και η τόνωση της απασχόλησης, και δεδομένου ότι κάθε αιολική (και εν γένει ΑΠΕτζίδικη) μεγαβατώρα πολλαπλασιαστικά οδηγεί σε ύφεση και ανεργία, τίθεται εκ των πραγμάτων τεράστιο ζήτημα πολιτικών ευθυνών για αυτούς που εισήγαγαν και επιμένουν στην “πράσινη εν Ελλάδι ανάπτυξη”. Και μάλιστα εν μέσω οικονομικής κρίσης. Υπαινίσσομαι σαφέστατα ειδικό δικαστήριο. (Σημειώνω εδώ ότι μεταξύ των όρων που έθεσε η κυβέρνηση της Δανίας στον δήμαρχο της πράσινης ανάπτυξης ήταν να προμηθευτεί Α/Γ και συστήματα ΑΠΕ αποκλειστικά δανέζικης παραγωγής – εδώ από που θα τα προμηθευτούν;)
ΥΓ. Να κι άλλο “διδακτικό” και συγκινητικό ανέκδοτο από το Samsoe: Ο παλιός, λέει, διευθυντής του σχολείου έβαλε πάνελς στην στέγη του σπιτιού του και έγινε “ενεργειακά αυτόνομος”. Όταν η κατανάλωσή του υπερβαίνει την παραγωγή, τρέχει και κατεβάζει τους διακόπτες, με αποτέλεσμα η γυναίκα του να διαμαρτύρεται ότι ζούνε μέσα στο σκοτάδι. Και επειδή είναι συνταξιούχος, έχει άφθονο χρόνο να τρέχει όλη μέρα και να ανεβοκατεβάζει διακόπτες. (Είναι η προσωποποίηση του smart microgrid). (Εν τάξει, παιδιά, κάντε το στο σπίτι σας, και όχι στο δίκτυο - αν σας ανέχεται η γυναίκα σας...)"
από σχόλια του Professor Moriarty
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
10 σχόλια:
Παλιά η παραπλάνηση εστιαζόταν στα εύκολα, δηλαδή στην πολιτική και την οικονομία. Τα τελευταία χρόνια προστέθηκε και η παραπλάνηση στις εφαρμοσμένες θετικές επιστήμες και στις τεχνικές εφαρμογές τους. Φαίνεται εξ ίσου εύκολη, καθότι δεν έχουν σπουδάσει όλοι θετικές επιστήμες. (π.χ. ελάχιστοι καταλαβαίνουν ότι, η "εξοικονόμηση CO2" δεν μπορεί να μετρηθεί με κάποιο μετρητή)
Βάλε τις ευαισθησίες που έχει ο καθένας μας απέναντι στο περιβάλλον και η προπαγάνδα του στυλ "αφαιρεί CO2 από την ατμόσφαιρα" γίνεται πιστευτή, άσε δε, που ο καθένας έχει να ασχοληθεί και με άλλα και βράσε όρυζα.
Αντε να βγούμε στη σύνταξη (λέμε τώρα!) να' χουμε χρόνο και αντοχές να ανοιγοκλείνουμε διακόπτες και αντοχές έναντι της γυναικείας γκρίνιας και βάλτε τουλάχιστον ηλεκτρονόμους με ψηφιακούς ελεγκτές βρε τσίπηδες. Μην μας κουράζετε!
http://www.youtube.com/watch?v=BW9P15X2Dto&feature=player_embedded&desktop_uri=%2Fwatch%3Ffeature%3Dplayer_embedded%26v%3DBW9P15X2Dto&app=desktop
Από παλιά το έλεγα , και θα το επαναλαμβάνω σε κάθε ευκαιρία .
Οι άνθρωποι χρειάζονται τρία πράγματα για να ζήσουν .
Οξυγόνο
Νερό
Τροφή
Και σύγχρονος άνθρωπος χρειάζεται και
Ηλεκτρική ενέργεια .
