Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015
Η Πτολεμαΐδα 5 (€1,3 δις για 800 MW) και οι ΑΠΕ (€9 δις για ... 650 MW!)
http://greeklignite.blogspot.gr/2015/10/5.html
http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=689008
http://www.admie.gr/deltia-agoras/miniaia-deltia-energeias/
Εκτός αν μου διαφεύγει κάτι, η Πτολεμαϊδα 5 είναι το μόνο σοβαρό ενεργειακό έργο της τελευταίας 5ετίας.
Η Πτολεμαΐδα 5 θα κοστίσει 1,3 δις ευρώ, θα έχει ονομαστική ισχύ 800 MW (πραγματικά μεγαβάτ) και θα καίει λιγνίτη. Θα έχει Γερμανικό εξοπλισμό (και θα έχει χρηματοδότηση από την Γερμανική επενδυτική τράπεζα KfW που χρηματοδοτεί Γερμανικές εξαγωγές -- θες λεφτά? Ψώνισε Γερμανικά, αλλά τουλάχιστον ψώνιζε κάτι που χρειάζεσαι !) .
Τα 800 MW της Πτολεμαΐδας 5 θα είναι διαθέσιμα 365 μέρες τον χρόνο, 24 ώρες την ημέρα για όσα χρόνια είναι σχεδιασμένη η μονάδα (εικάζω, καμιά 30αριά). Θα κλείνει για προγραμματισμένες συντηρήσεις. Θα είναι ισχύς βάσης. Μάλλον θα είναι "αποτελεσματική" σε σχέση με παλιές λιγνιτικές μονάδες. Ο πιο απλός τρόπος να μειώσει κανείς "εκπομπές" είναι να έχει αποτελεσματικές μονάδες. Μια σύγχρονη μονάδα με αποτελεσματικότητα 40% καίει το μισό καύσιμο (και έχει τις μισές εκπομπές) από μια παλιά μονάδα με αποτελεσματικότητα 20%. Άλλος απλός τρόπος να μειώσει κανείς εκπομπές είναι να μην σκαμπανεβάζει ισχύ σε μονάδες αερίου σε μονό κύκλο -- όπως πχ απαιτούν οι ΑΠΕ.
Τις μεγαβατώρες από την Πτολεμαΐδα 5 θα τις πληρώνουμε επειδή τις καταναλώνουμε -- θυμηθείτε το αυτό.
Να συγκρίνουμε την Πτολεμαΐδα 5 με τις ΑΠΕ?
Η απλούστατη σύγκριση, είτε αρέσει, είτε δεν αρέσει, είναι ότι η Πτολεμαΐδα ηλεκτροδοτεί, ενώ οι ΑΠΕ κάνουν τα πάντα, αλλά δεν ηλεκτροδοτούν.
Έχουμε περίπου 2.000 ονομαστικά αιολικά μεγαβάτ που έχουν κοστίσει τουλάχιστον 3 δις ευρώ. Συν συνοδά έργα, δρόμοι στο πουθενά, καλώδια στο πουθενά κλπ. Έχουμε και 3.000 ονομαστικά φωτοβολταϊκά μεγαβάτ που πρέπει να έχουν κοστίσει περί τα 5-6 δις ευρώ (συν καλώδια κλπ). Χοντρικά, 5.000 μεγαβάτ ΑΠΕ που έχουν κοστίσει 8-9 δις ευρώ.
Τα 8-9 δις δεν τα έχουμε δανειστεί ακριβώς εμείς, τα έχουν δανειστεί οι ΑΠΕτεώνες, αλλά τα αποπληρώνουμε εμείς με περίπου 1,2 δις ευρώ τον χρόνο. (Βασικά ΕΤΜΕΑΡ, αλλά θα έπρεπε να προσθέσει κανείς και τις διασυνδέσεις).