Πριν είκοσι και κάτι χρόνια με οδηγίες των Βρυξελών επιχειρείται η ιδιωτικοποίηση του τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας , και διάλυση της ΔΕΗ ,με τη μέθοδο της σαλαμοποίησης .
Τώρα με οδηγίες της τρόικα , γίνεται προσπάθεια να ιδιωτικοποιηθούν ,η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ .
Το βιντεάκι με Ελληνικούς υπότιτλους κατακρίνει τις Βρυξέλλες και υπονοεί ότι δεν ωφείλεται σε γραφειοκρατική στενοκεφαλιά ή φιλελεύθερο δογματισμό , αλλά σε επιρροές ισχυρών λόμπυ
http://m.youtube.com/watch?v=BW9P15X2Dto&feature=player_embedded&desktop_uri=%2Fwatch%3Ffeature%3Dplayer_embedded%26v%3DBW9P15X2Dto
Σε όλη αυτή την υπόθεση που περιέγραψα υπεισέρχονται ετερόκλητα κίνητρα. Διαφημίζεται η “αυτάρκεια”. Αυτό είναι κενό νοήματος. Το δανέζικο νησί είχε “επάρκεια” ηλεκτρικής ενέργειας. Ήταν διασυνδεδεμένο με το δίκτυο της Δανίας και είχε φθηνή ενέργεια. (Θέλω εδώ να κάνω την διόρθωση ότι οι θερμοηλεκτρικοί σταθμοί βρίσκονται στις δανέζικες ακτές που περιτριγυρίζουν το νησί.). Αλλά και “αυτάρκεια” θα μπορούσε να έχει με συμβατικό τρόπο. Το ότι τα ορυκτά καύσιμα δεν παράγονται στο νησί είναι αστείο επιχείρημα για τους λάτρεις τις “αυτάρκειας”. Ούτε οι Α/Γ παράγονται επάνω στο νησί.... Αυτή η επιστροφή στην οικονομία του Ροβινσώνα που υποφώσκει στην πράσινη ιδεολογία είναι σκέτος πρωτογονισμός.
H “αυτάρκεια”, όμως, συναντάει την “μείωση των εκπομπών CO2”, και την “σωτηρία του πλανήτη”, αλλά και οι δύο ωραίες αυτές ιδέες συναντούν την δελεαστικότερη ιδέα, που άλλωστε είναι και παράδοση των βίκινγκς: τα λάφυρα. Η κουτοπόνηρη ιδέα ότι θα λαφυραγωγήσουν τους πράσινους φόρους.. Το αστείο είναι ότι, ενώ πρώτα έκαιγαν πετρέλαιο για την θέρμανση, τώρα καίνε άχυρα και βιοντήζελ. Και λένε ότι αφαιρούν CO2 από την ατμόσφαιρα. Έτσι λένε. Προφανώς το σόφισμα, η ταχυδακτυλουργία της αφαίρεσης χημικής ουσίας από την ατμόσφαιρα, σχετίζεται με την “έγχυση” της ενέργειας του φρέσκου αέρα στο δανέζικο δίκτυο, το οποίο (δίκτυο) φυσικά τους εξασφαλίζει επάρκεια και ευστάθεια.
@Spiral : Όντως αυτοί έχουν φτιάξει μια ολόκληρη παρα-επιστήμη, η οποία εκτείνεται από το θερμοκήπιο, την κλιματική αλλαγή, μέχρι την περίεργη άλγεβρα του ισοζυγίου του CO2. Αλήθεια πόσο CO2 εκλύει στην ατμόσφαιρα η βιομηχανία Α/Γ και πόσο “αφαιρούν” οι Α/Γες; Απίστευτες αστειότητες. Στέλεχος της Vestas έλεγε ότι οι μεγάλες off-shore Α/Γ εξοικονομούν περισσότερο CO2 από αυτό που χρειάζεται για να παραχθούν, ομολογώντας έμμεσα ότι οι μικρές δεν τα καταφέρνουν. Μία τεράστια απάτη. Δυστυχώς δεν είναι δύσκολο να μαθηματικοποιήσεις την κάθε μπούρδα και να την ντύσεις με επιστημονικοφανή ορολογία. Εξ άλλου ελάχιστοι πια μπαίνουν στον κόπο να τσεκάρουν τις υποθέσεις επάνω στις οποίες βασίζονται οι υπολογισμοί και οι αριθμητικές αλχημίες. Και πολλοί είναι αυτοί που βασίζουν την καριέρα τους επάνω στην διατήρηση της ψευτοεπιστημονικής απάτης και κυνικά συνεχίζουν να την αναπαράγουν και να την διαιωνίζουν. Και όπως σωστά σημειώνεται, δεν υπάρχουν και αξιόπιστες μετρήσεις.
Όσον αφορά τον τύπο που ανεβοκατεβάζει διακόπτες: Μα δεν χρειαζόταν να βάλει Φ/Β για να το κάνει. Μπορούσε να κατεβάζει τους διακόπτες και πριν, όταν είχε φθηνότερη ενέργεια κατ ευθείαν από τα κακά θερμοηλεκτρικά, και ίσως να μείωνε το ίδιο, ή και περισσότερο, τις εκπομπές CO2. Και όχι να τρέχει όλη μέρα να κοιτάζει μετρητές, ή να πληρώσει επί πλέον για να “εξυπνοποιήσει” την διαδικασία συσκότισης. Το ίδιο ισχύει για όλο το νησί.
Ο Προφέσσορας Μοριάρτη και ο Αρχαιοπτέρυξ θυμίζουν Δρ Τζέκυλ και μίστερ Χάυντ. Ο ένας είναι βίαιος και ο άλλος έχει το ακαδημαϊκό στυλ. Αν δεν είναι το ίδιο άτομο, είναι περίεργη σύμπτωση που πηγαίνουν μαζί. Τους θυμάμαι παλιά στο antinews, και μετά αποχώρησαν σχεδόν ταυτόχρονα. Πάντως το απότομο ύφος του ενός και το αυταρχικό στυλ του άλλου δεν φαίνονται να σηκώνουν διαφωνίες και συζήτηση. Δηλαδή αν δεν ξηλώσουν και την τελευταία ανενογεννήτρια, δεν θα ησυχάσουν. Πρέπει δηάδή να είμαστε πολωμένοι υπέρ ή κατά; Δεν χωράει συμβιβασμός. Και επειδή ο Προφ. Μοριάρτυφαίνεται ότι έχει πάθος με την αυστηρότητα και την ακρίβεια, πώς συμβιβάζει την απόλυτη απόρριψη όσων δεν συμφωνούν με αυτόν.
εσύ ανώνυμε είσαι ο Καράμπελας ή η Χάϊδω. Με τιμά που με θεωρείς το ίδιο πρόσωπο με τον Prof Moriarty (και μόνο εγώ μπορώ να ξέρω αν είναι άλλος, ή αν είμαι εγώ). Ωστόσο, σημείωσε, ότι όποιος έχει τελειώσει γυμνάσιο με στοιχειώδεις προδιγραφές αξιοκρατίας και ποιότητας, όποιος δεν είναι αγράμματος, όποιος ξέρει στοιχειωδώς αριθημτική, οικονμικά, φυσική και κοινή λογική, λέει τα ίδια πράγματα.
Μου άρεσαν οι 20 χιλιάδες λέυγες κάτω από την θάλασσα. Και όλα τα βιβλία επιστημονικής φαντασίας. Αλλά άλλο όνειρα, και άλλο οι ονειρώξεις.
Toodle-oo, toodle-pip and have a good day
Πές μου πόσα κιλά λιγνίτη έχουν γλυτώσει (μετρημένα, όχι θεωρητικά) τα 1.700 αιολικά μεγαβάτ που έχουν κοστίσει περί το €1,5 εκατ το ένα και τα πληρώνεις ΕΣΥ και τα χρωστάς ΕΣΥ σε βάρος των παιδιών σου και της δουλειάς σου, και εγώ θα κλείσω την ιστοσελίδα μου.