Τις αιολικές και τις φωτοβλταϊκές μεγαβατώρες τις πληρώνουμε είτε τις θέλουμε, είτε δεν τις θέλουμε, και συνήθως δεν τις θέλουμε, και όταν τις θέλουμε είναι περισσότερος ο μπελάς τους από το καλό τους, αφού, όταν υπάρχουν θα πρέπει να κόβουμε κάποια άλλη μονάδα, συνήθως αερίου, για να μην κάψουμε τα δίκτυα -- ή πιο απλά τις απορρίπτουμε στους Ιταλούς (όταν μας αφήνουν). Αυτή είναι η ειδοποιός διαφορά της ταρίφας, σε σχέση με το κόστος της λιγνιτική μεγαβατώρας. Την ταρίφα είσαι υποχρεωμένος να την πληρώσεις, είτε την θες, είτε όχι. Όταν πληρώνεις 3 ευρώ για να πάρεις κάστανα, το κάνεις επειδή θες να πάρεις κάστανα. Όταν πληρώνεις 6 ευρώ φόρο υπέρ του καστανά, είναι διαφορετικό. Έχουμε 3-4 καστανάδες που μας έχουν ρημάξει τόσα χρόνια. Φτάνει πια.
Αλλά πίσω στα ονομαστικά μεγαβάτ ΑΠΕ. Λέει ο ΑΔΜΗΕ, στην μελέτη επάρκεια ισχύος, ότι τα αιολικά τα υπολογίζει στο 10% της ονομαστικής τους (σελ. 40, εδώ). Διορθώνω προηγούμενα αναφορά ότι τα φ/β μετράνε στο 25% της ονομαστικής τους ισχύος (δεν βλέπω κάτι τέτοιο στην Μελέτη Επάρκειας Ισχύος), αλλά αναφέρω το 15% σαν απολογιστικό capacity factor. Προϋπολογιστικά, τα ποσοστά αυτά είναι από ...ευγένεια. Όταν δεν φυσάει στις 9 το βράδυ, δεν κάνεις μουαγιέν... Ωστόσο, έστω και ευγενικά, έχουμε δώσει 8-9 δις ευρώ για 2.000 αιολικά και 3.000 φωτοβολταϊκά μεγαβάτ, που δεν είναι 5.000 μεγαβάτ, αλλά ...ευγενικά, 200+450 = 650 MW. 8-9 δις ευρώ για 650 MW ΑΠΕ σε σχέση με 1,3 δις ευρώ για 800 πραγματικά MW. Πώς την βλέπετε την δουλειά?
Τα ψιλά γράμματα, ότι δηλαδή χρωστάμε 8-9 δις ευρώ για 5.000 διακοσμητικά μεγαβάτ ΑΠΕ, προκειμένου να εισάγουμε πραγματικό ρεύμα και να απορρίπτουμε αιολικό ρεύμα δεν τα σχολιάζω... Εξ άλλου ένα πουλάκι μου έχει πει ότι μέχρι και ρεύμα από αέριο απορρίπτουμε... Οι καστανάδες...
Ξέρετε κανέναν που να ψάχνει 9 δις ευρώ?
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
3 σχόλια:
Μπα, κανείς δεν ψάχνει 9 δισ. ευρώ, όταν μπορεί να κόψει συντάξεις. Ικανοποιεί το κοινό περί δικαίου αίσθημα των Γερμανών της Bild κι έχει το κεφάλι του ήσυχο. Αν τώρα η χώρα καταντήσει Βαϊμάρη, η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα. Και ενίοτε ως τραγωδία.
Αρχαιοπτέρυγα καταπληκτικό το σημερινό άρθρο, μόνο με μία παρατήρηση. Τα Φ/Β τα ανέβασες πολύ στο 25% της ονομαστικής τους ισχύς. Με βάση λοιπόν τα στοιχεία του ΛΑΓΗΕ στο ΜΔΣ για το έτος 2014 απο 2220 MW εγκατεστημένης ισχύος Φ/Β πήραμε συνολικά 3322 GWH ενώ με βάση την ονομαστική τους παραγωγή έπρεπε να πάρουμε 19447 GWH ή αλλιώς ο συντελεστής φόρτισης των Φ/Β ήτανε 17%. Αν δε πάμε στα Φ/Β στέγης εκει ο συντελεστής φόρτισης είναι μόλις στο 11,4%.
http://www.lagie.gr/fileadmin/groups/EDSHE/MiniaiaDeltiaEL/2015_01_Miniaio_Deltio_EL_APESITHYA_v2_01.pdf
το έβαλα στα "15", αλλά τι 10? τι 15? τι 25? ΠΟΤΕ δεν έχει (σημαντικό) ήλιο πριν τις 9 το πρωί ή μετά τις 6 το απόγευμα, και που και που δεν έχει και καθόλου ήλιο, σε κάθε περίπτωση ΠΟΛΥ ακριβός τρόπος να διακιολογείς ΑΔΙ σε αεριάδες.
Δημοσίευση σχολίου