"Πρέπει δηάδή να είμαστε πολωμένοι υπέρ ή κατά; Δεν χωράει συμβιβασμός." (Ανων. 1:34 μ.μ.)
Συμβιβασμός με την βλακεία και τη απάτη δεν γίνεται. Ούτε και θα δεχτώ ποτέ ότι οι νόμοι της φυσικής και η απλή αριθμητική μπορούν παραβιάζονται επιλεκτικά από τους προπαγανδιστές των αιολικών και από τους ταχυδαχτυλουργούς που μαγειρεύουν τα “ισοζύγια CO2” και “αφαιρούν” διοξείδιο από την ατμόσφαιρα. Σε αντίθεση με αυτούς που θέλουν να απαγορεύσουν τις οξειδώσεις και τις καύσεις, εγώ δεν θέλω να απαγορευτούν οι Α/Γ και τα Φ/Β. Αυτό που θέλω είναι να καταργηθούν οι ταρίφες, οι επιδοτήσεις και οι άγριοι πράσινοι φόροι. Επίσης να ισχύσουν για τις Α/Γ και τα Φ/Β οι ίδιοι περιβαλλοντικοί όροι και απαγορεύσεις που ισχύουν για τις υπόλοιπες κατασκευές και βιομηχ. εγκ/σεις. Και όποιος θέλει ας βάλει τότε Α/Γ εκεί που μπορεί. Όπως δεν μπορείς να χτίσεις πύργο 50 μέτρων, ή υψικάμινο, σε κορυφή κάποιου βουνού, ή σε κάποια ακτή νησιού, έτσι θα πρέπει να θεωρείται αυτονόητο ότι δεν μπορείς να φυτέψεις ατσάλινο πύργο με γιγαντιαία πτερύγια επάνω του. Τι δεν καταλαβαίνεις; Αν θέλεις να βάλεις Α/Γ και Φ/Β στο εξοχικό σου, ή να συμφωνήσεις με τους γείτονες ενός απομονωμένου οικισμού να συνεταιριστείτε για να κάνετε μικροδίκτυο με τέτοια μαραφέτια, πληρώστε και φτιάξτε το, εφόσον δεν δημιουργείτε όχληση στους άλλους. Και κάντε ότι θέλετε με το μικροδίκτυό σας. Κάντε το κουτό, ή έξυπνο, ή πανέξυπνο. Αλλά για να συνδέσετε το μικροδίκτυό σας στο κεντρικό δίκτυο, και να “εγχύσετε” την στοχαστική ενέργειά σας, θα πρέπει εσείς να πληρώνετε ταρίφα, και όχι να σας πληρώνουν. Και επίσης θα είναι αυτονόητο ότι πιθανότατα και να σας το απαγορεύουν.
Πόσο γρήγορα ξεχνάμε!
Πριν μερικά χρόνια ο "οικολόγος" πρόεδρος του Ε' Τμήματος ΣτΕ είχε αποφασίσει ότι μια, μόνο ΜΙΑ, συστοιχεία πυλώνων μεταφοράς ρεύματος στην Ανδρο ήταν περιβαλλοντική καταστροφή! Τώρα συζητάμε για δεκάδες τουρμπίνες, που θα εγκατασταθούν κατά παρέκκλιση των περιβαλλοντικών όρων, σε περιοχές Νατούρα κλπ κλπ και δεν ιδρώνει το οικολογικό αυτί κανενός!
Πως μετά να μην υποπτεύεσαι τους πάντες για λαμογιές! Με την εμπειρία αυτή προσωπικά υποπτεύομα ότι όλο το οικολογικό κίνημα ήταν μια απάτη, στοχευμένη για την επίτευξη του σκοπού που βλέπουμε να πετυχαίνεται τώρα. Τα περί ακτιβιστριών υπουργίνων κλπ τα γράφω και με το δίκιο μου.
Kaymakchalan
Οι θυγατρικές της EDF EN HELLAS S.A., οι χρηματοδοτήσεις πολλών εκ. € και η Κτίστωρ ΑΤΕ
http://apopigadi.blogspot.gr/
Δημοσίευση σχολίου